WALES – DYFFRYN GARDENS 1, Mer från mystiska MORDHISTORIAN och Ascension Day

Äntligen onsdag igen och dags för ett blogginlägg.

Idag från ett besök i Dyffryn Gardens och sedan fortsättning på den mystiska mordhistorian nära mitt hem och ytterligare en mordhistoria.

Dyffryn Gardens 1

Denna trädgård besökte jag maj förra året, men har inte haft något bra tillfälle att publicera detta förrän nu och nu är det stängt p g a corona, så ett bra tillfälle att publicera det nu, när man inte kan besöka den.

Duffryn House and Gardens ligger strax väster om Cardiff i södra Wales. Se karta nedan!

Egendomen har anor sedan 600-talet då marken och någon form av hus ägdes av biskopen av Llandaff. Llandaff är Cardiffs domkyrka.

Det huset vi ser idag byggdes på 1890-talet av John Cory…

…och trädgården började anläggas vid samma tid och var klar 1909. Hans son Reginald ärvde egendomen. Han var en ledande figur inom Royal Horticulture Society och en välkänd botaniker som sponsrade många botaniska expeditioner. Varav många plantor hamnade i denna trädgård…

…trådgården är indelad i olika rum, avskilda med murar…

…jag besökte trädgården i maj månade 2019, så alla växter hade inte hunnit slå ut fullt…

…olika nivåskillnader med pelare.

De som sköter trädgården är en blandning av avlönade trädgårdsmästare och frivilliga…

…bl a var pionerna utslagna…

…iris och lupiner likaså…

…lite på en höjd finns ett stort växthus, vilket delar av är tillgängligt för besökare…

…i entrén finns mängder av kaktusar och…

…dessa återföljs av andra tropiska växter…

…på planen framför växthuset finns olika rabatter med blommor och…

…grönsaker. I det lilla huset finns en liten miniutställning om skalbaggar och andra insekter. Ser ut som en gullig liten lekstuga mitt i allt…

…man hade börjat plantera lite sallad, men vad är det i burken till vänster?…

…jo, öl för att attrahera sniglarna dit, istället för att äta upp salladen.

Fortsättning från Duffyn Gardens kommer senare!

Var ligger Duffryn Gardens?

En mystisk mordhistoria

Jag skrev om detta i lördags.

Man har nu gått ut med att man häktat en man och en kvinna från Birminghamtrakten och att kvinnan har anklagats för mord och mannen för medhjälp och att de nu sitter i arrest och att de inte kan släppas mot bail, borgen. Ett system som finns här i UK, men inte i Sverige. Ni kanske hört det nämnas i brittiska eller amerikanska kriminalserier. Det innebär att den misstänkte släpps mot en ekonomisk garanti i väntan på rättegång . I Sverige sitter man istället häktad fram till rättegång. Här kan man, om man har råd, betala och sedan sticka iväg. Ett förfarande som för mina svenska öron låter helt galet, att man kan köpa sig frihet och dra iväg någon annanstans.

Som jag skrev i lördags blev de stoppade av polisen, men inte riktigt varför. Anledningen till att de stoppades var att en man i byn hade ringt polisen och berättat att paret uppträtt misstänkt.

Vägen var avstängd i flera dagar, öppnades igen, stängdes, öppnades och även igår var den stängd igen.

Murder Layby

Alldeles i närheten finns en layby, rastplats, som kallas Murder Layby. Den ligger i grevskapet Gloucestershire i England, ca 50 m från walesiska gränsen och ca 2 km från mitt hem.

Anledningen till namnet på rastplatsen är att polisen i december 2004 fann en kropp dumpade där. Kroppen visade sig vara Courtney Davies från södra Wales. Kroppen hade blivit huggen 70 gånger och därefter bränd och inrullad i en matta och dumpad nära rastplatsen. Mr Davies var välkänd hos polisen. 1986 var han dömd till 15 års fängelse för ett våldsamt väpnat rån mot en affärsman i i södra Wales och sedan också dömd för ytterligare ett rån. Han var också involverad och dömd för droghandel och ansågs som en mycket farlig man. Polisen anser att det är ett gängrelaterat mord i den undre världen.

