WALES – BLAENAU FFESTINIOG, en stad med skifferbrytning och Corona i Spanien

Idag är det onsdag igen och dags för ett inlägg från Wales, men innan Walesinlägget lite från läget i Spanien.

Coronaviruset i Spanien

Som jag skrev i lördags är jag kvar i Spanien. Jag skulle ju egentligen vara i Sverige, men p g a coronavirusets spridande beslöt jag mig för att stanna kvar här. Samtidigt som jag skulle åkt till Sverige åkt mannen till Wales, vilket jag också borde ha gjort, sett i backspegeln. Jag skulle ju bara vara kvar här ensam i 10 dagar, så det var ju okej, men nu får vi se hur lång tid det blir.

Det är alarmläge i Spanien i 15 dagar sedan 14 mars. Vi får inte röra oss fritt utomhus, inte vandra på stranden, bara gå och handla mat och medicin, barer och restauranger är stängda, bara förflytta sig om man måste, t ex åka til jobbet, om man måste åka till jobbet. Det är massor av polis och militär ute på gatorna för att hjälpa och övervaka. Ger man sig ut utan något viktigt ärende kan man få böter, minst Euro 100.

Det har skrivit mycket om hamstring över hela Europa.  Även här i Spanien har det pratats mycket om detta. Nu är vi i karantän i 15 dagar, inkubationstiden är ju ca 14 dagar. Håller vi oss då hemma under dessa dagar och inte går och handlar i onödan, utan ser till att vi verkligen är i karantän, så minskar vi ju spridningen och på så sätt får sjukvården att räcka till för de som verkligen behöver den. Om vi då inte hamstrar så vi har mat och toarullar under denna tid så är vi ju inte säkra på att vi är smittfria. Många har också gjort sig roliga över toapapper, även jag, vad har det med viruset att göra? Det har inget med viruset att göra alls, men har vi tillräckligt toapapper hemma, behöver vi inte gå ut och handla under karantänen.

Det viktiga är ju att vi beblandar oss så lite som möjligt med andra och då behöver vi köpa mat och toapapper som räcker minst i 15 dagar, alltså hamstra. Jag har tillräckligt av detta för dessa dagar, men kanske tar jag mig ut för att köpa lite färsk frukt och färska grönsaker, men jag vet inte ännu hur jag ska göra. Vilket är viktigast att hålla sig i karantän eller få den mat man just då önskar?

Det värsta läget var först i Madrid. Många Madridbor flydde staden, bl a till Costa del Sol, där många har sommarställe. Ett hopp om att slippa viruset själva och kunna vandra på stranden istället. Vad som hände var att de tog med sig viruset hit ner och blev tvungna att sitta i karantän här istället.

Jag har också planer på att försöka ta mig tillbaka till Wales. Just nu går det flighter och de visade på spansk TV igår att flygplatsen var full av människor som skulle återvända hem. Har tänkt mycket på moralen i det hela, med att röra på sig. Fast åker jag till flygplatsen så är ju alla där i samma ärende och om min man sedan hämtar mig i bil på flygplatsen i UK och vi sedan gå i karantän hemma så kanske det inte blir så farligt. Chansen att bli smittad är dock stor på flygplatser. Här har jag inte det sociala kontaktnätet som vi har i Wales där grannar kan hjälpa varandra om jag blir sjuk, här är jag väldigt ensam och jag känner mig väldigt sårbar i Spanien.

Läget uppdateras varje timma, så när ni läser detta är troligen läget ett annat.

Blaenau Ffestiniog (repris från 2017, samt lite nyare)

Blaenau Ffestiniog är en lite stad i nord-västra Wales med ca 4 800 invånare. Se karta i slutet av inlägget!

