WALES – GUY FAWKES DAY, CORONA, ANTISEMITISM och LOCKDOWN i WALES

Idag blir det åter igen en blandning från Wales hur om hur Coronaläget är i Wales och lite vackra bilder.

Guy Fawkes Day, 5 november

Också kallat Bonfire Night eller Firework Night.

Firas den 5 november med en stor brasa, liknande valborgsmässoeld eller påskbrasa. En docka symboliserande Guy Fawkes bränns på toppen och man avslutar med fyrverkerier. Naturligtvis med brandkår och ambulans närvarande, allt i bästa Health och Safety anda!!!!

Detta är ingen helgdag i UK, men firas lite framåt kvällen.

Vem var då Guy Fawkes?

Han levde i slutet av 1500- och början av 1600-talet. Var en katolsk konspiratör som försökte lönnmörda kung James I av England genom att spränga det brittiska överhuset i luften. Man hade lyckats hyra en källare under parlamentet där man förvarade sprängämnena. Genom ett anonymt brev blev myndigheterna varskodda och tillfångatog Guy Fawkes på bar gärning med sprängämnen. Han tortyrförhördes och dömdes för högförräderi. När han skulle hängas valde han att hoppa ner från galgen och bröt nacken och avled direkt.

Guy Fawkes arresterades 5 november 1605.

I år blir det dock inget firande p g a Coronasituationen här.

Fästningar i Wales

För att bryta av all text kommer lite bilder från några av Wales fantastiska fästningar:

Coronaläget i Wales

BARA 6 dagar kvar av lockdown i Wales. Vad händer sedan?

Vår First Minister Mark Drakeford höll presskonferens i måndags, till allra största delen på engelska, men vissa frågor svarade han även på walesiska. Redan när lockdown kom till stånd i Wales lovade han att det enbart skulle gälla till 9 november och det löftet kommer att hållas.

Nya regler från 9 november, då lockdown är över:

-Uppmaning till att umgås med så få personer som möjligt.

-Arbeta hemifrån om möjligt.

-Två hushåll kan tillsammans bilda ”a bubble”, en bubbla och träffas inomhus.

-30 personer kan träffas utomhus vid organiserade evenemang.

-Skolor kommer att var öppna.

-Inga restriktioner för resor inom landet, men förbud att åka över gränsen till England eller till andra länder.

-Pubar och restauranger ska öppnas, men det är under diskussion, se problemen nedan. Affärer kommer att vara öppna.

-Ang äldreboende är man fortfarande lite vaga med hur man ska göra. Stort och svårt problem.

Vilka är då problemen?

Jo, att England beslöt att gå i lockdown fr o m imorgon. Vi har en ganska lång landgräns med England och många människor, ca 150 000/dag, åker dagligen över gränsen för att gå i skola eller arbeta, från Wales till England och tvärt om. Det har beslutats att det är tillåtet att åka över gränsen för detta, men inte för nöjesresa.

Ett enormt stort problem är att pubarna kommer att vara öppna i Wales, men inte i England. Detta kommer att innebära att många från England kommer att åka över gränsen till Wales för att besöka en pub, även om de därmed bryter mot restriktionerna. Hur kan det bevisas var man bor? Mantalsskrivning har vi inte här. Det är alltså väldigt svårt att bevisa. En annan stor fråga är, vad blir straffet om man bryter mot reglerna? Jag tycker att moralen borde sätta stopp, men den sortens moral är det väldigt många som inte har här…

…ett exempel på problematiken beskrivs med denna bild. Jag sitter på en bänk i England, där också bilen är parkerad ca 200 m från gränsen till Wales. Bakom mig är floden Wye och bakom bron finns en pub som ligger i Wales. Ca 100 m bakom fotografen ligger också en pub, i England. Puben i i Wales kommer att var öppen, men inte den i England. Tror ni att de boende på denna sida av bron inte kommer att gå över bron för att besöka puben i Wales?

