WALES – MONMOUTH 51, KOLONITRÄDGÅRDAR, COVID 19 läget i Wales och vädret

Onsdag igen och bloggdags!

Idag från en liten koloniträdgård i min hemstad Monmouth. Också positivt om väder och negativt om Covid 19.

Monmouth  51,  koloniträdgårdar

Koloniträdgård heter allotment på engelska och rhandir på walesiska.

Monmouth koloniträdgårdar ligger där den lilla floden Monnow flyter ut i den större floden Wye. Det är också från floden Monnow som staden fått sitt namn, Monmouth = Mon mouth = Monnows mynning.

På bilden ovan ser vi dels stadens enda mack och vallen som skyddar mot översvämningar…

…koloniträdgårdarna ligger alldeles i utkanten av stadens lilla centrum och för att ta sig dit kan man köra på en smal väg eller gå längs Monnow. Också på denna sida om floden finns vallar mot översvämning…

…trots att trädgårdarna ligger bara några 100 m från centrum, så ligger de i utkanten och jag ska erkänna att jag aldrig besökt dem förrän denna sommar. Har många gånger tänkt gå dit, men det har liksom inte blivit av.

Tyvärr var det inte denna fantastiska upplevelse jag hade tänkt mig. Vissa trädgårdar är inte uthyrda och där se det riktigt tråkigt ut, medan…

…vissa är fina och välskötta…

…det är lite tråkigt med denna blandning av oreda och välskött, fast egentligen borde jag vara van eftersom det ofta är så här i UK…

…här är en icke skött trädgård med ett skjul som tippat över och ligger på sidan, så synd att det blivit så…

…koloniträdgårdarna ligger så vackert med utsikt över de walesiska kullarna.

Vid sidan av trädgården har man gjort ett område för picnic med lite bord och bänkar här och där på väg ner mot floden. En så bra tanke, men gräset är inte klippt och ingen verkar ta hand om området…

…man har bland bänkar och högt gräs planterat fruktträd och det säjs att de är till för alla. Vilken god tanke, men vem tar sig genom högt gräs för att plocka frukt i ett område nästan okänt för befolkningen i staden?

Var ligger Monmouth?

 

Vädret

Vi har fortfarande haft fint väder här, sol och mellan 20 och 25 grader, vad jag skulle kalla lagom varmt.

De kommande dagarna kommer det att bli kallare och en blandning av sol, moln och regnskurar.

Igår var det autumnal equinox, höstdagjämning, så kanske inte så konstigt att det börjar kännas lite mer höstlikt här.

Covid19-tider

Om ni är trötta på Corona och känner att ni inte vill dras ner mer i ert humör, sluta läsa nu! För här kommer riktigt hemsk läsning!

Ja, det har hänt mycket de senaste dagarna.

Spridningen av smittan går lavinartat, tyvärr. Värre och värre för varje dag.

Av UK ca 65 miljoner invånare har ca 400 000 smittats och ca 42 000 har dött i Covid19. I förrgår var antalet nya fall 4 370. Antalet fall / dag i UK den senaste veckan var 3 929.

Av Wales ca 3 miljoner invånare har 21 000 smittats och 1 600 dött i sviterna av Covid19.

Skrämmande siffror!!!

Dessa siffror är heller inte helt sanna eftersom testandet av viruset inte kom igång förrän för sent, så siffrorna är troligen högre, men statistik är statiskt och man får ta det med en nypa salt.

För ett tag sedan varnade regeringen för total lockdown om folket inte skärpte sig, slutade träffas inomhus och utomhus i stora grupper, men tyvärr verkar det inte riktigt ha fungerat som man hoppas, för nu kommer fler och fler lokala lockdowns i alla de fyra UK länderna, Wales, Skottland, Nordirland och England.

Alla olika länderna har olika restriktioner och dessutom är restriktionerna olika i olika områden. Ett fullkomligt kaos av regler och lagar.

