Wales – TYWYN 2, Talyllyn museijärnväg

Då var det onsdag igen och ett inlägg från Wales…

…fast jag är Spanien. Temperaturen har sjunkit lite nu när vi är inne i november månad, men man kan inte säja att det är kallt, 26 grader i skuggan på terrassen igår, så promenaderna får bli på morgonen eller början av kvällen.

Tywyn 2, Rheilffordd Talyllyn, Talyllyn museijärnväg

Här kan du läsa avsnittet om den lilla staden Tywyn!

Talyllyn är en smalspårig järnväg i utkanten av staden Tywyn i västra Wales.

Järnvägen är 11.6 km lång och spårvidden är 2ft3in (686 mm). Den går från staden Tywyn till Nant Gwernol, där skifferbruket Bryn Eglwys fanns.

Linjen öppnades 1865 och var öppen till 1951 då den blev den första museijärnvägen i världen skött av frivilliga .

Idag stor turistattraktion…

…här är ett av flera lok som idag drar turister i…

…dessa vagnar…

…men först måste man köpa en biljett i det gamla biljettkontoret i den gamla stationsbyggnaden…

…detta är utsikten norrut från bron vid stationen och…

…detta är utsikten söderut…

…i stationsbyggnaden finns också ett mycket intressant museum. Säjer jag som egentligen inte alls är intresserad av varken järnvägar eller tåg, men man är ju inte sämre än att man kan ändra sig. Det jag lärt mig av livet är att inte döma något innan man försökt. Många människor missar så mycket intressant i livet och så mycket gott genom att döma ut det på förhand. Jag är alltför nyfiken för att döma innan. Prova först, döm sedan om det är något eller inte, det är mitt råd.

I museet fanns flera olika lok, som det ovan. Även om jag inte begriper tekniken, så har det vackra former och blänker vackert…

…samma med detta lok kallt Dot och är från 1887…

…detta är en vagn för att ta arbetare till och från jobbet i skifferbruket…

…med denna vagn levererades skiffer…

…detta är en slags signalbox med växlar. Ser kul ut, men det står ju att man inte får röra dem, så den lydiga flicka jag är så gjorde jag naturligtvis inte detta…

…detta var också en rolig maskin. Är inte helt säker på hur den fungerar, men det verkade finnas en slags nyckel som man var tvungen att sätta dit och vrida runt så att bara ett tåg åt gången kunde köra på spåret.

Inne i museet fanns också frivilliga som arbetade med att ge information till besökarna. De var riktiga entusiaster och oerhört kunniga och trevliga…

…en slags gammal telefon. Vilket arbeta nedlagt på att den också skulle se vacker ut.

Thomas the Tank Engine

Thomas the Tank Engine, på svenska Thomas och vännerna, är en serie barnböcker från 1940-talet. Senare kom de också att bli TV-serier som har visats på svenska TV 4 och kanal 5. Jag har inte sett dem, men några av er läsare kanske känner igen dem.

Det handlar om det lilla blåa tankloket Thomas (ett ånglok som har inbyggda behållare för bränsle och vatten). Tillsammans med sina vänner är de ute på olika äventyr. Loken har olika målade ansikten och de är olika karaktärer med olika namn och de talar både med varandra och med människor…

…böckerna skrevs av Wilbert Awdry, en man som bodde i Gloucestershire i England, inte längre än 45 min från mig i Wales. Han var pastor, järnvägsentusiast och så småningom också barnboksförfattare. Han började berätta om loken när hans son Christopher hade mässling och behövde muntras upp.

På bilden ovan ses Wilburt själv tillsammans med sonen Christopher och barnbarnet Richard på besök i museet 1985.

Han hade under ett tag jobbat som frivillig på just detta museum och det är också därför man har ett hörn av museet tillägnat honom…

…man har ofta skolklasser på besök i museet och har några pedagogiska grejer som denna lilla bana med tågnamn från böckerna och där ska man sätta rätt lok vid rätt namn.

Boken var lite av en favorit för min man när han var liten.

Hans pappa brukade läsa böckerna för honom och de var mycket spännande. Thomas drog godsvagnar och han och de övriga tågen var olydiga ibland och hittade på lite roliga äventyr. En gång fick Thomas motorstopp i en tunnel och han murades in där. Min man minns fortfarande hur otroligt spännande och skrämmande det var, däremot minns han inte riktigt slutet av berättelsen. En gång fungerade inte bromsarna och det var också på samma gång skrämmande och spännande.

Diesel var ytterligare ett tåg som var smutsigt och gjorde de hårda jobben. Så fanns det också de lok som drog passagerarvagnar och de var lite finare. The Fat Controller, den feta stinsen, var en pompös man med makt över tågen och inte alltid snäll. Idag skulle man nog inte kunna ge ett sådant namn till en karaktär i en barnbok, inte riktigt korrekt idag, men detta var från en helt annan era då man tänkte annorlunda.

Berättelserna speglar också mycket i samhället och de stor klasskillnader som fanns i UK (som även finns idag). Detta beskrevs genom tågens utseenden och uppgifter. En del tåg var lite finare än andra och hade mer anseende. Troligen fattade inte barnen mycket av detta, men troligen de vuxna.

