WALES, GRUVDALARNA 4 – BLAENAVON, en stad på UNESCO:s världsarvslista

Äntligen onsdag och dags för ett inlägg från Wales igen! Idag om en liten stad på UNESCO:s världsarvslista i en av gruvdalarna i södra Wales.

Blaenavon

DSCF4463  DSCF4458Blaenavon är en stad på ca 6 000 invånare i The Valleys i södra Wales. Från att ha varit en sliten stad har den idag tagits upp på UNESCO:s Världsarvslista. Inte dåligt för en liten stad i södra Wales!…

DSCF4451

…staden Blaenavon växte upp runt järnverket som öppnades 1788. Sedan kom stålverket och kolgruvorna vilka fick stadens befolkning att växa till 20 000 invånare. Järnverket lades ner år 1900 och gruvan 1980.

Blaenavons historia är mycket intressant. Under 1700- och 1800-talen kom hundratals familjer hit från många olika länder. Historien spänner också över en period av stora förändringar, politiskt, socialt, kulturellt, ekonomiskt och fysiskt. En tid av stora omvälvningar från uppgång till fall och ny uppgång. En era när järn och kol från Blaenavon spreds över hela världen och så även dess invånare som spred sin kunskap världen över.

Efter att gruvan lades ner gick det snabbt utför för staden där byggnader förföll och det såg allmänt trist ut. Men så bestämde man sig för att ändra på detta och när kolgruvemuseet öppnades 1983 fick staden en början till ett uppsving, vilket sedan fortsatte så bra att man kom med på världsarvslistan år 2 000. Idag är staden ett stort turistmål. Sade någon för 20 – 30 år sedan att de skulle semestra eller uppleva kultur i The Valleys hade de blivit utskrattade. Idag är läget annorlunda….

DSCF4476

…radhuslänga efter radhuslänga. På baksidan finns en liten trädgård och en gata som gör att man kan komma till baksidan utan att gå genom huset. Vanligt är också back to back, där gatan mellan husen saknas och för att komma in i trädgården måste man gå genom husen.

Blaenavon Heritage Centre.

DSCF4454  DSCF4450

DSCF4452

Beläget i f d St Peter`s School mitt i staden. Här finns en permanent utställning om livet i Blaenavon samt…

DSCF4449

…ett trevligt café med vacker utsikt över kullarna.

Working men´s Institute

DSCF4462

Dessa typ av byggnader finns runt hela landet i de olika städerna. Här fanns bibliotek, läsrum, samlingssalar m m. Här samlades arbetarna för att förkovra sig och diskutera aktuella ämnen.

Broad Street

Huvudgatan i Blaenavon anlagd i mitten av 1800-talet. År 1901 fanns det totalt ca 200 kommersiella byggnader med affärer, pubar m m…

DSCF4468  DSCF4470

…slutet av 1900-talet stängdes många. Idag idag finns ca ett 30-tal kvar…

DSCF4469

…bland dem finns Blaenafon Cheddar Company…

DSCF2982

… som tillverkar underbart god ost. Jag älskar ost!

De använder vanlig cheddar som de sedan lagrar i den gamla gruvan. Sedan smaksätter de den med olika smaker och vaxet runt har olika färger beroende på smaken. Mycket bra system. När man känner till ostarna behöver man inte läsa på varje förpackning, man vet att favoriten är gul och sedan bara köper den, och kanske några till.

Var ligger Blaenavon?

 

En liten fråga!

Vet någon om det i svensk media har tagits upp något om gruvkatastrofer i allmänhet eller  gruvkatastrofen i Aberfan i Wales?

Det har nämligen helt plötsligt dykt upp massor av besökare på detta ämne på bloggen.

Önskar er en trevlig fortsatt vecka!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Gruvdalarna, Historia. Bokmärk permalänken.

