SPANIEN – FUENGIROLA 3, svensk anknytning

Lördag igen och dags för ett inlägg från Spanien…

…värmen har hållit i sig, ca 28 grader dagtid, men det har börjat bli lite kallare och mörkare på kvällarna, men fortfarande kan man sitta ute och äta middag vid 19-tiden och det går också fortfarande att bada, även för en badkruka som mig!

Jag har också börjat jobba lite med dagsturer här i södra Spanien, roligt!

12 oktober Spaniens nationaldag

Idag firas Spaniens nationaldag, Fiesta National de Espana eller Dia de la Hispanidad. Den 12:te oktober 1492 landsteg Columbus i den nya världen, d v s Amerika.

Dagen firas i Spanien och delar av Latinamerika. Dagen har av vissa varit omdebatterad, hur bra var det där med kolonisering egentligen?

Fuengirola 3, svensk anknytning

Här kan du läsa Fuengirola 1 och Fuengirola 2!

Eftersom det finns så många svenskar i Fuengirola, både fastboende, de som bor där delar av året och de som är turister för en kortare tid, så finns det mycket i Fuengirola som påminner om svenskarnas närvaro…

…sedan 1960-talet har Fuengirola varit populärt bland svenskar, men de var inte de första skandinaver här. Vikingarna lär ha varit här och härjat också.

Svenska kyrkan är ett mycket viktigt inslag för många svenskar här. Svenska kyrkan är så mycket, mycket mer än en religiös plats här, det är en samlingsplats för svenskar i glädje och i sorg…

…kyrkan ligger centralt i Fuengirola och ser inte alls ut som den kyrka. I byggnaden finns också bostäder, kontor, restauranger och affärer.

Vi går in genom grinden med det svenska lejonet på och uppför en trappa där…

…den vackra svenska flaggan vajar välkomnande…

…här finns en härlig terrass med både sol och skugga.

När vi är i Fuengirola går vi ofta hit och jag får mina älskade kanelbullar! Dessutom har man ett slags bibliotek. Förr hade man lånetider och lånekort och det fungerade som ett vanligt bibliotek. Nu har man gjort om systemet och man kan bara gå in och ta med sig en eller flera böcker, lämna tillbaka om man vill eller inte. Naturligtvis kan man också ta med sig böcker och donera, så alla mina svenska böcker hamnar här när jag läst dem…

…vid detta besök vajade den spanska flaggen, den norska och den svenska. Det är också många norrmän som kommer till svenska kyrkan, mycket trevligt…

…kyrkorummet är spartanskt, men vackert…

…varje år anordnar man julmarknad med många besökare…

…granen är klädd och…

…här kan man köpa lussekatter, kanelbullar och annat gott till fikan.

De säljs även svenska smörgåsar med skina och köttbullar…

…man kan också köpa svenska presenter…

…och kanske vinna något i detta lotteri.

För många kanske allt detta låter lite patetiskt med svensk mat och svenska produkter när man är i Spanien med allt gott som finns att äta här. Det spanska kan man äta varje dag, men när det kommer till jul, så är det trots allt det svenska hjärtat som klappar mest. De gamla traditionerna och det firandet man haft sedan barnsben.

Så för några år sedan firande vi julafton i Svenska kyrkan. Det började med en liten gudstjänst med svenska julsånger framfört av en kör och även allsång. En del gick hem efter detta, en del kom efter gudstjänsten och en del var med hela tiden med fest och svensk julmat. Jag var med på gudstjänsten, men min engelske man föredrag att gå till en bar istället. Hans hjärta för svensk jul klappar inte lika hårt som mitt, men svensk julmat tycker han om, så när det var dags för maten kom han…

…långborden var dukade och…

…buffén dukas upp. Det var knytkalas och massa gott att äta…

…det finns 3 stycken svenska tidskrifter på solkusten. En del kommer ut varje månad, andra varannan månad.

Det finns också en radiokanal, som har fungerat si och så under åren. Har sänt ibland och ibland inte. Hoppas det blir bättre…

Här var det vernissage och firande på Svenska Magasinet…

…det finns också en Skandinavisk Turistkyrka i Fuengirola. Denna har jag dock aldrig besökt.

Det finns också en populär svenska skola som grundades 1969 i Fuengirola, så i år firade man 50-årsjubileum. Hittar bara inte bilderna jag tagit där…

…när finns svensk frisör…

…svensk mäklare…

…ytterligare svensk frisör…

…H M finns också i Fuengirola, men säj var de inte finns!