Vår First Minister uppmanade : ”Sluta tänka på hur du kan komma undan med det ena och det andra. Tänk istället på hur du kan bidraga till att inte föra smittan vidare”. Bara att denna uppmaning ska behöva göras, säjer en hel de om hur många beter sig. Som jag skrivit tidigare, det är som en sport här att komma undan, vad det än gäller, fortkörning, skatt m m. Mina tankar och påståenden bevisades av ministerns uppmaning. Sorgligt! Ibland önskar man att man inte har rätt!

Det har också varit en massa tjafs och man kastar smuts mellan politikerna i England och Wales. Wales tycker att England borde gjort något åt situationen tidigare och följt Wales lockdown och England tycker att Wales skulle göra det tillsammans med England.

Vad innebär de nya reglerna för mig?

Kanske inte så mycket.

-Eftersom jag bor ca 2 km från engelska gränsen, kan det innebära att många kommer från andra sidan gräsen in till min stad för att handla och gå på puben, vilket är lite oroande för smittan här.

-Jag kommer, trots nya regler, inte att träffa folk inomhus, även om det är tillåtet i en bubbla. Däremot tänker jag börja träffa folk utomhus igen, vilket jag ser fram emot. Kunna ta en kopp te eller ett glas vin utomhus i trädgården är en stor öppning i min lilla värld.

-Jag kommer inte att springa i affärer eller besöka pubar, restriktioner eller inte. Känns inte säkert för mig. Åker och handlar det nödvändigaste ca var fjortonde dag.

Corbyn och antisemitism

Som om vi inte har tillräckligt med problem med den stora spridningen av Corona och Brexit, så har det också varit inre problem inom Labour partiet, arbetarpartiet.

Ledare för Labour är idag Sir Keir Starmer, född 1962 i England. Han är jurist (som så många parlamentsledamöter och partiledare i UK är eller har varit) och har studera vid Oxford. Sitt namn har han fått efter Keir Hardie, grundaren av Labour i UK. Detta visar ganska tydligt att föräldrarna stödde Labour.

Han tillsattes på sin post i april i år efter att många i partiet var missnöjda med dåvarande ledaren Jeremy Corbyn. Framför allt gällde missnöjet med Corbyn att han inte gjort tillräckligt åt problemet med antisemitismen inom partiet. En fråga som tagits upp många gånger och har varit ett problem sedan lång tid tillbaka. Många väljare och även inom partiet var också kritiska till att han politiskt var för mycket till vänster.

Jewish Labour Movement är ett slags socialistiskt sällskap med ca 2 500 medlemmar länkat till Labour. De har länge kämpat mot den utbredda antisemitismen inom partiet. Denna fråga är inte ny, har funnits länge inom partiet, men har tagits upp mer och mer de senaste åren. Jag måste erkänna att jag inte var medveten om detta tills för ganska nyligen. För mig hör inte socialism och antisemitism ihop, men tydligen har det gjort det här.

Frågan om den utbredda antisemitismen har aktualiserats genom de stora protester som varit här och i USA de senaste månaderna ang de färgades situation. Nu kanske jag skriver något helt fel. Det där med att vara politiskt korrekt i Sverige har jag lite svårt för. Svenska är mitt första språk och det glömmer jag aldrig, men hänger inte alltid med vad som är politiskt korrekt att säja och inte. Så ord som användes när jag bodde i Sverige, kan idag var politiskt inkorrekta. Det är alltså inte av diskriminering eller något annat dumt jag kanske inte alltid använder det politiskt korrekta ordet, utan av att jag helt enkelt inte hänger med i svängarna vad gäller i dagsläget med språket.

Jeremy Corbyn har nu blivit utesluten ur partiet, vilket han protesterar mot.

