WALES – TREDEGAR 3, ANEURIN BEVAN, en betydelsefull man

Lördag och bloggdags igen! Pausar lite från trädgård och blommor för att fortsätta serien om Tredegar och idag om stadens son Aneurin Bevan.

Tredegar 3

Tredegar är sammanknippat med The Labour Party, arbetarpartiet, och arbetarrörelsen i UK.

Aneurin Bevan

Vilken man, vilket liv!

Tredegar var födelseplats för Aneurin Bevan, 1897-1960, Labour politiker och Minister of Health 1945-51. Aneurin uttalas ung Ainairin.

Han var son till en gruvarbetar och arbetade hela sitt liv för social rättvisa, arbetarnas rättigheter och en demokratisk socialism. Man brukar säja att han är grundaren av välfärdssystemet i UK. Det var på hans initiativ som National Health Service byggdes upp. NHS är den statliga organisation som ansvarar för sjuk- och socialvärden i UK.

NHS finns i alla fyra UK-länderna, Wales, Skottland, Nordirland och England och styrs till stor del från de olika länderna vilket innebär att de fungerar lite olika i de olika delarna av UK…

…Aneurin var en av 10 barn. Han gjorde inte bra ifrån sig i skolan och fick t o m gå om ett år. Han hade stora problem med sin stamning och blev ständig retad för detta både av lärare som gjorde narr av honom och av skolkamrater. Svårt att förstå idag att lärarna istället för att hjälpa barnet gör det sämre för dem. På den tiden ansåg många att det var bättre att skrämma stammande barn och på så sätt få dem att ”tala riktigt”, fruktansvärt. Många barn som stammade och hade läs- och skrivsvårigheter ansågs också som imbecilla, vilket vi ju vet idag är helt fel.

Vid 13 års ålder slutade han skolan  och började jobba i den lokala gruvan som gruvarbetare. Där började han engagera sig fackligt och ansågs av arbetsgivaren som en troublemaker, bråkstake, och han blev avskedad, men genom facket förhandlades han tillbaka till sin arbetsplats.

1919 fick han ett stipendium genom facket för att studera vid Central Labour College i London, en skola för högre utbildning, sponsrad av facket. Där fick han också hjälp med att övervinna sin stamning.

När han återkom till Tredegar 1921 vägrade företaget att återanställa honom. Inte förrän 1924 fick han jobb i en annan gruva, som slog igen efter bara 10 månader.

1926 fick han ett nytt jobb, nu som betald medarbetare i fackföreningen och kom att bli ledande inom gruvarbetarna fack i södra Wales…

…1928 blev han lokalpolitiker.

I denna lokal i Tredegar började hans karriär inom politiken. Lokalen finns kvar och är idag ett slags litet museum där man också visar en liten film på 9 min om Bevan.

Längst fram satt ordföranden…

…och i rad satt de övriga politikerna…

…vid varje plats står namnet på politikern, här satt J Thomas och…

…och här satt D Jones. Jones är det vanligaste efternamnet i Wales. Nästan alla efternamn slutar på s, som t ex Jones, Thomas, Edwards, Jenkins. Så var det även i denna sal, nästan alla medlemmar hade typiskt walesiska efternamn…

…vid varje bänk finns en liten urgröpning för att lägga ifrån sig pennan, men vad finns i den lilla förgyllda boxen till höger?…

…jo, där fanns bläcket.

Ni som har några åt på nacken kommer säkert ihåg dessa från de gamla skolbänkarna. Kanske hade ni yngre läsare inte en aning om vad det användes till.

1929 röstades han in i det brittiska parlamentet.

Han stödde socialisterna i Spanska inbördeskriget, 1936-39 och var stark motståndare till Hitler och opponerade sig mot, vad som han tycket, UK:s svaga hållning mot honom i början. Han var också starkt emot hur den brittiska armén var uppbyggd, där adeln och de rika styrde och arbetarna inte hade en chans att komma sig upp.

