WALES – CURRYKVÄLL, indisk mat, Covid19 regler för Wales och Vänners TRÄDGÅRD

Onsdag igen! Tiden springer iväg. Idag om indisk mat och en fin liten trädgård.

Currykväll

Currykväll, konstigt ord? Ja, det tycker jag också. Curry evening, låter däremot inte konstigt för mig. Ha en curry, låter konstigt. Däremot having a curry, låter inte konstigt för mig.

Having a curry betyder att man äter en indisk maträtt, behöver inte var speciellt stark eller innehålla curry. Curry evening, en kväll där man äter indisk mat.

Olika länder, olika kulturer. Ha en curry take away är motsvarigheten till en hämtpizza. Indiska restauranger finns lika täta, eller tätare, än kinesiska restauranger i Sverige. Kanske finns det numera många indiska restauranger i Sverige också, men inte när jag bodde där.

I dessa Covid19 tider är ju alla restauranger och pubar stängda i Wales, men take away fungerar. Då får man göra det bästa av situationen. 6 personer utomhus är okej om man håller 2 m avstånd mellan familjerna. Så blev det. P g a att vädret inte var särskilt bra, satt 4 gäster under tak utanför mannens verkstad, där det är superrörigt p g a arbete med terrasser, men med hjälp av lite dukar och lite vimplar så blev det en liten festplats…

…mannen och jag satt i BBQ-huset några meter bort, men vi kunde se varandra och prata med varandra allihop.

Jag provade en för mig ny förrätt, okra. Jag visst inte riktigt vad det vad, men det lät spännande, så måste prövas. Enl Wikipedia är det en växt i familjen malvaväxter och bär samma namn på engelska och svenska. Rätten var så stark att jag inte fick i mig mer än en tugga. Så detta var både första och sista försöket för min del. Man lär sig av sina misstag.

Till huvudrätt hade jag en mild och god Chicken Korma, mer min stil. Klarar inte av alltför starka rätter…

…mannen valde en mellanstark rätt.

Vi båda hade både ris och nanbröd. Älskar nan!

Varför är indisk mat så populär här? Jo, p g a koloniseringen av Indien har sedan länge UK och Indien haft en nära kontakt, kanske dock inte likvärdig när en stat tar över en annan, men detta är alltför många britter inte medvetna om. De hjälpte ju de stackars fattiga länderna. Kan ni tänka er att många fortfarande tror på The Glory of the Empire (Imperiets glas)? Vilket innebar förstörande och plundring av andra länder, slavhandel m m för sin egen vinnings skull. Vad är detta att glorifiera?

Nu slutar jag med detta ämne innan jag skriver mer som jag kommer att ångra. Tungan har sluntit tillräckligt nu.

Nya Covid19 regler i Wales

Nytt för denna vecka att vi nu får lov att åka hur långt vi vill inom Wales. Tidigare regel, 8 km, från hemmet är borta. Detta ger ytterligare lite frihet.

Som jag skrev ovan är restauranger, pubar och caféer stängda. Dessa regler kommer att ändra 13 juli,.

Hotell och andra övernattningsställen är fortfarande stängda, besked om ändring kommer 11 juli.

Vänners trädgård

I helgen besökte vi vänner i vår stad. Vi satt ute och höll avståndet och pratade och hade trevligt tillsammans.

De har ett stort modernt hus, men som med många moderna hus kommer en liten trädgård. Äldre hus, större trädgårdar. Denna trädgård har de (läs, hon) gjort till en vacker oas…

…med de flesta växter i krukor, men också några i pallkragar. Ingen gräsmatta, utan allt är stenbelagt eller grus…

…jag gillar denna kruka som ser ut att komma upp ur marken. Dessutom är den blå och det kan ju aldrig var fel för mig, hi,hi…

…det finns flera olika sittutrymmen beroende på väder och vind. Detta trädäck är utanför en liten verkstad där mannen i huset tillbringar mycket tid…

…solstolar om solen skulle råka dyka upp.

