WALES – MONMOUTH 48, Översvämningar och stormen Dennis

Jag befinner mig i Spanien, men har genom media och vänner fått reda på en del om hur läget är min hemstad Monmouth i Wales.

Så här kommer lite bilder och Youtubevideos från översvämningarna.

Översvämningar i min hemstad Monmouth i Wales, februari 2020

Monmouth ligger vid den stora floden Wye och den lilla floden Monnow.

Stora delar av floden Wye har översvämmat, både i Wales och i England. Jag har sett en del av det på BBC News.

Monmouth brukar aldrig nämnas på nyheterna annars, men nu har det pratats om staden vid flera tillfällen, morgon som kväll.

Floden Wye är 7 m högre än normalt, det högst någonsin uppmätt. Den stora dubbelfiliga vägen , A40, som skär av staden är avstängd. Vägen går främst mellan Cardiff och Birmingham, så ni kan tänka er vilket kaos detta föranleder. Mängder med långtradare passerar varje timma.

Igår kväll meddelade man att reningsverket börjar översvämma, vilket betyder att man inte kan använda vattnet.

Kraftigt regn i kombination med stormen Dennis ställer till det.

Många människor har fått sina hus översvämmande. Tänk er vatten som bara forsa in och det är inte rent vatten, massor av lera följer med.

Här kommer några Youtubefilmer från översvämningarna. Bilderna jag själv tagit visar samma ställen, fast under andra omständigheter. Vilken skillnad!

BBC, 2 min

Youtube, 29 sek

Youtube 6 min (lite långdragen, men titta några sekunder och gå framåt)

Youtube, 10 min (lite långdragen, men titta några sekunder och gå framåt)

2014, februari 7, Wye Bridge, högt vattenstånd

2014, februari 21, samma bro och fältet bredvid bron, högvatten

2016, januari 7, samma bro, högvatten

2016, februari 9, fältet bredvid bron

 

2016, maj 20

2019, mars 20

2019, september, normal vattenvivå

2019, december 28

De säjer att regnet är på gång att avta, men det tar tid innan vattnet försvinner.

Jag lider med de som fått sina hem förstörda, fruktansvärt!

Detta inlägg publicerades i Monmouth. Bokmärk permalänken.

50 kommentarer till WALES – MONMOUTH 48, Översvämningar och stormen Dennis

 1. åsa skriver:

  Naturens krafter ställer till det, vare sig det beror på klimatförändringar eller inte så är det en fingervisning om att världen är på väg att gå under ifall vi fortsätter som vi gör nu… jorden är inte hållbar.

 2. hemskt, sett på tv, världen är helt upp och ner.

 3. Marit skriver:

  Ja, det var en fryktelig storm og mye vann. Vi fikk merke den her i Norge også.
  Det var kombinasjonen av storm og høyvann som gjorde det så ille.
  Ha det godt.

 4. Märtha skriver:

  Uschaniamej! Jag hajade till vid en TV-sändning, kände igen vyer och flodnamnet! Även i vår finska television har man visat bilder. Min första tanke: ”Lenas hus ligger på en hög kulle, tack och lov!” Här har vi minsann vattensjuka marker också, och Borgå å hade högt vattenstånd, men det går inte alls att jämföra. Även vår lilla å hotade att krypa över landsvägen en knapp kilometer härifrån. Nu får det allt bli lugnare och torrare väder…

  • Lena i Wales skriver:

   Vad roligt att du hajade till vid namnet och kände igen vyn.
   Visste inte hud mycket det visats utanför UK.
   Ja, vi bor på en kulle, så det ska inte ha drabbat oss.
   Tydligen mycket vatten överallt.
   Ha det bra!

 5. Anita skriver:

  Har sett bilder från Wales i nyheterna här också och tänkt på dig. Men att det var så illa i Monmouth visste jag inte. Det känns verkligen skrämmande när man ser det höga vattenståndet i Wye. Och vattnet ser inte direkt rent ut, rena lervällingen. Har sett reportage inifrån hus där dom vadat i lerigt vatten. Känner verkligen med alla som får sina hem helt förstörda. Att få in sådant vatten i husen … usch så hemskt. Att nu även reningsverket börjar översvämmas är ju förskräckligt. Kan bara hoppas att vattnet sjunker undan och att det lugnar sig med stormar och regn.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har inte lyckats pricka in de nyheterna. Visst inte hur mycket som visats i Sverige.
   Mycket illa i Monmouth, hemskt.
   Så mycket lera i vattnet, vilket gör det ännu värre.
   Så många drabbade, känner för dem.
   Tyvärr verkar det som att det sak regna ännu mer.