Bevan dog 1960 och hade då åstadkommit så mycket bättre förhållande för så många människor. Vilket liv, vilken gärning!

I dessa dagar är han mer än vanligt aktuell genom att många nu talar om sjukvården här i UK.

Bevan Stones

Dessa tre stenar står där Aneurin Bevan började sin bana som agitator.

De står på höjden mellan två dalar. På den vänstra stenen står det Tredegar och på den högra Ebbw Vale, staden närmast Tredegar österut. På den mellersta står…

…Det var här Aneurin Bevan talade till folket i sin valkrets och världen”…

…mycket vackert beläget. Här med utsikt över Tredegar och kullarna på andra sidan staden i dalen.

Fortsättning från Tredegar följer senare!

Var ligger Tredegar?

Trevlig helg och håll avståndet!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Gruvdalarna, Historia. Bokmärk permalänken.

50 kommentarer till WALES – TREDEGAR 3, ANEURIN BEVAN, en betydelsefull man

  1. Anita skriver:

    Jätteintressant att läsa Lena! Det kändes (för mig) som att han hade ett ovanligt förnamn, Aneurin. Men det kanske det inte alls är. Hemskt att läsa hur, till och med lärarna, uppförde sig när det gällde hans stamning. Jag vet flera vänsterhänta som börjat stamma då dom blivit tvingade att skriva med högerhanden när dom började skolan. När jag började skolan (jag är vänsterhänt) var det som tur var inte på det sättet.
    Har problemen med WordPress löst sig nu?

    Ha en fin helg!
    Anita

    • Lena i Wales skriver:

      Vad kul att du finner inlägget intressant.
      Aneurin var inte ett helt ovanligt namn här i Wales, heller inte ett av de vanligaste. Idag har de flesta walesiska barnen engelska namn, även om en del gamla walesiska namn kommer tillbaka, vilket är trevligt.
      Lärarna förr, både i Wales och Sverige, var inte alltid snälla mot de som inte var ”helt vanliga”, utan hade något slags handikapp. Hemskt! Vänsterhänta var ett bra exempel. Min man är vänsterhänt och blev tvungen att skriva med höger hand och detta var i början av 1960-talet i England.
      Jag vågar knappast skriva det, men tror att det ordnat sig med bilderna. Stängde av datorn och loggade ut och det fungerade, för hur lång tid vet jag inte . Bara att hoppas det var så enkelt. Tack för hjälpen!
      Trevlig helg!

  2. Märtha skriver:

    Hej, Lena! Roligt att vi båda skrivit om en karl idag – men på ganska så olika sätt. Jag tycker det är viktigt att lyfta fram dessa kvinnor och män som gjort stora saker! Här har varit köldgrader i natt, men solen skiner, så det blir snart rabattkryp igen…

  3. Ingrid skriver:

    Jag kunde väl tro att det inte var bakning inlägget handlade om. 😆
    Vilken intressant historia du berättar om Aneurin Bevan. Tänk så framgångsrik han blev trots sina handikapp och att han fick sluta skolan så tidigt.
    Ha en fin helg!
    Kram, Ingrid

    • Lena i Wales skriver:

      Roligt att du gillar att läsa om denne specielle man, som gjort så mycket för så många.
      Hemskt hur man tidigare blev behandlad om man inte var det som ansågs vänligt. Hoppas detta upphört helt nu.
      Kram!

  4. torrebloggen skriver:

    Trevlig helg!
    Kram!
    //Carina

  5. bläck i flaska i bordet hade jag i skolan de första åren men inte så fina stolar 🙂

  6. Marit skriver:

    Så spennende å lese om Aneurin! Ja, det ble gjort mye feil i skolen både før og nå. Det er trist å lese om stamming, og hvilke syn de hadde på folk som gjorde det. Det husker jeg fra min egen skolegang.