Det gäller inte total lockdown ännu, utan bara i olika områden och och olika regler.

I Wales har man lokala lockdowns i fem områden, Caerphilly, Newport, Bridgend, Merthyr Tydfil och Blaenau Gwent, av vilka två av dessa gränsar till mitt ”distrikt”. Alla fem ligger i södra Wales och gränsar till varandra. Vad gäller för dessa områden är att pubar måste stängas kl 23.00 och att man inte får lämna sitt område annat än för jobb eller utbildning och att man bara får träffas utomhus. Ytterligare ett distrikt är på väg att gå in i lokal lockdown, också detta i södra Wales.

I England kommer pubar att stänga kl 22.00 fr o m torsdag och man uppmanar folk att jobba mer hemifrån igen. Det där med att man måste stänga 22.00 är ju bara att gå tillbaka några år i tiden då alla pubar runt UK enl lag måste stänga då. Det diskuteras om fler åtgärder.

I Nordirland får man inte längre träffas fler än 6 personer, fast fler utomhus.

I Skottland vet jag inte riktigt vad som händer. Det är så mycket att ta in de olika reglerna i de olika länderna.

Det här med pubtider diskuteras mycket om det kommer att hjälpa eller inte. En av anledningarna är att ju längre man håller öppet, ju mer dricker folk och det gamla ordspråket ”där spriten går in, går vettet ut” är mycket relevant här. Vi har stora problem med alkoholkonsumtion här, en gammal tradition. Många sköter det bra, medan tyvärr också många inte gör det.

Under hela augusti åt man mat på pubar måndag till onsdag till halva priset, staten betalade andra hälften till pubägarna, för att stödja pubnäringen och få folk att gå ut, nu håller man på att stänga ner. Jag kan inte hjälpa att undra vad denna regering håller på med?

Man har också diskuterat mycket att det är så stor brist på teststationer. Genom en app kan man beställa tid och folk har p g a bristande stationer skickats över hela landet. Det värsta var att kartan man använde mätte fågelvägen, inte bilvägen. Så t ex erbjöds bosatta i  västra Skottland tider i östra Nordirland, vilket inte är så långt borta fågelvägen, men man måste ta båten flera timmar dit. Likadant var det i södra England, där man mätte sträckan fågelvägen och fick tid i södra Wales, vilket innebär 10-tals mil landvägen.

Igår kl 12.30 brittisk tid höll Boris Johnson tal till nationen.

Han sa mycket och lite. Det gäller att rädda nationens ekonomi på samma gång som som man räddar liv. Vi har gått in i den väntade andra vågen av smitta och gått in i grad 4 av 5. Det gäller igen total lockdown, skolor och affärer hålls öppna, men han uppmana att alla som kan ska jobba hemifrån. Ny regel i England, max 15 personer vid bröllop och 30 vid begravningar. Böterna för när man inte följer reglerna höjs. Om polisen behöver hjälp med övervakningen av de som bryter mot reglerna kan man sätta in militär också.

Mina tankar över vad han sa : Det där med militären känns mycket konstigt. Vi som är vana vi obeväpnade poliser här. Att ha militären på gatorna känns så annorlunda. Vad gäller böter tror jag tyvärr inte att det spelar någon större roll. Många av de som bryter reglerna har inga inkomster eller medel av betala böter med, så tror inte det är till stor hjälp.

Kanske trots allt att den svenska strategin fungerar, jag hoppas verkligen detta för er alla i Sverige. Jag måste säja att jag varit lite skeptiskt till hur Covid19 hanterats i Sverige, men är så glad om jag har fel.

