FILM- och BOKTIPS från WALES och LITE OM VARDAGEN HÄR I WALES

Då var det lördag igen och bloggdags😊!

Idag lite om vardagen i Wales och ett film- och boktips från Wales.

Vädret har skiftat mycket de senaste dagarna…

…i onsdags såg det ut så här och…

…i torsdags så här. Bilderna är tagna från samma plats, vid ungefär samma tid, men olika dagar. Igår var det något mitt emellan dessa, molnigt.

Temperaturen har legat på mellan 12 och 14 grader dagtid.

Gräset är fortfarande grönt och så brukar det vara hela vintern…

…jag har börjat sätta undan en del krukor i växthuset. Kanske lite för tidigt, men så blev det. Jag tog några av krukorna och ställde vi ingången…

…förra lördagen visade jag några bilder från min promenad. Då kändes det nästa vårlikt här, men det har växlat snabbt den senaste veckan och…

…nu kommer höstfärgerna mer och mer fram…

…detta Monkey Puzzle Tree är speciellt.

Latinska namnet Araucaria araucana.
Kallas på svenska för Brödgran eller Apträd.
Det är ett slags barrträd med mycket vassa spröt och är grönt hela året runt. Vanligt som prydnadsträd i många brittiska trädgårdar. Det kommer ursprungligen från Chile och Argentina och kan bli upp till 30 m högt.
Konstigt namn på ett träd som kommer från ett område där man inte har apor!! Ursprunget till namnet sägs vara att i mitten av 1800-talet, då trädet fortfarande var väldigt ovanligt i UK, var det en man som sa: ”It would puzzle a monkey to climb that” ( Det vore ett bekymmer för en apa att klättra upp i det)…

…får har vi gott om i Wales och nyfikna är de också.

Hur många får finns det i Wales? Ca 9 miljoner. Siffrorna varierar beroende på var man finner svaret, men också beroende på när man räknar, vid lamning, vid slakt o s v.

Hur många många människor bor i Wales? Ca 3 milj. Så ung 3 gånger så många får som människor!

Fåren är av stor betydelse för den walesiska ekonomin och betyder också mycket för landsbygden och därför är fåren ett vanligt inslag i landskapsbilden…

…jag har börjat göra lite höstmat, vilket innebär mer rotfrukter.

Här har jag stekt i ugnen, potatis, morötter, kålrot, lök och vitlök. Till detta hade jag en kall sås med yoghurt och ädelost…

…av det som blev över mixade jag en soppa. Tillsatte bara vatten och lite buljong. Serverade med lite av den överblivna såsen.

Billig och nyttig mat!

Igår gick vi in i lockdown eller s k firebreak, så nu kommer jag inte att kunna träffa någon på 2 veckor!

Film- och boktips från Wales

How Green was My Valley – Jag minns min gröna dal

How Green was My Valley är en bok och film av Richard Llewellyn.

Den handlar om familjen Morgans, en gruvarbetarfamilj från södra Wales, sett ur yngste sonen Haws ögon. Den beskriver livet i ett gruvsamhälle med dess glädjeämnen, sorger och död. Om arbete, gruvolycka och strejk och konflikterna inom familjen när det gäller att strejka eller inte när deras löner hade sänkts. Jag älskar namnen på pojkens syskon, bröderna Ianto, Ivor, Davy, Gwilym, Owen och systern Angharad. Härliga gamla walesiska namn.

Den fiktiva byn har inspirerats av Gilfach Goch i södra Wales. Jag har tyvärr inte varit där, men vill gärna dit när eländet är över. I denna by tillbringade Llewellyn sina somrar.

Boken kan vara svår att hitta på svenska i Sverige eftersom den är så pass gammal. Kolla om biblioteket kan ha den i sitt källarförråd. På engelska är den lättare att hitta eftersom det finns flera nyutgåvor.

Filmen är från 1941, alltså svart-vit och inspelad i USA i uppbyggd miljö. Den är mycket romantiserad, ibland lite väl mycket, men man får också tänka på att den är nästan 80 år gammal. Gruvarbetarna sjunger mycket, vilket man gjorde mycket i Wales förr och gör delvis fortfarande. Filmen nominerades till 10 Academy Awards.

Den har också blivit både musikal och radioteater.

