WALES – Min grannes TRÄDGÅRD,1:a maj, Vardagslivet i Wales med handel och mat

Idag börjar jag med att visa lite bilder från min grannes trädgård, följt av lite om 1:a maj och om vardagslivet i Wales under coronatider.

Min grannes trädgård 26 april 2020

I söndags tog vi oss utanför vår egen trädgård på en kort promenad till en granne. Vi fikade tillsammans, på behörligt avstånd och tog med oss egna stolar, eget te och kaffe så vi inte skulle behöva vidröra något.

Hon har en så fantastisk clematis som en port mellan olika delar av trädgården…

…massor av blommar…

…vi sidan av huset finna en liten terrass med en liten grotta och liten damm till höger och…

…massor av av prästkragar, har aldrig blommar lika mycket någon gång tidigare, sa vår vän. Dessutom några tulpaner och en vacker liten flicka och lutande tornet i Pisa…

…prästkragarna blev som ett lite fält…

…en buske med honeysuckle, kaprifol…

…en quince japonica, liten rosen rosenkvitten, som inte ser ut att ha så många blommor, men…

…de gömmer sig bakom bladen…

…en vacker mur med rabatt under…

…och slutligen valnötsträdet. Det ger många nötter varje år, men tyvärr äter dessa hemska brittiska ekorrar upp alla innan de hinner falla till marken och ätas av människor.  Våra ekorrar här är större än svenska och grå, kallas i folkmun tree rats, trädråttor. Inte alls gulliga!

Det var en trevlig eftermiddag och en upplevelse att få umgås, på avstånd.

Valborg, 1:a maj och Bank Holiday

1: a maj är ingen röd dag här, utan en vanlig arbetsdag (under normala omständigheter). UK är nog unikt med 1:a maj. I de flesta europeiska länder är det arbetarnas egen dag av tradition, dock inte så här.

I  o m att vi inte firar 1:a maj, har vi inte heller något Valborgsmässofirande.

Däremot skulle det vara Bank Holiday i UK på måndag enl min lilla almanacka. Tyvärr visar det sig fel och den infaller på fredag nästa vecka istället. Skriver mer om detta på lördag. Bank Holiday är en allmän helgdag, inte religiös. Oftast infaller Bank Holiday på en måndag.

Banker är stängda, liksom de flesta kontor medan många affärer är numera öppna, under normala omständigheter.

Vissa Bank Holiday inom UK kan infalla på olika datum i de olika länderna, ibland kan det vara Bank Holiday i England, Wales och Nordirland, men inte i Skottland, som då har ett annat datum för sin Bank Holiday.

Vi har Bank Holiday vid påsk, två stycken i maj och en i augusti. Jul- och nyårsledighet räknas också som Bank Holiday och kan då inträffa vilken veckodag som helst.

Som vi alltid brukar säja här: Ja, nu är det bank holiday och alla är lediga och det blir dåligt väder och mycket trafik och köer överallt. I år kommer det nog att se lite annorlunda ut, kanske inte med vädret för det förespås regn, men folktomt.

Vi har haft sol och värme, dryga 20 grader, fram till i söndags, då det började mulna på eftermiddagen och liknande väder var det på måndag. Igår kom det utlovade regnet och det ser inte bra ut för resten av veckan heller. Eftersom vi haft så torrt här länge nu är det välkommet för våra trädgårdar.

Nu är det vackra slut och det kommer en del text om vardagen här i Wales. Kanske mest för att jag behöver skriva av mig, men vissa kanske också kan finna det lite intressant.

Handla

Vi är tillåtna här i Wales att gå ut på en promenad varje dag i närområdet, vilket är jätteskönt. Vi är dessutom tillåtna att åka och handla mat och medicin.

Mannen åker till Lidl ca var 14:de dag och laddar upp rejält. Affären ligger ca 3 min med bil från vårt hem, vissa vanliga dagar kan det ta 10 minuter, beroende på trafiken, men nu är vägarna tomma  Han åker dit ca 15 min innan de öppnar och köar upp med 2 m mellan varje person. Sedan släpper de in ca 40 personer i affären och så fort en person går ut, får ytterligare en person komma in. Så inne i affären är det aldrig trångt. De allra flesta använder handskar och vissa ansiktsmasker.

Mellan inköpen på Lidl beställer vi frukt och grönsaker från den lokale grönsakshandlaren också detta var 14:de dag. De fraktas då hem till oss. Däremot kan vi inte få några leveranser från de stora matkedjorna, motsvarande ICA och Hemköp. De tar sedan coronautbrottet inte emot fler beställningar eller nya kunder, de har fullt upp.

