GRUVDALARNA i WALES 2 – Barnarbete, pit pony och strejker

Idag fortsätter ett inlägg om gruvdalarna i Wales, ett så intressant ämne!

Gruvdalarna 2

Här kan du läsa Del 1

Barnarbete

DSCF4440  DSCF4419

(fotona är tagna av mig av bilder i Big Pit museum)

Miners Act of 1842 var en lag som fastslogs av UK parlament 1842.

De viktigaste inläggen i lagen var att alla kvinnor och pojkar under 10 år förbjöds att arbeta i gruvorna. Detta var ett svar på en undersökning om barnarbete som gjorts av en kommission samma år, efter flera allvarliga olyckor. I en av dessa dog 26 barn, 11 flickor mellan 6 och 16 år, och 15 pojkar, 9-12 år gamla. Detta fick t o m drottning Victoria att reagera!

Under början av 1800-talet jobbade alla män, kvinnor och barn under fruktansvärt farliga omständigheter under mark.

1841 var ca 216 000 personer anställda i gruvorna. Kvinnor och barn jobbade 11-12 timmar/dag för lägre lön än männen…

DSCF4408

…barn så unga som 5 år användes som billig arbetskraft, ofta i så små utrymmen att  endast barn kunde nå dit.

Pit Pony

Ponnies användes i gruvorna från mitten av 1700-talet till mitten av 1900-talet. De blev mer vanliga efter att kvinnor och barn förbjöds att arbeta i gruvorna 1842.

1913 beräknades att ca 70 000 ponnies jobbade under mark och 1984 var det 55 kvar. Den sista kolgruvehästen hette Robie och pensionerades 1999.

Stora hästar, såsom Cleveland Bay, användes högre upp i gruvorna, men oftast var det små ponnies, inte större än 12 hands (1 hand är lite drygt 10 cm), alltså ca 1,3 m höga. Shetlands var ofta förekommande. Även åsnor användes ibland.

Enl Coal Miners Act of 1911, bestämdes att ponnierna måste vara minst 4 år gamla och kontrollerade av en veterinär innan de fick börja arbeta i gruvorna. De arbetade sedan olika många år beroende på var i gruvorna de jobbade. En del kunde arbeta tills de var i 20-års åldern.

Normalt hade de sina stall nere i gruvorna och åt proteinrik föda, hö och majs. De kom inte ut i det fria mer än under gruvarbetarnas sommarsemester. Då fick de också semester i det gröna!

De arbetade i skift om 8 timmar.

Deras förhållanden var olika från gruva till gruva, men eftersom de var betydelsefulla för arbetet sköttes de, efter omständigheterna, väl. Ju längre de kunde arbeta desto bättre lönsamhet.

National Union of Miners  DSCF4421

National Union of Miners är en fackförening för kolgruvearbetare i UK.

Den grundades 1945 som en omorganisation av Miners Federation of Great Britain, vilken kom till 1888.

Den är mest känd för sin roll i den tre riksomfattande strejkerna i UK 1972, 1974 och 1984-85. Den var under 1900-talet en av de starkaste fackföreningarna i UK och hade ett stort politiskt inflytande.

Dess politiska inflytande försvann efter  Gruvarbetarstrejken 1984-85 och nedläggningar av nästan alla gruvor.

Strejken 1912 var den första nationella kolgruvearbetarstrejken i UK. Denna gällde framförallt sänkta löner. Efter 37 dagar avslutade regeringen strejken genom att lova en minimilön.

Ofta ägdes gruvorna av rika engelsmän, vilket också stack i ögonen på de hårt arbetande gruvarbetarna. Vinsten kom ibland dem till nytta, men ofta gick det till ett liv i överflöd i England.

Gruvarbetarstrejken 1984-85

DSCF4444

Vid denna tid var kolgruveindustrin statligt ägd och subventionerad. Under regeringen Margaret Thatcher ville man lägga ner gruvorna, trots att de var de modernaste gruvorna i Europa, eller sälja dem om det fanns köpare, och strejkerna startade.

Gruvorna var inte längre lönsamma p g a billigare importerad kol och mindre användning  av kol i kraftverken. Dessutom var det inte miljövänligt.

Konfrontationen mellan den konservativa Margaret Thatcher och den socialistiske fackföreningsledaren Arthur Scargill var ofrånkomlig. Inget mellan dem stämde. Och alltför mycket prestige kom in.

Margaret Thatcher blev premiärminister för de konservativa 1979. Med starka nypor var hon inte rädd för att ta action.

Arthur Scargill kunde också stå på sig…

DSCF4416

…det började med småstrejker mot nedläggningen av gruvorna i början av mars 1984 och anklagelserna haglade från båda håll. Den 22 mars startade strejken officiellt. Gruvfacken i South Wales var för strejkerna.