En man anhölls, men frigavs av rätten, även denne man välkänd hos polisen. 2 år senare utfäste polisen en belöning på £ 5 000 (ca SEK 60 000) för den som kunde ge information som kunde leda till gripande av gärningsmannen. Sedan dess har inget hänt.

Vilken fridfull plats jag bor på!

Kristi himmelsfärdsdag

Imorgon är det helgdag i Sverige, men inte här, där det är en vanlig torsdag.

Ascension Day kallas det här.

Trevlig helg!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

54 kommentarer till WALES – DYFFRYN GARDENS 1, Mer från mystiska MORDHISTORIAN och Ascension Day

 1. Märtha skriver:

  Blivande deckarförfattare? Koppla ihop morden och väv ihop en historia! Det har kanske hänt i den vackra mäktiga trädgården? Eller har sin upprinnelse där? Eventuellt har mördaren blivit avskedad för att han uppträdde våldsamt mot växterna? Gömde sig bland murarna, kanske saboterade dem också? Väntar… ### Hela 8,5 grader här klockan nio på morgonen, minns inte när vi senast hade såna höjdartemperaturer på morgonen! Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Bra förslag! Kanske nästa projekt. Vågar bara inte berätta för mannen att jag har ett nytt projekt på gång, han tycker att min hjärna ibland svämmar över av idéer och projekt och troligen har har också rätt,hi,hi. Men spännande är idén.
   Hoppas du vår en varm och skön dag!

 2. Eva skriver:

  Den där trädgården indelad i rum avskilda med murar är verkligen tjusig. Ovanligt, men jättefint initiativ. Idén till deckarhistorien ovan köper jag. Härlig miljö i trädgården och ruggiga mord!

 3. Madame skriver:

  Du er så god til at finde spændende steder at vise os, Lena! Den have ville jeg gerne opleve.
  Ha’ det godt

 4. Ingrid skriver:

  Det vore verkligen en dröm att få se denna vackra trädgård! Men jag får nöja mig med dina fina bilder och det är inte det sämsta.
  Så spännande med de där mordhistorien, hoppas att det löser sig. Otäcka saker händer i de lugnaste trakter. För många år sedan blev en kvinna ihjälslagen med en yxa bara någon km från Stenstugu. Någon mördaren hittades aldrig. 2005 hittade man 2 lik nedgrävda i en grusgrop också bara en liten bit från vår gård. Det var en kvinna och en man från Hemse som körts dit i bil, slagits ihjäl med en spade och grävts ner. En knarkaffär var upphovet, där tog man i alla fall förövarna.
  Ha en skön onsdag!
  Kram, Ingrid

 5. Helena skriver:

  Vilken fantastisk trädgård! Vi har pratat om en trädgårdsresa till England men just nu är det ju omöjligt.

 6. farfar hebbe skriver:

  Tack för vandringen i en väldigt vacker trädgård,hoppas sniglarna tar ölen och inte salladen…Ja visst är det läckert i vårt avlånga land,,det kan vara full sommar i söder men full vinter i norr..Haé Kram.

 7. Karin skriver:

  Tack för trevlig promenad, igen! Fantastiskt fin trädgård. Om man ärver en sån kan man väl inte bli annat än höjdare inom Royal Horticulture Society och välkänd botaniker.

  Snigeltricket var smart! Själv har jag tack och lov bara vinbergssnäckor i trädgården på landet och dom tycks vara revirhävdande för inga andra sniglar vågar sig dit.

