WALES – Monmouth i Coroantider, Min trädgård och Captain Sir Thomas More

Lördag igen och bloggdags! Idag en liten blandning från Min trädgård, min hemstad Monmouth i Coronatider, Min kärlek Captain Sir Thomas Moore, Bank Holiday och väder.

Min hemstad Monmouth en fredag i Coronatider

Förra fredagen besökte vi ett Garden Centre utanför staden och passade då på att åka in till centrum. Jag har inte varit där sedan början av januari. Först var vi i Spanien och sedan i total isolering.

Det var en hemsk och spöklik upplevelse. Normalt en fredag kan man inte korsa den gamla bron utan att se människor, men nu är den öde…

…dock är utsikten lika vacker som vanligt, men en normal fredag skulle det sitta folk längs vattnet…

…puben vid brofästet är öde. De flesta stolarna är undanplockade i ett hörn. Det beror inte på att klockan bara är 10 på förmiddagen. Puben är sedan länge helt stängd p g a Corona. När ska den öppna? Ingen vet…

…på fredagar är här marknad och fullt med folk. Idag helt tom och vid kanten stod en tom lokalbuss. Bussarna går, men ingen eller väldigt få åker med dem.

Jag ville inte gå upp affärsgatan, dels för att det är en smal trottoar och man inte kan hålla 2 m avstånd om man skulle råka möta någon, utan också för att slippa se alla stängda affärer.

Denna upplevelse var verkligen sorglig. Vi har levt i vår egen lilla bubbla, isolerade och pensionärer uppe på vår kulle ovanför staden. Nyttigt att se, men jag var mycket illa berörd.

Min trädgård 21 maj 2020

Så då var det dags för lite bilder från min trädgård igen.

Flera av pelargonierna blommar fint och så även penséerna..

…och jag är så glad för min kära Alströmeria.

Den kommer ursprungligen från Sydamerika. Carl von Linné gav den sitt namn efter att Clas Alströmer hade skickat honom några fröer.

Clas Alströmer, 1736 – 1794, föddes i Alingsås och var son till den mer kände Jonas Alströmer, mannen som tog potatisen till Sverige, var en stor industriman och brukar också kallas den svenska slöjdens fader.

Clas Alströmer studerade under Linné i Uppsala och reste också runt i Europa. När han återkom till Sverige bosatte han sig i Göteborg och gifte sig med Sara Catharina Sahlgren, dotter till den rike köpmannen och direktören för Ostindiska kompaniet, Niclas Sahlgren. Namnet Sahlgren finns kvar i Göteborg genom namnet på stadens stora sjukhus Sahlgrenska sjukhuset.

För mig betyder denna blomma mer än att den är vacker. Alingsås var min hemstad, tillsammans med Göteborg, under flera år och jag gick på Alströmergymnasiet i Alingsås. Kanske lite nostalgiskt trams, men att ha något som påminner av mina svenska trakter här i min walesiska trädgård är speciellt…

…vi köpte också med oss några nejlikoplantor från Garden Centre och tänkte plantera dem i marken, men de passade så bra in där vi satte dem när vi kom hem, så där får de stå ett tag till…

…lite fler örter fick jag också tag i och de hamnade i krukor vid min skottkärra med örter. I krukorna har jag mejram, oregano, lovage (libbsticka), coriander och dill…

…några begonior har jag också fått tag i och de står vid BBQ huset…

…vissa rosor är överblommade, men om ni ser noga kan ni se en liten knopp högst upp till höger på bilden…

…här ser ni att det är arbete på gång i trädgården. Mannen ska bygga en mur och så småningom även utvidga terrassen. Grävningen är nästan klar och…

…så kom leveransen av tegel, sand m m, men tyvärr ingen cement. Den är slutsålt överallt, men i fredags kom de med ett mindre fordon och levererade även den.

Friday Club

Som vanligt hade vi vår Friday Club Party via Zoom i fredags. Den stora dagen under veckan, dagen jag tvättar  håret, klär upp mig och sätter på lite smink. Dessutom var det en en solig varm och skön afton.

Captain Tom har blivit adlad

Min kärlek Captain Tom har blivit Sir Thomas Moore för de insatser denne 100-åring gjort för att samla in pengar till arbetare inom vården.

