WALES – LAVENDEL, PORK PIE och MIN TRÄDGÅRD

Idag en blandning av blommor och mat på bloggen!

Min trädgård 1 juli 2020

Här blommar det för fullt!…

…likaså i de blå krukorna framför huset.

Främst är det pelargonier och lobelias. Här kommer en störtskur av bilder från de blå krukorna:

Vädret har varit blandat igen, men lite mer positivt än i början av veckan. Nu är det mest moln, lite sol och några få små regnskurar. Sena eftermiddagar och tidiga kvällar har varit bäst med underbart solsken. Längtar efter mer sol och värme!

Det lilla körsbärsträdet har några få bär, men inte många. Det har tidigare givit en del körsbär, men vi har nästan inte ätit några, det har fåglarna gjort för oss!

Lavendel

Den nya lavendeln har börjat blomma, så snart är det dags att plocka och hänga upp den för torkning inomhus. Så det var dags att ta ner de gamla…

…lägga dem på en tidning…

…krossa med mellan händerna och…

…lägga dem i burkar. Så småningom kommer de att fylla lavendelpåsar!

Pork pie

Jag tror inte det finns pork pie i Sverige. Typiskt brittiskt. Pressat fläskkött och gelé inbakat i ett pajskal. Jag har aldrig hört talas om att någon gjort egna, utan de köps färdiga.

Detta märke, Melton Mowbray, säjs vara det bästa. Namnet har den fått från staden med samma namn i Leistershire (uttalas Lässterschär) i England. Där blev den mycket populär i samband med rävjakter i slutet av 1700-talet.

De äts kallt till en sallad, som förrätt, vid sidan av en smörgås eller som mellanmål. Man kan äta den hur som helst och hur mycket man vill, men de innehåller mycket fett, så lite försiktig ska man nog vara.

Jag tycker det är så gott! Fast undviker att äta för mycket p g a den inte är speciellt nyttig!

Instagram

Jag tror att många av er läsare har Instagram. Om vi inte redan har kontakt där, skulle det vara roligt att få kontakt. Skriv gärna ert Instagramnamn i en kommentar eller gå direkt in på mitt konto

lena_i _wales

och gör ett följ så jag kan följa er.

Jag har gjort det ganska enkelt för mig med namnet på Instagram, men jag vet att många har påhittade namn vilka kan var svåra att lokalisera till bloggen eller ert namn, så svåra att hitta. Nu hoppas jag vi få kontakt även där!

Trevlig sommarhelg!

Detta inlägg publicerades i årstider m m, Min trädgård, Recept, väder. Bokmärk permalänken.

68 kommentarer till WALES – LAVENDEL, PORK PIE och MIN TRÄDGÅRD

 1. motionochfritid skriver:

  Vacker blomprakt du har. Vädret har varit upp och ner nu ett tag men regn har vi fått. Så nu hoppas vi på mera värme och sol här också.
  Ska söka upp dig på Instagram, bra idé!
  Önskar dig trevlig helg!

 2. Madame skriver:

  Hvor er det dejligt at se, at du tørrer lavendel og også laver små lavendelposer. Sådan nogle har jeg liggende ved mit tøj. Så fine krukker du har med blomster!
  Jeg har ikke set pork pie her, men det er lækkert.
  Ha’ en rigtig fin weekend!

 3. Thalassa skriver:

  Vilken blomsterprakt du bjuder på denna svala, småregniga svenska lördagmorgon. Så vackert!

  Själv har jag tyvärr ovanligt lite av den varan i år. De vilda blommorna och några tidiga perenner, som pionerna, har blommat över. Underbart var extra kort i år. De flesta krukor och pytsar gapar tomma, då jag p g a coronan isolerat mig rätt hårt och inte åkt till handelsträdgårdar.

  Lavendel har även jag i massor, och om några veckor kan jag nog byta ut fjolårets dammiga knippen mot nya fräscha. Hänger dem här och där men har dem bara som dekoration.

  Trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad skönt att ni också fått lite regn, bra för växtligheten och minder chans för skogsbränder.
   Värmen verkar ha tagit ut sin rätt på blomstringen i Sverige i år.
   Tråkigt att inte kunna komma till handelsträdgården, var samma här tills för några veckor sedan.
   Vad kul att du också har mycket lavendel, fint som dekorationer.
   Trevlig helg!

