BRUKAR DET SNÖA I WALES? BRUKAR DET SNÖA I SÖDRA SPANIEN?

Idag ett inlägg om snö i både Wales och Spanien!

Brukar det snöa i Wales?

Denna fråga har jag fått många gånger och beslöt mig därför för att gå igenom gamla inlägg och fann lite bilder.

2009, troligen

Jag bor i syd-östra delen av Wales och här kommer det faktiskt inte snö särskilt ofta.  I norra delen och på höga höjder kommer det mer snö. För ca 10 år sedan kom det rejält, ca 10 cm, och vi som bor högt upp på en kulle var innestängda i ca två veckor, så det var bara att ta ryggsäcken på ryggen och gå ner till stan och handla. De sista ca 100 m av vår väg lutar ca 35 %.

Stora snömängder, som 10 cm, kommer inte ofta. Däremot händer det kanske varje år att det kommer 1 till 2 cm och hela landet stannar av och skolorna stängs. Detta varar bara en dag och sedan har man något nytt att tala om i vårt favoritämne, vädret!

2013, januari 

Denna bild är tagen i min trädgård i januari 2013. De senaste åren innan 2013 snöade det ”mycket” för att vara för Wales. Landet stannar, skolar stängs, ingen kommer någonvart för ca 5 cm snö! Varför? Ja, om man åker med blanka sommardäck, så är 5 cm snö ganska mycket. Jag känner inte många fler än oss som har vinterdäck! Dessutom finns väldigt få snöplogar. Men eftersom det allt oftare kommer snö kommer detta troligen att ändras på inom det närmaste seklet…

…samma bild på sommaren.

2016, januari 24

På högre höjder i mellersta Wales snöar det oftare och mer än i syd-östra delen där jag bor.

2016,  februari

Då och då kommer lite puder av snö, om man nu kallar detta lilla för snö.

2017, december 12

Denna dag kom vi hem till Wales från ett Sverigebesök och möttes av detta.

2017, december annandagen

2018, mars 18

Det har säkert snöat vid andra tillfällen när jag inte varit i Wales också.

Varför talas det alltid om väder i UK?
Ja, det undrade jag också över när jag flyttade hit. I Sverige tittade jag nästan aldrig på väderprognosen, det blev vad det blev och jag tror att jag kanske var lite udda med det. Även många i Sverige följer väderprognosen, men pratar inte så mycket om det.
När jag kom hit och följde mitt svenska mönster, var jag helt utanför i alla konversationer. Så det var bara att följa mönstret och hänga med vad vår väderman Derek säjer på BBC:s walesiska nyheter och nästa dag är man inne i samtalen igen. För antingen pratar man om att vädret blev som det förespåtts eller om att det inte blev som förespåtts. Så hur man än vänder kappan, så finns det alltid något att säja om vädret.
Anledningen till att man pratar så mycket om vädret är ju att det är så skiftande. Ena stunden sol, andra stunden regn. Alla säjer också att det regnar så mycket och statistiken kan man ju inte komma ifrån, men ändå tycker jag inte att det är så dåligt. Vi har många fina dagar också! Det jag dock kan sakna är riktigt blå himmel. När vi säjer att himlen är blå här, så är den inte riktigt blå enl svenska mått mätt.

Brukar det snöa i södra Spanien?

Det regnade och blåste kraftigt i måndags och ska göra så även idag och ytterligare någon dag i slutet av veckan. De har förespått regn en ganska lång tid nu, men det har inte blivit så mycket av det. Liksom i Sverige vill man förespå bra väder för folket och här är det regn vi behöver, inte sol.

Det snöar aldrig på Costa del Sol, men däremot han det snöa uppe i bergen norr om kusten…

…enligt vår trädgårdsmästare kan man från baksidan av vårt hus se snö på en bergstopp ca vart 10:de år. Jag har sett det en gång, januari 2017. Det kan fortfarande dock vara dryga 20 grader på terrassen vid kusten.

Vi har ju t ex Sierra Nevada, de snöiga bergen, nära Granada i Andalucía.  Där finns 20 toppar på över 3 000 m, med bl a den högsta toppen i Spanien, Mulhacén 3 482 m ö h.  Där har man t o m anordnat världskuppen flera gånger med svenska framgångar. Ingemar Stenmark, guld i storslalom 1977 och Pernilla Wiberg, guld i slalom och kombination 1996, Patrik Järbyn silver Super G samma år och Anna Ottoson, silver i storslalom 1999.

Ha det bra!

Detta inlägg publicerades i väder. Bokmärk permalänken.