Vi har fortfarande kvar det mycket uråldriga systemet med knighthood, dubbning. Drottningen utser vilka som ska dubbas, med parlamentets råd, till någon hon/de tycker gjort något välförtjänt och därmed få titeln Sir. Bland de mer kända finns Sir Elton John, Sir Paul McCartney och Sir Tom Jones. Även Sir Mick Jagger som utsågs av Tony Blair, men drottningen vägrade ge honom titeln, så Prins Charles dubbade honom istället. Dåligt gjort att drottningen, tycker jag.

Dessa Sir titlar ärvs inte, utan är en ära att få. De får inte heller sitta i Houses of Lords i Westminster.

Den kvinnliga motsvaras av Dame. En fru till en Sir blir Lady.

Sir används också som allmänt tilltalsord motsvarande herrn eller min herre i svenskan och som t ex till en överordnad eller lärare. Kvinnliga motsvarigheten är madam eller som man oftast säjer ma’am. I skolan kalls lärarinnor Miss och lärare Sir. Tro det eller ej, men det används fortfarande i dagligt tal.

Något som vi också fortfarande använder är adliga titlar, som Baron, Baroness, Dame, Lord, Duke m m. Dessa går i arv. De får också sitta i Houses of Lords i Westminster. Snack om att vi är gammaldags här och lever i ett klassamhälle.

Vädret

Det har varit helt fantastiskt väder här. I onsdags var det 26 grader i skuggan och sol hela dagen, i torsdags lite svalar, bara ca 22 grader. I fredags var det molnigt och blåsigt och lite, lite regn mellan torsdag och fredag, men klagar inte.

Både i april och maj har det varit fantastiskt väder, slår många rekord.

Bank Holiday på måndag

Sverige hade helgdag i torsdags och på måndag är det dags i UK. Den andra Bank Holiday i maj. Nästa Bank Holiday kommer i augusti.

Önskar er en trevlig fortsättning på helgen!

Detta inlägg publicerades i årstider m m, Min trädgård, Socialt, väder. Bokmärk permalänken.

78 kommentarer till WALES – Monmouth i Coroantider, Min trädgård och Captain Sir Thomas More

 1. Marit skriver:

  Jeg beundrer alltid dine blå krukker. Det er riktig mange du har av de. Morsomt å lese litt plantehistorie også.
  Ha det godt!

 2. Märtha skriver:

  Solig morgon, lämplig värme igår, blir lämplig idag… Ni verkar då ha betydligt mera nedstängt där än vi har! Å andra sidan lever jag också i min bubbla här i trädgården. Igår besökte vi en plantbutik, köpte bl.a. kryddor, planterade direkt! Alströmeria har vi också haft, trodde faktiskt att det var ”potatis-Ahlström”, men nu vet jag vem, tack för det! Dagens program: rabattkryp. Borde dessutom skriva fyra artiklar och ett blogginlägg – allt finns i huvudet… Ha en bra dag!

  • Lena i Wales skriver:

   Redan hör på morgonen har vi haft rens, moln och sol. Blir nog en växlande dag.
   Ja, här är nästan allt stängt. Vi har också höga siffror av coronafall, så är nog nödvändigt.
   Vad roligt att du också varit på ett Garden Centre. Älskar örter och kryddor.
   Min Alströmeria betyder så mycket för mig, en blandning av svenskt och walesiskt.
   Ha en bra dag!

 3. Sorgligt för dig att mötas av en spökstad. Men det ser fint ut på fotona. Tur du har din fina trädgård.
  Han var verkligen värd att bli adlad. Undra om det ska dröja länge innan du blir Dame Lena. 🙂
  Vad varmt ni haft det.
  Önskar dig en fin helg

  • Lena i Wales skriver:

   En mycket surrealistisk känsla att vara i stan. Overkligt, men i verkligheten.
   Ja, vad kan jag hitta på för att bli Dame? Måste börja fundera, tack för tipset!!!!
   Idag har vi haft sol, moln och regnskurar redan. Omväxling förnöjer!
   Ha en bra helg!

 4. Så vackert det är i din hemstad ❤
  Ja, spöklikt tomt har det varit hos oss också, där som det vimlat av turister förr… Men, naturen får vila lite – vi har fått nåt att tänka på, hur vi hittills levt och hur vi kanske borde leva.
  Vackra blomster också!

  • Lena i Wales skriver:

   Monmouth är en fin stad, men väldigt konstig känsla att gå runt.
   Jag tror att många kommer att omvärdera vad som är viktigt i livet och inte under denna tid. Hoppas resultatet blir positivt.
   Det blommar fint här nu.
   Ha det bra!