När staden var som störst fanns här 12 000 invånare. Vad berodde nedgången av invånarantalet på? Jo, allt i och runt Blaenau Ffestiniog hade med skifferbrytning att göra. Under 1860- och 70-talen var driften som störst, men redan på 1890-talet började nedgången. Därefter var det lite upp och ner med driften till 1:a världskriget då en kraftig nedgång kom. Många av gruvarbetarna gick ut i kriget och flera av dem kom aldrig tillbaka. Nu började det också att bli billigare att importera skiffer, framför allt från Spanien. Under 2:a världskriget upprepas läget från 1:a världskriget. Skiffergruvorna kom att bli färre och färre och många tvingades flytta för att söka arbete på annat håll, ungdomar övergav staden och allt föll samman…

…längs genomfartsgatan ligger radhuslänga efter radhuslänga, så typiskt för gruvsamhällen i Wales.

Under de senaste åren har det varit turismen som varit den största inkomstkällan.

Denna historiebeskrivning av Blaenau Ffestiniog kunde lika väl handlat om någon annan  plats med skifferbrytning, uppgång och fall, det är skifferbrytningens historia i Wales.

Blaenau Ffestiniog är till största delen walesisktalande, ca 80% använder språket i sitt dagliga liv.

Skiffer

Skiffer är en bergart som kan vara antingen metamorf eller sedimentär. Den består av finkornigt sediment. Jag kan absolut inget om bergarter, så mer än så kan jag inte säja om skiffer…

…användningsområdet är främst för takskiffer, men används också som fasadskiffer och för golv.

Takskiffer sätts fast med spikar i timret bakom. Traditionellt var spikarna av koppar, men idag oftast av rostfritt stål. Skiffertak står bra emot vädret. Ett tak varar ca 80-100 år.

Llechwedd Slate Caverns

Caverns = bergrum.

Detta är ett besökscentrum som visar skiffrets historia och har shop och café. Med guide kan man åka ner i bergsrummet med ett slags elektriskt tåg på en smalspårig järnväg. Det går genom olika bergrum och tunnlar…

…man tar skiffer både över och under mark och här är nedgången till själva bergrummen. Hela området runt staden ser ut som här med dagbrott av skifferbrytning…

…Zip World är en upplevelse. Från toppen av berget vid gruvan åker man 4 personer i rad i hög hastighet högt över marken ner mot dalen i en slags linbana. När jag var där var det vintertid och för kallt att göra detta, men det är något jag verkligen vill göra!!!!

Youtube 2,15 min

Det finns också en liknande bana under mark från ett av bergrummen till ett annat. Här finns också världens största underjordiska trampolin.

Var ligger Blaenau Ffestiniog?

Fler bilder av skiffer

Ja, skiffer kan användas till mycket!

Var ligger Blaenau Ffestiniog?

Sköt om er så gott det går i detta hemska läge!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

61 kommentarer till WALES – BLAENAU FFESTINIOG, en stad med skifferbrytning och Corona i Spanien

 1. Maries Photos skriver:

  Sänder dig många tankar i dessa orostider och hoppas på det bästa för dig.
  Ta hand om dig och håller tummarna för dig.
  Kram Marie

 2. spännande med underjordiska trampolin, snyggt med skiffer. Maken jobbar hemma, som alla andra kollegor,, och haft lite telefonmöten… på utrikiska, ingen kollega reser nånstans nu, bra med ny teknik, Själv åker jag spårvagn, går på gymmet – där klasserna upphört – varit på föredrag på biblioteket, vi satt glest, handlar vanlig mat i mataffären, inte hamstrat… ska snart iväg och bada i badhuset med sonen och sexåringen… en liten simhall (vet inte om simskolan fortsätter), min 87-åriga mor bor hemma med maken, så henne får jag besöka, ålderdomshem förbjuder besök (har bokat ett par resor, London Paris, förlorar förmodligen inte pengar), en dag i taget, nya direktiv varje dag… hoppas du kommer hem!

