WALES – MONMOUTH 49 – staden i Covid19 tid och väder

Första dagen i juli månad, onsdag och bloggdags! Idag från en promenad genom min lilla stad Monmouth. Hur ser den ut i Covid19 tider? Också om växlingarna i vädret här i Wales.

Monmouth söndag 28 juni 2020

I söndags förmiddag tog vi bilen ner till staden. Parkerade på vår sida om floden och promenerade in mot staden för att se hur den ser ut i dessa tider.

I detta gula hörnhus var tills för några år sedan en pub, men som många andra pubar lades den ner, brist på besökare. Den har stått tom i flera år, men nu har man öppnat en cykelverkstad där. Sedan Covid19 började har det sålts fler cyklar i UK än någonsin…

…en söndag förmiddag är bra att promenera runt eftersom det i stort sett är folktomt, inte för att det är alltför många på gatorna vardagar heller, men mindre folk, mindre risk för smitta. Dessutom är söndag mannen gärna vill har en tidning, den är så tjock att han har att läsa i en hel vecka.

På söndagar är affärerna bara tillåtna att ha öppet 6 timmar, vanligtvis mellan 10 och 16. Många små affärer är stängda på söndagar också under normala omständigheter…

…på den lilla gågatan, Church Street, ca 200 m lång fanns 4 affärer som slagit igen…

…det positiva är att man reparerar flera av de annars misskötta husen, lagar och målar, behövdes så väl…

…man har också börjat gräva upp genomfartsgatan. Vilken dålig timing! Inget gjort under hela tiden vi hade lockdown och alla affärer var stängda i flera månader, utan man väljer att börja gräva upp samma dag som affärerna fick lov att öppna, måndag förra veckan…

…som ni troligen redan insett är man inte speciellt bra på planering här i UK, ett bra bevis är Brexit. För mig som kommer från välorganiserade Sverige är det svårt att förstå hur man tänker eller kanske inte tänker. Ni som bor i Sverige kanske inte håller med mig om hur välorganiserat Sverige är, men jämför ni med UK, så är det milsvid skillnad. Om man inte bor här i UK är det trots allt nog lite svårt att förstå hur oorganiserat mycket är här, vilken röra.

Varför gräver man upp gatan? Jo, det är en genomfartsgata för lokal trafik och vid vissa ställen ganska smal. Nu har man bestämt att enkelrikta den, vilket jag tycker låter förnuftigt. Trottoarerna blir bredare och trafiken minskar. Det var också omöjligt att hålla 2 m avstånd när trottoarerna var så smala…

…arbetet fick också en liten paus några dagar eftersom man när man började gräva upp gatan upptäckte att man också grävde upp valv tillhörande gamla källare och tunnlar under staden. Dessa var väl kända bland gamla stadsbor, så naturligtvis blev reaktionerna stora…

…en nedlagd affär…

…ytterligare  två nedlagda affärer. Mellan dessa finns en välgörenhetsaffär som fortfarande finns kvar. Välgörenhetsorganisationerna har också lidit mycket under lockdown. De pengar de brukade få in för att hjälpa andra har uteblivit p g a att alla deras affärer varit stängda. Nu har de ju haft tillåtelse att vara öppna i en vecka, men det har inte varit lätt att få personal eftersom de bygger på frivilligt arbete och de flesta av de som jobbar där är 70+ och varken ska eller vill vara ute bland folk…

…ytterligare nedlagd affär…

…positivt är att man målat och reparerat flera av husen på huvudgatan, t o m  i uppiggande färger…

…ytterligare en välgörenhetsaffär där det är ont om personal. Huset ser inte alltför dåligt ut, men…

…tittar man lite närmare ser man att skrapan och penseln behöver användas här…

…ytterligare en stängd affär. Denna sålde kort och lite smågrejer. Gillade den och kommer att sakna den…

…inga caféer är öppna ännu. Inte heller pubar och restauranger.

Fy, vad jag känner att jag varit negativ på många sätt. Tror att Covid19 också satt sig i mitt sinne, skärpning Lena!

Så nu till något mer positivt…

…det normalt sett otroligt fulla huset (det positiva började dåligt!) med toaletter har fått vackra blommor längs väggarna…

…det är frivilliga som planterar dessa lådor, men de får pengar till växter genom olika organisationer…

…även fina blommor på andra sidan byggnaden!

