WALES – MONMOUTH 44, ny fontän, dansafton, brittiskt körkort och settlement application

Onsdag och bloggdags igen! Idag en blandning av nöje och allvar!

Vi har haft en helt underbar och solig Bank Holiday weekend här i Wales, lördag t o m måndag. Upp till runt 30 grader och det är varmt för att vara Wales. Härligt!

Skolorna har fortfarande sommarlov här. De flesta skolorna börjar någon gång nästa vecka från 2 september och en vecka framåt, beroende på vilken skola man går i. Då börjar också en ny termin av de tre terminer vi har här per år.

Monmouth 44, ny fontän

Som jag skrev ovan hade vi härligt väder över helgen och jag och en väninna åkte ner till vår stad Monmouth. Jag parkerade lite utanför stan och vi promenerade in, över bron med vackra blomlådor och…

…kom fram till den gamla bron från 1200-talet…

…därifrån var det vacker utsikt över floden Monnow och kullen där jag bor (till vänster på bilden)…

…jag gick tillbaka nedanför bron och där spelade stadens band. Det måste var något speciellt på gång idag!!!

…bredvid bron står denna riktigt trista byggnad, en offentlig toalett. Men vilken skillnad dessa blommor gör till byggnaden, den ser ju riktigt fin ut…

…det är en förening, Monmouth Community Champion, som gjort blomsterarrangemangen. Alltså frivilliga som vill göra staden vackrare, däribland min väninna. Staden bekostar blommorna, men de gör arbetet. De har också ett nära samarbete med Rotary.

Fanns det någon anledning till att vi åket ner just denna dag, vid denna tid?…

…jo, anledningen var invigningen av en ny drickfontän.

Här står representanter för Monmouth Community Champion, Rotary och kommunen framför den ännu övertäckta fontänen. Mannen med guld hängande runt halsen (näst längst till höger) är Mayor of Monmouth, vår borgmästare. Normalt sett har han också en röd cape på sig, men i denna hetta blev det bara en kostym. Jag pratade med honom efter ceremonin och han var väldigt trevlig. Han hade jobbat mycket i Sverige, bl a i Norrköping och Göteborg och hade många svenska vänner. Tror jag måste försöka få ytterligare ett samtal med honom någon gång.

En borgmästare sitter på sin post i ett år, från maj till maj, så han är ganska ny på sin post. Hans namn är Richard Roden…

…detta är den avtäckta fontänen. En i raden av fyra som kommer att finnas i staden. Nästa i raden av fontäner att ställa i ordning är den gammal fontän från 1800-talet som ska renoveras och därefter kommer ytterligare två nya.

Allt är ett en del i ett projekt att få staden plastfri. Med fontäner med dricksvatten behöver man inte köpa vatten flaska. Vi har dessutom inte pant på flaskor här, så de ligger slängda lite överallt…

…mitt upp i allt detta kom en gammal dubbeldäckare med ett brudpar i. Här händer det mycket på en gång!…

…när allt var slut tog jag en liten promenad på marknaden och…

…där fanns också denna glassbil där man kan köpa vanlig glass, typ GB, men också mjukglass. Detta lyckades jag hoppa över, men å andra sidan blev det en fika med toasted teacakes, inte så nyttigt, men så himla gott!

En jättetrevlig dag på stan!

Dansafton

Lördag kväll var också mycket trevlig. På samma plats som vi var på fest veckan innan, var det fest igen. Det var egentligen en stor familjefest, men flera grannar var också inbjudna till lite mat och dans.

Vi dansade brittisk barn dance, där alla kan vara med. Man ställer bara upp sig i led eller ringar och musikanterna berättar hur man ska göra, runt, framåt, bakåt, cirklar, promenad, hoppar, går, springer. Något liknande det i Sverige förekommande Oh, Susanna.

Här kommer ett Youtube klipp, så ni förstår ungefär hur det går till. Vi var också ungefär lika oorganiserade som i klippet. Dans behöver inte vara perfekt, det viktigaste är att man har roligt och det hade vi verkligen!

1,20 minuter

Nytt körkort

I veckan fick jag mitt nya brittiska körkort, med text både på engelska och walesiska.

