WALES – TYWYN 1, en liten stad vid havet

Onsdag och dags för Wales. Idag om en stad på den walesiska västkusten, men först lite allmänt.

I veckan var jag i Málaga på en ”tjejdag” med underbara väninnor. Så här fint var jag klädd. Eller är det verkligen mina kläder eller en staty och mitt huvud, kanske? Vi hade i alla fall en fantastisk dag tillsammans med fika, lunch, promenad i vackra Málaga, mycket prat och en del hyss.

Utflykt

Måndag och tisdag denna vecka var jag och mannen iväg på en tvådagarstur. Vart? Ja det får ni reda på senare!

Halloween

Halloween är ju snart på gång och det firas både i Wales och Spanien, även om inte jag gör det. Har lite svårt för denna s k högtid.

Allhelgonadagen

I Spanien firades Dia de Todos los Santos på den rätta dagen 1 november och i UK firas den inte alls.

Här kan ni läsa mer om kyrkogårdar i Wales och i Spanien!

Brexit

Denna eviga plåga! Har undvikit att skriva om detta, men någon gång måste jag väl också gör det, men det får vänta!

Tywyn, en liten stad vid havet

Tywyn är en liten stad vi havet i västra Wales. Trots närheten till havet har den knappast exploaterats alls.

Denna stad besökte jag i juli 2018…

…kommunalhuset tillhör inte de vackraste byggnaderna i staden, vilket är signifikativt för många kommunalhus i UK. Många är byggda under 1960-talet med tråkig arkitektur och billigt material. Liknade finna ju även i Sverige…

…vackrare är däremot det gamla Assembly Room från 1890-talet, idag biograf.

Assembly Room kan nog närmast översättas till Folkets Hus, men är inte bundet till något politiskt parti eller fackförening, utan till för alla i staden. Här kunde man ha möten, danser, föreläsningar o s v …

…i övrigt kan man se att det inte är en rik stad. Många ganska slitna byggnader, som t ex detta f d hotell, övergivet. Troligen fint på sin tid. För många städer vid havet kom en stor nergång på 1960-talet då det började bli billigare att åka till södra Europa på charterresor, så varför stanna i UK under sommaren med osäkert väder? Sedan dess är det många ställen som inte riktigt kommit upp igen. Detta är ett bra exempel…

…här på en vanlig gata kan man se att en del hus är renoverade och en del under stort förfall. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med pengar i staden, mycket p g a att det inte finns så många inkomstkällor…

…på huvudgatan finns lite olika affärer, bl a några välgörenhetsaffärer som denna till förmån för Wales Air Ambulance. En organisation som står mig och min man varmt om hjärtat. Om Wales Air Ambulance och min mans engagemang  i detta kan du läsa här och här

…detta hus är däremot fint. En f d Market Hall, Saluhall, med vackert klocktorn. Det byggdes 1897, i samband med Drottning Victorias Diamantjubileum på tronen.

På 1870-talet försökte industrimannen John Corbett utveckla staden till en Seaside Resort som skulle kunna konkurrera med liknande orter på den engelska sydkusten. Förutom denna byggnad byggde han hotell och såg även till att staden fick ett fungerande vatten- och avloppssystem.

Idag finns en bokhandel och ett café i byggnaden…

…mitt på huvudgatan finns detta krigsmonument. De flesta krigsmonument är över de stupade under världskrigen. Detta är tidigare och till minne av de frivilliga som stred i Sydafrika 1900-01. Jag har normalt sett stor respekt för krigsmonument och för de som försvarade och stred för sitt land, men vad hade britterna i Sydafrika att göra? Inte tror jag att de gjorde något gott med tanke på hur landet har lidit. Har mycket svårt för detta.

Monumentet sattes upp för att fira Edward VII:s kröning 9 augusti 1902…

…den största av stadens kyrkor och kapell är St Cadfan’s  byggd i romersk stil. De äldsta delarna är från 1100-talet och har sedan under århundradena byggts om och till. Troligen fanns det redan tidigare en kyrka här för det säjs att vikingarna år 963 gjorde en räd här…

…kyrkogården ser ut som de flesta brittiska kyrkogårdar me gamla gravstenar…

…så var det dags att dra sig ner mot havet. Själva stadens centrum ligger några km från havet. Här finns en liten strandpromenad, men inga caféer, restauranger eller affärer. Kändes lite övergivet…

…med utsikt över havet ligger dessa hus, vilka både är vackra och säker har en vacker utsikt över havet också.

Detta var allt från Tywyn för denna gång, men jag kommer tillbaka till staden senare och berättar om dess spännande järnväg!

Var ligger Tywyn?

Ha det bra!