29 kommentarer till WALES, GRUVDALARNA 4 – BLAENAVON, en stad på UNESCO:s världsarvslista

 1. åsa skriver:

  Ingen aning om det varit något om nån gruvkatastrof i Aberfan i Wales, vet att det varit olika händelser runt om i världen bl a Chile.
  Gillar oxå ost 🙂 cheddar är gott.
  Tänker på det Du skrev om radhusen… en lärare jag hade i gymnasiet bjöd hem klassen före avslutning och hon bodde i ett radhus i Örnsköldsvik, hon fick bära gräsklipparen – en sån där gammal Du vet som man styr… ingen motor – genom huset då de inte kom till sin baksida på nått annat vis än genom huset. Galet 😀

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tror att jag kan äta hur mycket ost som helst, men gör det inte av hälsoskäl.
   Det är bra med en gång bakom husen, men säkrare utan. Verkar jobbigt att behöva bära gräsklipparen genom huset.
   Ha det bra!

 2. Karin Eklund skriver:

  Jag är inte alls säker på detta med Aberfan men tror att man minns vad som hände där år 1966. Såg något på fb för någon dag sedan. Att det på något sätt har varit en minnesdag om olyckan som hände då just där. Men det här är bara mina spekulationer, för nu hittar jag inte det jag lade märke till för någon dag sedan. Hoppas du får veta mera.
  Tack igen för trevligt inlägg om en liten stad i Wales, som t.om. finns med på Unescos världsarvslista. Strongt gjort av Blaenavon!
  Ha det fint!

 3. GladiGrönt skriver:

  Då får de vara stolta att ha ett världsarv! Höga kusten här hos oss är också en av de utvalda, då enbart för naturen med landhöjningen. Ha det gott/Monica

  • Lena i Wales skriver:

   Denna utmärkelse är speciell och ger förhoppningsvis positiv uppmärksamhet.
   Har besökt Höga Kusten två gånger som reseledare, men det var bort emot 30 år sedan. Kommer ihåg att det var vackert.
   Ha det bra!

 4. Ost! Det är grejor det! Vi försökte alltid äta Ploughmans Lunch med nån riktigt god ost på våra resor. Helst riktigt lagrad ”brun” Stilton med lök och chutney och hembakt bröd, det var högtidsstunder.
  Har på Gotland har vi ett ställe som gör ost och den är riktigt god faktiskt, men jag försöker hålla igen så det blir inte så ofta vi äter sån ost.
  För närvarande har jag dock 18 mån. lagrad grevé samt gorgonzola hemma, den förra till frukostmackan och den senare om jag måste bjuda nån gäst på nått gott. Då tar man vitt bröd och häller på lite olivolja, sen in i ugnen 5 min (i 200 grader). Därefter brer man fikonmarmelad (eller annan god marmelad på) och så en skiva gorgonzola. Stör lite timjan över och så in i ugnen 5 min. till. Snabbt och underbart gott! Och du som gillar ost kommer älska mackan….. 🙂 🙂 🙂
  KRAM/Susie

 5. Märtha skriver:

  … och så har vi det här med ostar…. Gillar också ost. Har svårt att gå förbi delikatessostdisken utan att norpa något åt mig – som sen försvinner i magen när jag kommit hem! Du skriver inte vem denna ”man” var som så att säga lyfte staden. Gissar att det var ett gäng entusiaster i staden… Hälningar från mulet och grått, +5,7

 6. Ingrid skriver:

  Jag såg ett avsnitt av The Crown på Netflix häromkvällen och då tänkte jag på dig, för det avsnittet handlade om Aberfan och den fruktansvärda olyckan som krävde så många barns liv och hur iskallt drottning Elisabeth hanterade det hela.
  Starten av säsong tre av The Crown är nog orsaken till att du får frågor om Aberfan.
  Nästa avsnitt i serien handlade om när prins Charles installerades som som Prins av Wales. Mycket intressant.
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

 7. Violen skriver:

  Tack för besöket i ännu en av dessa små städer, därtill Världsarv, i Wales! Det tycks finnas hur många småstäder som helst, Det är lika intressant varje gång du visar upp någon av dem
  Ha det gott! Här har vi sett solen idag, det var välkommet!