 4. Anita skriver:

  Vilken njutning att se alla dina krukor med alla de fina blommorna. Jag tycker ju också om pelargoner, dom är så tacksamma. Jag antar att du också sparar dina år efter år?

  Pork pie har jag nog aldrig smakat, trots många besök i UK. Jag tror att jag också skulle gilla det men det ser fett ut så magen skulle kanske protestera lite. Klokt att inte äta för mycket.

  Och Lena … din lavendel! Wow, vilka buketter! Jag har ingen lavendel längre i trädgården, dom har inte trivts då vi haft så blött. Men kanske skulle jag försöka igen för nu har ju klimatet ändrats och vår trädgård är nu mer torr. För oj så sugen jag blev på att göra lavendelpåsar. Jag vet att jag gjorde lavendelsocker också som jag använde när jag bakade lavendelskorpor.

  Här har kommit in lite svalare luft. Igår hade vi 22 grader och jag var ute i flera timmar i trädgården och bara njöt. Precis lagom varmt. Imorse vaknade jag av ett mjukt regn. Mycket välkommet då hotet om bevattningsförbud hänger över oss.

  Önskar dig en fin helg. Jag hoppas att du slipper regnet och får njuta av lite sol!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar min blomsterprakt.
   Nästan alla pelargonierna är övervintrade, bara några få nya för i år. De övervintrade bra och blev fina, mycket p g a att vi kom tillbaka till Wales från Spanien så tidigt i år och kunde sköta om dem.
   Pork pie ser man sällan på menyer på pubar, men finns i de flesta hem.
   Lavendel växer väldigt bra i vår trädgård, så det blir många påsar per år här. Roligt.
   Jag tror att ni verkligen behövde lite regn hos er och 22 grader är perfekt, då orkar man röra sig runt lite också. Över 25 grader och det tar emot att röra sig och jobba i trädgården.
   Hoppas ni slipper bevattningsförbud.
   Molnigt här på morgonen, men vi får se om det klarnar upp lite mer senare under dagen.
   Ha en skön helg!

 5. Märtha skriver:

  Ett ”gladare” inlägg än onsdagens (som jag inte kommenterade, men nog läste…)! Vi har mest pelargoner i krukor, de är inte så värst blomvilliga ännu, men många har vackra brokiga blad. Mycket har blommat över här, bl.a. alla pioner. Pork Pie liknar det som finns/fanns här i konservburkar, pressat nöt- eller svinkött. I min barndom fanns det alltid hemma, bra ”nödmat” när färskare och inspiration och tid saknades i sommarmatlagningen. Och lavendeln har vuxit bra i år, har endast en liten planta, kanske den blommar så att jag kan ta vara på något i år. Hälsningar från +18,4, blåsigt, regn på kommande.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, blommor gör en alltid glad och det behöver vi nu.
   Så några av dina pelargonier på fb. Har inte kommit lika långt som här ännu, men är säkert på gång.
   Pork pie har en ganska stark smak, bl a av peppar. Jättegott!
   Lavendel växer bra här, så vi har många plantor här. Tacksamt och lättskött.
   Molnigt och 15 grader här nu.
   Önskar dej en fin helg!

   • Märtha skriver:

    De pelargoner på Fb som är till försäljning är skott som planterades för knappt två månader sen. Men blomningen har inte riktigt börjat på riktigt ännu. Och jag har inget instagram-konto, btw…

 6. Marit skriver:

  Du har så mye fint som blomstrer i hagen din! Lavendel dufter så godt, og er så fine når de blomstrer. Mine har akkurat startet blomstringen her.

  God helg!

 7. Ingrid skriver:

  Vilken blomsterprakt Lena! Du har uppenbarligen väldigt gröna fingrar.
  Pork pie har jag aldrig hört talas om, men jag kan tänka mig att det är gott.
  Följa dig på instagram vill jag givetvis också göra.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Det är fint här nu. Jag tror klimatet hjälper till där de gröna fingrarna inte kan göra allt.
   Pork pie är gott, men finns inte på pubmenyer här eftersom det inte är en hel rätt, men finns i många hem.
   Väntar på att du dyker upp på Insta, så jag också kan följa dig.
   Kram!

