WALES – CIDER, Apple County Cider, Nya COVID19-regler i Wales och SEMESTERTIDER för britterna

Augusti månads första onsdagsinlägg blir om cider, nya Covid19 regler och semestertider.

Apple County Cider

Cider är mycket populär dryck här i UK.

Det finns flera mindre och större ciderproducenter i området runt omkring där jag bor.

Vi åkte till en närbelägen ciderproducent här i Wales i höstas. Ett litet familjeföretag som drivs av två bröder.

Dörrarna stod öppna och man fick ringa på en liten klocka för att kunna köpa. Ut kom mamman i huset, en kvinna i pensionsåldern, tog fram några små glas och så var det bara att prova de olika cidrarna.

Det fanns också olika sylter och chutney, hemmagjorda av mamman, att köpa…

…det är mycket lockande att förköpa sig där. Deras cider smakar verkligen så gott.

Den är lite dyrare än de som kan köpas i de stora affärerna och är producerade av stora fabriker, men de är värda priset. Dels gillar jag att det är producerat i liten skala och att det känns genuint och lokalproducerat.

Så några flaskor kom med hit hem…

…utanför den lilla affären står jordbruksmaskinerna och det ser ovanligt ordningsamt ut, inte fullt med skräp och gamla grejer som egentligen skulle gått till tippen, som det annars brukar se ut vid gårdarna här…

…riktig cider ska egentligen var gjord på äpplen. Om den är gjord på päron heter det perry. Tror att man på svenska skulle kalla båda för cider.

Det finns många stora nationella firmor som gör cider, t ex Strongbow, Bulmers.

Men det finns också små gårdar som gör egen cider.

Cider kan vara:

Torr, medium eller söt.

Det finns också sparkling = med bubblor, cloudy = grumligt och scrumpy = ofta grumlig traditionellt gjort på lokala gårdar och kan smaka hur som helst och ha vilken styrka som helst.

Alkoholstyrka är ju något som intresserar svenskar mycket, mycket. Här bryr man sig inte så mycket. Styrkan varierar. Mellan ca 5 och 6 % är vanligt, men även upp till drygt 8% förekommer.

Främsta producenter av cider i Europa är Storbritannien och Frankrike..

…på Apple County Cider planterade man de första träden 1969 och sedan har många fler tillkommit. Idag odlar man på 420 acres, ca 170 ha.

Dels använder man äpplena för sin egen ciderproduktion, men säljer också till en av jätteproducenterna, Bulmers, ca en halv timma bort…

…för några år sedan började man också plantera svart vinbär som används för…

…Ribena fruktjuicer. Ett stort företag inte långt härifrån och mycket välkänt i hela UK.

Hur cider produceras

Här kommer lite allmän om cider produktion. Kan variera från ställe till ställe, detta är den generella processen.

Tidigt på våren vaknar äppelträden och hundratals bin pollinerar träden och de börjar blomma. Normalt i maj faller äppelblommen och signalerar att frukt är på väg. Under sommaren solar sig träden (förhoppningsvis får vi någon sol även här,hi,hi). Under hösten kommer skördetiden. Ofta odlar man olika sorter av äpplen som mognar vid olika tider. Under vintern beskärs träden och sedan är det dags för vila i väntan på nästa vår.

Skörd

Traditionellt skakad man träden med en lång pinne med krok på och frukten plockades för hand. Detta tillämpas fortfarande i äldre fruktträdgårdar med större träd där man inte kan använda maskiner. Fördelen med maskinell skörd är att det går fortare, nackdelen är att äpplena blir mer stötta.

Produktion

Först tvättas äpplena. Sedan förs de vidare till kvarnen där rostfria knivblad skär sönder dem. Vidare mosas de och pressas och det blir äpplejuice. Sedan förs det till jäskaren.

Jäsning

Jäsningen sker i stora rostfria tunnor. Därefter mognas vätskan i stora ektunnor, vissa upp till 200 år gamla. Mognandet kan vara upp till 8 månader.

Buteljering

Så buteljeras allt och skickas iväg till olika ställen inom UK och utomlands.

Var ligger Apple County Cider?