Denna strategi skulle dock troligen inte fungerat i UK. Det finns alltför många som inte bryr sig, denna lydnad och respekt för andra finns tyvärr inte här i samma utsträckning som finns eller kanske fanns i Sverige. Det är så svårt att förklara, man måste nästan bo här för att förstå hur man fungerar här och inte ens detta hjälper alltid. Jag som är född i mitten an 1950-talet är uppvuxen i ett socialdemokratiskt samhälle där det alltid poängterats hur viktig solidaritet och tänka på andra är. Denna eran har aldrig funnits här i UK. Mycket är tyvärr jag, jag jag, istället för vi, vi, vi.

Sverige hade också vid ingången av Covid19 god ekonomi, i UK var den usel redan då med höga lån och inte gör denna situationen bättre för ekonomin och tyvärr är det ju mycket ekonomin som styr.

Tyvärr är vi ju inte heller ensamma i Europa om att smittan sprids mer och mer igen. Här visar man inte så mycket på TV från övriga Europa, mest från UK, gamla kolonier, Kina och ärkefienden och gränslandet Frankrike, men idag hörde jag att det är stora problem i många delar av Europa. Jag har hört genom bloggen att det är stora problem i Norge, Danmark och Finland också.

Jag storhandlade i lördags och gjorde lite nödvändiga ärenden i stan i måndags, så nu ska jag förhoppningsvis inte behöva ge mig ut förrän jag i början av oktober ska ta min flu jab, influensaspruta, vilken också säjs hjälpa för lindring av Covid19. Har inte tidigare tagit denna spruta, men i år har jag bestämt mig för att trots allt göra det. Lugnt och skönt att mer eller mindre isolera mig igen. Hellre det är utsätta mig för mer risker.

Sköt om er önskar Lena i Wales!

Detta inlägg publicerades i årstider m m, Monmouth, väder. Bokmärk permalänken.

56 kommentarer till WALES – MONMOUTH 51, KOLONITRÄDGÅRDAR, COVID 19 läget i Wales och vädret

 1. trevligt med koloniträdgårdar, på flera sätt

 2. Bara brittiskt skriver:

  Jodå, det sociala ansvaret du saknar har visst funnits, min man är uppvuxen med det och klagar ibland över hur det försvunnit. Idag är det likadant i Sverige med individualism som brett ut sig och därför ser du nu främst många ungdomar smittas, de är uppvuxna med mer sådant och trötta på att begränsa sig nu (plus att det säkert kan vara som med spanska sjukan där de yngre drabbades mer i andra vågen – man vet ju inte orsakssamband helt än, de kanske var trötta de också). Jag fascineras av hur de har studentfester, nollningar m.m. som om inget händer omkring dem. Men också andra grupper kan slarva nu. Skillnaden är att vi inte har ministerstyre utan får lov att sköta oss själva vilket gör att vi ändå har en viss respekt kvar och att vi är ett litet och mer välmående land redan från början. Inte samma galna alkoholanvändande heller.
  Det stämmer att inte minst Danmark har problem just nu. De har ju mer ministerstyre och lyssnade inte på sin smittskyddsläkare i början även om han senare ändrat kurs lite. Nu har de väl varit trötta efter striktare stängning. Jag har inte varit på kontoret sedan vi blev hemskickade i mars men det låter lite så när man pratar med de kollegor som är där och när man läser om det. Sedan har de mer intensiv livsmedelsproduktion och mycket smitta sprids på sådant ser vi även i Tyskland och England.
  Men vi kan nog få en släng till här också. Det ökar i Stockholm igen nu.

  • Lena i Wales skriver:

   Javisst fanns det en del solidaritet förr också, bl a i gruvsamhällena i Wales.
   Individualismen tycks breda ut sig överallt och ungdomars tanklöshet är samma i många länder.
   Tråkigt att Danmark har rejäla problem också.
   Hörde nyss också att läget är värre i Stockholm också.