 5. så vackert med krukor, här har våren varit kall, fördelen att tulpanerna har blommat länge.

 6. Thalassa skriver:

  Vad härligt att komma hem till din underbara trädgård efter den deprimerande promenaden i en – för övrigt – mysig stad. Underbar vacker dag igår, men grått, ruggigt och annalkande regn i Sthlms-trakten idag.
  Jag känner det också som att vi lever i en egen liten bubbla, och det är vi ganska många som gör. Samtidigt ser vi hur massor av stockholmare tränger sig in på skärgårdsbåtarna, trots att t ex Waxholmsbolaget bett folk att avstå från att åka ut till öarna. Nu är jag elak/arg, men jag hoppas baske mig att de blir kvar där ute efter helgen om båtarna vid sämre väder inte kan köra öppna – och därmed inte får ta så många passagerare. Hur sjutton ska vi undvika våg två och tre och….

  Trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det var lite taktik i upplägget av inlägget.
   Monmouth är en trevlig liten stad, men denna gång var besöket inte så positivt.
   Inom 10 minuter idag har vi haft strålande sol och en häftig regnskur och detta har upprepats gång efter gång.
   Jag förstår fortfarande inte hur man agerar i Sverige, men jag lever ju inte där, så jag ska inte döma. Så helt annorlunda här.
   Trevlig helg!

 7. skogsnuvan skriver:

  Ser med glädje på din trädgård och speciellt tyckte jag om samlingen av dom blå krukorna. Jag har också en del blått i min trädgård men hos mig är det målade stenar som pryder både det en och det andra. Ha fortsatt fin helg. Här regnar det idag men vi har haft två fina dagar och nu börjar det grönska lite lätt på marken.

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du också gillar mina blå krukor.
   Jag har några blåmålade stenar också, men de syns inte så bra på bilderna.
   Så härligt att ni i alla fall haft lite vår!
   Ha det bra!

 8. skåningen skriver:

  Du har en fin trädgård!
  Svar..Det var med spänning man gick och kollade brevlådan!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 9. farfar hebbe skriver:

  Ja du har helt rätt,man kan inte ha plats för allt i intressehörnan,mitt fågelintresse har jag haft så länge jag kan minnas..Ja man måste beundra denne fantastiske man Captain Tom,en riktig vardagshjälte..Gillar även din fina trädgård..Haé Kram.

 10. Man blir verkligen illa berörd av att se hur stad efter stad verkar förvandlats till spökstad. Puben vid brofästet har ett så fint läge vid ån och ser jättemysig ut, och ändå helt öde. Sorgligt.
  Desto gladare blev jag av att se din fina trädgård och blommor, och dom blå krukorna och djuren är ju helt underbara.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, ingen rolig upplevelse att se staden sådan, men kanske bra att se det.
   Den puben har det bästa läget i staden sommartid och brukar vara välbesökt, men inte nu.
   Roligt att du också gillar min trädgård och mina blå krukor!
   Ha det bra!

 11. Den blå samlingen är så fin! Och pelargonerna, så vackra!

  För mig är det jättesvårt det där med att kalla någon vid efternamn och med titel, det används typ av politiker i Sverige. Däremot kan jag tycka att señor osv är bra just om man behöver påkalla uppmärksamt. I Sverige är det inte lika lätt, man ropar ju knappt Herrn! eller Damen! utan det blir mer Ursäkta! eller Hallå! och så vänder sig alla. 😀 Det mesta har sina för- och nackdelar.

  Det är verkligen öde på dina gator, helt tomt! I och med att vi gick in i fas ett så tycker jag att det blev ett väldans liv. OK, allt är relativt men mycket mer bilar som är ute och snurrar, mer folk som rör på sig. Många butiker och restauranger är ju fortfarande stängda men det går väl åt rätt håll, hoppas jag. Nu vill jag till stranden! 30 grader i skuggan just nu! I havet är det tydligen 22 grader, vår pool hade en vattentemp på på 27 i går. Klagar inte …

  Ha det bra och njut på er kulle!
  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar mina blå krukor och blå små figurer.
   Pelargonierna börjar bli riktigt fina nu.
   Jag tål inte titlar, men som du säjer senora är trevligt att bli kallad. Likaså ma’am. Känns lite respektfullt.
   Ja, hemskt med en stad som brukar vara livlig och nu nästan helt öde.
   27 grader i poolen, wow!
   Vi verkligen njuter av livet häruppe på kullen.
   Kram!