Tyvärr är det en utbredd rasism här i UK, vilket jag tycker är väldigt tråkigt. Dessutom tycker jag att det är rent ut sagt oförskämt. Vilka är det som har gjort sitt land rikt genom slavhandel? Vilka är det som haft massor av kolonier i världen och förstört för så många och dödat så många för egen vinnings skull? Svar UK, tillsammans med flera andra europeiska länder som tyckte sig stå över andra människor. Ett fruktansvärt brott.

När man har detta i bagaget, tycker jag att man borde vara extra försiktiga och omtänksamma. Fast mycket av problemet är att många här inte är medvetna om detta. The Glory of the Empire lever kvar hos många, framför allt äldre. Hur man hjälpte världen till civilisation. Nu vill jag bara svära och börjar bli riktigt arg, vilket inte hjälper.

Jag har en ung väninna, endast 22 år, som är mörkhyad och hon har berättat om hur mycket elakt hon hört om sig själv genom åren. Borde faktiskt intervjua henne och skriva om detta, men just nu är det inte läge eftersom vi inte kan träffas inomhus och hon jobbar väldigt intensivt. Hon är en ung och lovande scriptwriter, manusförfattare, för film- och teater och har fler erbjudanden än hon klarar av att göra.

Sköt om er!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Socialt. Bokmärk permalänken.

66 kommentarer till WALES – GUY FAWKES DAY, CORONA, ANTISEMITISM och LOCKDOWN i WALES

 1. Biggeros skriver:

  WOW!
  Ännu ett berikande inlägg med lite smått och gott!
  Bonefire har vi lyckats med att fira när vi bodde i England. Däremot har jag inte fått reda på varför man firar denna dag.
  Skönt att lockdown är på sitt slut men samtidigt tvetydigt med nya restriktioner som bör följas. Tråkigt att det alltid finns folk som vill komma undan. Det finns det även här i Spanien. Slappheten har blivit en normalitet.
  Fina fästningar du bjuder på=)
  Sist men inte minst så fortsätt med att prata från ditt hjärta och var icke PK. Jag tycker och oftast säger vad jag vill utan att bli påverkad av andra.
  Hoppas på att få läsa om en personlig intervju av din vän.
  All lycka till henne!
  Ta hand om dig Lena nu när engelsmännen invaderar Wales ❤

  • Lena i Wales skriver:

   Tack, kul att du gillar inlägget.
   Det var längesedan jag upplevde en Guy Fawkes Day i UK med eld och allt, men det är speciellt.
   Ja, vi andra får lida för de som försöker komma undan, tråkigt.
   Tack för stödet om frispråkighet! Det värmer!
   Försöker göra det bästa möjliga av situationen.
   Sköt om dig!

 2. Blomsterbönan skriver:

  NU har vi skärpta restriktioner i Örebro. Fr och med igår. Som vi levt det senaste halvåret så blir det ingen större skillnad för oss hemma i stugan. Märkte dock av det på en gång igår genom jobbet. Några kunder som vill att vi bokar tid innan vi dyker upp osv. Blir lite krångligare eftersom det är levande ting jag jobbar med så vi måste ta oss in.

  Jag har läst mycket om Skottlands historia (historia är ett favoritämne) och det verkar som att engelsmännen alltid varit inne och petat i de andra delarna av UK, många gånger på ett ganska blodigt sätt.

  När jag var liten hade min kompis morbror en hund som hette Guy Fawkes.

  Känns det som att eran lockdown gjort nån skillnad?

  • Lena i Wales skriver:

   Det kommer nya restriktioner på många olika ställen i hela Europa. Sverige har inte haft många, men det blir fler och fler där också.
   Historia är också mitt favoritämne.
   Ja, engelsmännen har härjat vilt i de övriga länderna i UK, ofta med blodig utgång.
   Det är svårt att veta resultatet av lockdown redan, det kommer först om ca två veckor, men jag tror på det. Önskar att det inte skulle behövas, men tyvärr behövs det här.
   Sköt om dig!

 3. Anita skriver:

  Guy Fawkes och brasorna som tänds har jag hört talas om. Kanske det till och med är hos dig jag läst det. Och vilka bilder du bjuder på Lena! Det är mäktigt med fästningar och jag vet ju att det finns många i Wales.