Var ligger Tywyn?

Ha det bra och ni i Göteborg, ät inte för många Gustav Adolfsbakelser!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

29 kommentarer till Wales – TYWYN 2, Talyllyn museijärnväg

 1. åsa skriver:

  Tåget Thomas och de andra tillhörde Elins favoriter som liten, hon var väldigt förtjust i tåg under småbarnsåren 🙂
  Här har vi typ kallt ungefär som Du har varmt 😉
  November är ovanligt kallt så här redan de första dagarna… det känns verkligen som vinter.

  • Lena i Wales skriver:

   Vad roligt att veta att Thomas är så populär i Sverige också. Vet inte varför jag missat detta med mina söner, vi läste väldigt mycket när de var små.
   Oj, det låter kallt,burr. Då skiljer det drygt 50 grader mellan oss.
   Ta det varligt!

 2. Karin Eklund skriver:

  Tåg fascinerar på ett särskilt sätt och givetvis så har jag bara haft det mysigt här inne hos dig en stund nu. Tack för det Lena! Försökte med att läsa walesiska högt men…ja, tungan gick nästan av 😉 . Wales är spännande på så många sätt, ser alltid framemot dina inlägg därifrån men också från Spanien. Ha det fint på dina strandpromenader i skön värme!

  • Lena i Wales skriver:

   Det är något speciellt att åka tåg och det är kul att se de gamla tågen och tänka sig in i gamla tider också.
   Försöka uttala walesiska ord är även svårt för mig, många vrickningar av tungan.
   Så roligt att du gillar min blogg, du inspirerar mig!

 3. Biggeros skriver:

  Visst kan man tåga sig igenom naturen. Ett bra sätt att komma fram och se mycket. Kul att få ta del av gamla lok och museum. Det är något visst med ånglok=))
  Nu är jag i Extremadura och det är något svalare här=)
  Ska dock inte klaga=)))
  Ha det bra i ditt sommarparadis!!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar att åka tåg och det här museet var fascinerande på många sätt. En fin upplevelse.
   Jag har åkt igenom Extremadura, men inte stannat någon längre tid.
   Ha det bra!

 4. Märtha skriver:

  Intressant! Har aldrig hört om dessa genialiska barnböcker. Bättre sent än aldrig… Järnvägsnätet är troligtvis betydligt tätare i Wales, England och Skottland än i Finland, när ett museitåg började trafikera i min förra hemby måste jag bara stå vid spåret och titta, ånglok hade jag aldrig sett före 40 års ålder… Hälsingar från höstens köldrekord, -6,1 klockan nio på morgonen…

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har hört talas om böckerna, men inte läst så många att de fastnat hos mig.
   Järnvägarna startade ju i Storbritannien så det har funnits ett väldigt tätt järnvägsnät, men många är idag nedlagda och vissa är museum.
   Ta det varligt i kylan!

 5. Marit skriver:

  26 grader i skyggen høres nesten uvirkelig ut. Her var det -6 i natt, så det er stor forskjell.
  Thomastoget var min eldste sønns favoritt når han var liten. Han elsket å se på det på tv. Spennende med sånne gamle jerbanemuseum.
  Ha det fint.

 6. Det där med barnböcker, det gäller att komma i rätt generation som barn, förälder och sedan far-/morförälder. Mycket av det emellan missar man såvida det inte blir så etablerat som Astrid Lindgren och liknande.

  Sonen hade några filmer av Thomas och hans Vänner, han hade även ett plastlok med hål i, där man skulle sätta dit rätt kloss i rätt hål (runt, fyrkantigt, stjärnformat osv). Han gillade väl det där med detta tåg men inte så han fastnade, man kunde ju inte göra så mycket. Roligare med Lego eller Briojärnvägen. Jisses så mycket räls vi hade, jag köpte en del begagnat också. Sedan sålde vi allt igen. Fast allt Lego är kvar!

  Precis som du säger, även om man inte är tågnörd så kan man fortfarande ha stor behållning av ett museum om det – eller vilket ämne som helst. Det gäller bara att presentera det på rätt sätt!

  Nu är det allt kallt … Fryyyyser ju!

  Ha en härlig vecka!

  • Lena i Wales skriver:

   Helt rätt som du säjer, vissa bitar missar man mellan generationerna.
   Vi hade massa av Lego och det leker barnbarnen med idag.
   Briojärnvägen används också av barnbarnen idag och de har mycket, mycket, eftersom deras mamma och hade massor.
   Jag gillar fortfarande att leka med både Lego och Brio!
   Öppnar min sina ögon och vidgar sina vyer ger livet så mycket mer.
   Kallt? Men har du fått fnatt min kära? Här skiner solen och det är 24 grader i skuggan på terrassen. Okej, inte 28 ännu, men……
   Ha det bra i kylan!

   • Vi har 19 grader i skuggan och det blåser här i solskenet. Fast på mitt kjontor som vetter mot norr blir det rätt ruggigt.

    Nu har jag stått några timmar i köket dock, har bakat (en experiment-)tårta till mannen min som fyller åt i dag!