   • Haha, det där med ma’am! Det här var någon gång när jag pratade med Mark, den engelske poolkillen vi hade. Minns inte vad vi pratade om men han sa ma’am till mig.
    – Did you just say ”ma’am” to me?! frågade jag honom förskräckt!
    Men nej, det vara bara något uttryck där det liksom ingår.
    – Puh! tyckte jag!

    Kände mig gammal när han sa det!

 12. Madame skriver:

  Det er godt du har din dejlige have, nu hvor alt er lukket ned. Her er alt ved at åbne igen, og det er jo dejligt at kunne komme på café igen.
  Her har vi også set Sir Thomas Moore i tv og i aviserne. Han er fantastisk.
  Ha’ en rigtig god weekend

  • Lena i Wales skriver:

   Längtar efter att kunna gå på café eller puben, men det kommer väl någon gång. Gåringen nöd just på oss här.
   Kul att Captain Tom är kändis i Danmark också.
   Ha det bra!

 13. Ingrid skriver:

  Vilken värme ni har haft, här är det ännu måttliga temperaturer på 12-14 grader, men jag hoppas att det snart blir varmare. Nu har det börjat regna lite, så det är bara att hoppas att det håller på ett tag, för regn behövs storligen.
  Vi har ju väldigt slappa regler för att bemästra den här coronasmittan. Det är mest bara rekommendationer och sen är det upp till varje enskilt företag att ta beslut. Jag såg i GA i dag, att Munkkällaren, som ligger på Stora Torget i Visby öppnar sin nattklubb nu. ”Givetvis rättar man sig efter rekommendationerna och kommer inte att släppa in mer än 200 gäster mot normalt 1200” så säger ägaren. Rätt eller fel? Det lär väl visa sig.
  Ha en skön helg Lena!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, vi har haft det riktigt varmt.
   Idag har det varit sol, moln och regn i en enda röra, växlande väder kan man minst sagt säja.
   Vilken skillnad hos er mot hos oss. Vem har rätt, vem har fel, tiden får visa.
   Kram!

 14. åsa skriver:

  Var gång jag ser bilder från Din trädgård och Dina blå krukor känner jag inspiration å tänker jo yes så vill jag med ha det 🙂 för en tid sedan var det ju Ditt nergrävda bakar som fick mig att visa Din blogg för min man å ja nu jobbar jag på att han ska försöka få tag i ett badkar så vi kan härma Dig 😀

 15. Som vanligt, tack för fin läsning. Som intressanta lektioner i både historia och samhällskunskap 😉 🙂
  Förstår att det är sorgligt att se tomma gator och uteserveringar och stängda butiker. Sverige är ju inte nedstängt på samma sätt, men det är betydligt mindre folk ute. Fast på vissa ställen ser det ut som om det vore som vanligt, folk sitter nära varandra på uteserveringar t ex. Fattar inte att de gör det! Själv väljer jag noga vart jag går i dessa tider.
  Klart att du behöver lite nostalgi och minnen från Sverige! Alströmeria är vackra!
  Mysigt att ha en dag att klä upp sig på!
  Ha nu en riktigt fin helg!
  /Maria

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Maria!
   Roligt att du känner att min blogg ger något, speciellt sådant som man inte kan läsa sig till någon annanstans, måste uppleva vardagslivet på plats.
   Ja, det var sorgligt att se min fina lilla stad så tom. Fast bättre än att det under dessa omständigheter varit massor av folk, det hade varit ännu värre.
   Det är alltid roligt att ha en fin trädgård, men ännu roligare när det finns växter där som betyder något alldeles särskilt. Ungefär samma som att barnens små teckningar betyda mer än av en känd konstnär.
   Speciellt i dessa tider då vi bara går hemma och skrotar i slitna, urtvättade kläder, så behöver man en dag då man lyfts upp lite extra.
   Ha det bra!

