WALES – FAR HILL FLOWERS, en speciell trädgård

Då är det lördag igen och bloggdags. Idag från en mycket speciell trädgård.

Far Hill Flowers

För två månader sedan besökte jag föreningen Michel Troy Village Produce Association. Där har jag sedan flera år varit medlem. En liten trädgårdsförening där vi samlas en gång i månaden för att lyssna på någon föreläsning av något slag.

Denna gång var det en mycket inspirerande kvinna som berättade om sin speciella affärsidé på samma gång som hon gjorde blomsterarrangemanget ovan.

Den 18 augusti skulle hon ha Open Garden Day och naturligtvis åkte jag och maken dit…

…vi såg lite av det vackra walesiska landskapet, men tyvärr inte så mycket. Oftast var det…

…detta vi såg, höga häckar som skymmer utsikten. De sista 5 km var single track, en körbana, med mötesplatser och vi hoppade fram mellan groparna i asfalten…

…men när vi äntligen kom fram var det värt det!

Vad för typ av trädgård hamnade vi då i? Vad var så speciellt?…

…jo, det är en flower farm.

Ägarinnan har haft en kringflackande liv och flyttat från ställe till ställe under många år eftersom hennes man var militär och då flyttar man ständigt från plats till plats, sådant är systemet här i UK.

Till slut ville de ha en fast plats att bo på och letade efter en gammal gård med en del land och fann denna plats i Wales, nära orten Trellech, ca 20 min från där jag bor…

… hon hade alltid varit intresserad av växter och ville göra något affärsmässigt av sitt intresse och gick en horticulture course för att få mer kunskap.

Det hon tyckte saknades i UK var blomsterodlare av brittiska blommor. De flesta blommor som säljs i blomsteraffärerna kommer från Holland och är inte alltid traditionella brittiska blommor. Så varför inte starta ett företag som odlar brittiska blommor? Sagt och gjort…

…när hon berättade om sin handelsträdgård pratade hon om flower fields och jag såg framför mig ett större fält med blommor, men så var det inte alls. Det var en inhägnad trädgård uppdelad i race flower beds. Skäms att säja att jag inte vet var det heter på svenska, men det är ju ett ganska nytt sätt att odla på. Gör ett försök med upphöjda rabatter, men vet att det är fel ord.

Så vackert och välskött!…

…många dahlior vid denna tid, i olika former och färger…

…rosorna börjar vissa, men några var kvar…

…hur saluför hon då sina blommor? Tanken var att sälja till närbelägna affärer och de var positiva när hon presenterade sig, men när det kom till att köpa, så hade de redan bra leverantörer som kom under natten och levererade i stora lastbilar.

Vad hon då kom på var att säja blommorna som buketter till bröllop och samtidigt dekorera hela festsalen och detta visade sig vara en mycket bra idé. Nu dekorerar hon många ställen inför fester av olika slag…

…en liten skönhet i närbild…

…det finns lite olika växthus inom trädgården…

…här ett vackert växthus med palmer och olivträd framför. Båda träden växer bra i Wales. Jag gillar krukan olivträdet står i, gjord av gammal korrigerad plåt…

…inne i växthuset fann jag dessa dahlior…

…och stora var de…

…ett gammalt skjul bredvid ett nytt fint växthus…

…föll pladask för denna kattdekoration…

…mitt upp i allt finns en pergola, en bikupa och en bänk…

…det finns också två polytunnels i trädgården och…

… i detta finns olika blommor…

…några vackra liljor vid en gammal bod…

…den kommersiella trädgården ligger bredvid familjens privata trädgård framför boningshuset. Denna trädgård är inte så stor, men vacker och välskött…

…en liten damm där de också har sin septic tank synlig, lite ovanligt. Normalt sett gräver man ner den, men inte här…

…vid sidan av huset finns ytterligare lite växter och denna fantastiska stenmur med ett litet hus vid sidan…

…vädret skiftade hela dagen. Under en timma vi var där, småregnade det, solen sken och det var molnigt, så det ser kanske ut på bilderna som om de är tagna vid olika tillfällen, men detta är under en timma. Sådant väder har vi haft den sista veckan…

….naturligtvis serverades också kaffe, te och kakor. Det fanns tre olika bakverk att välja på, kokosnöt- och limekaka, chokladkaka och Victoria Sponge. Den första var utesluten att ta eftersom min man inte gillar kokosflingor och jag är allergisk mot citrus. Så vi valde chokladkaka och Victoria Sponge, som är sockerkaka delad i mitten med sylt och lite grädde mellan, så likt svensk tårta som man kan komma här. Som vanligt tog vi två olika och delade dem mellan oss och på så sätt fick vi två kakor var. Kostnad, £ 1 för vardera, så  £ 4 för en mugg kaffe, en kopp te och två kakor.