Var tvungen att se till att få det innan ev utträde ur EU, för efter vet man jag inte alls hur det blir. Egentligen skulle jag bytt mitt svenska till brittiskt för längesedan, men det blev liksom inte av tidigare.

Det var inte så krångligt som jag trodde att det skulle vara. Tog ett foto i en automat vid postkontoret, sände fotot, en check på £43 (ca 500 SEK), mitt gamla körkort och mitt pass till en myndighet och efter en vecka fick jag mitt nya körkort och mitt pass tillbaka. Ja, vi har fortfarande checkar här för betalning, tro det eller ej!!!

Det som var lite kymigt var att stå helt utan legitimation och köra utan körkort i plånboken, men inget problem för britterna. Många har ingen giltig legitimation och man behöver inte ha med sig körkortet när man är ute och kör.

Dessutom var det inte roligt att skicka iväg passet, för utan det är man ju fast här och det är inte lätt att få ett nytt svenskt pass här heller. Visserligen skickar man allt recorded med ett kvitto, men ändå. Har man dessutom familj i Sverige och något skulle hända så man behövde åka dit, så var man fast här. Jag är väldigt rädd om mitt pass!

Settlement Application

Settlement Application, ansökan om att få stanna kvar i landet vid UKs utträde ur EU.

Jag trodde det skulle vara mycket komplicerat, men gick väldigt snabbt att göra med en Android telefon. Nu väntar jag bara på resultatet, får jag stanna kvar eller blir jag utslängd?

Ha det bra!

Detta inlägg publicerades i Monmouth, Socialt. Bokmärk permalänken.

47 kommentarer till WALES – MONMOUTH 44, ny fontän, dansafton, brittiskt körkort och settlement application

 1. åsa skriver:

  Förstår Du var orolig medan Ditt pass befann sig på annan ort, skönt det nu är avklarat.

 2. Anita skriver:

  Händelserika dagar på alla sätt och vis. Ni verkar ha så många spännande aktiviteter med invigningar, dans och annat. Skulle varit väldigt orolig att lämna ifrån mig passet också så jag förstår dig. Måste kännas skönt att ha det i säkert förvar igen. Nu återstår bara att se om du får stanna kvar … jag gissar att du får det 🙂

  Ha det gott!
  Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, denna helg var mycket på gång.
   Det händer en hel del här över sommaren, så det vill till att ta vara på det.
   Skönt att ha passet hemma igen, det var lite oroligt.
   Ja, jag tror egentligen inte att det blir något problem med att få stanna. Jag ärju gift med en britt.
   Ha det bra!

 3. Märtha skriver:

  Skicka iväg passet? Usch, så obehagligt. Kommer att tänka på vår guide i Estland, hon bodde länge på Ösel, och under sovjettiden skulle man alltid ha passet med sig, ett pass som visade att man var bosatt på ön. Varje gång man återvände från fastlandet granskades alla människor, allas pass… Roligt att man har så stora festligheter för invigning av en vattenfontän. Å andra sidan fastnar det i folks minne lite bättre då. Vi skall också på en invigning idag, men undrar om det blir ett inlägg… Egentligen kunde det bli… Här är nu, kl 10.30, +21,5. I skuggan. Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Det kändes verkligen inte bra att posta sitt pass.
   De hade många konstiga saker för sig under Sovjettiden.
   Jag gillar det småskaliga i en liten stad, allt behöver inte vara storslaget för resen av världen. Det är de små evenemangen jag gillar.
   Molnigt här idag, men kan inte klaga efter denna värme vi haft.
   Ha det bra!

 4. Marit skriver:

  Så vakker bro du viser, og utsikten var også veldig fin!

 5. Madame skriver:

  Det var fint, at du fik dit nye brittiske kørekort, Lena. Brexit giver så meget utryghed.
  Fontæner med drikkevand lyder vel nok godt! Dem har vi slet ikke her.
  Ha’ det godt, kram

 6. torrebloggen skriver:

  Härliga bilder från Monmouth!
  Grattis till ditt nya körkort!
  Måste kännas skönt att ha fått tillbaka passet igen!
  Ha det så bra!
  Kram!

 7. skåningen skriver:

  Att släppa passet ifrån sig är inte bra!!
  Choklad är gott!
  Kram!