Nya Codvid19 regler i Wales

Nya regler igen i Covid19-tider. Olika regler gäller för de olika länderna inom UK; Wales, Skottland, Nordirland och England, men vissa gäller också för hela UK. Så det vill till att veta var man är!

Nya regler för Wales:

Pubarna får hålla öppet inomhus också, tidigare fick man bara servera utomhus.

För att stödja pub- och restaurangnäringen betalar kunden bara halva notan på mat, upp til £10, och staten betalar den resterande summan (gäller inte alkohol). I samband med att man går in måste man lämna kontaktdetaljer, d v s namn och telefonnummer, så skulle det visa sig att någon som besökt stället på samma gång som dig och denne varit smittad kan andra kontaktas och man ska då gå i karantän i 14 dagar. Jag tror dock att jag fortfarande kommer att hålla mig utomhus.

Man får samlas 30 personer som man känner, från olika hushåll utomhus.

Stuguthyrning och hotell kan öppna så länge man håller sig till de regler som satts upp och de verkar krångliga, tycker jag.

Museer, biografer får lova att öppna. Däremot inte casinon, nattklubbar m m.

Man måste bära mask om man åker med allmänna transporter, inget masktvång annars, även om många bär dem.

Semestermånad

Augusti är den stora semestermånaden i UK, liksom i största delen av Europa, förutom Sverige och kanske resten av Norden.

Detta gör att många britter kommer att vara i rörelse, mycket trafik, köer och man kommer att förflytta sig mellan olika delar av UK, träffa släkt och vänner. Bara att hoppas på bra väder och att alla är försiktiga och håller avstånd. Jag känner viss oro inför detta, men hoppas verkligen att det kommer att gå bra. Regeringen har redan på vissa ställen där det finns smitta infört lokala lockdown och hotar med att fortsätta göra detta om folket inte sköter sig, håller på reglerna och därmed inte sprider smittan.

Datorproblem

För någon vecka sedan hade jag internetproblem. Detta har till stor del ordnat sig. Nu har jag datorproblem istället. Jag kan inte minnas hur gammal min laptop är, men den har några år på nacken och den började krångla för ca en vecka sedan. Nu vill den inte alls, så jag lånar mannens idag. Dock ska det dyka upp en ny laptop under eftermiddagen, köpte en ny över nätet när den andra började krångla.

Tur att jag har lite färdiga inlägg att publicera, bara skriva till lite text. Får inte ordning på några bilder på mannens dator. Jag är en teknisk idiot, men är kanske bra på annat istället!

Fortsatt trevlig sommar! Nytt inlägg på lördag!

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Mat och dryck, Socialt. Bokmärk permalänken.

57 kommentarer till WALES – CIDER, Apple County Cider, Nya COVID19-regler i Wales och SEMESTERTIDER för britterna

 1. gillar den engelska cidern, ginger beer, gillar allt 🙂
  och den torra franska cidern är bra, dotterns favorit

 2. Kul och läsa lite om Cider!

  Här har du en till verklig teknisk förvirrad! Varför kan det inte bara funka liksom!!

  Kram Jenny

  • Lena i Wales skriver:

   Vad trevligt att ha dig tillbaka i Blogglandia, har saknat dig.
   Cider är så gott och svalkande under sommaren.
   Teknik är bra när den funkar, annars kan den vara ett h..vete!
   Kram!

 3. Violen skriver:

  Cider är inte min favoritdryck men det är kul att lära sig lite om tillverkningen. Småskaligt är bra, det kan man gärna gynna. Skönt för er att coronarestiktionerna lättar lite efter hand, livet blir trist om man inte kan komma ut och röra sig lite.
  Hoppas dina tekniska problem löser sig!
  Ha det gott och var rädd om dig!

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns så många olika cidrar. En del svenska är för söta och för konstgjord smak för min del. Den brittiska är så annorlunda mot den svenska.
   Vad det än är är småskaligt trevligare och ofta också godare.
   Ja, det är skönt att det lättat lite här med reglerna.
   Jag har fått min nya dator och börjar så sakterliga vänja mig vid den.
   Ha det bra!