Strejken slutade 3 mars 1985, nästan ett år efter att den började, med ett stort nederlag för facket och dess ledare Arthur Scargill. Den brittiska fackföreningsrörelsen försvagades och dess tidigare starka politiska inflytande försvann. Regeringen kunde fortsätta privatiseringen och minskandet av statliga subventioner till olönsamma företag…

Photo1675

…i South Wales hade 21 500 gruvarbetare strejkat. Mellan 99,6 och 93 % av alla gruvarbetare var i strejk.

Konflikten var hård och medförde bl a inkallandet av polis. 10 personer dog under strejken…

DSCF4393

…många familjer led ekonomiskt och insamlingar förekom både inom landet och utomlands. Tyvärr tyder mycket på att pengar också kom från Kadaffis Libyen, vilket ju inte är så trevligt. (Libyen låg ju bl a bakom Lockerbie flygkatastrofen i Skottland).

Den allmänna meningen om strejken var och är delad, dels beroende på politisk tillhörighet och dels på geografisk tillhörighet…

DSCF4400

…det kanske var så att nedläggningen av gruvorna var ofrånkomlig förr eller senare, men regeringen kunde kanske ha skött det på ett bättre sätt. Man bara stängde ner utan att ta ansvar för följderna. Dessa beslut lider människorna i gruvområdena av fortfarande, kanske främst i South Wales, där de sociala problemen är grava. Människor som sedan generationer arbetat hårt i en tuff och smutsig miljö var inte längre något av värde för landet. Solidariteten i gruvsamhällena försvann, utnyttjande av bidrag från staten, som man ansåg sig lurade av, ökade och stort bidragsberoende utvecklades. Framtidstron  försvann och är fortfarande idag mer eller mindre borta…

Photo1682

…inkomster av arbete är låg och bidragstagarna många, bostäderna i dåligt skick, attityden till staten låg, skolorna har sämre standard är riksgenomsnittet, de som är utbildade försvinner från området, genom dålig utbildning följer dåliga matvanor, även stor alkoholism förekommer.

En icke hälsosam kultur har vuxit fram och består även idag. Om man inte kommer från dessa områden är det svårt att förstå. Ofta flyttar man inom dalarna, men inte till en ny dal, vilket kan ligga geografiskt närmare. En gammal vana som ogärna bryts. På många ställen styr några familjer hela orten, inte politiskt, utan på annat sätt. Det är inte lätt att komma in som ”ny” i dessa orter och bli accepterad.

Det är väldigt svårt att skriva om vad som hänt i dessa South Wales gruvdalar, speciellt ur svenskt perspektiv, så olikt Sverige och våra värderingar, men jag tror att många svenskar boende i Wales förstår situationen bättre. Man måste nästan leva i den brittiska kulturen för att kunna förstå, om än lite.

I samband med Margaret Thatchers bortgång var det många i de walesiska gruvdalarna som jublade och sjöng ”The bitch is dead”.

En del av er läsare kanske kommer ihåg denna strejk, för er unga är det bara historia.

Här är två intressanta videos :

4,5 min

5,4 min

Ha en riktigt trevlig helg i mötet mellan augusti och september!

Detta inlägg publicerades i Gruvdalarna, Historia. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till GRUVDALARNA i WALES 2 – Barnarbete, pit pony och strejker

  1. Eva skriver:

    Jag minns strejken. Man kunde ändå inte förstå hur stor och omfattande den var. Filmerna visar hur fruktansvärt det måste ha varit. Väldigt intressant inlägg. Ha det nu jätteskönt själv i helgen!

    • Lena i Wales skriver:

      Kul att du också minns dessa strejker och gillar mitt inlägg.
      Tror att nyhetsförmedlingen till Sverige var, och tyvärr fortfarande är, ganska så vinklade, så allt kom kanske inte med.
      Ska njuta av helgen. Samma till dig!

  2. kul att man fotade gubbarna förr… tufft, men inte värt att behålla gammal industri… som varvet i Göteborg.

  3. Marit skriver:

    Jeg husker både streiken, og har også lest bøker om disse gruvene. I min hjemby var det også gruver, men der fant de sølv. Det var på 1600 tallet, og Norge var under Danmark på den tiden. Så danskekongen finansierte kriger med sølvet 😦
    Historie er alltid interessant. Flott innlegg!

    • Lena i Wales skriver:

      Vi är många av samma generation som minns dessa strejker. Det finns väldigt mycket att läsa också.
      Minns att Kongsberg hade en silvergruva, levde inte på 1600-talet, hi,hi, men minns det som turistinformation.
      Lite samma som här, England tog hem pengarna och hos er var det Danmark som gjorde det.
      Visst är det intressant med historia, älskar det.
      Roligt att du gillar mitt inlägg.

