WALES – MONMOUTH 53 – CHIPPENHAM och id-kort, läkarbesök och medicin i Wales

Onsdag igen och nytt blogginlägg. Idag från min hemstad Monmouth och om id-kort, läkarbesök och medicin.

Monmouth 53 – Chippenham field

Chippenham ligger mitt i Monmouths centrum, precis bakom affärsgatan.

Det kallas både Chippenham field och Chippenham green. Nästan varje by eller stad har en s k green, en stor gräsmatta mitt i byn. Ibland kan det finns några träd, bänkar och blommor, varierar.

I Monmouth används det också för sport som bilden ovan visar med rugbymål…

…här finns också gångbanor och bänkar.

Mellan åren 1734 och 1893 användes parken för hästkapplöpningar och var då känt för sina 2-dagars hästkapplöpningar…

…på skylten står det ”Inget hundbajs”.

Många använder området också för att rasta sina hundar på. Släpper dem lösa att springa omkring fritt, kollar på din mobil och tittar inte på vad hundarna gör. Vi har ju så enormt många hundar här och många bara släpper dem lösa, utan någon som helst tanke på att alla kanske inte vill har hundar springande runt benen. Det där med allergi mot hundar är det väldigt få som har koll på. Själv är jag allergisk mot vissa typer av hundar och vill definitivt inte ha hundhår på mig. Ingen bryr sig när jag ber dem hålla tillbaka sin hund, de svarar bara att hunden är så fin och snäll. Tyvärr hjälper det inte mig som allergiker att hunden är snäll. Jag har slutat förklara att det finns hundallergiker, men har slutat, ingen fattar det i alla fall, tyvärr.

Många har med sig påsar för att ta upp bajset efter hundarna, men inte alla.

Så stor skillnad mot i Sverige där man är medvetna om detta och därmed oftast tar hänsyn…

…vad är detta runt trädet?…

…trädet planterades 1998 av Amnesty International och runt finns ett staket, kallat Candle fence, ljusstaketet. Fint, tycker jag….

…vid ena sidan av fältet finns också en bowling green och…

…på andra sidan en lekplats.

Var ligger Monmouth?

Id-kort och läkarbesök

Efter att jag berättat om min flu jab förra veckan fick jag lite frågor ang Id kort och läkarbesök allmänt. Så här kommer en repris om detta. En del av er som följt mig länge har redan läst detta, medan ni som tillkommit nyligare ser detta för första gången.

Id kort

I UK är man inte mycket för att visa sitt ansikte på bild.

Naturligtvis har passet en bild. Men inte alla körkortet. Det har ändras, så nya körkort är liknande våra plastkörkort med bild. Gamla körkort har ingen bild och består av ett stort papper ihopvikt. Här står data om innehavaren, vilket kan stämma in på många människor. Fortfarande kan man t ex inte hyra bil här med brittiskt plastkörkort, man måste också visa upp pappersarket, om det inte ändrats den sista tiden. Däremot går det bra med endast svenskt plastkörkort.

När man går till läkare visar man ingen legitimation, utan säjer bara namn, födelsedatum och adress. Uppgifter som enkelt kan hämtas på Facebook och telefonkatalogen.

När man vill ha ett bibliotekskort visar man upp en räkning eller kontoutdrag för att bevisa vem man är och var man bor. Inte id-kort, som ju inte finns här. När jag skulle ha bibliotekskort kom jag med mitt körkort, de tittade och undrade vad de skulle ha det till. Nä, jag skulle ha en räkning med mig som identitet. Gissa om jag som svenska och van vid kontroll från staten blev förvånad. Och säkert också bibliotekspersonalen med en tokig människa som kommer och visar en bild av sig själv. Kulturkrock!

Eftersom en räkning eller ett kontoutdrag gäller som en typ av legitimation är det också viktigt att dessa inte kommer i fel händer. Bl a därför får vi posten rätt genom dörren, inte i en postlåda vid tomtgränsen som i Sverige.

Många människor har inte en giltig id-handling.