 16. Monica skriver:

  Så fint ni har i er trädgård och ännu finare blir det när Sir muraren gjort sitt och Dame blomplanteraren gjort sitt med alla växter 🙂 skönt ni har er slottsträdgård. Förstår det kändes konstigt med öde staden, är ändå människan som ger liv. Det kanske snart ändå öppnas upp lite vartefter. Hoppas det. Vem som gör rätt eller fel kommer nog diskuteras ett par år till … Personligen anser jag att mer kunskap borde finnas nu om virusets genetik och leverne, det borde finnas mer fakta men är väldigt tyst. Läste brittisk rapport och forskarna anser detta gått från människa till människa, att en person hade smittan med sig till jobbet på marknaden och ev att det ”sluppit” ut från det omtalade laboratoriet först av misstag. De hade väl underbyggt. Och det finns ju i alla länders säkerhetslab. att studera så mer borde framkommit. Men är ju mest ”experter” som pratar så hoppas på fler forskares samarbete och att de får uttala sig. Ha det bra och lycka till med trädgårdsjobbet. Ja så fint med Sir Tom, blev bra.

  • Lena i Wales skriver:

   Det här blir bara bättre och bättre, Sir och Dame, jo jag tackar jag! Gillar det!
   Jag tråkigt att se staden sådan, men skulle heller inte vilja ha massa smittade människor springa runt mig.
   Det är svårt för en amatör som mig att riktigt veta hur läget borde vara, men tror du har betydligt mer kunskaper än jag har i detta ämne.
   Captain Tom är värd titeln och jag har ju nu också av dig fått en fin titel, tack!!!!!!

 17. Anita skriver:

  Ja det är faktiskt lite spöklikt när du beskriver hur folktomt det är. Jag har inte varit nere till centrum sedan Coronapandemin startade så jag har ingen aning om hur det ser ut där. Men affärerna är öppna men vad jag förstår så finns där inte många kunder. Fler av mina favoitbutiker har gått i konkurs.
  Men din trädgård, den ser mysigare och mysigare ut för varje gång du visar den tycker jag. Och dina blå krukor … ljuvliga! Roligt med din Alströmeria och alldeles speciellt att den för med sig minnen från Sverige och din barndomsstad. Jag kommer ihåg när jag var på trädgårdsresa någonstans i England och var på en plantskola. Där såg jag clematisen ‘Södertälje’, stavad med prickar och allt. Det kändes verkligen speciellt.
  Jag såg att Kapten Tom blivit adlad och nu är Sir Thomas Moore, mycket bra!
  Här vräker regnet ner just nu vilket jag tycker är perfekt. Har nämligen lagt på gödning i rabatterna och dessutom sått en del gräs. Nu blir det snart lördagsmiddag.

  Ha en fortsatt fin helg!

  • Lena i Wales skriver:

   En mycket surrealistisk känsla. Troligen har flera affärer här också gått i konkurs, men de får vi inte veta förrän de inte öppnar när de andra gör det.
   Det är ganska fint i trädgården nu, förutom work under progress, men det blir fint sedan.
   Att få in lite svenska i min walesiska trädgård tycker jag är lite roligt.
   Måste varit speciellt att se namnet Södertälje i England, med prickar och allt!
   Idag har det varit soligt, molnigt och flera skurar dessemellan, mycket konstigt väder.
   Ha det bra!

 18. Biggeros skriver:

  Såklart att din kära Aströmeria ligger varmt om ditt hjärta. Jag lästa precis Veikens inlägg om Alingsås.
  Du har så fin trädgård med fina blomster. Spännande att få se muren som ska installeras.
  Jag känner precis som du att detta elände har lett till så mycket tråkigheter. Dessutom är byar och städer tomma och spöklika. Nu vill vi komma tillbaka till vardagen som den var förr.
  Trevlig lördag ❤

  • Lena i Wales skriver:

   Alströmerian är speciell för mig.
   Jag har också läst Veikens inlägg och skrivit en lång kommentar till det. Extra kul för mig.
   Det är fint i trädgården nu och muren är på g.
   En mycket konstig tid vi lever i.
   Ha en fin fortsatt helg!

 19. Veiken skriver:

  Jag håller med dig att det är sorgligt att se vad covid19 gör med oss. det var nästan bara vi som var i Nolhaga i förrgår fast det var fint väder.
  Mycket trevligare att se alla dina vackra blommor i din fina trädgård!
  Captain Tom har fått uppmärksamhet även i Sverige. Jag hörde på radion att dom berättade om denna fantastiske man och att han har blivit dubbad!
  Ha det så gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, vilken knepig tid vi lever i. Mycket att fundera på.
   Krukorna är fina nu.
   Roligt att det talas om honom i Sverige också. Han är en inspiration!
   Ha de gött!