Det jobbiga med handlandet är inte slut i affären. Eftersom viruset kan finnas kvar på varorna ställer vi in allt i makens verkstad, fortfarande med handskar på. Därefter sorterar vi vart varorna ska. Det som ska in i kylen bär maken in, tvättar av förpackningarna och jag ställer sedan in dem i ena sidan av kylskåpet. Det som kan ligga kvar i verkstaden låter vi sedan ligga minst 2 dagar innan vi rör det. Antar att detta inte är något nytt för er, utan att ni behandlar varor på samma sätt.

Posten kommer som vanligt och den låter vi också ligga minst en dag innan vi rör den.

Mat

Oj, vad mycket mat det går åt. Vad annat kan man göra och vad annat kan man se fram emot? Middagen vid 19-tiden är dagens stora event!

I veckan bjöd mannen på god paj med rotfrukter och mushy peas (ärtpuré), klassisk brittisk mat.

Han påstod att pajen tog lång tid att göra…

…men bland soporna hittade jag detta paket. Visst var det puckat att slå i mig att han själv gjort den (lös firmanamnet på paketet!)?

På tal om puckat, används det uttrycket fortfarande för något dumt eller ogenomtänkt? Är det rikssvenska eller är det dialekt?

Matkontot har också stegrat, däremot har nöjeskontot varit £0. liksom bensinkontot, klädkontot och pubkontot. Vinkontot gick också upp kraftigt, men det håller på att går ner nu, som tur är.

Friday Club

Det traditionella partyt, Friday Club, gick av stapeln som vanligt förra fredagen. Uppklädd var jag och festen gick av stapeln via zoom. Tyvärr missade jag att ta en bild, men det var ju bra, för då kan jag ha samma klänning nästa fredag och då visa en bild!

Få mail och inställda resor

Inkorgen i mail boxen är i det närmaste tom, förutom de trevliga kommentarer på bloggen som visas där också.

Normalt sett vid denna tid ska alla förberedelser avslutas för de resor som reseledare jag brukar göra i maj. Beställningar ska kollas, middagstider ska beställas, uppdatering med hotell och besök, arrangemang med agenter, kolla med bussbolag m m, fullt ös med andra ord. Men nu är det tomt i mail boxen och inga förberedelser att göra. Naturligtvis är mina majresor inställda och även inställda resor i september börjar komma till min kännedom. Mycket surrealistisk känsla! Som tur är är jag ju nu pensionär och är inte beroende av inkomst, men känner starkt för dem som blir utan jobb inom hela turistnäringen.

Isabella Lövin i BBC Breakfast

Isabella Lövin (okänd person för mig, men troligen inte för er. Jag googlade snabbt att hon är miljö-och klimatminister i Sverige)) intervjuades i BBC Breakfast i söndags morse. Det är inte ofta man tittar utanför UK hur andra länder gör i olika situationer, men nu i samband med corona har man faktiskt blivit lite intresserade av att se sig omkring i det Europa vi ska lämna. Varför har UK så höga siffror av drabbade av corona och andra länder lägre per invånare? Bra fråga, kanske kan man lära något av Europa och inte bara tro att övriga Europa ska lära sig av UK.

I alla fall var det en bra intervju, tycker jag. Naturligtvis togs Sveriges fria hållning upp och att man har relativt höga siffror av drabbad, liksom att Sverige är glest befolkat och viruset bara finns i vissa delar av landet.

Livet under coronaviruset

Jag har mer och mer upptäckt att vi lever som i en liten isolerad bubbla här på kullen och gör ovanligt mycket i trädgården. Det är först när man sätter på nyheterna man inser vilken fruktansvärd tid man lever i och tänker på alla som har sorg och elände kring sig. För oss är det egentligen inga större förändringar i det dagliga livet, jämfört med många andra. Dels beror det kanske på att vi delvis är pensionärer och inte behöver tänka på inkomster och andra bekymmer, utan pengarna kommer in på kontot varje månad utan att man ansträngt sig något just nu, fast det beror ju på att man jobbat häcken av sig tidigare och är väl nu värd det. Tänker på alla unga som är beroende av inkomsterna, ovissheten med jobb m m. Många har det svårt på olika sätt.

Dessutom är jag kanske normalt sett inte så social som jag varit tidigare här i Wales och det hjälper i tider av isolering. Vad saknar jag? Naturligtvis besöket som jag skulle gjort i Sverige i mars för att träffa familjen, de små underbara barnbarnen. Visserligen träffar jag dem på Whats up och vi leker, men längtar efter deras små, varma kramar och fina små teckningar och att få leka med dem i verkliga livet.

