WALES – ABERAERON, Shrove Tuesday, Six nations och bloggen 7 år

Idag kommer bloggen att handla främst om Wales, Shrove Tuesday, rugby, bloggen som fyller år och staden Aberaeron, men först lite från där jag befinner mig, i Spanien.

Förra veckan var ju vädret lite si och så här, nu är det tillbaka till det normala igen, dryga 20 grader och sol. Kan inte klaga!

Bloggen 7 år

25 februari 2013 gjorde jag mitt första inlägg, så igår firade bloggen 7 år.

”Wales är ett litet land i den syd-västra delen av Storbritannien. Här bor ca 3,2 miljoner människor och ungefär lika många får!!!

Landskapet är grönt och rullande. Vackra bilder härifrån kommer att läggas in då och då.”

Så började det!

Innan jag började blogga hade jag knappt varit inne på en blogg tidigare och visste egentligen inte riktigt vad det vad.

Min anledning var att många av mina vänner frågade mig om hur saker och ting fungerade här och jag svarade i mail, skrev och skrev, många gånger samma sak och skickade bilder. Jag var inte trött på frågorna, men på att svara igen och igen. Så då fick jag den smarta idén att samla alla svaren på ett ställe och när frågorna kom kunde jag hänvisa till ett ställe där de kunde hitta informationen.

Jag hade hört talas om bloggar och tyckte det nog var ett bra forum. Eftersom jag tekniskt är totalt korkad hjälpte mig min yngste son, som är duktig med data, att sätta upp bloggsidan. Han lärde mig också grunderna till hur jag skulle använda den. Sedan dess har det hänt mycket! Från början kunde jag bara få in en bild per inlägg (och det tog lång tid till jag fattade hur man fick in fler ha, ha!) och förstod inte heller vikten av bilder, utan koncentrerade mig på text. Jag visst inte heller hur man skrev kommentarer och än mindre hur man svarade på dem.

Något som också låg mig i fatet var min dyslexi. Det finns dem som har det mycket värre än jag har, men det är ett handikapp när man ska skriva. Därför förekommer det tyvärr en del ord som inte är rätt stavade, inte felstavade för jag vet oftast hur de stavas, men de kommer ut fel och jag ser det inte, även om jag läser om och om igen. Detta är svårt att förstå för er som inte är drabbade, men ni som har samma handikapp förstår precis vad jag menar.

Shrove Tuesday

Igår var det Shrove Tuesday eller som det allmänt kallas Pancake Day eller Pancake Tuesday, motsvarande Fettisdag i Sverige, den sista dagen innan fastan. I UK finns inga semlor, tyvärr!

Tro det eller ej, men jag åt faktiskt en semla i Spanien igår! Som vanligt hann jag äta upp den innan jag kom på att jag skulle fota den. Den ovan är från ett annat tillfälle. Hur kom jag då över en semla? Ja, på Facebook råkade jag se att en svenska mäklare i Fuengirola bjöd på semlor igår. Sagt och gjort, åkte dit och fick smaka en ljuvlig semla!!!!

Six nations, rugby

De länder som deltager är Wales, England, Skottland, Irland, Frankrike och Italien. Det spelas varje år.

Rugby är Wales nationalsport, inte som i England en klassfråga, även om detta har ändrats en hel del den senaste tiden. Traditionellt har i England fotboll varit en arbetarklassport och rugby en överklassport.

Hemmaarena för Wales är Principality Stadium, f d Millenium Stadium i huvudstaden Cardiff.  När hemmalaget träder in och jublet går genom taket (om det är stängt), ja då är det stämning!! När sedan nationalsången Mae Hen Wlad Fy Nhadau (Ett gammalt land av mina fäder) sjungs av publiken från körernas hemland nr 1, ja då ryser det i hela kroppen!!

Om man inte har förmånen att besöka själva arenan sänds de viktigaste matcherna på TV, både i BBC och den walesiskspråkiga kanalen S4C.

Reglerna och poängsystemet för rugby är komplicerat. Ja, vi är ju i Storbritannien där allt är annorlunda!!! Spelet är väldigt fysiskt och tacklingar förekommer. Trots detta har de flesta inga skydd, några kan ha små mössliknade hjälmar och munskydd. Varje lag har 15 spelare, ingen målvakt. En match varar 2×40 minuter på en plan som är 100×70 meter. Bollen är oval och sparkas framåt eller springs med framåt, däremot får man inte passa framåt. Komplicerat, men ack vad kul att se på!!!!!