Det har inte var varken riktigt dåligt eller riktigt bra väder här den senaste veckan. Inte mycket regn, men mulet och blåsigt och ibland känts väldigt kallt.

Jag var ju så vänlig under er värmebölja, vilken vi inte hade här, att skicka över lite svalka till er efter allmän förfrågan. När jag väl gjort det, klagar ni på dåligt väder! Nu kan jag tyvärr inte göra mer för er! Någon annan får tat över ansvaret,hi,hi!..

…hela trädgården har en mur runt, a walled garden, vilket gör att värmen stannar kvar och hjälper till med växtligheten. Här odlas lite bönor och andra grönsaker och…

…här sitter jag i blomsterprakten och njuter av det vackra runt mig!

Ha det bra och så kommer nästa inlägg på lördag, som vanligt!

Detta inlägg publicerades i årstider m m, Mat och dryck, Socialt, väder. Bokmärk permalänken.

65 kommentarer till WALES – CURRYKVÄLL, indisk mat, Covid19 regler för Wales och Vänners TRÄDGÅRD

 1. FREEDOMtravel skriver:

  Det finns väl relativt många indiska restauranger inne i Sthlm, men det är nog långt från lika poppis som i UK. När jag jobbade på Medis hade vi runt 4 indiska restauranger runt jobbet som vi ofta valde på för lunch. Där jag jobbar nu (Torsplan) finns bara en vad jag vet … Men take away? Nej, det har aldrig hänt …

  • Lena i Wales skriver:

   Tror som du att de indiska restaurangerna finns i storstäder i Sverige, men inte på småställen så mycket. Gott är det!

   • Bara brittiskt skriver:

    Jodå, lilla Älmhult har både curryställe och cricketlag. Fast visst, det är på grund av IKEA. Men det finns thaimat i minsta svenska håla så det är inte storleken det hänger på.

 2. indiskt är gott! Både på restaurang och hos våra indiska vänner!

 3. i den där sneda blåa krukan har jag hängande växter på ena katten, ser ut som vatten som rinner…. 🙂

 4. Karin skriver:

  Mums, gott med indiskt! Jag har turen att bo i närheten av en väldigt bra indisk restaurang i Enskede och det blir ofta en sväng förbi dem för att hämta upp lunch eller middag. Och med nanbröd förstås!

  Vilken otur att din okra var så starkt kryddad! Det är en väldigt snäll grönsak, egentligen, utan mycket egen smak. Den funkar också bra som ett slags redning, men då måste den koka rätt länge så att den liksom löses upp och ger konsistens åt grytan. Alternativt är den god som plockmat, snabbstekt eller friterad. Ge den en chans till!

  Charmig gräsmattefri trädgård – lite japanskt stuk, känns det som.

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är det gott med indisk mat. Nan är så gott!
   Jag kände inte till okra, så kul att få en förklaring. Kan tänka mig att testa den igen, men inte med de kryddorna.
   Trädgården är så genomtänkt och fin.
   Ha det bra!

 5. Eva skriver:

  En walled garden låter underbart tycker jag. Indisk mat är inget för mig heller. Intressant att höra om hur det fortgår med restriktionerna kring coronan hos er. Här framkommer fler och fler missförhållanden på våra äldreboenden (i välfärdslandet!) i spåren av coronan. Jättetrevlig bild på dig. Du ser ut att må gott. Hoppas du gör det också!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har alltid velat ha en walled garden.
   Indisk mat är god, när den inte är för mycket kryddad, då klarar jag inte av det.
   Ja, restriktionerna fortsätter och de behövs här, tyvärr.
   Äldrevården har nog aldrig varit bra här och än mindre i dessa tider.
   Vår vän tog bilden. Han tyckte jag skulle ha fler bilder på mig i bloggen,hi,hi!
   Vi mår bra under de förhållanden vi är i.
   Sköt om dig!