Vad saknar jag här i mitt Walesliv? Jag tror att jag blivit riktigt brittisk nu, för jag saknar puben. Att åka ner till vår local tidigt på fredag kväll och möta samma människor som alltid hänger där, prata lite om lätta ämnen och skoja lite. Dricka ett glas vin, visserligen av ganska dålig kvalité, men t o m detta vin är gott i rätt miljö med trevliga människor runt sig. Jag saknar också att åka till en pub ute på landet och äta god brittisk pubmat…

…att kunna göra en liten utflykt i omnejden, njuta av det vackra landskapet och fika eller ta ett glas i en pub.

Men i det stora hela är allt detta petitesser. Huvudsaken är att man är frisk, det andra får vänta!

Ha det bra och var försiktiga!

Detta inlägg publicerades i årstider m m, Socialt. Bokmärk permalänken.

48 kommentarer till WALES – Min grannes TRÄDGÅRD,1:a maj, Vardagslivet i Wales med handel och mat

 1. fint hos grannen, jag tar min draMaten ofta till affären, sällan bil… just nu cykeln, konstigt, trodde hela världen hade ledigt 1:a maj

 2. Märtha skriver:

  Desinficera det man köpt i affären, låta posten ligga en dag innan vi rör den – nä. Jag besöker matbutiken ungefär en gång i veckan, utnyttjar handsprit när jag går in och när jag går ut, försöker röra endast det jag skall köpa, håller avstånd, betalar med kort och går ut. Tvättar händerna när jag kommer hem, ordentligt med tvål, och packar upp. Affärerna har inga vakter som släpper in en viss mängd folk, min matbutik är stor och där är inte överfullt mitt på dagen, långt ifrån. Skriver, översätter, läser, löser korsord, ser på TV och kryper i rabatterna = samma liv som förr. Umgänget har alltid varit glesare än glest. en viss abstinens beträffande konserter och operor börjar visserligen infinna sig, men inte ändå oöverkomligt. Ha det ändå gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Här pratar man mycket om de virus som kommer med förpackningar rörda av smittade.
   Du verkar leva ungefär som vi, som tidigare, förutom social kontakt.
   Ha det bra!

 3. Pucko/puckat/puckad tror jag används över hela det svenska landet men inte så mycket längre. Har aldrig hört sonen säga det men han har så klart andra influenser nu, främst engelsk. Men visst är det ett ord jag använder också, typ ”Guuu vicket pucko!” osv. Bra ord av okänt ursprung men en teori är att man kan ju bli lite pucko om man får en hockeypuck i skallen.

  Vackert från din grannen, smart att ta med eget! Och jo, inköpen här behandlas ungefär lika. Jag tvättar av allt med alkohol innan det ställs undan, händer tvättas före, under och efter. Det är en stor pärs att handla!

  Skönt att ni mår bra, här går vi fortfarande och känner efter eftersom vi tror att sonen ju varit smittad. Är trött och håglös emellanåt men sedan får man lite energi, särskilt när molnen behagar lyfta på kjolarna och släppa fram lite sol på oss stackare! Nä, det är inte synd om oss, vi är ju också vana vid att vara hemma mycket så det är OK. Vi lever här i bubblan, vi med!

  Ha en härlig vecka! Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tror också att puckat är lite gammaldags idag.
   Det kändes bra att träffas, när man gör det på behörligt avstånd och med sina egna grejer. Risken för smitta då måste vara minimal.
   Rätt som du skriver, det är en pärs att handla. Jag har turen att mannen gör det, för jag vill inte var bland folk .Det vill väl ingen, men mannen tar det lite lättare än jag gör.
   Ingen lätt tid. Skulle vara bra för er att veta om ni varit smittade.
   Bubbelhälsningar och kramar!

 4. maken jobbar ju hemma vid datorn, hela företaget, många samtal på utrikiska, så det blir en del mat hemma, och inte gör vi av med så mycket pengar just nu…. 🙂

 5. skåningen skriver:

  Bra att ni tog en fika på avstånd!
  Tack för blombilderna!
  I dessa tider så kan det behövas lite skämt då och då.
  Jag önskar dig en bra dag!
  Kram!

 6. farfar hebbe skriver:

  Hej du..Jag tror inte ”Puckat” är rikssvenska,men ett uttryck jag hör ibland…Rackarns vilken mysig trädgård din granne har.Jag handlar själv tidigt på morgonen,brukar inte vara så många i butiken,är väldigt noggrann med handtvättning,är mest inne om dagarna..Haé Kram.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, min grannes trädgård är fin nu och vi njöt av att få vara tillsammans, på rätt sätt.
   Bra val att handla tidigt, innan mycket folk och få som petat på maten.
   Jag är inne eller i trädgården. Idag blir det inne för det regnar just nu hos mig.
   Kram!