 4. Märtha skriver:

  Jag har köpt en ny stationär dator. Får den ca 20 augusti, med en kille som är ett datatekniskt underverk och sköter all installation. För mig är bil och dator samma system: jag kan använda, men behöver inte sköta servicen själv. Min laptop har jag ”lite överallt”, den stationära är främst för bilder och säker nätanslutning.### Jag har aldrig blivit nån cidervän, numera finns det mer varianter här också, men te, vatten och vin verkar räcka för mig! Hur är det med krusbär i UK nuförtiden? Läser en intressant bok om detta för mig intressanta bär just nu…

  • Lena i Wales skriver:

   Min laptop har kommit och jag har börjat vänja mig vid den efter att maken installerat allt. Hoppas det går bra.
   Jag gillar den brittiska cidern, speciellt en varm sommardag,mums.
   Jag har inga krusbär och känner faktiskt ingen som har det här, men vet att det finns.

 5. Marit skriver:

  Sider som det kalles her er nok en veldig typisk svensk drikk ja for oss i Norge. Tror ikke det selges så mye av det her. Jeg drikker for det meste Earl grey tea, og det er godt hele året 🙂

  Ha en bra dag!

  • Lena i Wales skriver:

   Lustigt att cider blivit så populärt i Sverige, men inte i Norge. Intressant. Gillar dina jämförelser. Sånt som man normalt annars inte känner till.
   Te är gott, dricker flera muggar varje dag.
   Ha det bra!

 6. Madame skriver:

  Det var spændende at læse om cider – det er ikke noget, jeg ser ret tit her i Danmark. Men nu vil jeg lede efter cider og prøve at smage.
  Covid-19 er ved at blusse op igen her. Det er så trist.
  Tillykke med din nye bærbare computer.
  Ha’ det godt!

  • Lena i Wales skriver:

   Lustigt att cider slagit igenom i Sverige, men varken i Danmark eller Norge, (kommentar ovan).
   Värt att prova, men ta helst en brittisk. Jag gillar den bäst.
   Att covid blåser upp hos er igen, fy vad tråkigt!
   Jag har börjat använda den nya lap topen nu oh börjar vänja mig.
   Ha det godt!

 7. Geddfish skriver:

  Jätteintressant att läsa om cider. Jag drack nog mer cider förr, precis som med öl. Numera tycker jag allting känns så sött. Men den torra cidern går an!
  Inget kul när saker och ting går sönder eller slits ut. Jag fick nyss köpa en ny micro och att få hem den? Utan bil. Jag valde nätet och hemkörning. Allt gick bra med ihopkoppling och instruktioner. Det måste bara gå bra.
  Härliga bilder, fint med lokalproducerat.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar att läsa om cider. Jag dricker ju inte öl, så detta är bra substitut. De flesta brittiska cider är inte söt, till skillnad från de svenska.
   Jag gillar ju inte teknik, så bävade lite för hur det skulle gå, men nu har jag börjat använda den och förstår en hel del av den.
   Lokalproducerat är viktigt för mig och att gynna de små tillverkarna också.
   Kram!

 8. Ingrid skriver:

  Jag tycker cider är gott, men köper den alkoholfria. Jag blev så full i skratt när jag läste din kommentar om att svenskarna är intresserade av alkoholhalten. lol
  Reglerna för hur vi ska bete oss med tanke på pandemin varierar stort och förvirringen är stor ibland den också, men än så länge är det enkelt för mig att följa i alla fall – det är fortfarande social distansering som gäller.
  Ha det så gott!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar Herrljunga cider, inte långt från där jag bodde i Sverige.
   Svenska och alkohol är ett mycket speciellt ämne, som du vet har jag erfarenhet som reseledare och har hört det mesta,ha,ha.
   Krångligt och veta hur man ska göra, följer mer min moral, till möjligaste mån.
   Kram!

 9. Minton skriver:

  Cider tycker jag är gott men dricker det inte. Har diabetes som är besvärlig så sött och kolhydrat rikt måste jag undvika.
  Det är inte kul när saker slutar fungera.
  Anki o Minton

  • Lena i Wales skriver:

   Jag förstår att det av medicinska skäl inte är lämpligt med denna dryck för dig. Hoppas du har något annat som du tycker är gott och kan njuta av istället.
   Så jobbigt med datorproblem, men tror att det är löst nu.
   Ha det bra!