Övriga länder i världen där rugby är stort är bl a Australien, New Zealand och Sydafrika, alltså  f d brittiska kolonier.

Vinnare av Six Nations de senaste 8 åren:

2019 WALES

2018 Irland

2017 grannen öster om Wales

2016 grannen öster om Wales

2015 Irland

2014 Irland

2013 WALES

2012 WALES

I år vann Wales mot Italien, förlorade mot Irland och Frankrike. 7 mars spelar de mot England, så då blir det ytterligare en vinst för Wales (säjer jag, inte min engelske man). Sista matchen för i år spelas 14 mars.

Översvämningarna i Wales

Här skrev jag om de hemska översvämningarna i min hemstad Monmouth!

Har fått lite rapporter från grannar. Det verkar som om det värsta ovädret och översvämningarna är över i min hemstad Monmouth i Wales. Däremot fortsätter översvämningarna på andra ställen i UK.

Aberaeron (repris, men med fler bilder)

Aberaeron är en liten seaside resort (badort) på den walesiska västkusten strax söder om staden Aberystwyth. Invånarantalet är ca 1 500.

Namnet Aberaeron kommer av ordet aber som betyder mynning och av den lilla floden Aeron som flyter ut i havet vid orten.

Dagens stad var planerad och utvecklad från år 1805 av Alban Thomas Jones Gwynne.

Hamnen tillkom som hjälp för den skeppsbyggarindustri som fanns här. Ända in på 1920-talet kom ångskeppen in i hamnen. Numera är den till för fritidsbåtar.

Hantverk var länge viktig för staden. På 1830-talet fanns här ylleindustri, skeppsbyggeri, bagerier, kvarn, smedja, snickerier, hattmakare m m. Idag är det turismen som är den stora inkomstkällan…

…tidvattenskillnaden är ca 4 m från ebb till flod…

…de flesta husen i orten är målade i glada färger…

…genomfartsgatan med lite affärer, caféer och pubar…

…stadshuset är inte glatt målat, utan i sten. Utanför vajar den vackra walesiska flaggan, till vänster, och Union Jack, till höger…

…Aberaeron är också känt för sin honung och honungsglassen är vida känd och jättegod!!! Nytt tillskott bland glassarna är senapsglass. Glasskiosken var tyvärr stängd när jag var där sist, så fick ingen möjlighet att smaka en nya sorten.

Också känt från orten är Aberaeron Broth, en slags tjock soppa eller tunn gryta, bestående av bl a nötkött, bacon, palsternacka, kål, purjolök, morötter och kålrot kokat i vatten och rett med havremjöl. Serveras med några skivor bröd till…

…staden ligger vackert med havet på ena sidan och de gröna kullarna på andra sidan.

Årlig festival i augusti med Welsh Ponies and Cobs.

Welsh Ponies and Cobs

Welsh ponny finns i olika storlekar:
-Sec A Welsh Mountain,
Den minsta. En häst av ponnystorlek med en mankhöjd av högst 122 cm.
-Sec B Welsh ponny
-Sec C Welsh ponny av Cob typ
Skillnaden mellan Welshponny och denna av Cob typ är exteriören, då Cob typen är mer kortbent och massiv än den vanliga Welshponnyn. Cob typen är starkare än de mindre Welsh ponnyerna, men utmärkt som rid- och körponny.
-Sec D Welsh Cob,
Wales stolthet! Den största av Welshponnyerna. Har ingen övre gräns för mankhöjd och kan ibland växa sig långt över den tillåtna gränsen för ponny som ligger på 148 cm.
Welsh Coben var oumbärlig på den walesiska landsbygden och fungerade som arbetshäst innan traktorerna kom. Utmärkt som körhäst, men används även i hoppning och dressyr.
Sec C och D skiljer sig på mankhöjden.

Var ligger Aberaeron?

Ha det bra!

Det här inlägget postades i Besökta platser, Socialt. Bokmärk permalänken.

46 kommentarer till WALES – ABERAERON, Shrove Tuesday, Six nations och bloggen 7 år

 1. Ann skriver:

  Grattis till 7 år 😀

 2. åsa skriver:

  Grattis på 7års dagen ❤
  Senapsglass låter inte gott.
  Gillar dock färgen, den orangea, på huset.
  Fina blommor i Spanien.
  Jag såg inte en enda semla igår… äter ju inte det så 😉

 3. Tina skriver:

  Vilken mysig liten kuststad, vill så gärna uppleva mer av Wales, speciellt Snowdonia=)

 4. Anita skriver:

  Tänk Lena att det gått sju år! Kommer så väl ihåg när du startade, du skrev till mig och sedan dess har vi följt varandra. Stort Grattis! Hoppas du fortsätter länge med bloggandet …

  Det var inte dåligt att du lyckades få en semla, i Spanien! Jag åt faktiskt också en men jag hade ju lite lättare att få tag på en.

