WALES – PEMBROKE, en stad i södra Wales och Covid19 i Wales

Lördag! Helg och bra väder,hoppas vi! Igår vände vädret till det bättre, sol och moln, och det säjs att det ska hålla i sig, äntligen.

Idag om staden Pembroke i södra Wales och om problem för Wales i Covid19-tid.

Pembroke, en stad i södra Wales (repris)

Pembroke är en stad med ca 7 500 invånare i grevskapet Pembrokeshire i södra Wales. Namnet kommer från Penfro, pen = huvud eller slut och bro = region eller land.

En historisk stad och f d county town, numera övertaget av Haverfordwest…

…Pembroke Castle är en medeltida fästning vid Pembroke river. Ett strategiskt läge.

Fästningen är en av flera normandiska fästningar i Wales.

Började byggas 1093, då den normandiska erövringen av Wales ännu inte var fullbordad. Den började ju med Wilhelm Erövrarens seger vid Slaget om Hastings 1066. Troligen fanns här tidigare en fästning av trä. På platsen har funnits någon slags försvarsanläggning sedan romartiden. Fästningen har sedan i olika etapper byggts till under 1100- och 1200-talen. Välgjord och ganska säker. Den yttre väggen är 5 m tjocka och det finns en vallgrav runt.

Normanderna byggde fästningen för att stå emot walesarna, vilka också attackerade den vid flera tillfällen under 1100-talet.

Fästningen kom också under denna tid att bli betydelsefull som bas för en tilltänkt invasion av Irland…

…1457 föddes i fästningen barnet som senare skulle bli kung Henry VII. Han regerade mellan 1485 och 1509 och var den förste monarken av huset Tudor. Sin rätt till tronen hävdade han genom sin härkomst från huset Lancaster. Han övertog kronan genom att besegra Richard III och förenade sedan ätterna Lancaster och York genom att gifta sig med Elisabeth av York, vilket blev slutet på Rosornas krig, en serie av inbördeskrig om den engelska tronen 1455-85 mellan husen Lancaster och York…

…under 1400- och 1500-talen var det lugnt i fästningen, men så kom English Civil War 1642-51 mellan parlamentaristerna och royalisterna under Charles I. Största delen av södra Wales tog royalisternas sida, medan Pembroke var på parlamentaristernas sida, vilket man mot slutet av kriget bytte till royalisterna. Cromwell kom till fästningen och belägrade den och gav order om att den skulle förstöras. Vilket delvis skedde. Fästningen började också demoleras av stadsborna som behövde stenar för sina egna hus.

Den var i ruiner till 1880-talet då den började renoveras under några år. Inte förrän på 1920-talet fortsatte renoveringarna.

Idag ägs den av både familjen Phillips och staden Pembroke. Är k-märkt och öppen för allmänheten…

…på andra sidan om bron från fästningen räknat ligger några gamla vackra byggnader, bl a ett f d cornstore, sädesmagasin…

…centrum av staden består i stort sett av en gata med lite små affärer och denna Town Hall, stadshus och …

…i detta f d hotell finns idag ett trevligt café som serverar läckra bakverk och lättare luncher, som t ex…

…Pembrokeshire Pasty, en pirogliknande paj, Består av ett pasjdegsskal med fyllning. Pajdelen kavlas ut till en cirkel, på halva cirkeln lägger man fyllningen som oftast består av nötkött, potatis, kålrot och lök, men kan även innehålla annat. Sedan viker man den tomma delen över fyllningen och in i ugnen. Mycket gott!

Pembroke Dock

Pembroke Dock är en ganska ny stad, grundad 1814, vi floden Cleddau i södra Wales. Staden har ca 10 000 invånare och var från början en fiskeby med naturlig hamn…

…idag är staden en stor hamn och färjeläge för färjor till Rosslare i Irland. Här finns också flera oljeraffinaderier. Tidigare var den stora industrin båtvarv med bl a byggande av krigsskepp…

…nere vid hamnen ligger också detta gamla gun tower. Dessa typ att små försvarsfort kallas allmänt Mortello Towers och byggdes på 1800-talet, främst för försvaret mot fransmännen. Här förvarades skjutvapen och de kunde också avfyras härifrån…

…Pembroke Dock Heritage Centre är ett museum i den numera nedlagda Garrison Chapel. Här visas stadens historia med mycket inriktning på dess skeppsvarv och militära historia…

…Short Sunderland var en brittisk militär flygbåt. Den flögs första gången 1937 och var en av de kraftfullaste och mest använda flygbåtarna under 2:a världskriget, där de användes för att bekämpa den tyska ubåtsflottan, Namnet kommer efter staden Sunderland i nordöstra England. De hade sin hemmahamn i Pembroke Dock och visades tidigare utanför Garrison Chapel.