Önskar er alla en riktigt trevlig helg!

Annons
Detta inlägg publicerades i Spanien. Bokmärk permalänken.

36 kommentarer till SPANIEN – FUENGIROLA 3, svensk anknytning

 1. Karin Eklund skriver:

  Tack igen för fint inlägg om Fuengirola.
  Jag kan förstå att det känns viktigt och bra att kunna gå till Svenska kyrkan, för att bl.a. träffa andra svenskar, nordbor osv. I all synnerhet i jultid. Julbordet dignar, ser jag 🙂
  Ja, vi märkte också att det finns många svenskar i Fuengirola när vi var dit (av och till) i mars-18.
  Som jag också skrev tidigare så hörde vi också ofta finska pratas, både på stan och i bussar.
  Det är en populär stad för nordbor verkar det som.
  Ha en fin helg Lena!

  • Lena i Wales skriver:

   Svenska kyrkan betyder mycket för oss som bor utomlands.
   Det finns många finländare i Fuengirola också, speciellt i en stadsdel där de flesta verkar bo. Där hör man mycket finska talas på gatorna. Fuengirola är verkligen en plats för nordbor.
   Ha det bra!

 2. Thalassa skriver:

  Intressant inlägg. Jag har aldrig varit på spanska fastlandets kust, så det du beskriver med alla svenska/nordiska inslag har jag aldrig upplevt. Hört talas om naturligtvis. Kanske skulle man uppskatta det om man bodde där, men nog känns det rätt främmande…
  Trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Det är väldigt många nordbor som kommer hit för klimatet som är unikt för Europa p g a de varma vintrarna, så många dras hit av den anledningen och Fuengirola har dragit till sig speciellt många.
   Britterna är överallt, många tyskar, holländare finns också här. Verkligen ett internationellt ställe, vilket är trevligt.

 3. Ditte skriver:

  Visst kan kyrkan ha en mycket vidare betydelse utomlands än vad den ofta har hemma. Liknande är det i Torrevieja. Och fint med biblioteket och att kunna droppa in för att fiks. Vad gäller det mer juliga så är det inte min grej så de traditioner som fanns när jag växte upp hemma har jag lämnat. Ja, inte julklappar till döttrar och barnbarn. Lite av det vi kallar julmat äter vi till lunch på julafton men sedan blir det hummer och skaldjur och champagne .
  Fint tycker jag också det är att svenska kyrkan utomlands har denna sociala funktion. För den behövs.
  Jätteroligt att du ska jobba med dagsturer. Ks
  Kanske även för ”min resebyrå”. Bara en tanke. Ha det fortsatt bra

  • Lena i Wales skriver:

   Svenska kyrkan utomlands är betydelsefullt för många. Både i glädje och i sorg, de fungerar också som en social inrättning där man kan få hjälp i en krissituation också.
   Jag blandar nog massor av traditioner, men svenska julen är speciell för mig.
   Gillar mina dagsturer, har en del jobb de kommande veckorna.
   Ha det bra!

 4. Visst är det så att den svenska kyrkan i Fuengirola fyller en långt större funktion än att vara en kyrka. Jag har själv aldrig besökt den men vet att många går dit bara för den sociala biten. De har (eller hade i alla fall) lekstunder för de riktigt små barnen och föräldrarna kan få prata med andra och ta en kopp kaffe. Prästen och hans fru har jag träffat, de har barn i Svenska skolan, och är väldigt trevliga och lättillgängliga.

  Jättebra att du lämnar dina böcker dit, de kommer säkert till användning och uppskattas av någon annan. Svenska skolan har lite samma modell i sitt bibliotek, där lånade vi lite när sonen gick där. Nu lånar vi mest e-böcker på de svenska biblioteken.

  Första julen vi var här i Spanien kom hela min familj hit och då var allt så nytt. Då var det inte mycket som var traditionsfyllt på julbordet. Men ju längre man stannar desto mer plockar man fram de svenska godbitarna just vid högtiderna och man åker till de butiker som säljer skinka och inlagd sill, sådant som normalt inte finns i de spanska mataffärerna. Resten av året brukar vi dock handla i de ”vanliga” butikerna, kanske åker förbi IKEA och köper smågodis och hårt bröd ibland när vi ändå är i faggorna. Svenskbutiken i Fuengirola åker jag till en eller kanske två gånger om året (det vill säga vid jul).