 8. Geddfish skriver:

  Älskar såna där gamla broar och de där valven 😀
  Vilka idéer! Skicka iväg sitt pass! Nervöst.
  Bra där, med drickfontäner. Har aldrig gillat att köpa vatten på flaska. Och absolut inte på hemorten.
  Vackra bilder!

  • Lena i Wales skriver:

   Bron är fin och unik, lär bara finnas två kvar i UK.
   Inte kul att sända iväg passet. Skönt att ha fått tillbaka det.
   Jag tycker också att det är en strålande (ha,ha, fontän,strålande) idé. Och som du säjer på hemmaplan.
   Kram!

 9. Monica skriver:

  Så fint det är i staden där och i omgivningarna, du berättar så bra och intressant. Och jag känner igen så mycket från tiden i UK, känns som att folk gör mer tillsammans och har roligare men musikfestivalen vi var på här kändes som UK, var väldigt lika och jag tror kanske att de som hade marknad och alla matställen åker omkring i Europa och deltar på olika ställen.

  Det där med pass är lite speciellt, att det ska skickas in till så mycket. Känns osäkert men skönt det fungerar. Och det verkar ha lättat nu med ansökningsregler efter Maja. Då var det ju hundratusentals som ansökte först om permanent uppehållstillstånd och det kostade mycket för var och en i familjen bara att söka, sen om de fick svar och beviljat skulle de vänta ett år och söka medborgarskap och betala igen. Kanske Boris fått annat att tänka på, såg att han ville ha lite lugn och ro med allt innan de brakar ur.

  Ja lycka till Lena, det blir säkert bra för dig och er. Annat krångligare som resor och sådant men vi får se.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, min stad är fin, speciellt i solsken.
   Tror på det du säjer, vi gör mer av små saker här, lite gammaldags, som i Sverige för 40 år sedan.
   Jag tror att de har insett att de inte kan följa sina grundplaner för de inte har resurser att gå igenom alla uppehållstillstånd, speciellt fån EU-länderna.
   Jag har i alla fall EU pas och kan röra mig fritt i resten av Europa, tack och lov!

 10. TravelAnna skriver:

  Sånt bra initiativ med dricksfontäner för att motarbeta vatten på flaska! Brudpar i dubbeldäckare var nåt nytt för mig. Häftigt! 🙂

  Dansen såg riktigt härlig ut. Skönt att man får vara oorganiserad, annars skulle jag aldrig klara mig, haha.

  Läskigt att vara utan passet! Hoppas allt ordnar sig till det bästa för dig med din Settlement Application också.

  Ha en fortsatt fin vecka!

  • Lena i Wales skriver:

   Javisst är det ett bra sätt att få folk att inte köpa vatten på plastflaskor.
   Brudpar i buss var nytt för mig också, men en kul idé.
   Ja, ingen av oss kunde egentligen danserna, men kul hade vi och gjorde vårt bästa.
   Mitt pass betyder så mycket och det var jobbigt att inte ha det och att man inte riktigt visste var det var och om det kom tillbaka. Skönt att ha det i lådan hemma.
   Egentligen är jag inte orolig för att bli utslängd, men tråkigt at bara inte få stanna utan att ansöka om att få vara i det som jag kallar mitt land.
   Ha det bra du också!

 11. World by Tina skriver:

  Hoppas jag får möjlighet att åka tillbaka till Wales ganska snart, otroligt kul att få se Cardiff (trots misär), Penarth och barry Island – men det är ju bara en pyttedel av allt. Vilket område är din favorit?

  • Lena i Wales skriver:

   Så kul att du gillade Wales!
   Gruvdalarna norr om Cardiff och lite små städer och samhällen runt den är intressanta. Men kanske är norra Wales lite extra, det är värt ett besök där. Hör av dig till mig när det blir av och jag kan ge dig mer besked.
   Ha det bra!