 6. Märtha skriver:

  Här i lilla Borgå finns två nepalesiska restauranger, en indisk, några kinesiska och en thai…Minst. Gillar de nepalesiska bäst, och thaimaten är också smaskens. Går tyvärr inte så ofta ut, även om man kan här nu. Det kommer att bli nepalesiskt om nån dag… Jag skulle känna mig instängd i en muromgärdad trädgård, men vi som har vuxit upp i västraste Finland måste kunna se låååångt… Hälsningar från +16,7 kl 9.45.

  • Lena i Wales skriver:

   Nepalisk mat tror jag inte jag ätit, låter spännande.
   Det är så tätbefolkat här, så allt är så annorlunda till öppna, fria Norden.
   15 grade här nu.

 7. wiolettan skriver:

  Jobbigt med för stark mat. Jag tycker om stark mat, men om det går till överdrift är det inte gott längre.
  Härligt att ni kunde träffas och umgås, med lite avstånd.
  Trevligt att se alla vackra bilder som du visar. Så många fina blommor. Den stora blåa krukan var verkligen originell. Fin bild av dig också, bland blommorna.
  Kram och trevlig vecka önskar jag dig.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar inte stark mat, kryddad ja, men inte så man inte känner smaken.
   Det är stort för oss att besöka någon, inte inne ännu, men ute. Helt otroligt!
   De har en så fin och annorlunda trädgård och blå krukor för en blå kvinna är aldrig fel!
   Kram!

 8. Anita skriver:

  Vet ju att det är väldigt populärt med indisk mat i UK. Här finns en indisk restaurang (om den fortfarande är öppen, flera har stängt i spåren av Covid-19). Men jag är inte så förtjust i indisk mat så jag äter aldrig där. Men stark mat gillar jag annars 🙂
  Tycker din väninna skapat en vacker oas. Och en ”walled garden” har alltid varit en liten dröm, detta sedan jag besökt flera muromgärdade köksträdgårdar på mina trädgårdsresor i UK.

  Här var det plus 8 när jag gick upp imorse. Men jag njuter av den friska luften. Mycket regn har det kommit och det är härligt. Jag klagar inte, men jag har ju mitt uterum som är som en miniträdgård och där är det alltid vackert väder 🙂 Annars vore det kanske inte så kul. Just nu mörknar himlen och det ser ut att komma in ett regnväder. Härligt, då kan jag med gott samvete vara inne och baka matbröd. Så tokig är jag 🙂

  Ha en fortsatt fin vecka!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag är tvärt om, gillar indisk mat, men inte för stark. Motvalsa kärringen, det är jag det, hi,hi!
   Jag gillar deras lilla, men så fina trädgård.
   Vad roligt att du också velat ha en walled garden, en dröm för mig.
   Vad härligt att det är någon som inte klagar på vädret. Regn här idag också, fast konstigt nog 18 grader, fast det känns kallare.
   Ha det bra!

 9. Madame skriver:

  Dejligt billede af dig, Lena – og smukt at se jeres veners have.
  Hvor er der godt, at der åbnes for mere nu i Wales. Her har vi fra i dag fået lov til at være 100 personer samlet.
  Indisk mad har en stor stjerne hos mig.

 10. Bara brittiskt skriver:

  Fina bilder. Jag älskar indisk mat och räknar det som favoritkök efter italienskt. Okra gillar jag däremot inte vare sig stark eller ej. Det är något geléigt i konsistensen och så är den väldigt trådig. Maken lagade mycket indiskt förr men nu blir det oftare take away med riktiga garlic naan.