  Men visst finns det mycket svenskt här på Costa del Sol och särskilt kring Fuengirola.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, Svenska kyrkan i Fuengirola har stor betydelse för många, både i glädje och i sorg. Jag har också träffat prästparet flera gånger och de är mycket trevliga.
   Jag har faktiskt bara varit i den svenska affären en gång och det var längesedan. Kan köpa min kaviar i en liten butik här i Elviria. De ha också kanelbullar ibland.
   Klimatet här gör ju att människor från hela Europa kommer hit, ett klimat unikt för Europa.
   Här är underbart!

 5. Märtha skriver:

  De få gånger jag varit i trakterna har jag sett ganska mycket finskt där. Men som turist är jag mera intresserad av sådant som inte finns hemma, även om jag hoppar till när jag ser något från hemlandet. Och kyrkorna är på sätt och vis arvtagare till sjömanskyrkorna. Har besökt dem i London för ganska så länge sedan, både den svenska och den finska, och de hade stora avdelningar för au pair-flickorna, som också förorsakade de anställda en hel del jobb. Och finska/svenska matvaror i deras lilla shop… Hela 12,2 grader, blåser och är allmänt höstigt här idag!

  • Lena i Wales skriver:

   Som turist är det helt annorlunda mot att bo här. Snart kommer man hem till det vanliga och vill ha lite annorlunda. För oss som bor här har vi spanskt varje dag, så annorlunda för oss är svenskt/finskt.
   Ja, sjömanskyrkorna är ett bra föredöme. Tänk vad mycket de har hjälpt många.
   I en viss del av Fuengirola hör man finska pratas hela tiden, så det finns många finländare där också.
   Inte så kallt!

 6. Monica skriver:

  Fint du berättar om julen, nu fick jag riktig julkänsla och jullängtan, här har vi gråväder och regn. Och Svenska kyrkan är ju toppen utomlands, bättre än hemma tror jag:-). I London är den så otroligt fin och vi var i Liverpools, de hade ett litet hotell också och gemensamt med Norska kyrkan. Vi fick så mycket historia berättad, sonen till den svenske sjömansprästen var på besök med sin gamla mor, hon var brillant på pianot och sonen själv präst i Sverige idag, växte upp med Beatlespojkarna i Liverpool. Och Svenska kyrkan i Paris har fått besök. Det är en fantastisk verksamhet men läggs ned på en del ställen idag, blir för stora kostnader. Den i Liverpool skulle säljas, var mycket attraktivt läge med fin tomt, folk grät. Ha det fortsatt bra Lena, äta ute vid 19-tiden låter bra, gjorde vi igår på matfestival men i regn och vinterkläder:-)

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, Svenska kyrkan utomlands gör ett fantastiskt arbete. I Sverige är kyrkan nästan bara inriktad på religion, utomlands känns det som om religionen är en bisak och människorna i centrum. Människor kommer oftast till svenska kyrkan utomlands för det sociala och får på köpet religion med sig, en bra ordning, tycker jag.
   Jag har också besökt en del svenska kyrkor utomlands och man får alltid samma känsla, underbart.
   Matfestival låter trevligt, fast okej bättre när vädret också är bättre.
   Ha det bra!

 7. FREEDOMtravel skriver:

  När jag är på semester behöver jag inte svensk mat, men om man bor utomlands kan jag mycket väl förstå att man vill ha svenska smaker ibland, kanske inte minst på högtider.

 8. torrebloggen skriver:

  Trevlig helg!
  Ha det så bra!
  Kram!

 9. franskafikon skriver:

  Jag märker även i Frankrike att svenskar som har flyttat ut är noga med att behålla vissa delar av sin svenskhet, vissa traditioner, helger mm. Roligt att det funkar och fullt förståeligt så länge man kombinerar det med vad det nya landet erbjuder. Hade ingen aning om att Spaniens nationaldag var 12/10 – spännande! Ha en fin söndag!

  • Lena i Wales skriver:

   Samma tankar har jag.
   Det är viktigt att acklimatisera sig i det nya landet vad gäller kultur och språk, men man måste för den skull inte avstå från sitt hemlands mat och kultur, men först det nya landets och sedan inte tvinga på någon det gamla landets mat och kultur, utan kanske berika de nya landets invånare på en frivillig väg. Ingen annan är tvungen att äta svenska mat i Wales eller Spanien, men de som är inbjudna till mig vet att det kan komma fram lite ”konstig” mat, vill de inte ha den, kan de ju stanna hemma.
   Ha det bra!

