WALES – MACHYNLLETH, en mycket speciell liten stad i Wales och LOCKDOWN i WALES

Äntligen onsdag! Nytt blogginlägg från Wales. Idag om en spännande liten stad som t o m varit huvudstad i Wales och om Lockdown i Wales.

Jag börjar med det trevliga och därefter följer dagsläget här i Wales.

Machynlleth, en mycket speciell liten stad i Wales

(En repris med fler foton)

Machynlleth är en marknadsstad med ca 2 000 invånare i västra Wales.

Hur uttalas så stadens namn? Jo, ung Machonschläth.

Tänk att denna, vad jag skulle kalla byhåla, en gång var Wales huvudstad! Hur hänger det ihop? Vi får gå tillbaka i tiden för att finna svaret.

Redan under bronsåldern, för ca 3 000 år sedan, vet man genom fynd att det finns koppargruvor i området.

Romarna kom hit, då har vi kommit fram till tiden runt Kristi födelse, och de byggde ett fort här…

..de tidigaste nedskrivna fakta om Machynlleth kommer från 1200-talet. Detta var en s k Royal Charter, ett slags privilegiebrev som t ex ger rätt att grunda en stad eller en marknad, liknande stadsprivilegier i Sverige. Detta gavs av Edward I till Owen de la Pole, hertig av Powys. Powys är det grevskap vari Machynlleth ligger. Detta privilegiebrev ger hertigen rätt att hålla en marknad i Machynlleth varje onsdag, samt två stora marknader per år. Marknad hålls fortfarande här varje onsdag. Ja, inte gör vi stora förändringar här i onödan inte!!!

Bilden ovan är tagen precis när skolorna slutar för dagen, så det är mycket extra trafik, annars är det…

…ganska tomt på bilar och människor. Ingen stor turistort.

Arkitekturen är skiftande, hus med stenfasad, hus som är målade i olika färger…

…detta hus har mycket speciell utsmyckning…

…från huvudgatan kan man också ta sig in i en liten park…

…så kommer vi då till varför staden blev huvudstad. Anledningen har att göra med Owain Glynrwr, Prince of Wales, som var rebell mot engelsmännen under Henry IV:s regering.

Owain Glyndwr levde ca 1359-1415 och var den siste infödde, styrande walesare som hade titeln Prince of Wales (Tywysog Cymru). Han iscensatte flera, tyvärr misslyckade, revolter mot engelsmännens styrande över Wales. Jag skriver tyvärr, andra kan vara av annan uppfattning, kanske. I början lyckades han väl genom att ta kontroll över stora delar a Wales, men bl a p g a brist på vapen och fartyg led han senare stora nederlag. Engelsmännen hade betydligt större resurser än walesarna…

…han kröntes till Prince of Wales 1404 i Machynlleth under överenseende av ledare från Skottland, Frankrike och Spanien = Englands fiender och…

…han hade sitt parlament i The Parliament House i staden.

På så sätt blev Machynlleth Wales inofficiella huvudstad på den tiden.

Glyndwr drevs bort 1409, men fortsatte att signera dokument fram till 1412. Han blev två gånger erbjuden förlåtelse av Englands nye kung Henry V, men vägrade. Trots stora summor som belöning till den som angav honom blev han aldrig angiven. Glyndwr höll sig gömd, troligen i närheten av Machynlleth fram till sin död, troligen 1415.

I Shakespears skådespel Henry IV framställs Glyndwr som en vild och exotisk man som drevs av magi och känslor. Ja, så kan han kanske också ses, i alla fall genom en engelsmans ögon.

Idag ses Owain Glyndwr som fader till den walesiska nationalkänslan och är en hjälte här!!!

Tiden mellan 1400 och 1415 brukar kallas Last War of Independence. Lett av Owain Glyndwr mot engelsmännen. Det var den sista manifestationen för walesiskt oberoende innan införlivandet med England genom Laws in Wales Acts 1535-42. Dessa akter innebar en serie av parlamentariska åtgärder genom vilka rättssystemet i Wales införlivades med England och den engelska administrationens normer infördes med syfte att skapa en stat.