 3. Märtha skriver:

  Här har regeringen utlyst undantagstillstånd, det mesta är inhiberat. Men min tillvaro har inte ändrats mycket, jag är ju för det mesta hemma också. Inga resor bokade, brukar besöka matbutik två gånger per vecka. Finland har lite över 300 konstaterade fall, men alla testas ju inte, man uppmanas sköta sig hemma om man får symptom. Många butiker har infört en timme på morgonen för riskgrupper, även om jag är nära 70 och har medicinerad astma och högt blodtryck anser jag mig kunna besöka butiken när jag ”är redo”. Lever nu i dag 2/28 av undantagstillstånd. Klockan är halv elva, +6,0, idag blir det lite skogsarbete – kanske. Har en hel del skrivarbete också. Hoppas du hittar en väg till Wales!

 4. Liss skriver:

  Ja Lena nu verkar det som om tankarna flyger åt alla håll! Vad/hur med sp mycket. Jag är ju ändå hemma men…. Vi hörs på Skype🤗💖💖

 5. Märtha skriver:

  Schiffer är bra, men för en som är van vid färgade hus känns det lite väl grått och dystert – men en sån där flygtur vore spännande!

 6. Anita skriver:

  Har tänkt mycket på dig, hur du har det där i din ensamhet i Spanien. Jag hoppas du lyckas ta dig hem till Wales. Känns ju ändå bättre att vara hemma tillsammans. Vi upplever ju ett kaos överallt i hela världen nu. Här får vi gå ut men dom råder alla över 70 att undvika sociala kontakter. Vi skulle haft körövning igår och vi var några som gick dit för att diskutera igenom situationen, även om vi förstod att det inte skulle bli någon övning. Så vi tog ett gemensamt beslut om att ställa in övningarna till i första hand den 14 april då vi ska ta nytt beslut. Men troligen blir det så att vi ställer in vårterminen och startar (förhoppningsvis) i höst igen. Det är min gissning.
  Och slutligen … skiffer är så vackert!

  Ta hand om dig nu Lena!
  Kram Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Hela världen verkar vara upp och ner.
   Jag hoppas verkligen på att kunna komma hem till Wales, tiden får avgöra.
   Nog bra att ha så lite social kontakt som möjligt.
   Tack för omtanken!
   Kram!

 7. Berit skriver:

  Tänker på dig hela tiden. Så jobbigt att du hamnade ensam där i Spanien.
  Vi har satt oss i frivillig avskildhet här hemma. Går inte till butiker eller andra lokaler, vi har handlat så vi klarar oss. Mjölk och frukt har vi beställt hem, ca en veckas leveranstid på MatHem, de har utkörning här varje tisdag.
  Kontakter sköts via telefonen. FaceTime är perfekt just nu.
  Vi skulle ha åkt till Gran Canaria den 6 mars, men avbokade den resan. Känns skönt att vi gjorde det.
  Hoppas du hittar en möjlighet att ta dig till Wales på ett sätt som du känner dig trygg på. Det är jobbigt att vara ensam den här tiden.
  Kram
  Kusin Berit

  • Lena i Wales skriver:

   Känns skönt att du tänker på mig, det värmer. Jobbigt nu.
   Bra beslut att sätta er i frivillig isolering.
   Fantastiskt med dessa leveranserna.
   Vilken tur att ni inte åkte!
   Kram!

 8. Ja du, det är inte lätt att bli isolerad alldeles ensam. Du skulle naturligtvis åkt hem med gubben din, men det är ju lätt att vara efterklok! 😦
  Jag – som sällan blir förkyld – blev lite dålig i slutet på förra veckan och blev naturligtvis orolig. Symptomen var exakt som den dom beskriver för corona, men redan i måndags var jag pigg igen och utan feber. Så jag TROR att det var en vanlig influensa, men man vet ju inte till 100%. 🙂 Alltså håller jag mig från folk – och det har jag faktiskt gjort i 5 veckor! Innan av att jag haft så ont av diskbråcket att Rolle fått sköta alla kontakter med ”mänskligheten”. Och det fortsätter han med…han har ju lite bacillskräck så han är extremt försiktig! 🙂 🙂
  KRAM och hoppas du får komma hem snart!/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, lätt att vara efterklok, man visste ju inte då hur situationen skulle utveckla sig.
   Så fort man hostar eller känner sig hängig, tror man i dessa dagar att det är det värsta.
   Bra att du isolerar dig och att Rolle är försiktig.
   Kram!