  Trevlig Ascension Day!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du kom med på promenaden. En bra förutsättning om man vill bli botaniker att växa upp på ett sådant ställe.
   Skönt att du slipper dessa hemska sniglar. Dina sniglar är ganska gulliga där de vandrar kring med sin bostad på ryggen, tycker jag.
   Trevlig Kristi himmelsfärds helg!

 8. skåningen skriver:

  Fina bilder på en vacker trädgård!
  Då var din mor vacker!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 9. Therese Bjärstig skriver:

  Så vackra omgivningar och foton som vanligt, gillade särskilt entrén med kaktusarna, har en svaghet för dessa taggiga saker… och smart att få sniglarna till ”ölbaren” för att få en fräsch sallad! Ha nu en fin onsdag och Kristihimmels! KRAM

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar också kaktusar och hade tidigare en liten samling, men dem lämnade jag i Sverige. Nu har jag bar 4 stycken.
   Det säjs att dessa sniglar gillar öl, så hoppas de är törstiga.
   Ha en fin helg!

 10. Geddfish skriver:

  Det är väl onödigt att mörda i dessa tider, det räcker väl med att Covid-19 tar folks liv, kan man tycka. Ja, usch.
  Jag hade ju äran att få se mycket vackert och grönt i Wales hos besöket där du var guide. Fantastiskt. En riktig trädgårdsresa, väl värd, även om jag inte har någon trädgård själv.
  Kram från Lischöping och Järd 😀

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, man kan ibland undra hur folk är funtade. Hemskt att det finns så grymma människor. Vi har tillräckligt med elände i alla fall.
   Ganska roligt när jag började läsa första meningen. Hade precis läst kommentaren om sniglarna ovan och trodde du syftade på sniglarna, onödiga att mörda. Tänkte på mördarsniglar.Ja, så det kan gå, hi,hi.
   Det är så roligt att du varit med på en resa och fortfarande kan känna att det var en trevligt och sevärd tur.
   Lischöping, så bra!
   Kram!

 11. Ditte skriver:

  Tack för besöket i denna vackra trädgård. Här hade jag gärna spenderat en hel del tid. Gillade extra ”koncepter” med att ha olika rum. Och så många vackra växter det finns att njuta av överallt.
  Förfaringssättet med ”borgen” känns onekligen lite antikt. Är det månne för att man ska få in mer pengar. Kanske vore bra där med viss modernisering.
  Ha det så bra du kan och trevlig helg. Ja, inte helgdag hos dig men kanske blir det något trevligt ändå.

  • Lena i Wales skriver:

   Det är en fin trädgård. Skulle vara roligt att gå där med dig.
   Vi har många konstiga gamla lagar här, vilka fortfarande gäller. Mycket behövs göras åt rättssystemet här.
   Ytterligare en underbart vacker dag, sol och varmt.

 12. Veiken skriver:

  Du bjuder på en fantastisk trädgård med typiska brittiska murar! Undrar om ölen hjälper så att salladen får växa sig fin utan att bli uppäten av sniglar!
  Jag kan inte göra annat än att hålla med om att köpa sig fri med borgenspengar. Det låter som om det är släkt med katolikernas avlatsbrev!
  Lugnt och fridfullt har ni det! 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar också alla dessa murar, verkligen brittiskt.
   Hopps ölen verkar på det sätt det är tänkt.
   Vi har många gamla konstiga lagar här och lever dessutom i ett utpräglat klassamhälle.
   Trevlig helgdag!

 13. Brittiska trädgårdar är verkligen storslagna och jag gillar all sten och all rymd de lyckas få in.
  Ha det fint
  Helene

 14. Monica skriver:

  Så fint det är att kika in i alla slottsträdgårdar, det finns verkligen många i UK. Och så mycket olika växter de tagit hem från när och fjärran. Och vad det växer. Lite kul när jag i UK förstod att lupiner var något fint, här hemma betraktas de ju nästan som ogräs, lite väl mycket tjat om det ibland att de ska utrotas men om jag förstått rätt är de ätbara också och kanske kommer att behövas … i stugträdgården rensade jag ut väldigt mycket då när vi köpte, ville ju ha andra blomster med men ångrat mig nästan, ja det finns kvar i blått, rosa och vitt men kunde gott ha fler.

