WALES – USK 3, USK CASTLE

Lördag! Idag mer från din lilla staden Usk i södra Wales, där vi tittar på den gamla fästningen, gamla och nya bilder.

Usk 3, Usk castle

Usk Castle är vackert beläget högt på en kulle i utkanten av den lilla staden Usk i Monmouthshire i sydöstra Wales. Se karta nedan!

Läs gärna två tidigare inlägg från Usk 1 och 2

…fästningen är idag bara ruiner, men man kan verkligen förnimma dess storhet.

Troligen byggdes fästningen på 1100-talet, men redan sedan romartiden, d v s strax efter Kristi födelse, har här funnits någon slags befästning. Det finns nedtecknat att under 1100-talet intogs den av walesarna för att sedan återtas av normanderna för att återigen intas av walesarna.

Det var ofta strider i detta område kallat ” The Welsh Marches”, området mellan England och The Principality of Wales (furstendömet Wales), som delvis existerade 1216-1536. Inom detta område fanns Marcher Lords som hade speciella rättigheter understödda av den engelska kungen, men till viss del självstyrande. De hade bl a egna lagar, rätt att bygga fästningar, egen domstol och kunde öppna eget parlament o s v…

…under årens lopp från 1100-talet har fästningen om- och tillbyggts flera gånger Här fanns bl a en vallgrav och en 2 m tjock mur. Inom fästningsområdet fanns också vakttorn, bankettsal, kyrka m m.

På 1400-talet övergavs fästningen och folk runt omkring tog sten därifrån för att bygga sina hus i staden…

…inte bara ruinerna i Usk Castle är intressanta, utan också trädgården…

…vackra blomsterrabatter och,,,

…stenlagda gångar…

…en figurklippt häck..

…detta vackra fågelbad, kanske…

…någon gång måste det ha bott en hundälskande person här…

…för det finns massor av skulpturer av hundar…

Många hemska hädelser har skett vid fästningen. Detta är en av dem:

När närbelägna Grosmont Castle var förstört av walesarna år 1405 tog engelsmännen skydd i Usk Castle. Staden Usk intogs och engelsmännen lyckades tillfångata över 300 walesare och massakrerade dem utanför fästningsmurarna. Vilka tider!…

…entrén är imponerande med kronan över porten…

…här kan man också få en överblick av området…

…Castle House var från början en grindstuga till Usk Castle. Om- och tillbyggnader gjordes på 1700- och 1800-talen. Idag står det där så vackert med skiffertak, men är i stort behov av renovering.

1925 köptes hela orådet, inkluderat fästningen och grindstugan av familjen Humphreys. Nu började en stor renovering av fästningen, grindstugan och alla övriga skjul runtomkring.

Trots att fästningen mer eller mindre övergavs på 1400-talet fortsatte man att använda grindstugan och idag är den privatbostad till ägarna, vilka fortfarande är familjen Humphreys…

…den närbelägna gamla ladan hyrs idag ut för olika ändamål och…

…är riktigt vacker och rustik inuti.

Ja, detta var allt från Usk Castle.

Var ligger Usk?

Vädret och Covid19

Vädret har varit mycket skiftande, mest regn, men också lite sol.

Covid19 situationen skrev jag mycket om i onsdags och läget har definitivt inte blivit bättre, snarare sämre, tyvärr.

Hoppas ni alla får en trevlig weekend!

 

Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

67 kommentarer till WALES – USK 3, USK CASTLE

 1. Karin Eklund skriver:

  Vilket ställe! Tack Lena för att du tog mig med dit! Jag har njutit fullt ut för varje bild, för varje ord och önskat att jag själv kunde vara där. Är så glad att jag kan vara det så här. Fågelbadet tar priset, så underbart vackert och annorlunda alla fågelbad jag någonsin har sett. Förmodligen också järnberikande
  Var rädd om dig i denna eländes eländiga covid-19 tid.
  Trevlig helg!

 2. Blomsterbönan skriver:

  Jag ÄLSKAR ruiner! De är så vackra och när man tänker på att det varken fanns grävmaskiner, dumpers eller byggställning, ja då kan man inte bli annat än imponerad av de som byggt dom. Jag har i många år försökt få sambon att förstå glädjen i att bygga en egen liten ruin längst ner i trädgården men han är inte lika entusiastisk. En ganska taskig rygg sätter stopp för mig att bygga den själv. Vore ju perfekt nu om man har covid-19tråkigt och jag dessutom ska göra mitt eget lilla Mini – Wales.