Vädret

Vädret i lördags:

Kl 14.00

Kl 14.02

Kl 14.13

Kl 14.00

Kl 14.02

Kl 14.13

Växlande väder! Ja, minst sagt. Här växlar det snabbt.

Vi hade några fantastiska dag i förra veckan, med upp till 32 grader. Så underbart att sitt ute under parasollen och bara njuta. Sedan kom förändringen. Lördagen som ni ser ovan med växlande väder från minut till minut hela dagen. Söndag fint på förmiddagen med blandat sol och moln, men lite blåsigt. På eftermiddagen växlande igen. Måndag och tisdag till största delen torrt, men molnigt och blåsigt, ca 15 grader.

Genom beskrivningen ovan förstår ni också varför det pratas så mycket väder i UK. Växlingarna är stora och snabba.

Var ligger Monmouth?

 

Ha det bra och var försiktiga!

Det här inlägget postades i Monmouth, väder. Bokmärk permalänken.

50 kommentarer till WALES – MONMOUTH 49 – staden i Covid19 tid och väder

 1. Madame skriver:

  Det var spændende at se jeres by – men trist med alle de lukkede butikker. Hvor er det smukt med blomsterne udenpå toiletbygningen.
  Vejret hos dig er lige som her 🙂
  Ha’ det godt!

  • Lena i Wales skriver:

   Javisst är det tråkigt med alla nedlagda affärer.
   Så fint med dessa blommor på toilettbyggnaden, muntrar upp och gör en glad!
   Tydligen har det vackra vädret även försvunnit hos dig i Danmark.
   Ha det godt!

 2. Så klart att vi blir påverkade av Covid-19, på flera sätt, även till sinnet… Vi är ju inte vana på något vis vid denna konstiga situation. Och nedlagda butiker ser verkligen sorgligt ut!
  Men så fint med blomlådorna! =)
  Ha en fin 1:a juli!
  /Maria

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tror att vi blir mer påverkade till sinnet än vi kanske förstår direkt.Svårt att vänja sig vid denna onaturliga situation, men bara att gilla läget, tyvärr.
   Så tråkigt med nedlagda affärer, men nog tyvärr något som kommer att fortsätta.
   Blomlådorna gör en i alla fall glad!
   Ha den fin dag!

 3. Marit skriver:

  Det var flotte farger de hadde malt bygningene i! Trist med så mange stengte butikker. Flotte blomsterkasser 🙂
  Ha det godt.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar dessa färgglada hus, muntrar upp.
   Affär efter affär lägger ner, del p g a näthandeln och sedan Covid på detta, inte lätt för många.
   Visst är blommorna fina. De gör mig glad i alla fall.
   Ha det godt!

 4. snygga rosa hus, ser stillsamt ut…

  • Lena i Wales skriver:

   Så bra att staden rustats upp, var i stort behov av detta.
   Mycket lugnt på stan en söndag morgon och troligen inte så mycket på gång andra dagar heller, tyvärr.
   Ha det bra!

 5. walkaboutsweden skriver:

  En tanke (med en fråga) slog mig när jag tittade på det där huset med alla nyuppsatta blomsterlådor.
  I serier, filmer och på bilder från GB så slås jag av all blomsterprakt och funderar på om även männen är mer trädgårdsintresserade där, jämfört med här.
  För inte kan det väl vara ”bara” kvinnor som fixar allt detta (som man ser). Känns som om det är ett genuint intresse hos alla. Bl.a. har jag sett pubar nästan helt täckta av blomsterlådor/krukor.
  Hur upplever du det?

  Varma hälsningar: Barbro

  • Lena i Wales skriver:

   Det är väldigt stort intresse generellt för trädgård och växtlighet här. Jag tror att det beror mycket på att vi har gynnsamma förhållanden för växtlighet här, Golfströmmen gör att det väldigt sällan blir riktigt kallt här och den rikliga nederbörden gör att det växer bra. Detta gör också att vi har lång växttid, kort vinter och lång vår och sommar.
   Jag vet inte, men tror nästan att det är fler män än kvinnor som sysslar med trädgård, men det kan vara fel, i alla fall fiftyfifty.
   Det är nästan obligatoriskt att pubar här har flera hängande korgar, fulla med blommor.
   Ha det bra!