  Ja du bor lika lugnt som här i Sverige hör jag, det händer otroligt mycket här i vårt land också, mer nu tror jag under dessa kristider. Borgen har vi inte men vi har ju ett rätt konstigt system att släppa ut kriminella under väntan på rättegång helt gratis, lite godtyckligt, senast en som förgripit sig på många barn på arbetsplatsen, en stor förskola, han erkände direkt alla tusentals hemskheter han hade gjort och dokumenterat, då släppte de ut honom, han åkte hem till sig, någon tog lagen i sina egna händer, han var ju välkänd på orten, då tog de in honom igen, nu dömd, blev bara två år. Ja så kan det gå till i det här landet. Människan är väl ungefär lika galen över hela vår värld och ungefär lika bra också i andra fall. Ha det bra nu Lena och hoppas du får fint väder. Hade kontakt med Irland häromdagen och de sa att de haft vackert och varmt sen i påskas. Låter fantastiskt.

  • Lena i Wales skriver:

   Är det något britterna kan, så är det trädgårdar och vi ha många gamla slott ingen privatperson längre har råd att driva.
   Roligt att du har samma erfarenheter av lupiner som jag har. Så annorlunda i olika länder.
   Inte heller det svenska rättssystemet verkar fungera. Tyvärr är det nog så att man måste spärra in farliga personer och inte låta dem förgripa sig på oskyldiga människor.
   Ytterligare en solig och varm dag här, ser fram emot att sitta ute och lyssna på några intressanta poddar på eftermiddagen.
   Ha det bra!

 15. motionochfritid skriver:

  Till det växthuset skulle jag bara vilja gå, känner riktigt doften. Kaktus bodet hade jag granskat noga.
  Ha en bra dag!

 16. Vackert med en grön trädgård också.

 17. Här tror man att det är böljande kullar och slingrande floder, djupaste grönska vävd med de vackraste blomster kring slott och ruiner. Fridfullt går får runt och betar medan människorna tar en tur till puben för att avnjuta den lokala drycken och maten med de gladlynta grannarna medan pubägaren nöjd står med en trasa och gnider bardisken blank.

  Är det inte så ni bor?

  Slottsparken är fantastiskt vacker, gillar fotot med alla valven. Bilden inne med alla suckulenter, kolla kaktusarna som växer som en kulle! Hur kul är inte det, skulle man ju kunna gör själv på ett terrakottafat! Och alla älghornsbräken som hänger i taket, en väldigt udda växt. Mamma hade en hängandes i hallen över hibiskusarna i alla år, minns inte om den fortfarande hänger där. Hibiskusarna är där i alla fall på den stora ekbänken.

  Känns som att de skulle ställt ut de där ölfällorna lite tidigare, inte nu när det bara var två plantor kvar … Fast de andra sallatshuvudena kanske har skördas, förstås. 😀

  Ha det bra! Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Rätt beskrivning. Faktiskt har båda kropparna hittats i England. Däremot är nog den äldsta mordhistorian utspelad i Wales. Så lite problem har vi på denna sidan av gränsen också!
   Ja, det är så fint där. Så mycket att se och upptäcka.
   Kram!

 18. Violen skriver:

  Tack för ännu en underbar trädgårdsvandring! Det är otroligt så många vackra trädgårdar det finns. Mord, inget vidare kul att ha i sin närhet. Vi hade faktiskt ett misstänkt mordförsök alldeles hör i närheten för någon vecka sedan och det känns inte bra. Nu var det visst inte så allvarligt men ändå.
  Ha det gott! Här blommar både hägg och syren och vi har en ljuvlig dag!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att ha dig med på promenaden.
   Om vi är bra på något i UK (ibland kan man undra), så är det på trädgårdar.
   Stor skillnad att ha det nära sig och att läsa en deckare.
   Ha det bra!