  Kommer inte ihåg om jag skrev det förut men The Milkman har ställt gamla mjölkflaskor i en trälåda på trappen nu! Han glömde dock fylla på dom…. 😂 Jag får mycket inspiration här. Så trevligt!

  Hälsningar från ett regnigt och höstigt Närke

  • Lena i Wales skriver:

   Om du älskar ruiner, så älskar du Wales. Vi har massor här.
   En egne ”ny ruin”, bar idé. Det skulle jag också vilja ha.
   Vad kul med dina mjölkflaskor. Kommer ihåg att du ville ha dem som dekorationer och roligt om jag kan inspirera. Det gör mig glad!
   Hälsningar från ett soligt Wales, jag det är sant!!!!

 3. Madame skriver:

  Den gamle fæstning i Usk er utrolig smuk! Dejlige billeder, Lena.
  Her har vi fået 55 millimeter regn i det sidste døgn.
  Ha’ en god weekend!

 4. Märtha skriver:

  Jag har länge drömt om att odla i en ruin… Men det skulle gott räcka med en liten lagårdsruin, har sett några längs vägarna i Finland, skulle gärna ta dem med mig hem… Så långt som att göra en ruin sträcker jag mig bara inte, genuint skall det vara! Här fortsätter sommarvärmen nu, 15,9 och solen skiner – men inte på termometern ännu. En dag för små höstarbeten i trädgården! Ha det gott!

 5. Thalassa skriver:

  ”Detta var allt” säger du…. och det var minsann inte lite. Jag är imponerad av hur mycket foton du har samlat på dig. Det gör dina ”historielektioner” extra intressanta och lättsamma! Tack för trevlig lördagspromenad från soffhörnan i regnigt Sörmland. Trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag är galen med att ta bilder och tänker att jag någon gång kommer att ha användning för dem.
   Jag gillar att blanda text och bilder i förhoppningsvis bra proportioner.
   Hälsningar från ett soligt Wales, fast blåsigt, men vackert idag.

 6. skogsnuvan skriver:

  Som vanligt är jag imponerad av det ålderdomliga som fortfarande finns kvar i ert land. Tanken svindlar och man skulle gärna vilja komma tillbaka till det som var då och se hur det såg ut.

  • Lena i Wales skriver:

   Vi har många gamla hus kvar här.En del riktigt gamla i ruiner, men också många som fortfarande står kvar. Fördelen att bygg i sten istället för trä som brinner upp.
   Visst är det en kittlande tanke att gå tillbaka i tiden.
   Skön lördag!

 7. Så snyggt med planteringar vid slottet!

 8. Marit skriver:

  Så fine bilder du viser! Ruinene ser veldig spennende ut, og flotte hundestatuer.
  God helg!

 9. Ingrid skriver:

  Vilket underbart ställe och de där hundskulpturerna fascinerar mig verkligen. De måste ju vara gaska gamla och att tänka sig att ett så enkelt husdjur som en hund var så högt aktad på den tiden?? Men vem vet – när man tänker på de mumifierade katterna man hittat i Egyptens pyramider är det kanske inte så förvånande. Ha en skön helg Lena!
  Kram, Ingrid

 10. Så häftigt med historiska platser och gamla byggnader! 😀 Jag gillar verkligen att fundera på hur det såg ut förr när människor bodde och verkade där 🙂 Tack för att du delar med dig! 😀 Kram

 11. Biggeros skriver:

  Tack för att du tog mig till Usk slott, fästning och grindstuga. Jätte fina marker och intressant historia. Här skiner solen för det mesta och Covid 19 fortskrider mest i Madrid. Ha det gott och trevlig helg
  Kram

 12. skåningen skriver:

  Jag älskar inte ruiner!!
  Gevalia har den lila färgen!
  Hjärnan behöver extra tid på morgonen!
  Nattis!

 13. Geddfish skriver:

  Så intressant vandring i Usk! Spännande med dessa gamla hus, slott och ruiner. Vackert i sin enkelhet runt omkring. Fågelbad, hundskulpturer, ja mycket annorlunda.
  Men tänk, ändå. Så elaka de var även på den tiden. Man vet inte graden av ondska förr och nu. En sak är klart, det var nog inte bättre förr.
  Trist med Covid-19. Svårlöst. För min del känner jag mig inte så instängd längre, men är superförsiktig. Var framme vid torgmarknaden idag men gick därifrån. SÅ mycket folk, nej, inte värt att beblanda sig med, inte ens med munskydd.
  Var rädd om dig Lena, fortsatt trevlig kväll ❤

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns så mycket att se och uppleva i Usk, inte minst vid fästningen.
   Så många krig och så mycket elände det fanns förr, något man lätt glömmer.
   Jag har inte helt isolerat mig, men handlar och ska på café utomhus idag, men jag undviker att vara ute bland folk så mycket som möjligt.
   Skön söndag!