Jag rekommenderar både boken och filmen.

Här kommer en länk till filmen på Youtube, på engelska:

Richard Llewellyn levde mellan 1906 och 1983. Hans riktiga namn var Richard Daffyd Vivian Llewellyn Lloyd, riktigt bra walesiska namn. Trots namnet var han född i England, men av walesiska föräldrar, men själv påstod han hela sitt liv att han var född i Wales. Han levde ett kringflackande liv. Innan 2:a världskriget arbetade han på hotell, skrev och var gruvarbetare. Under kriget blev har kapten. Efter kriget jobbade han som journalist och skrev böcker. Sent i livet bodde han i Israel, men dog i Dublin, Irland.

Kom ihåg att ställa om klockan! 

Cymerwch ofal! Ta hand om dig!

 

Detta inlägg publicerades i Gruvdalarna, Historia, Kända walesare, Recept, Socialt. Bokmärk permalänken.

67 kommentarer till FILM- och BOKTIPS från WALES och LITE OM VARDAGEN HÄR I WALES

  1. motionochfritid skriver:

    Brödgran, apträd ser spännande ut, nytt för mig. Lite synd att ställa in vissa växter när de är som vackrast. Nu har det kommit frostnätter hit också kunde nästan ha haft växterna ute ända hittills fast jag har haft dem inomhus över månaden redan. Bra med Lockdown, önskar vi skulle gör så här också.
    Trevlig helg!

    • Lena i Wales skriver:

      Apträdet är lite annorlunda, men det finns en hel del här.
      Frosten kan man tyvärr inte göra mycket mot.
      Lockdown har både för- och nackdelar. vi får se hur det går.
      Trevlig helg!

  2. Karin Eklund skriver:

    Åh ja, det var så dags igen då med omställning av klockan! Tack för påminnelsen Lena. Så onödigt det känns men förmodligen ska det ändras till en enda tid året om. förhoppningsvis så krånglar inte finländarna till det och håller en timmes skillnad mellan Finland och Sverige. Det skulle vara bra om vi alla kunde hålla oss till samma tidzon, men men…det är förmodligen en önskedröm som inte går i uppfyllelse.
    Tack för vackra höstiga bilder från dina trakter där du nu sitter ”inburad” i minst två veckor igen. Vilka tider vi lever i! Tur ändå att vi inte har krig, man får se det från den positiva sidan.
    Cymerwch ofal! Snart är också Hydref förbi för i år 🙂

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, i natt händer det.
      Kände inte till debatten om att ändra klockan eller inte mellan Sverige och Finland.
      Man måste försöka se det positiv, annars blir man än värre galen.
      Ja, snart är hydref över och gaeaf på väg in!

  3. Blomsterbönan skriver:

    Mmmm….. Rotfrukter i ugnen är så gott! Kanske ska göra det imorgon!? Tonåringen fyller 18 imorgon så vi ska grilla ute. Känns som absolut sista utomhuskalaset för i år.

    Vi blir väldigt få och tar stora balunsen efter pandemin (han kanske hinner fylla 20 också). Känns viktigt att han får det lite som vanligt. Han är en tonåring som skött sig exemplariskt och inte gnällt en gång under pandemin. Det finns såna ungdomar också.

    Det blir bl a ett vildsvin som gick lite för nära våran tomt. Det är karma att få äta upp honom när han förstört hela vår trädgård!

    Jag tror att min mormor kan ha haft den boken, jag känner väldigt väl igen titeln. Det lär väl gå åt en del böcker för er under närmsta tiden.

    Trevlig lördag! Här är det grått, grått och faktiskt lite grått också.

    • Lena i Wales skriver:

      Rotfrukter i ugnen är så gott, älskar det.
      Trevlig kalas!
      Visst finns det många fina ungdomar som sköter sig och härligt att du har en.
      Både boken och filmen är bra.
      Grått och blåsigt här i dag!

  4. Marit skriver:

    Apetreet, eller Apeskrekk som det kalles her overlever fint på Vestlandet i Norge rundt Bergen hvor det er veldig varmt i forhold til resten av landet. Der blomstrer de og setter frø. Så det er jo litt morsomt. Jeg tror likevel at jeg ikke kan prøve det her, enda. Blir klima enda varmere så kan det jo gå en gang i fremtiden.
    God helg!

