SPANIEN – TRÄD 3, olivträd, skörd, pressning och olivolja

Då var det lördag igen, tiden flyger iväg. Dags för ett inlägg från Spanien. Idag om olivträd, skörd, pressning, olivolja, men först några aktuella foton.

Det blommar så vackert här nu. Gula blommor som jag inte vet namnet på, finns på många ställen…

…liksom mimosaträden. (Det röda som syns till höger är mitt trasiga telefonfodral. Har beställt ett nytt, men det har inte kommit ännu)…

…även i trädgårdarna blommar det fint…

…vädret har minst sagt varit blandat här, vackra solnedgångar…

…och soluppgångar…

…molnigt och disigt, vissa dagar hela dagen, vissa dagar delar av dagen.

Det tre sista bilderna är från min terrass med Medelhavet i bakgrunden, då man kan se det!

Olivträd

Olea europea.

Troligen kom olivträden hit från Mindre Asien för över 3 000 år sedan. Idag finns det ca 215 miljoner olivträd i Spanien, varav ca 60 % i Andalucía. Man ser olivträd överallt, både gamla och nyplanterade.

De riktigt stora områdena ligger i norra och nord-östra Andalucia. När man åker vägen mellan Cordoba och Granada är det som att åka genom en enda lång olivlund mil efter mil, 100 000-tals träd…

…träden börjar att ge frukt efter 5 år, men ger full skört först efter ca 40-100 år. Man brukar säja att det tar tre generationer för att få fram en bra olivodling.

Ett 20-årigt träd kan ge upp till 100 kg oliver / år, men oftast endast runt 20 kg.

Träden kan bli bortåt 1 500 år gammalt. Världens äldsta olivträd säjs var 3 000 år gammalt och finns på Kreta.

I Första Moseboken berättas om hur syndafloden är länkat med olivträd, där Noa sänder ut en duva till den översvämmande jorden. Duvan återvänder med ett olivblad i näbben och det blev en fredssymbol av duvan…

…bladen har små blommor. De saknar nektar så pollineringen sker inte via insekter utan med hjälp av vinden.

Skötsel

Olivträden behöver omvårdnad och skötsel, t ex behöver marken plogas och gamla grenar tas bort. I övrigt sköter de mycket sig själva.

Skörd

Det finns ca 300 olika sorters olivträd. Förutom trädets kvalité ger också jordmån, klimat, mognad vid skörd, rensning o s v olika kvalitéer.

Skörden sker antingen manuellt eller med maskiner. Vid manuell skörd lägger man en presenning under trädet och slår sedan med käppar bland grenarna så oliverna hamnar på presenningen. Maskinellt använder man en slags skakningsmaskin som skakar trädet.

Sedan körs de i säckar till kvarnen.

Man ska absolut inte äta oliverna direkt från trädet. Min man vet detta nu, han försökte nämligen en gång, men bara en gång. De var hemska, beska sa han. Det är viktigt att de får ligga i salt innan man äter dem, men det visste inte han, då!

Färgen på oliverna beror på när de skördas, gröna vid tidig skörd och svarta vid sen skörd.

Skörden sker normalt mellan oktober och mars, beroende på användningsområde.

Den första skörden av träden används för att äta. För att ta bort bittersmaken läggs de i vatten ca 10 dagar och vattnet byts varje dag. Sedan läggs de i saltat vatten. Ev tillsätter man sedan olika örter

Pressning

Pressningen börjar med färska oliver, högst ett dygn efter plockningen.

Den första pressningen av oliver ger den bästa oljan, den s k extra virgin oil, jungfruolja. Detta sker med s k kallpressning, vid max 30 grader.

Den andra pressningen ger virgin oil, jungfruolja.

Den tredje pressningen ger den sämsta kvalitén  och används bl a för tvåltillverkning.

Vid kallpressning av olivolja används inga kemikalier, utan bara pressar. Innan det gick till maskinellt maldes de vi stora kvarnstenar av slavar, senare av kvinnor och även av åsnor som gick runt hjulen.

Bladen sorteras bort, oliverna rensas och sköljs, läggs i stora behållare (liknande stora rör), mosas och rörs till en pasta som oljan sedan pressas ur och hälls i tunnor. Nu ska den rensas, vilket kan göras enl två metoder. På ena sättet hälls oljan i en stor trattliknande behållare och smutsen i oljan sjunker till botten. På det andra sättet använder man istället filter som oljan pressas genom. Den senare metoden är dyrare att framställa på, men ger också en renare olja.

Olivolja

Det är med olivolja som med vin, ju mer man vet, ju mindre upptäcker man att man vet.

Kvalitéerna är väldig olika, både vad gäller vin och olja.

När man provsmakar olivolja doppar men bröd i oljan och smaken kommer fram.

Ska alltid var extra virgin olja.

Olivolja säjs var bra för hälsan och innehåller antioxidanter och andra nyttiga ämnen.