 6. Thalassa skriver:

  Så hemskt för alla som blir drabbade. Jag har också sett en del bilder och fått rapporter av engelska vänner. Det måste vara en mardröm att få in denna lervälling i sina hus.
  Vi har ju också väldigt högt vattenstånd, och bl a i svärdotterns hemstad, Uddevalla, har en översvämmad å ställt till en del – men jämfört med läget i UK är det ju en bagatell. Hoppas, som alla andra, att det nu lugnat ned sig!

 7. Ingrid skriver:

  Det är verkligen hemskt och vi har ju sett en hel del på tv. Det är väldigt tragiskt för de som fått sina hem förstörda av vattenmassorna.
  Kram, Ingrid

 8. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Ja det är ju hemskt dessa översvämningar…här på Costa B var det ju i sept det värsta tänkbara. Sen ytterligare en gång fast inte lika hemsk men många till förlorade hem. Och man förlorar alltid då allt inte täcks av försäkringar. Många har ju inte ens några och staten sköt till en summa som inte var stor.
  Kram P ♥♥

 9. skåningen skriver:

  det är en fingervisning om att världen är på väg att gå under ifall vi fortsätter som vi gör nu… jorden är inte hållbar.

  svar..Man ärver både bra och dåliga saker!!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 10. Karin Eklund skriver:

  Fy bubblan, stackars alla drabbade. Det krävs nya funderingar rent tekniskt, helt säkert, ifråga om floderna och deras förmåga att ta emot vattenmängder av det här slaget.
  Tänkte också på ert hus men kände mig trygg när jag visste att ni bor rätt högt. Vi ser på de engelska nyheterna varje dag här.
  Tror dock inte på att världen håller på att gå under, däremot är det en rejäl fingervisning om att vi måste ta hand om naturen mycket bättre. Skogsavverkningarna jorden över är allt annat än vad den ska vara. Utan trädrötter sugs inte vattnet upp…
  Tänker på allt förnekande om att avverkningar är skadliga. Översvämningar blir föjden.
  Nå, nu ska jag inte fortsättanpå den här tråden.
  Ha det bra Lena!

  • ”Tror dock inte på att världen håller på att gå under, däremot är det en rejäl fingervisning om att vi måste ta hand om naturen mycket bättre. Skogsavverkningarna jorden över är allt annat än vad den ska vara. Utan trädrötter sugs inte vattnet upp…”

   PRECIIIIS!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, verkligen hemskt för de drabbade.
   Kanske behöver floderna rensas bättre än de gör nu, så de blir djupare och kan ta emot mer vatten.
   Vi bor på en kulle, så det ska vara okej. Har pratat med grannar.
   En av anledningarna är att det byggs för mycket på mark som annars skulle ta upp vatten, inte bara skog, utan också åkermark och fält. Här är så enormt tätbefolkat och alla vill bo i villor eller radhus. Vi bygger inte på höjden, vilket vore naturligt i så tätbefolkade områden. Every little helps!
   Ha det bra!

 11. Eva skriver:

  Fruktansvärda bilder. Man känner verkligen med de drabbade.Hoppas du har det bra där du är!

 12. motionochfritid skriver:

  Fruktansvärt, 7 m högre än normalt låter helt otroligt. Vi människor har inte mycket att säga till om med vädrets makter. Då står man helt hjälplös och allt kan förändras så snabbt.
  Jag var med om en översvämning när jag var barn, vi bodde nära ett vattendrag och det regnade i 7 veckor i ett sträck, med den påföljd att vårt hus lämnade stå som mitt i en sjö. En otäck upplevelse.
  Hoppas du har det bra!
  Kram!