April Jones, en hemsk historia

Hela UK:s och stora delar av världens ögon riktades 1:a oktober 2012 mot Machynlleth i samband med 5-åriga April Jones försvinnande.

Hon hade frivilligt gått in i en bil nära sitt hem och därefter har hon inte synts till.

En 46-årig man från området blev anklagad för bortförande, mord och ”pervert the course of justice (en laglig term som betyder ung förhindrande av rättvisa) och sedan dömdes han till livstids fängelse med order från domaren att han aldrig skulle släppas fri. Själv förklarade han sig oskyldig till mord, men ansåg sig vara troligen ansvarig till Aprils död. Han hade tidigare dömts för flera mindre brott och var känd av polisen. Dessutom visade det sig senare att han hade barnpornografi i sin dator.

Kroppen av April har aldrig hittats, men en begravning hölls i Machynlleth i september 2013.

Huset där man tror att hon blivit mördad i köptes av den walesiska staten som rev huset i närvaro av Aprils föräldrar.

Ett fruktansvärt fall och det var svårt att skriva om detta. Jag blir helt enkelt bara så in i h-vete förbannad på det svinet som burit sig åt på detta vis!!! Ursäkta mitt språk, men det finns inga vackra ord att använda.

Var ligger Machynlleth?

Lockdown i Wales

Från nu på fredag, 23 oktober, kl 18.00 och två veckor framåt kommer Wales att gå i lockdown, igen. Här har man valt att kalla det ”firebreak”, brandgata, kanske för att ordet lockdown är väldigt negativt här. Vad man menar med firebreak är att man tar två veckors paus i det vanliga livet för att försöka få ner smittan eftersom sjukhusen börjar överfyllas av Covid19 patienter. Anledningen till fulla sjukhus är att folk struntar i reglerna och många lever som om inget hänt. Hemskt tråkigt.

Det är inte bara i Wales smittan ökar, men här har man valt att ta tag i det. Bra eller dåligt får framtiden utvisa.

Vad innebär då denna firebreak för oss om bor här?

-Stay at home, stanna hemma.

-Affärer som inte säjer förnödenheter stängs, liksom bibliotek, kyrkor m m.

-Vissa skolor stängs, vissa håller öppet, som t ex ”lågstadiet”, ”mellan- och högstadiet” har delvis öppet, universitet har undervisning online. För skolorna gäller det bara en vecka eftersom nästa vecka är lovvecka, half term, halva terminen lov.

-Man får inte träffa någon utanför sitt eget hushåll, varken inne eller ute. Det finns specialregler för vissa personer med speciella behov.

-Man får gå ut och röra på sig, motionera.

För min del blir detta ingen större skillnad mot livet jag har haft här den senaste tiden. Den stora skillnaden är att man inte längre kan ses utomhus, vilket jag gjort tidigare.

Jag brukade inte titta på svenska TV förut, hade tillräckligt med att följa vad som händer i UK, men numera tittar jag på svenska nyheter en liten stund varje dag och i förrgår såg jag att man faktiskt tog upp denna lockdown i en nyhetssändning. Kanske några av er såg det och skänkte mig en tanke.

Take care!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

64 kommentarer till WALES – MACHYNLLETH, en mycket speciell liten stad i Wales och LOCKDOWN i WALES

 1. skönt att kunna gå ut, jag skulle bli galen… men bor ju i Sverige där alla försiktiga och håller avstånd.

 2. Vi hörde på nyheterna igår om Wales brandgata. Jobbigt att det har kommit tillbaka!!! I Uppsala har mam höjt rekommendationerna också under 2 veckor.

  Stackars föräldrarna till April Jones – det hugger alltid till extra då det gäller barn – de är så oskyddade…
  Ha en fin vecka!