  5. Märtha skriver:

    Jag har sett det där trädet nånstans och förundrades över namnet på svenska. Det latinska namnet säger endast att det är från södra Brasilien.## Hur gör ni med matuppköp när ni har Firewall? Postutdelarna jobbar antagligen? Det kan ju inte fungera om ingen träffar ingen… Vi har haft frost i natt, efter några dagar med regn och grått. Idag skall vitlök planteras, morötter, potatis och dahliarötter tas upp – snart kommer lugna november… Två veckor går snabbt!

    • Lena i Wales skriver:

      Vi är tillåtna att åka eller gå och köpa mat, men tror inte jag behöver det på ett tag, har bunkrat upp här.
      Ja posten ska komma.
      Blåsigt och grått här idag.
      Mycket jobb för dig, men som du säjer, sedan blir det lugnare.

  6. Eva skriver:

    Läste just i morgontidningen om ert lockdown. Här börjar myndigheterna agera ganska ologiskt. Smittan börjar sprida sig alltmer och man väljer just nu att låta sjuttioplussarna leva utan speciella rekommendationer.
    Intressant med Jag minns min gröna dal. Jag har läst den för länge länge sedan. Minns att jag grät mycket över handlingen, vilket kanske inte var så konstigt.
    Jättegod mat du lagade. Det doftade säkert riktigt gott!
    Trevlig innehelg!

    • Lena i Wales skriver:

      Det är många regeringar man kan undra över vad de har för sig. Inte alltid logiskt för mig.
      Vad kul att du har läst boken och minns den. Läsvärd.
      Det var gott både dag 1 och dag 2.
      Skön lördag och söndag!

  7. Ingrid skriver:

    När du skriver om antalet får contra invånare i Wales måste jag givetvis kolla hur det ligger till på Gotland. Vi är i dag 60000 gotlänningar och det finns ungefär 35000 får, så här leder ännu de tvåbenta stort.
    Jag tror att jag har läst boken någon gång för länge sedan, men det skulle nog inte skada att läsa om den.
    Tack för tipset!
    Kram, Ingrid

  8. Geddfish skriver:

    Njuter av dina naturbilder 😀
    Här skiner solen idag men det blåser en del. Jag gjorde en cykelutflykt igår i gråvädret pga att det var vindstilla 😀
    Tråkigt med lockdown. Här har vi fått utvidgade möjligheter. Men jag känner att det inte är någon skillnad mot förra veckan. Jag har redan glesat ut corontänen en hel del men är fortsatt jätteförsiktig.
    Konstiga tider. Tänker på dig. Varm kram ❤

    • Lena i Wales skriver:

      Det är fint i naturen här, fast väldigt blåsigt idag.
      Jag märker inte heller så stor skillnad, förutom att vi tyvärr inte kan träffas ute längre, vilket jag inte tror är farligt, om man håller avstånd.
      Konstig och hemsk tid vi lever i.
      Stora kramar!!!!

  9. Monkey Tree ser vi här ibland, soppa är fin höstmat, gjorde god löksoppa i veckan, tillsatte lite linser för proteinets skull, ha en bra dag.

  10. Anita skriver:

    Nu är jag tillbaka igen efter en liten bloggpaus, även om jag fortfarande har en hel del att stå i. Det är alltid lika fascinerande att se hur landskapet hos dig skiftar beroende på vädret. Och att det fanns så många får visste jag inte, även om jag vet att dom är många.
    Rotfrukter i ugn … mums, blir väldigt sugen när jag ser din bild. Apträd har jag sett många när jag varit på resa i UK. Men det finns ett också som växer vid en plantskola jag brukar besöka. Ett märkligt träd och det var roligt att få höra bakgrunden till namnet.
    Känner så väl igen titeln ”jag minns min gröna dal”. Men kan inte säga om jag sett filmen. Undrar om den kan ha sänts här i tv på 60-talet. Vet inte varför den är så bekant för jag tror inte jag läst boken.
    Ja just det, ni ska gå ner i firebreak i två veckor. Hoppas det kan hjälpa med att trycka tillbaka smittan. Här gäller nu samma restriktioner för 70+ som andra. Tror egentligen inte det kommer att innebära någon skillnad. De som varit restriktiva kommer säkert att fortsätta och de som inte varit … ja dom fortsätter säkert också. Det låter så när dom intervjuar folk. Just den gruppen är nog en ansvarsfull grupp. Det enda vi kan göra är att fortsätta vara försiktiga.