 19. Hilma Eklund skriver:

  Men wow vilket ställe! Gud så häftigt!

 20. Ama de casa skriver:

  Himla fint där! Men det är sååå himla trist med alla ställen som är stängda nu…

  Ha en fin helg!

 21. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Fantastiska trádgárdar du visar! Nát liknande finns knappt hemma i den dimensionen.
  Apropá borgen sá har dom vál resefórbud? Men kan vál sticka ándá 🙂
  Kram P 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Det har funnits så många otroligt rika här som har byggt dessa anläggningar och nu är det bra att de kan visas för allmänheten. Dessa rikedomar fanns inte i Sverige.
   Just nu är det nog svårt att ge sig av, men dessa var heller inte av brittiskt ursprung så hade nog inte brittiska pass och då också lättare att s a t ”åka hem”.
   Kram!

 22. Otroligt vacker trädgård! Hur många har dom som sköter om den!? 🙂
  Här skulle man behöva en trädgårdsmästare åtminstone 2-3 dagar i veckan, då kanske trädgården blev som man hade tänkt sig. Ja, alltså tänka mig hur den ska vara det kan jag – men att rensa allt detta ogräs som vi får in beroende på läge och jordmån (bredvid en liten skog samt ett stort skövlat fält och ovanpå det lätt luftig och näringsrik jord).
  Det är spännande att läsa om och se thrillers på TV, men när det händer i verkligheten då är det inte trevligt längre! Usch så otäckt!!
  KRAM & TREVLIG HELG/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, så fin anläggning.
   Kommer inte ihåg hur många som sköte rom den. En del är ju anställda, men en del frivilliga och de kan ju komma och lite som de vill.
   Det är många här runt mig som har någon som kommer och hjälper till i trädgården några timmar per vecka. Kostar inte alls så mycket som i Sverige och man ger folk jobb. Helt annat system.’
   Otrolig skillnad på verklighet och fiction. Jag gillar deckare, men vill inte ha mord varken i närheten av mig eller någon annanstans heller. Hemskt!
   Kram!

 23. Emma Engström skriver:

  Wow vad det verkligen är otroligt vackert, jisses vilken fin miljö! ❤

 24. Fantastiskt fint i slottsträdgården och hos dig med. Muren kommer att bli kanon. Förstår att det är olustigt med ödsliga gator och nedstängning. Trots att vi inte haft nedstängt som ni har, så är det stor skillnad mot annars. En bransch som dock haft mycket att göra är bygg- och anläggning. Folk har passat på att fixa hemma och i trädgården nu när vi rört oss mindre. Många varor är slut här också.
  Ha det fint
  Helene

  • Lena i Wales skriver:

   Vi har bra klimat för växtlighet här och många som en gång var enormt rika och kunde bygga upp egna stora trädgårdar som nu är öppna för allmänheten.
   Det blommar också fint här i min trädgård nu. Det är spännande med att se hur muren blir.
   Det var spöklikt i staden, inte trevligt.
   Samma inom bygg- och anläggningsbranschen här, bl a var det svårt att få tag på cement.
   Ha det bra!

 25. Pingback: WALES – MIN TRÄDGÅRD, MER KRIMINALDRAMA, WALES i CORONATIDER m m | Lena i Wales och Spanien

 26. Pingback: WALES – DYFFRYN HOUSE and GARDENS 2 | Lena i Wales och Spanien

 27. iamittilivet skriver:

  Du bor ju i en riktig kriminalroman!
  Vilken tjusig trädgård! Jag tycker det där med muromgärdade trädgårdar är vackert och så klurigt att skapa ett mikroklimat.

 28. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2020 del 1, januari – juni | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s