Det här inlägget postades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till WALES – TYWYN 1, en liten stad vid havet

 1. Det där är egentligen ett dilemma. Med turism kommer det ju pengar men det för också med sig många andra problem som till exempel höjda boendekostnader. Men det verkar ändå vara en fin plats.

  Om monumentet, ett annat dilemma. Om man vänder på det så är det ju fint att de som dog i Sydafrika fick en staty där. De åkte säkert inte helt frivilligt, de dom dog. Vad de styrande i UK sedan hade i Sydafrika (och landets möjliga rikedomar såsom diamanter mm) att göra är ju en annan sak.

  Ha en härlig dag, verkar bli finfint väder i dag med!

  • Lena i Wales skriver:

   Denna delen av Wales behöver inkomster, tyvärr finns det inte där så många möjligheter till försörjning. Turism ger goda inkomster, men allt blir också dyrare, en nackdel.
   Ja ett dilemma. Visst är det fint att hedra soldater, men hemskt med den regim bakom som bara tar för sig. Krig är aldrig bra, synd att människorna inte ännu hunnit lära sig detta.
   Underbart väder idag,28 grader på terrassen nu!

 2. Märtha skriver:

  Jag tycker att ”världsmakten” ofta har gått till så att portugiser har upptäckt, holländare har bosatt sig och så har engelsmän kommit och sagt ”vi äger det här”. Så t.ex. i Australien, likaså i Sydafrika. Engelska är ju officiellt språk i bägge områdena (Sydafrika har vist nio eller elva officiella språk). ### Hur som helst så undrar jag vad folk lever av i såna städer du nu börjat presentera för oss, Lena. Kanske turismen får ett uppsving, om ”icke-flygarna” börjar dominera… Hälsningar från -1,5 och sol (-4 i natt).

  • Lena i Wales skriver:

   Bra beskrivning av ”världsmakten”.
   Ja, vad lever man av? Samma tänker jag när jag åker runt i Sverige. Inga stora tegelbyggnader med skorstenar som representerar industri och arbete. Tiden har ändrats och idag kan man sitta lite överallt och jobba via nätet. Den offentliga sektorn har också blivit större och den har inga skorstenar. Man ser inte allt som är arbete idag på samma sätt som man såg det fysiska beviset i form av byggnader. Här är dock större arbetslöshet än nära storstadsområdena, men betydligt billigare att bo.
   Turism i stor skala kan skada, men i mindre ge ett ekonomiskt uppsving här och på många andra ställen.
   Hälsningar från 28 grader i skuggan.

 3. lite omväxling med frisyr, varför inte 🙂

 4. Anita skriver:

  Visst kände jag igen dig, trots ny frisyr, hårfärg och överdådig klänning! Hallowen ja, det närmar sig, inget för mig heller men har lite godis hemma utifall några små kommer och ringer på dörren. För mig blir det besök på kyrkogård och i minneslund.
  Intressant läsning om Tywyn.

  • Lena i Wales skriver:

   Det är kul med dessa målningar och statyer där man kan sätta in huvudet och ”klä om sig”, speciellt med ett fnittrigt ”tjejgäng” i hasorna.
   Måste komma ihåg att köpa lite godis, tack för påminnelsen!
   Kul att du gillar Tywyn!

 5. Tyckte det var något bekant över damen, fint klädd med.
  Halloween firas också här, men inte så viktigt för många, inte för mig heller.
  Ha det bra!

 6. Ditte skriver:

  Synd att dessa små städer inte riktigt kan återhämta sig utan byggnader ser ut att förfalla. Så blir det ju en ond cirkel. Och kommer inte turisterna finns inte så mycket annat att försörja sig på. Ja, dessa monument som finns har ju olika innebörd. Men jag har också undrat en hel del över britters inblandning runt om i världen. Inte direkt alltid av godo.
  Vad häller Halloween begriper jag inte varför man ska ägna sig åt detta i länder där traditionen inte har funnits. Vad är vitsen? Vad gäller godis kan väl föräldrarna köpa det till sina barn om de tycker det är viktigt och inte släppa ut dem för att tigga.
  Vilken trevlig dag ni hade i Malaga. Sådant mår man gott av.
  Ha det fortsatt fint.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det är synd att det blir så nedgånget, men ibland saknas helt enkelt pengar för att underhålla.
   Ett litet dilemma med om var britterna har varit och tagit över. Jag har svårt för det.
   Vi känner visst samma inför Halloween. Har svårt för det.
   Det var en så trevlig dag i Málaga, fina minnen.
   Ha det bra!