Teet fick jag i en vacker kopp som i Sverige skulle kallas kaffekopp, ganska liten kopp och kaffet i en större mugg, omvända världen här i UK. Under koppen stod det Evesham, Sutherland H&M. Googlade lite på detta och ser ut att var ur serien Wild Roses. Vacker kopp! Under fatet och assietterna stod inget märke…

…när vi fikade på terrassen framför huset hade vi denna utsikt.

Ett mycket trevlig besök. Entrén till trädgården var £ 5 per person.

Var ligger Far Hill Flowers?

Bank holiday

Denna helg är det bank holiday här, vilket innebär att måndagen är helgdag, vilket gör att man får en långhelg. Vi har några sådana helgdagar per år. Normalt är det ett väldigt tjat om mycket trafik och enl tradition är vädret alltid dåligt över dessa helger när folk är lediga, men denna helg ska bli strålande väder med ca 28 grader på söndag. Så det är bara att hoppas!

Önskar er en fin weekend!

Det här inlägget postades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

30 kommentarer till WALES – FAR HILL FLOWERS, en speciell trädgård

 1. alltid trevligt att besöka trädgårdar

 2. Geddfish skriver:

  Tack för denna rundvisning! Oj, så många blomster. Men det är business i allt, så såklart gäller det att hitta rätta nischen för att få inkomst också.
  Ha en go lördag, kram!

 3. Marit skriver:

  Så fin hage du besøkte! Nydelig drivhus, og fantastiske blomster. Jeg er evig musunnerlig på deres klima i Wales 🙂
  God helg!

 4. Anita skriver:

  Vilken härlig trädgård och vilken bra affärsidé! Upphöjda rabatter eller planteringsbäddar är helt korrekt. Det är ju väldigt inne att odla så det är därför det odlas så mycket i pallkragar här. Kopparna såg fina ut. Jag föredrar att dricka båda kaffe och te ur kopp istället för mugg. I varje fall kaffe. Är dom dessutom vackra blir det ju ännu trevligare 🙂

  Tack för fina bilder och som vanligt ett trevligt inlägg!

  Ha en fin helg!
  Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, ett så fint och annorlunda trädgård.
   Trodde inte upphöjda rabatter var rätt, men där ser man. Du kan det bättre än jag. Tack för svaret.
   Pallkrage var ordet jag letade efter. Det fanns där i bakhuvudet, men ville inte riktigt komma fram.
   Jag gillar också koppar, men de ska vara tunna, inte tjocka ock klumpiga, och helst vackra också.
   Önskar dej en skön söndag!

 5. Vilken fantastisk trädgård! Raised beds = upphöjda odlingsbäddar och upphöjda rabatter (du hade inte fel i svenskan) ger ju många fördelar och det visar ju blomsterprakten. Dahliorna är magnifika!

  Kissemisshuvudet, det vore väl något för din man att fixa till åt dig! Undrar om det skrämmer bort fåglar?

  Ha en härlig helg! Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Så ovan också att man kan säja upphöjda rabatter. Det ordet jag letade efter fick jag svar på ovan, pallkragar.
   Dahliorna är underbara nu.
   Katthuvudet har jag försökt att säja till honom att jag tyckte var fint, nästa steg är att önskar ett. Man får ta det steg för steg för att få sin vilja igenom!!!!
   Kram!

 6. Ditte skriver:

  Vilken god och kreativ tanke som sedan blev en affärsidé. En verkligt vacker trädgård. Kan tänka mig också alla timmar som lagts ner här. Men antar det också är ett sätt att leva.
  Stort tack för besöket och rundvandringen. Väldigt trevligt!
  Önskar dig en skön helg.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag är så glad att hon lyckats med sin dröm och dessutom är det så vackert där.
   Hon har gjort väldigt mycket själv fysiskt, inte bar tagit in arbetskraft och betalat någon. Hon har verkligen kämpat och lyckats.
   Önskar dej en skön söndag!