  Färgglada hus, påminner mig om någon plats jag besökt men kan just nu inte komma på vilken … får fundera vidare.

  Intressant läsning om ”Welsh Ponies and Cobs”. I helgen när vi var vid Tullgarns slott så passerade vi en hästhage där det stod en liten, liten ponny. Vi funderade då på om det kanske kunde vara en Welsh Ponny. Trodde då att det liksom bara fanns ”en sort”. Men nu vet jag bättre 🙂 Liten var den, inte större än en stor hund så det stämmer nästan på den som heter Sec A Welsh Mountain. Om någon syns till när vi passerar där igen så ska jag passa på att fråga.

  Skönt att höra att översvämningsläget förbättrats i din hemstad. Här är det väldigt höga flöden på västsidan av Sverige och då främst i Halland. SMHI har gått ut med klass 3-varning som är högsta varningen och som bara inträffar ungefär vart femtionde år.

  Ha det så bara nu bland alla vackra blommor i Spanien!
  Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Jag kan inte heller fatta att 7 år gått. Minns att jag skrev till dig , visste inte riktigt hur man kommenterade och lite annat. Du var mitt stora stöd i min nya värld, Blogglandia och jag är dig evigt tacksam!
   Gissa om jag var glad för min semla, oj,oj!
   Det finns lite olika platser med färgglada hus, bl a på ön Mull i Skottland.
   Ja, det finns flera sorter Welsh ponnies. Jag kan faktiskt inte mycket om hästar, men har fått denna godkänd av en som vet.
   Översvämningarna är bättre, men finns tyvärr kvar på vissa platser i England.
   Njuter bland blommorna och i solen här!!!

   • Anita skriver:

    Ön Mull har jag inte besökt så dom husen har jag inte sett. Men kom nu på vilka hus dom påminde mig om. Det var området Bo-Kaap i Kapstaden. Dom är nog ännu mer färgglada, väldigt starka färger men lite tvillingstadsdelar ändå på något sätt …

 5. Marit skriver:

  Gratulerer med bloggbursdag! Så fint bilde av deg 🙂

 6. Märtha skriver:

  GRATTIS, sjuåring! Jag trodde faktiskt att du var äldre, du har hela tiden jag följt dig verkat så van… Jag har alltid varit säker på skrivande och stavning, men har pratat med en stor mängd dyslektiker av olika slag och grad. En av de killar som hade det svårast i gymnasiet vad gäller att använda penna var synnerligen snabb och välorganiserad i huvudet, vet inte vad han gör nu, men torde vara ingenjör av högsta rang. Han upptäckte att japanska var hans språk, mycket lättare att skriva än något annat! Som fd hästägare måste jag verkligen kolla upp det här med Welsh pony lite bättre… +0,6, mulet, ingen vind, mulet. Utlovas minusgrader varje natt en tid framöver.

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för grattiset! Jag är faktiskt inte äldre, fortfarande ett barn i Blogglandia.
   Dyslexi är knepigt. Jag tror inte ens vi med den diagnosen förstår varandra eftersom det uttrycker sig så olika. Kan dock förstå det du beskriver med japanska.
   Kan inte beskriva vädret här idag, men kan definitivt inte klaga.
   Ha det bra!

 7. skåningen skriver:

  Grattis till 7 år
  Det orange huset var i häftigaste laget!
  Svar.Jag har ingen snö!
  Ha en bra dag! Kram!

 8. Ditte skriver:

  Stort grattis till bloggens sjuårsdag. Och visst är det mycket som hänt med både tekniken och kunskapen under årens lopp. Jag startade min blogg i september 2007 när vi bodde i Peking och av liknande orsaker. Nu är det väldigt roligt att ha all dokumentation kvar. Men den ligger på min gamla blogg hos blogg.se-
  Vad gäller rugby vet jag ytterst lite om den sporten, liksom amerikansk fotboll och baseball.Men jag vet att det är en sport som utövas flitigt i UK och i Wales. Så det är bra att du fyller på förrådet med lite mer av rugby.
  Jag är astigmatisk och har svårt att se text på en skärm och ska jag skriva utan fel så bör jag trycka ut kopior och ha dem framför mig. Men det gör jag bara om det är mer formella texter.
  Skönt att det värsta regnet lagt sig i Wales. Men även här hemma , mycket i Halland, är det rejäla översvämningar och människor har fått lämna sina hus när vattennivån stigit. Fettisdag hade vi igår och visst blev det en liten nybakad semla. Så god. Och du hade ju också turen att komma över en.
  Tack för det fina besöket i Aberaeron. Här skulle jag gärna strosa runt.
  Önskar dig en bra vecka.

