ENGLAND – TEWKESBURY 2, kyrkan

Onsdag och dags för ytterligare ett blogginlägg. Idag från kyrkan i den vackra korsvirkeshusstaden Tewkesbury.

Vädret har varit bättre de senaste dagarna, sol och moln i en salig blandning, men knappast något regn.Äntligen, hurra!

Tewkesbury 2, kyrkan

Här kan du läsa om staden Tewkesbury stad!

Tewkesbury Abbey, är stadens stora sevärdhet. Idag är det en församlingskyrka och dess egentliga namn är Church of St Mary the Virgin och är den andra största församlingskyrkan i England. Den är 45 m hög och 101 m lång…

…det var Theoc, missionär från norra England som grundade den första kyrkan här. I anslutning till den byggdes ett kloster för benediktinermunkarna och detta blev klart  år 715, av detta finns inget kvar.

Dagens klosterkyrka är från 1100-talet. I o m klosterupplösningen av Henry VIII på 1500-talet övergav munkarna klostret, men kyrkan blev kvar  tack vare att församlingen tog över den som sin kyrka…

…kyrkan är enormt stor och det finns mycket att titta på, bl a vackra glasfönster, klinkers, statyer.

Dessa bilder är tagna vid ett besök i Tewkesbury i september 2019. Staden ligger bara ca 40 min bilväg nordost från min bostad i Wales. En väninna från södra Wales ville gärna se staden, så vi åkte dit på en utflykt. När jag var där år 2014 fick man köpa ett tillstånd för £2 för att fotografera inne i kyrkan, vilket jag gjorde och sedan upptäckte att man inte fick publicera bilderna. Glad var jag inte då! Vid detta tillfälle såg jag inget om fototillstånd eller så tittade jag inte efter det. Kanske har engelska kyrkan flyttat in i 21:a århundradet? I så fall var det på tiden!

Tack Barbro för din önskan om att se staden och för en trevlig dag tillsammans!

Så nu kommer bilder inifrån kyrkan…

…en vacker pelargång möter oss och man ser verkligen hur stor kyrkan är…

…och hur vackert taket är…

… men, vad är detta. Taket upp och ner?…

…ja, delvis rätt. Det var så häftigt med denna spegel riktad mot taket…

…som vanligt i brittiska kyrkor sitter kören mellan publiken och högaltaret…

…kören sitter i vackert snidade bänkar…

…vackert altare och fönster…

…vackert kakel pryder golvet fram mot altaret…

…bild tagen i motsats riktning, från altaret mot pelargången…

…mellan publiken och kören finns dels predikstolen, till höger, och en pulpet, till vänster, där även ickepräster kan läsa från…

…vackra pelargångar omger kyrkans långsidor…

…bland pelargångarna finns små kapell…

…vackra gamla fönster och…

…likaså vackra nya…

…att värma upp en kyrka är inte lätt. Denna typ av kamin kallas Gurney Stove och är från 1800-talet. När de byggdes användes antracit, en typ av kol, men 1987 ersattes kolen av gas. Det finns totalt två kaminer som ska värma upp hela kyrkan, även idag den enda uppvärmningen…

…kyrkan har tre orglar.

Grove orgeln är från 1887. Upprustad och rengjord 1980…

…Milton orgeln är från 1630-talet och flyttades hit i slutet av 1700-talet. Hade tidigare funnits i både Oxford och i London. Den har 68 orgelstämmor och 4 611 pipor…

bredvid kyrkan ligger gamla Almshouses, fattighus…

och framför huset finns denna fina statygrupp,”Touching Souls” av Mico Kaufman.

Detta var sista inlägget från Tewkesbury.

Var ligger Tewkesbury?

 

Bor ni i Stockholmstrakten?

I så fall har ni kanske möjlighet att besöka denna växtmarknad hos min kära väninna!