  Ja tänk som det är med Coronan. Vi får nog dras med den länge. Här har dom börjat skärpa reglerna per region nu. Stockholm fick skärpta regler förra veckan. Men egentligen är det ju mer en betoning av samma grundregler vi haft hela tiden. Det är bara det att dom skärper tonläget för att folk har börjat slappna av. Dom vill komma tillbaka till att t.ex. alla som kan jobbar hemma och att det inte sker en massa privata fester etc. För mig är det ju ingen skillnad då jag fortsatt att vara lika försiktig som i våras. Idag kommer en väninna på besök och vi kommer att sitta i uterummet. Det är väl planerat. Vi träffas idag för då har det gått en vecka sedan vi var och handlade och efter det har vi inte träffat någon. Maken jobbar hemifrån och det gör ju jag också 😉

  Ha det så bra som det går nu Lena och var försiktig!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag skrev om Gut Fawkes för några år sedan runt detta datum, så du har troligen sett det hos mig förut.
   Vi har så många fästningar här att det är rent otroligt.
   Jag hörde på svensk TV att t o m Sverige tar till lite hårdare tag och skärper tonen. Här hjälper det tyvärr inte att skärpa tonen när ingen lyssnar, det behövs betydligt hårdare tag, tyvärr. Jag har inte varit utanför min kulle på 15 dagar och inte träffat någon mer än slumpvis när vi mötts på vägen under mina promenader och stått på var sin sida och pratat några minuter. Det börjar kännas av att det är jobbigt.
   Jag fortsätter vara försiktig, men tänkte åka och handla imorgon, bara det nödvändigaste.
   Sköt om dig!

 4. Violen skriver:

  Kul att du visar fästningar idag! Vilka skatter ni har i Wales! Den översta tycker jag mig känna igen men jag kan inte erinra mig namnet just nu.
  Coronan är ett sorgligt kapitel och man undrar ju hur det ska sluta. Jag förstår inte människor som inte vill hjälpa till att hindra framfarten. Läget här i Sverige försämras snabbt så nu gäller det att inse allvaret. Sörmland var hårt drabbat i våras, hoppas att vi klarar oss bättre nu. Ännu har vi inte fått skärpta restriktioner men de kommer väl snart.
  Ha det gott! Hoppas att er lockdown har effekt så att det blir enklare att leva!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar fästningsbilderna, fästningar är något vi har gott om här.
   Fästningen allra högst upp är Goodrich och den högst upp i raden av fästningsbilder är Caernarfon.
   Har förstått att det är allvarligt i Sverige nu, hemskt!
   Sköt om dig!

 5. Marit skriver:

  Så flott festning! Ja, Guy Fawkes har jeg lest om, og har også sett film om han.
  Coronarestriksjoner her også, og det blir strengere og strengere. Smitten øker over alt.
  Ha det godt, og vær forsiktig!

 6. Geddfish skriver:

  Intressant och välgjort inlägg med vackra bilder på fästningar. Wales har underbara gamla byggnader och ett härligt landskap.
  Men, vad konstigt, att det skiljer sig åt så mycket mellan Wales och UK i restriktionerna och reglerna. Det är klart att folk tar chansen att gå över bron, haha, vad annars? Puben är liksom livsstilen.
  Här upplever jag det väl som något lättare än i våras, trots allt. Samma försiktighet men inte samma skräck nu. Jag är inte så inburad i min ensamhet. Snart ska jag iväg och ta influensasprutan och då tar jag på munskydd. Jag har grejer att skydda mig med.
  Var rädd om dig, Lena, tänker på dig, varm kram ❤

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar inlägget.
   Fästningarna 1, 2 och 5 räknat uppifrån i raden av bilder har du sett i verkligheten, Caernarfon, Conwy och Beaumaris.
   Det är klart att de kommer att gå över gränsen. Vissa regler gäller för hela UK och vissa för de olika länderna, rörigt.
   Här tycker jag tyvärr att det blir värre och värre med allt.
   Varma onsdagskramar och sköt om dig ❤!