53 kommentarer till BRUKAR DET SNÖA I WALES? BRUKAR DET SNÖA I SÖDRA SPANIEN?

 1. Maries Photos skriver:

  Ja, tänk vilka kontraster i förutsättningar att möta snön i Sverige resp England. Men så bra att ni är rustade med dubbdäck iaf och kan ta er till matvaruaffärer m m om snön har kommit. Intressant att se dina snöiga bilder från ditt bostället i Wales. Men skönt att snön inte stannar där så särskilt länge. Jag håller tummarna varje dag att vi kommer att slippa snö här. Än så länge har vi en grön vinter. Och jag som har hund är det det bra att slippa isgata att gå på.
  Fint att du visade Sierra Nevada som ligger där bakom Costa del Sol. Det är vackra kontraster med bergskedjan vita landskap mot det gröna landskapet.
  Önskar dig en fortsatt fin vecka !
  Marie

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, i Sverige kan man det där med snö och är förberedd, i UK kommer det som en överraskning varje år!
   Konstig vinter i Sverige i år, kanske det håller i sig.
   Så annorlunda i Spanien.
   Ha det bra!

 2. Franska Fikon skriver:

  Hej! Jag fastnade på att du skrev att det i Wales kommer snö oftare och oftare. I Skåne kommer det mer och mer sällan och i södra Frankrike likaså. Men det är väl så med klimatet nuförtiden, inga gamla ”regler” gäller längre. Här i Skåne har vi en grön vinter, på gott och ont. Det positiva är att de salladsplantor jag köpte med mig hem från Frankrike och planterade i kökslandet fortfarande lever och OM det inte kommer någon snö eller frost så kommer de utvecklas fint. Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Det beror nog lite på under hur lång tid man räknar, 5 år , 10 år eller 20 år. Ur ett 20 års perspektiv snöar det mer och mer.
   Har hört om ”våren” i södra Sverige.
   Ha det bra!

 3. Anne-Marie skriver:

  Litet kul att du också skrivit om snö. 🙂 Jag gjorde ett inlägg igår om snön här i Weed/Mt Shasta-området.
  Kan tänka mig att det blir kaos i UK på många håll eftersom man säkert inte är förberedd på och har rätt sorts vinterdäck.
  Folk i Sverige har reagerat när jag pratat om all snö vi kan få. De tror att det aldrig snöar i Kalifornien. Jo, bor man 1000 meter över havet som jag gör är det ett helt annat klimat.
  Vädret har jag för mig var ett vanligt samtalsämne i Sverige i alla fall där jag bodde. Tacksamt att prata om antar jag.
  Det underligaste med tanke på snö var på Hawaii när vi bodde där och det hade snöat uppe på någon av vulkanerna medan det var tropisk värme på havsnivå. Vi såg bilar med snö komma uppe från berget.
  Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Samma tankar!
   Kan var totalkaos i UK vid 4 cm snö, otroligt.
   Det första jag brukade tänka på i samband med Kalifornia är sol, men du har verkligen läst med något annat. Det är mycket man lär sig genom bloggar.
   Ha det bra!

 4. Anita skriver:

  Snart får du göra ett tillägg … brukar det snöa i Sverige 😉 Nej skämt åsido. Minns dina snöbilder från Wales. Har själv besökt London ett år då det kom snö och blev 2-siffriga minusgrader. Och jodå, stan stannade, allt stannade och på TV frossades det i väderrapporter! Jag förvånades mest av skovalet som kvinnorna valde i snön och kylan. Öppna i både tå och häl. Själv var jag ju på besök från Sverige så jag hade rejäla kläder med mig. Men oj, oj, oj som det pratades väder då.

  Och apropå väder så blåser det rejält här idag. Men solen skiner och ljuset är på väg tillbaka.

  Ha en fortsatt fin vecka hur vädret än månne bli!
  Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tänkte faktiskt att lägga in lite om Sverige, bara på skoj, men så tog tiden slut.
   Man är inte alls beredd på snö i UK, så varje gång den kommer är man lika överraskad. Kan inte annat än att skratta lite,hi,hi.
   Blåst och lite regn här igår, men inte så mycket.
   Ha det bra!

