SPANIEN – LA CALA de Mijas 1, en stad på Costa del Sol

Oj, vad det har regnat här på Solkusten de senaste dagarna. Det började i onsdags förmiddag och fortsatte hela torsdagen och fredagen, men fr o m idag ska det bli bättre och solen ska komma fram igen!

Spanien – La Cala de Mijas

La Cala de Mijas är det officiella namnet på denna ort. I folkmun här är det bara La Cala. De Mijas betyder att det ligger i Mijas kommun, det finns flera La Cala i Spanien.

Tidigare hette det La Cala de Moral, Viken vid mullbärsträden, p g a alla de mullbärsträdsodlingar som fanns i området. Dessa var viktiga för silkesframställning. Silkeslarverna lever av mullbärsträdens blad…

…i centrum står detta torn, Torre Nueva de La Cala de Moral från 1800-talet. Det var ett av 4 torn av stor betydelse för försvaret av kusten.

Längs kusten finna många små eller stora försvarstorn. De var placerade så att man från ett torn alltid kunde se ytterligare två torn, en i varje riktning längs kusten. Genom detta system kunde man varna varandra om fiender eller sjörövare var på ingående.

Vid det lilla torget finns också flera barer…

…kyrkan står mitt i byn, skulle man kunna säja om denna moderna kyrka…

…och utanför finns denna lilla fontän…

…mitt inne i staden finns några äldre bilfria gator…

…en del av husen är delvis kaklade och alla har krukväxter utanför…

…de flesta av husen har två våningar…

…lite små affärer finns också här och där längs denna smala trafikerade gata.

Här finns bl a Lions club som har 3 små affärer i rad. Var och en med sin egen inriktning, t ex en med böcker, en med grejer och en med lite exklusivare damkläder…

…i orten finns också en Chino, en affär med artiklar från Kina och med kinesisk personal. Jag gillar dessa affärer som har nästan allt och superbilligt är det också. Kvalitén är kanske också därefter, men ibland behöver man något som man kanske bara tänker använda någon enstaka gång. Vad de har av kvalité är bomullsgarn, som jag alltid köpte där, 100 g för ca 1.70 Euro…

…denna muralmålning hittade jag på en bakgata, påminner om att La Cala ligger vid kusten och har turister…

…i centrum ligger också kommunalhuset och turistbyrån och…

…där står också denna åsna, som jag visat tidigare…

…staden har ca 4 000 invånare, varav många kommer från andra länder, främst UK, men också Tyskland, Holland och några Skandinaver. Därtill kommer alla de som inte är registrerade som invånare, utan bara spenderar några veckor eller månader här. Samt alla turister som bara kommer för någon vecka.

Fram till 1960-talet var det bara en liten fiskeby, men så kom boomen med turister som ändrade allt på denna kust…

…jag gillar att bara vandra runt i lilla La Cala, så många fina hus…

…med små trädgårdar framför…

…det finns också ett modernare torg med div affärer och parkeringar…

…en stor fin lekplats finns det också. Och vad vore en lekplats utan en bar?

Var ligger La Cala?

Detta inlägg publicerades i Spanien. Bokmärk permalänken.

31 kommentarer till SPANIEN – LA CALA de Mijas 1, en stad på Costa del Sol

 1. Anne-Marie skriver:

  Många fina städer som finns och som har en intressant historia. Här i USA känns framför allt den västra delen litet ”tunn” på just en längre historia.
  Vi hade litet, litet regn den gångna veckan men sedan kom solen och torkan tillbaka. Mt Shasta har noll mängd snö.
  Ha det bra!

 2. Vad fräscht och LJUST det ändå är. Bortsett från i förrgår har vi haft ett grått täcke över hela himlen – ser nästan ut som om vi befinner oss i värsta industriområdet fast det är i Stockholm…

  Jag hann inte se kartan förrän jag tänkte på svaret på din fråga om var La Cala låg. Men det var visst inte ett test av våra minnen av vad som hade stått i texten… 🙂
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Det har regnat här i tre dagar, men nu är solen tillbaka igen, skönt.
   Låter jobbigt med detta gråa täcke.
   Många gillar att jag äntligen fått till det med att sätta dit en karta, tack vare sonen.
   Ha det gott!

 3. Märtha skriver:

  En tidigare fiskeby som heter La Cala…. Där ser man att ‘finska språket är internationellt’, undrar om där finns finländare? ”Kala” är ju fisk på finska. Obs, uttalas med alla ljud korta. Inte kaala, inte kalla, utan just precis ”kala”. När vi var i Peru med en grupp svenskar ville jag få dem att förstå att finländare vet varifrån potatisen kommer, potatis på finska är ”peruna”, även här är alla ljud korta, och u uttalas som o. Nån gång skall vi ännu besöka soklusten – tror jag. Hälsningar från +1,1, grått…

 4. moderna kyrkor kan vara väldigt vackra

 5. Karin Eklund skriver:

  Tack Lena! Där har vi vandrat vi också i mars-19, gata upp och gata ner. En riktigt fin liten pärla är La Cala. Vi brukade gå till La Cala och handla när vi bodde en bit därifrån, ibland över bergen, längs golfbanorna, ibland längs strandpromenaden /motorvägen.
  Ha en fin lördag!