 11. Ingrid skriver:

  Riktig indisk mat har jag aldrig ätit, men cyrry är en favoritkrydda.
  Ni har det så fint i trädgårdarna med sån rikedom av blommor.
  Intressant att höra att ni ännu har sådana restriktioner i Wales. Här ser det nästan ut som vanligt på restauranger och barer, men visst är massor av evenemang inställda; Ingen Almedlasvecka, inga konserter, officiellt ingen Stockholmsvecka, men stan är trots det full av stockholmare just nu, ingen Medeltidsvecka, inga båtturer till Karlsöarna o s v . Det är en underlig sommar!
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

 12. Okra som frukt/grönsak såg jag i en butik i Kista och kunde inte fatta vad det var för något. Har ingen aning fortfarande men folk köpte. Är det som små gurkor, eller? OK, läste att de ska tydligen påminna om squasch i smaken. Kan ätas råa eller tillagade, man kan koka med dem i en gryta eller soppa som ska redas och därmed bli lite tjockare i konsistensen. Där ser man.

  Och jag skippar också den starka maten, min mage gillar den inte. Inte tungan heller, förresten.

  Vilken kruka med pelargoner du sitter vid! Sedan måste jag fundera, hade inte jag också en sådan där lutande kruka? Hmmm … minns faktiskt inte. Jomen jo, det hade jag, terrakottafärgad, hade den utanför växthuset … Får skylla minnet på värmen, den har tagit sig ett litet grepp här just nu med minst 30 grader på dagarna, jobbigt att sova.

  Ha en fin vecka! Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Okra var i bitar i min rätt, så vet inte hur den ser ut. Några har sagt här att om man kokar den länge blir den geléaktig.
   Min mage har inte så mycket att säja till om med stark mat, men tungan säjer ifrån direkt.
   30 grade är lite för mycket. Har ni inte AC inne? Vi brukar sätt på vår ca en timma innan vi går till sängs och då håller sig temperaturen någorlunda.
   Kram!

   • Intressant frukt är det, får prova vid tillfälle.

    Och nej, vi har ingen AC, endast fläktar. Den i sovrummet har en vatten behållare så del sprider även ut svalkande dis.

 13. Helena skriver:

  Vi droppade en olja med curry och honung i blomkålssoppan vi åt härom dagen. Väldigt gott! Jag gillar indisk mat men det är inte så vanligt i landsorten. Däremot thailändsk finns överallt men det är jag inte lika förtjust i tyvärr. Ha det så bra i veckan. Hoppas att vi alla får lite bättre sommarväder.

 14. Violen skriver:

  Indisk curry, så gott! Vi har faktiskt ett par indiska restauranger här i Nyköping men det är ett tag sedan jag var där. Skönt att ni får lite lättnader i coronarestriktionerna efter hand, det blir så trist att bara vara hemmavid.
  Ha det gott och var rädd om dig!

 15. Geddfish skriver:

  Jag har köpt frusen okra många gånger! Den finns på Willys och smakar egentligen inget men den gör rätten lite simmig. Jag blev nyfiken (som alltid) och testade flera gånger men nu var det ett bra tag sen.
  I dessa tider får man göra det bästa av allting. Hålla avstånd och inte träffa någon som är förkyld ens på avstånd. Vilket jag tror att en del kan fuska med, man vet inte vem man möter. Och en del tränger sig före och fram.
  Vi fikade ute igår, jag och ett par väninnor, det gick alldeles utmärkt. Men jag har varit rädd förut.
  Så vackra trädgårdar som du visar, det är en lisa för själen.
  Sommarkram! 😀

  • Lena i Wales skriver:

   Vad roligt att det finns i vanliga affärer i Sverige, det visste jag inte.
   Ja, det vill till att göra det bästa av situationen, men ibland är det trögt.
   Såg din fika och förstår din rädsla. Jag känner samma-
   Ja, den trädgården är så speciell och jag gillar den.
   Sommarkram!