The Pembrokeshire National Park and Coastal Path

Pembroke Nationalpark är 1 av 3 i Wales. De övriga är Brecon Beacon och Snowdonia…

…denna är den enda längs kusten. Grundad 1950…

…Coastal Path är en 30 mil lång vandringsled i södra Wales , bl a i nationalparken. Det är mycket upp och ner på kullar, där den hösta punkten är 175 m ö h. Också mycket in  och ut längs alla bukter.

Var ligger Pembroke?

 

Wales i Covid19 tid

Varning för mycket text och inga bilder. Är ni inte intresserade, hoppa över detta.

Vilken himla röra det är här i UK med regler för det ena och det andra. T o m politiker har olika åsikter om de olika reglerna. Det blir inte heller lättare av att de olika länderna, Wales, Skottland, Nordirland och England har olika regler. T ex om du kommer tillbaka till Skottland från en utlandsresa från vissa länder ska du sitta i karantän, men kommer du tillbaka till England behöver du inte göra det. Alltså kan man landa i norra England och sedan resa hem till Skottland, kanske bara några mil, och då behöver man inte sitta i karantän. Det är ju inga kontroller mellan länderna i UK.

Som jag alltid brukar säja, så är det i normala fall en salig röra här och nu under Covid19-tider är inte bättre. Som jag också brukar säja, varför göra något enkelt, när man kan göra det komplicerat. Oj,oj!!!!

Det har varit besvärligt för många under denna tid. Det är nog svårt för svenskar att förstå vilken utbredd fattigdom och mycket dålig utbildning vi har här. Det märks inte så tydligt när man som turist kommer till turistmål som t ex London. Så stor skillnad att leva här.

Jag har förmånen att bo i en välmående stad med bra skolor och mindre fattigdom, men jag behöver inte åka långt för att se hur verkligheten ser ut för många.

Skolorna är till största del fortfarande stängda och man kör med hemundervisning med hjälp av föräldrar och lektioner över nätet, men när många här inte har tillgång till bra internet, hur blir det då. Många områden har dålig täckning för internet och det är inte tillräckligt snabbt. Många har heller inte en dator hemma, bara mobiltelefoner och det räcker inte till för undervisning. Alla barn har heller inte föräldrar som kan hjälpa dem med skolundervisningen, de har själva dålig utbildning.

Utbildningssystemet här är också mycket gammaldags och standarden på undervisning är mycket skiftande beroende på vilken skola man går i. Skolorna graderas efter hur eleverna presterar. I fattiga områden är undervisningsstandarden lägre än i mer bemedlade områden. Klassamhället genomsyrar allt här.

Många barn har också fått gå hungriga sedan lockdown, det finns inte pengar för mat hemma. Detta problem brukar inte dyka upp förrän sommarlovet kommer i mitten av juli, då många får gå hungriga, men nu började det redan vid lockdown. Luncher i skolan är inte gratis, utan inkomstprövad. Så har familjen låg inkomst får barnen gratis lunch.

Många vuxna har också blivit av med sina jobb eller blivit permitterade. Många både små och större företag har tvingats slå igen, vilket ju innebär arbetslöshet. Den redan stora statsskulden växer. Snart kommer också Brexit att gå igenom. Säkert blir allt så himla bra då, tror säkert fortfarande en del. Ibland undrar man om vissa människor fått sin hjärna i julklapp!