Läkar- och apoteksbesök i Wales

Hur mycket mycket kostar ett läkarbesök i Wales?

Svar : Inget = GRATIS!

Hur mycket betalar man för medicinen i Wales?

Svar : Inget = GRATIS

Ja, så är det i Wales. Vad betalar ni i Sverige för detta?

Det roliga är att recept är utskrivit för hand. När gjordes detta senast i Sverige? Om jag inte minns fel så gick detta över nätet i Sverige redan för drygt 10 år sedan.

Jag påpekade detta för min doktor, som är ung, och hon bara log och sa;  Här kan vi inte göra så p g a att vi måste signera receptet och hon visst heller inte om att någon ändring skulle ske inom det närmaste, men det kan ha ändrat nyligen.

Jag behöver heller inte visa någon legitimation vid varken läkar- eller apoteksbesök. Bara uppge namn, adress och födelsedatum. Vilket man enkelt kan hitta i telefonbok och på nätet, bl a facebook. Många människor här har inte ens en giltig legitimation.

Tänk så långt efter vi är här i vissa avseenden!

Sköt om er och ha en fin fortsatt höstvecka!

Annons
Detta inlägg publicerades i Monmouth, Socialt. Bokmärk permalänken.

61 kommentarer till WALES – MONMOUTH 53 – CHIPPENHAM och id-kort, läkarbesök och medicin i Wales

 1. Biggeros skriver:

  När vi bodde i England blev jag kallad till gynokologen = gratis och min yngsta fick fritt läkarbesök och medicin.
  Så nimt!!
  Det skulle ha varit i Sverige…
  I Spanien får man själv hålla rätt på sina dokument och när man ska inge ett avtal med ett bolag får man visa sitt kontonummer. Märkligt att man inte har ett körkort med bild. Då kan man princip ljuga om sin identitet. Tänk var roligt att jämföra med länder. Fördelen att man får vara mer anonymni Spanien. Det är inte så lätt att finna människor i en databas. I Sverige kan man söka efter personer på datorn och hitta personliga register=(
  Kul att få ta del av din hemmiljö ❤

  • Lena i Wales skriver:

   Läkarbesök är gratis i hela UK, men inte medicin i de olika länderna.
   Mycket lätt att ljuga om identitet här, men det håller på att ändra, men det går inte fort.
   Vi, du och jag, har fördelen att få uppleva olika sätt att leva och se för-och nackdelar. Ingen koll allas här, för mycket koll i Sverige, kanske?
   Det finns så mycket i min lilla stad, bara man tittar. Kan knappt förstå att jag gjort mer än 50 inlägg om bara denna lilla stad.
   Ha det bra i Valdepenas!

 2. Sportigt folk, låter ju lite gammaldags med hopvikt papper som körkort, jag måste fota mig vert tionde år, vart femte år med pass. Medicin är inte helt gratis, men efter ett visst belopp (femtonhundra) behöver man inte betala mer. Många hjälpmedel är helt gratis, gratis exempelvis för diabetiker, barnens glasögon billigare, gratis tandvård till 21 år i Sverige.

 3. walkaboutsweden skriver:

  Tack för informationen. Det är (som alltid) så kul att höra om skillnaden mellan våra länder.

  Varma hälsningar: Barbro

 4. Thalassa skriver:

  Trevligt inlägg, igen, och tack för förklaringen om legitimationer i UK. Det borde jag verkligen känt till efter alla vistelser hos våra vänner, men det är tydligen något vi aldrig tänkt på. Nu fick jag också förklaringen till att brevbäraren inte lämnar posten i brevlåda vid grinden. Jag har ”bara” sett det som en fantastisk service.