 7. Madame skriver:

  Alt er så forandret i disse corona-tider, og også her hos os. Har jeres tandlæger lukket? Her åbnede de for kort tid siden, men jeg ved ikke, om jeg vover at tage derhen.

 8. Karin skriver:

  Härlig grannträdgård – men din är ju inte så dålig den heller! Gör grannen egen kvittenmarmelad? Om inte kan du kanske tigga några frukter framåt sensommaren. Så gott!

  Kul att Isabella Lövin ”hälsade på” hos er. Hon är från min grannsocken i Dalarna och en påläst och kunnig politiker. Visst är det som du säger: man lever i sin ganska privilegierade bubbla, medan en grymmare verklighet bara sipprar in lite ibland. Måtte det gå att få bukt med detta kusliga virus!

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är hennes trädgård fin och jag tycker också att vår är ganska fin.
   Vad jag vet har hon inte gjort någon kvittenmarmelad. Hon gör däremot flera olika chutney.
   Jag hade inte hört tals om henne tidigare, men hon gjorde bra ifrån sig.
   Det är en så surrealistisk tid, ibland glömmer man bort att man är isolerad och vara njuter av att vara hemma, men så kommer verkligheten fram.
   Sköt om dig!

 9. Ingrid skriver:

  Din grannes trädgård är ju helt fantastisk. Tala om att ha gröna fingrar!
  Att man inte får röra posten på ett dygn har jag aldrig hört talas om och inte heller att förpackningarna man får hem från affären kan vara farliga. Måste ni läsa tidningarna med ett dygns fördröjning, eller gör ni kanske som man gjorde förr i tiden, lät butlern stryka tidningen. Corona gillar ju inte värme.
  Inte för att jag brukar ge min omgivning tillmälen, men en och annan har man nog kallat för ett riktigt pucko.
  Ha en fin onsdag och tack för kommentarerna hos mig!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, hon har så fin trädgård och nu när hon är hemma i isolering har hon haft mer tid att sköta den också.
   Här är det många som gör som vi.Viruset sitter fast i olika material, olika lång tid p g a material. Har pratas mycket här om detta.
   Min man köper tidning en gång/ vecka, söndagar, fast inte heller varje söndag numera. Då tar han bort framsidan med handskar på och sedan är de ju ingen som rört den på några timmar. Han börjar inte läsa den förrän på kvällen, så smittorisken är mindre.
   Vår butler har tyvärr semester, så det blir inga strukna tidningar här just nu,hi,hi.
   Kram!

 10. Marit skriver:

  Så mange flotte blomster din nabo har! Utrolig så mange prestekrager det var der.
  Ja, det er en annerledes verden vi lever i nå. Alt blir påvirket av dette coronaviruset, og sånn er det snart over hele verden.

  Ha det godt!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, hennes hage är fantastisk i år, mycket tid över för trädgårdsarbete.
   Prästkragarna är bättre än de någonsin varit.
   Ingen lätt tid för många, andra har det värre än jag, lider med dem.
   Ha det godt!

 11. Christinafotograferar skriver:

  Vilka helt underbart fina bilder från en vacker trädgård! 🙂

  Vi har turen att kunna beställa hem varor från Stora Coop. Men man får ha framförhållning på en till två veckor vilket jag tycker är svårt . Är ju inte lätt att veta exakt hur länge mejerivaror eller annat räcker. Yogert si och så många dagar,mjölken så många dagar o.s.v. Sedan får man inte alltid allt man beställt för att det har varit slut.
  Verkar som om alla människor just nu går på byggvaruhus eller plantskolor. Helt fullt där som om det inte fanns någon corona.
  Vi isolerade oss efter vår semesterresa då vi hade misstankar att vi kunde ha blivit smittade på flygplatsen där vi mellanlandade i Zurich som ju är en stor knutpunkt. .Fick stanna där i 6 timmar då 2 av våra flyg ställdes in och vi slutligen kom med det 3dje. Dessutom blev en person på flyget sjuk och skyddsklädda sjukvårdare kom vid landningen. Tur var det att vi frivilligt isolerade oss, för en vecka efter hemkomst, blev vi sjuka i ca.3 veckor. Är bara så retfullt att man ju nu inte vet om man är immun. Men har gett oss ut på lite småärende och håller dessutom avstånd för vi vill ju inte bli sjuka en gång till om man nu kan bli det. Min man och jag har varit gifta i 40 år och jag har aldrig sett min man så sjuk. Vi hade 3 läkarkontakter under tiden men tack och lov läkte sjukan ut hemma. Jag fick det lindrigare men ändå alla symtom. Tur vi har trädgård och fina ställen att gå promenader på. Kan ju också köra iväg och promenera och ha picknick på fina ställen nu i vårvädret.
  Ha det bra och hoppas du och de dina klarar dig från smittan.
  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, vår grannes trädgård är så fin nu.
   Jag är bra på planering vad gäller mitt jobb, men privat har jag svårt att planer middagar m m lång i förväg, kommer alltid på något annat och ändrar.
   Vissa av våra DIV affärer är öppna men långt ifrån alla, så många går sysslolösa.
   Oh, vad hemskt att ni blev drabbade! Du är den första som jag personligen hört varit drabbad. Och så olika det drabbar olika personer, man vet inte innan man drabbas.
   Hemsk läsning, men så glad att du delade det med mig.
   Ta vara på er!