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Ditte!
   Ja, mycket har hänt sedan vi började. ibland lite svårt att hänga med.
   Jag tänker samma som du gör, en liten dokumentation för egen del också om vad man gjort och var man varit.
   Jag visst inget om rugby för 20 år sedan, och kanske fortfarande inte vet så mycket mer än att jag gillar det nu.
   Jag är också astigmatiker och förstår ditt problem. Komplicerat.
   Så glad för min semla!
   Ha det bra!

 9. walkaboutsweden skriver:

  Vilken kunskapskälla din blogg är.
  Tusen tack för allt jag/vi får se och höra om här.
  Saker och platser som man inte har en aaaaning om. 🙂
  Ha det fint Lena!

 10. trevligt med traditioner, tur att du hittade mäklaren 🙂
  Du får väl köpa färdig mandelmassa i Sverige – och lägga mellan scones 🙂

 11. Violen skriver:

  Grattis! Det var tur att du startade din blogg, den har skänkt mig stor glädje. Du är en enastående ambassadör för Wales och tar oss med ut på sightseeing både där och i Spanien. Tack vare din blogg reste jag till Wales och fick upptäcka en för mig okänd pärla.
  Ha det gott!

 12. Ett varmt grattis till 7 år som bloggerska! Mycket arbete vet jag att det ligger bakom varje inlägg, mycket tid, eftertanke och forskning! Att du var dyslektiker visste jag inte och inget jag skulle ha kunnat tro när jag läser dina texter. Småfel förekommer det nästan alltid när man skriver, att korrekturläsa sin egen text är inte lätt. Så du gör ett strålande jobb! (Sitter just nu och gör en broschyr åt mannen min och vi skickar den fram och tillbaka, alltid är det något som ska ändras, mycket pill med texter.)

  Grattis också till semlan! Själv bakade jag kanelbullar i helgen och passade då på att göra några släta. Det var först efteråt som jag såg att det var i tisdags det var semmeldag, har nollkoll på det där men visste att det var i dessa faggor.

  De färgglada husen i Aberaeron är så otroligt vackra! Så prydliga! Misstänker att om man inte sköter sig, det vill säga huset, så får man hela grannskapet och staden på sig samt bannor från turistbyrån.

  Senapsglass lät lite … sådär. Hur äts den? I strut eller som tillbehör till mat? ”En korv med senapsglass, tack!”. 😀

  Stor kram och grattis igen till 7 år!

  • Lena i Wales skriver:

   Så trevligt att fira 7-års jubileum!
   Jag är glad att min dyslexi inte kommer fram. Har bättre stavningsprogram nu än när jag startade, det hjälper också.
   Jag kan vara velig i mycket, men jag håller ordning på semlor, mina favoriter!!!!
   Staden är ganska rik, tack vare turismen, i jämförelse med andra ställen i Wales om är fattiga och inte har råd med underhåll.
   Ha, ha, tror inte det är korv med senapsglass, du är för härlig! I strut, som jag förstår det. Troligen inte så mycket smak av senap, men något många vill prova och därmed inkomster. Bra affärstrix.
   Kram!

 13. Emma Engström skriver:

  Men åh vad roligt att se tillbaka lite så under åren! Otroligt fina bilder måste jag säga 😀 ❤

 14. Anette skriver:

  Grattis, sju år är sannerligen inte illa. Du är flitig och påläst, vi läsare får alltid mycket information, om både det ena och det andra. Hoppas du orkar fortsätta i många år till.

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för grattiset!
   Det glädjer mig att du ser min blogg som seriös och innehåller information på ett bra sätt. Det är mitt mål!
   Så länge jag får så fina kommentarer som jag får på min blogg så vill jag fortsätta!

 15. Karin Eklund skriver:

  Ett innerligt och stort grattis till sjuårsdagen!
  hoppas du fortsätter många år ännu: det är alltid våde intressant och roligt att läsa din blogg.
  Tack Lena och grattis än en gång!