 9. Eva skriver:

  Trevligt om skiffret i Wales. Hoppas det ordnar sig för dig med hemresan. Håller tummarna! Kram

 10. motionochfritid skriver:

  Ojdå, låter inget vidare. Tänk så snabbt allt kan förändras. Vi har det likadant, de flesta ställen är stängda, ändå är det bättre än att viruset slipper sprida sig allt för mycket. Men inte är det roligt.
  Styrkekram till dig!

 11. Ingrid skriver:

  Så tråkigt att du nu sitter där ensam i Spanien. Jag hoppas att du snart kan ta dig hem till Wales. Det är en underlig tid vi lever i nu, men var och en får göra så gott man kan för att inte sprida den här smittan vidare. Jag går i alla fall ut och det får man göra, än så länge är det väl bäst att säga, för villkoren ändras timme för timme.
  Ha det så gott Lena!
  Kram, Ingrid

 12. Marit skriver:

  Jeg håper at du kommer deg hjem trygt til Wales. Ta vare på deg selv!

 13. Men åh, jag trodde Alan vad med dig! Förstår att det är skit att sitta ensam hemma, vädret är dessutom lite halvdant fast det är ju på ett sätt lite bra. Jag håller dock med dig i dina resonemang. Sitter också och funderar på om jag ska ta en vända till butiken, börjar få ont om grönt. Men jag skjuter det framför mig lite.

  Jag fick något mail i från Norwegian, där sa de att det är så tryggt att resa med deras plan, de har hepa-filter och de sanerar planen lite extra mellan flighterna. Om folk bara kunde lära sig att hosta och nysa i armvecket eller näsduk så vore det ju lite bättre. Fy vilken sits du sitter i, Lena! Förstår att du vill hem till Wales!

  Om toapapper, kan det vara så att det är så stora förpackningar så det blir så tydligt när det är slut eller man köper en extra? Kan det vara så enkelt?

  Skiffer är ett fantastiskt material! Du har ju visat konstverken förut och de är fenomenala, så precisa! Filmen, satt och log hela turen igenom. Förstår att du vill prova på! I slutet så sänker de ned hela plattformen och jag tänkte att herregu vilket onödigt moment, det är väl bara att sätta en trappa. Men så tänkte jag på alla ”resenärer” som kliver ur selen på wobbliga ben och ska klättra ned i en trappa … Nej, det var nog smart med den sänkbara plattformen. Undrar om det är på förekommen anledning, hur många har ramlat?

  Hur du än gör, ha det bra och håll dig kry! Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Alan åkte tillbaka till Wales i samband med att jag skulle åkt till Sverige.
   Under normala omständigheter är det helt okej att vara här ensam ett tag, men läget är inte normalt nu.
   Hoppas också att jag kan komma till Wales, jobbar på det.
   Tror på ditt tänkande ang toapapper.
   Skiffer är så vackert och det är så mycket fint man kan göra av det.
   Sköt om er!
   Kram!

 14. skåningen skriver:

  Skönt att inte vara ensam om att ha dåligt minne!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 15. Ylva skriver:

  Hoppas att du snart kan ta dig hem! Jag följer flera bloggar i Spanien och där verkar det verkligen vara kaos nu. Sköt om dig!

 16. åsa skriver:

  Förstår Dig att Du vill hem till Wales och Din man, att sitta i Spanien på obestämd tid känns lite som ett straff.

 17. Geddfish skriver:

  Åh, Lena! Ingen drömsituation! Du skulle ha åkt med maken, men hur veta?? Hoppas det ordnar sig för dig! Jag känner med dig, då jag också bor ensam här. Alla tar hand om sig själva. Jodå, jag har fått erbjudande om att komma till döttrarna, en i Dalsland och en i Värmland. Man jag vet inte om det hjälper, jag har det rätt bra här hemma ändå.
  Den där filmen om zip-linjen, hua mig! Jag skulle ha skrikit både högre och längre. Jag var med på en forsränning i Norrland och jag trodde jag skulle dö. Jag skrek i alla tonarter, men det var härligt när det var över 😀
  Snygga skifferbilder du bjuder på!
  Kram!