 12. Veiken skriver:

  Jisses, vilken blomsterprakt din granne har. Bra att kunna träffas ute!
  Vi gör precis som ni i butikerna, men sätter in förpackningarna direkt vi kommer hem. Nej vi tvättar eller spritar händerna före och efter!
  Jag förstår att ni saknar PUBkvällarna. Det är ju verkligen gemenskap som är bortkopplad just nu!
  Jo do. Pucko lever kvar helt klart. Puckat också för den delen!
  Hahah! Vilket träffande namn på fabrikanten!

  • Lena i Wales skriver:

   Så fint i hennes trädgård nu.
   Vi är väldigt noga med att hålla avstånd och inte ta i saker hur som helst.
   Det verkar som UK ser lite stängare på det än Sverige, med beröring av saker. Har tagits upp mycket här.
   Ja, en pubkväll vore inte helt fel nu, men tror inte att jag är mogen ännu att komma nära människor, tyvärr.
   Vad bra att puckat lever vidare. Inte bra att det finns puckon, men att uttrycket lever vidare.
   Bra märke, javisst,hi,hi!
   Sköt om er!

 13. Ditte skriver:

  Så trevligt att besöka grannen och vilken otrolig trädgård. Kan tänka mig att det är mycket arbetet som läggs ner här för att få den så fin. Väldigt roligt att se.
  Ja, vardagen går ju sin gilla gång. Inga problem här heller att handla- Inte trångt alls. På systemet släpper de ibland in en i taget och man köar med med 2 m mellan besökare. Det får inte vara mer än 50 personer i en lokal- Men det brukar vara 10.
  Här har vi ganska stor frihet och det är jag väldigt glad för och jag tycker folk är bra på att hålla avstånd överlag.
  Vad gäller varor behandlar vi dem inte så ”noga” hemma hos oss. Men vi köper i butikerna bara det som är paketerat.
  Min resebyrå har inga resor under juni och juli och vad gäller augusti för vi se hur läget är. Men kanske, kanske, kan det då bli resor inom Sverige.
  Vi saknar också mycket av det sociala livet men det är ju en mer världslig sak. Vi träffar vänner vi promenerar med och vi umgås ute på en del uteserveringar där det är glest mellan borden och man håller goda avstånd.
  Och givetvis saknar vi barnbarnen. Men Skype och ”Facetime” hjälper en hel del.
  Ha det så bra ni kan.
  Trevlig Valborg och första maj.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det var så trevlig med en liten fika på behörigt avstånd i fin miljö. Hon är i total isolering, så hon har jobbat mycket i trädgården i år, med lite hjälp av sin trädgårdsmästare några timmar.
   Så stor skillnad mellan Sverige och Wales just nu.
   Har förstått nu att det är annorlunda hur man behandlar varor i Sverige och hos de flesta här, fast inte alla är så noga som vi är.
   Hoppas att resorna med svenskar inom Sverige kommer igång. Jag har ju alltid gäster från utomlands, så det blir lite skillnad. Det lär nog dröja ett tag innan dessa resor kommer igång.
   Oh, vad jag saknar min små! Tur i alla fall att vi har internet!
   Trevlig långhelg!