  (//Lena

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, jobbigt att det blir lockdown igen och att smittan är så stor.
   Jag hörde också om speciella restriktioner i Uppsala, först stället med detta i Sverige, om jag inte minns fel.
   Sköt om er!

 3. Thalassa skriver:

  Häftig liten stad och intressant wales-historia. Tack för den guidningen!
  Tyvärr håller jag inte med Hannele ovan – försiktigheten i Sverige har minskat, vilket bland annat läget i, just nu, Uppsala visar. Framför allt åldersgruppen ”yngre vuxna” har (HADE förhoppningsvis) i stor utsträckning återgått till nästan vanligt leverne.
  Jadå, vi har sett och läst om firebreaks såväl i Wales som Irland. Som ju du vet följer vi händelser utomlands på ett helt annat sätt än vad brittisk media gör. Visst är det så? Jag blir i alla fall mycket ofta förvånad över hur lite britter (generellt) vet om övriga länder. Era val, omröstningar m m rapporteras i detalj här – för att inte tala om rapporteringen från USA…

  Ha det bra, sköt om dig – så ska vi väl klara av denna andra våg också och hoppas att ett säkert vaccin snart är tillgängligt för oss alla.
  (Just nu läser maken i Time Magazine om ett test som ska göras i London där man ska vaccinera försökspersoner och sedan infektera dem – huuuu – men fantastiskt att det finns personer som ställer upp för forskningen!).

  • Lena i Wales skriver:

   Det verkar vara olika uppfattningar om hur man sköter sig i Sverige. Kanske beroende på var man bor och vilken ålder man är i.
   Så tråkigt att det ska behövas restriktioner som i Uppsala.
   Ja, här i UK visar man inte så mycket utanför UK eller från de gamla kolonierna, inkl USA. Det jag får reda på om vad som händer i övriga världen är från svensk TV.
   Jag har samma erfarenhet som dig ang britternas kunnande och icke kunnande. Det är bättre bland de yngre.
   Enbart Brexit visar hur lite kunskap man har, tyvärr.
   Jag hörde om denna vaccinering på TV igår, trodde först jag hörde fel.
   Sköt om dig!

 4. Eva skriver:

  Ett fantastiskt intressant inlägg. Har läst det med stor behållning. Både om stadens historia, hemskheterna med den lilla flickan och senaste nytt om coronan. Du bjuder verkligen på mycket i dina intressanta och välskrivna inlägg, Lena.
  Ha det så bra du kan!

 5. Violen skriver:

  Visst tänkte jag på dig när vi hörde om lookdown i Wales! Det är jobbiga tider men vad göra annat än bita ihop och hålla ut.
  Vilken uppsjö av gamla fina städer i Wales! Alltid lika intressant att läsa om dem!
  Ha det så bra det går! Var rädd om dig!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du såg det på TVn och tänkte på mig. Inte så ofta man talar om Wales i svensk TV, roligt att vi nämns, men tråkigt läge här.
   Vi har så många vackra och intressanta ställen här i vårt lilla land.
   Take care!

 6. Karin Eklund skriver:

  Tack för ditt inlägg Lena, mycket intressant som vanligt.
  Jag blir också väldigt upprörd när jag läser om hur barn blir illa behandlade och också mördade. Hur fungerar folk som kan utsätta barn på det hemskaste av allt hemskt som kan hända. Det finns inte ord, knappt en ilska, bara en stor förundran och sorgsenhet infinner sig. Svårt att förstå, omöjligt att förstå.
  Var rädd om dig, stay safe!

 7. motionochfritid skriver:

  Vad du kan mycket historia. Många vackra hus finns det i lilla staden.
  Tråkigt att folk inte bryr sig. Lite samma här, behöver bara gå in i en butik så ser man de som inte alls undviker, då är det bara att snabbt reagera och svänga sig undan så gott det går.
  Sköt om dig!

