SVERIGE – STOCKHOLM och WALES – MONMOUTH 46

Äntligen lördag och ett inlägg från där jag borde befinna mig nu, i Sveriges huvudstad och lite från Wales och min hemstad Monmouth.

Stockholm

Detta inlägg är inlagt innan jag lämnade Spanien, så bilderna är inte dagsfärska, utan en blandning från decemberbilder av Stockholm genom åren.

Jag kommer att ägna stora delar av min Stockholmsvistelse till mina kära barnbarn. Ja, lite till deras föräldrar också,hi,hi…

Bilderna nedan får tala för sig själva!

Jag kanske också kommer att träffa några gamla vänner. Kanske också Evert, han står ju fast där han är, så honom är det lätt att träffa…

…det kanske också blir en liten tur med någon av båtarna i Stockholms centrum…

…och en bulle blir jag säkert inte utan eller/och lussekatter! Men hoppas inte semlorna har börjat säljas än, det hade varit både fel och lite för mycket för mig!

Wales – Monmouth 46, bakgrund

Det var längesedan jag skrev det första avsnittet från min hemstad Monmouth. Det var tänkt att bli 10-15 inlägg, men nu är jag uppe i inlägg 46 från staden. Så mycket visste jag inte själv att det fanns att se och berätta om. Så nu kommer en liten repris av de första inläggen.

Monmouth ligger i sydöstra Wales nära gränsen till England. Se karta nedan! Vi har ca 6 mil till vår huvudstad Cardiff och ca 20 mil till London, vilket vi ligger i stort sett rakt västerut från…

DSCF7776

…här bor ca 10 500 människor, alltså en småstad, en s k marknadsstad där många från landsbygden runt omkring kommer in och gör sina inköp. Eftersom det är mer tätbefolkat här än i stora delar av Sverige har vi många små byar runt och tillsammans blir det många som kommer utifrån landsbygden och in till staden. Här finns även bra skolor, kommunala och privata, som gör att många kommer in till staden varje dag…

Photo5074orig

…namnet Monmouth kommer från floden Monnow som har sin mouth (mynning) i staden där den går ut i den större floden Wye (denna flod finns en hel artikelserie om under kategori Wye Valley).

Monnow är en liten flod, knappt 7 mil lång och går genom grevskapen Herefordshire i England och och Monmouthshire i Wales. Delar av floden bildar också gräns mellan dessa grevskap och länder.

Under sitt lopp går flera små floder ut i Monnow.

Förr var floden känd för den stora mängden av öring, men antalet sjönk drastiskt under 1900-talet, men säjs vara på uppgång igen.

Agincourt Square

DSCN6809

Agincourt Square är det centrala torget. På medeltiden var det betydligt större, men blev mindre och mindre ju fler byggnader som tillkom under åren.

Namnet Agincourt Square kommer från slaget i Agincourt i norra Frankrike 1415 som en del av hundraårskriget mellan England och Frankrike.

Shire Hall

DSCN6781

Den största byggnaden vid torget är Shire Hall byggd 1724 och var tidigare som ett slags stadshus med domstol, grevskapsregering och stadsfullmäktige. Idag har fortfarande stadsfullmäktige möte här, borgmästaren har kontor, det finns turistinformation och musem för den gamla domstolen.

Utanför var torghandel och det är det delvis fortfarande på onsdagar och lördagar. Både ute på torget och…

DSCN6789

…inne bland pelarna. Det är inte helt inomhus, bara tak över men inga väggar.

Huset är K-märkt.

Henry V

DSCN6793

Statyn av Henry V finns på Shire Halls framsida.

Henry V föddes 16 september 1387 i Monomuth i Wales och dog 1422 i Frankrike. Han var kung av England-Wales 1413-22.

Han var som till Henry IV av England-Wales och Marie av Bohun och gift med Katarina av Valoir, dotter till Charles VI av Frankrike.

Vid tiden för Henrys födelse var Richard II kung av England och Henry var ganska långt ner i successionsordningen.

Vid sin död hade han både stärkt sin makt som kung av England och även lyckats med vad generationer av förfäder misslyckats med genom decennier av krig: att ena Englands och Frankrikes kronor genom sin son.

Henry V har även blivit omskriven av Shakespeare.

Var ligger Monmouth?

 

Trevlig advent!

Detta inlägg publicerades i Monmouth, Sverige. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till SVERIGE – STOCKHOLM och WALES – MONMOUTH 46

 1. Anette skriver:

  Din hemstad ser väldigt trevlig ut. Den där bron gillar jag särskilt.
  Välkommen hem till Sverige, Stockholm är en underbar stad att strosa runt i.
  Trevlig helg till dig.

  • Lena i Wales skriver:

   Min lilla stad är fin och trevlig och bron är unik och vacker.
   Så härligt att vara i Sverige nu och idag är jag hos en väninna utanför Stockholm och vi har snö, riktig julstämning! Underbart!

 2. Franska Fikon skriver:

  Vilka fina Stockholmsbilder! Det är 39 år sedan jag flyttade därifrån och det ångrar jag aldrig. Men det finns alltid en liten plats i hjärtat för den staden – särskilt nära allt vatten. Trevlig helg!

 3. Thalassa skriver:

  Välkommen till vår vackra huvudstad! Jättefina foton, som alltid, men tyvärr är det ett tag sedan vi såg en så blå stockholmshimmel som på dina foton. Men det finns ju så mycket annat att titta på än himlen… Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Härligt att bara i Sverige nu. Just nu är jag hos en väninna utanför Stockholm och vi har snö på marken, underbart vackert!
   Jag hade faktiskt lite blå himmel i Stockholm ett litet tag, men sedan blev det grått igen, men idag är det blå himmel och vit mark, perfekt!