 6. iamittilivet skriver:

  Samma fantastiska planering här! Lockdown började lyftas, butiker fick öppna – då ska man lägga ner fiberkabel! Bryta upp asfalt, gräva, ner med kabeln, fyll igen och asfaltera. Ryker? Dammar? Butikerna är tokiga!

  • Lena i Wales skriver:

   Det är nog ungefär samma ordning eller oordning på saker och ting hos er som hos oss verkar det som.
   Inte alltid lätt att komma till dessa länder som ordningsam svenska, fast väldigt roligt!
   Ha det bra!

   • iamittilivet skriver:

    Roligt och intressant på håll – inte så kul när det drabbar en själv…ibland måste jag räkna till 10…har turligt nog lätt för att anpassa mig!
    Må gott!

 7. Tänk att vi redan har tagit första klivet in i årets andra halva …

  Det är lätt att bli nedstämd när man ser alla butiker som inte har klarat sig, konstigt vore det ju om du inte blev det. Det är ju människor bakom som troligen inte har det alltför lätt. Dessutom är det ju lätt när man suttit instängda så som vi gjort, att man känner sig trött och håglös. Jag skulle inte vilja kalla det för deprimerad utan just håglös, inte lust att ta tag i något emellanåt. Tur att man är som vädret, det växlar om fort.

  Jag håller med dig, de borde ha kunnat gjort det innan men de har väl suttit på sina kamrar under våren och hittat på saker att göra. Att däremot gräva upp gammalt under gatan, det är ju rent klanteri! Antar att det finns något motsvarande gatukontoret och att de inte haft informationen eller förmedlat den till de som utför arbetet är bara så klantigt!

  De nymålade rosa husen, undrar om de haft en inbördes tävlan om att hitta den ”rosaste” färgen! Inte mitt val men det blev en glad färgklick och roligt med nyanserna.

  Blommorna är ju bara så vackra! Så omsorgsfullt planterade och välskötta! Och tänk så fint det blir med den nya gatan och breda trottoarer!

  Ha en fin vecka! Nu måste jag nog åka och handla. Det var ju trist …

  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tycker tiden gått så fort, konstigt, borde väl varit tvärt om.
   Visst är det hemskt att se allt nedstängt.
   Jag är absolut inte deprimerad, men som du säjer håglös. Längtar så efter familjen i Sverige och de små barnbarnen. Och lättare blir det inte med tiden, snarare värre.
   Det här grävandet var klantigt och det var också det folk reagerade mot. Fråga inte någon utbildad från någon annan ort, prata med det vanliga folket som bott där sedan många år, de vet mer. Det finns typ gatukontor, men det är väldigt dålig ordning på det mesta här, tyvärr.
   Jag vet faktiskt inte om de kan måla hur som helst eller hur det godkänns, något att ta reda på. Minns inte riktigt vilken färg de hade tidigare, måste titta på mina tidigare bilder.
   Utan frivilliga krafter skulle inte denna blomsterprakt finnas. Ja, utan frivilliga krafter skulle än mindre varit gjort här. Hela samhället är uppbyggt på detta i många hänseenden.
   Ha det skönt och kram!

 8. Ingrid skriver:

  Det var minsann häftiga färger på husen längs huvudgatan, men det ser onekligen lite slitet ut annars.
  Våra väder påminner minsann om varandra, för förra veckans högsommarvärme har förbytts till ett mera normalt sommarväder.
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Det är så mycket som är slitet här och väldigt få verkar bry sig. Så stor skillnad mot i Sverige. Jag tycker om färgerna.
   Här ska vädret bli bättre nästa vecka, säjer de, så några dagar senare har ni det hos er också.
   Kram!

 9. Violen skriver:

  Mysigt med en promenad i din hemstad! Ser lugnt och fridfullt men så är det ju coronatider också. Kul med färgglada hus som piggar upp stadsmiljön!
  Vi längtar efter regn men det kommer bara några droppar då och då. Nu börjar gräsmattorna bli gulbruna och det är ju inte så kul. Hoppas på några ordentliga skurar i natt!
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Det är en mysig liten stad, bara synd att så mycket stängts av olika anledningar. Gillar det färgglada, man behöver inte vara så rädd för färger.
   Det verkar som det regnat en hel del på vissa ställen i Sverige, men inte överallt. Vi har haft nederbörd så det räcker för ett tag.
   Ha det bra!