 7. Helena skriver:

  Alla dessa regler, olika i regionerna för och inte tala om i länderna. Det är inte lätt att hålla reda på och förhålla sig till! Ha det så gott!

 8. Karin Eklund skriver:

  Guy Fawkes känner jag till sedan tidigare p.g.a dig Lena! 🙂 Fästningarna är fantastiska, kan bara hålla med dig om det.
  Och Coronaläget, vad kan man säga? Det är så himla tråkigt att folk inte förstår sitt och andras bästa utan att man på olika sätt försöker klara sig ”Undan” restriktionerna.
  Du är klok som håller dig på din kant och på utsidan av. Snart får man väl hålla sig med en två meters käpp för att påta undan folk som kommer för nära?
  Få se hur det går för oss som tänkte oss till Madeira i början av nästa år. Mitt i allt så blir det inget av men värre saker kan hända, viktigt är att hålla sig frisk och ett vaccin är på gång har jag förstått. T.om. flera sådana…
  Var rädd om dig!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, Guy Fawkes skrev jag om för några år sedan vid denna tid av året.
   Vi har så många fästningar här, de jag visade här är bara några.
   Jag är också så trött på alla som struntar i faran och därmed sprider smittan vidare.
   Bara att kämpa vidare, tyvärr.
   Sköt om dig!

 9. Madame skriver:

  Dine billeder af Wales fästningar er fantastiske. Guy Fawkes har jeg læst om.
  Hvor er det tragiks med coronaen i UK – og med alle de forskellige regler.
  Pas godt på dig selv.

 10. Först till det där med antisemitism, det är ju bara inte klokt att det fortfarande lever kvar!? Vi har haft både judiska och färgade vänner på fastlandet och har aldrig brytt oss. Vi var t.o.m. i USA på 60-talet när det var riktiga kravaller, men hade tur och hamnade aldrig i några trots att vi redan då umgicks med svarta där. Men vi var nog väldigt blåögda och bara för att vi inte tyckte det var nåt märkvärdigt så tror jag att många råkade väldig illa ut – och gör det än idag. Det är inte klokt….. 😦
  Sen över till covid19 och problemen runt det. Ibland blir man faktiskt lite chockad när man ser och hör folk, alltså vanliga medelålders vuxna, som säger att ”…..jag vet inte vad jag ska tro. SÅ himla dramatiskt kan det ju inte vara!” 😦 😦
  Att dom yngre som hitintills inte drabbats säger så det är en sak (även om jag tycker det är hemskt också), men när vuxna kan uttala sig så idiotiskt så blir man mörkrädd….. 😦 😦 😦
  Jag skulle gärna se att hela samhället blev nedstängt och framförallt att färjorna till och från Gotland fick stenhårda restriktioner. T.ex. att man måste ta ett Covidtest för att få åka hit!!! 🙂
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Totalt sanslöst med denna antisemitism. Jag var heller inte medveten om hur det var här till för ganska nyligen. Riktigt skrämmande. Men tyvärr ändå inte helt överraskande. Vi har Brexit där mycket av valfrågan gällde invandrare och sedan stor kravaller bland färgade. Så varför inte antisemitism? Fruktansvärt. Jag vet ju bara hur de är som invandrare och det vet jag att det inte alltid är lätt här.
   Jag har nästan slutat att förvånas över alla dumma kommentarer i Coronantid.
   Wales är nedstängt, hoppas bara att det hjälper. Det får vi veta först om ca två veckor.
   Kram!