 8. Madame skriver:

  Det var spændende at læse om Machynlleth, som har været hovedstad i Wales. Frygteligt med 5-åriga April Jones, der forsvandt!
  Åh så trist, at Wales vil lukke ned i to uger igen. Det er lidt bedre her, men også slemt.
  Take care!

  • Lena i Wales skriver:

   Ett idag så litet ställe har haft sådan betydelse, ovanlig.
   Ja, snart går vi in i lockdown, inte trevligt, men bara att göra det bästa av situationen.
   Take care! Cymerwch ofal!

 9. Marit skriver:

  Jeg husker den saken med barnet som forsvant. Helt fryktelig at folk kan gjøre sånt. Jeg har lest om nedsteningen av Wales ja. Smitten øker her også. Det er helt fryktelig alt sammen.
  Ha det godt, and take care!

 10. Franska Fikon skriver:

  Oj så himla mycket historia som man inte kunde! Kul att läsa. Inte trevlig läsning om lilla April, ja barnförövare står väl lägst i kurs i hela samhället. Även i fängelserna har jag läst. Tänk att kommun rev huset… Var rädd om dig och håll ut!

  • Lena i Wales skriver:

   Det är många här som heller inte känner till Wales historia.
   När man hör historian om April, så undrar man över hur människor kan vara. Bra att de står lågt i kurs överallt!
   Ta det varligt!

 11. iamittilivet skriver:

  Så fina hus! Jag tycker o stenhus, men målade ger liv åt en gata och stad.
  Firebreak är faktiskt ett väldigt bra ord! Det har närmare anknytning till smittspridning, tycker jag. Det är ju en andra eld som blossat upp här och var.

 12. Geddfish skriver:

  Du är superduktig på historia och intressant skribent 😀
  Såna hemskheter som det varit och som egentligen fortfarande pågår fast kanske i andra skepnader. Ondskan finns, ofattbart.
  Så trist med brandgatan, läste och hörde om den.
  Tröstade nyss mig själv med att jag har luftig begränsning och så får du hårdare begränsning.
  Örebro har också fått särskilda restriktioner. Där bor ju son och de små barnbarnen, lär nog dröja innan en träff.
  Otäckt med smittspridning och olika vågar.
  Önskar dig allt trevlig och varm kram ❤

  • Lena i Wales skriver:

   Stort tack för din fina kommentar. Du muntrar verkligen upp mig.
   Ja, det kommer att bli en jobbig tid, men bara att försöka göra det bästa av situationen.
   Jag har hört att Uppsala hade speciella restriktioner, men visst inte om Örebro. Inte lätt att ha familj där och inte lätt heller att kunna se sina nära och kära.
   Varma kramar!

 13. Det här med pedofiler är fruktansvärt! Råkade som barn ut för en sådan som försökte nästla sig in hos oss ungar. Vi var väl c:a 12-15 st i åldrarna från 5-13 och han skulle alltid vara med och leka med oss !? Han satt också barnvakt hos min bästa väninna och hennes 2 år äldre syster och tog dom med på bio m.m. Det hela slutade när alla ungar satt i och på hans lastbil och han släppte av en efter en förutom mig och en 5-åring (jag var nog 7-8) som satt inne i förarhytten. Sen började han treva baktill på kläderna, men precis då kom min mamma och gick förbi en bit bort och jag bara skrek till och tog 5-åringen och hoppade ur bilen.
  Då sa jag dock inget…..men några dagar senare sa jag till min mamma att; Titta, där är den snuskiga farbrorn!!! när vi gick förbi hans arbetsplats. Det blev ett jäkla pådrag, min pappa blev helt galen och tog mig direkt till polisen och sen visade det sig att han hade gjort en hel del med min bästa väninna och hennes syster. Han var dessutom tidigare straffad och hans 20-åriga son arbetade också i området och hade sett att gubbjäveln ofta var med oss ungar när vi lekte, men han hade inte varnat nån….. Usch, det hade kunnat gått riktigt illa om jag inte kläckt ur mig nåt!
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Oh, vilken hemsk berättelse från verkliga livet. Börjar gråta där jag sitter.
   Vilken tur ni hade som kom undan.
   Hoppas verkligen han fick sitt straff och inte kunde utsätta fler barn.
   Tack för att du delar med dig!