 5. Sen vi flyttade till Gotland så pratar vi också mer och mer om vädret! Anledningen är nog precis som i UK, Gotland är ju också en ö och har därför väldigt omväxlande väder. 😦
  Vi har inte så mycket snö alls som i Stockholm, vi har betydligt kortare vintrar och inte heller så ihållande regnväder. Det blåser väl bort ganska fort….. 🙂
  Just i år har vi haft en enda natt med lite snö, men den smälte fort redan på morgonen. Och idag är det redan +5 och strålande sol – på en BLÅ himmel. Så skönt! 🙂 🙂
  Jag hoppas på en ”grön vinter” så man slipper riskera att ramla på is. Fast egentligen är det ju inte så bra för växterna, risken att det kommer några veckor med riktigt kallt väder och ingen skyddande snö är ganska stor. Och ju kallare det blir, desto färre fästingar och andra skadeinsekter blir det….. 😦 😦 😦
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Kan tänka att man pratar en del om väder hos er, för som du säjer, en ö och växlande väder.
   Plus 5 och sol, låter inte alls fel för slutet av januari.
   Det värsta är om snön och kylan kommer sent, antingen tidigt eller ingen snö alls.
   Kram!

 6. Thalassa skriver:

  Vilket underhållande och kul inlägg! Ja, förr sa’ vi ju alltid att engelsmännens viktigaste samtalsämne var vädret – då med skillnad mot oss. Nu upplever jag dock att vi svenskar ligger bra till på den samtalstopplistan! Men så har vi ju också något av extremväder allt oftare. När det är kring tio grader varmt dag efter dag i januari, när skogsbackarna ligger snöfria då man börjar förbereda för Vasaloppet o s v…
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad roligt att du gillar inlägget!
   Jag upplever också samma den lilla tid jag är i Sverige, mer väderprat. Har inte riktigt sammankopplat det med att vädret också ändrats, bra tankar, tack.
   Ha det bra!

 7. fina snöbilder… snöar inte varje vinter här heller.

 8. Märtha skriver:

  Nämen, vad utsatte du din man för på bild nummer två? Snö i nacken! Det är nästan det värsta… Det finns två samtalsämnen som jag vill undvika: väder och klimatförändringen. Risken är att de tar upp 90% av den tid man har tillsammans är alltför stor. Jag följer intensivt med vädret under odlingssäsongen, det är ju helt naturligt. Vattna, rensa, klippa o.s.v. Men vintertid är jag ganska så ointresserad. ”Vit jul” och ”skidföre” kommer om det kommer. Förstås önskar jag snötäcke åt växterna, men det är ju inget jag kan påverka… +1.1, lite under noll i natt. Bar mark. Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, stackarn! Fast det var faktiskt frivilligt. Han gillar snö!!!
   Jag är heller normalt sett ingen väderpratare, men vet att många andra är intresserade och roligt för mig själv att göra en liten väderåtrblick.
   Vädret blir vad det blir och ganska skönt att det finns saker som vi människor inte kan rå på.
   Lie regn under natten här och lite blåst. Vi får se vad dagen ger.
   Ha det bra!

 9. Marit skriver:

  Det er jo helt tydelig at det kommer snø en sjelden gang hos deg, og snart virker det som det er sjeldent her også. Vi fikk snø i november, men etter det har vi bare fått regn.
  Nå er det bare litt is igjen på bakken.
  Fine bilder!

 10. Ingrid skriver:

  Det var fina vinterbilder från Wales. Det ser ut ungefär som på Gotland vintertid, men i år lyser gräsmattorna gröna.
  Jag tycker att det snackas mycket väder överallt. Här diskuteras vädret jämt och man håller noga koll på om det varit 4,5 eller möjligen 4,7 grader.
  På Sicilien bryr man sig inte om gradantalet men pustar väldigt över värmen. Alla, utan undantag, pratar väder!
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Vi bor båda på en ö och där är ofta vädret lite annorlunda mot fastlandet.
   Stora skiftningar i vädret gör att det talas om mer. Normalt i Spanien bryr man sig inte så mycket, ena dagen sol, andra dagen sol och de nästkommande dagarna också sol.
   Ha en fin dag!
   Kram!

 11. skåningen skriver:

  Det var snöiga bilder.Jag undrar om vi får snö i år??
  Svar..Stålfarfar var en tuff skåning som cyklade Sverige rundan när han var 65 och han blev 101 år
  Ha en bra dag!
  Kram!

 12. Jag tycker att man pratar väder väldigt mycket i Sverige med, precis som i Spanien. Men kan det vara så att man inte pratar i samma omfattning? Eller så är det för att mannen min är lite väderfanatiker, det ligger inom hans intressesfär och så smittar det av sig/jag blir indragen.

  Jag vet att det en vinter kom snö i Mijas i nejderna kring pueblon, måste ha varit januari 2017 som du skriver. Sonen hade en klasskompis som bodde där och de hade snö. Måste ha varit läbbigt att köra bil nedför de slingriga vägarna de har där! För som du säger, vem har vinterdäck? Inte vi i alla fall, dem sålde vi innan flytten. Tydligen ska det ha snöat i helgen på andra sidan bergen vi har här bakom oss: https://www.malagahoy.es/malaga/nieve-interior-Malaga-lluvias-intensas_0_1429957567.html
  Det är ju inte långt dit.