 11. Franska Fikon skriver:

  Vilka fina fästningar! Några ser ju väldigt välbevarade ut, har man kanske renoverat i modern tid?
  Här i Skåne har vi nu ganska strikta coronarestriktioner på grund av ökat antal sjuka. Ingen kollektivtrafik om man inte måste, ingen nöjesshopping och inte träffa andra utanför familjen, men inte fasen verkar många bry sig. Vi har vänner i vår ålder, läs 70+, som går på konstutställningar, caféer, träffar fler än familjen, till och med bor på hotell över helgen med restaurangbesök men ”coronasäkert” – vad det nu egentligen är. Jag hörde om ett yngre par som hälsade på svärföräldrarna ”för det var så jättelänge sedan vi såg dem”. Min franskagrupp kommer att träffas för första gången sedan februari, visserligen utomhus men utan mig. Jag förstår inte att vuxna människor agerar så här, det berör ju inte bara dem själva utan även deras omgivning.
  Vi fortsätter vår isolering och blir påhejade av yngsta sonen, vilket känns bra. Det är viktigare än någonsin att vi håller i och håller ut, hur trist och jobbigt det än är…. Därför extra roligt med den kontakt man har med sina bloggvänner! Bor de dessutom utanför Sverige så får man ju litet utländsk fläkt in i huset! Take care!

  • Lena i Wales skriver:

   Vissa av fästningarna är ruiner och vissa ganska väl bevarade. Många är renoverade under slutet av 1800-talet, i romantikens tecken.
   Jag känner igen din beskrivning och förstår heller inget.
   Vad skulle jag gjort utan min blogg och alla bloggvänner? Betyder alltid mycket , men extra mycket nu.
   Viktigt att få vidgade vyer och för mig att uppdateras av ”verkliga människor” och inte bara genom media.
   Take care!

 12. man börjar nästan undra om det finns helt vanliga hus i Wales…

 13. Monica skriver:

  Just ja, nu är det dags för Guy igen, lärde mig all historia runt det av Anna och vilka fina dockor i naturlig storlek och lik mannen Guy de gjorde på arbetsplatser m m, blev helt förundrad och alltid så intressant med historia. Du skriver så bra och informativt. Om covid, ja vad ska man säga, vi umgås ute med vänner, är faktiskt inte så kallt än.Och gör det mest nödvändiga.Folk här med fattar och beter sig varierande.Ska nu skriva till FHM, går inte in på djupet men de har dragit igång en aktion och jag fått brev och det är alldeles för luddigt och med smittrisker förenade så jag ska undervisa A Tegnell, borde bli förvånad men jag blir det inte längre.Kunskap och kompetens är inte på topp och särskilt riskfyllt när folk som saknar utbildning inom områdena får agera.De flesta tar ju det som en lag och går med bara.Här ska också ett register upprättas med klockslag när/om personer får vaccinet som ev kommer o med biverkningar så landet blir ersättningsskyldiga.Kampen som blev vid svininfluensan ska ej upprepas

 14. Znogge skriver:

  Så synd att det inte blir något firande men samtidigt helt beslut.
  I och med systemet fungerar som det gör blir det säkert en del illegala och onödiga resor över gränsen tyvärr. Hoppas dock att en majoritet tar sitt ansvar!

  Kram

 15. farfar hebbe skriver:

  Säga vad man vill,men dessa gamla byggnader är fantastiska,tänk att kunna bygga så pampigt och vackra byggnader med den teknik man hade då.
  Jag har alltid varit musikintresserad,har ganska bred musiksmak,,men sedan 1964 en riktig countrymusik diggare..Haé Kram.

 16. åsa skriver:

  Skärpta restriktioner och man ska helst inte umgås utanför familjen/de närmaste.
  Jag frågade J idag hur han trodde det skulle bli med jobb… han som rörmokare är ju hemma hos folk å kan träffa allt från två, tre till sju, åtta och kanske fler personer per dag.
  Vissa tycker det gäller inte mig… galet.