För att få 1 l olivolja behövs minst 5 kg oliver.

Olivoljan blir olika för varje år p g a vädret.

Idag finns fler och fler små olivoljefabriker eftersom oljan får bättre kvalité i liten skala.

Spanien är den största exportören i världen av olivolja. Italien kommer på andra plats. Det finns många skandaler kring olivolja, såsom uppblandning av olika oljor sålda som högre kvalité.

I  Madrid finns IOOC = International Olive Oil Council. De överser att man följer vissa uppsatta regler för olivoljeproduktion.

Tostada con aceite de oliva y tomate

Min absoluta favorit!

Rostad baguette, ringla på olivolja, häll över krossade tomater eller finskurna färska tomater, salta, ät och njut! Har skrivit om dessa många gånger!

Trevlig helg!

Detta inlägg publicerades i Spanien. Bokmärk permalänken.

44 kommentarer till SPANIEN – TRÄD 3, olivträd, skörd, pressning och olivolja

 1. Spännande om olivträd och olivlja. Den där smörgåsen – inga andra kryddor förutom salt?

 2. Ann skriver:

  Men åh Oliver!
  Jag hade ingen aging on att det fangs så många olika sorters oliver 🙂

 3. Anita skriver:

  Vilket härligt inlägg Lena! Älskar både oliver och olivolja. Och vilken känsla att åka genom alla dessa olivlundar. Bilden på kullen med alla olivträd är så vacker.
  Så mycket ljuv vårblomning ni har nu. Kan nästan förnimma doften från mimosan.
  Härliga vårbilder. Här går vi nu mot en ny stormig helg!

  En fin helg till dig!
  Anita

 4. Violen skriver:

  Så vackert det blommar! Det är ganska skönt att vädret skiftar, det är inte alltid man vill ha sol och värme (eller regn och blåst som här).
  Spännande med olivolja! Det förekommer en del fusk inom branschen fick vi höra nu i veckan. Enklare olivoljor uppgraderas och säljs till högre pris. Inget hållbart koncept!
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det är så vackert i naturen och i trädgårdarna nu.
   Hörde idag att det var en debatt om olivolja i Sverige, vilket sammanträffande att jag just nu skriver om det. Hade inte en aning om debatten.
   Ha det bra!

 5. Ingrid skriver:

  Nu fick jag lära mig mycket om olivodling, tack för det!
  Bruschetta är en favorit när jag är på Sicilien. Bruschetta och espresso, det är Italien för mig.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

 6. Karin Eklund skriver:

  olivolja är ett måste i vårt hushåll.
  Ekologisk (grekisk), extra vigin. har min speciella sort. När vi är hemma, nu här på ön i Atlanten gäller det vi får tag på som smakar bra.
  jag använder olivolja på kroppen också, både utvändigt o invändigt
  Den gula vårblomman är en gul lyckoklöver.
  trevlig helg Lena o tack för härligt inlägg!

 7. torrebloggen skriver:

  Tack för ett väldigt intressant inlägg! Jag tycker inte om oliver men olivoljan gillas.
  Har åkt sträckan Cordoba – Granada några gånger, även från Fuengirola hem till Torrevieja. Det är så vackert att se alla dessa olivlundar längs med vägen.
  Trevlig helg!
  Kram!

 8. Geddfish skriver:

  Mums för oliver! Gillar både gröna och svarta. De bästa är där kärnorna finns kvar, blir mest smak, men också livsfarligt för tänderna 😀
  Jo, jag har gått i olivlundar på Kreta, härligt.
  Tack för ett intressant inlägg! Lördagskram!

 9. Monica skriver:

  Fint och intressant inlägg Lena! Här köps extra virgin oil och ekologisk alltid. Används dagligen både in- och utvändigt. Gör kroppsolja med lavendeloljedroppar i, många år sen jag använde något annat och får ofta frågor om min hy, särskilt nu när jag är äldre. Några tror jag skönhetsopererat mig 🙂 men kunde inte vara mer avlägset i min värld, andra frågar om jag lyft ögonlocken, haha, kanske oljan tar sig dit med fast dem smörjer jag inte in. Din ”smörgås” äter jag ofta, tomater är rena skönhetsmedlet det med, äter det varje dag. Och så fint för dig att ha allt så nära där men visste inte att oliver var i princip oätliga innan beredning. Och tänk vilka mängder av olivträd och intressant historia de bär. Ja, en silverduva har jag också som smycke. Ha det fortsatt bra Lena, du bor verkligen fint alla årstider. Ser underbart ut.

  • Lena i Wales skriver:

   Jättekul att du gillar mitt inlägg!
   Vilken bra idé med olivolja och lavendel. Smart!
   Någon skönhetsoperation har inte gjorts här heller, men så är jag rynkig också.
   Känslan att köpa lokal olivolja från en liten producent är speciell.
   Ha det bra!