   • Tyvärr slutade det hela med en stor tragedi när pappan till min bästa väninna och hennes syster fick reda på vad som hänt. Det gjorde att föräldrarnas äktenskap som redan innan var dåligt barkade åt helsicke och han tog livet av sig för han kände sig skyldig för vad som hänt ungarna. 😦
    KRAM/Susie

 14. Ingrid skriver:

  Jag hoppas att vi ska klara av det här utan ytterligare restriktioner. När man är ute i samhället märker man att folk är väldigt hänsynsfulla. Det hände förut att någon kunde stå och flåsa en i nacken när man köade, men nu är det avstånd som gäller.
  Här på Gotland har ökningen berott på privata fester och tillställningar där smittan spridit sig.
  Ha det så gott Lena!
  Kram, Ingrid

 15. Blomsterbönan skriver:

  Nja, ÄN har vi inte fått särskilda restriktioner i Örebro, det är på tal att det ska bli men inte klubbat. Jag hörde om Wales också i veckan, skickade dig en tanke då.

  Jag bor i en liten ”håla” strax utanför med ca 2000 invånare. Tanken är svindlande att en sån liten by varit huvudstad! Sätter fart på fantasin.

  Jag googlade på April, fruktansvärt! Tänker på Madeleine McCann som försvann i Portugal. Jag tog mycket illa vid mig av det, tror det var för att min son är endast ett halvår äldre.

  Nu ska jag dricka en skvätt kaffe och klappa hunden. Ät nåt gott, det är ju ”unsdag” då man ska unna sig! Trevlig kväll!

  • Lena i Wales skriver:

   Hoppas ni kommer undan restriktioner, att folk gör som de ska och inte träffas nära inomhus.
   Roligt att du tänkte på mig när du hörde om Wales.
   Fruktansvärd, det som hände April. Mycket likt det som hände Madeleine Mccann, fast vi vet ju inte riktigt hur det hände, men troligen något liknande.
   Snart dags för bingen. Nos da! God natt!

 16. Helena skriver:

  Vilket intressant inlägg! Och hemskt. Jag har så svårt för när man gör underhållning i form av serier och böcker om pedofiler, det är bara otäckt! Vi har också en stor marknad två gånger om året i vårt lilla samhälle. Men det är förstås inställt som allt annat nu. Ha det så bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du tycker inlägget var intressant.’
   Det finns förklaringar för pedofilism, men inga ursäkter.
   Mycket är inställt numera och snart är vi i lockdown här i Wales.
   Sköt om dig!

 17. Ditte skriver:

  Väldigt intressant att läsa om denna vackra lilla stad och med en spännande och tämligen hemsk historia. Och historia och bakgrunder intresserar mig mycket. Det är ju ofta det vi påverkas av på olika sätt än idag . Hemskt med den lilla flickan men detta bedrövliga sker fortfarande, övergrepp och mord på små barn. Hur kan man? Går inte att begripa.
  Hörde på radion och på tv om Wales och ”brandgatorna” men säkert är det nödvändigt. Undrar varför folk inte kan sköta sig. I Uppsala har det här ökat och mest bland studenterna som inte verkar bry sig. Där jag vistats i Stockholm tycker jag man är noga med avstånd och visar stor försiktighet. Men kanske är de yngre mindre försiktiga.
  Var rädd om dig.