    Ha nu en bra helg Lena!
    Kram Anita

    • Lena i Wales skriver:

      Wales är ett riktigt fåraktigt land 😄.
      Älskar rotfrukter i ugnen och även i soppa.
      Apträdet gissade jag att du upptäckt på dina resor i UK, det är speciellt.
      Jag tror att både filmen och boken har varit väldigt populär, men det var ett tag sedan. Så jag tyckte det var kul att ta upp den igen.
      Vi behövde nog tyvärr en lockdown här, tråkigt, men tyvärr sant.
      Hörde ang 70+ i Sverige, men det gäller ju ändå inte alla. Tror att många fortsätter att vara försiktiga av olika skäl.
      Stor söndagskram till dig!

  11. Minton skriver:

    Det är riktigt höst väder nu och det kom snabbt.
    Läste ett reportage i vår lokaltidning om er lockdown. Det är inte kul att smittan har ökat igen men vi får nog leva med detta en längre tid.
    Isolering är både bra och dåligt för är man ensam så blir det väldigt jobbigt.
    Kramar från Minton och mej

    • Lena i Wales skriver:

      Igår var det regn och rusk här, idag skiner solen.
      Denna lockdown behövdes, tyvärr. Hade alla tänkt sig för tidigare, hade den inte behövts.
      Finns för- och nackdelar med isolering. Här är det tvång, i Sverige rekommendation.
      Kramar!

  12. Olof Hjorthage skriver:

    Tänk vad livet är föränderligt. För 5 år sedan var vi i södra Spanien med Dig som reseledare. Nu går vi promenader i underbart höstväder här hemma. Även om myndigheterna har ändrat reglerna för 70-plus så håller vi oss hemma eller i vårt fritidshus och umgås inte så mycket med folk. Det börjar bli lite tråkigt nu men vi har ju inget annat än att gilla läget. Önskar Er en härlig höst och vinter utan spanienbesök.

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, denna tid har verkligen satt mycket på sin spets.
      Något Spanien som reseledare blev det inte för mig i år, hoppas kunna jobba där nästa höst. Tråkigt att det blev så, men hade inte fungerat i år.
      Jag tror att de nya rekommendationerna för 70+ i Sverige inte ändrar så mycket för många. Många kommer fortfarande att vara försiktiga.
      Visst börjar det bli tråkigt, men som du säjer är det bara att gå vidare.
      Skön söndag!

  13. skåningen skriver:

    Bra mat du gjorde Man ska ta vara på allt!
    Sv…Leende är smittsamma men inte farliga!
    Kram!

  14. wiolettan skriver:

    Så fina foton du visar. Ser att det börjar bli lite höst även hos dig. Roligt att se en bild tagen ifrån samma plats men med så olika vädersituationer.
    3 gånger så många får som människor? Låter helt otroligt. Det måste ju finnas får nästan överallt. En del ”farmare” kanske har jättemånga och andra färre.
    Vi brukar också ofta ha rotfrukter tillagade i ugn. Det är nyttigt och samtidigt så gott.
    Hoppas att du får en trevlig helg, trots lockdown.
    Vi ställer om klockorna redan i kväll.
    Var rädd om dig.
    Varm kram!

    • Lena i Wales skriver:

      Hösten kommer så snabbt, alltfler gula löv och fler på marken än i träden.
      Vi har gott om får här och man ser dem ofta på fälten. Det finns de som har bara några få och de som har stora hordar. Inte lätt att leva på att ha får.
      Älskar rotfrukter, speciellt i ugnen, mums.
      Stora kramar och önskar dig en skön söndag!

  15. Madame skriver:

    Tak for spændende bog- og filmtips, Lena! Dejligt med anbefalinger og også af en efterårsret. I har høstfarver lige som her. Så mange får I har!
    Ønsker dig en fin-fin weekend.