 7. wiolettan skriver:

  Trevlig att klä upp sig ibland, även då man ska träffa tjejkompisar och fint är det ju och det syns att det är du på det glada leendet.
  Jag har aldrig firat denna Halloweenhelg, inget för mig.
  Håller med dig om Brexit, lämnar vi därhän, det hör vi på nyheterna varje dag.
  Många fina byggnader som du visar. Biografen är riktigt vacker, tror inte att jag har sett någon sådan, nå´n gång.
  Tråkigt att en del hus får förfalla, men finns det inte pengar, så vad göra.
  Saluhallen, med det vackra klocktornet är speciellt.
  Ha det fint och kram till dig.

 8. Halloween är en helg som inte är nåt speciellt för oss nordbor, men dom unga verkar tycka det är kul – det är ju amerikanskt! *Hmm*
  Det här med att gå runt utklädd och tigga godis, det gjorde man ju på skärtorsdagen förr, men den traditionen verkar ha försvunnit helt. Det kanske inte är lika ”häftigt”, eller…..!?
  Assembly Room-huset var jättefint. Vore kul med lite mer färg på offentliga hus faktiskt! 🙂
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Jag var påskkärring och man överräckte ett liten kort man ritat och målat, men hotade med att förstöra om man inget får något hade mina föräldrar inte tillåtit mig att göra. Fick man en liten peng eller lite godis var man glad.
   Kram!

 9. Franska Fikon skriver:

  Halloween, inget vi firar heller, men mina svärdöttrar och barnen tycker det är jätteroligt! Ena sonen med fru blir varje år bjudna på maskerad och den andra bakar och lagar ”läskig” mat och dekorerar med spindelnät etc. Imorgon kommer de till oss och jag har för första gången bakat marängspöken till efterrätten. Annars tycker jag det är fint att gå på kyrkogården och tända ett ljus för de som inte längre finns med oss.
  Vilket fint läge på byn, den borde vara en riktig turistmagnet. Man undrar vad som är orsaken…
  Ha en fin helg, med eller utan spöken och spindelnät!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tror att den yngre generationen firar Halloween mer, men för oss med några vårar på nacken är det ingen tradition.
   Marängspöken låter kul!
   Så vackert på de svenska kyrkogårdarna. Känns lite tråkigt att bo så långt bort från familjegravarna just då.
   Man har inte satsat så mycket på turism där, men det kommer nog att bli mer.
   Det var inga spöken här, lugnt.

 10. Thalassa skriver:

  Tack för intressant inlägg – igen – om för mig helt okända orter. Betr det fina initiativet med insamlingar till t ex ambulanshelikopter tänkte jag spontant säga: ”nej, som du säger är det skattemedel hos oss som ska finansiera sådant”. MEN – hörde nyligen att magnetröntgenkameran på Kirunas lasarett blivit möjlig genom insamlade pengar från företag och privatpersoner. Här monteras sjukvården ned bit för bit, och man får resa till Luleå (30 mil) för många undersökningar o behandlingar.

  • Lena i Wales skriver:

   Dessa små walesiska orter är inte kända utanför Wales, men det finns så mycket att se.
   Det är tradition i UK med välgörenhet på hemmaplan, men inte i Sverige, men tror att det skulle behövas där också. Tråkigt att sjukvården blir sämre och sämre i Sverige, det borde inte vara så.

 11. Geddfish skriver:

  Vilken fin gest det där med insamling och donation av helikopterambulanser!
  F.ö. reagerade jag också på de gamla byggnaderna som bara står där och förfaller. Kyrkogården såg väldigt grå och tråkig ut. Men det gör det ju i Sverige på vissa håll också, det är varierande.
  Annars tycker jag Wales är så vackert i landskapet!
  Men pengar till Halloween, det finns. Har ingen som helst förståelse för det.
  Fredagskram!

  • Lena i Wales skriver:

   Insamlingar och donationer, utan detta skulle UK helt stanna upp. Vi är beroende av detta och viktigt att vara lite aktiv också.
   Ja, synd med detta förfall, men Wales är inget rikt land, tyvärr.
   I Sverige har vi ju kyrkogårdsförvaltningar som betalas vid skattemedel, men inte här, så det blir förfall om man inte vill betala.
   Wales är fantastiskt vackert! Ja, du vet ju,för du har ju varit där.
   Söndagskram!

 12. skogsnuvan skriver:

  Det slår mig att det där kommunhuset ser ungefär likadant ut som dom vi har i vår grannby, lika sterila och tråkiga och byggda på 60-talet. Så ser man de gamla vackra byggnaderna och undrar vad som hände egenltigen. Varför är så många hus från den tiden så fula. Ja man undrar

  • Lena i Wales skriver:

   60-talet gav fulhet till stora delar av Europa, billigt och fult. Men då var det nytt och kanske inte sågs som så fult som vi ser det idag.
   Gillar bättre de gamla byggnaderna om de underhålls.
   Ha det bra!

 13. Ping: Wales – TYWYN 2, Talyllyn museijärnväg | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s