 20. Geddfish skriver:

  Jag är så glad över att få ta del av din vackra trädgård. Så smakfullt. Härlig stil. Och nu kan ni ju sköta om detta, tiden finns mer än nånsin. Jo, Wales har väl ett väldigt bra klimat för trädgårdar, har fått se några på vår resa till dig 😀
  Trist när det är ödsligt.
  Vi har ju Alingsås gemensamt, Lena! Jag gick i skolan där och även på Nolhaga slott och den vackra trädgården. Många av mina släktingar bodde där.
  Trevlig lördag och kram ❤

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar min stil och blått är ju inte helt fel för dig heller. Klimatet hjälper till att det växer bra också.
   Tänkte på dig när jag skrev om blomman och dessutom kommenterade hos Veiken.
   Kram!

 21. Anni skriver:

  Nu har jag läst ikapp alla missade inlägg, förstår inte hur det hinner gå så många inlägg mellan gångerna! Det är verkligen nyttigt att läsa hur ni har det under coronan, hur låsta ni är och hur oroliga – rädda – ni är. Är det myndigheter och politiker som skrämmer er så? Tänker på det du skrev en tidigare gång om varorna som fick stå i karantän i flera dagar innan ni tog in dem i huset. Tror vi har lika svårt att fatta hur ni har det, som världen har att fatta hur vi har det. För vi har det inte så lösaktigt som en del tror, vi har också regler som faktiskt följs av i alla fall dryga 90 %.

  Så läskigt med mordet och kroppsdelarna, tänk om ni träffar på någon del på era promenader? DET skulle verkligen skrämma mig!

  Läckert med alla fina blå krukor, men jag måste säga att din makens misskötta växthus är en riktig pärla! Hoppas ni har pysslat om det och låter det vara så fint som det faktiskt förtjänar att vara!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tycker att tiden bara springer iväg. Hinner inte med allt jag tänkt mig.
   Ja, olika lever vi sannerligen. Myndigheterna kanske skrämmer, men jag tror antalet döda och sjuka vi har haft här skrämmer oss mer. Många här följer heller inte reglerna och det är skrämmande också. Man vet aldrig om man träffar på någon av dessa som bara struntar i reglerna och tänker bara på sig själva.
   Ja, en hemsk historia. chansen att vi skulle träffa på någon del är liten, men finns.
   Ha det bra!

 22. Emma Engström skriver:

  Så fint du har det måste jag säga med alla blommor, man blir ju så glad av det och speciellt nu när corona drabbat oss! ❤

 23. Karin skriver:

  Vad fint, men så tomt i Monmouth! Förstår att det känns dystert.
  Skönt att komma hem till ”bubblan” igen, eller hur och den vackra trädgården. Din Alströmeria är verkligen grann – undrar om det går att få tag i en sådan häromkring?

  Trevlig fortsatt helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Så surrealistiskt att besöka staden, som i en film,men det var verklighet.
   Vårt hus och trädgård är vår oas här.
   Jag skulle kunna tänka mig att du kan få tag i Alströmeria i Sverige också.
   Trevlig söndag!

 24. Det där stenvalvet var hur fint som helst! Hur många bankholiday har man per år? Och varför??
  Kul att klä upp sig och bra lösning! Tur att coronan ändå inföll då tekniken ändå kommit så långt. Hur hade vi annars gjort?? Ringa svindyra samtal som för kanske 50 år sedan hade ju förstås gått. Men. Hundra år innan hade man nog fått hoppats på det bästa och ha sin förtröstan till högre makter. Hur gjorde man egentligen under spanska sjukan? HAr inte det blekaste.

  Ha en fortsatt fin helg!
  //Lena

  • Lena i Wales skriver:

   I Wales har vi 8 bank holidays i år. Vissa gäller för hela UK och andra är speciella för de olika länderna i UK.
   Ofta infaller de nära en kristen högtid som t ex jul, påsk, men infaller nästan alltid på en måndag,så man får en långhelg. De flesta länderna i Europa följer de kristna högtiderna, förutom 1 maj och i Sverige midsommar och nationaldag. Vi har ingen nationaldag som helgdag här i Wales, vilket man t ex har i Nordirland och Scotland. Konstigt system tycker jag också, men vi gör sällan som övriga Europa, går våra egna vägar här.
   Vi säjer samma som ni, tur att vi har tekniken nu och när det nu skulle komma att det var rätt årstid också.
   Trevlig söndag!