Det man också tagit upp är de dåliga bostäderna många bor i. Den generella standarden är betydligt lägre än i Sverige och stora delar av övriga Europa. Dåligt isolerade hus, ingen centralvärmer, enkelglas i fönstren, fuktiga p g a klimatet och att man inte vädrar och har så kallt att det blir mögel. Många hus här stinker av mögel och instängdhet. Detta är inte bara beroende på fattigdom, utan att man inte har råd med värme eller inte prioriterar att ha huset tillräckligt varmt. Trångboddheten har också tagits upp. Nu när många varit hemma så mycket märks förhållandena mer och många barn har haft svårt att hitta en lugn plats för studier.

För er som semestrat här har ni nog märkt den låga standarden på många hotell här jämfört med övriga Europa.

Inga lätta tider för många här i Wales eller övriga UK. Hur det blir i framtiden vet ingen. När Covid19 är över vet vi inte heller. Det är bara att hoppas på det bästa!

Trevlig helg och hoppas vi alla får fint väder!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Socialt. Bokmärk permalänken.

63 kommentarer till WALES – PEMBROKE, en stad i södra Wales och Covid19 i Wales

 1. Fina foton, vilken intressant plats, Henry VII gjorde inte lika mycket väsen av sig som efterföljaren… Jag cyklade till min 88-åriga mor, jag fick hålla ett par meters avstånd, fick lite tomater med mig från deras lilla odling från uteplatsen.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, ett spännande ställe med mycket historia.
   Nej, Henry VII var betydligt mindre kontroversiell är den senare Henry. Tack och lov!
   Vad härligt att kunna hälsa på din mamma. Och tomater med hem dessutom.

 2. Eva skriver:

  Trevligt inlägg som vanligt. Just sista delen om förhållandena i Wales tycker jag var mycket intressant. Att det var så illa ställt för somliga hade jag ingen aning om. Rena misären verkar det som. Inte lär det väl kunna bli bättre när Brexit slår till fullt ut heller!?
  Trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar sista delen. Det är nog inte många utanför UK som vet om den fattigdom som finna på vissa ställen i Wales och övriga UK. Här tas det faktiskt upp mycket i media. Efter Brexit, vågar inte ens tänka den tanken.
   Ha det bra!

 3. Madame skriver:

  Så spændende at læse – og smukke billeder! Den gamle borg, Pembroke Castle, er da fantasiks og minder mig om fx Kronborg her.
  Jeg var ikke klar over, at der findes så meget fattigdom i Wales, som du fortæller i afsnittet om corona.
  Ønsker dig en rigtig dejlig weekend.

  • Lena i Wales skriver:

   Vi har så enormt många borgar här. Denna dock med lite annorlunda historia.
   Kronborg slott är så fint och ligger så vackert.
   Det är nog inte så känt utomlands om fattigdomen här, inte det man vill visa upp.
   Skön söndag!

 4. Marit skriver:

  Rosekrigene har jeg lest om før, og det er utrolig mye histore som er skrevet om Storbritania. Jeg er veldig glad i å lese om historie, så fortsett med det Lena 🙂
  God helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Vi har en rik historia i hela UK, speciellt i Wales, fantastiskt.
   Så roligt att du också är historieintresserad, liksom jag. Jag fortsätter! Tack för uppmuntran.
   Skön söndag!

 5. Karin skriver:

  Natur, kultur, spännande historia och så samtidsinformation på det – tack för ett mycket intressant och informationsrikt inlägg! Englands historia måste vara ovanligt rik på spännande moment tänker jag när jag läser ditt inlägg. Alternativt är det du som är ovanligt bra på att plocka fram och berätta om spännande skeenden!

  • Lena i Wales skriver:

   Så roligt att du gillar mitt inlägg!
   Vi är rika på historia här, mestadels blodig, men så var ju tiden.
   Roligt att du gillar bitarna jag väljer!
   Önskar dig en skön söndag från ett soligt Wales

 6. Otroligt vacker natur ni har i er omgivning. Den är magisk. Gillar fästningar, de är som en saga.

  Har en väninna genom jobb som bor nära London. De fick alla stanna hemma heltid med permittering och det har gått två månader nu och endast en av dem har kommit tillbaks till jobb. De är väldigt oroliga om de kommer att ah ett jobb eller riskerar att bli arbetslösa. edan innan har vi förstått att arbetslösheten är hög i England. Här i Sverige där vi kört en annan profil har vi även fått en högre arbetslöshet, men inte alls i den utsträckningen. Vi är många korttids permitterade, men endast 20 % och även här går företag under och försvinner. Men vår ekonomi är ändå mycket bättre.
  Brexit är jag tveksam till och undrar verkligen hur bra det kommer att bli…vi får väl se i det långa loppet.
  Bra förklaring varför det är lie sämre kvalitet på hotell för det är ju något man faktiskt undrat över som gäst.