 18. Anette skriver:

  Så tråkigt för dig. Hoppas att du på något sätt kan ta dig därifrån, inte trevligt att känna sig ensam och isolerad 😔

 19. Rosor och ruiner skriver:

  Ja, hela världen är verkligen upp och ner! Tänk vilka konsekvenser det har fått, och vad som skall hända framöver har vi ju ingen aning om…
  Hoppas du kan komma hem snart i alla fall!
  Kram Gunilla

 20. Thalassa skriver:

  Som alla andra hoppas jag att du kan ta dig hem snart, för just nu känns ju hemmet som den tryggaste platsen för de flesta. Eller kanske rättare sagt: där man har sina närmaste och sitt kontaktnät. Det mesta är ju helrubbat här, som på alla andra ställen. Folk har hamstrat både det ena och det andra, och toapapper och pulvermos kan man ju bara skratta åt. Vad som däremot gjort mig bestört, förb-d, besviken m m är att folk länsat apoteken. Skulle hämta ut min vanliga blodtrycksmedicin. Slut på mitt apotek och slut i lager! Personalen sa att massor av folk tagit ut ALLT på sina recept – alltså för upp till ett år. Många mediciner kan man tydligen göra så med, om man struntar i att få det med högkostnadsskyddet. Smärtstillande för barn var också slut. Å andra sidan är det jättemånga som erbjuder sig att hjälpa till. Det finns lappar i portar och inlägg på nätet om hjälp att handla mat m m.
  Sköt om dig!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, hoppas jag kommer iväg. Inte lätt någonstans nu.
   Hemskt med hamstring av medicin, otroligt!
   Hos oss i Wales vet jag att de flesta av grannarna ställer upp och hjälper till.
   Sköt om dig!

 21. Therese Bjärstig skriver:

  Håller tummarna att du på ett smidigt sätt för dig och andra kommer hem! Låter klokt att bege sig hemåt i dessa tider – lycka till! KRAM

 22. Anita skriver:

  Tittar bara in för att höra hur det är med dig. Tänker på dig och fortsätter att hålla tummarna för att du ska kunna ta dig hem.

  Kram Anita

 23. Ama de casa skriver:

  Fy så jobbigt att vara ensam mitt i detta elände. Hoppas du kan ta dig tillbaks till Wales!
  Vi var och handlade igår och hyllorna var påfyllda igen. Tror att hamstrarna har fullt i sina kindpåsar vid det här laget 😉
  Jag gillar inte alls att vi inte får gå ut. Att sitta inne promenerar på mina nerver, och det är inte särskilt nyttigt att vara stillasittande heller. Om man bara håller avstånd så kan jag inte se nåt fel i att få gå ut och traska?
  Håller tummarna att det dom nu hotar med (att utöka karantänen till en månad) inte infaller. Men jag tror tyvärr att det blir så. Minst…

  • Lena i Wales skriver:

   Jag hoppas också på att kunna ta mig tillbaka, än finns hoppet.
   Jag tror hamstringen har börjat lugna ner sig lite nu, de flesta har gjort sitt.
   Nej, hemskt att inte få promenera,men kanske skulle alla bara störta ut och det blir fullt överallt.
   Hoppas verkligen inte den utökas, tiden får visa.

 24. Monica skriver:

  Tänker på dig och det blev som det blev när du skulle resa till Sverige och maken då till Wales, för hur ska man veta? Försök ta dig till Wales så fort du kan. Hoppas du kommer med, man kan bli smittad överallt idag när så många smittbärare är symptomfria. Tittar på skiffret, har ett par plattor och i Annas trädgård var det så vackert skiffertak på förrådshuset, var ju lågt hus så jag tittade på det ofta. Ha det så bra du kan och ta väl hand om dig Lena, vi vill också ha nåt fräscht och går och köper det, bär, frukt och grönsaker medan en karl kan svepa med sig hela köttfärsdisken. Orkar de laga till allt? Ja de har kanske många frysar.