 12. Trevligt med dansen också, bra för kroppen och knoppen. Påminner om folkdans som vi har här.
  Ha det bra!

 13. Ditte skriver:

  Mycket trevligt som händer och roligt att få ta del av det. Att smycka de offentliga toaletterna med blommor är ju bara så trevligt. Gott initiativ med dricksfontäner. Och fint att det kommer fler. Här i Sverige har jag aldrig förstått varför man köper vatten i plastflaskor när man kan ta med sig eget. Visserligen är det pant på flaskorna, men ändå.
  Grattis till det nya körkortet. Smidigt! Tänker på Emma i Spanien och hennes make som har dte så knepigt med att fp till ett nytt.
  Hoppas du nu får stanna kvar i Waels. Men UK behöver dig säkert.
  Ha det gott

  • Lena i Wales skriver:

   Under bank holidays är det alltid mycket på gång här.
   Blommorna på denna annars så fula byggnad gör så mycket.
   Jag trodde aldrig att det skulle vara så enkelt. Tänkte också På Emmas man.
   Jag tror inte jag blir utslängd, men det känns knepigt.
   Ha det bra!

 14. Thalassa skriver:

  Roligt att följa dig – som alltid!
  Ja du, vi är många som med spänning (och stor oro) följer turerna kring BREXIT av många olika orsaker. Företagsekonomiska, nationalekonomiska, privata m m.
  Hälsningar!

  • Lena i Wales skriver:

   Brexit är ren idioti! Hade man haft en plan från början,hade situationen varit en helt annan, men som vanligt här tänker man inte til först, utan bar gör galna saker.Tyvärr!

 15. franskafikon skriver:

  Roligt med så många aktiviteter på bygden! Dansen ser kul ut, alla kan vara med. Kommenterar inte det där med Brexit, men i Frankrike har vi grannar som delar sitt boende mellan London och Frankrike. Dessutom har de hund så de har varit väldigt försiktiga senaste 9 månaderna med när de kan åka iväg och när de kan komma hem – så inget ändras under tiden de är på ”fel” sida om gränsen. Det är viktigt att man kan legitimera sig och i de flesta länder är det ju passet som gäller. Inte vill man skicka iväg det på posten….. Nästa gång vi hörs är jag i la douce France. Ha det bra till dess!

  • Lena i Wales skriver:

   Över bank holidays brukar det var mycket på gång av trevliga saker.
   Det är besvärligt för många nu i Brexittider, inte kul alls, blä!
   Enda sättet att få ett nytt körkort var att skicka iväg passet, tyvärr, men som tur var gick det ju bra. Här kan de inte kräva legitimation hur som helst, mycket knepigt.
   Ha en fin resa!

 16. Bra med dricksfontänerna! Vattnet vi har här i Spanien är ju också fullt drickbart men jag tror vissa har gamla rör och cisterner som gör att vattnet smakar blä. Och så släpar folk. Herregud så de släpar! Vi köpte ju en filterkanna, såååå smidigt!

  Jaha. Är det så det går till att byta svenskt körkort till engelskt… Där ser man. Tror förfarandet är väldigt likt det svenska. Kanske skulle skickat spanjorerna på kurs? Men de skyller ju bara på Brexit, spanjorerna. I november är vi utan giltiga körkort båda två, känns ju lite sådär. Förhoppningsvis har mannen min i alla fall fått sitt då.

  Olustigt att skicka passet, har hört så mycket om Royal Mail så jag skulle knappt våga skicka, tror jag. Men men! Stort grattis till fina nya kortet! Och det andra känns som att det borde bara vara en formalitet.

  • Lena i Wales skriver:

   Vi har druckit vårt vatten i Spanien under vissa perioder, men så helt plötsligt smakar det illa och inte gott att dricka. Ja, det är ett kånkande med dessa tunga vattenflaskor i plast. Vet att du berättade om filtret, bra idé.
   Har läst om din mans krångel och tänkte på honom när jag skulle ansöka om mitt, men det gick ju väldigt smidigt. Fast jag behöver också ett internationellt körkort om det blir no deal.
   Det var verkligen inte kul att skicka iväg passet, men gjorde jag inte det, hade jag inte fått något nytt körkort, så bara att bita ihop.
   Ha det bra!

 17. Therese Bjärstig skriver:

  Smart att sätta upp fontäner för att minska plastflaskor! Borde finnas sådana möjligheter i större städer även i Sverige, iaf söder ut där de inte fryser… Ha ett fint avslut på veckan!