 10. miatankar skriver:

  Att svenska kyrkan är populär för svenskar som är bosatta i Spanien förstår jag mycket väl. Att kunna fira högtider där som man gjorde under barndomen t.ex. Men svenskar som reser på kanske en eller tvåveckorssemester till ett annat land och ändå dras till svensk mat, svensk frisör osv, det står jag bara undrande inför. Vill man inte se och uppleva det land man är gäst i? Varför reste de? Kanske endast för sol och bad, ja, jag vet inte.

  Bokhyllorna i kyrkan du berättar om, en sådan bra idé. Jag önskar vi skulle ha sådant i Jönköping, men finns inte vad jag vet. Tänk vad bra att skriva kommentarer ibland, tror jag ska tipsa kommunen. Alltså skyddade hyllor från regn och rusk, men lättillgängliga för alla där man kan ta en bok som ser intressant ut eller ställa böcker man vill bli av med! Helt suveränt, något jag lärde mig uppskatta när jag arbetade i Stockholm!

  • Lena i Wales skriver:

   Är jag utomlands på semester är en stor del för mig maten, nya smaker, spännande. Men när man lever i Spanien är den spännande maten vardagsmat och svensk mat spännande.
   Jag har ju jobbat som reseledare runt om i Europa i över 30 år med skandinaver och jag har mer än en gång ställt mig samma fråga; varför reser ni utomlands om ni inte vill äta den mat som äts i landet, utan bara ha svenska smaker? Har fått många svar, men alla har varit så galna att de inte är värda att ens tänka på. Främst klagar svenska på att maten inte är tillräckligt salt och smaklös. Svenskar saltar maten väldigt mycket, vilket de flesta inte är medvetna om, men vill man vara ohälsosam, så får man ju vara det hemma, resten av världen behöver inte vara lika ohälsosamma och salt kan man alltid tillsätta, men inte ta bort. Slut med mitt gnällande!!!!
   Suveränt med böckerna!
   Ha det bra!

 11. kyrkan och ikea får en att känna sig hemma överallt 🙂

 12. Bra med svensk kyrka och julmaten är ju viktig. Som turist vill man väl helst pröva på något nytt, men också bra med inhemsk mat som magen är van vid när man är på resa. Minns att vi har ätit på finsk restaurang då vi varit utomlands.
  Ha en trevlig vecka!

 13. skogsnuvan skriver:

  Nog skulle man kunna bo där på vintern om man hade råd. Här är det vitt av rimfrost på marken och vintern närmar sig med stormsteg

 14. åsa skriver:

  Jag tror att Svenska Kyrkan betyder mer än det religiösa inslaget för svenskar utomlands oavsett om det är Spanien eller långtbortistan 😉 svenskar verkar mer hemkära då de befinner sig utomlands.

  Soffan med mosaik är ju väldans fin.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, definitivt rör det sig inte bara om religion , utan en samhörighetskänsla.
   Instämmer, tror att ju längre man bor utomlands, ju mer svenska blir man, uppskattar det som många i hemlandet har runt omkring sig alltid.
   Denna soffa är helt underbart vacker, kan inte få nog av den.

 15. Anette skriver:

  Ditt inlägg får mig att tänka på min tid i Bangkok. Även där gjorde Svenska kyrkan ett bra arbete och behövdes i allra högsta grad. Den svenske prästen där lärde sin maid att baka utmärkta kanelbullar. Så gott när man längtar efter svenskt fika.

 16. Anni skriver:

  Nog är det speciellt att det fortfarande går att längta efter något idag när det mesta går att köpa överallt året om. Redan i början av oktober kom lussekatterna till butikerna här hemma … Lika bra att ta bort ”lusse”delen från bullen och ställa semlorna bredvid.
  Hälsningar surtanten som inte heller saltar 😉

  • Lena i Wales skriver:

   Att längta är en fin känsla när man vet att man inom rimlig tid kan få det man vill ha.
   Lussekatter i oktober, nej tack. Samma med semlor, finns under flera månader.
   Ur led är tiden!

 17. Pingback: SVERIGE – UPPSALA och SPANIEN – JULMARKNAD I SVENSKA KYRKAN i FUENGIROLA | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s