WALES – LLANIDLOES, en underbar liten stad

Lördag igen och ett nytt blogginlägg med ett besök i en underbar liten stad i Wales vilken jag besökte för två år sedan.

Wales – Lllanidloes

Staden Llanidloes ligger i mellersta Wales och har ca 3 000 invånare, varav ca 15 % är walesisktalande.

Det är den första staden längs floden Severn, från källan räknat…

…Long Bridge med 3 bågar byggdes 1826 över floden Severn. Idag k-märkt. Tidigare fanns en träbro här…

…staden är omgiven av vacker natur med kullar och är mycket populär som utgångspunkt för vandrare. Det finns vackra stigar runt staden och den så populära vandringsleden Offa’s Dyke.

Namnet Llanidloes kommer från helgonet Saint Idloes som levde på 600-talet. Församlingskyrkan bär också namnet efter detta helgon…

…på 1280-talet fick man tillstånd att ha marknad här och en stad började planeras. Dagens gatumönster är samma som från denna tid. Man byggde översvämningsvallar mot floden Severn och fler nya gator och staden blomstrade…

…idag är det lugnare, men kvar finns många små individuella affärer och vissa hus är vackert målade runt dörrar och fönster…

…detta hus kallat Plynlimon House byggdes 1894 och innehåll då en slaktare, men numera en affär för damkläder…

…kvar ovanför dörren finns dock denna skylt som visar på att man var s k hovleverantör…

…fler småaffärer längs gatan, bl a här en barbershop med den traditionella röd-vita skylten utanför. Porten till höger är mer än underbar med sin utsmyckning…

…under många århundradena levde man väl av ullindustrin. Detta var till stor del en s k Cottage Industry, alltså produktion i hemmen och och inte i stora fabriker. Produkterna fördes sedan till marknaden i Shrewsbury i England.

Från och med början av 1800-talet hade den industriella revolutionen kommit igång och ullindustrin flyttades till industribyggnader med moderna vävstolar m m. Dessa lades inte i Llanidloes, utan istället i andra närbelägna städen och staden fick en nedgång.

Från mitten av 1800-talet blev istället blygruvdrift betydelsefull i stadens omnejd och denna hade som mest 500 anställda. Här hittades också järn, men idag är allt nedlagt. Detta kommer jag att skriva om senare…

…Old Market Hall, från ca år 1600. Ligger i en korsning av de fyra huvudgatorna som var de stora gatorna under medeltiden. Fantastiskt att det är bevarat…

…bredvid huset ovan ligget ytterligare ett gammalt korsvirkeshus…

…dagens Town Hall är byggt 1908 i Art and Craft Stile. Stilen var en konstinriktning och social rörelse mellan ca 1880-1920. Den hade sitt ursprung i UK, men spreds även över andra delar av Europa. Den påverkade såväl arkitektur som hantverk, trädgårdskonst och inredning. Rörelsen var en motvikt till allt industritillverkat. Även Sverige påverkades av rörelsen, t ex Masthuggskyrkan i Göteborg och Stadshuset i Stockholm. Så gjorde även Karin och Carl Larsson i sin inredning och socialt tog Ellen Key intryck av rörelsen…

…idag är här en liten saluhall…

…och ett bibliotek i kombination med ett litet museum om svunna tider i staden. Dessutom detta uppstoppade djur med två huvuden…

…trots sin litenhet har staden 3 hotel och flera Bed and Breakfast.

I en undersökning från 2017 blev staden utnämnd som en av de bästa platserna att bo på i Wales. Här är väldigt avslappnat och ingen jäkt och stress. När jag kom dit för två år sedan kände jag verkligen denna stämning. En hel del människor rörde sig i staden, stannade och pratade med varandra och sakta promenerade vidare. Caféerna var välbesökta och stämningen var lugn och avslappnad. Staden är också känd för att många människor som vill leva alternativt flyttar till staden och dess omnejd. En del skulle nog uttrycka det som att det bor en hel del avdankade hippies här. Detta ger också en fin stämning av människor som lämnat ekorrhjulet och tänkt till på vad som är betydelsefullt i livet. En del av dem lever kanske under små ekonomiska omständigheter, medan en del valt detta liv för att de har så gott om pengar att de kan välja helt och hållet.