 16. Ditte skriver:

  Vad trevligt att ses och äta indisk mat. Den sociala delen är ju så viktig. Och håller man avstånd så fungerar ju det bra. Vi har ju träffat vänner utomhus hela våren och det är jag så glad för. Likaså utomhus träffat döttrar och barnbarn.
  I Stockholm idag finns det väldigt gott om både indiska, kinesiska, thailändska och vietnamesiska restauranger. Många också med take away.
  Vilken vacker trädgård. Så fin att se. Men jag inser ju genast att för att hålla den så fin krävs det mycket jobb. Var igår uppe i våra koloniområden och så vackert. Men mycket jobb så det är ju en hobby.
  Önskar dig en fin vecka.
  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Indisk mat är god och att se vänner är alltid trevligt.
   Vi har ju inte fått träffats tidigare och därför har det inte känts moraliskt rätt att göra det för mycket heller. men nu är det okej.
   Stockholm har ett stort utbud av mat från olika länder, spännande.
   Våra vänners lilla trädgård är så fin och välplanerad, men visst ligger det jobb bakom det.
   Kram!

 17. skåningen skriver:

  Indisk mat är gott!
  Bra att ni kunde äta ”tillsammans”
  Svar.. i en sån badtunna får man bada ensam bra i dessa tider!
  Kram!

 18. walkaboutsweden skriver:

  Du har en så bra mix på dina inlägg Lena.
  Intressant fakta och vackra bilder.
  Tack.

 19. Thalassa skriver:

  Νi är bra på att göra tillvaron lite festlig, trots allt, tycker jag. Det behövs!
  Det finns många indiska restauranger i Sthlm nu, men jag är faktiskt inte så förtjust i indisk mat. Eller kanske rättare sagt: maten på indiska restauranger i Sthlm. Det bästa är naan-brödet… Går hellre till en vietnamesisk eller thailändsk rest.
  Underbara blomsterbilder som vanligt!
  Allt gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, lite extra behövs i dessa tider av restriktioner.
   Jag gillar indisk mat så länge den inte är för stark och naan är så gott!
   Vi har så få andra utländska restauranger här, så det blir oftast indisk.
   Så fint i våra vänners trädgård.
   Ha det bra!

 20. Thalassa skriver:

  Νi är bra på att göra tillvaron lite festlig, trots allt, tycker jag. Det behövs!
  Det finns många indiska restauranger i Sthlm nu, men jag är faktiskt inte så förtjust i indisk mat. Eller kanske rättare sagt: maten på indiska restauranger i Sthlm. Det bästa är naan-brödet… Går hellre till en vietnamesisk eller thailändsk rest.
  Underbara blomsterbilder som vanligt!
  Allt gott!

 21. shetlandsfrun skriver:

  Indiskt är min favorit takeaway, alltid så gott! Jag gillar starkt. Vilken vacker trädgård hon har hon också 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Bra att man kan välja mellan stark och inte stark mat, alla får det de vill ha!
   Det är en så fin liten trädgård. Finns många trädgårdsintresserade här.
   Ha det bra!

 22. Therese Bjärstig skriver:

  Indiskt är SÅ gott, en favorit hos mig – men inte allt för ofta då jag tycker det kan vara lite ”oljigt”, men på jobbet finns en indisk restaurang med buffé och där unnar jag mig att gå loss med jämna mellanrum. Önskar dig en fin torsdag!

 23. Ama de casa skriver:

  Jag gillar indisk mat och det finns flera restauranger i Torrevieja som har det. Oftast i kombi med ”vanlig” spansk mat och ”turistmat” också. Bra ifall inte alla i sällskapet har samma vurm för det indiska köket. Men det är helt klart betydligt fler kinarestauranger här.

  Fin bild på dig och blomsterprakten!

  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Indisk mat är spridd över stora delar av världen. I vår by Elviria i Spanien har vi minst 4 indiska restauranger och ungefär lika många kinesiska. Internationellt = många britter,hi,hi!
   Roligt att du gillar bilden av mig och blommorna.
   Ha det gott!

