WALES – GOLDCLIFF och SPANIEN

Men var har jag hamnat?

Jo, det är dags för Spanien igen.

Här i Elviria, strax utanför Marbella kommer jag att vara i några månader, lite jobb, men mestadels pensionärsliv…

…vi anlände i söndags eftermiddag. Så på måndag förmiddag tog vi en liten promenad innan det var dags för lite inköp. Lite här och där i utkanten av byn finns små olivlundar…

…vi har en fantastisk Viveros, handelsträdgård, i utkanten av byn. Hit brukar vi gå så snart som möjligt när vi kommer ner till Spanien. Det är så fint att ha några blommande krukväxter på terrassen.

Vi har 17  större och mindre krukor med palmer och suckulenter, som håller sig bra utan alltför mycket vattning över sommaren, men inget som blommar…

…så vi köpte tre små krukväxter.

På handelsträdgården finns inte bara små krukväxter, utan också träd och…

…buskar, som dessa små hibiskusar som ska bli stora buskar i någons trädgård…

…detta granatäppelträd skulle jag vilja ha! Så gott med granatäpplen!

Efter denna promenad och besök i handelsträdgården var det dags för matinköp på Lidl, sånt som bara måste göras.

Var ligger Elviria?

 

Bloggens namn

Bloggen har bytt namn en aning, från Lena i Wales till Lena i Wales och Spanien, men adressen är fortfarande densamma.

Under tiden jag är i Spanien tänker jag skriva om Wales på onsdagar och om Spanien på lördagar, men lite blandning kommer det kanske att bli då och då när något speciellt händer i Wales eller Spanien.

Goldcliff i Wales

Vart leder dessa trappor?…

…jo, upp på en vall som skiljer havet från marken bakom…

..på vallen går en bred stig i 6 km. Den är också en del av Wales Coastal Path, som i hela sin längd är 1 400 km lång och startar i den närbelägna staden Chepstow.

Just när jag var där en eftermiddag i juni månad var det lågvatten och man kunde tydligt se pålar ute vattnet. Där fångas skaldjur. Vid högvatten fastnar de i nät och vid lågvatten kan man plocka dem.

Tidvattenskillnaden här är ca 10 m och i närheten finns världens nästa högsta tidvattenskillnad, ca 14,5 m…

…vid en utkiksplats står denna lite udda skulptur eller så är det helt enkelt ett gammalt ankare…

…här finns också en del av en gammal fyr och till vänster syns den vackra walesiska flaggen med sin vackra röda drake…

…stora delar av stranden är privat, men här finns en utkiksplats.

Hur ser det då ut inåt landet?…

…just här är det vackra, gröna ängar.

Vid högvatten ligger samhället under vattennivå och därför att området genomsyrat av diken, liksom i Nederländerna. Huvuddiket är Goldcliff Pill, också kallat Monkditch. Det säjs i folkmun att hela området runt diket är fullt av insmugglade brandyflaskor, tro det om man vill. Dikena töms vid lågvatten och vattnet går ut i havet.

Området var bebyggt redan under romartiden. En del av området som kallas Newport Wetland är ett vildlivs reservat som byggdes år 2 000. Detta område är ca 437 ha. Här finns ett rikt fågelliv, utkiksplatser för fågelskådning, ett Visitor Centre, picnicområden, lekplats och specialgjorda spångar genom våtlandet…

…området bakom vallen är platt och vägarna är raka. Kolla in den vackra walesiska flaggen!

Där finns också…

…ett lite annorlunda café med massor av grejer som står och hänger överallt. Om vädret inte skulle tillåta att sitta ute så har men ett tält och en litet trähus som man kan ta skydd i…

…när jag var där var det fint väder, men naturligtvis var jag nyfiken och tittade in i det lilla trähuset och där var också fullt med grejer.

Vad kommer namnet Goldcliff från?  Här finns en ca 18 m hög klippa av kalksten som en gång i tiden vid solsken lyste som glitter när man såg den från havet. Goldcliff var en ö innan vallen byggdes.

Var ligger Goldcliff?

 

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Spanien. Bokmärk permalänken.