 3. Eva skriver:

  Väldigt intressant att få veta om coronarestriktionerna i UK. Här börjar vi också få tecken på att fler börjar smittas. Man tror att ”familjekarantän” kommer att rekommenderas. Om någon i familjen har smittan måste de övriga sätta sig i karantän. Det trodde jag redan var självklart.
  En annat problem här (iaf i Stockholmsområdet) är de sk rejvfesterna. Där de samlas hundratals ungdomar på fester utomhus. Där gapar och skriker man och har knark och droger lätt åtkomligt. Nu med höstens inträde befarar man att dessa fester kommer att ske inomhus och givetvis öka smittrisken.
  De där koloniträdgårdarna ligger verkligen vackert. Så bra att du storhandlat och kan hålla dig hemma. Tror också att vaccinet mot säsongsflunsan kan vara bra att ta.
  Ha en bra fortsättning på veckan. Här ska det bli 20 grader idag.

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du fann läsningen intressant.
   Tråkigt om ni också går in i en ny våg. Jag trodde också det var naturligt att alla isolerades om det fanns ett fall inom familjen.
   Vi har haft problem med ravefester här också, så dumma idéer vissa ungdomar får för sig.
   Regn och moln här idag.

 4. Märtha skriver:

  Tja…. Coronaläget i olika länder är på uppåtgående, även om vi här i Finland också har en uppgång så tycker inte jag att det är alarmerande. Igår ca 140 nya smittade, idag ca 90. 341 avlidna. Ligan leds av Helsingfors med kranskommuner, här i Borgå har vi nu haft ett nytt fall per dag i tre dagars tid. Åldersgruppsmässigt leder 20-29-åringar. Vi som är 70-79 uppvisar näst minst smitta, efter 0 – 9-åringar. vi är 10 på kursen i italienska, håller lagom avstånd, inga grupparbeten.### Vädret är vackert, sol, bara att gå ut och göra små höstarbeten. Frost verkar inte på kommande ens på två veckor, otroligt.### Synd att jag inte ”hann” till nån koloniträdgård i sommar, de traditionella koloniträdgårdarna här i landet ”sköts” av föreningar, och den som inte sköter sin lott får först anmärkning, sen blir personen tvungen att sälja. Man äger alltså sin lott, men själva området ägs vanligtvis av staden, föreningen hyr. Det finns några verkligt vackra i t.ex. Helsingfors. Här i Borgå finns främst enbart odlingslotter, utan små stugor. Det blev en lång kommentar! Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Skönt att det inte är så mycket smitta runt dig. Här är det också i och runt storstadsområdena som det är värst.
   Småregn och molnigt här idag.
   Intressant om er lotter.
   Ha det bra!

 5. Ingrid skriver:

  Man läser ju här i pressen en del om hur besvärligt det är i England just nu och även i andra länder på kontinenten ökar antalet smittade.Som tur är verkar det än så länge vara ganska lugnt i Sverige, men vi får säkert en andra våg vi också. Här på Gotland får man till och med fylla bussarna i kollektivtrafiken nu, men ännu tillåts inga stående.
  Jag ska till lasarettet på en kontroll på måndag och skulle gärna åka buss, men jag tar nog bilen för säkerhets skull.
  Ha en skön onsdag!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Gissade att det som händer i UK tas upp hos er, många galenskaper på en gång här.
   Skönt om ni har det lugnt på Coroanafronten hos er på Gotland, må det fortsätta så.
   Nog klokt att undvika kommunala transporter om det går.
   Kram!

 6. Tina skriver:

  Tack för update – både den vackra naturen och corona-situationen. Det som såg så ljust ut ett tag, åtminstone resor mellan UK och Norge så att jag funderade på att åka till Manchester och hälsa på en vän…men hann inte, och det var ju bra, för nu är det knallrött igen. Längtar så efter Engelska landskap och att få utforska mer av Wales, drömmer om att åka tåg i Snowdonia. Men det får vänta lite till. Tack för att du alltid delar med så mycket fint från ditt liv, och alla uppmuntrande kommentarer du lämnar. Det uppskattar jag så!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du finne inlägget intressant.
   Mycket klokt att hålla sig från Manchesterområdet nu, inget bra läge där. UK finns kvar, hoppas vi i alla fall!!!!
   Jag är glad att du gillar mina kommentarer.
   Sköt om dig!