 13. Monica skriver:

  Usch och stackars människor som får så mycket förstört och alla oro runt det. Tänkte att ert hus ligger högt, minns att du skrivit det förut och ser det nu. Ja det verkar vara klokt att bo så och inte alltför nära vattendrag, hav eller sjöar. Gäller här med. Skönt att slippa detta där ni är men oron finns ju förstås vad som händer med ens hus. Stormarna i UK är våldsamma med träd som flyger och annat. Och så dessa översvämningar till. Hoppas det lugnar sig nu på alla fronter.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, vilka hemska upplevelser.
   Ja, vi bor högt upp, vilket är skönt. Vi har grannar som har tittat till huset och det ska vara okej.
   Både vind och ren, ingen bra kombination.
   Det hade lugnat ner sig igår eftermiddag, enl en vän, men mer regn väntas, så vi får se.
   Ha det bra!

 14. 7 meter! Herrejisses vilka mängder med vatten! Och precis som Karin tänkte jag också på att vilken tur ni ändå har som bor lite högre upp, om jag förstått det rätt.

  Frånsett det oerhört tragiska och alla påföljder med att ha fått hus och hem förstörda så är det nästan ännu mer skrämmande att reningsverken inte klarar av vattenmängderna. Det kan verkligen få katastrofala följder, moderna människor blir ju helt lamslagna då. Hoppas att gammal kunskap finns kvar och att information sprids så att folk åtminstone har rent vatten att dricka och vet hur de ska göra sig av med ”annat”.

  Läste för ett tag sedan en överlevnadsbok och inser att scouten i mig är ganska stark. Men inser också att många skulle stå totalt lamslagna. Det var en intressant bok, har den kvar på datorn om du är intresserad.

  Dags att hämta sonen på judo, undrar hur det gått med hans gradering som hans kulle ha i dag. Om den nu ens blivit av.

  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, verkligen katastrof med så mycket vatten.
   Reningsverket ligger för lågt, på mark som kan översvämmas när det blir för mycket vatten. Man har delat ut flaskvatten till många, troligen i plast. Så att de fått dricksvatten.
   Utan el och vatten idag får många problem. Tur att kanske att alla inte har centralvärme, utan att det fortfarande finns gott om kaminer och öppna spisar. Problemet med el är att vi fortfarande inte har alla elledningar nedgrävda, utan de står mellan svajande träd och går av vid blåst.
   Vi kanske alla behöver mer överlevnadskunskap. Boken åter intressant, men kan inte läsa på platta, tyvärr.
   Lycka till för sonen!
   Kram!

 15. Fruktansvärt – man lider verkligen med dom stackare som råkat ut för översvämningen!
  Själva har vi aldrig råkat ut för nåt sånt, men vi hade vänner som för massor av år sen i en förort till Stockholm råkade ut för att få hela undervåningen/källaren översvämmad. Då var det avloppsvatten – på grund av nån tabbe från myndigheterna – som kom in. Hela villaområdet drabbades. Det sprutade upp ur alla golvbrunnar och ur deras toa, en hemsk upplevelse. Tog flera år innan allt var återställt…..så vad ska det inte ta nu hos er!? När såna här naturkatastrofer händer så känner man sig otroligt liten och maktlös!!
  KRAM/Susie

 16. miatankar skriver:

  Så gräsligt. Vatten och eld är mäktigt när de tar sig utanför de platser de ska vara på!

  En ny bro, betydligt högre behövs sannerligen. Synd på den gamla vackra. Men en bro är bara en ”droppe i vattnet”. Att få in vatten i sina hus, ja, jag vill inte ens tänka tanken, så fasansfullt. Konstigt att folk fortfarande vill bygga sjönära, för sådana här problem kommer allt oftare, tycker jag det verkar som.

  Jönköpings centrum ligger väldigt lågt. Vi har Vättern, men även två andra sjöar, Rocksjön och Munksjön, i citykärnan. Alla är medvetna om problemet det kan bli och jag vet att det arbetas på att göra det säkrare, men går det att göra tillräckligt? Tror det här problemet finns på många håll både i Sverige och omvärlden.

  Vatten och eld är fruktansvärda krafter när de sätts i rörelse! Jag hoppas det lugnar ned sig i Wales och att det inte ytterligare förvärras.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, fruktansvärt med både vatten och eld. Hemskt för de drabbade.
   Hemskt med översvämningar i husen, en katastrof. Vilken sörja!
   Bra om de gör något åt Jönköping. I UK tänker man inte på samma sätt, planerar inte och organiserar som i Sverige (tänk bara på Brexit, en sörja det också).
   Har inte hört några rapporter idag, men hoppas att det lugnat ner sig.