Till slut, en underbar liten stad och hade den inte legat så långt bort från allt, hade jag velat flytta dit, men å andra sidan hade den inte legat så långt bort hade den säkert inte heller haft denna karaktär!

Vädret

Jag har hört att det varit soligt och varmt i Sverige de senaste dagarna, så har det inte varit här, utan molnigt och regnskurar och ganska kallt. Igår var det bara 12 grader mitt på dagen. Högsommaren vi hade här i maj har försvunnit för tillfället.

Facebook och Instagram

Jag finns på facebook som Lena i Wales.

På Instargram som lena_i_wales

Trevlig weekend!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

56 kommentarer till WALES – LLANIDLOES, en underbar liten stad

 1. walkaboutsweden skriver:

  Jag tackar och tar emot. Både bilder och texterna intresserar mig.
  Bland bilderna fastnade jag för dem med korsvirkeshusen. Eftersom jag i veckan varit i Skåne (där sådana hus är relativt vanliga) så tycker jag det ser spännande ut med alla lodräta stockar, där i Lllanidlois.
  I Skåne och i Danmark också, så är stockarna lagda i helt andra mönster.

  Trevlig helg Lena!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar mitt inlägg!
   Vi har ganska många korsvirkeshus både här i Wales och England. Liknar de i södra Sverige och Danmark, men har också sin egen karraktär.
   Trevlig helg!

 2. Härligt att höra om en fin liten stad som fortsätter att klara sig, där alla butiker inte slår igen.
  Gillar hovleverantörssigillet, klart att man ska visa det! Det finns väl i Sverige med. Undrar om det finns här i Spanien, det är ju också en monarki.

  Ha en fin helg, nu ska jag baka ut frallor! Kram

  • Lena i Wales skriver:

   En så fin lite stad.
   Hoppas de små butikerna här har klarat Coronatiderna också, men hyrorna är billiga i dessa avkrokar, så de kommer troligen att klara sig.
   Kunglig hovleverantör fanns något som hette i Sverige, vet inte om det finns kvar som utmärkelse, men de gamla finns säkert kvar. Vet inte hur det är i Spanien, har inte tänkt på det där. Kanske det finns där också. Vet att det finns vingårdar i Andalucia som levererar till hovet, men har inte sett några skyltar där, bara små anslag.
   Lycka till med frallorna!
   Ha en skön helg och stora kramar till er!

   • Jodå, Hovleverantör finns fortfarande i Sverige. Och se på 17, finns även i Spanien och då heter det Proveedor de la Corte Imperial y Real.

    Frallorna blev bland de godaste jag gjort, enligt mannen min. Senaste tiden har mjölet varit lite mysko, undrar om de har skybdat sig oppå att få dram för det har ju gapat tomt på hyllorna. Men så i veckan hittade Harina de trigo Fuerte igen, det vill säga motsvarande Vetemjöl special. Så himla bra! Och svarta semsamfrön var prickarna över i:et!

 3. Anita skriver:

  Ja tänk så många trivsamma platser det finns i Wales. Det känns faktiskt både genom dina bilder och din beskrivning att det är en skön och behaglig plats. Tycker mycket om korsvirkeshusen. Och känner igen stilen på Town Hall.

  Ha en fortsatt fin helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det finns så många små fina platser i Wales, inget storslaget, men genuint och mysigt.
   Lllanildois föll jag för direkt, en sådan härlig stämning i hela staden.
   Korsvirkeshus är speciella och roligt att vissa bevarats.
   Ha det bra!

 4. Märtha skriver:

  För mig som gillar små städer med historia verkar Wales vara ett paradis… Old Market Hall verkar väldigt intressant, vad har man där nu? ”Avdankade hippies, små butiker och små museer kombinerade med vacker natur lockar mig verkligen. Få se om det blir en tur till Wales när/om man får resa igen. Om ”man” orkar. Lite synd att ”dras” med en partner som helst endast reser till säker värme… Bra att resa via din blogg, borde nästan ha alla dina inlägg som en bok att slå upp i! Nu ut i hettan medan det är skugga i dagens arbetsområde… (sovit två nätter ute nu). Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Vi har så många fina små ställen här.
   Old Market Hall är i stort set tomt, förutom en liten samlingslokal på andra våningen.
   Hoppas verkligen att du kan komma till Wales någon gång. Du får trycka på Oravais!
   Här mulet och inte alls varmt.
   Njut av skuggan!

