WALES – HEN GWR och VÄRLDENS BRANTASTE GATA finns i WALES och TANDLÄKARBESÖK

Vi har fått fint besök här hos oss i Wales, min lille son (191 cm lång och 34 år) med flickvän och två barn har kommit hit och stannar ca 10 dagar. När vi var i Spanien hade vi ju besök av den store sonen (190 cm lång och 38 år) med flickvän och två barn.

Hen Gwr, The Old Court

Vill ni veta vad en turistfälla är? Åk hit!

Kärt barn har många namn. Här det walesiska och det engelska.

Denna ”attraktion” finns med i de stora kartböcker som kommer ut varje år och som alla britter en gång hade. Idag kanske fler kör med Google maps.

Det är i Cadws namn. Cadw, uttalas kadu och betyder underhålla eller konservera. Det är  en statlig walesisk institution som tar hand om gamla byggnader och platser i Wales och ser till att de är tillgängliga för allmänheten.

Finns absolut inget intressant att se…

…attraktionen ska vara att det är en vallgrav kvar av ett hus om stod här på 1200-talet och ett annat på 1500-talet.

Vackert var det, men inte vackrare än någon annanstans i Wales, men när jag nu var där passade jag på att ta några foton och…

…sedan drog jag vidare. Ett onödigt besök på 2 minuter!

Sommarlov

De flesta skolor har nu sommarlov här i Wales. Det beror lite på vilken skola du går i, en del slutar tidigare än andra, men generellt är sommarlovet här 6 veckor från mitten av juli till början av september.

Detta märks tydligt i trafiken på morgonen och eftermiddagen. Det är normalt sett mycket trafik vid 9-tiden och 15.30-tiden, då skolan börjar och slutar.

Under skoltid kan det ta oss 25 minuter att komma in till centrum av staden vi bor strax utanför vid dessa tider. Vid andra tider tar det ca 8 minuter. Så visst är det en skillnad.

Sommarloven är på lite olika tider i UK, t ex Skottland och Nordirland har sommarlov tidigare än Wales.

Världens brantaste gata

Ja, nu är det klart, världens brantaste gata finns i Wales, närmare bestämt gatan Ffordd Pen Llech i Harlech i nord-västra Wales.

Här kan ni se en liten kort video därifrån:

Lavendel och Min Trädgård

I onsdags visade jag massor av bilder från min trädgård…

…bl a lavendeln. Jag har skördat en del och hängt upp för tork…

…den torkade lavendeln ska så småningom hamna i lavendelpåsar som jag håller på att sy. Resultatet får ni se någon gång senare…

…vi har flera fuchsiabuskar, men denna är den största, ni ser själva höjden och bredden på den. Tyvärr har den inte så många blommor, men stor är den.

Tandläkarbesök

Att gå till tankläkaren är inte alltid kul, men nödvändigt. Detta besök var bara ett rutinbesök med undersökning. Sist jag var på besök var innan jul, så nu var det dag igen…

…utsikten från väntrummet är inte så dum, med kullarna i bakgrunden och del av en campingplats mot tomtgränsen…

…det finns också en liten lekhörna för barnen…

…innan man går in till tandläkaren måste man fylla i ett formulär, samma formulär varje gång. Bl a får man uppge namn, adress, email adress, telefonnummer, födelsedatum (som skrivs tvärtemot mot i Sverige, datum, månad och sist år), om man har några allergier, tar några mediciner o s v.

Längst ner fyller man också i etnisk tillhörighet. Skulle detta var tillåtet i Sverige? För mig blev det Other white background.

Vad kostade en undersökning? £ 22 (ca 250 SEK) för undersökning, billigt tycker jag.

Tidigare hade vi en annan tandläkare med en flott mottagning, men ungefär det dubbla priset. Så det kan variera här.

Om en månad måste jag tillbaka, har tappat en bit av en gammal fyllning. Som tandläkaren sa, allt håller inte i all evighet. Vilket betyder att jag är gammal, vilket han undvek att säja,hi,hi!