  16. Helena skriver:

    Jag försöker läsa några klassiker varje år och för några år sen läste jag Jag minns min gröna dal. Den var helt underbar, tyckte jag. Jag var helt uppfylld av den länge efteråt. Önskar dig en fin söndag!

  17. Franska Fikon skriver:

    Boken läste jag som tonåring, säger det något om hur gammal man är? Gillade den, vacker och sorglig. Apträd ser jag varje dag, vår granne mittemot oss har ett, de har haft det säkert i 10 år men det är max 80 cm högt, mer som en buske faktiskt. Mer kul än snyggt. Fast trädet du fotat är imponerande och tjusigt.
    Man har inte alltid lust att läsa nyheterna nu för tiden. Smittan ökar överallt och konstigt nog känner vi flera pensionärer som är på väg till både Frankrike och Portugal – obegripligt. Lika obegripligt som att man häver coronarestriktionerna för oss över 70. Smittan är ju inte alls borta, tvärtom! Det är lika farligt att bli sjuk nu som i våras. Tack till Agnes Wold som verkar ha förnuftet kvar!

    • Lena i Wales skriver:

      Jag tror inte jag läste den i tonåren, men någon gång på 80-talet. Gillade den.
      Vad kul att din granne har ett apträd. Här växer de nog lite snabbare. Kanske inte vackert, men kul.
      Det verkar som det går åt fel håll med smittan i stora delar av världen, tyvärr.
      Ibland vet man inte hur de som bestämmer tänker, varken här i Sverige eller i UK, för mig kanske mest här.
      Ta var på dig!

  18. skogsnuvan skriver:

    Så grönt och fint. Här är det en dm hård snö och 7 grader kallt och en del av sjön frös till inatt. Vintern kommer att bli lång och jag känner mig väldigt nere.

    • Lena i Wales skriver:

      Det är grönt här på marken hela året runt, om det inte kommer några cm snö vid något tillfälle, kanske.
      Jag känner mig inte heller på topp, men bara att försöka gå vidare.
      Ta vara på dig!

  19. Znogge skriver:

    Rotfrukter hör helt enkelt hösten till och blir väldigt gott att tillaga i ugn. Smart att göra soppa på resterna. Det hade jag inte tänkt på men att det blev gott tvivlar jag inte på.

    Även här finns det apträd som verkar trivas riktigt bra, Ett vackert och dekorativt träd tycker jag.

    Hoppas att smittan kan hållas i schack för just nu går det åt helt fel håll.

    God lördagskväll!

    • Lena i Wales skriver:

      Jag kan nästan längta till hösten, just för rotfrukterna i ugnen och soppan, så gott.
      Det verkar finnas en del aptärd i Sverige också, fast nog oftast lite mindre.
      Jag hoppas på att vårt lockdown ska hjälpa, men man vet aldrig förrän efteråt.
      Skön söndag!

  20. Ditte skriver:

    Du har det betydligt varmare än hos oss. Men överlag har vi haft en fin oktober i Stockholmstrakten . Fortfarande är många träd gröna och andra har iklätt sig sin höstdräkt. Dock har jag ännu inte sett några kala träd ännu. Men snart så.
    Trevligt med film och boktips från Wales. Tack!
    Ja, höst är det och även här har det nu blivit mer grytor och soppor. Gott och går ju fint att variera.
    Ha det så bra du kan nu när mycket hos er stängt ner.

    • Lena i Wales skriver:

      Här är normalt sett varmare än i Sverige vid denna tid på året.
      Löven på träden här blir gulare och gulare och hamnar alltmer på marken.
      Jag tror du skulle gilla den boken.
      Älskar soppor, så det blir nog fler här.
      Jag tar det försiktigt.
      Skön söndag!