  Kram Kajsa

  • Lena i Wales skriver:

   Wales är fantastiskt vackert och så rikt på historia, spännande plats.
   Vi hade ingen bra ingång till Coraontider, stora statsskulder och Brexit på intåg. Inget bra läge.
   Som du skriver är det besvärligt i Sverige också, men dels annan taktik att tackla det och bättre utgångsläge.
   Tiden får utvisa hur det går för båda ställena.
   Kram!

 7. åsa skriver:

  Märkligt att ett land som GB har så dålig standard på boendet… det måste ju frodas sjukdom i dessa instängda kyliga och mögliga hus där det dessutom är trångbott.

  Gillar det blå huset och den där maten såg inte dum ut.

  • Lena i Wales skriver:

   Bostadsläget är verkligen inte bra och visst frodas sjukdom i denna miljö. Men har man inget gjort något åt det, så sitter man tyvärr där. Tråkigt, men sant.
   Denna pastry var så god, men tyvärr inte så hälsosam, men ibland får man gotta till det lite.
   Skön söndag!

 8. Ingrid skriver:

  Fina bilder och bra information om Pembroke, men för min del var nästa del nästan intressantare. Att hotellstandarden är lägre i England har jag erfarenhet av efter ett par besök i London. Senaste gången vi var där var det rena katastrofen och hade vädret inte blivit så bra, så att man inte var hänvisat till hotellrummet, vet jag inte vad jag skulle ha gjort.
  Jag tror att vi har det ganska bra i Sverige på många sätt och vis.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Pembroke är ett fint litet ställe med rik historia.
   Tror många upplevt liknande som dig i UK, dålig hotellstandard, tyvärr.
   Standarden allmänt är väldigt hög i Sverige, helt annat tänkande.
   Kramar från ett soligt Wales!

 9. Monica skriver:

  Intressant med alla vyer, städer och dess historia.Finns så otroligt mycket och fin natur att vistas i. Det sorgliga om hur stora skillnader det är för människan ser man och vet mer om när man vistats mer i UK och träffar folk i yrken där de möter alla sorter.Fattigdom finns verkligen, sämre mat och alla kan inte köpa det som behövs till sina barn.Har inte råd med utflykter utan är alltid hemma heta fuktiga sommardagar.Men finns många som har det bra och bor bra och så finns ju alla enormt rika.Pengar tycks finnas men det är stor ojämlikhet.Jag tittat närmare på sjukvårdssystemet och det har enormt välutbildade och ibland de mest kompetenta som finns i världen och gratis men de mest dyrbara insatserna, transplantationer t ex i flermiljonklass ges inte som här till alla och vi får det förändrat med kanske.Hemlösheten är ju stor och hur det blir efter Brexit kan man undra.Men britter klarar sig alltid, är ju så det sägs så de hittar kanske nån ny väg.Fattigdom och hemlöshet finns här med men är mer dolt.

  • Lena i Wales skriver:

   Du känner ju till UK väldigt bra och har sett det från insidan, det bra och det dåliga.
   Sannerligen ett ojämlikt samhälle med stora klassklyftor.
   Sjukvården är gratis, men ska man få något gjort snabbt måste man gå privat och betala för det. Ett besök hos en specialist kostade mig £ 200 för ett halvtimmas besök. Jag var lyckligt lottad som kunde göra detta alternativ, men det kan tyvärr inte alla.
   Bara att hoppas för framtiden!
   Hälsningar från ett soligt och vackert Wales

 10. Titti skriver:

  Härligt inlägg och vilken vacker plats! Gillar slottet 🙂
  Som vanligt intressant läsning Lena…
  Ha en fortsatt fin helg nu!
  Kram Titti

 11. Storslagna byggnader i en vacker miljö. Dina foton får mig åter att tänka på Susan Coopers böcker The Dark is Rising där två av de fem böckerna utspelar sig i Wales. Även om de räknas som barnböcker så är de väl läsvärda även för vuxna. I alla fall om man gillar mystik och fantasy (vilket jag gör).