 25. Här har det också varit ”fantastiskt väder” – fast fantastiskt dåligt väder trist nog! Det har varit kallt och grått och blåsigt – men inte kommit speciellt mycket regn. 😦 Vilket i sin tur betyder att det har växt dåligt. På många träd har är det fortfarande inga blad utsprungna. Men…när det nu igår och inatt kom ”hela” 5 mm, solen skiner från en klarblå himmel och det redan är 15 grader så börjar det äntligen kännas som en normal vår! Så idag ska lunchen bestå av matjesill på altanen….. 🙂
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Det är konstigt att vi haft så bra väder och både Sverige och Spanien har haft dåligt väder. Riktigt upp- och nervända världen!
   Matjessill, oh, så gott! Längtar!
   Hoppas ni får en riktigt solig och varm dag idag!

 26. Ama de casa skriver:

  Så fint du har det där i din trädgård och så fin DU är där i din trädgård 🙂

  Ha en skön söndag!

 27. Franska Fikon skriver:

  Så kul med litet nya kunskaper. Trodde det var potatisahlström som hade gett namn till blomman. Själv är jag ättling till en av Linnés systrar så jag lystrar alltid litet extra när hans namn nämns. Vilket ju är rätt ofta…
  Jag blir alltid imponerad av dina blommor! Men att rosorna är på tillbakagång… är det sådana som vi kallar engelska rosor, typ Austin mfl, som bara blommar en gång per säsong?
  Det är litet jobbigt att se dessa orter helt tomma på folk. Särskilt när man vet hur det brukar vara. Vi får ju lov att gå ut men har valt den försiktiga vägen och går inte i affärer. Handelsträdgården är utomhus och de tar betalt utomhus också. Liksom fiskbutiken och färgaffären och förmodligen fler om man bara frågar. Man undrar, precis som du säger, vilka som stänger för gott och vilka som kan öppna igen när det är dags…
  Trevlig söndag! /Lotten

  • Lena i Wales skriver:

   Vad kul att du har familjen Linné som anfäder.
   Vi har bra klimat för växtlighet här i Wales.
   Vissa rosor är överblommade och andra har precis kommit ut. Vet tyvärr inte vilken sort det är.
   Det var en hemsk upplevelse att de denna fina lilla stad så tom.Mycket händer i dessa tider.
   Ha det bra!

 28. Samma spöklika gator här i Alvesta, men handelsträdgårdarna och bygghandeln går bra.
  Trevlig rapport som alltid från ditt Wales och kul med trädgårdsbilder. Friday Club Party via Zoom är nåt jag missat. On line träff?
  Allt gott
  /Anette

 29. Ditte skriver:

  Så sorgligt att Monmouth är helt stängt och öde. Och sorgligt på så många sätt. Desto gladare är det ju att få se din fina trädgård med alla vackra växter. Förstår helt och fullt att din ”Ahlströmerblomma! betyder mycket. Fina minnen kommer med den på olika sätt.
  Roligt att er ”fredagsklubb” pågår och visst är Zoom ett bra sätt att göra det på om ni inte kan ses.
  Såg även här i Sverige att man ägnat uppmärksamhet till kapten och nu Sir Thomas More. Så roligt.
  Här väntar vi på sommaren men har haft några riktigt fina dagar.
  Önskar dig en fin vecka.

  • Lena i Wales skriver:

   Det var lite av en chock när jag kom till stan, visste ju egentligen inners inne hur det var, men att se det var annorlunda.
   Min Alströmeria betyder mycket för mig.
   Vår Fredagsklubb är lite av en höjdpunkt i veckan och man behöver något speciellt i dessa tider.
   Sol och värme här och det ska fortsätta flera dagar till, säjer de.
   Ha det bra!