 7. skåningen skriver:

  I min barndom var det vanligt med koloniträdgårdar1
  Sv.. Ser du inte Larmet i kvinnans tröja?
  Menar du att du är lik din mamma?

  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag såg larmet, men först efter att jag läst andra kommentarer.
   Ja, jag blir mer och mer lik min mamma, så ganska kul att titta i spegeln och kunna säja hej till henne,hi,hi.
   Kramar!

 8. Sissella skriver:

  Kom att tänka på att jag igår läste ut en bok som heter Kolonistugemordet. Tror att jag gick i precis det området samma kväll. Böcker kan utspela sig var som helst…

 9. Lisa skriver:

  Underbara bilder, här i Uh är det nästan kö för att köpa en lott. Ja och vem hsr gjort rätt i
  C-tider? Det kanske vi aldrig får reda på. Kramizz

 10. iamittilivet skriver:

  Jag blir lite förvirrad över ”lockdown” med öppna pubar?? Under vår lockdown var livsmedelsbutiker och apotek öppna. Och telebutiker så folk kunde ladda kontantkort osv.

  • Lena i Wales skriver:

   Total lockdown är allt stängt, men man kan göra lockdown på olika saker och olika ställen. Ja, förvirrande.

   • iamittilivet skriver:

    Ok. En lockdown är en lockdown för mig, det andra är strängare och fler restriktioner. Ingen betydelse eentligen, bara vi kan greppa vad som händer och gäller runt omkring oss.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag håller med dig, men här kallar myndigheterna och vår First minister (premiärminister för Wales) det för local lockdown. Det här är inte det enda som är förvirrande, det mesta är så här nu. Här kan vi inte riktigt greppa vad som händer p g a alla konstiga påståenden som folk inte förstår. Total kaos och så har vi Brexit på detta.Du kan tänka dig hur livet är här nu.

   • iamittilivet skriver:

    Ni har det lika rörigt som vi här nere med konflikten i östra Medelhavet och flyktinglägren ovanpå det. Brexit – ja, det verkar ju livat för tillfället… ;-(

 11. Marit skriver:

  Ja, det er forferdelig med denne covid 19 sykdommen! Det brer seg mer og mer overalt. Sverige har likevel veldig mange flere døde enn i Norge. Sverige har 5890 døde og ca 9.7 millioner innbyggere. Her i Norge er vi ca. 5.1 millioner og bare 267 døde, så det er en viss forskjell. Tragisk er det uansett. Ha det godt!

 12. Violen skriver:

  Bra att det finns koloniträdgårdar men synd att så många lotter ser risiga ut. Det verkar som att det blir mer och mer populärt att odla sin egen mat åtminstone här i Sverige. Skönt så länge ni har skapligt väder, 20 grader varmt ät ju toppen. Här var det 5 plusgrader och lätt dimma i morse, nu är det 17 grader och lite sol.
  Corona, ja det är en sorglig historia. Den ökar i många länder och det känns osäkert inför vintern. Tråkigt att det är många som inte bryr sig och vill ta ansvar, det är ju inte så svårt att hålla avstånd, tvätta händerna och vara hemma om man är sjuk.
  Ha det gott och var rädd om dig!

  • Lena i Wales skriver:

   Tanken på koloniträdgårdar är fantastisk, men tråkigt när de inte sköts.
   Idag har det regnat hela förmiddagen och eftermiddagen bara molnigt, men klaga inte alltför mycket, ännu….
   Här är det tyvärr alltför många som inte bryr sig, så trist.
   Var rädd om dig också!