  Att det skiljer ljusår på vissa andra områden vet vi ju och har – nästan – upphört att förvånas över. Min väninna driver ett litet nursery och säljer en hel del plantor per postorder. Åtminstone förra året fick hon ofta checkar i brev som betalning, åkte till postkontoret och löste in dem. Min (bankanställde) makes kommentar: ”skulle man fösa in en check i bankluckan i Stockholm skulle nog kassören trycka på larmknappen”! Våra system när vi betalar våra räkningar, legitimerar oss med mobilt BankID m m när vi sitter i deras trädgård imponerar stort på dem. Likaså hur vi via 1177 kan förnya recept, beställa hem våra mediciner, läsa journalen m m. Det senare har jag verkligen uppskattat nu under pandemitider då vi sluppit ge oss in på apoteket.

  Jag ser att du fått svar på medicinkostnaden av Hannele. Högkostnadsskyddet gäller alltså ett år, och sådant skydd träder också in när det gäller kostnaden för läkarbesök. Osäker dock på var den gränsen ligger, men kostnaden för besök varierar lite beroende på läkare, typ av vårdgivare – 200-350 kr har jag betalat under senare tid (tror jag).

  Äsch, nu blev jag onödigt mångordig. DU känner ju till allt om svenska system.
  Vi får nedslående rapporter om viruset i UK (ja, här också). Håll dig borta från smitthärdar och ha det fint!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag är glad att du uppskattar min information.
   Sverige ligger så långt fram mot oss här på så många sätt.
   Ja, vi har fortfarande checkar här, helt otroligt.
   BankID vet jag vad det är, men kände inte till 1177. Man lär sig av kommentarer också.
   Det var mycket bra information, tack så mycket. Jag känner inte till allt hur det fungerar i Sverige och saker och ting ändras, så glad för lite upplysning. Märker det bara på de 10 månader jag inte varit i Sverige.
   Jag håller mig mest hemma och går inte in i någon annans hus. Handlade det nödvändigaste igår, så behöver nog inte handla på två veckor. Tar dock lite promenader här omkring.

 5. Madame skriver:

  Så fint at man bruger det grønne område i Monmouths centrum til sport! Løse hunde i en park er ikke godt for fx dig med allergi mod hundehår. Det har min mand også.
  Det var da utroligt, at I ikke skal vise legitimation ved læge- eller apoteksbesøg. Vi skal bruge vores sundhedskort. Og her koster medicin ofte mange penge. Spændende at læse, hvad du fortæller!
  Ha’ en fin dag, Lena

 6. Förr – alltså på -50, -60 och 70-talet, så tyckte många att Sverige hade ett fantastisk bra socialt nät med billig sjukvård för alla och bra skola m.m. m.m. Numera är det precis tvärtom och då är det ändå sossarna som styr med hjälp av diverse andra ”småpartier”, konstigt…..!? 😦
  KRAM/Susie

 7. Ingrid skriver:

  Här är man ju fullständigt hjälplös utan id-kort eller körkort. Och tänk att det är gratis sjukvård och medicin i Wales. Vilken lyx!! Vi har ju högkostnadsskydd både för läkarvård och medicin, men det blir ju några tusen varje år i alla fall om man är sjuklig.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

 8. motionochfritid skriver:

  Som hundägare är det viktigt att ta hänsyn till anda människor och en skyldighet att ha sin hund i koppel så fort man ser en annan människa, just pga av olika orsaker. Det tycker man en hundägare borde ha på klart.
  Gratis medicin låter konstigt i mina öron.
  Önskar dig fin dag!

 9. wiolettan skriver:

  Gratis läkarbesökt och medicin, det visste jag inte. Är får man ju frikort efter en viss summa så det är bra, både på apotek och hos läkare.
  Här är de ju mycket noga med idhandlingar vid olika tillfällen och det är bra.
  Fina bilder ifrån din hemstad. Ser ut att vara många grönområden,
  Ha det fint.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Allt som har med läkarbesök, mediciner o s v fungerar olika i olika länder. Därför svårt att helt jämföra ett land med ett annat.
   Vi har en del grönska i staden, vilket behövs.
   Kram!

 10. farfar hebbe skriver:

  Fantastiskt att läkarvård och medicin är gratis.Här hemma gäller ju körkort som Id funkar ju överallt inom landet,i övrigt är ju passet en handling som funkar utomlands..Fint med dessa grönområden..Haé Kram

 11. Helena skriver:

  Roligt att läsa dina jämförelser mellan Sverige och Wales. Det är märkligt vad olika det är! Ha det så bra!