  • Lena i Wales skriver:

   Historia är så viktig. Påverkar oss i sekel framöver. Tänk bara om vi kunde lära oss att lära oss mer från historian, kanske mycket skulle varit annorlunda då. Undrar vad historian kommer säja om den tid vi lever i nu?
   Det är nog tyvärr nödvändigt med en firebreak här nu. Igår nästan 1 500 ny fall i bara Wales och över 20 000 i UK, inga roliga siffror. Tyvärr respekterar man inte andra här som i Sverige och har som en slags sport att komma undan. Hörde idag att en bekant, 83 år gammal, imorgon skulle åka till en stad, ca 1 timma härifrån, på lokalbuss för att göra något riktigt trevligt innan lockdown. Hur tänker man då? Finns det så mycket mindre smitta imorgon än i övermorgon.? Och dessutom åka i lokalbuss tillsammans med andra. Jag orkar snart inte höra fler dumheter, men lär troligen inte komma undan dem.
   Sköt om dig!

 18. skåningen skriver:

  Tack för ditt inlägg Intressant läsning!
  Sv…katten har valt ett bra ställe att vänta på mat!
  Nattis!

 19. Märtha skriver:

  Intressant historia, som vanligt! Du rör dig längre bak i tiden, jag tycker att 1700-talet här är tillräckligt exotiskt… Det där med firebreak verkar vara ett trevligare påhitt, som ord alltså. Något sådant är kanske inte aktuellt här, man skojar ju om oss skogsbor att vi blir glada när det här med två meters gräns är över, så att vi kan gå tillbaka till det vanliga fem meter… Här i Borgå har vi nu haft en knapp handfull nya fall per dag, idag i hela Finland 222.###Läste en blogg där bloggaren, mamman till två studerande och själv cancersjuk, hade varit och hälsat på sina döttrar i studentboendet och där var så lugnt efter den stora fest som hade firats kvällen före. Hon låg på sängen och såg på sina flickor, unga och söta, som gjorde sig klara för kvällens fest… Vågar inte berätta vilket landet ifråga var. Men det kändes nästan lika illa i mig som att förgripa sig på små barn…

  • Lena i Wales skriver:

   Här i Wale har det hänt mycket genom tiderna.
   Ha, ha, ang skogsbor.
   I förrgår hade lilla Wales med sina ca 3 miljoner invånare nästan 1 500 fall. Vilken skillnad!
   Den berättelsen skulle kunna stämma in med Wales. Hörde en kvinna igår, 80+, som idag tillsammans med väninnor skulle sätta sig på en lokalbuss och åka till en stad 1 tim bort för att göra något roligt nu innan vi går in i Lockdown. Som om viruset inte finns nu, men kommer efter kl 19 imorgon då vi går i lockdown. Kan inte sluta förundras över logiken i detta land.
   Sköt om dig!

 20. Znogge skriver:

  Så oerhört tragiskt med den lilla flickan och vilken mardröm för hennes föräldrar. Vilken ondska det finns.
  Här ökar tyvärr fallen också så nu gäller det att alla tar sitt ansvar. En lång höst och vinter ligger framför oss så det kan gå illa om inte alla tar det på allvar.

 21. Therese Bjärstig skriver:

  Vilken hems historia och öde April och familjen gick till mötes, att det finns så sjuka och hemska människor. Huvva! Och covid-pandemin biter sig fast, vi fick just direktiv att fortsatt försöka undvika campusundervisning till mitten av mars och jobba hemma i den utsträckning det går, möten och sammankomster undviker jag och umgås bara med familjen och nära vänner. Ha nu ett fint veckoslut!

 22. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Gillar verkligen de fina husen, både de gråa i sten och de vackert målade, som det blåa. Grinden till parken är pampig. Tråkigt med restriktioner , men vi får hoppas att det hjälper. Här i min lilla stad, öppnade man för besök på äldreboenden, och genast blev det fler fall. Det gör mig riktigt arg, att vi inte kan skydda våra äldre. Vi andra väljer vad vi gör och hur vi lever, men de äldre är beroende av personal och besökare som skall se till att de är friska och inte för smittan till dem.
  Smittan sprider sig på olika orter i Sverige, främst bland unga. Hör precis på radion att socialministern meddelar att man tagit bort specialrekommendationer för alla 70+are. Vi får hoppas att det går bra. Ha det gott /Marika

  • Lena i Wales skriver:

   Den lilla staden är fin och historiskt intressant.
   Hemskt när smittan kommer in på äldreboenden. Har varit samma här. Jag hörde också om detta med 70+ på svensk TV. Hoppas det går bra!
   Sköt om dig!