 14. åsa skriver:

  Gillar de olika hundstatyerna – inte så oväntat antar jag 😀
  Sedan den figurklippta häcken… för att kunna klippa figurer måste man antagligen vara både kreativ och händig.
  Min vän Karen har sina föräldrar och en son i London och hon hade planerat hälsa på dem där hemma… men nu vet jag inte hur det blir, tanken var att hennes 18årige son skulle återvända till Sverige efter den något ofrivilligt långa besöket hos morföräldrarna… men jag vet inte om han kan lämna dem nu då covid19 kommer i andra vågen.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, kan tänka mig att dessa hundstatyer är något för dig, inte helt oväntat,hi,hi.
   Klippa en häck är svårt nog och sedan få til det till figurer är verkligen inte lätt.
   Inte bra att ta sig till UK i dessa dagar. Smittan florerar värre och värre, hemskt.
   Sköt om dig!

 15. Vad intressant att få veta lite om fästningens historia. Där hade jag gärna strosat runt bland alla fina växter. Tycker det är så fint när det växer på fästningens väggar.

 16. Helena skriver:

  Åh, så vackert med en trädgård bland ruinerna! En liten ruin i trädgården vore inte så dumt. Ha det så fint!

 17. Det är många spännande och vackra saker man missat i UK trots alla besök. Men…man kan ju kanske inte kan hinna med att se ALLT i ett sånt historierik del av världen! Man får vara nöjd med dom upplevelser man haft…..
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns så mycket att se i hela UK och man kan inte se allt.
   Flera säjer i kommentarer att de vill ha en liten ruin i trädgården. Jag vet en som har det eller hur? Har alltid gillat din ruin.
   Kram!

   • Ja, visst har vi en liten ruin – och trots att vi fått den gjord så är det folk som ibland stannar till på vägen och tittar på den. Fast OK, det kan vara den ”döda” gamla traktorn som står bredvid som dom tittar på…..!? *fniss*
    KRAM/Susie

 18. Barbro S skriver:

  Vilken spännande plats att besöka. Jag hade gärna gått runt där och insupit atmosfären, njutit av grönskan och kanske känt historiens vingslag. Fast det fick jag ju göra nu med hjälp av dina fina bilder :). Tack för det!

 19. Vilken magnifik borg! Eller ja, vad som är kvar av den. Älskar gamla ruiner! Ha en fortsatt fin helg!//Lena

 20. walkaboutsweden skriver:

  Vilket ställe! Där hade jag så gärna velat gå runt med kameran.
  Bara älskar de där figurklippningarna.
  Tack Lena!

 21. Karin skriver:

  Vilken spännande upptäcktsfärd; vilket ställe! Historiens vingslag … Fantastiskt att det är så omskött och vackert med blommor och att det är så åtkomligt. När jag läser att Humphreys äger ”grindstugan” undrar jag förstås om det är Permanent Secretary Sir Humphrey – till jag kommer på att han ju är en fiktiv person i den populära TV-serien ”Yes Minister!” och uppföljaren ”Yes Prime Minister!”

 22. Anita skriver:

  Vilken bra guidning vid Usk Castle du tar oss med på. Tänk vilka hemska tider det var. Men det glömmer man så lätt när man vandrar bland blomsterrabatter och tittar på stayer av hundar. Jättefina statyer. Den som lägger huvudet på sned och dessutom har en liten valp var jättefin. Den skulle jag inte ha någonting emot att ha i min trädgård 🙂 När jag hör ordet grindstuga så kommer jag att tänka på en gammal serie som gick för länge sedan. Tror den hette ”To the Manor Born” och hade Penelope Keith i den kvinnliga huvudrollen. Tror hon fick flytta ner i grindstugan då hon inte kunde bo kvar i ”The Manor”. På senare tid har jag tittat på henne i en serie program som handlar om byar i UK.

  Tack för rundvandringen (den här och de andra från Usk). Usk är en plats jag skulle vilja besöka.
  Ha det så bra och var försiktig.