 12. Marit skriver:

  Så flott at det er gratis å gå til legen og få medisiner også. Her er det temmelig dyrt. Allergi mot dyrehår er fryktelig for deg som har det.
  Ha det godt!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det bra att det är gratis, många har stora ekonomiska problem här, speciellt nu.
   Det är speciellt svårt här med denna allergi eftersom vi har så många hundar och att folk bara släpper dem lösa utan kontroll på dem.

 13. skåningen skriver:

  Ja vad vi är olika!!
  Sv,,,,,Det tar lång tid att gå ner i vikt och väldigt fort att gå upp i vikt!
  Ha en bra fortsättning på dagen.
  Kram!

 14. Znogge skriver:

  Som hundägare tycker jag det är en självklarhet att plocka upp efter dem men också respektera att alla inte tycker om hundar. Därför har jag alltid våra kopplande och blir irriterad när lösa hundar kommer galopperande i ful karriär.

  I Sverige får vi ju betala för läkarbesök men högkostnadsskyddet går in. Dock är mammografin gratis vilket jag tycker är bra. Ingen ska utebli från viktiga undersökningar.

  Ha en fortsatt fin onsdag!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för den fina kommentaren av en hundägare, det uppskattar jag. Så olika mot här och dessutom har vi så många fler hundar här.
   Jättebra att mammografin är gratis i Sverige, så viktig.
   Ha det bra!

 15. Karin skriver:

  The village green – så viktig och så charmig! I New Haven (USA) där jag bodde några år hävdade man att the village green tidigare varit ett slags allmänning där ortens kor fick beta. Jag var lite tveksam till den förklaringen, för deras green var inte större än Mariatorget, men de insisterade: ”Jo. Här betade korna. Alla traktens kor!” Jag tror fortfarande inte riktigt på den förklaringen.

  Vad intressant att man kan identifiera sig med en räkning! De stackare som inte får någon räkning får det med andra ord besvärligt.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, village green är viktig här.
   Vad kul att korna gick och betade där, hur det är egentligen ska vara.
   Jag hade svårt att få ett bibliotekskort, eftersom alla räkningar står på min man, men som tur hade jag ett bankutdrag med adress och det gick bra. Lustigt!

 16. åsa skriver:

  En del saker är bättre i Sverige men vissa andra saker är t ex bättre i Storbritannien, jag förstår min engelska väninna som blev förvånad över att sjukvård, läkarbesök och medicin kostade pengar då hon flyttade till Vilhelmina från Wales.

 17. Karin Eklund skriver:

  Man önskar att folk förstod att alla inte fungerar lika. Att utgå ifrån sig själv är inte alltid det optimala, utan långt ifrån. Jag tänker förstås på det här med allergi för hundar och andra djur, hänsyn till medmänniskan osv. Att det ska vara så svårt ibland. Vi är ju olika , sen må hundarna vara hur snälla som helst.
  Det vackert staketet runt trädet är, cande fence. Lite ovanligt också
  Tänk ändå att ni har helt gratis vård och medicin. Fantastiskt. Att skyddsnätet inte är lika tätt som här hos oss kan man förstå, eftersom ingen som helst leg. behövs. Men intressant är det verkligen. Här kostar sjukhusbesök inte särskilt mycket heller. 30 € per besök om man går till det allmänna och inte till privatläkare ( de kostar däremot mycket)
  Tack för ett intressant inlägg Lena!

  • Lena i Wales skriver:

   Här i Wales är många väldigt egoistiska, tyvärr.
   Socialismen och solidariteten som matades i oss i Sverige som små, fanns inte här. Mer än i typ gruvsamhällena, där man hade en stor känsla för solidaritet. Här det mycket I, I, I, me, me, me, tyvärr. Ett helt annat samhälle och en helt annan historia.
   Jag gillar också candle fence, vackert och tänkvärt.
   Intressant hur det fungerar på Åland, kanske samma som i Finland.
   Roligt att du gillar mitt inlägg!