  Situationsläget är dock inte fröjd att läsa. Hopplöst att folk inte kan samarbeta (vilket de ju inte gör i Spanien heller, direkt) och tragiskt om skolundervisningen. Vid sonens skola var det visst några få elever som inte hade datorer och där hjälpte skolan till. Men det har nog varit väldigt olika över hela landet. Det där med skolmaten, det är tyvärr nog samma situation i Sverige även om det kanske inte pratas om det. Men det var ju därför man införde skolluncher, så att barnen i alla fall fick ett mål mat i sig per dag.

  Ha en fin helg! Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, bygga kunde man förr, värre nu.
   Har inte läst de böckerna, historia är intressant, men fantasy, kanske inte i min linje.
   Man önskar verkligen att man kunde samarbeta och även hjälpa varandra. Här är man mer för, jag först, än solidaritet. Långt från alla, men alltför många.
   Inte lätt läge i Spanien heller.
   Kram!

 12. Thalassa skriver:

  Vilket fylligt och varierat inlägg – igen! Så intressant med inblick i – för oss – rätt okända delar av UK.
  Ja, att många har det väldigt svårt och att problemen generellt sett är mycket värre än här har jag förstått genom engelska vänner. Många, allt ifrån herr Trump till våra nordiska grannar – har ju varit väldigt kritiska (i vissa fall t o m lite hånfulla) mot Sveriges lite annorlunda sätt att hantera krisen. Nu hör vi fler och fler berömma strategin att t ex inte stänga skolorna. Men att något gick mycket snett på äldreboendena är en skamfläck.
  Tack för intressant läsning och trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för din fina kommentar.
   Jag visar inte bara de fina och vackra delarna av denna del av världen och troligen inte heller alltid det man kan läsa om i media eller kan se på TV i Sverige. Viss fakta kan man hitta överallt, men vissa saker känner man till bara om man bor här.
   Äldreboendena gick fel både här och i Sverige, tyvärr.
   Jag förstår inte heller riktigt Sveriges strategi, men jag bor ju inte i det, så kan inte avgöra. Bara tiden kan visa vad som var rätt och vad som var fel. Kanske Sverige gjorde rätt, mycket troligt.
   En skön söndag önska jag från ett soligt Wales.

 13. torrebloggen skriver:

  Intressant inlägg som vanligt!
  Trevlig helg!
  Kram!

 14. Ditte skriver:

  Väldigt intressant att läsa och få veta mer om Pembroke. En vacker stad med en spännande historia och många fascinerande byggnader. Trevligt och gott med lite lunch också. Har följt med vis radio och tv här om läget i UK nu i covid tider och rörigt verkar det vara. Och så Brexit till det andra eländet. Här i landet är det finns det ju stöd att få och inga barn behöver gå hungriga. Bra så! Och här har det ju också visat sig att det var bra att ha skolorna öppna. Vad jag sett är det i princip inga elever eller lärare som smittats. Och barnen har kunnat ha sina rutiner. Jag hörde ett så bra ”Sommarprogram” härom daden som en IVA sköterska hade och hon sa just att skulle förskolor och skolor varit stängda hade än fler avlidit eftersom många där arbetar inom vården. Jag rekommenderar verkligen programmet som sändes den 9/7 och med Eveline Jocobson. Hon jobbar just med Covid 19 patienter.
  Önskar dig en fin helg.

  • Lena i Wales skriver:

   Mycket fint och intressant att uppleva i Wales.
   Denna pastry för alltför god, kan äta den fler gånger, om man vill vara lite onyttig ibland.
   Besvärligt för många i dessa tider.
   Jag lyssnar på Sommarprogrammen på podradio, men har inte lyssnat på några dagar. Har fastnat på radioteater, Mina drömmars stad och de fortsatta böckerna i dramatisering, fantastiskt bra. Ska snart ta mig tillbaka Sommarpratarna. Tack för rekommendationen av programmet från 9 juli.
   Ha en skön söndag!