 17. Usch, det är verkligen förfärligt! Man ser sannerligen skillnad på före och efter. Ryser bara av bilder och film. Tänk att då uppleva det också! Hoppas allt lugnar sig framöver och löser sig på bästa sätt för de inblandade, även om det förstås blir både krångligt och dyrt. 😦

  Önskar dig en fin avslutning på veckan!

 18. Therese Bjärstig skriver:

  Tänkte på dig då nyheterna kablade ut om förödelsen, lider verkligen med dem som fått hus och egendom förstörda…. varit mycket väderrelaterade saker sista tiden tycker jag med alltifrån stormar, bränder och översvämningar. KRAM

 19. skogsnuvan skriver:

  Det är nästan svårt att föreställa sig. 7 meter höjning skulle till och med komma halvvägs uppför backen från sjön hos mig fast jag bor på en backe. Stackars människor. Vad ska det bli. Att bråka med moder jord som vi gjort länge nu kommer att ta en ände med förskräckelse.

 20. Franska Fikon skriver:

  Otroligt vilken kraft vatten har… och så litet det är vi kan göra. Såg bilder från någonstans i GB där 4-5 bilar flöt omkring som i en flod fast det var en gata i en by. Läskigt!

 21. wiolettan skriver:

  Men så fruktansvärt, Det är hemskt med dessa översvämningar. Jag har hört och sett på TV därifrån så lite visste jag, obegripligt. Att det kan komma så mycket med regn så det blir sådana massor. Det förstör ju både hem och åkrar och annat också. Denna enorma kraft, som regn och starka vindar gör tillsammans är läskiga.
  Har för mig att du bor lite ”högt upp”, eller har det drabbat där du bor också?
  Intressant detta du visar med dina bilder och filmer, som är som då det är ”vanligt” och dessa som andra har tagit, efter översvämningarna, det syns verkligen skillnad, går knappast att föreställa sig hur det kan vara.
  Sköt om dig.
  Trevlig helg och kram till dig.

  • Lena i Wales skriver:

   Javisst är det hemskt!
   Naturen har sin egen gång och det är inte mycket vi människor kan göra, mer än förstöra.
   Vi bor högt på en kulle, så grannar har sagt att det är okej där.
   Man förstår mer av situationen med jämförelsebilder.
   Kram!

 22. Ditte skriver:

  Verkligt illa! Och naturens krafter rår en inte på. Sådana enorma mängder med regn. Förr har det ju varit många naturkatastrofer i Asien och delar av södra USA under det att Europa klarat sig ”hyfstat bra”. Minns när jag växte upp och det ofta var översvämningar i Holland men där har man under årens lopp byggt vallar.
  Men att reningsverken inte fungerar är ju väldigt allvarligt.
  Hoppas regnet nu avtar helt.
  I Spanien och andra delar av grannländerna ställde Gloria till det i slutet av januari och både hus och bilar flöt omkring och runt 16 personer avled.
  Hur ser det ut hemma hos dig?
  Intressant att se bilder både från förr och nu.
  Önskar dig en fin helg.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, mycket illa.
   Mycket regn eller inget regn, har alltid varit inneburit katastrofer, men som du säjer har stora delar av Europa länge klarat sig. I Nederländerna har man gjort ett enormt arbete för att inte översvämmas. I UK har man i princip inte gjort något. Sådan skillnad. Mycket kan göras för att undvika katastrofer, inte utrota dem, men förbättra.
   Problemet med reningsverket är att det ligger för lågt.
   Vårt hus på kullen verkar ha klarat sig bra enl grannarna.
   Trevlig helg!

   • Ditte skriver:

    Illa är det! Och många har drabbats rejält. Kanske dags nu för UK att satsa på detta. Svårt att blunda när skadorna är många och påtagliga

 23. Barbro S skriver:

  Oj oj oj, dramatiska filmer och fint med dina bilder som jämförelse. Skrämmande men verkar fungera bra med hjälp åt behövande ändå. Visst bor ni högt upp, tycker jag mig minnas från dina bilder? Hoppas det återgår till det normala snart.

 24. Anni skriver:

  Sju meter är ju jättejättemycket! Så skrämmande och otäckt. Jag måste skriva till mina Yorkshirevänner imorgon för att höra hur de har det. Vet att York brukar drabbas hårt även vid mindre översvämningar. Ska kolla Youtube också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s