 18. Veiken skriver:

  Bra med gratis läkarvård och mediciner för alla. I Sverige har vi högkostnadskydd. Läkarvård 1150 och mediciner 2350. Summa: 3500. Mer blir det inte. Men det är mycket pengar för den som inget har!
  Jag skattade högt när du skrev att en räkning smäller högre är ett ID med bild. Japp, på vissa sätt är UK långt efter oss, men det verkar fungera i alla fall!
  Man måste i alla typer av samhällen värna om alla grönytor. Det gör ni jättebra!
  Det är svinkalla vindar idag! Hösten presenterar sig mer och mer!

  • Lena i Wales skriver:

   Väldigt bra med fri sjukvård och medicin. Tyvärr finns det en utbredd fattigdom här, så det behövs. Och lite lär det bli bättre av pandemi och Brexit.
   Mycket funkar, men långt i från allt p g a att man inte kan ändra på saker och modernisera. Bådar tyvärr inte så gott för framtiden.
   Ja, viktigt med en grön yta bland husen.
   Soligt och lite molnigt idag, inte så blåsigt och 11 grader här nu kl 17.15 brittisk tid.

 19. Franska Fikon skriver:

  Oh så intressant! Det du skriver påminner mycket om Frankrike. Man visar att man bor i egen bostad med senaste elräkningen men man har faktiskt ett Carte Vitale (utan foto) inom vården som visar att man har rätt till gratis vård. Men för mig som svensk så kostar inget att gå till läkaren och medicin på recept max 12 euro. Det finns många områden som är subventionerade. Men så finns där också stora budgetunderskott.
  Fast när det gäller äldreomsorgen så är systemet märkligt, i alla fall om man har barn. Det är nämligen de som är betalningsansvariga för föräldrarnas boende på vårdhem och liknande. Så många låter ju sina föräldrar bo hos dem när de inte längre kan klara sig själva. Många yngre tar försäkringar för att veta att de har råd att betala när den dagen kommer. Vår förra granne i Frankrike var en period arbetslös utan möjlighet att betala för mammans omsorg. Hon gick då hem till sin mamma, i samma by, 4 ggr om dagen, bl a med mat som hon då hade lagat hemma hos sig, men också för att se till att hon kom upp på morgonen och i säng på kvällen. I princip det vår hemtjänst i Sverige gör för de som inte längre kan själva.
  Vi ska inte klaga på hur vi har det här i Sverige.

  • Lena i Wales skriver:

   Intressant hur det fungerar i Frankrike nu för tiden, längesedan jag bodde där.
   Vår ekonom är inte heller den bästa här och det blir bara sämre och sämre med pandemi och Brexit, fast en del tror att det blir mycket bättre efter Brexit. Vi får se.
   Här är det mycket dyrt med äldreboende, men hemtjänst är ganska billigt, i alla fall i Wales.
   Tack för alla info från Frankrike!

 20. Violen skriver:

  Intressant att det fungerar så olika i två Europeiska länder! Det låter enklare med ID-kort än att dra med sig annan dokumentation när man ska uppge vem man är. Jag skaffade ett internationellt ID-kort tillsammans med ett nytt pass för ett tag sedan. De fanns för avhämtning redan efter två dagar! Inget krångelsverige där inte. Gratis sjukvård och medicin låter bra men vårt högkostnadsskydd är rätt ok . Det har jag haft stor nytta av i år.
  Ha det gott! Här har det blivit lite kyligare de senaste dagarna. Tur att jag köpte en dunjacka i fredags.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det är så olika i olika länder hur saker och ting fungerar.
   Det var lätt för mig också att ta ut nytt svenska pass i Sverige. Mitt hade inte gått ut och det gjorde det nog också lättare.
   Höst i Sverige och den är på väg hit också.
   Sköt om dig!

