GRUVDALARNA i WALES 1, Var ligger gruvdalarna? Vad är kol? Användningsområde?

Idag ett inlägg från Gruvdalarna i Wales. Jag skrev om dem 2014, så det är dags att repetera lite igen.

Gruvdalarna i Wales 1

Var ligger gruvdalarna?

The Valleys, är gruvdalarna norr om Cardiff och Newport i södra Wales. Flera dalar börjar strax norr om kusten och går parallellt norrut i några mil och slutar i norr med Head of the Valleys, väg nr A465. Norr om denna väg ligger Brecon Beacon National Park. Den högsta punkten på vägen ligger på 410 m ö h…

Photo5151

…det är dessa gruvdalar som gjort Wales så känt. Kolgruvor, smuts, strejker, olyckor, långa radhuslängor förknippas ofta med dessa dalar. De har sjungits om, skrivits om i litteraturen och tidningar, filmats, det har varit reportage om strejkande gruvarbetare på Margaret Thatchers tid o s v.

Denna tid är nu förbi. Jag har tänkt att skriva en liten serie av artiklar om dessa dalar, historia, såväl som nutid och framtid. Det finns mycket att gräva i (hoppsan, där kom lite Göteborgshumor med ordlekar helt plötsligt!)…

DSCF4390

…tills i mitten av 1800-talet var området ganska glest befolkat. Industrialiseringen av dalarna kom i två faser, den första i slutet av 1700-talet då järnindustrin etablerade sig i de norra delarna av dalarna och den andra i mitten av 1800-talet då kolindustrin kom.

Ett exempel på befolkningsutvecklingen : Rhondda Valleys invånarantal 1851 var mindre än 1 000 personer, år 1870 var antalet 17 000, år 1901 var det  114 000 och 1911 var det 153 000 invånare. Dessa siffror beskriver ganska väl hela utvecklingen i dalarna. Arbetskraft kom inte bara från Wales och England, utan från nästan hela Europa, bl a kom många från Irland, Italien, Spanien för att söka sin lycka i gruvdalarna. Arbetet var tungt och smutsigt, men lönen bättre än på många andra ställen på denna tid.

Vad är kol?

Photo5382

Kol är ett grundämne, latin carbo, beteckning C.

Kol är också bränslen i fast form med hög andel av grundämnet kol.

På de flesta språk har grundämnet och bränslet olika namn. T ex i engelskan där grundämnet heter carbon och bränslet coal. Men inte så i svenskan.

Det jag kommer att skriv om är bränslet kol, närmare bestämt stenkol.

Under miljontals år har träd dött, översvämmats och genom kemiska processer bildats till kol.

År 2010 bröts ca 6 200 miljoner ton stenkol i världen, varav hälften i Kina. Inom Europa har Polen störst stenkolsbrytning.

I Sverige finns inte mycket kol att bryta, till skillnad från i Wales.  I Skåne finns små mängder.

Vad är då koks? Koks framställs genom upphettning av kol, så de flyktiga beståndsdelarna försvinner och återstoden delvis smälter ihop.

DSCF4437

Användningsområde av kol, förr och nu

Photo5378  Photo5127

Idag används kol främst för uppvärmning och elproduktion, främst i stora kolkraftverk. Ung 55 % av allt kol används för produktion av el i världen. En stor del används också för direkt produktion av värme, ofta i mindre anläggningar.

I UK används fortfarande en del kol för uppvärmning i hemmen, t ex hos oss ibland. Vi bor ju ute på landet och har inga gasledningar till vårt hus, men för ca 3 år sedan fick vi centralvärme, wow, så moderna vi är! I o m detta använder vi mindre kol för uppvärmning.

Vi har vårt lilla kolhus i trädgården. Jag älskar det och vill ha det väl synligt, medan min man som är britt och van vid kol tycker det behöver döljas. Processen att ”ta fram det” ur häcken har påbörjats av mig och nu återstår taket att lagas…

Photo5380  Photo5132

…ut går jag med min lilla kolhink, öppnar luckan och gräver ut kolet och sedan in till kaminen i vardagsrummet. Mestadels använder vi ved, men kolet håller värmen mycket bättre och glöden finns kvar i flera timmar.