 4. Ingrid skriver:

  Här har man sålt semlor sedan i början av november och i torsdags när jag var på Konsum så fanns de där. Vilket oskick!
  Det är trevligt att ta sig en pratstund med Evert, för att inte tala om Margareta.
  Tack för kartan så att jag fick se var du bor någonstans. Det har du säkert visat förut, men minnet är kort.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har faktiskt ätit en saffranssemla, trodde inte det fanns! Ur led är tiden!
   Har besökt Evert, men hade inte vägarna förbi Margareta, tyvärr. Får bli en annan gång.
   Många uppskattar kartan och det är tack vare min son som jag fick till kartorna.
   Kram!

 5. åsa skriver:

  Länge sedan jag var till Stockholm,
  innan min 08a syster bildade familj brukade jag åka till henne omkring 1a advent och vi kollade in NKs julskylning och shoppade julklappar, besökte Skansen å hade det trevligt tillsammans.
  Ha en fortsatt fin lördag, kram

 6. Ja, du får njuta nu med vänner och familj! Stockholm har ju en hel del att erbjuda om man vill titta på både nytt och gammalt.

  Jag hänger inte med i veckorna, märker jag, hade ju inte ens köpt adventsljus! Det gjorde jag i går. Det har varit lite rörigt, om man säger så .. 😀 Och vi som skulle träffas, Vi får göra det när du kommer hem till Spanien igen!

  Ha en härlig helg! Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Jag njuter i fulla drag och som du sett på Whats up är det snö här idag och så vackert!
   Inte lätt att hänga med vilken vecka och dag det är, det ändras ju för varje dag, hi,hi!
   Vi får ses i början av januari när jag är tillbaka hemma i Spanien och all rörighet hos dig har lagt sig.
   Kram!

 7. Anne-Marie skriver:

  Stockholm är vackert oavsett tid på året. Min hemstad också.
  Dock ser det väldigt grått ut. Har förstått på andra bloggar och personer som bor i Sverige att det varit osedvanligt grått i november.
  Semlor säljs väl nästan året runt numera i Sverige? Tycker mig ha sett semlor på helt fel tid på året via bilder.
  Wales är trevligt. Skulle gärna besöka igen men just nu finns inga planer. 🙂
  Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, Stockholm är alltid vackert.
   Har varit mest grått, men idag har det snöat och det är bara så vackert!
   Jag har ätit en saffranssemla, trodde inte det var sant att det fanns semlor vid denna årstid, men verkar finnas hela året. Ur led är tiden!
   Wales är också vackert, på sitt sätt.
   Ha det bra!

 8. Vackra bilder på Stockholm, som vi tyvärr har tröttnat på helt. Tycker inte längre det är trevligt i stan, händer alldeles för mycket skit där faktiskt. Vi som bodde/jobbade på söder hade förr bara trevligt folk runt oss, dom ”värsta” var A-lagarna som dock var ganska ofarliga.
  Vi hade butik på Skånegatan vid Nytorget och det hände att en del ramlade in hos oss för att tigga – men sen för 20/25 år sen började det förändras och dom som kom in var knarkare. Betydligt farligare och läskigare….. 😦
  KRAM/Susie

 9. Ditte skriver:

  Stockholm är ju fint alla årstider men allra vackrast tycker jag vår huvudstad är i sol. Oavsett årstid. Hör igenkänningsfaktor här- Och Stockholm gillar vi verkligen och Söder förstås.
  Är också helt fascinerad av hur mycket det finns i din lilla stad. Alltid rolig och intressant läsning.
  önskar dig fina dagar i Stockholm. Kanske ses vi på stan.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar verkligen Stockholm, trots att jag kommer från ”framsidan” av Sverige, så måste jag erkänna att Stockholm är både vackert och trevligt.
   Jag kan inte heller riktigt förstå att det finns så mycket att se i min lilla stad. Det gäller bara att öppna ögonen.
   Just nu är jag i ett vintervacket Tullinge, så underbart!

 10. Anni skriver:

  Ha – där uppe i hörnet på gränden ligger ju butiken 🙂 Undrar just om du kikar in?
  kram ❤

  • Lena i Wales skriver:

   Jag var i Gama stan med mitt snart 5-åriga barnbarn och skulle gå till din butik, men gick till Väster Långgata 27 istället för Öster Långgata och när vi var där var hon trött och ville åka hem. Ska läsa på Stockholmskartan lite bättre nästa gång jag är i Stockholm.
   Kram!

 11. Lite tid kunde du allt ge föräldrarna också. Självklart ska du byta några ord och strofer med Evert. 😉
  Härliga foton du bjuder på. Ha det så mysigt i huvudstaden och med barnbarnen.

 12. Lena i Wales skriver:

  Ja, de får lite tid, men efter att varit med barnbarnen är man lite trött, eller kanske mycket trött, men väldigt lycklig.
  Vill att mitt barnbarn ska lära känna Evert och när vi kom hem spelade vi Taubemusik en stund tills hon sa att hon tyckte bättre om Baby Shark. Hur kunde det gå så illa? Trösten är att hon bara är knappt 5 år och förhoppningsvis kan ändra sig, hi,hi!
  Har det så härligt, bara njuter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s