 10. farfar hebbe skriver:

  Tack för den ingående infon om Cider,jag är ingen stor konsument av den drycken,den senaste jag smakat var en engelsk tror jag..Gaymer’s..Mitt väder liknar det som du har,,blåser +20,2 just nu..Haé Kram.

 11. Den där ”hemgjorda” (nästan) cidern skulle jag gärna vilja smaka.

 12. Blomsterbönan skriver:

  Hej
  Jag hittade hit via min fasters blogg och jisses vilka fina bilder på blommor, landskap, t o m cidern! Ja allt utom soppåsarna 🙂
  Jag undrar om jag får hänga med? Hos faster heter jag Brorsdottern men det kanske du har en egen så jag tar mitt alias när jag jobbar….

 13. Veiken skriver:

  Ok jag dricker cider när jag är i UK så är det Strongbow som gäller. Jag har inte testat något av de mindre bryggerierna alster, tyvärr.
  Jag blir alldeles snurrig av alla regler ni har i coronatider. Hoppas någon har koll!
  Det är ett elände när tekniken krånglar. Jag kan inget, blir bara frustrerad. Hoppas du fick din nya dator och kommer att trivas med den!

  • Lena i Wales skriver:

   Har du möjlighet senare att prova något lokalt, så gör det. Ofta lite annan smak.
   Jag har också svårt att vet vad som är vad med dessa regler, bara gå på magkänsla vad som är rätt och fel.
   Jag har fått datorn och tror att det blir riktigt bra, när jag väl lärt mig allt.

 14. åsa skriver:

  Tidigare drack jag vanligtvis (svensk) cider men i sommar ar det blivit bara vin… kanske har jag blivit äldre 🙂
  Regler under corona skiljer sig verkligen från land till land och inte lätt att hålla reda på allt.
  Här i Sverige har förskola/skolor varit öppna som vanligt fram till sommarlovet och om någon vecka är det dax för en ny termin och det är självklart att barn och ungdom ska vistas på förskola och skolor.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar den mer eller mindre alkoholfria svenska cidern som t ex Herrljunga. Vi är också gott.
   Verkligen inte lätt att hålla reda på alla dessa regler.
   Här har man planer på att öppna skolorna igen när terminen börjar i september. Hoppas det kommer att fungera.

 15. Karin skriver:

  Tack för lärorikt inlägg! Perry, minsann – det hade jag ingen aaaning om!

 16. engstromemmas skriver:

  Oh men vad spännande cider! Är inte så jätteglad i cider så, men kanske är för att jag inte testat så goda som jag fastnar för! 😁

 17. Äppelcider är gott, både den söta och den lite öligare sorten. Lillebror har månha äppelträd, han brukar göra egen must.

  Det är nog bra om man kan hålla sig hemma så mycket som möjligt. På mitt nya jobb är folk duktiga på mask och avstånd, tycker jag.

  Kram

 18. Eftersom jag int gillar ök – men älskar brittiska pubar – så blev det oftast så att jag drack cider istället. Hade dock inte en aning om att den som är gjord på päron heter ”perry”. Konstigt att ingen informerat mig om det under våra över 30 besök….. 😦
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Samma gäller för mig, dricker inte öl, så cider är ett bra ersättning.
   Perry är ju mer ovanligt än cider och det är långt från alla pubar som har perry, kanske beror det på detta.
   Kram!

 19. Therese Bjärstig skriver:

  Cider är ingen favorit, men ibland är det gott, så där är jag lite kinkig, måste vara rätt sort! Och trist med datorstrul, hoppas du blir nöjd med den nya då den dyker upp! Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Viktigt att det är rätt sort för mig också, inte för söt och definitivt inte med smak av konstgjord frukt.
   Den har dykt upp och jag har klarat av det mesta, har lite kvar att lära dock.
   Kram!

 20. skåningen skriver:

  Jag är ingen älskare av cider. Men ändå intressant att läsa om ditt inlägg om Cider.
  SV..Att diskutera med personer som är besserwisser är inte lönt att ödsla ”krut” på
  Ha en bra dag!
  Kram!

 21. motionochfritid skriver:

  Cider är inte i min smak, alla har smakat för söta och jag som inte tycker om någonting sött. Det finns ju mycket annat att välja på, som tur. Få se nu, det låter lite oroligt inom corona igen enligt informationer runtomkring, hoppas det inte blir så.
  Må gott!