 21. Anita skriver:

  Vilket stort grönområde. Men det där med att inte ta upp efter sin hund gör mig arg. De flesta är duktiga här men ibland ligger det högar och det gör mig som sagt arg. För det drabbar även oss ordentliga hundägare. Folk vet ju inte ”vilken” hund som lämnat en hög efter sig. Och vi har aldrig Lucy lös. Och vi låter henne aldrig gå fram till någon om det inte är någon som frågar om dom får hälsa på henne förstås. Så om du mötte oss skulle du aldrig behöva vara orolig 🙂
  Det mesta hade jag läst hos dig förut om id-kort, läkarbesök, medicin mm men det är intressant ändå.

  Ha en fortsatt fin väcka!
  Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Vilken bra hundägare du är, Tänk om alla vore som du här i Wales, så enkelt det varit för många som mig. Här släpper de flesta hundarna lösa när de rastas och tycker det är roligt att hunden får möta nya människor, fast inte roligt för mig.
   Ha det bra kära Anita!

 22. Ditte skriver:

  Fint med dessa stora gröna ytor och om de är för alla kanske hundägare borde ta mer hänsyn och inte släppa sin hundar långt från sig.
  Detta med att man ”bara uppger” sitt namn, adress och födelseår kan ju verkligen missbrukas. Man kan ju ta vad som och kanske fungerar det. Men säkert svårare på en mindre ort när ”alla känner alla”.
  Hos oss tycker jag det är ganska ok men kostnaderna för apotek och läkare och högkostnadsskydd finns. Och vissa sprutor och annat ä kostnadsfritt för pensionärer.
  Önskar dig en fortsatt fin vecka.

  • Lena i Wales skriver:

   Rätt tänkte Ditte, tycker jag, men det tycker inte hundägarna här, tyvärr.
   Jag skulle enkelt kunna ge en väninnan eller grannes uppgifter och få reda på hela deras medicinska historia, inte bra alls.
   Bra med högkostnadsskyddet och att pensionärer har gratis sprutor, bra gjort Sverige!
   Sköt om dig kära Ditte!

 23. Blomsterbönan skriver:

  Nu blev jag lite sugen på att lägga en räkning (betald då, jag är mycket ordentlig) i bilen och nästa gång jag blir stoppad ska jag vifta med den i ansiktet på polisen. Undrar vad som händer då!? Antagligen blir det en liten sinnesundersökning!

  Våra vänner ligger nu till sängs i covid-19, hela familjen. Känns jättejobbigt! Pappan i familjen är riktigt risig.
  Var rädda om er!

 24. FREEDOMtravel skriver:

  Intressant, tack för att du berättar! Pappersrecept var det länge sedan man såg! Krav på signering är ju egentligen inget hinder eftersom man kan signera digitalt. Mediciner som man får på recept är ju inte gratis här, men subventionerade och när man kommer upp i en viss summa blir det gratis. Jag provade en ny medicin i början av året som kostade 5000 kr (!) per månad. Första gången fick jag nog betala nästan 2000 kronor. Men sedan blev det snart gratis, och därefter var alla mediciner gratis resten av året.

  • Lena i Wales skriver:

   Så olika hur man gör i olika länder.
   Signeringen var läkarens förklaring, om än ganska dålig.
   Bra med högkostnadspriset i Sverige. Annars kan det bli otroligt dyrt.
   Sköt om er!

 25. Det där med hundar är konstigt. Att de inte är mer informerade om allergier är ju bedrövligt.
  I Spanien visar man inte heller något id vid läkarbesöken men det står att de ska göra det. När man hämtar ut recept lämnar man in sitt sjukvårdskort i plast för att apoteket ska se det elektroniska receptet. Läkarbesöken är kostnadsfria och jag tror det är 10 procent man betalar av medicinen.

  Ha det bra! Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tror inte man vill gå ut med information, för det skulle bli uppror här och man inte kan släppa sina hundar hur som helst.
   Jag har heller aldrig betalat vid läkarbesök i Spanien, förutom när jag gått privat. Medicin jag fått där var heller inte dyr,så det måste vara subventionerat.
   Sköt om er!