 8. Eva skriver:

  Vilken blomsterprakt. Avundas dig all din lavendel. Den där pork pien är jag dock inte så sugen på. Ska kolla dig på insta. Ha en riktigt skön lördag och söndag!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det blommar så det knakar här.
   Lavendeln ska snart skördas. Det tar tid att göra det, för jag har ganska mycket.
   Pork pie kanske inte passar alla, den är lite annorlunda.
   Ska bli roligt att träffas på Instagram också,ser fram emot detta.
   En fin helg önskar jag dig!

 9. Anni skriver:

  Som det blommar hos dig, härligt frodigt! När jag skördar min lavendel ger jag den till dottern, hon syr och broderar fina påsar. Pork pie har jag ätit, men tycker inte att det är någon höjdare. Just det där att den äts kall är inte så gott, tycker jag. Däremot håller jag med dig om vinäger på pommes frites – usch, så brittiskt och äckligt 😉 Samma sak med vinäger på chips. Gillar inte. (Inte Marmite heller).
  Som du förstår har jag läst tillbaka och sett alla dina lägesbilder från folktomma gator och stängda affärer. Igår jobbade jag i Gamla stan och dit har en del turister hittat tillbaka. En guidad tur pågick och det kom folk gående med kamera på magen. Så mycket försäljning är det dock inte. Ungefär som om det var februari, snarare än turistsäsong. Trist. Vi har också medarbetare som är +70 och en som är fast i Chile, men han ska nog komma hem på tisdag. Gotlänningarna har hållit sig på sin ö, men i nästa vecka är det två av dem som ska jobba. Överdödligheten är borta i Sverige och smittspridningen har minskat kraftigt i Stockholm. Så skönt!
  Var rädd om dig. Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Här blommar det så det knakar!
   Vad bra att ha en dotter som kan ta hand om lavendeln och kanske får du då njuta av färdiga påsar.
   Jag tror meningen om pork pie är delad, antingen gillar man det starkt eller inte alls.
   Bra att lite turister har kommit tillbaka, lite peu en peu. Hoppas att försäljningen också snart går upp.
   Oh, vad skönt att höra att smittspridningen minska ti Stockholm, det glädjer mig.
   Kram!

 10. Monica skriver:

  Så härlig blomning du har, så fint det är! Jag är väldigt förtjust i lavendel, alltid varit, och vilka fina du har i mängder. De växer i år bra här med i vår bostadspark, förra året planterades mängder, men på balkongen är den lite seg i tillväxt, tänkte i år klara den över vintern. På stuglandet norr om Uppsala har jag en rabatt, de överlever fast det räknas som för kallt där. Men blir inte lika fina som i England 🙂 kul du skrev uttal på ”Lässter”, Anna och jag pratade precis om staden och jag vill få till nåt med Lej där i början men nu kan jag 🙂 ha det så fint Lena i ditt slottsparadis.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det blommar så fint nu, vackert.
   Jag tror lavendeln trivs bra i vår jordmån och vårt klimat. Mycket i år också.
   Varken engelska ord eller ställen är lätt att uttala, inte walesiska heller för den delen,hihi.
   Hälsningar från slottet!

 11. Biggeros skriver:

  Ja, engelsmän har många olika pajer men mest gillar jag shepardpie =)
  Vilket hav av blommor du har och vad de frodas i det bötdiga klimatet. Här är det torka=(
  Jag följer ditt Instagramkonto.
  Trevlig helg ❤

  • Lena i Wales skriver:

   Pajer är vi bra på här och pajaser också för den delen, speciellt en med blont rufsigt hår!
   Klimatet här är fantastiskt för växtligheten, men kanske inte alltid lika gynnsamt för människor. Längtar efter sol och värme och du längtar efter torka. Var finns det svenska lagom?
   Ja, vi följer varandra på Insta, jättekul.
   Ha det bra!

 12. walkaboutsweden skriver:

  Tack Lena, nu kan vi ses på Insta också.
  Barbro

 13. En sådan här regnig och blåsig lördag blir jag extra glad av att se dina färgrika blomfoton.
  Lavendel är jag svag för. Både att se och dofta på. När vi flyttade till bostäder med trädgård var det en av de första sakerna vi skaffade – en lavendelhäck.
  Vi är ju redan Instakompisar. 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Regna har vi inte haft idag, men moln och blåsigt, det har det varit.
   Det behövs verkligen lite färgglada blommor under dessa omständigheter.
   Visst är lavendel härligt, både att se på och att dofta på.
   Ja, vi är redan Instagramkompisar, roligt.
   Ha det bra!