  • Lena i Wales skriver:

   De brittiska som är dry är inte alls söta, däremot vissa svenska som jag tycker är så fruktansvärt söta. Du får prova den brittisk dry, mega dry!
   Siffrorna för Corona har gått upp i UK, men än så länge sakta, bara att hoppas!
   Ha det bra!

 22. Anita skriver:

  Jag har faktiskt varit hos en ciderproducent någonstans i UK, det värsta är att jag inte minns var och när det var. Men cidern var god, det minns jag.
  Men så typiskt att din laptop slutat fungera. Men det är alltid spännande med nytt. Du kommer säkert att tycka det är ett lyft, det gjorde jag när jag bytte dator. Och trots att jag bävade för allt jag skulle flytta över var det inga problem. Lycka till med datorbytet!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du besökt en ciderproducent och gillade cidern.
   Jag tycker tyvärr inte att en ny dator är spännande, bara jobbigt eftersom jag är så totalt korkad vad gäller teknik och fattar inte hälften, inte ens en fjärdedel. Jag har lärt mig det mesta nu tror jag, har bara lite kvar, så så tungt blev det inte!
   Tack för uppmuntran!

 23. Tanza Erlambang skriver:

  Glad to know that cider is made from apples, while Perry is made of pears,……
  Thank you for sharing beautiful photos

 24. Rosor och ruiner skriver:

  Tror jag absolut, att du är bra på annat! 😉 En massa kan du om cider i alla fall!, nu lärde jag mig en hel del nytt, tack för det!
  Ha det så gott!
  Gunilla

  • Lena i Wales skriver:

   När det är något jag inte kan eller förstår, brukar jag tänka att det i alla fall måste finnas något jag är bra på. Man lär sig med åldern att man inte kan var bra på allt.
   Ha det bra!

 25. Karin Eklund skriver:

  Jag har alltid gillat cider och skulle förmodligen ha köpt några flaskor med mig hem om jag hade varit med till ciderproducenten. Ett ypperligt inlägg har du gjort, så lättläst och intressant, om cider och ciderframställningen. Jag har mycket att ta igen här på din sida, tar det lite pö om pö för att få den största behållningen.
  Ha det fint Lena!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar också cider. Tycker ju inte om öl, så detta är en bra ersättning.
   Roligt att du gillar mitt ciderinlägg.
   Det är inte alltid man har möjlighet att hänga med jämt.
   Ha det fint!

 26. Cider är gott! Jag gillar sparkling och den som inte är så söt.

  Lycka till med din nya laptop 🙂

 27. Ditte skriver:

  Vad trevligt att besöka en lokal ciderproducent. Jag har besökt några mindre sådana i Frankrike och det var roligt att se hur cider tillverkas. Jag gillar den om den är torr och inte så söt. Och fint att köpa med några flaskor hem.
  Läste här och såg även på tv om hur pubarna och restaurangerna i UK stöttas och det är ju en god idé. Likadant att man får registrera sig.
  Vi var nu några dagar på Högbo Brukshotell i Gästrikland och där kände vi alls ingen oro. Betydligt färre gäster tas emot på hotellet och glest mellan borden i den stora matsalen . Allt var så genomtänkt.Men en trång restaurang skulle jag inte besöka och där sitta inomhus.
  Grattis till din nya laptop och hoppas du blir nöjd.
  Ha det fint!
  Trevlig helg

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar cider och framför allt de från små producenter och gärna lokalt och inte för söt.
   Det kommer nog att bli fullt på pubarna här nu till dessa priser, hoppas bara inte de tar in för många på samma gång.
   Vad trevligt och fint det låter och bra att de tänker till i dessa tider.
   Laptopen är säkert bra, håller på att lära mig det som är skillnad mot den gamla.Ska nog gå bra till slut.
   Trevlig weekend!

 28. Anni skriver:

  Engelsk, fransk och svensk cider har inte mycket gemensamt mer än frukten den är gjord av! Den franska har jag druckit en hel del av på mina resor och även köpt hem. ibland smakar den häst och ibland är den supergod. Lite av ett vågspel när man beställer in den på restaurang.

 29. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2020, del 2, juli – december | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s