 13. Geddfish skriver:

  Både vackert, dystert och sorgligt.
  Vi får alla ta det som det är och göra vårt bästa. Lidköping verkar ganska stabilt när det gäller smittan. Stockholm går ju i bräschen för detta. Man har ju sett hela tiden, hur folk samlas och särskilt ungdomen. Smitta finns väl inte i deras värld.
  Du gör rätt i som tar influensasprutan. Jag har alltid tagit den, har alltid funkat förutom för tre år sen, då fick jag lindriga symptom. Men det var nog mer vaccinsymptom. Men jag är aktsam och mår bra.
  Tråkigt med att hålla avstånd, vi vill ju träffa barn och barnbarn. Övriga, funkar bra med avstånd.
  Sköt om er, kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, en salig blandning.
   Bra att du har erfarenhet av sprutan, får mig att känna att jag tar rätt beslut.
   Så jag längtar efter familjen, så länge sedan jag såg dem.
   Stora kramar till kära du!

 14. Blomsterbönan skriver:

  Ja det är dystert med denna förbannade pandemi! Jag är en glad människa men just nu känns det väldigt deppigt. I Närke är det ganska lugnt just nu men det gör att folk slappnar av tyvärr.

 15. Madame skriver:

  Det er spændende at være med dig i kolonihaven, Lena.
  Det er frygteligt med coronaen! Her er den brudt ud igen, og meget er blevet lukket. Jeg ville ønske, man havde en vaccine klar!

 16. motionochfritid skriver:

  Koloniträdgårdar har jag alltid tyck om, har bara sett välskötta som tur. Snabbt växer det ingen om det inte blir omskötta. Visst blir man trött på corona. Bestämde mig i går att börja använda munskydd hädanefter i butikerna.
  Ha det bra!

 17. Anita skriver:

  Din översta bild är ljuvlig men så synd att delar av koloniområdet fått förfalla. Det måste vara lite tråkigt att ha sin kolonilott och sköta om den medan det samtidigt växer ogräs och är ”obebott” vid grannlotterna. Här är det köer till koloniområdena och alla är välskötta, i varje fall alla jag sett. Det finns också föreningar för medlemmarna som anordnar aktiviteter och så sköts omgivningarna om gemensamt av alla. Men det kanske fungerar annorlunda i UK.
  Så skönt att du haft lite fint väder att njuta av. Här vaknade jag till en morgon med djup dimma. När den lättade så bröt solen igenom och färgade allt i en gyllene nyans. Så vackert. Jag njuter av hösten, har alltid tyckt om den. Gick en sväng i trädgården igår och fotograferade med macrot. Det går att hitta fina motiv även i det bedagade. Blir nog ett blogginlägg så småningom. Din fuchsia är förresten fantastisk.

  Ha det nu så bra som det går Lena och fortsätt vara försiktig. Har hört mycket här om läget i UK. En andra våg kommer nog att dra in överallt, mer eller mindre. Det börjar öka här nu också även om läget fortfarande är relativt lugnt.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tänkte också på de som skött sina och sedan har massor av ogräs runt sig, tråkigt.
   Ja, här fungerar det mesta annorlunda mot Sverige.
   Vädret har varit så fint, men nu har det vänt. Just nu haglar det så det smattrar och idag ska det bli en blandad väderdag, vi får vänta och se.
   Låter härligt att vandra runt i trädgården och fota. Kanske det blir lite uppehåll så jag också kan göra det.
   Nu när andra vågen har kommit har en del börjat bli försiktigare och då är det lättare för mig också att vara det. Det var inte alltid lätt för några veckor sedan då alla släppte på allt tyckte jag var löjlig, fast nu visar det ju sig att jag hade rätt.
   Sköt om dig!