 23. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Så fin stad det där är…vackra hus. Men skriva och uttala namnen i Wales…svårt 🙂
  Mördade flickan…hur orkar man som förälder med en sån sak? Hur???
  I Spanien verkar det nu bli ”portförbud” på natten överallt. Bestäms väl i dag. Men det känns väl inte så farligt. Det ska vara restaurangerna och nattklubbarna då. Inte berör det dom flesta.
  Här hemma ska dom lätta på ”restriktionerna” för 70+. Vad blir skillnaden,..? Ingen har väl suttit inne för att dom sagt att man ska…utan för att man är rädd att bli smittad så klart. Vet många 70+ som är ute…byter väl bara tider och är försiktiga. Träffar inte så många. Jag går inte ut alls…extremen 🙂
  Ha det bra, vill åka till Spanien men men…få se…vamos a ver.
  Kram P ♥♥

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är det en fin liten stad.
   När man hör denna hemska berättelse, börjar man undra över mänskligheten.
   Nej, nattklubbar var längesedan jag längtade efter, mycket längesedan.
   Jag går in i lockdown i morgon kväll och sedan är det 2 veckor hemma, men kan gå ut på en promenad.
   Kram!

 24. Minton skriver:

  Väldigt intressant inlägg. Du är så duktig på att berätta om gamla tider.
  Det känns oroligt med covid 19 som ökar igen.
  Kramar från oss

 25. Tänk att det finns människor som kan begå övergrepp och döda små barn. Stackars April Jones, och hennes föräldrar som förlorat en dotter och inte vet vart kroppen är.

 26. Ama de casa skriver:

  Fy vad jobbigt att hamna i Lockdown (dom får kalla det vad dom vill, men det blir ju samma sak ändå…). Det är så otroligt synd att många inte klarar av att använda sitt sunda förnuft och hålla avstånd utan att man tar tvångsåtgärder till hjälp.
  Skönt ändå att ni får gå ut och röra på er i alla fall. Det var det som var det värsta med den karantän vi hade här i Spanien i sju veckor, att vi inte fick gå ut annat än för att köpa mat eller medicin. Det var inte kul att ta dom dagliga promenaderna i garaget…

  Ha det så gott det går och var försiktig!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, inte är det roligt med lockdown, du har ju erfarenhet av det och vet hur det är.
   Hade folk haft sunt förnuft, hade vi inte behövt ytterligare en annan lockdown. Vi får vad vi förtjänar, synd bara att det också drabbar de som skött sig. Sunt förnuft existerar inte här, tyvärr.
   Ja, den dagliga promenaden betyder mycket, det var fruktansvärt när ni inte ens hade det. Jag var ju i Spanien i början av denna period.
   Nu gäller det bara att hålla sig hemma.
   Sköt om er!

 27. Veiken skriver:

  Vilken tur att ni ändrade huvudstad till Cardiff, som man kan uttala. 😉 Däremot visar historien på att vi inte har lärt oss ett enda dugg genom århundraden. Det utesluter inte att jag tycker inlägget är mycket intressant.
  Jag har så svårt att ta till mig och förstå hur grymma människor kan vara mot barn. det gör ont i hela kroppen att läsa det. Jag är emot dödsstraff….men….
  Jag har tänkt på dig flera gånger angående den nya lockdown eller firebreak om man vill kala det så. Hoppas verkligen att det snart är över, men fan tro’t, sa Rellingen
  Ha det så bra ni kan !!!