    God helg,

  7. Geddfish skriver:

    Det var illa på den tiden att ha svårigheter med tal och skrift. Hemskt att skolan, som ju skulle hjälpa, ville stjälpa.
    Tur att denne man fick chansen och fint att du tar upp detta. Intressant läsning i högsta grad.
    Jag har faktiskt skrivit med bläck i första klass. I välskrivning. Sedan blev det reservoarpennan. Jag har som vuxen haft särskilda pennor för Kalligrafi, mycket roligt. Sen kan jag också stenografi 😀 har jobbat med det som 18-åring.
    Trevlig lördag! Kram!

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, förskräckligt för många som redan hade problem och fick det värre i skolan, det borde var där man skulle få hjälp istället.
      Kul att du gillade att läsa om honom, han fascinerade mig också.
      Jag skrev aldrig med bläck i skolan, men har också gjort det senare i livet. Har också lärt mig stenografi. Mamma kunde det också och alla hennes anteckningar och inköpslistor var i stenografi.
      Kram!

  8. Karin skriver:

    Så beundransvärda dessa kämpar med en klar uppfattning om hur samhället skulle förbättras och en ofattbar styrka och uthållighet för att nå dit.

    Kul med bläckfacket i den där bänken. Sådana minns jag mycket väl, från skolan och framförallt hemifrån, eftersom min pappa hade en snickerifabrik där han tillverkade sådana skolbänkar!

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, en man att beundra. Många hade det så fattigt då och detta hjälpte så många att överleva.
      Vad kul att du kommer från en familj som tillverkade skolbänkar. Detta måste vara nostalgi för dig.
      Ha det bra!

  9. Med namnuttalet behövdes minsann hjälp 😀
    Pampigt värre där dom satt!

  10. Biggeros skriver:

    Tack så hjärtligt för din information om Mr Bevan som såg till att sjukvården är ett faktum i nuläge. Det gäller att både ha ordets talan, envishet och framåtanda när det gäller att bli politiker. Vad det beträffar politikers utbildning så är den vag. Ta hand om dig Lena i Wales ❤
    Kram

  11. Ditte skriver:

    Vad intressant! Och vad gäller Anuerin Bevan så var jag helt okunnig om honom fram tills att jag läst ditt inlägg. Nu vet jag mer. En fascinerande historia och han gjorde verkligen skillnad för många.
    Jag tror att jag skrev med en penna som doppades i bläck när det var välskrivning fram till 3:de klass sedan blev det reservoirpenna. Minns också att vi hade ett bläckhorn i ett hål som fanns i bänkens pennskrin.

    • Lena i Wales skriver:

      Anuerin Bevan är välkänd i UK, men inte utanför, men tycker att hans levnadshistoria är intressant för alla, speciellt dessa dagar.
      Jag tror inte jag själv skrivit med bläck, förutom i teckningen i skolan, men bläckhornet i skolbänken fanns definitivt där i min skolbänk.
      Ha det bra!

  12. Violen skriver:

    så intressant! Den mannen har uträttat mycket och är värd all respekt. Jag kände överhuvudtaget inte till honom. Man lär sig ofta något oväntat på din blogg.
    Ha det gott!

    • Lena i Wales skriver:

      Visst är han intressant. Okänd för svenskar, men välkänd i UK. Ny lärdom är inte tungt att bära och en dag kanske man får nytta av den, man vet aldrig.
      Ha det gott!

  13. Karin Eklund skriver:

    Vilken kämpe han var! Det måste mycket drivkraft till för att utföra det han gjorde. Så väl beskrivet av dig och tack för den fonetiska texten när det gäller Anuerians namn. Mycket intressant inlägg. Tack för det Lena

  14. Madame skriver:

    Du er en fantastisk guide, Lena. Det er så dejligt at kunne sidde her hjemme og få indblik i det, du skriver om og viser billeder fra.
    Kram

  15. skåningen skriver:

    Det finns många män och kvinnor som har gjort mycket för rättvisan…
    Svar:Många har svårt för att hålla avstånd!
    Ha en bra dag!
    Kram!