 5. Madame skriver:

  Det er dejligt at du fortæller om steder i Wales, Lena – jeg får virkelig lyst til at udforske denne del af UK.
  Ønsker dig en rigtig god weekend

 6. alla städer verkar underbara, kanske har vi sett en skymt av Llanidloes, vet inte

 7. Emma Engström skriver:

  Det är verkligen så himla underbar miljö vad man ser och hör, blir ju verkligen sugen på en tur nu! 😀 ❤

 8. torrebloggen skriver:

  Vilken mysig stad med så många fina hus, speciellt korsvirkeshusen!
  För ett tag sen kollade jag på den spännande kriminalserien Bang vars handling utspelade sig i walesiska Port Talbot. (men svårt att förstå när de pratade walesiska, tur att det var svensk text)
  Önskar dig en trevlig helg!
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, en mycket mysig stad med fina hus.
   Jag har inte sett denna serie, tyvärr. Låter spännande.
   Verkligen inte lätt att förstå walesiska, men lite roligt att höra och läsa texten.
   Kram!

 9. Marit skriver:

  Så fint lite sted du viser fra i dag! Wales må inneholde veldig mye forskjellig. Jeg hadde garantert likt meg der 🙂
  God helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, en underbar liten stad. Wales har så många fina små ställen att besöka. Vill gärna åka tillbaka när Corona är över och vi kan börja röra på oss igen.
   God helg!

 10. Ingrid skriver:

  Förmodligen har du berättat om det förut, men hur är det med språket i Wales. Jag läser mig till att ca 20% har kymriska som modersmål, men hur är det i skolorna. Talar man engelska eller kymriska där?
  Du visar verkligen fina bilder från staden som ser riktigt fin ut.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

 11. Vilken fantastisk stad!
  Vet du jag funderade på det där mordet du skrev om för några veckor sedan – en kvinnokropp som hittades i en resväska, eller delar av den. Vet man vad som hade hänt?

  Ha en fortsatt fin helg!
  //Lena

 12. skåningen skriver:

  Jag har haft får och klippt dom också!
  Svar..Mina ögon är också mindre på morgonen!
  Kram!

 13. Ditte skriver:

  Stort tack för det trevliga besöket här i Llanidoles, Är så förtjust i dessa små, vackra städer som så ofta också har sin historia att berätta. Skulle gärna strosa runt här.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar också dessa små ställena, har så mycket att ge, trots sin småskalighet.
   Jag vill gärna åka tillbaka dit när vi får röra på oss mer.
   Skön söndag!

 14. Karin skriver:

  Vilken trevlig utflykt! Mysig stad och en väldigt vacker bro! Bra att den är kulturminne.
  I mina trakter var det en bonde som rev en sådan där vacker välvd stenbro (fast mindre förstås) för att bygga bredare väg och bro för sina tunga maskiner. När han fick skäll av kulturmiljövårdande myndigheter förklarade han att han bara hade EU-anpassat sin bro.
  Efter Brexit är det väl ingen risk att någon kommer på idén att EU-anpassa stenbron i Llanidloes!

  • Lena i Wales skriver:

   Hoppsan, här hoppade mitt svar bort!
   En jättemysig liten stad.
   Vilken brohistoria och vad folk kan hitta på när de vill.
   Här har man skyllt dumma regler på EU, även om det är det egna parlamentet som bestämt de, så korkat!
   Trevlig söndag!

 15. skogsnuvan skriver:

  Vilken mysig liten stad och vilka speciella hus med fina utsidor. Här har det varit varmt i en hel vecka nu och till och med i vattnet är det 21 grader. Det växer så det knakar och är varmt så in i norden.

 16. Karin Eklund skriver:

  Tack igen Lena; du drar iväg oss på så trevliga rundor i Wales.
  Llanidoloes, ett härligt namn att träna tungan på. Tänk ändå, ända från 1200-talet. Wow.
  Nu ska jag vandra vidare lite bakåt i din blogg. Min tid har inte räckt till att göra besök tidigare men nu så..
  Ha det fint!