 26. Therese Bjärstig skriver:

  Trist att hundägare uppvisar så dålig hänsyn, är glatt överraskad att ni har gratis läkarvård och mediciner, mycket värt! Hoppas du har en fortsatt fin vecka ❤

 27. Vissa hundägare är så respektlösa. Tänkt på alla hundrädda och allergiker dom gånger jag mött lösa hundar på mina promenader. Och en gång när jag städade en trappuppgång öppnades plötsligt en dörr och ut sprang en stor hund. Ägaren kommer ut några sekunder senare, utan en tanke på att det lika gärna kunnat vara en hundrädd person som stått i trappuppgången.

 28. Minton skriver:

  Så intressant att läsa hur det fungerar i Wales. Skrattade när du skrev om körkortet.
  Så tråkigt att folk låter sina hundar springa utan kontroll och inte plockar upp bajset. Tyvärr har vi börjat få problem med slarviga hund ägare.
  Ha en trevlig helg

 29. Ama de casa skriver:

  Väldigt fina bilder igen och en otroligt vacker allé!

  Här i Spanien är sjukvården också billig för dom flesta. Gratis sjukvård och rabatterad medicin. Men det gäller inte för oss än. Eftersom vi inte har några arbeten för tillfället så får vi vänta tills vi blir ålderspensionärer, så just nu har vi sjukförsäkringar. När Anders hade sitt företag igång (vilande nu) så fick vi samma sjukvårdsförmåner som övriga spanjorer, jag hängde med av bara farten eftersom vi är gifta. Orättvist att vi inte får förmånerna kan jag tycka eftersom vi betalar mycket skatt här i landet, och jag hoppas innerligt att indragningen av förmånen beror på att vi är invandrare, för det finns verkligen många ofrivilligt arbetslösa här i landet.

  Vi är dock väldigt nöjda med den sjukvård vi får på det privatsjukhus vi är hänvisade till. Tyvärr har jag fått på tok för bra valuta för dom försäkringspengarna… 😉
  Den allmänna sjukvården har jag också testat på då när A hade företaget igång och den kan jag inte heller klaga på.
  Det enda jag kan klaga på är egentligen att jag har testat sjukvården på tok för mycket 😀

  Ha en fin start på helgen!

  • Lena i Wales skriver:

   Javisst är det fint!
   Jag kände inte till att detta inte gällde er. Trodde alla i Spanien hade samma.
   Jag har mest hört väldigt gott om den spanska sjukvården. Jag har som tur inte behövt använda den, mer än privat läkarvård
   Jag vet att du tyvärr har behövt använda den mer än önskat, så tråkigt.
   Skön lördag!

 30. Märtha skriver:

  Jag har lite slarvat med bloggläsning den här veckan, har brottats med två finska texter i stället, försökt få dem till svenska.### Fria läkarbesök och gratis medicin låter som en dröm. Visserligen får jag 60% ersättning för min astmamedicin, men skall ändå betala själv. Och på en ort som Borgå får man läkartid några veckor efter att man kontaktat hälsostationen. Då kostar det ca 30 euro, som Karin skriver. Privat kan du få tid samma dag, till ungefär tre gånger högre pris. Tack och lov är jag ändå relativt frisk och medicinrecept gäller numera i två år.### Ikväll lyckades jag till och med publicera ett inlägg själv! Hälsningar från första frosten, -1,4 just nu, när tiden inte finns. Om en stund visar den digitala klockan 00.00…

  • Lena i Wales skriver:

   Inte lätt med översättningar, även om du är bra på båda språken.
   Jag vet inte riktigt hur läget är här i Covid19 tider, men tidigare tog det inte lång tid att få en tid hos läkare, men behövde du specialläkare, så tog det lång tid. Däremot snabbt om man går privat. Från £0 för den vanliga sjukvården till ca £200 för besök hos privatläkare.
   Oj, frost redan! 9 grader här nu på morgonen.

 31. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2020, del 2, juli – december | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s