 18. Härligt med lite festligheter emellanåt!
  Håller tummarna för dig så att du inte blir utkastad. Det vore dåraktigt av myndigheterna för en bättre ambassadör än du för Wales finns inte!

 19. kersko skriver:

  Vilken bra tanke det med dricksfontäner. Dansen verkade också väldigt trevlig.
  Förstår att det var oroligt att skicka iväg passet. Men skönt för dig att få det avklarat.

 20. Anni skriver:

  Det är verkligen både oerhört charmigt och oerhört brittiskt att anordna så stort jippo för något förhållandevis litet. Jag gillar när man firar och jag gillar när man får folk att tänka till, speciellt om vatten på flaska. Tänk att vissa sträckor där vi vandrade i Schweiz fanns det fontäner med skylten ”ej dricksvatten”. Inte såg vi någon som helst skillnad på de där man fick dricka och de där man inte fick!
  Önskar så att det inte blev något Brexit, det kommer ju att bli så otroligt mycket krångel som folk inte har tänkt på. Jag kommer att sakna att inte få köpa hem Double Gloucester eller Red Leicester, bara en sådan sak. För att inte tala om mina leverantörer av glasdetaljer och silver, dem måste jag också sluta handla med. Får försöka hitta någon bra i Tyskland istället. Men nog tror jag att du får stanna, kan inte se någon anledning till att du skulle skickas ut.
  Nästa gång du är i Sverige tycker jag att du ansöker om internationellt id-kort hos polisen, det fungerar som pass inom EU och en del andra länder. Det tar bara några dagar och sedan har du dubbel säkerhet.
  Kram och trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Det där med att fira en liten sak är så trevligt tycker jag, lite gammaldags och småstadsaktigt.
   Rent klart; Brexit är ett helvete och det kommer att bli svårt för många här och även för de som är beroende av leverantörer från UK till resten av Europa.
   Jag kommer säkert att få stanna, men det känns så dumt att ens behöva fråga.
   Tack för tipset om internationellt id-kort!
   Jag har problem med att komma in på din blogg, tyvärr.
   Kramar!

   • Anni skriver:

    Såg ditt mejl och har svarat. Förstår inte vad som orsakar problemet, hoppas det bara är tillfälligt för jag har inga problem att komma in oavsett webläsare. Mystiskt!
    Kram!

 21. Eva Trillian skriver:

  Underbart. En så pampig invigning av fontänerna 🙂 Fantastiskt att uppmärksamma det positiva som händer och inte bara låta det gå obemärkt förbi” Mer sådant! Även här!
  Klar de inte slänger ut dig! Så mycket pr som du gör för Wales? 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Kul grej i stan. Alltid roligt när något händer och stadskärnan får leva kvar. Dessutom bra för miljön.
   Nej, de kommer säkert inte att hända att de slänger ut mig, men bara att veta att de kan göra det känns inte bra.
   Det skulle vara trevligt om de insåg vad jag gör för landet, men svårt att få fram, tyvärr.

 22. Ama de casa skriver:

  Det var snabbt jobbat med körkortet. Här i Spanien tog det tre månader att få det svenska konverterat till ett spanskt…
  Med mitt usla internet just nu så kan jag inte se dina bilder. Synd. Får inte upp egna heller. Synd det med. Men helt klart ett i-landsproblem (även om det inte känns så emellanåt 😉 ).

 23. Barbro S skriver:

  Ja, blommor gör det mesta vackrare. Så mycket roligt du/ni hann med i din stad. Låter smart och bra med vattenfontäner. Vi har faktiskt en i centrum vi också, som del av ett konstverk. Fick veta det på en offentlig blomstervandring av en kommunanställd, ingen skylt finns. Förstår din oro med pass och körkort, tänkte det innan du skrev, att så jobbigt osäkert att skicka iväg, inte en kopia utan originalen. Det gick ändå bra :). Ha en skön september!

  • Lena i Wales skriver:

   Det händer mycket här under sommaren och speciellt på bank holidays.
   Vattenfontäner är bra för miljön, men visste inte att de skulle fungera i Sverige där det är frost. Hoppas det funkar.
   Det gick bra med passet, men det var inte roligt att skicka iväg det, fy vad osäkert.
   En skön september till dig också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s