VÄXTMARKNAD IRL 6 september kl 11-15
Välkomna till Trädgårdsamatörernas höstmarknad som i år äger rum i min trädgård på Falks backe 3 i Tullinge. Det kommer att vara ett dussin säljare bland annat Torvan och Trädgårdsfröet men även många andra med ett intressant utbud av perenner träd och buskar.
Det finns några p-platser utefter Falks backe men om det är fullt så finns det en stor infartsparkering vid centrum, ca 400 m bort. I centrum finns också ett väldigt bra café där man kan köpa fika eller lunch.
Vi kommer att hålla koll så att det inte kommer för många besökare samtidigt men alla måste hjälpas åt att hålla avstånden.
Varmt välkomna till Karlagården den 6 september!

Önskar er alla härliga dagar!

Detta inlägg publicerades i England. Bokmärk permalänken.

51 kommentarer till ENGLAND – TEWKESBURY 2, kyrkan

 1. Karin Eklund skriver:

  Tack för alla fina bilder av den vackra interiören i den gamla kyrkan. Fantastiskt vackert tak men också golv och allt det andra med. Kan tänka mig att det är rätt kallt där ändå under vintern om det bara finns två uppvärmningskällor. Kyrkan är ju bamsestor. Det gäller säkert att ta varma kläder på sig om man är kyrkobesökare.
  Fattighuset i nära anslutning till kyrkan är också vackert på utsidan . De fyra som sitter på marken och rör varandra med fötterna är fina, mycket fina. Passar bra i coronatider med tanke på närhet och hälsningar.
  Ha en fin dag Lena!

  • Lena i Wales skriver:

   Taket är helt fantastiskt och jag gillar ju keramik, så golvet gillar jag starkt.
   Måste var jättekallt att sitta där vintertid, fast här är kanske folk vana, det är ju väldigt många som har det kallt inomhus hemma också. Inte som i Norden där vi värmer upp våra hus bra.
   Älska denna statygrupp, det är något särskilt med den.
   Önskar dig en fin dag också!

 2. vacker kyrka i brittisk stil, kyl staty.

 3. Märtha skriver:

  Vilken kyrka! Konserter här kan lätt ordnas coronatrygga… Men de ”störande momenten” är många, golv, tak, väggar, fönster – oj! Tack för bilderna – och för att du struntade i att söka skyltar med fotograferingsförbud… Skulpturer av det slag som finns där gillar jag skarpt! Det finns alldeles för mycket av ”gubbar som står rakt upp och ned”! Konsertdags ikväll, tredje sen februari… Ha en bra dag!

 4. Eva skriver:

  Mycket vacker kyrka. Tack för att du visar oss den!

 5. Vilken fantastiskt vacker kyrka – som vi missat trots att vi besökt staden! Men man kan ju inte se allt….. Din väninnas trädgårdsmarknad hade man ju gärna velat besöka, men det blir ju inte heller av så jag får nöja mig med att se om det kommer några bilder därifrån. Jag är ju faktiskt medlem i Trädgårdsamatörerna sen många, många år!
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Som du säjer, man kan inte se allt.
   Min väninna sitter i Trädgårdsamatörernas styrelse, så du kanske har haft kontakt med henne. Lite väl långt för dig att ta dig ditt och speciellt nu.
   Kram!

 6. Ingrid skriver:

  Så fina bilder från interiören i kyrkan. Jag sitter ju och jämför med vår gotländska medeltidskyrkor och de är bra mycket enklare, men de är ju desto flera. 😉
  Ha en skön onsdag!
  Kram, Ingrid

 7. walkaboutsweden skriver:

  Enorm!
  Ja här hade man ju verkligen velat gå runt och fotografera, och gärna kunna publicera också. 😉

  Tack för turen!

 8. Madame skriver:

  Det var helt fantastisk at se Tewkesbury Abbey både udefra og indeni – hvor er den imponerende! Tak fordi du viser billeder og fortæller om den. Det minder om Ken Follett og hans bøger om bygningen af en katedral i middelalderen.

 9. Karin skriver:

  Så vacker och vilken mäktig byggnad!