  16. Titti skriver:

    Härlig och intressant läsning! En riktig historielektion fick jag denna sköna söndag 🙂
    Vårkram från Titti

  17. Vad intressant läsning. Är svårt att förstå hur hårt det var förr, först i skolan och sedan att man var tvungen att börja arbeta i så ung ålder- och i gruva dessutom. Måste varit ett otroligt tufft jobb, och så många timmar utan dagsljus.

    • Lena i Wales skriver:

      Roligt att du också gillar historia.
      Ja, vilket slit det måst varit, men de flesta f d gruvarbetare älskade sitt arbete, hur konstigt det än låter för oss. Så stor skillnad beroende på var man är uppvuxen. Bevan gjorde ett fantastiskt jobb för Wales och hela nationen, otroligt.

  18. Tomtan skriver:

    Intressant läsning

  19. Ama de casa skriver:

    Tredagar tänkte jag mig först var nåt evenemang i stil med femdagars i orientering. Tänk så fel jag hade 😀

    Ha en fin start på veckan!

  20. Therese Bjärstig skriver:

    Kul och intressant förkovran som vanligt! Känner igen det där med bänkarna, när jag började skolan fanns dessa ännu kvar här i norr i vår lilla fattiga kommun som använde dem tills de gjort sitt innan vi fick nya bänkar… Önskar dig en fin vecka! KRAM

    • Lena i Wales skriver:

      Tänkte på dig när jag släppte inlägget.
      Jag hade de gamla bänkarna, men jag är ju också betydligt mycket äldre än dig. När jag började jobba som lärare i mitten av 70-talet var de borta.Olika på olika ställen.
      Kram!

  21. Intressant läsning om Aneurin Bevan, har aldrig hört talas om mannen förr men han verkar till att ha varit en riktig kämpe. Vad gäller skolan förritiden så finns det många brister…tur att det inte ser ut så idag.

    Ha en fortsatt fin vecka!

    • Lena i Wales skriver:

      Bevan är inte känd i Sverige, men en intressant man, tycker jag. Han fick verkligen kämpa, men fick så mycket gjort för så många
      Säker mycket svårt för många barn förr, fattigdom, handikapp m m satte stopp frö mycket och många blev retade för det.
      Ha det bra!

  22. Bosse Lidén skriver:

    Det där var ett mycket välskrivet inlägg om en person som borde lyftas fram i många sammanhang även idag.
    Min envishet och nyfikenhet höll mig kvar på bilden med din fråga. Vad kan boxen ha använts till? Till slut gav jag upp och scrollade ner och fick reda på sanningen. Självklart var det bläcket på den tiden.

    • Lena i Wales skriver:

      Tack Bosse!
      Bevan gjorde så mycket för hela nationen UK och också mycket för Wales. Trots alla motgångar lyckades han göra så mycket för så många.
      Det visar att du är ung, när du inte varit med om bläckhornet i skolbänken!
      Ha det bra!

  23. farfar hebbe skriver:

    Hej Lena,jag får väl säga,välkommen till min blogg.Kul att läsa om denne Aneurin Bevan,en rättskaffens man..Ser även att du har många järn i elden,säger som jag brukar.Haé Kram.

    • Lena i Wales skriver:

      Och jag får säja; välkommen till min blogg. Nya inlägg varje onsdag och lördag!
      Bevan var en beundransvärd man på många sätt och gjorde så mycket för så många.
      Ha det bra!

  24. Anni skriver:

    På min tid fanns hålet i skolbänken kvar, det var där vi hade burken med björnklister!
    Vilket spännande namn, Aneurin! Låter inget vidare på svenska 😉 Nog blir man imponerad av eldsjälar som förstår att göra skillnad!
    Nu avslutar jag min läsning hos dig, inser att du fyller på imorgon igen. Återkommer då!
    Godnattkram.

  25. Pingback: WALES – TREDEGAR 4, kolerakyrkogården och MIN GRANNES TRÄDGÅRD | Lena i Wales och Spanien

  26. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2020 del 1, januari – juni | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s