 14. Hilma Eklund skriver:

  Men gud så kul det där med lavendeln! Verkligen kul att kunna göra själv ju 😀 och jag bara ÄLSKAR dina blomsterodlingar! 🌸 kram!

 15. Emma Engström skriver:

  Så fantastiska blommor verkligen man blir ju hur glad som helst av att se alla fina färger de har!! 😀 Är så himla avis på dig kan jag tala om, men inspirerad man blir av att göra iordning sitt egna frampå! 😀 KRAM

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt om jag kan göra dig glad. Detta är lite av meningen med att visa dessa blommor. Själv blir jag glad av dem och vill gärna dela med mig av detta till andra också.
   Kram!

 16. Ditte skriver:

  Härlig blomsterprakt! Så roligt att se. Är så förtjust i dina blå krukor. Har mina också i bruk men balkongen är inte så stor så det ryms inte så många.
  Och tänk nu den nya lavendeln som blommar och att det då är dags att ta ner den som torkat och lägga i burkar för att använda senare.
  Önskar dig nu en fin helg.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag älskar mina fina blå krukor, hel min stil. Vi har ett bra klimat för växter, men nu längtar jag efter sol och värme här.
   De gamla går i burk, de nya ska upp, naturens gång.
   Ha en fin fortsatt helg!

 17. Barbro S skriver:

  Så vackert blomster med härliga färger och prunkande grönska. Vilken fin trädgård du har. Har tyvärr inte Instagram själv, bara Facebook, men där finns du kanske inte?

 18. Jisses så det blommar! Man ser ju knappt krukorna längre!!! Pelargonerna är verkligen vackra, blir som du förstår avis eftersom jag alltid får mina angripna av den där äckliga stekeln eller malen eller vad det nu är.

  Det är verkligen en klassiker det där med fåglar och körsbär. Man går där och väntar på att de ska mogna och så tänker man ta fram skålen för att plocka så så är de borta! Man har rätt att bli sur då! Bärnät gillar jag inte. fåglarna fastnar så lätt i dem.

  Oj så mycket lavendelblommor du har! Men jag har förstått att påsarna säljer, det är bra det.

  Pork pie har jag bara hört namnet på, tror jag. Kollade just och det finns ju recept men som du säger, nyttigt är det inte. ”it’s a heart attack in a packet!” var det någon som kallade det för eftersom det innehåller så mycket mättat fett. Men ibland måste man ju få unna sig!

  Ledsen men Instagram har jag inte.

  Ha en fin helg! Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, här blommar det minsann. Jag gillar pelargonier och de allra flesta har övervintrat i växthuset. Vi kom ju också tillbaka hit från Spanien tidigare än vanligt och kunde därmed börja sköta dem tidigare.
   Vi vill heller inte ha när p g a att fåglarna fastnar i dem, inte roligt.
   Ja, det är mycket lavendel, men de är ju väldigt lättskötta och trivs här, så det passar bra.
   Pork pie äter jag inte ofta, men ibland slår jag till och det är så himla gott.
   Kram!

 19. Eva Trillian skriver:

  Vilken blomsterprakt! Ögongodis för en trädgårdsbefriad själ 🙂 Njuter av att andra kan och vill 🙂
  Följer dig på Instagram men konstaterar (nu när jag tittar) att Instagram inte valt att visa dina bilder som Höjdpunkter för mig och att jag missat en massa blomsterprakt!
  Önskar dig en fin fortsättning på helgen!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar mina växter. Också roligt att får dela med sig av skönheten.
   Jag är nog lite dålig på hur Instagram funkar, för jag vet inte vad Höjdpunkter är. Måste undersökas.
   Ha det bra!

 20. Helena skriver:

  Jag älskar pajerna som finns i Storbritannien! Jag åt en väldigt god sort i Cornwall men den varianten du visar har jag inte smakat. Ha en fortsatt trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns många goda pajer här.
   Denna är lite annorlunda genom att man äter den kall. Någon jämförde det med pressylta med pajskal, kanske stämmer det.
   Ha det bra!