48 kommentarer till WALES – GOLDCLIFF och SPANIEN

 1. Anette skriver:

  Vad bra att kunna växelbo. Brukar du vara så länge i Spanien?
  Förstår att du laddar med lite blommande växter när du ska vara där en längre tid. Hoppas det blir lagom varmt och skönt.
  Jag skulle nog tycka att det var lite obehagligt att bo under vattennivån, det skulle kännas lite osäkert trots vallar. Så bra att de gjort en promenadväg (väldigt lång dock) på vallen. Den måste vara vacker att gå på. Wales bjuder verkligen på gröna, sköna vyer.
  Ha det nu så bra i Spanien.

  • Lena i Wales skriver:

   Det bästa av två världar.
   Vi brukar vara här från slutet av september till slutet av mars med några svängar till Sverige och Wales dessemellan.
   Slutet av september är fortfarande lite för varmt här, men skönt.
   Jag känner samma som dig med att bo under vattennivån, men miljoner människor gör det i Nederländerna, så…….
   Wales natur är fantastisk!

 2. Välkommen hem! Återigen, ledsen det tog sådan tid innan jag svarade på WhatsApp. Det föll mellan skolstolarna, helt enkelt!

  Alltid kul att gå runt på en viveros om den är bra! Den i utkanten av Arroyo de la Miel är inte den bästa, den har bara blivit sämre med åren. Den vi har på gångavstånd är dock helt OK. Synd att de inte har öppet klockan 8 när jag går förbi på morgonen. Eller kanske tur det. förresten!

  Intressant där med färgskiftningarna när man kommer upp på vallen, ser snyggt ut! Och ankaret är ju som gjort att klättra på!

  Verkar bli en härlig och solig dag i dag! Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Tack, känns skönt att vara här.igen och ser fram emot att träffa er.
   Vi har också flera viveros, men en är speciellt bra. Vi kan gå dit, men oftast tar bilen till Lidl och går därifrån, lagom promenad.
   VI ses!

 3. Eva skriver:

  Den där handelsträdgården verkar vara jättefin. Hoppas du får en skön och behaglig tillvaro i Spanien. Jätteintressant att veta exakt var ni bor.

 4. Märtha skriver:

  Ha det så gott i varmare klimat! Hälsningar från +10,9…

 5. Ingrid skriver:

  Tänk så härligt att kunna bo i Spanien några ruggiga höstmånader. Så skulle jag också vilja ha det! Så härligt att ni har en handelsträdgård i närheten av byn. Det är alltid roligt att ha något som blommar och de verkar ju ha en hel del att erbjuda.
  Ha det så gott!
  Kram, Ingrid

 6. skogsnuvan skriver:

  Så spännande det måste vara att få vara och leva i två olika länder. Just nu skulle jag vilja vara i värmen och inte i England. Inte i Sverige heller förresten. Här blåser isvindar från fjällen och den första snön har fallit på fjälltopparna. Många av mina vänner är utomlands i värmen på lite olika ställen. Gemensamt för dom är att dom är två och då har man bättre ekonomi. Jag som ska klara alla utgifter på min pensionärspension får allt hålla mig hemma tyvärr och lägga ner mina fattiga pengar på bilen och tandläkaren och trasiga grejor. Tack för att du finns så jag kan sitta och titta på spännande äventyr och fina bilder från en spännande värld.

  • Lena i Wales skriver:

   Dessa två länder är en bra kombination.
   Förstår din längtan till värmen.
   Ekonomi är inte alltid lätt och pensionärerna borde få betydligt mer för de skattepengar vi under alla år betalat in.
   Vilken fin mening den sista var! Du är så fin!

 7. TravelAnna skriver:

  Underbart med två hemmaplatser att blogga om. Förstår att Spanien också ligger dig varmt om hjärtat.

  Imponerande tidvattenskillnader! Det är verkligen fascinerande med tidvatten. Lite läskigt också, kan jag tänka, att bo ”under nivån”.

  Njut av värmen i Spanien! Extra härligt med blommor på terrassen. Här (i Sverige) börjar höstkylan bli påtaglig nu. Men jag ska som tur är till Grekland snart. 🙂

  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har en del av hjärtat i Sverige, en deli Wales och en del i Spanien, det bästa av världar.
   Tidvattenskillnaden är stor runt där jag bor i Wales. Jag tycker också att det skulle kännas lite kymigt att bounder vattennivån, men så är det ju för väldigt många i Nederländerna.
   Ha det skönt i ditt älskade Grekland!