 15. Jag är väldigt svag för Englands historia tom Elisabeth (I). Har just börjar på en bok om Henrik VIIIs två systrar och hans första fru Katarina av Aragonien. Väldigt bra. Har sedan tidigare ett välbilligt öga till hans första fru dessutom.
  Pajen får det att vattnas i munnen på mig, dessutom. Ha en fortsatt fin helg!

  Vänligen,
  Lena

  • Lena i Wales skriver:

   Den brittiska historian är fascinerande, men blodig, som all från denna tid. Jag har också en liten förkärlek för Cathrine of Aragon, kunde inte vara lätt att vara gift med honom eller ta över sin första mans bror.
   Solig hälsning från Wales!

 16. motionochfritid skriver:

  Gamla fästningar är alltid spännande och vackra även om färgen ser lite dyster ut. Blåa huset är ändå vackrare.
  Ååå, maten ser god ut!
  Trevligt veckoslut!

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är fästningar spännande. De är väldigt mörka och kan se lite trista ut, men fantastiska byggnadsverk.
   Lite färgglada hus muntrar alltid upp.
   Skön helg!

 17. Intressant att läsa om Pembroke. Jag hade gärna besökt fästningen och provätit den pirogliknande pajen. Sorgligt att läsa om de stackars barnen. Hoppas det blir som ”vanligt” igen snart.

  • Lena i Wales skriver:

   Pembroke är intressant och vackert.
   Denna pastry var lite för god, ger mersmak, mums.
   Fattigdomen här är svår att ta in, så ojämlikt.
   Hopps på en bättre framtid!

 18. Geddfish skriver:

  Jag har ju varit med dig i Wales och sett många vackra och gamla ting. Men det sista stycket som handlar om lockdown berörde mig mycket, det läste jag verkligen.
  Så illa tragiskt. Nej, vi vet inte när var och hur den här pandemin tar vägen. Det är en spark i baken och mycket uschligt, tycker jag.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   De har sett mycket av Wales och även besökt en fästning med mig.
   Det är besvärligt för många här nu och alltid jobbigt när barnen får lida.
   Ja, det är verkligen uschligt (härligt västergötskt ord). bara att hoppas på bättre tider.
   Hoppas du får en underbar dag!

 19. Franska Fikon skriver:

  Tack för ditt inlägg. Mycket intressant om covid och dess påverkan på samhället. Det är mycket vi inte vet. Hörde så sent som förra veckan av lärarvänner att även här i Sverige är skolmåltiden många barns enda varma måltid och bland annat en av flera parametrar som Folkhälsomyndigheten vägde in i sitt beslut för att inte stänga grundskolan. Skönt att ni börjar få mer sommarlikt väder. Här i Skåne har det varit mycket höstlikt senaste 10 dagarna. Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du fann inlägget intressant.
   Ja, det är mycket som hände här som inte kommer ut.
   Trist att höra om matläget för barnen i Sverige. Trodde faktiskt att det var bättre. Där ser man. Tror jag lever i en lite gammal bild av Sverige. Mycket har förändrats sedan jag lämnade.
   Soligt och vacker dag här i Wales idag, äntligen!

 20. Ama de casa skriver:

  Det finns verkligen många fina pärlor i Wales 🙂

  Ha det gott och var rädda om er!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, så mycket vackert och intressant att se och uppleva här i Wales. Liksom du visar av Spanien, fast så annorlunda.
   Ska snar gå ut i solen som äntligen tagit sig hit.

 21. Minton skriver:

  Så vackert det är hos dej. Pembroke känner jag igen från någon bok jag läst så det var spännande att se bilderna.
  Har besökt Cornwell men haft tur för hotellen var ok och frukosten fantastisk.
  Att det var så dåligt med bostäderna visste jag inte. Måste vara hemskt.
  Kramar från oss

 22. Wow vad fin borg, den skulle jag gärna vilja besöka. Det är intressant med historia, alla händelser som ägt rum kring olika byggnader genom tidens lopp.
  Intressant att få följa hur lookdown och Covid påverkar i Wales…måtte vi snart vara igenom denna krisen.