 21. Franska Fikon skriver:

  Härligt med alla dina färgglada blommor! Jag har också lavendel men här i Sverige blir de inte så maffiga som i Frankrike. Jag brukar köpa med mig hem i lös vikt från marknaden och gör sedan lavendelkuddar med snäckor ovanpå. I år som är ett hemmaår ska jag göra som du, ta hand om den egna lavendeln. Bra tips! Ibland är det ju bra med någon maträtt som är färdig, men den där pajen ser tung ut. Tur man bara äter sallad till ;). Vi ses på insta! Trevlig söndag!

  • Lena i Wales skriver:

   Blommorna i krukorna är så fina nu.
   I Frankrike är lavendelfälten underbara. Har även hittat tyger med lavendel på, kul som lavendelpåsar.
   Roligt att göra påsar och fylla med egen lavendel.
   Pajen är tung och mastig, men god. Gott me den liten bit som bara piffar upp, inte för mycket, då blir det äckligt.
   Så kul att du hittade mig på Instagra, jag följer också ig nu.
   Ha det bra!

 22. Anette skriver:

  Vilken enorm blomsterprakt du visar. Klimatet och dina gröna fingrar uträttar storverk.
  Så mycket lavendel du skördat, det blir många väldoftande påsar, underbart.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, nu blommar det så det knakar här,oj,oj!
   Klimatet gör mycket till och lite gröna fingrar behövs, men klimatet gör stor del.
   Det blir en del påsar av dessa, roligt!

 23. Veiken skriver:

  Du milde vilken blomsterprakt du har i din trädgård. Alla dess ljuvliga färger. Så många burkar lavendel du har skördat! Du kan ju öppna en lavendelbutik!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, här blommar det så krukorna knappt syns. Vi har bra klimat för detta här.
   Jag tänkte faktiskt sälja lite lavendel. Än så länge bara planer, så vi får se.
   Ha det bra!

 24. åsa skriver:

  Nu öppnas det väl upp mer å mer även i Wales så Ni kan gå ut å besöka puben.
  Fina färggranna blommor Du har.

 25. Trots alla resor i runt om i Storbritannien så har jag lyckats undvika Pork Pie! *fniss* Min gubbe är livrädd för allt med fett – får inte finnas en mm ens – och jag är själv fet så jag ska inte äta sånt. Men nån gång så vore det kul att testa….. 🙂
  Jag gillar verkligen din trädgård, bl.a. för att du inte är rädd för att ha färgglada blommor. Det kan ju vara väldigt vackert på bild att bara ha vita eller rosa – men jäklar vad tråkigt det blir i längden. Nej, fram för mer färg i trädgården!! 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Pork pie är fet och det är inte gott med för mycket av det, men en liten skiva är så gott då och då.
   Kul att du gillar min trädgård. Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på att jag gillar färgglatt, men det är ju så sant det du säjer. Jag gillar färger och det visas i min trädgård, även om jag inte tänkt på det själv. Blev så glad för denna din tanke. Tack!
   Tänker på dig idag!
   Kram!

 26. Älskar lavendel. Hmmmm…borde börja odla – luktade så fantastiskt gott de där påsarna vi hade i barndomshemmet…
  Ha en fortsatt bra vecka!
  //Lena

 27. skogsnuvan skriver:

  Vilka fina blommor som ser så lysande ut. Här har vi haft storm och knappt varmgrader på nätterna så nu när äntligen blommorna slagit ut så har dom blåst sönder och ligger som gamla disktrasor på marken. Jag fryser och eldar och som tur är så kommer min Son hem från Skåne imorgon och blir kvar några veckor.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det lyser verkligen av blommorna här.
   Vad tråkigt med väderbakslaget, så synt. Det var så fint hos dig när solen lyste och ni behövde det verkligen.
   Trevlig med sällskap i en vecka av en när och kär.
   Njut av varandras sällskap!

 28. Karin skriver:

  OJ, så mycket lavendel! Härligt att lägga i linneskåpet. Jag har lavendelpåsar kvar sedan 1970-talet och de ger fortfarande en fin doft, rätt mild numera, men helt märkbar.

 29. shetlandsfrun skriver:

  Så vackra bilder från din trädgård! Jag drömmer om att ha lavender…:)

 30. Otroligt vacker blomning, vi får lite körsbär själva också.

 31. Så fint och härligt med blommor 😀

 32. Så fina blommor du har. Här har vi också haft några regniga dagar men nu åter idag är solen framme igen. Fint att torka lavendel. Jag har bara en liten rabatt med lavendel, kanske skulle prova att torka lite.

 33. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2020, del 2, juli – december | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s