 16. Ingrid skriver:

  Grattis till de 7 åren med bloggen! Du är fenomenal på att skriva intressanta och informativa inlägg. Det känns som om du skulle kunna samla ihop dem och skriva ett antal guideböcker.
  I dagens inlägg slogs jag bland annat av de vackra färgerna på husen i Aberaeron. Så vackra!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för grattiset!
   Vad roligt att du gillar min blogg och jag är glad att ha med dig.
   Har väl haft tankar på en bok någon gång, vi får se vad det blir av det.
   De färgglada husen är fantastiska!
   Kram!

 17. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Grattis till de 7 åren! Tiden går…Vet hur det var
  i början för 9-10 år sen. Skulle inte blogga men gjorde en provblogg som kom ut av misstag hahaha..och starkt på hejad av vissa på Spanienforum så fortsatte jag. Skrev varje dag vilket var urjobbigt!!!
  Otroligt fin stad du visar, älskar j färgglada hus!!
  Hemma var det en tjej som målade sitt hus i stark blå färg. Vilket liv…rättegångar…och flera år senare
  måste hon måla om !
  Semla! Tur du hade! Älskar dom 😅
  Kram P ❤️❤️

  • Lena i Wales skriver:

   Tack!
   Ja, tiden går fort.
   Roligt att höra din blogg historia.
   De färgglada husen är så fina, gillar dem.
   Ja, verkligen tur att få tag i en semla här i Spanien och god var den också.
   Kram!

 18. Franska Fikon skriver:

  Hej och grattis till de sju åren! Inser att även jag har bloggat i 7 år och 1 månad… Time flies när man har roligt eller hur? Rugby är ju en stor sport även i Frankrike. Vi har varit och tittat på det lokala laget. Reglerna är rätt obegripliga men vi tjoade och hejade när byborna gjorde det. Senapsglass låter inte gott, i alla fall inte som efterrätt. Tillbehör till korv? Ja kanske, I Frankrike har vi serverats ankleverglass till en förrätt – det funkade men var mer kul än gott. Söta färger på husraderna men var är blomkrukorna och rabatterna? Hoppas på ytterligare 7 års bloggande! Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack! Ja, tiden verkligen flyger iväg!
   Frankrike är också en rugbynation, trots att det inte är en gammal koloni.
   Ankleverglass låter faktiskt spännande, en frusen paté.
   Det är såpass smala gator och därmed smala trottoarer att det nog inte finns plats för krukor. Ser lite bart ut.
   Ha det bra!

 19. Ama de casa skriver:

  Stort GRATTIS till bloggen! 🙂 Duktigt att klara det så galant med din dyslexi – det hade jag verkligen inte trott att du hade.
  Själv ser jag andras stavfel lättare än mina egna, jag VET ju vad jag har skrivit och då läser jag det så 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Tack!
   Vad glad jag är för att det dyslexin inte syns på bloggen. Nu är jag också stavningsprogram som gör att det träder fram bättre. Bra förklaring till felskrivna ord, Jag känner väldigt lika.
   Ha det skönt!

 20. Barbro S skriver:

  Så underbart med blombilderna, längtar så. Fin stad med läckert färgglada byggnader och fint läge. Grattis till 7-åringen 🙂 !

 21. Jennifer skriver:

  Grattis till 7 år 😀 Jag har bloggat sedan 2006 😛

 22. Anni skriver:

  Grattis till bloggens sju år! Det var verkligen värt att fira! Du har alltid så mycket intressant att berätta om, så det tar lite tid att läsa ikapp när man inte hunnit titta in 😉 Ett kärt besvär!
  Nog borde du kunna fixa egna semlor? Mandelmassa är lätt att göra själv och du har ju de finaste mandlarna där i Spanien! Att baka en slät bulle är inte så svårt (möjligen knepigt med mald kardemumma, men den kan uteslutas) och grädde finns överallt. Jag kan slå vad om att din egenbakade blir godare än mäklarens! Kanske att du kan sälja dina till svenskar framöver 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, så roligt och fantastiskt att ha hållit på så länge.
   Så roligt att du gillar min blogg och jag är glad att ha dej med mej.
   Jag har bakat mycket i mitt liv, bröd, kakor, allt, men om jag bakar äter jag bara upp allt och det är inte så nyttigt,hi,hi. Därför föredrar jag att bara köpa en!
   Ha det bra!

 23. Ping: ÅRSKRÖNIKA 2020 del 1, januari – juni | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s