 18. Kul att du äntligen kom till koloniområdet. Mindre kul att med de mindre skötta. Det är så lätt att ögonen söker sig dit mest. Extra tråkigt för dem som trivs med sin egen täppa och sköter den att alltid se det förfallna.
  Gör man fint för allmänheten hör det till att det ska följas upp och skötas kontinuerligt. Annars var det onödigt projekt från början.
  Sorgligt men väntat med en andra våg. Jag har upplevt det som många i Sverige hela tiden struntat i råden. Medan en klick gör allt rätt. Bra att du ska ta I-sprutan. Det har jag gjort sedan jag fick diabetes 1. I år gäller det nog att vara ute i god tid. Annars tar det kanske slut. Gjorde det på ön för två år sedan.
  Ha det så gott du kan

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, jag är nöjd med att äntligen kommit dit. Synd om de som vill ha det fint att ha massa ogräs runt sig.
   Tyvärr görs här många snabba oh ogenomtänkta beslut här och resultatet blir inte alltid bra.
   Jag har beställt tid för spruta och det blir i början av oktober.
   Sköt om dig!

 19. walkaboutsweden skriver:

  Intressant – som alltid.

 20. Anni skriver:

  Vill bara börja med att skriva att jag läst alla missade inlägg även om jag inte kommenterar i varje. Det där caféet i Usk skulle jag gärna besöka, där borde man ju kunna få ett cream tea!
  Vad gäller koloniområdet ser det ju inte ut som om någon har det övergripande ansvaret? Du får författa en skrivelse och föreslå att arbetslösa (ungdomar) snyggar till åtminstonde de gemensamma ytorna. Nog är det konstigt att det finns arbetslöshet när det finns så mycket som behöver göras? Inte bara i koloniområden, då.
  Just nu är fler drabbade av corona i Västsverige än i Stockholm, men siffrorna stiger även här – från en låg nivå bör tilläggas. I Dalarna är fler smittade vilket kunnat kopplas till ishockeylag (ja, du kan ju tänka dig omklädningsrummen) men i Stockholm finns inte sådana ”enkla” förklaringar. Flest smittor sker på arbetsplatser och i hemmet, så viss diskussion sker om man ska införa familjekarantän när någon i hushållet har smittan.
  Bra att du tar den vaccination som finns, säsongsinfluensan känns inte så lockande den heller.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Caféet i Usk är fint och gott fika har de också.
   Så synd att det ser ut som det gör i koloniträdgårdarna. bra idé, men säkert svårt med alla health and safety regler vi har här. Sätter stopp för det mesta.
   Visste faktiskt inte att det var så illa i Sverige, usch. Hoppas verkligen folk tar akt.
   Tyckte det kändes viktigt nu att ta sprutan i det läge vi är i.
   Kram!

 21. Karin Eklund skriver:

  Intressant inlägg på olika sätt; dels koloniträdgårdarna, misskötta och skötta och så covid-19 då som vi nog får hänga med på ett bra tag till.
  Vi har också koloniträdgårdar i Mariehamn, både norr om och söder om. Jag har själv arrenderat en sådan lott för många år sedan och trivdes bra. Jag har för mig att det numera finns en liten ”stab” som granskar hur alla sköter sina 100 kvm stora områden. Gör man det inte bra så får man inte vara med och lotten går till någon i den långa väntekön.
  Jag såg att Märtha har svarat från sitt håll i Finland om coviden där och så är det förstås. Vi följer med och vet att en viss smittspridning har skett, mycket på grund av ungdomars festande. Märkligt nog så släppte man på reglerna om antalet deltagare i grupper så där bara och efter det började det åter blomma upp. Här på Åland har vi nyss fått vårt 22:a bekräftade fall och 3 st i karantän. Vi har ingen samhällssmitta för närvarande utan den som har covid har kommit från Sverige och tog med sig smittan därifrån. Knepigt det här, att stänga ner och att isolera, folket blöder på många sätt. För en vecka sedan öppnade man gränserna mot Sverige här och nu har man åter stängt dem. Det är ett hattande hit och dit. Man borde ta tag i de stora smitto”härdarna ” i stället än att låta alla gå mera eller mindre i konkurs. men det är ingen lätt ekvation någonting. Många förstår inte heller att man kan vara smittospridare trots att man själv inte har coviden.
  Ha det fint Lena, var rädd om dig!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag vet faktiskt inte om någon här överhuvudtaget har någon koll på va som händer i koloniområdet. Verkar inte så.
   Skönt att ni inte har så många fall på Åland.
   Svårt att lösa detta med ekonomi och att skydda sig från smitta.
   Så intressant med info från dig. Viktigt att se hur andra löser problemen.
   Ta det försiktigt!