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns så mycket att se här och snart kanske vi kan resa runt igen och se oss omkring.
   Vill man träna tungan, ett bra förslag; lär dig walesiska!
   Här finna så många gamla byggnader bevarade, dels att de inte är byggda i trä,utan sten och dels att man helt enkelt inte haft råd att bygga nytt.
   Önskar dig en skön söndag!

 17. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Ja det verkar var en sárdeles mysig stad. Skulle man kunna bo i 🙂 Fina hus och smáaffárer!
  Sána gár inte i min lilla stad Sumpan. Folk fár áka till stora centrum.
  Ha en bra vecka! Kram P

 18. Marita Lilja skriver:

  Jätemysig stad och om jag minns rätt så var vi där med Lasses resor och du guidade oss på hela resan i Wales, vill åka dit igen. Kram från mig Marita Lilja i Kumla. Vi har 24 grader här men inget regn, kruttorrt..

  • Lena i Wales skriver:

   Staden är så fin.
   Däremot har jag inte varit där med Lasses Resor, men vi besökte några andra små fina ställen då.
   Så roligt att du vill komma tillbaka till det vackra Wales!
   Ha en skön dag i värmen önskar Lena från ett mulet Wales!

 19. farfar hebbe skriver:

  Det var roligt att få följa med dig genom den lilla fina staden Llanidoles.Ja här har det varit några soliga varma dagar.jag tror att idag blir det ännu varmare redan +23,8 på skuggsidan..Haé Kram.

 20. Ama de casa skriver:

  Det finns många fina städer i Wales, men varför måste dom ha så grymt svåra namn? 😉

  Ha en fin söndag!

 21. Helena skriver:

  Vilken sympatisk stad! Där skulle jag kunna tänka mig att bo. Hoppas ni får lite värme snart. Här skulle vi behöva regn.

  • Lena i Wales skriver:

   Så fin liten stad och så trevlig stämning.
   Sol nu på morgonen och det lär bli en fin dag. Ska bli sol och skurar i kommande dagarna, bra kombination för växtligheten.

 22. wiolettan skriver:

  Vackra bilder ifrån en vacker stad. Gillar stilen på en hel del av husen. Det ser så rent och fint ut på gatorna också.
  Intressant att få lära sig så mycket om olika platser.
  Vi har haft soligt och varmt i flera dagar, känns bra.
  Ha det bra.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Det är ett mysigt litet ställe. Det är blandat med hur rent eller smutsigt det är på gatorna här.
   Vad skönt att ni har det varmt och skönt. Sol här på morgonen.
   Kram!

 23. Franska Fikon skriver:

  Vilka fina och mysiga hus i denna lilla stad! Fascinerande att korsvirke kan variera så, jämför tex Normandie och Skåne med dessa – helt annorlunda byggstil och ändå inte. Ha det bra!

 24. Therese Bjärstig skriver:

  Åhh tänk att få strosa där, så fina butiker och skyltar, så gemytligt och fint! Jag är smått betagen av stilen som finns i mindre byar och samhällen på landsbygden både i Wales och södra England… Det kanske är därför jag är så förtjust i brittiska sommardeckare som morden i Midsomer, Vera och andra liknande serier. Ha nu en fin vecka!

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns mindre och mindre av små individuella affärer, inte tillhörande någon kedja, men fortfarande många små kvar. Hoppas jag i alla fall att de är kvar efter Corona, vem vet. De har ju inte öppnat ännu. Intressant, men skrämmande också.
   Dessa små ställen är speciella och jag förstår din fascination.
   Ha det bra!

 25. Åse skriver:

  Vilken härlig stad med vackra byggnader, där skulle jag kunna tänka mig att strosa. Ha en fin dag. Kram Åse

 26. Anni skriver:

  Tänk att få se marknaden som den såg ut när det begav sig. Jag tycker alltid att det ser så trångt ut, men det kanske var tillräckligt med plats? Vacker byggnad oavsett. Tänk, så långt från kinesiska jättemarknader …

 27. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2020 del 1, januari – juni | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s