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns många små fina ställen i Wales, landet är litet, men har många små pärlor.
   Så roligt att du gillar att läsa om lilla Wales!
   Sol, vad är det? Här i södra Spanien öser regnet ner!Ja, det är sant!

 8. Geddfish skriver:

  Jag har lite svårt för namn. Vet att du berättade både om den hemska gruvolyckan när jag var i Wales och att du också skrivit om den i bloggen. Men kommer inte ihåg om vi var i byn, tror inte det. Gammaldags mysig nu, verkar det som.

  Det där med att man får många läsare genom ett ord, det kan bero på så mycket. Nu var det säkert TV-serien.
  Men jag fick toppläsning på mitt inlägg ”Skala banan” för några år sedan. Fattar ingenting. Men ibland är det robotar.
  Ha det fint och kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Vi var i Big Pit, gruvmuseet och åkte i utkanten av Blaenavon och såg Working mens institute från bussen. Ostarna fanns att köpa i butiken vid museet. Inte lätt att komma ihåg alla små ställen vi besökte.
   Knepigt det där med helt plötsligt många besökare, troligen är det TV-serien som Ingrid skrev om.
   Kram!

 9. Anita skriver:

  Verkligen intressant inlägg Lena och gissa om jag blev sugen på riktigt god Cheddar. Såg att Susie nämnde Ploughmans, det har jag ätit många gånger när jag varit på trädgårdsresor. Älskar det! Och så bra att du fick svaret om Aberfan. The Crown är ju en väldigt populär serie. Tyvärr går den på Netflix och den har vi inte.

  Här har solen skinit idag för ovanlighetens skull! För en gångs skull blev det en promenad utan paraply och regnställ!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag blev sugen på Cheddar också när jag skrev! Ploughmans är så gott!
   Jag har heller inte netflix, men ska försöka få tag på serien på något sätt.
   Sol? Här i södra Spanien öser regnet ner, jag verkligen öser ner. När det väl regnar här, ja då regnar det med besked också.
   Njut av det fina vädret!

 10. Veiken skriver:

  OST! Jag är ostoman eller ostoholic. Använd det som passar!
  Det är inte dåligt av en lite by/stad att hamna på UNESCO:s världsarvslista! Historien är värd att bevaras på ånga sätt!

 11. Barbro S skriver:

  Intressant och fina bilder. Älskar också ost :). Jag vet att jag är tjatig men kan du inte höra med wordpress om annonserna (fast du själv inte ser dem). Det är inte rimligt att texten ska brytas av samma annons om och om igen (denna gång 11 gånger även bland kommentarer). Förutom andra annonser till höger och längst ner. Det stör otroligt mycket läsupplevelsen av din fina blogg.

 12. Ditte skriver:

  Så fascinerande och intressant med dessa gamla städer som verkligen har sin historia. Och så roligt att denna lilla stad hamnat på UNESCO:s världsarvslista.
  ”Ploughmans ”har jag testat och så gott med en riktigt god cheddarost.
  (Såg att någon haft en hel del reklamavbrott i ditt inlägg. Men jag har inte sett det. Vet att det kan vara skillnad om man läser på en dator eller telefon. )
  Önskar dig ett fint veckoslut.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, historia är viktigt,det tycker vi båda.
   Ploughmans är så gott, har det gärna till lunch när jag ska lyxa till det lite extra.
   Intressant att inte alla får upp samma reklam. Måste undersöka detta riktigt, med hjälp av min son.
   Trevlig helg!

 13. skogsnuvan skriver:

  Jag har hört om gruvolyckan men visste inte att det var i den här byn eller är det en stad? Ser ganska tråkigt ut med de långa gatorna med hus. Vackrare byar har du visat.

 14. Pingback: WALES- GRUVDALARNA 5, BIG PIT, gruvmuseum i Blaenavon | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s