Kol köper vi plastsäckar som levereras av vår ”kolman”. Säckarna häller vi sedan i kolhuset, därför är inte taket fast, utan kan fällas upp. Vi kan också åka upp till skogen någon mil bort och gå till några små kolgruvor och kolmannen går ner i sin egen lilla gruva och hämtar så många hinkar du behöver…

Photo5382

…miljömässigt är det väl inte heller så bra att använda kol och man känner direkt på lukten när man går utanför huset om man själv eller grannen eldar med kol.

Det stora användningsområdet för kol förr var till alla ångmaskiner i samband med den industriella revolutionen i mitten av 1800-talet, lok, båtar, verkstadsmaskiner m m. Samt uppvärmning av alla hus. Genom att känna lukten utomhus när vi själva eldar med kol, kan man föreställa sig hur det var när alla husen i radhuslängorna eldade med kol och alla fabriker likaså. Det måste ha varit fruktansvärt!!!

Var fanns kolgruvorna i UK?

De största fälten fanns :

Runt Newcastle i norra England

The Midlands (mellersta England, omkring Birmingham)

Yorkshire

Södra Wales

Dessutom fanns många andra mindre områden runt hela landet.

Kolbrytningens historia

 

DSCF4393

Kolbrytning i UK började troligen under romartiden (runt år 100). Då i liten mängd och oftast dagbrott eller nära ytan.

Sedan fortsatte det under små förhållanden där man grävde hål i marken och sedan sände ner folk i korgar för att ta upp kolet. Detta var för mer eller mindre eget bruk.

Det var i samband med den industriella revolutionen i mitten av 1800-talet som kolbrytningen kom igång på allvar. Kol behövdes som bränsle för alla ångmaskiner, ångbåtar, ånglok och uppvärmning av alla hus.

Nedgången för kolbrytningen började redan i början av 1900-talet och fortsatte till in på mitten av århundradet. Mellan 1950- och 70 lades ca 100 gruvor ner i norra England. 1979 fick man ut 130 miljoner ton kol ur 170 gruvor. Idag produceras inte mycket kol i Wales, endast ett dagbrott i Wales. Det som idag behövs i landet blir billigare att importera.

1984 bestämde Margaret Thatchers regering att stänga 20 gruvor, vilket ledde till en ettårig lång strejk och slutade med nederlag för de strejkande. Många nedläggningar följde sedan. Om detta skriver jag i ett senare inlägg.

Den äldsta gruvan som kontinuerligt varit i drift var Tower Colliery i södra Wales. Den öppnades 1805 och köptes av gruvarbetarna efter nedläggningshot, men stängdes tyvärr 2008.

Fortsättning följer!

Trevlig weekend till er alla!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

31 kommentarer till GRUVDALARNA i WALES 1, Var ligger gruvdalarna? Vad är kol? Användningsområde?

 1. Märtha skriver:

  Godmorgon! Det här med koleldning, kol överhuvudtaget, är totalt främmande för mig. Visst finns kolkraftverk, och kol importeras (hur det är idag har jag inte koll på), har stora kolhögar i vår huvudstad och förundrats. Måste ha varit ett tufft arbete, smutsigt och illaluktande. Som vanligt undrar jag alltid: vem kom på idén, hur hittade man kol, hur visste man var man skulle ”söka” – eller var det helt uppenbart: här finns! Besvärligare process med ved, men doftar.. Våra vedhögar just nu är enorma, inte ännu torra – befarar att de är användbara först om ett år. Vi fäller några träd per år, på egen tomt. Ha en bra dag!