 7. Eva skriver:

  Håller med ovanstående. Det var en jättetrevligt att få se trädgården och att veta var den ligger!. Är avundsjuk på de vackra dahliorna. Hoppas du får en fin långhelg du med!

 8. franskafikon skriver:

  Oj vilken häftig trädgård. Men inte sköter hon den helt själv? Verkar mer än ett heltidsjobb, fast om hennes man sällan är hemma så…. Ett sådant katthuvud fick jag för många år sedan. Skulle hänga framför stora fönster så inte fåglarna flög in i rutan. De gröna ”glasögonen” skulle också blinka i solljuset. Ha en fin helg! Här förbereds inför höstresan söderöver….

  • Lena i Wales skriver:

   Javisst är den häftig!
   Hon sköter allt själv, med lite hjälp av maken, men så lite som möjligt, säjer hon, annars blir det för många fel, hi,hi!
   Vad kul att du har ett liknande katthuvud! Bra att det också har en praktisk funktion.
   Ska bli spännande att får lite info på din blogg när du kommet ”hem”!

 9. Thalassa skriver:

  Härlig trädgårdsvandring! Jag ser fram emot att snart åka till England och få besöka trädgårdar. Lite sent för häftigaste blomsterprakten, men det finns fortfarande så mycket vackert att se.

 10. Trädgården ser så lummig och fin ut. Antar att det också doftade gott. 🙂

 11. Hon verkar både driftig och envis.
  Mötte ni inga fordon på den hoppiga smala vägen utan utsikt?
  Så gör vi nästan alltid också. Köper två olika och delar de på mitten. Smart sätt. 🙂
  Att vädret byter karaktär flera gånger samma timme brukar jag döpa till ö-väder. Svårt att klä sig rätt. Är bilen med kan den få vara garderob.
  Önskar dig en fin sistasommarvecka

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, hon är driftig och ger sig inte, bra egenskaper när man ska starta ett företag som detta.
   Konstigt nog mötte vi ingen bil. Vi tänkte på det för där var väldigt få mötesplatser När vi kom fram stod ca 12 bilar parkerade där, så vi hade tur. När vi lämnade var det såpass sent att inga fler var på väg dit, men när vi åkte dit skulle vi kunna möta flera som var på väg därifrån. Vi är ganska vana vid smala vägar, vi har ca 1 km av sådan väg upp till vårt hus, men där vet vi exakt var mötesplatserna finns och vi får ofta backa.
   Visst är det bra att dela!
   Vi är ju på en ö, så vi har verkligen ö-väder här också.
   Ha det bra!

 12. Karin skriver:

  Vilken underbar trädgårdsidé och så många vackra bilder! På den sista bilden tror jag mig se alpmarton, de där blå bollarna. En favoritblomma som ser ut att vara stickig som en tistel, men som är alldeles len när man tar på den. Och som har de vackraste blåskimrande tistelhuvuden man kan tänka sig.

 13. skogsnuvan skriver:

  Vilken häftig trädgård. Jag har nästan alla mina rabatter upphöjda för att jorden ska bli varm. I det här klimatet är det svårt att få växterna att hinna med att blomma innan frosten kommer. Dalior älskar jag och ska plantera fler nästa år fast i krukor annars hinner dom inte blomma. Dom är ju frostkänsliga och man måste gräva upp dom och ha rötterna inne så det är lite meck med dom men det är dom värda. Ibland önskar jag att jag kunde komma ut och se trädgårdar och få inspiration till nya saker. Här är det nu konstigt nog några dagar med värme igen, rena sommaren faktiskt och i dag ska jag ta med en av mina bloggvänner ut på en sjöutflykt när hon kommer och hälsar på.

 14. Veiken skriver:

  Framgång föder framgång. Mycket jobb, envishet och rik på idéer.
  Vilken fin trädgård den här damen har skapat!

 15. Åååå vilken vacker trädgård och vilket fiffigt koncept….jag vill också ha så i min trädgård kan hon inte komma till mig och göra underverk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s