  21. Monica skriver:

    Rostade rotfrukter är väldigt gott, har ofta palsternacka i som får så god smak rostad. Man skulle göra det oftare känner jag och nyttigt är det och gott med nån dip till. Tycker ni gott kunde få stå ute med en kopp te i handen och prata över staketen. Minns jag frågade Anna: ”Vad gör dom?” De kom ut på samma tid ungefär om dagarna där hon bodde. Ja de pratade om fönsterputsaren och trädgårdsmästaren och lite annat skvaller. De trodde nog jag var inhyrd för jag både grävde i trädgården och putsade fönster 🙂 ja vi svenskar gör ju det vi kan själva men har ändra sig lite här med. Men ett tips till Boris att det kan vara viktigt med den kontakten. Och inte smittsamt. Här är gyllene både på träd och mark. Och mer folk ute än någonsin trots alla råd. Ja oroande att intensivvårdsplatser är totalt upptagna och händer olyckor finns ingen plats för dem som behöver intensivvård. Farlig situation men man skickar iväg från storstäderna dit man kan hitta någon, mycket kan hända på vägen då. Men folk tröttnat. Ha det bra

    • Lena i Wales skriver:

      Jag hade ingen palsternacka hemma när jag gjorde denna rätt, men nu har jag det så det kommer att bli både rostade och i soppa. Palsternacka är så gott, nästan som godis!
      Väldigt stor skillnad på DIY i Sverige och här. Många av de jag känner har både fönsterputsare och hjälp i trädgården. Jag tar hjälp i trädgården när jag är borta .
      Det enda jag opponerar mig mot ang denna lockdown är att vi inte kan träffas ens utomhus, men tyvärr behövs det också stränga regler här annars skulle man direkt börja dra ut på dem, tyvärr.
      Samma i Sverige som här, intensiven börjar bli överfulla. Inget bra läge. Hoppas att lockdown här kan tömma sjukhusen lite, det behövs.
      Sköt om er!

  22. Ja visst fasen!

    Det var ordagrant vad jag utbrast när jag nu blev påmind om klocksn. Helt glömt bort. Tur jag inte jobbar i morgon.

    Gillar de dimmiga bilderna mef det är så klart inte samma sak som att bo i det, antagligen kallt och lite ruggigt så här års. Men vackert!

    Kram!

    • Lena i Wales skriver:

      Lätt att glömma att ställa om klockan. Har hänt mig mer än en gång.
      Igår regnade det och var riktigt blåsigt och rått. Blev ingen daglig promenad. Idag verkar det bli lite bättre, kanske.
      Kram!

  23. farfar hebbe skriver:

    Morsning..Så då har vi återgått till normaltid,jag tycker vi ska sluta att hatta fram och tillbaka med den timmen (sommartimmen).Verkar som jag ska få en halvklar dag med risk för regn.Oj då går det 3 får på varje Valesare,,”Jag minns min gröna dal” det ringer en liten klocka i mitt huvud,,vet inte varför det känns så bekant.Haé Kram.

  24. Titti skriver:

    Hösten är vacker hur som och ulliga får gillas! Bra bok/film tips och nu önskar jag dig en skön söndag!
    KRAM från Titti

  25. Thalassa skriver:

    Såja, uppkliven söndag morgon och enl omställd tid! Ja vi får hoppas att åtminstone vi och våra grannländer enas om tiden. I värsta fall skulle det ju kunna bli två timmars tidsskillnad mellan Torne älvs stränder…Haparanda och Torneå som i många sammanhang fungerar som ett samhälle.

    Kul att du påminner om ”Jag minns min gröna dal”. Den fanns hos mina föräldrar och jag har läst den för jättelänge sedan. Nu ska jag försöka hitta den på nätet.
    Ha det bra och stay safe!

    • Lena i Wales skriver:

      Har förstått genom andra kommentarer att det diskuteras ang omställning av klockan i Sverige. Det har pratats lite om det här också, men det har liksom blivit bortglömt p g a Corona och Brexit.
      Jag tycker boken är väl värd att läsa, även om den är ålderdomlig. Hoppas du hittar den.
      Skön söndag!

  26. Tomtan skriver:

    Härliga höstfoton

  27. Veiken skriver:

    Ytterligare två veckor i karantän för er. Bara det gör nytta och att viruset försvinner. Ni bor ialla fall fint och kan njuta av er trädgård, även om hösten nu är hos er. Apträdet tycker jag verkar riktigt coolt. Jag ska leta lite på nätet om det. Dessutom ska biblioteket få ett besök. Hoppas jag hittar boken även om den är gammal.
    Var rädda om er!

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, drygt veckor kvar av isolering. Om vädret är lite okej gör det lättare. Ser ut att bli blandat denna vecka.
      Aptärdet är annorlunda och jag vet att det finns i Sverige, fast verkar inte växa så fort som här.
      Roligt att du blir intresserad av boken, den är läsvärd.
      Ta väl hand om er!