  • Lena i Wales skriver:

   Koleldning försvinner allt mer p g a miljön, även här.
   Det var tufft jobb i gruvorna, men de flesta trivdes med arbetet, trots detta. Det var en tradition sedan generationer att gå och jobba i gruvan.
   Bra med egen ved.’Ha det bra!

 2. Har ju sett på våra GB-resor när man använder kol så man vet ju att och hur det används, men jag blir ändå lika förundrar varje gång jag tittar på TV-serien om att ”flytta till landet” där det första alla vill ha är ett hus med en jättestor öppen spis med en liten järnspis ståendes inuti där man eldar kol!? 😦 Att använda en öppen spis som vi gör här i landet verkar inte förekomma.
  Det nästa folk tydligen vill ha är bjälkar i taket och så naturligtvis inte en ”bungalow” utan huset MÅSTE ha alla sovrum en – otroligt smal – trappa upp. Och då är det ofta såna som har gått eller ska gå i pension!? Fattar dom inte att det blir jobbigt med trappor när dom blir äldre….. 😦 😦
  Det jag däremot gillar är alla gamla lador/ladugårdar som byggts om och blivit otroligt fina! Det är dom duktiga på!! 🙂
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Det ger mer effektiv värme om man har kamin och inte öppen spis. I Sverige är spisen mer till för mys och här är det till för att ha värme i huset. Stor skillnad.
   Trapporna här är mycket smalare och brantare än i Sverige.Jag tycker ibland att det är lite skrämmande, men här är man vana vid detta och reagerar inte. Jag som svenska tänker samma som dig, branta trappor och hög ålder går inte ihop, men här tänker man inte framåt på samma sätt som välorganiserade svenskar gör, vilket till slut blir ett problem här.
   Bjälkar i taket är mycket populärt här och som du säjer, alla vill ha det. Olika traditioner.
   Här finns många s k converted barns, mycket populärt att göra om gamla lador till bostäder och ofta är de ganska dyra.
   Kram!

 3. Eva skriver:

  Mycket intressant och lärorikt. Älskar ert lilla kolhus. Tack för fin karta! En riktigt trevlig helg önskar jag dig.

 4. Marit skriver:

  Jeg har lest bøkene som bl.a. handler om gruvene i Wales av Ken Folett. Min bestefar fyrte med kull når jeg var liten, så jeg kjenner til det 🙂
  God helg!

 5. franskafikon skriver:

  Spännande med ert lilla kolhus, inget jag visste fanns hemma hos var och en. Typiskt en stadsråtta som jag. Men vad har ni för alternativ energi i Wales? Eller alla koleldar av tradition och gammal vana? För som du säger – det är en smutsig hantering i flera bemärkelser. Ha en fin helg!

  • Lena i Wales skriver:

   I eller vid alla gamla hus finns ett litet kolhus, fast i dag har många tagit bort dem, men inte vi.
   I städer får du ofta inte elda med kol. Stor energikälla är gas i ledningar i städer och samhällen.
   Ha det bra!

 6. Inger Hansson skriver:

  Intressant läsning! 👍

 7. I Sverige använder man ju mer och mer pellets, även vid grillning (storebror säljer den typen av grill). Används inte det i kungadömet? Det krävs förstås att det finns ved och därmed träd och man ser ju framför sig de böljande kullarna med små buskar och gräs. Inte många träd i sikte … I Sverige finns det ju så mycket skog! Det är väl därför som vi också bygger hus i trä medan man i UK bygger i sten, tillgången helt enkelt. Samma sak i Spanien, virke är dyrt här. Ja, om man inte pratar om olivträd och dess virke men det skulle bli krokiga hus. 🙂

  Jag har för mig att pappa sa att de använde sig av koks när han var liten (född 1937) och att det stank fasansfullt illa.

  Ha en riktigt härlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Pellets är mycket ovanligt här, vet ingen som eldar med det. Vi har ju inte så mycket träd här som i Sverige.
   Brist på träd gör också att vi bygger i sten här, dessutom tradition. Samma som i Spanien. Ha, ha, kan se dessa hus byggda av olivträd !!!
   Koks var inte ovanligt i Sverige förr, har vaga minnen av det.Vet inte, men skulle kunna tänka mig att det avtog runt 2:a världskriget.
   Ha det bra!