 14. Monica skriver:

  Vilken härlig trädgård! Saknar UK denna tid och alla vandringar i naturen, det blommar ju så helt fantastiskt och saknar Annas trädgård med som var så fint gjord av ägarna de köpte av och blev ännu finare, kanske mor Monica gjorde en del med;-). Stolar har jag tänkt på, skickade ned maken i förrådet men vi hade några i trä lite väl tunga, allt har hamnat ute vid stuglandet och inte alltid de står kvar heller när vi kommer. Nu skulle vi behöva några lätta, vi bor ju som i en park och det finns bänkar och bord men det kan sitta 12 stycken 80+ nästan i knät på varandra, var så de varma dagarna och jag förstår dem men inget klokt ställe att pressa sig ned på. Vet inte om vi vågar en sväng till Ikea.
  Jag gör som ni, tror jag lärde mig från pestbyarna i England:-), tvättar händerna först, plockar upp och torkar allt jag köpt med vinäger på en bomullspad, noga med alla öppningar där man ska ta ut maten eller varorna, de får ligga en stund och sen in i frys och kyl. Tvättar händerna igen. Blivit en klok vana. Tidningen får också ligga en dag, tar den inte direkt från brevbäraren, vore oklokt.

  Och förstår du saknar publivet, särskilt de fina pubarna i de små sagostäderna, så mycket gott de gör, en gång efter maten frågade de vad vi ville ha till kaffet, jag tänkte att en riktigt god äppelpaj kunde passa:-), de gjorde en från början med alla ingredienser och kokade vaniljsås, helt otroligt god och lite knäckig, lite sånt, kan inte mätas med något här tycker jag:-). Och sen en vidunderlig utsikt på det och allt småprat runt om.

  Men din makes paj såg ju otroligt god ut också:-), vilken kock, haha. Ja vi har det bra som pensionärer förutom att det är tråkigt. Och jag träffar kollegor som arbetar i kaoset och vet ju en hel del, ganska många är smittade i alla yrkeskategorier, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, läkare, några vänner. Det är otäckt detta virus och några experter är inte Sverige på det, snarare tvärtom. Det som sägs i alla dessa presskonferenser är rätt banalt förutom tragiken då med alla döda. men verkligheten är ju något helt annorlunda i sjukvården än vad som sägs. Idag sa jag till maken att kungen lika bra kunde ha ett tal om dagen, kan ju överraska ibland med vad han säger så skulle bli lite roligare och rent faktamässigt kan det vara väl så likvärdigt. Ja jag har ju kontakter med forskare på plats och hoppas att de kan komma fram till något som hjälper mänskligheten utan att biverkningarna är dödliga. Och alla länders immunologer kämpar på, i UK finns många erkända med stor kompetens.

  Och slang, nej det är inget jag säger, vet ju vad det betyder men inget jag använder. På Karolinska en gång stod en personal och sa till mig, du säger alltid sjuksköterska och inte syrra, nej hjälp, syrra, nej inget för mig, haha. Ha det så bra nu i vårblomningen Lena!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, hennes trädgård är så fin nu och visst är det lite speciellt med de brittiska trädgårdarna.
   Jag förstår inte att svenskarna vågar vara så nära varandra. Jag har sett bilder på det, men det kan ju var med teleobjektiv och man inte riktigt vet hur det ser uti verkligheten, men du har ju sett det med dina egna ögon.
   Det verkar inte som alla i Sverige gör som vi med rengöring av saker vi köper.
   Saknar både pubmiljön och pubmaten!
   Personalen är enastående på sjukhusen här och ikväll ska vi ut och klappa för dem, vilket vi gör varje torsdag.Hemskt virus, hoppas verkligen de hittar en lösning.
   Ha det bra!

 15. Violen skriver:

  Det går knappast att se sig mätt på alla vackra, blommande trädgårdar i Wales! Det är visst många som har gröna fingrar.
  Ja, livet blir annorlunda nu i coronatider! Det är inte alls roligt med social distansering men självklart väljer jag det framför att bli sjuk. Jag blir lätt bestört när du berättar om hur ni hanterar matvarorna. Vi gör som vanligt men är extra noggranna med handhygienen. Tidningar och brev får inte ligga i karantän, vi läste dagens morgontidning när vi åt frukost för en stund sedan. Är det någon myndighet som har gått ut med så hårda riktlinjer hos er?
  Det blir inget Valborgsmässofirande för vår del. Det sköna vårvädret har tagit en paus men det blommar fint lite här och var. Vårstädningen är i full gång, vi passar på nu när vi är ”inlåsta”.
  Ha det gott och var rädd om dig!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad roligt att mitt inlägg kan glädja dej och ge dig lite ögonfröjd.
   Riktlinjerna för hur man behandlar mat o s v har tagits upp på TV och radio i typ frågeprogram med s k experter. Det man gått ut med mest är att det sätter sig på händerna och vikten av att ofta och länge tvätta händerna, men också olika material. På plast tar visst antal timmar eller dagar, lika metaller olika tid, olika papper olika tid o s v. Däremot har inte regeringen gått ut med ett typ förbud. Även WHO har gått ut med hur man tror det sprids https://www.who.int/health-topics/coronavirus#tab=tab_1, där finns frågor hur man tror det sprids under Questions and Answers. Hur farligt det sedan är vet man inte ännu, men vi tar det säkra före det osäkra och vet att många gör detsamma här. Jag trodde, utan att veta, att man gjorde samma i Sverige. Själv tror jag att chansen att det sprids genom varor är liten, men ingen vet bestämt.
   Vårvädret har tagit en paus här också och just nu regnar det lätt.
   Ha det bra!