 6. Det är inte utan att man njuter lite av att även ni har haft det grått med regnvädret! Här har vi haft det så i flera veckor nu och tydligen ska det inte bli någon blå himmel förrän efter nästa helg. Usch!!
  Men skämt å sido så gillade jag den här ljusa och luftiga staden med vackra vita hus. Speciellt kyrkan var fin. 🙂
  KRAM & TREVLIG HELG/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Ibland är det inte dumt med dåligt väder, så man verkligen uppskattar det vackra vädret bättre. Solen är tillbaka nu, skönt.
   Orten är trevlig, så där lite lagom och kyrkan är inte alltför prålig.
   Kram!

 7. Ditte skriver:

  Jätteroligt att via dig nu komma tillbaka hit. Har varit här några gånger men nu var det x antal år sedan. Men den verkar vara sig väldigt lik.
  Tack för besöket och fina bilder.
  Önskar dig en fin helg

  • Lena i Wales skriver:

   Kul att du också besökt La Cala!
   Det har inte hänt så mycket inne i samhället på de senaste åren, men vänta till nästa lördag så kan du se de stora förändringarna vid stranden. Där har det skett mycket.
   Önskar dej en skön söndag!

 8. torrebloggen skriver:

  La Cala ser ut att vara en liten mysig by med många fina små hus!
  Fint med alla krukväxterna längs med husen.
  Här i Torrevieja regnade det hela dagen igår, men idag skiner solen igen!
  Ha en härlig söndag!
  Kram!

 9. La Cala har vi inte varit så väldigt mycket i, mest den mittstrippen med butiker och parkeringar. Sedan var vi och åt lunch inte långt från tornet. Det är väldigt fint där men nu kommer jag låta elak: alldeles för mycket engelsmän. I alla fall där vi varit. Men jag inser ju att La Cala är mer än bara där vi var så egentligen ska jag kanske vara tyst. 🙂

  Jag gillar de moriska tornen!

  Och ja, garnen! De har superbra bomullsgarn där i kinabutikerna! Tyvärr är inte utbudet alltid det pålitligaste och många gånger har jag fått köpa fel färg eller fel tjocklek bara för att inte komma hem tomhänt. För jag menar, det kan jag ju inte göra!

  Nu ska jag städa upp den värsta röran i byggdammet, än är det dock inte klart. Stor kram i solvädret!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tycker inte du alls är elak ang britterna, bara rolig och sanningsenlig,hi,hi. Det är många britter där, men de stör inte lika mycket som på vissa andra ställen. Jag gillar att vandra runt där, speciellt på vintern då det är lugnare där.
   Jag har jagat garn i många Chinos, för som du säjer, man vet aldrig vad de har i lager, men jagar man tillräckligt hittar man oftast det man vill.
   Jobbigt med byggarna och reparatörerna hos er. Tänker på dig!
   Kram!

 10. åsa skriver:

  Fontänen, alla krukväxterna, muralmålningen och Du på en åsna 🙂 ja de bilderna gillade jag bäst.

 11. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Kul att få guidning i La Cala…har en vän som jag tror bodde där men sen flyttade till Estepona pga
  lite stökigt. Eller finns det fler Mijas? Engelsmännen kanske var lite stökiga…
  Fin stad och välordnat ser det ut! Här har det varit ”storm” hur länge som helst 🙂
  Kram P ♥♥

  • Lena i Wales skriver:

   Mijas är både en kommun och en by, så det är lite förvillande. La Cala tillhör kommunen Mijas, men är ganska långt från byn Mijas.
   I Mijas är ännu fler britter, ja, de är ju överallt och både hörs och syns.
   Jag gillar La Cala, bara ströva kring.
   Soligt här idag.
   Kram!

 12. FREEDOMtravel skriver:

  Mäktigt torn där i början! Det finns verkligen sååå många städer där längs spanska kusten. Vi måste åka en ny runda med husbilen tror jag 😉

 13. skogsnuvan skriver:

  Så fint och solen skiner hos dig. Här var det en solglimt i onsdags men annars har det mest regnat och varit mörkt. Jag är i alla fall glad över att det inte snöat.

 14. Där ser trevligt ut! Visste inte att det funnit mullbärsträd där dock… finns det fortfarande någon sådan odling där? En sådan skulle jag gärna vilja besöka.

  Måndag och ny vecka, så må gott och ha det fint!

  • Lena i Wales skriver:

   Det är ett trevligt litet ställe.
   Det fanns mängder med mullbärsträd här förr. Morerna tog hit dem, men när de kristna kom och sköt bort morerna förlorade mullbärsträden mycket av sin betydelse. Idag finns inte många kvar, vad jag vet, tyvärr.
   Önskar dej en fin ny vecka!

 15. Ama de casa skriver:

  Vilket fint ställe! Det har vi missat (tror jag…). Har dock varit i Mijas och där har dom också en sån där åsna man kan rida på – lugn och fin, ingen större risk att bli avkastad 🙂
  Chinosar är vi ofta på. Finns fina fynd att göra där, även om kvalitén inte alltid är den bästa. Men man får ju det man betalar för och det är sällan dyrt 🙂

  Ha en fin helg!

 16. Pingback: SPANIEN – LA CALA 2, strandpromenaden, födelsdag, min granne Julio Iglesias och min terrass | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s