  28. Karin skriver:

    Tack för härliga bilder, bok- och filmtips och trevliga matrecept. Precis vad man behöver samla på sig nu när mörker och kyla rullar om!

  29. Åh vad gott dina rotfrukter ser ut! Jag längtar efter att återigen kunna njuta av sånt, men jag vågar mig inte på att laga det just nu. ALLT smakar nämligen hemskt; antingen helt smaklöst, otroligt salt, otroligt sött eller otäckt beskt. Mina smaklökar fungerar inte alls. Man blev varnad i broschyren från onkologen att man inte skulle äta sin favoritmat under behandlingen, man kunde få aversion mot den som hänger kvar länge….. 😦
    Istället ska jag nu gå och göra mannagrynskaka med saftsås, det tror jag passar både mig och framförallt Rolle som fortfarande är sjuk! 🙂
    KRAM/Susie

  30. Marika skriver:

    Hej Lena!
    Apträdet har jag sett på Kew Gardens, det var första och enda gången, ett stort ståtligt mycket speciellt träd. Din mat såg god ut, rotfrukter är riktigt gott. Lagar både kålrotslåda och potatislåda till Jul, enligt finsk tradition, men det är gott att ha i ugnen, som du gjort. Wales har fina sångartraditioner, gillar speciellt manskör. Sonen har varit på körfestival i Llangollen för ett antal år sedan, med Linköpings studentsångare. Undrar hur det blir med alla sådana arrangemang. Vi får hoppas att eländet tar slut.
    Cael un da! Marika

    • Lena i Wales skriver:

      Vad kul att du också varit på Kew.
      Jag har haft ingifta finska i familjen, så provat på båda. Jag gjorde kålrotslåda i början av året, fuskade, för det var inte jul. Gillar båda.
      Vad kul att sonen varit på International Eisteddfod i Llangollen. Jag har varit i Llangollen och skrivit om det, skriv in orten i sökrutan högt upp på höger sida på bloggen. Men då var det inte Eisteddfod, däremot har jag varit på National Eisteddfod. Du finner inlägg där ifrån också genom sökrutan. I år var det ett annorlunda Eisteddfod, utan körer och digitalt.
      Cael un da!

  31. Ama de casa skriver:

    Alla klockor är omställda nu (tror jag) utom i undervattenskameran som inte känns så aktuell just nu 😉
    Här har vi nu utegångsförbud mellan 24 – 06 som dom sas från början och som raskt ändrades till 23 – 06. Sen får olika regioner plussa på eller dra bort en timme ifall dom känner för det. Inte lätt att hålla koll på reglerna och vad som gäller. Fast det nattliga utegångsförbudet påverkar inte oss särskilt mycket för vi är sällan ute och ränner på nätterna 🙂

  32. Intressant som alltid att läsa din fina blogg. I inledningen tänkte jag på likheter mellan våra öar. i alla fall under den tid du skrev om. Men så många får har vi inte riktigt. Enligt ursprungsbefolkningen har vi inga får alls. Bara lamm. 😀 Vår ö skulle också behöva gå i lockdown/firebreak. För nu har det ökat på sista två veckorna.
    Den filmen skulle jag vilja se. Ikväll ska vi se avsnittet som handlar om Wales i den välgjorda netflixserien The Crown. Jag har sett alla tre serier tidigare och ser fram emot fjärde säsongen.

    • Lena i Wales skriver:

      Blir glad av att du gillar min blogg.
      Stora väderskiftningar både här och där.
      Ja, ni har lamm och lammungar ni!
      Oh, vad tråkigt att det ökar hos er, inte bra.
      Jag har inte Netflix, men har ju hört talas om serien. Vad är det om Wales i detta avsnitt?

  33. Therese Bjärstig skriver:

    Ja nu tycker jag mig se lite mer höstlikt väder även hos dig, här kom det snö, men nu har det regnat i flera dagar så den krymper med faslig takt och det gröna gräset skymtar snart på gräsmattorna igen… Har hellre snö då det lyser upp, behövs i det mörka norr! KRAM

  34. Pingback: TIPS på fler FILMER från WALES, HEDD WYN och EISTEDDFOD | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s