Det är en mycket trevlig tankläkare jag har, inte bara för att han inte säjer att jag är gammal, utan social med behagligt sätt.

Förra gången jag var där, innan jul, så skulle han åka till Köpenhamn på en kortsemester. Nu var jag lite nyfiken på vad han tyckte om sitt besök. Han hade aldrig varit i Skandinavien tidigare. Han tyckte det var fantastiskt, hade även åkt över till Malmö och därmed varit i Sverige berättade han stolt. Han vill gärna besöka Stockholm också, vilket jag naturligtvis propagerade för. Vad var det då som fångade hans intresse för Skandinavien? Han berättade att han varit runt mycket i Europa, främst runt Medelhavet, i Grekland, Italien, Spanien och många gånger i Frankrike, men efter besöket i Köpenhamn fick han en känsla av att allt i Sydeuropa såg likadant ut, men Köpenhamn skiljde sig så mycket från hans tidigare upplevelser, att han ville utforska mer av Skandinavien, vilket ju var roligt att höra.

En trevlig sommarhelg önskar jag er!

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Socialt. Bokmärk permalänken.

33 kommentarer till WALES – HEN GWR och VÄRLDENS BRANTASTE GATA finns i WALES och TANDLÄKARBESÖK

 1. jogga upp den backen!
  min tandläkare hade en tid tv i taket… 🙂 året om fuchsiabuske har jag drömt om ibland

 2. Eva skriver:

  Den backen var verkligen brant. Intressant om tandläkaren. Fina lavendelbuketter. Så fint med de små lavendelpåsarna. Fortsatt trevlig helg.

 3. Ingrid skriver:

  Den där fuchsia-busken var verkligen imponerande!
  Det är aldrig roligt att behöva gå till tandläkaren, men det är ju ett nödvändigt ont och mest ont gör det nästan i plånboken. Man undrar över varför det ska behöva vara så dyrt?
  Hoppas att du får en fin helg!
  Kram, Ingrid

 4. TravelAnna skriver:

  Tack för intressanta reflektioner kring flera olika ämnen! Ja, den backen var inte att leka med. 🙂 Du kan verkligen vara stolt över din trädgård! Intressant om tandläkaren också.

  Önskar dig en fortsatt fin helg!

 5. Karin skriver:

  OJ vilken fuchsia!!! Jag har en liten en i en kruka, som jag vårdar ömt. Fuchsian, alltså.
  Och visst är det viktigt att man trivs med sin tandläkare. Jag led av svår tandläkarskräck tidigare, tills jag av en lycklig slump hittade världens bästa i min gamla hemby, där jag har ett fritidshus. Dit går jag glatt för en trevlig stund och jag litar fullständigt på hans bedömningar om bedövning eller ej. Han vet hur harig jag är.

  • Lena i Wales skriver:

   Här är bra klimat för fuchsior och det är jag glad för.
   Jag hittade också en jättebra tandläkare och min skräck försvann. Det var så skönt att bli av med den.
   Vilken tur du hade!

 6. Märtha skriver:

  Världens brantaste gata… Tänk, det nämndes i vår största svenskspråkiga dagstidning också! Och Karin, du har inte världens bästa tandläkare, det har jag! En kvinna som ännu har ca 20 år av yrkeskarriären kvar, så jag behöver inte byta fler gånger. Har nästan somnat i hennes stol flera gånger… Här har vi en het vecka på kommande, plus vedklyvning… Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad kul att du läst om det i en tidning i Finland! Bra reklam för Wales, eller inte hi,hi!
   Vi är flera som tävlar om världens bästa tandläkare, ser jag.
   Jag har faktiskt somnat i tandläkarstolen minst en gång. Jag ryckte till och tandläkaren frågade om det gjorde ont, men jag bara svarade att han väckt mig!
   Blandat väder här. Ha det bra!