 25. Fy, sån jobbig situation för dig och er andra nu i Spanien! Allt är så overkligt nu … Förstår att det måste vara extra tufft att inte vara omgiven av sina närmaste och sitt övriga nätverk. Håller verkligen tummarna för att du kan komma hem till din man snart! ❤ (Hu, den där Zip World skulle jag inte våga åka. Men häftigt med konstverken av skiffer.)

  Skickar en varm kram!

 26. Ditte skriver:

  Jag förstår verkligen att du vill lämna Spanien och åka hem till Wales. Lite mer frihet är det ju och med andra sociala kontakter. Vad gäller Spanien vet man ju inte hur länge karantänen hemma ska pågå och än så länge kan du ju lämna. Hemma kan du ju också röra dig mer fritt både på tomten och annat. Jag är så glad för att vi här kan vara ute och promenera och det stärker ju både kropp och själ. Vad jag ser så håller alla avstånd och mängden promenerande människor är stor och i alla åldrar. Vad gäller hamstring så är jag van vid sedan när jag växte upp att alltid ha ett förråd hemma för ett par veckor och av allt som kan tänkas behövas. Så även nu. Så hamstring har inte behövts. Men de som nu då inte får tag i bl.a toapapper får ju gå ut och in i många butiker och leta och kanske även åka buss och t-bana och då blir ju exponeringen än större. Här är det nu begränsat i många butiker och alvedon är ransonerad på apoteken.

  Spännande är det alltid att läsa om Wales och jag lär mig ständigt något nytt.
  Håller nu tummarna för att du snarast kan ta dig till Wales.
  Var rädd om dig.
  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Hoppas på att kunna komma till Wales.Har det sociala skyddsnätet i Wales och en stor trädgård att röra mig i, lite skillnad mot här i Spanien.
   Karantänen kan pågå längre än man just nu har, ingen vet.
   Vettigt att alltid har lite extra hemma, då behövs ingen hamstring.
   Sköt om er!
   Kram!

 27. Det här med att hamstra toapapper är ju ganska galet, speciellt när Lilla edet går ut och säger att de inte har problem med sin producering, det kommer finnas papper. Men jag tror det här med hamstring av två, toapapper, blöjor, välling, konservburkar, mjöl och jäst har med ryktesspridning och risken att hamna i karantän. Men här i Sverige är ju allt ganska fritt än. Hörde att Belgien ska ha samma alarmläge som Spanien.

  Tack för lite skiffer historia

  Kram Kajsa

 28. Detta corona sätter verkligen folk på prov. De flesta tar hänsyn och väldigt myckat dessutom. Läste dock om någon som rest på träningsresa till Spanién med influensa i kroppen(oklart vilken influensa. snart 2 veckor sedan). Hur tänker man då? Sådant gör mig mörkrädd.

 29. wiolettan skriver:

  Förstår att du känner dig ensam där i Spanien, men det är inte så lätt att i förväg veta vad som är bäst att göra. Vi har ju inte utegångsförbud här, eller sitter i karantän, men jag är ändå försiktig med att vara ute bland folk, undviker det, men tar min morgonpromenad.
  Radhuslängorna där på bilden såg ju tråkiga ut, men det var ju så det byggdes.
  Världens största underjordiska trampolin, det låter det, mycket intressant att läsa om.
  Sköt om dig så gott du kan och hoppas att du snart får åka hem till din man.
  Kram!

 30. iamittilivet skriver:

  Kan inte ”gilla” ditt inlägg – är väl nå’t fel i min ände. Kanske virus? 😉
  Här stramas det upp mer och mer. Än så länge har vi strikt rekommendation att ”stanna hemma”, men kan gå och handla, ta en promenad osv. Kan bli hårdare efter helgen. Förstår att det är tufft att du är ensam i Spanien, men vad ska man göra!? Vi är där vi är och det är bara att avvakta. Kan dock bli svårt att sysselsätta sig efter några veckor…vi får se! Ha det så gott du kan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s