  Men jag älskar när snön ligger tjock på träden och man är i skogen, så där som på de första bilderna. Det är för mig barndom, jag tas direkt tillbaka dagistiden och jag minns när vi lekte i skogen. Vem brydde sig om våta vantar och kalla fötter då? När det fanns bullar och varm choklad sedan!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tror att man pratar mer och mer väder i Sverige, eftersom det ändrats.
   Ja, din man är nog lite specialintresserad av väder, vilket min också är.
   Jag såg också på TVn att det snöat uppe i bergen i provinsen Málaga. Tack för länken.
   Snö och Mijas,ingen bra kombination. Skulle inte vilja åka på de vägarna i snö.
   Barndomen och snö var annorlunda, inga bekymmer, bara lek och kul.
   Ha en skön innedag idag!

 13. Geddfish skriver:

  Jo, jag har sett dina snöbilder från Wales förut och förstått att det händer! Men det där med väder. Det är konstigt och inget går efter almanackan. En endaste snöig dag har det varit här i stan i vinter. Men februari har inte varit än.
  Spanien är ett säkrare kort just för att undvika snö, förstår jag, men vädrets makter kan visa sig på annat sätt.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Vader har jag upptäckt intresserar många, så det blev en liten återblick.
   Idag ska det regna hela dagen, säjer de, men vem vet. Svaret kommer ikväll, hur dagen varit.
   Kram!

 14. Ditte skriver:

  Väldigt roligt att få se bilder från Wales där det är snö. Jag visste att det kan snöa en hel del i bergstrakterna där och minns att du vid något tillfälle visat snö i ditt område. Vad gäller prat om vädret såtycker jag det ändrats en del i Sverige. Nu pratar man mer om det men å andra sidan kan man ju inte påverka det. Vädret blir som det blir. Här i Torrevieja kom det lite, med tonvikt på lite snö i januari 2018 och då var det ca 100 år sedan senast det snöade här. Just nu vet jag att man haft snö i bergen strax ovanför Alicante.
  Och i Stockholm är det en grön vinter. Vad gäller skidor har jag några gånger varit i Sierra Nevada och åkt utför i januari. Fin åkning var det och mycket snö.
  PS Har mailat dig idag!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tror du har rätt ang väderprat i Sverige, pratas mer om det. Kanske p g a att vädret har blivit mer ostadigt, mindre snö och fler heta sommardagar, kanske.
   Det är skönt att det finns något som vi människor inte kan ge oss på och ändra i naturen!
   Kommer ihåg att ni fick ” snö” förra året, flera skrev om det eftersom det var så ovanligt.
   Jag har aldrig åkt skidor i Sierra Nevada, måste vara en upplevelse.
   Har fått ditt mail och svarat.
   Sköt om er!

 15. Titti skriver:

  Oj så mycket snö! Härligt! Ja tänk vad vintrarna kan vara luriga 🙂 Ibland vintervita, ibland sommargröna…i år kör vi sommargrönt!! Men det kommer säkert en snökanon i mars…usch…
  Ljuvliga bilder och alltid lika kul att kika in till dig Lena.
  Kram Titti

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, ibland kan det bli mycket snö i Wales, men inte ofta.
   Det värsta är snö och kallt sent på säsongen, bättre när man är lite förberedd under de riktiga vintermånaderna.
   Roligt att du gillar min blogg!
   Kram!

 16. Madame skriver:

  Så fine billeder og spændende at læse, Lena. Her har vi slet ikke fået sne i denne vinter og kun en lille smule sidste vinter. Sne lyser landskabet op, så jeg savner det faktisk.
  Kram

 17. Therese Bjärstig skriver:

  Här har det varit tvärt om i år, dvs ovanligt lite snö, mildväder och halka istället. Men i natt kom det rätt mycket så jag var ut och skottade. Nästa måndag hördes det skulle komma 2 dm, så tids nog får vi nog vår snö. Men inte stannar något av här inte, men ser bara skillnaden mellan norra/södra, inland/kust, landet/stad hur beredskapen är…. Önskar dig ett fint slut på veckan ❤ KRAM!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, även så långt norr ut som du bor verkar det vara lite snö mot vad det brukar vara.
   I avlånga Sverige är det verkligen stor skillnad inom landet. Ni är bättre förberedda upp i norr än vid Göteborgstrakten, där jag kommer från.
   Ta det varligt!
   Kram!