 16. Ama de casa skriver:

  Vilken underbar trädgård! 🙂

  Vi köpte ju en dramaten i och med att Anders bröt armen i Sierra Nevada. Den kom väldigt väl till pass nu i coronatiderna också. Den är ju ett litet bevis på att man är på väg att handla trots allt. Men visst blir folk stoppade ändå, men vi har klarat oss från det. Men vi har de facto varit på väg till/från Aldi för att handla. När folk har blivit stoppade på väg hem från affären så kollar polisen datum/tid på kvittot för att kolla att dom inte är ute och drar runt på gammal skåpmat.

  På lördag ska vi få gå ut lite friare. Hur pass friare, det ska meddelas idag. Hur som helst ska det blir väldigt skönt att få komma ut mer!

  Ha en fin Valborg!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, en lisa för själen i den trädgården.
   Dramaten är mycket praktisk och visar tydligt vad man gör.
   De började redan kolla kvittona innan jag lämnade Spanien.
   Vad skönt att ni ska kunna gå ut, om än bara en stund. Hoppas spanjorerna tar det allvarligt och inte fuskar för mycket, så att det kan fortsätta.
   Trevlig Valborg!

 17. walkaboutsweden skriver:

  Så intressant Lena – tack!
  Vi två här hemma är inte heller så påverkade av restriktionerna.
  Vad har vi ändrat på? = åker aldrig kommunalt, går inte till gymmet (som fortfarande alltså är öppet), besöker inga affärer (förutom mataffären, tidigt på morgonen eller sent på kvällen).

  Alla länder verkar inte fokusera på samma saker.
  Har aldrig hört talas om att desinficera matvaror/förpackningar eller att inte ta i posten direkt.
  Vi träffar vår son och hans fästmö då och då, men har självklart ingen närkontakt.
  Att inte umgås när man har förkylningssymptom tycker jag är självklart, året om.
  Likaså att alltid tvätta händerna när man kommer hem igen, efter att ha varit ute någonstans.

  Ha det gott!

 18. Puckat är helt klart mycket gammaldags rikssvenska, men slang – och används alltså väldigt sällan nu för tiden. Ungdomarna har helt andra uttryck, som vi gamlingar tycker är jättekonstiga….. 😦
  Min gubbe åker och handlar ett par gånger i veckan och vi har aldrig tvättat av några förpackningar. Men vi har ju varit nästan helt förskonade från corona här på Gotland. Nu har det för några dagar sen visat sig att ett äldreboende har smittan, så man får nog börja med att bli mycket mer noggrann än att bara vara i självpåtagen karantän. Men några regler från myndigheter förekommer inte, endast förslag…..!?
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Gissade att puckat är gammaldags.
   Vad skönt att ni är någorlunda förskonade på ön, men inte bra när det kommer in på äldreboenden. Det är ett stor problem här i UK.
   Kram!

 19. Anni skriver:

  Jag blir helt fascinerad av att ni tvättar av varor och lägger posten i karantän! Säger som Violen, här ställer vi in allt direkt i kyl och skafferi och läser tidningen när vi tagit in den från brevlådan. Inte köper jag enbart sådant som är förpackat heller, men tvättar av frukt och grönsaker som vanligt innan jag använder dem. På WHO:s sida som du länkar till står så tydligt: ”There is currently no confirmed case of COVID-19 transmitted through food or food packaging.”

  Som jag förstår det har den grå ekorren utmanövrerat den bruna i UK. Såg ett inslag om en britt som hade ett hägn där han försökte rädda den bruna ekorren från total utrotning.

  Idag är det mösspåtagning för årets studenter. Min yngste får göra det framför datorn …

  • Lena i Wales skriver:

   Jag trodde att alla gjorde som vi med matvaror, post och tidningar..Alla jag känner här gör det, så trodde det var allmänt överallt.
   Vad jag vet har ingen blivit smittad på detta sätt, men man medger att det finns risker.
   Vi har ju allt så mycket strängare här jämfört med Sverige,så kanske även gällande ovan. Vi har också så många fler fall nu.
   Ja, man planterade in dessa grå som tog över och utrotade de fina små röda. Det finns en del av de röda kvar i Skottland.
   Vad tråkigt att man inte kan ta vanlig studenten, men nog klokt i dagens läge. Tycket synd om ungdomarna som skulle fira.