 8. Geddfish skriver:

  Det var ett väldigt intressant inlägg!
  Kol eller koks, det är frågan, det. Vad mina föräldrar använde. Jag tror det var koks, några svarta kolbitar i en stor panna. Pappa byggde hela huset själv, murade, snickrade inkl el och vvs installationer. En sån fantastisk handy man han var. Jag tror aldrig att eldningen luktade. Senare övergick de till oljeeldning.
  Jag blev riktigt nostalgisk.
  Fint kolhus du har! Lördagskram!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar mitt inlägg!
   Skulle tro att det var koks ni eldade med, tror det var vanligare i Sverige än kol, men vet inte med säkerhet.
   Wow, vilken handy man din far var, fantastiskt!
   Gillar mitt lilla kolhus.
   Söndagskram!

 9. Nu lärde jag mig något nytt. Lärorikt läsning! Så mysigt med lilla kolhuset i trädgården!!
  Trevlig fortsättning på helgen!

 10. Thalassa skriver:

  Säger som alla andra här – väldigt intressant om kol, historien och användningen. Och så älskar jag dina många foton! Kolhus har jag aldrig sett, och visst är ert lite charmigt men den hanteringen skulle jag INTE vilja byta till. Jag har överhuvudtaget inte kommit i kontakt med kol/kokseldning för i min omgivning var det ved som gällde. Kommer ihåg min första vistelse i London tidigt 70-tal. Då var luften inte hälsosam där! Efter en dag ute blev kammen svart när man på kvällen drog den genom håret. Å andra sidan var stockholmsluften säkert också rätt skitig på den tiden.
  Trevlig söndag önskas från grått och ostadigt (vädermässigt alltså) Sörmland.

  • Lena i Wales skriver:

   Så roligt att du gillar mitt inlägg och fotona. Det gör mig glad.
   Jag gillar vårt lilla kolhus och vill ha det kvar i trädgården, även om vi inte använder det så mycket längre.
   I många städer är det idag förbjudet att elda med kol, men som du säjer har det kommit andra miljöproblem istället.
   Just nu regnar det här, men resten av dagen ska bli sol och moln. Så bara att hoppas!

 11. snicksnack71 skriver:

  Du har alltid så intressanta inlägg. Kul att läsa.
  När jag bodde i hus fanns den gamla kolboxen kvar i ett av källarrummen. Vilket jag tyckte var så häftigt.
  Jag förstår att du vill den ska synas!!
  Kram Kajsa

 12. Veiken skriver:

  Otroligt intressant inlägg. Kol och koks är en svunnen tid för mig. Det är nästan så man tror att det är likadant överallt. Jag minns när koksfarbrorn kom och lämnade koks till hyreshusen. Tack och lov är det borta nu!
  Tänk så otroligt slitit det var i kolgruvorna. Damm och elände rakt ner i lungorna. Allt var verkligen inte bättre förr!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad kul att du gillar inlägget!
   Spännande att du minns koksfarbron. Jag har inga koksminnen från min barndom, så intressant.
   Det var slitigt, men alla f d kolgruvearbetar jag pratat med älskade sitt jobb!

 13. Ama de casa skriver:

  Intressant! Det närmsta kol jag kommit personligen är grillkol 🙂

  Ha en fin dag!

 14. Therese Bjärstig skriver:

  Så mycket kul kuriosa och kunskap om kol! Och jag håller med dig, klart kolhuset ska få synas, gulligt och en kulturhistorisk indikator värd att bevara 😀

 15. Oj vilken intressant läsning trodde faktiskt att ingen elda med kol längre. Fint kolhus.

 16. Pingback: GRUVDALARNA i WALES 2 – Barnarbete, pit pony och strejker | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s