 18. skogsnuvan skriver:

  Här pratar vi om vädret och följer väderleksrapporten flera gånger om dagen men det beror på att här stämmer det aldrig med vad som sägs. Det är minst 5 grader kallare sommar som vinter. Det har hänt att man sagt -10 grader och det varit -35. Säger man regn blir det snö så egentligen skulle man inte bry sig. Jobbiga vintrar med antingen kyla eller massor med snö halka och blåst. Nåja idag snöar det inte men gjorde det inatt men det mesta har tinat bort så några dm är det inte bara lite vitt och det är ovanligt för den här tiden. Nu har vi pratat väder och jag förstår att med blanka sommardäck klarar man inte mycket snö och halka.

 19. Linda skriver:

  Så härligt att få se lite snö! Den lyser med sin frånvaro här. Det är en bra vinter för att köra biblioteksbuss – jag väntar gärna med snön tills kvällarna blir ljusare. Men det vore ändå lite skönt med riktig vinter. Här blommar vintergäcken i rabatten …

  Ha det så fint!
  Kram
  Linda

 20. Vad bra att du förklarade varför Wales stannar upp av några få centimetrer snö, för blev väldigt nyfiken på varför och blev glad över att se svaret när jag läste vidare. Vad kul för skolbarnen att få stanna hemma när snön äntligen kommer så dom kan njuta av den ordentligt.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det är så annorlunda vid snö i Wales, jämfört med i Sverige.
   Frågan är bara om barnen får gå ut, det kan ju vara farligt i snön? Ja, detta är sant, många tänker så.

 21. Ama de casa skriver:

  Fast nu har jag sett rapporter och bilder om att det har snöat rätt rejält i Málaga… Mycket oväntat faktiskt! Vi har haft snö en gång i januari i Torrevieja för några år sen. Innan dess var det 91 års snöfrihet om jag inte minns fel 🙂
  Fina vinterbilder från Wales!

 22. Anette skriver:

  En hel del snö ändå. Jag trodde inte att det snöade nästan alls hos er.
  Antar att det är knapert i år. Här har vi inte behövt skotta alls i år. Om det snöat så har det strax smält bort.

  • Lena i Wales skriver:

   Det kommer snö då och då där vi bor i Wales, men på högre höjder är det inte ovanligt.
   Vid kusten i Spanien, ingen snö, men även här på högre förekommer snö.
   Ha det bra!

 23. FREEDOMtravel skriver:

  Vad kul att du också visar snöbilder i bloggen! Och en hel del snö på många av bilderna! Här i Stockholm börjar jag nästan misströsta … Jag vill gärna ha liiite snö, men har inte tappat hoppet ännu 😉

 24. Anni skriver:

  Nu blev jag sugen att titta tillbaka i min bildskörd för att se hur det sett ut här detta datum olika år. Har svårt att tro att jag har någon snöfri bild alls! Är imponerad över hur mycket snö ni kan få, men sedan är det ju inte så konstigt att det faller snö på högre höjder, både i Snowdonia och bergen i Andalusien.
  Hörde om ovädret som drabbat Spanska östkusten, såg hemska bilder på löddrigt vatten långt upp i gränderna. Direkt följt av soliga vackra bilder på premiärministern. Vilka kontraster!
  Önskar dig en trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   I år är ett lite udda år i Sverige vad gäller snö och faktiskt lika udda här, det ena landet utan och det andra med, fast fel land!
   Ja, fruktansvärt i nordöstra delen av Spanien,hemskt!

 25. Biggeros skriver:

  Ja, det var många snöiga tillfällen från Wales. När jag kom tillförsta gången tipsade de mig om att alltid föra ett samtal om väder och vind. Konstig nog kom det snö och hagel i Malaga rätt så nyligen. Vilket är väldigt ovanligt. Även 2 km från Estepona har fått sin del. Väldigt märkligt. Idag skiner solen i Villanueva de la Serena ☀️
  Trevlig fredag ❤

 26. wiolettan skriver:

  Härliga bilder. Det ser verkligen ut som om det vore i Ångermanland i Sverige, på en del av dina foton, men bara några. Du har så fina höjder, berg och dalar, hos dig.
  Älskar dom där jämförelsebilderna, med cykeln. Häftigt.
  Trevlig helg.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Wales är ett väldigt kuperat och oftast grönt, men ibland slår det till och det kommer snö, vackert, men inte lätt i Wales som är så dåligt förberett.
   Jag gillar också jämförelsebilder.
   Trevlig helg!
   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s