  • Lena i Wales skriver:

   Wales historia är full av slag, död och andra hemskheter. Och inte mycket bättre är det med död under 2020, tyvärr.
   Visst är det fina små statyer.
   Jag gillar To the Manor Born, så rolig och Penelope Keith är strålande i den rollen. Så några avsnitt i repris för ca ett år sedan. Den håller fortfarande. De programmen hon gör om brittiska byar är också mycket bra.
   Take care!

 23. Hej Lena!

  Spännande med den figurklippta häcken och hundarna.
  Tror inte att jag har sett något liknande tidigare.

  Hoppas att ni också har en mysig höst!

  Hälsningar
  Anders

 24. Så vackert! Inspirerande som alltid hos dig! 🙂
  Ha en ny fin vecka!
  /Maria

 25. Ama de casa skriver:

  Vilka härliga hundskulpturer 🙂

  Ha det fint!

 26. Vilket intressant inlägg du bjuder på. Jag går ofta igång på gamla ruiner och den där fästningen ser spännande ut. Sedan du gjort samma resa som jag gjorde från små foton till stora har din blogg växt ut till en ännu mer supertrevlig blogg. 🙂 Lärorik har den alltid varit textmässigt. Mindre trevligt att läget blivit ännu värre hos dig och många andra länder som fått en andra våg. 😦 Det är skrämmande om jag stannar till i tanken.
  Var rädd om dig

  • Lena i Wales skriver:

   Vi verkar vara många som gillar ruiner. Eggar fantasin.
   Jag tycker också det är så mycket bättre med större bilder, men förut förstod jag inte hur jag skulle göra, men med lite hjälp från sonen så har de förstorats. Teknik är inte riktigt min grej,hi,hi.
   Svårt här i Wales nu, men gör så gott det går.
   Sköt om er!

 27. Therese Bjärstig skriver:

  Wooow, vilken miljö, älskar stenhusen, fågelbadet och hundarna, ja allt! Har snöat in lite på rostiga detaljer och ögnar nu nätet efter efter en rostig ormbunkslykta till trädgården som jag sett i ett inredningsmagasin… Ha en fin vecka!

 28. Violen skriver:

  Häftigt med denna gamla fästning! Den är verkligen både intressant och imponerande, vore kul att besöka och se ”live”. Kul namn, när jag ser ordet usk tänker jag på en undersköterska för så förkortas den yrkesgruppen.
  Ha det gott! Se upp för coronaviruset!

  • Lena i Wales skriver:

   Så spännande ställe med mycket att se och fundera över.
   Det var någon annan i tidigare inlägg från Usk som tänkte precis som du, Jag kände inte ens till den förkortningen.
   Sköt om dig!

 29. shetlandsfrun skriver:

  Usk Castle ser ju jätttevackert ut, och framförallt kan man ju inbilla sig hur det en gång var!

 30. Veiken skriver:

  Dessa ruiner och efterlämningar lämnar en blodig historia bakom sig. Det känns bekant på något vis. Jag tänker då på vissa länder som fortfarande håller på. Vi ligger några 100 år före i utvecklingen. Måtte det förbli så.
  Det är fantastiskt att ingen arkitekt och andra kommer på idén att riva och bygga nytt! Det skulle vara som att häda!
  Ha det fint. Idag sommarvärme. Nära 20 grader och strålande sol!

  • Lena i Wales skriver:

   Det har varit en lång tid av mycket blod här i Wales och speciellt vid gränsen mot England. Tänk att vi inte kan lära av historian, men först gäller det att erkänna historian och det gör tyvärr inte alla.
   Området är skyddat, så man kan inte göra riktigt vad som helst, som tur är.
   Blandat väder här idag, sol på morgonen, molnigt på eftermiddagen, men inget regn. Det kommer imorgon istället!

 31. wiolettan skriver:

  Så intressant att få följa med och se allt, genom dina bilder och texter.
  Det verkar ha varit en stor fästning att döma av ruinerna.
  Trädgården så fint med alla växter och gångar.
  Spännande med alla dessa statyer av olika hundar. Där blir man ju lite extra nyfiken om varför det är så många hundar.
  Härlig gammal lada, Fint att den kan användas även i nutid.
  Ha det bra.
  Kram!

 32. Pingback: E WALES – USK 4, RURAL LIFE MUSEUM | Lena i Wales och Spanien

 33. Pingback: WALES – USK 5, OPEN GARDENS | Lena i Wales och Spanien

 34. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2020, del 2, juli – december | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s