  Intressant med kaminerna! Något liknande – stora höga järnkaminer med rundande former och djupa flänsar – fanns på bottenvåningen i det hus där jag växte upp.

  Och den där trädgårdsmarknaden låter intressant! OM jag är i Stockholm då kanske jag tar en sväng till Falks backe 3. I så fall hälsar jag från dig!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, den är enorm för att vara på ett så litet ställe.
   Uppvärmning är intressant. Jag har sett liknande kaminer förut, men minns inte var.
   Hälsa absolut från mig till ägaren av trädgården, Anki.
   Ha det bra!

 10. Anita skriver:

  Jätteroligt att få se denna fantastiska kyrka. Tack för att vi fick följa med. Spegeln på golvet var ju läcker. Har alltid varit fascinerad av de vackra fönster som finns i kyrkor och dom här var väldigt fina. Roligt att kören sitter mellan besökarna och altaret. Det är nog inte så vanligt här. Och vilken vacker orgel.
  Trädgårdsmarknaden låter trevlig, hoppas hon får många besökare vilket jag tror hon får. Inte av mig dock. Har slutat att köpa växter, har inte det intresset längre. Trädgården är uppvuxen nu och får sköta sig bäst den vill, vilket den gör. Jag går bara omkring och plockar lite buketter av blommor ibland och doftar på rosorna. Tar lite bilder. Maken klipper gräset så det slipper jag också 🙂 Vet inte när jag var ute där senast, säkert en vecka sedan minst. Håller mest till i uterummet och på altanen där jag har mina grönsaksodlingar. Kanske ska ta en sväng och se hur det ser ut … och plocka lite blommor till vaserna, som du inspirerat mig till 🙂

  Bra att ni fått lite bättre väder nu. Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Spegeln var kul och jag blev lite snurrig när jag tittade i den.
   Jag är så förälskad i alla dessa vackra fönster, gamla liksom nyare. Så vacker med färgade fönster med vackra motiv.
   Orglarna var pampiga och intressanta.
   Man kan ju tyvärr inte ha hur många växter som helst, hur gärna man än vill. De ska ju skötas också.
   Låter skönt med en liten promenad i trädgården, plocka blommor och sedan pyssla med grönsakerna i uterummet.
   Regn här idag, tyvärr, men det ska väl bli bättre hoppas vi.
   Ha det skönt!

 11. Violen skriver:

  Otroligt vacker kyrka! Vilken kontrast mot fattighuset som ser riktigt trist ut. Statygruppen får tummen upp, den gillar jag!
  Ha det gott!

 12. Ditte skriver:

  Imponerande kyrka. Och med en lång och brokig historia. Men som församlingskyrka verkar den vara väl stor med tanke på invånarantalet. Kanske delar man av den när det är gudstjänster så att det inte känns så öde. Kyrkan och fattighuset sida vid sida…Ja, så var det ju ofta förr.
  Stort tack för besöket.
  Tack för tipset om växtmarknaden och om vi har möjlighet blir det kanske en tur.

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är det udda med en sådan stor kyrka på en sådan relativt liten plast. Likheter finns i Sverige, t ex Varnhem i Västergötland.
   Som du säjer ofta fattighus när kyrkan, vanligt här.
   Om du åker dit, hälsa från mig!

 13. iamittilivet skriver:

  Vilken vacker kyrka! Och statygruppen är fin!!

 14. Blomsterbönan skriver:

  Men jisses vilket fint kakelgolv!

 15. Helena skriver:

  Du verkar ha nära till mycket vackert som denna pampiga kyrka. Men man får nog frysa ordentligt under vinterns gudstjänster. Ha det så bra!

 16. Veiken skriver:

  Vilken församlingskyrka. Så vacker och väl bevarad. MEN bara två uppvärmningspunkter. Vilda hästar skulle inte få in mig på en mässa i fukt och kyla! Vinterpälsen på för dom som går dit!

  • Lena i Wales skriver:

   Fantastiskt att den finns kvar efter alla dessa år.
   Jag är också frusen av mig, så jag känner som du. Å andra sidan blir det inte så kallt här som i Sverige, men tillräckligt för att jag hellre håller mig hemma.