 10. Karin skriver:

  Intressant utflykt i en stad som verkar klara sig, om än lite haltande.

  Det där med planering … Visst kan man bli galen på sånt (om man till exempel ser hur Slussenprojektet hanterats), men ibland blir man glatt överraskad. Det bolag som står för elnätet i mina hemtrakter beslöt att gräva ner ledningarna för att slippa alla avbrott pga fallande träd och liknande. Samtidigt pågick kabeldragning för fibernät i trakten. Och kan du tänka dig, fiberbolaget och elledningsbolaget lyckades samordna sig så att det bara behövde grävas en gång!

 11. Vad tråkigt med så många nedlagda butiker! Tyvärr ett klassiskt problem i småstäder.
  Apropå välgörenhetsbutiker och covid-19-pandemin, så gjorde man på ett kreativt sätt här i Strängnäs i Röda korsets butik: Olika saker sattes på ”display” i entréhallen innanför glasdörrarna, väl synliga från gatan. Man tog också flera närliggande (tomma) skyltfönster i bruk. Varje föremål fick en siffra på sig och sedan uppmanades man ringa ett visst nummer om man var intresserad av att köpa, så kom någon ner till butiken. 🙂

  Angående väderväxlingar, så är det detsamma här också just nu. Så intressant att se skillnaden på din trädgård i soligt respektive regnigt väder. Så mycket vackrare allt blir i sol!

  Ha det så bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har förstått att läget är liknande i Sverige, trots ingen lockdown eller Brexit.
   Smart och inovativt sätt att handla på, bra gjort.
   Verkar som vissa delar av Sverige också haft växlande väder det senaste. Ikväll var det soligt och härligt här för några timmar, efterlängtat.
   Ha det bra!

 12. Geddfish skriver:

  Det är lite som jag kommer ihåg Wales, blandade färger på husen, rätt så skarpa färger. Huller om buller och lite slitet.
  Grönt och skönt och vackra blommor.
  Vädret, ja vi pratar också mycket väder i Sverige. Just nu rätt tråkigt och svalt. Och redan juli månad. Fyra månader med social distansering. Ja, ibland deprimerande. Och så ska man inte klaga 😀
  Men det finns bloggar att läsa 😀 ha det så gott, fina Lena och kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Härliga minnen du har från Wales! Så glad att du varit med mig på en resa!
   Vilken tid vi lever i, bara att försöka göra det bästa av det hela, men ibland går bara musten ur en, som en sulle säja på väskötska.
   Kram!

 13. skåningen skriver:

  Tråkigt med alla nerlagda affärer!
  Vi har nog dåliga minnen alla!
  Kram!

 14. Ditte skriver:

  Fint med blommorna som lyser upp och roligt med hus som målats. Ja, många tråkigheter har följt i pandemins spår. Så här såg det ut i Gamla stan i maj när jag vara där. I juni något mer aktivitet men sorgesamt öde. Jättetrist. Men en del restauranger, caféer och butiker har öppet- Ska nästa vecka ta mig en titt igen och se hur det är nu. Hoppas på lite mer liv då.
  Lite svalare väder här också nu. Men jag tycker bara det är skönt med lite omväxling nu. Antar att solen och värmen här snart är tillbaka.
  Önskar dig en fin vecka.
  Ha det så bra du kan.

  • Lena i Wales skriver:

   De gör faktiskt en hel del för att rusta upp staden lite, vilket behövdes.
   Man hoppas det är lite mer liv, men bara inte för mycket. När ska det ta slut?
   Här har det verkligen växlat och det snabbt, lite för snabbt. Vill ha lite sol och värme igen!
   Ha det bra!

 15. Ama de casa skriver:

  Vilka jättefina blomlådor – ett väldigt braigt initiativ där 🙂

  Ha det gott!