 8. Madame skriver:

  Pensionistliv i Elviria uden for Marbella lyder dejligt, Lena. Og det er spændende, at du fortæller om både Wales og Spanien. Du er heldig at kunne bo begge steder.
  En tidevandsfoskel på hele 10 m er utroligt meget.
  Kram

 9. Thalassa skriver:

  Att promenera på vallar vid havet är häftigt, och det hade jag tillfälle att göra i England förra veckan. Men fy sjutton vad fult det är längs kusten vid ebb. Å andra sidan ser man mycket fåglar på stranden då. Ha det bra i Spanien! Jag byter snart Sverige mot Kreta…

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, inte är det vackert vid ebb på många ställen, men bra för fågellivet, lätt för dem att få tag i mat.
   Njuter av Spanien nu!
   Vad kul att du ska tillbaka till Kreta. Ha det bra!

 10. skåningen skriver:

  Välkommen hem!
  Svar..Ja ”pensionärlönen” är inte stor!
  Kram!

 11. Karin Eklund skriver:

  Det är ju verkligt skönt att ni kan bo på två ställen som ni tycker om. Nu kan ni varva som ni önskar. Jag har ju åkt förbi skylten Elviria när vi var i Malaga 2018, då på väg till Caminito del Rei ( tror det är så det heter) . Jag vinkade i vinkel 😉
  Vilken plats att vandra på i Wales, att se på havet utanför och titta ner på landsbygden nedanför. Häftigt och mycket vackert där också. Ankaret/draggen eller vad det är har säkert ”sett” en hel del på havets botten. Tack Lena för den här gången!

 12. Anita skriver:

  Hej Lena!

  Nu har jag börjat kommentera hos dig flera gånger men alltid blivit avbruten av att ”klockan ringt i köket” för att något med tomaterna behöver åtgärdas”. Men nu så …. 🙂

  Så härligt det kändes att läsa om Spanien med besök i olivlundar och handelsträdgård och framför allt, varmare temperaturer än det är här just nu. Här blåser riktigt kalla vindar och natten som kommer är det frostvarning. Burr säger jag. Hoppas nu att du som vanligt får sköna månader i värmen.

  Tack också för inlägget om Goldcliff i Wales med de fina bilderna. Kargt och vackert på samma gång.

  Ha det nu så bra i Elviria (älskar det namnet)
  Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Du har fullt upp med skörden!
   Det har varit fina och soliga dagar, men idag är det lite disigt,men inte kallt, 24 grader på terrassen kl 9 på morgonen.
   Jag ser fram emot tiden här.
   Det är vackert vid Goldcliff också.
   Ha det bra!

 13. Härligt att kunna bo i Spanien några ruggiga höstmånader, även om jag gillar hösten bättre än vintern och de mörka månaderna nov-februari.
  Ha det bäst!

 14. Veiken skriver:

  Så du är på vinterförvaring i Spanien nu. Så härligt! Det är bara att njuta för fullt.
  Det är galet med detta tidvatten som stiger och sjunker med så många meter! Det är facsinerande att se!

 15. Veiken skriver:

  Det stavas fascinerande och inget annat! 😉

 16. Karin skriver:

  Det granatäppelträdet vill jag också ha!

  Vilken lyckad kombo att bo på sommaren i norr och på vintern i söder – perfekt planering!

 17. Tidvatten skillnaden låter enorm, kan knappt förstå.
  Granatäppelträdet ser så mäktigt ut med den gamla grova stammen, så vackert. Det växer väl i marken, ser ut som i en bunke, men gissar det är som skydd runtomkring?
  Ha det bra i Spanien

  • Lena i Wales skriver:

   Det är en enorm tidvattenskillnad!
   När jag så trädet blev jag genast förälskad, så vackert!
   Träden växer i marken, men detta lilla träd växer i kruka tills någon köper det och sätter ner det i marken.
   Ha det bra!