 22. åsa skriver:

  Kolonilotter fanns här förr… det var väl de äldre som bodde i lägenhet efter ha lämnat sina gårdar som nyttjade detta och numera är den generationen borta 😉
  Covid19 är ett ständigt problem och nu stiger smittotalen igen.

 23. Helena skriver:

  Till och med i lilla Rättvik finns det kolonilotter. De ser välskötta ut annars får man inte ha kvar dem. Min dotter i Stockholm står i kö för en men det tar visst flera år att få en och nu under pandemin är de populärare än nånsin. Trevlig weekend!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad trevligt att det finns koloniträdgårdar kvar i Rättvik och att de sköts så bra.
   Har hört att det är kö på många ställen i Sverige för att få tag på en koloniträdgård, intressant.
   Ha det skönt!

 24. Ditte skriver:

  Vad trevligt med ett besök här i de närbelägna koloniträdgårdarna. Men när jag jämför ( det ska man ju inte göra…) med all vacker blomsterprakt och välskötta koloniträdgårdar vi har här i närheten så så ser dessa lite tufsiga ut på sina håll. Här måste de skötas för annars kan man blli av med dem.
  Väldigt illa med smittan som sprider sig snabbt. Och visst måste folk skärpa sig. I Spanien är det ju många nu som får testa sig och då upptäcker man ju fler fall. Hoppas att testmöjligheterna ökar i hos er också.
  Håller tummarna för att pandemin snart drar sig tillbaka . Men vi får hålla ut-
  Ha det så gott du kan.

  • Lena i Wales skriver:

   Koloniträdgårdarna i Sverige brukar vara så fina och välskötta och du har visat flera i Stockholm. Sådan skillnad.
   Tråkigt med det försämrade smittoläget i Sverige också.
   Jag hoppas också att det snart är över.
   Sköt om er!

 25. Ama de casa skriver:

  Runt 25 grader tycker jag är helt perfekt! 20, då kan man vara i solen 🙂

  Ha det gott!

 26. wiolettan skriver:

  Så synd att det inte sköts ordentligt där på koloniområdet. Vissa tar sitt ansvar, men tydligen inte alla. Tråkigt. För jag kan tänka mig att de som bor i lägenheter kan se detta som en tillgång, kunna så och skörda lite eget till hushållet, det har en viss charm också.
  Skönt att sommaren inte har försvunnit helt. Det har den inte gjort här heller. I dag har det varit strålande sol och vi har kunnat sitta på balkongen och njuta. Härligt.
  Detta med Corona är inte bra. Jag trycker mig ha märkt att äldre håller avstånd men de yngre som går i sin egen värld, med sina mobiler och varken ser eller hör omgivningen. Fast det är klart, det varierar, övervägande delen tror jag tänker sig för.
  Kan du ta influensasprutan redan nu? Här verkar det vara först i november, vad jag har läst.
  Var rädd om dig.
  Trevlig helg.
  Varm kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, så tråkigt att det ser så ruggigt ut i trädgårdarna, skulle kunna vara så fint.
   Sol här idag, fast blåsigt, men vackert.
   Det är de yngre här som drabbas nu också. De kanske inte blir så sjuka som de äldre, men de tvingas isolera sig och inte kunna fortsätta sin studier.
   Jag ska ta min spruta nästa vecka, har beställt tid..
   Stora kramar till dig!

 27. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2020, del 2, juli – december | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s