 16. wiolettan skriver:

  Så lugnt det var i din stad, inga bilar och inga människor. Söndagsmorgon, jo men det brukar ju alltid vara några hurtfriska personer ute och de som rastar sina hundar.
  Otroligt många affärer som har lagt ner. Men vad jag förstår så var det väl före Corona, eller?
  Roligt att få se bilder och få en aning om hur det ser ut.
  Vackra blomlådor.
  Vi har nu äntligen fått några dagar med regn, efter flera dagar med cirka 30 graders värme. För mycket i min smak, men vi människor är ju olika.
  Ha det fint och var rädd om dig.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Det var i stort sett folktomt i stan mycket p g a Covid19.
   Katastrof att så många affärer lagt ner, näthandel en början och Coronan hjälper dem inte.
   Blomlådorna är så fina, lyser upp, vilket behövs.
   Vad skönt att ni fått regn, det behövdes hos er. Tänk om allt kunde varit lagom!?!?!
   Kram!

 17. farfar hebbe skriver:

  Dagen har varit fråmulen till nyss här,sedan kom det en rejäl skur,hörde även att det åskade lite.Haé Kram.

 18. Vi har haft liknande väder. För varmt förra veckan tycker jag. Man får vattna varje dag i trädgården, och den är stor. Att jobba i trädgården blev svettigt, men det vara bara att köra eftersom jag hade visning på lördag. Men oavsett väder så är der härligt med en svensk sommar. Jag har också gillat dig på Insta. Ha det gott!! Monica

  • Lena i Wales skriver:

   Lycka till med visningen imorron!
   Finns det något bättre än svensk sommar? Längtar så till det, men så blir det nu inte.
   Såg att vi nu följs vid på Intsta också, roligt.
   Ha det bra!

 19. Therese Bjärstig skriver:

  Tack för rundan i din stad, mysigt som alltid. och fint att renovering pågår, och aldrig kunde jag tro att pubar stängde pga få besökare hos er? Har en bild av att det finns kvarters/lokala pubar som man är trogen och besöker på stadig basis oavsett om det är öl eller en kopp te man tar. Här väntas nu regn in, men ja, bara att gilla läget, efter regn kommer ju oftast sol!

  • Lena i Wales skriver:

   Jo, fler och fler pubar stänger. Många olika anledningar, bl a att fler och fler respekterar att man inte dricker för mycket när man sak köra, höga hyror, skatter m m. Tråkig trend. FAsta det finns fortfarande många kvar, så vi är inte utan pubar här.
   Ska bli lite blandat väder här idag.
   Ha det bra!

 20. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Klart man blir nedstämd av situationen…man ska inte förställa sig…det ääär oroligt. När tar det slut?
  Jag är nervös för passexp i dag…är det folk? Kan ju inte ha munskydd osv…
  Vilken fin stad ni har där…mysig med fina hus! En del med vackra färger.
  Vädret är lite si och så men gillar inte över 25 gr 🙂
  Kram P ♥♥

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, när det tar slut vet vi tyvärr inte ännu, vi får bara göra så gott vi kan tills dess.
   Monmouth är en fin liten stad,men behövdes putsas upp lite, vilket nu börjar göras, positivt.
   Över 25 är också för mycket för mig, men det har vi inte haft bekymmer med här den senaste tiden.
   Kram!

 21. engstromemmas skriver:

  Kul att få hänga med på en liten runda! Är så fascinerad över byggnaderna, wow så fina de är och otroligt härliga färger. Kontrast med Sverige helt klart 😃

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att ha dig med på rundan.
   Ja, verkligen så annorlunda mot Sverige. Fast Sverige har också fina hus, röda trähus m m. Annorlunda mot här.
   Ha det bra!

 22. Tomtan skriver:

  Skiftande väder här med. Hagel sol regn… Och igår var det blötsnö…. Sommar i Härliga Härjedalen

 23. Det är verkligen lätt att känna sig lite negativ, tur vi har fina blommor, natur och ibland solsken som piggar upp. Här har vädret också växlat, men nu verkar molnen vara här för att stanna- åtminstone över helgen.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, något behövs för att muntra upp här nu och blommor hjälper alltid.
   Kanske skönt med lite svalare hos er, verkar ha varit så värmt hos er.
   Trevlig helg!

 24. Vilken härlig färgexplosion i era blå krukor! =) Och vad fint med lavendeln hängandes så där! Jag tycker att ni bor så vackert! Vilka härliga omgivningar!
  Ha det fint!
  /Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s