 18. Så skönt att kunna åka ifrån det höstliga och istället slå sig ner ett tag i en solig och varm miljö. För jag antar att det fortfarande är sommarvärme i Spanien? 🙂
  Har chockades man i morse när man kom upp och det bara var 5 grader, dessutom fick se att det varit ner till +2 under natten. Och jag som inte ens stängt dörren till växthuset….. 😦 😦
  Det där med tidvatten är fascinerande för oss nordbor som inte är vana vid det alls. Har allt tyckte det ser så konstigt ut med båtar som ligger på sidan i sand utan en gnutta vatten i närheten. Vi har ju ofta besökt just området runt Bristol och fått se den otroliga höjdskillnaden som det kan bli. Otroligt! 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Här är sommarvärme, runt 30 grader, lite för varmt för att röra sig i ännu, men snart svalnar det lite.
   Det var kallt hos er!!!
   Tidvattnet är verkligen speciellt här och en så hög skillnad. Nära Bristol är det ju näst högst i världen.
   Kram!

 19. franskafikon skriver:

  Vi besöker också alltid en handelsträdgård när vi kommer ner till Frankrike. Som du säger – en blommande växt eller två brukar behövas. Så många krukor ni har, har ni också någon sorts automatisk bevattning eller goda grannar? Jag har funderat på ett köpa ett litet granatäppleträd med mig hem till Sverige och ställa i vårt inglasade uterum. Där har jag också ett citronträd så det borde gå bra. Gäller bara att hitta ett av lämplig storlek som går in i bilen… det du visade är litet stort, men jättefint! Tidvatten är fascinerande och också hur lokalbefolkningen utnyttjar det på bästa sätt. Ha en bra helg!

  • Lena i Wales skriver:

   De krukväxter vi har ute tål lång torka,så de är ganska okej.
   Vad häftigt det skulle var med ett granatäppleträd i uterummet! Hoppas du hittar ett i rätt storlek.
   Trevlig helg!

 20. Violen skriver:

  Jag skrev en kommentar igår men den verkar vara försvunnen. Hamnade den kanske i din skräppost. Nu försöker jag komma in utan att ange min webbplats. Får se om det går bättre så.
  Ha det bra!

 21. torrebloggen skriver:

  Grattis till det nya namnet på din blogg!
  Vi är precis som flyttfåglarna som drar söderut på hösten!
  Nästa vecka åker vi också ner till Spanien för att njuta av livet!
  Helt underbart! Precis som du säger: det bästa av två världar!
  Ha en trevlig helg!
  Kram!

 22. Ditte skriver:

  Välkommen hit! Och visst är det bar att kombinera boende både i Spanien och hemma i Wales. Namnbytet på bloggen känns ju helt riktigt för det är ju i båda länderna du befinner dig i. Tycker dte är en bra uppdelning att ta oss med till Wales på onsdagar och nu Spanien på lördagar.
  Ja det fint och trevlig helg

  • Lena i Wales skriver:

   Skönt att var här igen!
   Ja, kombinationen av Wales och Spanien är bra, liksom den mellan Sverige och Spanien, som för dig.
   Bra att du gillar min ”nya” tankar med bloggen.
   Fin söndagskväll till dig!

 23. Eva Trillian skriver:

  Bloggen expanderar ut i världen 🙂 ja, det har den ju sedan tidigare, men nu i namnet 🙂
  Oavsett så är det alltid intressant att läsa det du skriver – lite som att resa utan att lämna hemmet 😉
  Sv: Visst är det så. Men för den som alltid får höra vad andra tycker (för att de vill upplysa/visa att de bryr sig eller bara tala om hur fel det är på den sm inte följer normen(jodå, folk gör det) så är det svårt att trivas med sig själv oavsett vad andra tycker. För de gör det så påtagligt högljutt och frekvent.

 24. Anni skriver:

  Så intressant med Goldcliff, hade ingen aning om att det fanns sådan uppdämd mark i UK.
  Njuter med dig i Spanien nu. Har redan tjuvkikat på nästa inlägg 😉 Tänk att jag har försökt ta med hibiskusskott från de stora buskarna men det går inget vidare. Kanske tur det med tanke på mina stora träd som knappt får plats på verandan på vintern.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Detta område är inte rikskänt, så det är många i Wales som inte heller känner till det.
   Jag har aldrig provat med dessa skott och ser att jag inte heller behöver göra det. Tack för att du delar med dig av din erfarenhet.
   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s