 30. Madelene skriver:

  Hej!
  Otroligt vacker trädgård Du har, absolut, all inclusive!
  Festligt är att ,när jag flyttade till Sverige, hamnade jag i Alingsås! Älskade den lilla staden.
  Så nu ska jag skaffa en Alströmeria, så klart!
  I en ”liten” by måste det kännas mera overkligt när allt är öde, jag ryser, ucsh!
  MEN ,historian lever, iaf. Wales. Mycket intressant att läsa om dessa titlar och dubbningar !
  Lycka till med muren och fortsatt trädgårds arbetet, tur man har det i dessa tider.
  Önskar en god vecka !
  Tjillevippen Maki

  • Lena i Wales skriver:

   Vad kul att du hittade till min blogg! Nya inlägg varje onsdag och lördag.
   Roligt att vi har en gemensam nämnare, Alingsås.
   Klart du också ska ha en Alströmeria!
   Så roligt att du gillar min trädgård. Det är fint här nu.
   Wales är ett vackert litet land med så mycket att se och uppleva.
   Ha det bra och välkommen tillbaka!

 31. Vad fina blommor du har.
  Vad gäller lock down… så börjar man få nog, hoppas verkligen att det snart kommer en vändning. Men fina fotografier blir det ju när det inte är folk överallt.
  Klasssamhälle känns förlegat, samtidigt som det är trevligt med de där titlarna du berättar om.

  Önskar dig en fin kommande vecka!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, fint i trädgården nu.
   Oftast är det svårt att få bilder utan människor, men nu var det enkelt, men av en tråkig anledning.
   Mycket är förlegat här. Jag gillar fina tilltalsnamn som Ma’am och Sir, för det är artighet för mig.
   Ha det bra!

 32. Ja visst kan det vara ödsligt och spöklikt i samhället, fast här i norr har vi inte fått så många sjuka än. En hel del kör på som vanligt. Min dotter handlar åt oss, men hakar upp sig på alla gamlingar som hänger på butikerna och inte bryr sig om avstånd heller. Som du säkert vet är restriktionerna frivilliga i Sverige, men konstigt att de som är riktigt gamla inte förstår att ta det försiktigt. Vi är inte 70 än, men håller oss utan allt det går. Hoppas det snart går över.
  Ha det gott i isoleringen/Monica

  • Lena i Wales skriver:

   Vad skönt om ni klarar er från viruset. Hoppas det håller i sig.
   Många tänker sig inte för och förstår inte hur de vågar. Är man i en riskgrupp är det ju viktigt att ”hålla sig undan”.
   Vi är inte i någon akut riskgrupp, men håller oss ändå borta.
   Ha det bra!

 33. motionochfritid skriver:

  Ingenting är sig likt i dessa tider och det svider då vi inte kan göra som förut.
  Alströmeria blomman var någonting nytt för mig. Att få ha förkärlek till vissa växter är så speciellt, jag har också några exempel. Så fint du spridit ut dina blommor i trädgården. I går fick mina komma ut, det blen några skottkärror fullastad.
  Önskar dig en bra vecka!

  • Lena i Wales skriver:

   Vilken konstig tid vi är i, bara att försöka hålla ut.
   Jag råkade på växten av en slump här och föll direket av nostalgiska skäl, samt att den är väldigt fin också.
   Roligt att du gillar min krukor!
   Ha det bra!

 34. Therese Bjärstig skriver:

  Fint med de blå krukorna som håller ihop allt ❤ Här ska jag med försöak få fatt på lite kryddor, för nu utlovas lite varmare väder även här – äntligen! Ha en fin vecka!

 35. Ja, det är verkligen sorgligt hur platser som annars sprudlar av liv ligger öde i coronakrisens spår. 😦 Men din trädgård, den är ju bara SÅ ljuvlig! Älskar (som jag sagt tidigare) dina blå krukor. Kul med Zoomparty att glädjas åt varje vecka!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det kändes konstigt. Inget man blev glad av.
   Däremot är det fint i trädgården, så det kan man glädja sig åt.
   Då är vi två som gillar samma krukor,roligt.
   Man behöver något speciellt som händer när man är isolerad.
   Ha det bra!

 36. Pingback: WALES – MIN TRÄDGÅRD, MER KRIMINALDRAMA, WALES i CORONATIDER m m | Lena i Wales och Spanien

 37. iamittilivet skriver:

  En stad eller by utan människor är verkligen skrämmande och död. Här på Kreta är det dessutom alltid ljud av människor, scotrar, bilar så tystnaden förstärkte overklighetskänslan.
  Så rolig att han blev adlad!

 38. Pingback: WALES – SPÄNNANDE DAGAR I WALES, CAPTAIN SIR TOM MOORE DÖD och VAD KAN MAN GÖRA AV TRASOR? | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s