 20. torrebloggen skriver:

  Vilken fin trädgård din granne har!
  Ja 2020 är verkligen ett år som vi kommer att minnas ett bra tag framöver.
  Det blir inget traditionsenligt valborgsfirande här i Uppsala idag sista april, allt har ställts in p.g.a coronapandemin!
  Var rädda om er!
  Kram!

 21. Biggeros skriver:

  Ja, du vad ska man säga om Corona som media på TV och i tidningar snällt delar med sig med nöje. Man kan bara tänka fram och sluta att titta på dessa hemska statistiker som troligtvis inte stämmer ändå. Siffrorna är berydligt högre än vad som räknas upp av epidimiologerna/”experterna. Vi får nog reda på förr eller senare vad som är de riktiga siffrorna.
  Vilkennunderbar trädgård din granne har=)
  Vad jag saknar nu är att komma ut i ffiheten och dricka vin på en uteservering. Såklart saknar jag alla de besök som skulle komma här under vår och sommar =( Mina döttrar och mor.
  Trevlig Valborgsmässoafton ❤
  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Statistik stämmer långt från alltid och det visar sig också här att de är alldeles för låga, vilket vi länge misstänkt.
   Min grannes trädgård är helt fantastisk nu och vi njöt av att sitta där.
   Jag längtar till puben!!!
   Kram!

 22. Karin Eklund skriver:

  Ni får hålla er väldigt strikta i dessa virustider. Här är det enklare, vi tvättar händerna, spritar dem när vi inte har tvål och vatten i närheten, använder plasthandskar osv, håller avstånd och nyser i ärmvecket.Umgås inte med vänner i vanlig ordning utan ser till att hålla avstånd om vi måste vara inne och likaså när vi är ute. Men vi har inte så många som vi träffar ändå annat än inom företaget och det har vi lagt på is det här året.
  Men så har vi inte samma mängd coronasmittade som ni tycks ha heller. Försiktighet är bra i tider som dessa. Jag lyssnade på Agnes Woldt, professorn och bakteriologen från Göteborg och hon fnös faktiskt med tanke på all försiktighet som råder. Hon menade att det har gått hysteri i att tvätta förpackade varor som man tar med sig hem från affären. Viruset stannar högst två timmar på en förpackad vara om någon har besmittat det. Vad som är rätt , vad som är fel vete gudarna men jag försöker hålla direktiven som vi har i Finland och också på Åland.
  Din grannes trädgård är ljuvligt vacker, njutbar i varje liten bit som du visade upp.
  Tack för dina tankar Lena, de överensstämmer med mångas nu den här tiden i historien.
  Ha det gott, vara rädda om er!

  • Lena i Wales skriver:

   Vi har strikta regler och rekommendationer här och jag tror det behövs här.
   Statistiken är hög här och tyvärr är långt ifrån alla fall med, hemskt.
   Så många olika uppgifter kommer från olika håll och man vet till slut inte vad som är rätt och vad som är fler. Därför tar vi det säkra före det osäkra, känns bättre.
   Min grannes trädgård är så fin och hon har lagt ner mycket tid i år när hon varit isolerad hemma.
   Var rädda om er!

 23. motionochfritid skriver:

  Så vackert det blommar i trädgården, snart får vi njuta av sommaren här också. Ja så kan det visst vara, inte nog med att varorna är hemtransporterade, risken finns ju att man dragit hem smittan. Vi får göra vårt bästa.
  Trevlig helg!

 24. skogsnuvan skriver:

  Vi lever ungefär lika för vi kan gå ut så mycket vi vill. Det har inte varit så mycket pest här men nu hörde jag att några är smittade i närheten och då blir man ju rädd. Vilka fina trädgårdar ni har redan. Här har bara tussilago och tibast börjat blomma och idag snöar det så det får bli innejobb. Det finns ju att göra alltid men ibland blir man less och lat.

  • Lena i Wales skriver:

   Det är skönt att man kan vara utomhus i alla fall.
   Man undrar hur några helt plötsligt kan vara smittade om de inte träffat någon, eller så kanske de jobbar och möter folk.
   Här blommar det för fullt, så vackert.
   Nej, inte snö ni, inte roligt.
   Det är inte bra att du är less, men skönt att någon annan också ibland bara kan vara lite lat, det är jag också, med ålderns rätt. Behöver inte var supereffektiv och stressa längre. Skönt!
   Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s