 10. Titti skriver:

  Ett mimosaträd! Wow, det skulle jag vilja ha…
  Härliga bilder som vanligt och intressant läsning Lena!
  Kram från Titti

 11. Thalassa skriver:

  Tack för härligt inlägg. Älskar också oliver och olivolja. Det senare även utvärtes ibland, bl a på torra hälar. Intressant att läsa om skörden. Vi deltar ju varje år i olivskörden på Kreta, men jag har aldrig ens hört talas om ”skakmaskiner”. Spänner man fast dem runt trädet? Vi har bara sett, och jobbat med, de maskindrivna verktygen som slår ned frukterna från grenarna.
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tänkte faktiskt på dig när jag skrev detta inlägg och mindes att du brukade skörda oliver.
   Om man ska ha en maskin, måste man vara en storproducent och de flesta här är små enheter. Har bara sett dem när jag kört förbi, så vet inte exakt hur de funkar.
   Ha det bra!

 12. Märtha skriver:

  Här anmäler sig en olivälskare till! Diskandet av ”koppar och kippor” där oljan funnits är inte angenämt, men uppskattar oljan mer och mer. Tycker om att äta oliver. Duken på vårt matbord är prydd med oliver. Min man heter Olin. Och ”byfånen” i min hemby när jag var barn hette Oliver. I sommar ges ”Oliver!” på sommarteatern 35 km härifrån. Och så vidare… Blåser, regnar, obehagligt väder. Råkallt. Soliga hälsningar! (hähä)

  • Lena i Wales skriver:

   Så kul att vi är så många olivoljeälskare och att du också gillar oliver.
   Jag har också en olivduk och även olivtallrikar, men de finna i Wales. Borde kanske ha dem här i Spanien.
   Många olika Oliver!
   LIie annorlunda väder här idag!

 13. Veiken skriver:

  Tack för trevlig läsning! Jag visste det mesta, men det är alltid bra att fräscha upp minnet! Tyvärr använde jag inte så mycket olja mer än att ringla i sallader!
  Ha det fint!

 14. Äter olivolja nästan varje dag till min lunchsallad och/eller middagssallad. Min favorit med olivolja är också enkel. Man tar en skiva vitt bröd, ringlar lite olivolja på och så in i ugnen i 5 min. Sen så smetar man på lite fikonmarmelad (eller några skivor färskt fikon), lägger en skiva gorgonzola på och strör lite torkad timjan över. In i ugnen igen i 5 min tills osten börjat smälta. En mycket populär förrätt hos mina middagsgäster!
  KRAM/Susie

 15. motionochfritid skriver:

  Så vackert, längtar till varmare breddgrader när jag ser dina foton. Intressant att läsa om olivträd mm. Fick lära mig mycket nytt.
  Fortsatt trevlig helg!

 16. Vad intressant läsning. Såg i ett tv-program hur dom åt oliver direkt från trädet och klagade på att dom var beska. Jag som inte kunde något om oliver innan funderade på om det var för att dom inte var mogna eller om det var något fel på trädet. Men nu vet jag, det var saltet som saknades.

 17. Eva skriver:

  Intressant och lärorik information om olivoljan. Alltså den där rostade baguetten…

 18. Märker när jag läser att jag inte vet så mycket om oliver/träden….
  At göra så som du skriver med brödet gillar jag också…supergott!
  Längtar till sommar och värme nu 🙂

 19. skogsnuvan skriver:

  Oj det visste jag inte om oliver. Trodde att svarta var en annan sort än gröna och vilket arbete att få fram oljan. Inte undra på att den kostar. Det var väldigt intressant att läsa idag.

 20. Christine - 29° skriver:

  Vilken fin utsikt du har från din terrass. 🙂
  Och tack för att jag nu fått lära mig massor om oliver. Kul.

 21. Anni skriver:

  Med tanke på allt jobb är det verkligen konstigt att olivolja är (så pass) billig. Jag är inte speciellt förtjust i vare sig oliver eller oljan, men vet hur stor skillnad det kan vara. På Söder (S:t Paulsgatan) finns en grekisk restaurang som har fantastisk olja. Jag brukar köpa med en flaska när jag är där.
  Man har testat olika ”extra virgin” under några år här i Sverige och upptäckt att de flesta inte alls är vad de påstås vara. Det kända företaget Zeta hade den sämsta oljan, sådan som inte borde få säljas! Den enda som var godkänd under alla tester var Änglamarks ekologiska. Så lurar man den som inget kan.

  Klicka för att komma åt olivolja-resultat.pdf

  • Lena i Wales skriver:

   Det har protesterats vilt här över de låga priset odlarna får.
   Visst finns det många olika oljor och viktigt att få en god.
   Hemskt med dessa lögnerna när det gäller livsmedel.
   Tack för länken!

 22. Pingback: SPANIEN – OJÉN, olivolja och trevligt besök | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s