  4. Märtha skriver:

    Jag kommer också ihåg strejkerna, dock vagt. De hade kanske inte högsta nyhetsprioritet här i Finland. Vore värt att tänka på när vissa kretsar kräver slut på olika näringar. Vi skall sluta äta kött, sluta föda upp pälsdjur, sluta odla det ena och det andra – de som kräver sådant tänker inte på följderna. Nu blev jag lite politisk i mitt inlägg, men man bör tänka lite längre än två centimeter, vilket tydligen inte gjordes när gruvorna lades ner. Och om brexit nämner jag inget! 🙂

    • Lena i Wales skriver:

      Strejkerna visade i svensk TV, men jag vet inte hur mycket. Minns dem i alla fall.
      Ja, det är mycket man ska luta med och ibland blir det bara lite för mycket.
      Jag nämner inte heller jä..a Brexit!

  5. Jag är ju hopplös när det kommer till politik men jag har svaga minnen om strejken. Jag var 15 år då så jag hade väl annat att tänka på dessutom!

    Men det är verkligen tungt att läsa om arbetet i gruvorna, om barnen och de stackars hästarna. Att det fortfarande var ”OK” att arbeta från 10 års ålder. Vad gjorde man själv när man var 10? Lekte med Barbie?

    Ha en härlig helg! Kram

    • Lena i Wales skriver:

      Helt förståeligt att du som 15-åring hade annat att tänka på. Jag var ju äldre då och minns mer av strejkerna.
      Lek var det inte mycket av för många barn, att arbeta och överleva kom först. Hemskt!
      Kram!

  6. torrebloggen skriver:

    Mycket intressant inlägg om gruvdalarna i Wales!
    Ha en riktigt skön helg du med!
    Kram!

  7. Ingrid skriver:

    Så intressant att få friska upp minnet lite kring hur det kunde vara för alla de som slet i gruvorna. Strejken 84-85 minns jag mer än väl och jag kan förstå gruvarbetarnas känslor för Margret Thatcher.
    Ha en skön helg!
    Kram, Ingrid

    • Lena i Wales skriver:

      Jag förstår också strejkerna och minns dem till delar.
      Ja, Mrs Thatcher är verkligen inte populär i gruvdalarna, man kan fråga vem som helst och svaret blir detsamma.
      Kram till dig!

  8. Ditte skriver:

    Väldigt intressant! Tack för fin uppdatering.Har läst en del om detta tidigare och såg även en film på bio om just de walesiska gruvarbetarnas situation på 1930-talet. Och där tog även barns och kvinnors situation upp.
    Minns inte vad filmen heter men såg den runt 2005z.Alltså länge sen.
    Önskar dig en fin helg!

  9. Linda skriver:

    Hej!

    Du är verkligen en outsinlig källa. Så mycket man får lära sig. Och så hemskt med barnen. Ja, för alla – så väl för människor som små hästar.

    Kram
    Linda

  10. Intressant och nytt ingen! Men så hemskt för barnen, orättvist när oskyldiga utnyttjas.
    Ha en trevlig vecka!

    • Lena i Wales skriver:

      Så roligt att du gillar mitt inlägg!
      Barnarbete kan aldrig vara bra, annat än för skrupellösa människor som utnyttjar detta. Hemskt! Barn ska få vara barn och leka.
      Önskar dej en fin dag!

  11. wiolettan skriver:

    Ett talande och berörande tidsdokument.
    Fruktansvärt hur det kunde vara förr i tiden, så mycket lidande och sorg.
    Dessa strejker, dom kommer man ihåg.
    Intressant inlägg. Tack för det.
    Kram!

  12. Karin Eklund skriver:

    Jag minns också strejken.Jag minns också en gruvolycka som hände någon gång runt 1963 som vi följde noggrant hemifrån oss via nyheterna både i radion och på tv. För många år sedan hade jag/vi/familjen en tillfällig gäst från Wales, en ung pojke som var på Åland och lärde sig vad han nu lärde sig om skeppsbyggnation. Han kom från en gruvarbetarfamilj.
    Tack för intressant info i både del 1 och del 2.
    Ha det gott Lena!

    • Lena i Wales skriver:

      Roligt att vi är så många som minns strejkerna.
      Jag kommer att skriva om några gruvolyckor senare, så du kanske också kommer att känna igen dessa.
      Så roligt att du gillar dessa inlägg!
      Ha det bra!

  13. Åsa skriver:

    Intressant. Vissa saker kände jag till.
    Även om barnarbete numera i princip är helt borta i västvärlden pågår både barnarbete och slaveri i andra delar av världen där ett människoliv inte är mycket värt.
    Händer olyckor i gruvor även i nutid. Vi har ju flertal gruvor i Sverige.

    • Lena i Wales skriver:

      Barnarbete är fruktansvärt och hemskt att det fortfarande förekommer i vissa delar av världen.
      Jag kommer att skriva lite mer om gruvolyckorna här i Wales senare. ´Det har tyvärr hänt en hel del.
      Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s