  Önskar dig en fortsatt fin vecka! Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Vi har så många fina fästningar här i Wales, vackra och intressanta.
   Många här har haft det väldigt jobbigt och än är vi tyvärr inte ut krisen, men vi går förhoppningsvis mot bättre tider.
   Kram!

 23. Ja, som ”anglofil” med många bilresor runt om på öarna så har man ju märkt att vår svenska levnadsstandard inte precis är nåt för gemene man. Och som du skriver, hotellstandarden är ibland skrämmande dålig! 😦
  En annan sak jag kom att tänka på är att när man läser vad folk gjorde och framförallt fick gjort förr i tiden trots att många inte levde speciellt länge är helt fantastiskt. Dom reste (utan att flyga), dom hittade på saker (utan att ha nån teknisk hjälp), dom gifte sig, skiljde sig, gifte om sig, blev änka/änklingar flera gånger osv. Det är inte klokt vad människorna i forntiden kunde göra….. 🙂
  KRAM/Susie

 24. skåningen skriver:

  Trevligt inlägg Som skåning föll jag för (maden)maten .
  Svar..Somliga män kallar det för pondus 🙂
  Ha en bra dag!
  Kram!

 25. wiolettan skriver:

  Det var intressant att få information och veta en hel del om denna stad som jag inte kände till förut. Alla dina vackra bilder därtill så blir det en trevlig historielärdom.
  Den fästningen har varit med om mycket och många bataljer kan jag tänka mig.
  Festligt att befolkningen tog stenar därifrån för att bygga egna hus. Trevligt att de har renoverat så att den kunde öppnas för besökare. Skulle vara intressant att göra ett besök.

  Det är inte lätt då det är olika bestämmelser i de olika länderna, kan jag tänka mig. Hoppas att det inte dröjer så länge till att det blir som vanligt igen. Hoppet finns i alla fall.
  Var rädd om dig Lena.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Pembroke är inte så känt utanför UK men visst är det fint.
   Fästningen började förfalla och då var det bara att ta för sig. Inte förrän långt senare blev det en kulturbyggnad.
   Det är alltid spännande i dessa gamla fästningar.
   Ja, hoppet har vi, även om jag ibland sviktar, men så är det nog för många.
   Kram!

 26. Märtha skriver:

  Jag märkte att jag glömt att både gilla och kommentera! Läste inlägget redan på lördag morgon, men… Typiskt. Pembroke, Pembroke… vad i sjutton har jag hört om den staden? Nej det är visst också ett efternamn… Ibland skäms jag verkligen över hur bra vi har det i Finland, och ändå gnäller folk. Lever här i min bubbla, besökte stadens centrum idag, lånade böcker på biblioteket, fotograferade två parker, fick precis allt jag behövde i matbutiken… B klipper våra äppelträd, en hel del kart åker med, men det gör inget, det finns. Plockade jordgubbar och hallon till morgonmålet i morgon. Skall just koka lite egenodlad potatis… Sen ”gräver jag ner mig” i en feelgood-deckare… Och jobbar på ett nytt blogginlägg däremellan. Skönt pensionärsliv…

  • Lena i Wales skriver:

   Man kan inte komma ihåg allt. Ibland har jag skrivit kommentarer och sedan inte tryckt på skicka, också smart.
   Vad skönt du verkar har det. Jag har också varit på stan idag, inte mycket folk, skönt. Uträttat ärenden som inte var helt nödvändiga, men som behövde göras. Jag klagar inte heller, men ibland går humöret ner, men så är det väl för de flesta.
   Ha det bra!

 27. jossustravelpics skriver:

  Vilken fin fästning, undrar just hur det ser ut inuti. Alltid intressant med byggnader och platser som har en så lång historia bakom sig.
  En av alla trista saker med corona är att det(som oftast) är dom fattiga som drabbas värst. Hade ingen aning om att det var så utbrett. Sorgligt.

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är det en pampig fästning. Vi har mängder här och många ser ganska lika ut inuti. Jag har visar vissa inuti och kan göra en repris på det.
   Det finns mycket i det fördolda här, det som inte går ut i nyheter utanför landet.
   Ha det bra!