 7. skogsnuvan skriver:

  Det var en billig undersökning. Här kostar en undersökning runt 700 kr och ska man laga något så är man uppe i nästan 2000 kr för ett enda hål. Dessutom är det nästan omöjligt att få en tid för tandläkarbesök sedan man dragit in tandläkarna på landsbygden

 8. Wow – vilken backe! Jag tror inte jag skulle vilja gå upp för den ens en gång. Dessutom har jag höjdskräck så jag skulle väl kanske få krypa…..
  KRAM/Susie

 9. Intressant vad din tandläkare tycker om Skandinavien. Har inte tänkt på det sättet förr.

  Många lavendelkuddar blir det. Bra det.

  Kram!

 10. Vilken backe!!!! Den hade man ju väldigt ogärna cyklat i om man inte hade en elcykel förstås. Tandläkare nja, inte så roligt besvär, jag undrar när min ska kalla mig på besök. Tycker det var längesedan.

  Ha en fin sommar!

  Kram Kajsa

  Ps. Inga korta pojkar du har Ds.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, den backen går inte av för hackor den!
   Tandläkarbesök, ett nödvändigt ont, men bra att de finns.
   Ja, min söner är verkligen vuxit till sig.
   Ha det bra!

 11. backen var verkligen inte att leka med – har barn ”bara” sex veckor sommarlov i Wales? De kanske har fler eller längre under någon annan del av året? Annars inser man att barn har det skönt i Sverige. Hälften kvar….

 12. Förresten dina söner måste verkligen sticka ut då de kommer. Jag tänker mig folk från Storbritannien som ganska kortväxta över lag. Men det kanske bara är jag som har fått fel intryck?
  //Lena

  • Lena i Wales skriver:

   Du har alldeles rätt medellängden är betydligt kortare här, så de står verkligen ut. Jag med mina 173 cm står också ut här, kanske också beroende på mitt långa blonda hår.

 13. skogsnuvan skriver:

  Tänk att ha en tandläkare i närheten dit man kan få komma. Här är tandsläkaren liksom läkaren indragna och jag lyckades efter att ha ringt 4 tandläkare få komma i december jag skulle få kallelse efter tre månaden Nu har det gått ett halvår och tandläkaren har semester och jag har tappat två plomber. En i en framtand och inte kan jag fara och dansa med ett sådant utseende. Jag blir så less.

 14. Den tandläkaren hade jag gärna haft av många orsaker. Men har de inget arkiv så patienterna slipper fylla i samma saker varje gång?
  Tänk att du har två så kortväxta söner. 😉
  Jag hade gärna velat testa den backen. Helst uppför.
  Lavendel. Jag älskar både att se och dofta. Underbar.
  En turistfälla på två minuter tycker jag är okej.
  Ha det så trevligt med besöket.

  • Lena i Wales skriver:

   Det där med att vi får fylla i samma blankett varje gång förstår inte jag heller, men tror det kallas brittisk effektivitet.
   Ja, de har väl fått dåligt med mat i sin uppväxt!
   Backen kan jag vara utan.
   Jag älskar lavendel!
   Tur att stället var nära, annars hade man blivit än mer besviken.
   VI har det så skönt här nu med familjen.

 15. Anni skriver:

  Etnisk tillhörighet!?! Det måste ju (väl?) ha med statistik att göra, så någon mupp kan räkna ut vilka som sköter tänderna bäst/sämst och sedan rikta insatserna dit där de behövs. Hoppas jag. Det skulle helt klart bli liv i luckan om något sådant gjorde i Sverige. Varför inte fylla i vilket bilmärke man kör också? Eller sexuell läggning? Religion? Hoppas att det berättas varför man ska fylla i detta!?
  Nu ska jag kika på filmen också! Och så ska jag plocka lavendel, det borde jag gjort för någon vecka sedan …

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, man undrar. Allt är annorlunda här.
   Här är det helt naturligt att man fyller i det och ingen skulle ifrågasätta det, förutom en svenska förstås. Jag frågade en väninna vad hon tyckte och hon hade inte ens tänkt på det, men mindes när jag nämnde det att det var något man fyllde i. Varför hade hon ingen aning om. Ja, så är det här.
   Lycka till med lavendeln!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s