 17. Thalassa skriver:

  Storslagen, magnifik – kyrkan förstås. Och statygruppen är ju också häftig. Så även dina foton!

 18. Franska Fikon skriver:

  Vilken imponerade kyrka, både i storlek och hur den är dekorerad. Mäktig! Gillade statyn bättre, mer mänsklig och precis rätt i dessa dagar ;).

 19. skogsnuvan skriver:

  Jag upphör aldrig att förvånas över hur gamla era kyrkor verkar vara. Vår är från 1600-talet och det tycker jag är gammalt. Vilka storståtliga byggnader man kunde göra så tidigt. Nog märker man att ert land är ett mycket gammalt land och väldigt spännande. Vår kyrka är en gammal träkyrka med målningar på väggarna helt annorlunda än den här maffiga saken

  • Lena i Wales skriver:

   För länge, länge sedan låg UK långt fram i tiden och hade mycket kunskaper. Mycket annorlunda idag.
   Problemet Sverige har haft är att man byggt i trä, stället för sten, och i o m detta brinner den ner betydligt lättare och försvinner för all framtid.
   Ha det bra!

 20. åsa skriver:

  Kyrkfönster är ofta väldigt fina, liksom många altartavlor. Den sittande statygruppen var härlig 🙂

 21. Ama de casa skriver:

  Vilken synnerligen vacker kyrka och statygruppen var hur fin som helst. Fiffigt namn på den också 🙂

  Ha det gott!

 22. Geddfish skriver:

  Vilken fantastisk kyrka! Man ska se den på riktigt förstås. Men fina bilder som ger en bild av det utstyrda och vackra. Älskar att kolla gamla kyrkor. Att en del är så stora, kan vara att kyrklivet var större förr, invånarna var fler osv.
  Statygruppen är helt underbar!
  Kram!

 23. Vilken kyrka och vilket tak. Där skulle jag gärna suttit en stund på en kyrkbänk.
  Jag gillade även statygruppen. Något nytt som jag aldrig sett förut.

  • Lena i Wales skriver:

   Så härligt att gå in i dessa stora kyrkor och bara slå sig ner ett tag och kontemplera.
   Statygruppen är lite annorlunda jämfört med dessa gubbar som står upp raka i ryggen och ser allvarsamma ut.
   Ha det bra!

 24. Marika skriver:

  Hej Lena!
  En riktigt vacker kyrka, tänk vad fint man byggde förr. Vackert och stämningsfullt att gå omkring i en så pampig byggnad. Statygruppen är fin. Påminner mig om någon sorts lek som vi lekte som barn. Minns inte vad den gick ut på dock.
  Trevligt inlägg /Ha det bra !
  Marika

  • Lena i Wales skriver:

   Otroligt hur man kunde bygga förr, utan all teknik vi har idag. Skickligt!
   Lustigt, men det påminde mig också om en lek, men kunde inte heller komma ihåg hur den var. Roligt när man tänker så lika och inte hittar en lösning,hi,hi.
   Ha det bra!

 25. Anni skriver:

  Vilken tur att denna pampiga kyrka bevarades! Den där Henry lyckades verkligen förstöra sanslöst många byggnader. Nog för att ruinerna är vackra, de också, men vilken rikedom som gått till spillo!
  På kartan såg jag att staden ligger nära Gloucester och då vattnades det i min mun. Älskar Double Gloucester, speciellt den med gräslök. Tackolov hade Lidl brittisk vecka alldeles nyss och då fanns den att köpa!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, Henry förstörde mycket, liksom Gustav Vasa gjorde när han lade ner alla kloster, där det fanns fantastiska skatter.
   Tewkesbury ligger inte så långt från Gloucester.
   Ja, den är god den osten. Köper den ibland.
   Bra för mig att Lidl ibland också har skandinaviska veckor, samma som hos dig fast tvärtom!!!!
   Ha det bra!

 26. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2020, del 2, juli – december | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s