 28. Lär mig nytt varje gång jag tittar in till dig. Städer vid vatten är ofta extra charmiga och intressant med fästningens långa historia.
  Att klyftorna är så stora i Wales hade jag ingen aning om. Antar att förhållandena är liknande i hela UK. Att gå hungrig på sommaren i ett Europeiskt land var inte nåt jag väntat mig. Oj, oj, oj!
  Tack för alla fina och upplysande rapporter från ditt hörn av världen!
  /Anette

  • Lena i Wales skriver:

   Lär mig också mycket nytt hos dig. Vi har kunskaper båda två, men inom olika fält och då är det roligt att få utväxla dessa.
   Det finns många områden i UK som är fattiga, medan vissa är otroligt rika. Wales tillhör den fattigare delen, samt vissa delar av Skottland och vissa i England. Sydöstra delen av England är den riktigt rika delen. Väldigt generaliserat, men i stora drag.
   Det pratas mycket o fattigdomen här, men de nyheterna går inte ut utanför landet.
   Ha det bra!

 29. Biggeros skriver:

  Såklart tog jag mig tid att läsa om Covid -19.
  Du som bor i Wales ser problrmet på nära håll även om ni inte har blivit drabbade. Visst måste man bo eller bott i England för att görstå skillnader i samhället och bostädernas standard som är olik den svenska. Vilka tråkigigheter Covid -19 har fört med sig.
  Man blir helt mörkrädd att inte länderna kan enas under kris.
  Dock läste jag om Pembrokes historia och fick ta del i bilder. Tack Lena och ta hand om dig 🙏

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, du har ju också bott i UK och har sett problemen vi har här och kan verkligen föreställa dej läget här. Många som inte har det lätt.
   Förklaringen till oenigheten mellan de olika länderna finns i historian. Ett av länderna, det största, tog över och tvingade befolkningen i de små att göra som de sa, tyvärr.
   Ha det bra!

 30. Veiken skriver:

  Så intressant att läsa om er historia från 1000 år sedan. Det är makalöst så mycket som ändå är bevarat!
  Jag vet ju att det är svårt med uppvärmning och annat i UK, men inte trodde jag att det är så illa i Wales med dåliga bostäder och fattigdom. Det lär ju inte bli bättre med covid19. Det är bara att hoppas på att politikerna tar sig i kragen.
  Ha det fint!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, här har mycket bevarats. Inte alltid dåligt att man inte kan ändra något här,hi,hi.
   Nej, Covid19 har inte gjort det lättare för många.Politiker ”lövar och lövar”, men om det omsätts i praktik är jag nog tyvärr lite skeptisk till.
   Ha de gött!

 31. Anni skriver:

  Samtidigt som jag gläds åt att man är så bra på att spara och vårda gamla byggnader och minnesmärken är jag bedrövad över att boendestandarden fortfarande är så låg. Brukar se brittiska husbyggarprogram, George Clarke och en del andra. Fascineras över alla plastfönster som används och att man fortfarande vill ha de där rutorna som är som giljotiner – dessutom i englas. Så mycket fukt och mögliga fönster jag har sett i UK!
  Mycket av det du skriver om skolorna är anledningar till att Sverige inte stängde ned. Även om våra fattigaste inte är lika många som era finns även här en misär med barn som får dagens enda lagade mål mat i skolan, som inte har tillgång till dator eller studiero hemma, som får bevittna hur våldet i hemmet ökar. Att hålla skolorna öppna var oerhört viktigt för att barnen skulle ha en fungerande vardag, något som var ”som vanligt”. Ändå är BRIS (Barnens rätt i samhället) nedringda av rädda och oroliga barn. Den psykiska ohälsan kommer att vara stor när(om epidemin ebbar ut.
  Kram och var rädd om dig!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, vi ligger efter här i många hänseenden,tyvärr.
   I princip alla som idag sätter in fönster sätter in plastramar, ruttnar inte och behöver inte underhållas, billigt och lätt.
   Våldet i hemmen har ökat kraftigt här också, speciellt kvinnor och barn har det svårt. Hemskt!

 32. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2020, del 2, juli – december | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s