  • Lena i Wales skriver:

   Walesiska språket är inte lätt, tycker inte jag heller.
   Tänk om vi lärt oss av historian, vilken underbar värld vi då levt i.
   Lockdown kommer att vara i ca 2 och en halv vecka, så bara att försöka göra det bästa möjliga av situationen. Snart har 2 timmar av lockdown passerat och det har gått bra,hi,hi.
   Sköt om dig!

 28. Monica skriver:

  En så fin och intressant stad och historia. Och om jag jämför här med en liten ort, man åker mest igenom men i Storbritannien har alla dessa små orter stadsbegyggelse med gator, torg, marknader, slott och katedraler. Och är en liten stad med restauranger och caféer. Jag tycker mycket om det. Och tycker inte om att i Sverige kan en ort med 20000 (jo tjugotusen) invånare ha en mataffär och en spelbutik och en pizzeria, så sanslöst tråkigt. Men historia finns, på farmors och farfars ägor grävdes fram 10 fina vikingahus men först nu när det skulle byggas där. Och ha det så bra i denna tid, tycker att umgås ute, sitta vid olika bord borde tillåtas. Tur ni har en egen slottsträdgård ändå. Och vi fortsätter torka allt som ska in i kyl och frys och skåp med vinäger men vågar träffa folk i trädgårdar och även på restaurang, vi kollar upp noga. Värst är nysfolket men det är främst i affärer de finns. Så urbota korkat beteende så alla restriktioner faller om folk fattar så dåligt. Önskar dig en trevlig helg nu Lena.

  • Lena i Wales skriver:

   Det är så stor skillnad här mot i Sverige. Mycket p g a de korta avstånden här och traditionen.
   Ja, att umgås utomhus borde vara tillåtet, men också detta skulle säkert försöka att gå runt.
   Trädgård är fint att ha, men inte ens det hjälper när det regnar och ruskar här, tyvärr.
   Bara att stå ut och göra det bästa av situationen.
   Fin helg till dig!

 29. Vad spännande att läsa om den staden. Jag skulle verkligen vilja besöka Wales, det verkar så mysigt och fint 🙂 Sen gillar jag historia också 😀

  Trist att man måste vidta åtgärder som lockdown, men hoppas det blir bättre snart!
  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Om du gillar historia, så åk till Wales. Vi har massor av den varan här. Dessutom underbar natur.
   När folk inte bryr sig om varandra och följer reglerna så blir det som det är nu. Hade alla visat hänsyn och tänkt inte bara tänkt på sig själva, hade vi inte behövt ytterligare en lockdown.
   Kram!

 30. åsa skriver:

  Hemsk historia tyvärr inte helt ovanlig. Pedofiler är inte människor… finns inget straff som är tillräckligt hårt.
  Covid19 är på uppgång här i Sverige även om de norrländska småkommunerna i inlandet är förskonade… än så länge.
  Min ena svägerska bosatt i Stockholm var på besök hos Js ena bror och hans sambo bosatta utanför Åsele, två veckor senare kom beskedet att min 08a svägerska hade testats positiv och veckan efter visade det sig att även min andra svägerska bosatt här i min kommun har fått covid19, inte alltid jag blir glad då vi missat att träffa släkten men nu blev jag glad… vi var inte hemma då de kom förbi.

  • Lena i Wales skriver:

   Håller med dig ang pedofiler.
   Hoppas ni fortsätter vara förskonade. Här är det inte roligt nu.
   Bra val att inte se dem. Man måste vara försiktig och inte resa hur som helst.
   Trevlig helg!

 31. Pingback: FILM- och BOKTIPS från WALES och LITE OM VARDAGEN HÄR I WALES | Lena i Wales och Spanien

 32. Pingback: WALES – LLANRWST och FUNDERINGAR FRÅN ETT WALES I LOCKDOWN | Lena i Wales och Spanien

 33. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2020, del 2, juli – december | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s