 7. torrebloggen skriver:

  Både boken och serien på TV om Thomas det blå tåget med sina kompisar kommer jag väl ihåg.
  Ha det bra!
  Kram!

 8. Anita skriver:

  Thomas och hans vänner känner jag till av en anledning och det är när jag och en väninna var på trädgårdsresor i UK så köpte hon alltid med sig ”Thomas-grejor” hem till sina barnbarn.
  Intressant att läsa om Talyllyn och att järnvägen sköts av frivilliga.
  Och så måste jag säga att bilden på dig är superfin! Härligt med sommar kan jag tänka mig. Här har vi haft minusgrader många dagar i sträck. Nu spås regn, föredrar nog klart väder och minusgrader ändå.

  Ha det fint i solen!
  Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Nästan alla verkar känna till Thomas i Sverige, kul.
   Det är härligt här nu, men det börjar bli lite kallare, vilket inte menas kallt, men några grader mindre och lite blåst.
   Tack för din fina kommentar om bilden av mig!
   Ha det bra och ta väl hand om dig!

 9. GladiGrönt skriver:

  Vad härligt det ser ut att vandra på en strand. Jags kulle gärna göra detsamma, dvs bo i trakter mitt över vintern och slippa snö och halka. Men mannen vägrar, bara Sverige duger! Och precis här i Norrland. Ha det så gott, du!/ Monica

 10. Anni skriver:

  26 grader … här sitter jag vid datorn och blir alldeles kall om händerna när jag skriver … Har tagit fram nattstrumporna för jag frös så när jag inte kunde sova inatt. Ack ja, det kallas ju vinter (men jag har inte haft minus som Anita, hon bor visst i en köldhåla söder om stan när jag bor i en varmgrop norr om!).
  När jag var i Bryssel nu tänkte jag på det där med första och andra klass på tågen – hur kan vi egentligen tolerera det i vårt moderna samhälle? Apropå tåg och samhällsklasser.
  Kram på dig ❤

  • Lena i Wales skriver:

   Det är härligt här nu och jag längtar inte till kylan just nu, men längtar efter familjen på nordligare breddgrader.
   Alla kupéer borde ha samma goda standard. Då är uppdelningen med tyst kupé bättre. Jag kan förstå att om man vill använda tiden till arbeta vill man inte har massor av ljud och barn runt sig, men det är ju inte fråga om priset där eller klass.
   Kram!

 11. 26 grader….åhh vad jag skulle vilja vara där du är nu!
  Gulligt museum med alltihop med inredning, ånglok… I Skåne ska vi ha ett ånglok man kan åka på Österlen under sommaren. Har endast läst om det och aldrig kommit så långt att jag åkt det.

  Kram Kajsa från ett mer kyligt Skåne

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det är underbart här nu,men det ska bli lite kallare, så vi får se hur det går.
   Nära Alingsås finns också en gammal järnväg för turism. Har åkt på denna många gånger, alltid roligt.
   Kram!

 12. Veiken skriver:

  Filmerna om loket Thomas har jag sett tillsammans med barnbarnen…. Jag tycker om när det är lite udda karaktärer och inte utslätat som mycket ska vara idag!
  Inga bakelser för mig!
  Tur att jag slapp! 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Vad kul att du sett filmerna, det har inte jag.
   Håller med dig om udda karaktärer, att det är roligare. Idag verkar det som om de är udda, ska de vara politiskt korrekt udda, lite konstigt, tycker jag.
   Ingen bakelse? Oj,oj! Jag hade gärna velat ha en.

 13. Ditte skriver:

  Thomastågen har barnbarnspojkarna haft väldigt stor glädje av . Och senare både lego och Briotåg som det fortfranande byggs mycket med.
  Museiejärnvägar är roliga och vi tar varje sommar en tur i Uppsala /Uppland med Lännakatten. Gick i Stockholm ofta till ”Spårvägsmuseet”, som då låg på Söder/Barnängsgatan, med barnbarnet Max och alltid lika roligt.
  Han skulle absolut uppskatta detta museum och järnvägen museiejärnvägen. Jodå, jag också.
  Önskar dig en fin helg. Här har vi blåst nu och jag hoppas den drar vidare.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag leker fortfarande med Lego och Briotåg, i alla fall med barnbarnen.
   Det var ett mycket intressant museum och fick mig att bli intresserad av detta.
   Vindstilla och varmt här nu. Ha det bra!

 14. Thalassa skriver:

  Jag är inte särskilt tågintresserad, och inte har jag hört talas om Thomastågen heller, men ditt inlägg var som vanligt intressant! Min granne på Udden kommer från Wales. Till sommaren kanske jag ska börja förhöra honom på sevärdheter i Wales😀.
  Temperaturen här på Kreta ligger också stadigt på ca 25 grader.
  Trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att det inte bara var jag som inte känner till Thomas så bra.
   Jag blev också intresserad genom detta museum.
   Vad kul att du har en granne från Wales. Undrar var han/hon kommer från?
   Låter lika härligt på Kreta som här i Spanien.
   Önskar också dej en fin helg1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s