 24. farfar hebbe skriver:

  Här i min del av Sverige finns nog ingen Indisk restaurang,är inte helt säker..Jag gillar mat med lite drag i,har ätit mat som var så stark så tungan domnade,,den typen av mat går bort..Jättefin trädgård med många fina blommor,det måste inte vara gräsmatta,det kan vara fint ändå..Jag ska köra norrut i morgon till stugan i södra Lappland..Haé Kram.

  • Lena i Wales skriver:

   Tycker inte om stark mat, lite för mycket för mig.
   Javisst är deras trädgård fin. Bra idé med en liten trädgård med grus och sten, som du säjer behöver det inte var gräs överallt.
   Ha det bra i Lappland!

 25. skogsnuvan skriver:

  Hoppas att ni har bättre väder än här. Kom på att du var intresserad av vår gamla kyrka så du kan gå in på avsnittet Att sätta bocken till trädgårdsmästare 9/7 2017 där jag var kyrkoguide och det finns många foton av kyrkan

  • Lena i Wales skriver:

   Hoppas det blir bättre väder för dig och för mig också. Regn i stort sätt hela dagen idag.
   Tack för info var jag kan få reda på mer om kyrkan. Verkar så fin.
   Ha det bra!

 26. engstromemmas skriver:

  Även om det är som det är nu i coronatiderna är det ju ändå lite mysigt och kul att restauranger har så öppet som de har, även om det såklart är regler! Men bara det att man får komma ut lite 😀 ❤

 27. Men så roligt! Curry evening och having a curry, intressant läsning!
  Sköt om dig!
  /Maria

 28. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Kul att läsa om hur ni tampas med restriktionerna. Indisk takeaway låter inte dumt, då inte restaurangen får vara öppen. Jag äter gärna Indiskt. Trädgården ser fin ut med alla vackra växter och krukor.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, inte är det lätt här nu, men det börjar lätta upp, så vi får hoppas på bättre tider. Idag skiner i alla fall solen!
   Indisk mat är så gott, tycker jag. Mums!
   Vackert i trädgården nu, bara att njuta.

 29. iamittilivet skriver:

  Ibland verkar det som om en del britter inte fattat att imperietiden är slut… Okra finns i den grekiska maten. Speciell smak, inte stark. Jag tycker det är gott. Gissar att det var kryddningen som gjorde din okra stark i smaken.

  • Lena i Wales skriver:

   Det är fotfarande många som tror att man är stora och betydelsefulla, helt otroligt.
   Det var såsen som gjorde den alltför stark. Kul att höra att den finns i det grekiska köket.
   Ha en skön helg!

 30. Anni skriver:

  Korma är mild och god, det beställer jag också ofta. Älskar indisk mat sedan många år och är så glad att det öppnat en liten restaurang alldeles nära mitt hus här i förorten. De har ett gott nan med kokos och honung, men det är inte lika gott som det som görs vid Hornstull – det är en hel måltid (efterrätt också eftersom det är så pass sött)!
  Jag hade en indisk brevvän i London på den tiden när man skrev pappersbrev. Besökte henne vid flera tillfällen och glömmer aldrig den mat hennes mamma lagade (”den är inte så stark idag eftersom barnen också ska äta”). Skulle kunna skriva ett långt blogginlägg om alla våra möten och vad de innebar, men vill inte riskera att någon olämplig person läser och känner igen henne. Hon var hårt hållen och blev bortgift med en alkoholist som sedan dog i unga år. Å, det finns så mycket jag skulle kunna skriva om …

  • Lena i Wales skriver:

   Vad kul att vi har samma currysmak. Jag brukar välja coriander and garlic nan. Ska kolla nästa gång om de har den med kokos och honung.
   Låter som en spännande bok, men förstår att du inte vill ”hänga ut” henne. Man får passa sig.
   Ha det bra!

 31. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2020, del 2, juli – december | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s