  • Lena i Wales skriver:

   I vissa delar av Sverige är det riktigt hemskt med smittan.
   Är det inte ganska lite hos er?
   Klart man är orolig för att gå in i andras hus, men beror också på hur läget är just där man är. Hade ni bott i Stockholm hade det säkert varit en katastrof.
   Detta gäller oss alla, även om de unga inte blir sjuka, så ger de smittan till sina mor- och farföräldrar som kan dö av det.
   Sköt om dig!

 17. Roligt och intressant att läsa om Wales och se de vackra bilderna på de gamla borgarna. Vi har ju en kraftig ökning av pandemin här i Sverige just nu – det är ungdomarna som inte bryr sig om restriktionerna. Vi äldre har varit väldigt försiktiga sen i våras och därför har vi klarat oss bättre denna omgång. Största smittan är bland folk mellan 20 och 39 år. Det är väl förstås många av dem som måste åka kollektivt till sina jobb – vi pensionärer kan ju vara hemma hela dagarna utan att behöva träffa någon.
  Ingrid

 18. skåningen skriver:

  Pampiga byggnader
  SV,,Ja det var en rejäl korv m bröd!
  Kram!

 19. Karin skriver:

  Trevligt med en brasfest på hösten, även om den är lite inställd just i år. Det passar ju jättebra som motmedel mot mörkret.

  Alla dessa fästningar! Som ur sagor och riddarromaner. Jag gissar att det hålls en hel del filminspelningar i de där trakterna.

  Klokt skrivet om UK:s mörka arv och arrogans!

  Här i Sverige tar Covid-19 ny fart. Såg just på nyheterna att det ökar dramatiskt i många områden, inklusive Stockholm. Rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten innebär att det gäller att vara försiktigare än tidigare, bara umgås inom familjen, jobba hemifrån om det går, planerna på att öka antalet besökare på teater etc till 300 pausas tills vidare.

  • Lena i Wales skriver:

   Många ser fram emot detta firande.
   Det finns så många fästningar och vissa finns också med i olika filmer.
   Stort tack för stöttandet av det jag skriver om UKs mörka historia, mång här håller inte med mig.
   ‘Så tråkigt att Sverige är så drabbat, känner med alla där i mitt gamla hemland.

 20. Märtha skriver:

  Jag får bara instämma med alla andra: Du har lärt mig om Guy Fawkes, en massa fästningar och mycket annat om Wales under åren! Och jag bara suger i mig, men detaljer minns jag ju inte, förstås. Här i Finland stampar vi på 150 – 250 nya covid-fall varje dag, vi går med munskydd, rör oss i små kretsar – ikväll var vi sammanlagt fyra personer på isländskan, igår sju på italienskan – alla med munskydd. I morgon går jag på en guidad promenad på gravgården, 25 personer. Idag gick jag ensam i ett arboretum 60 kilometer hemifrån, fotograferade olika granar… Allt kan man då hitta på… Men skall skriva om granar i trädgårdstidningen, deadline 19 november. Kanske det blir en blogg också… Vi klarar det här, det finns ju bloggar att roa sig med! Bland annat…

  • Lena i Wales skriver:

   Du har också lärt mig så mycket om Finland och samma som du säjer alla detaljer minns, men i det stora hela har jag fått så mycket kunskap från dig.
   Ja, det gäller att ta det försiktigt och jag är glad om Finland klarar sig någorlunda.
   Vilken tur att vi har våra bloggar och andras, vet inte hur det skulle vara under denna tid annars.
   Sköt om dig!

 21. Så intressant historielektion!
  Och bilderna på fästningarna… jag blir mållös! Så galet vackert! Jag måste nog åka till dina trakter någon gång i framtiden efter ”corona-tiden”! Det ser ut att vara himmelskt fint! =)
  Så bra formulerat av er First Minister, men håller med dig… att det ens ska behövas sägas… Men det är väl lite lika här, tycker jag… vissa har väldiga problem med att följa restriktioner, rekommendationer eller allmänna råd eller vad det nu heter… Jag förvånas över hur vissa influencers går på frukostmöten, luncher och andra mingel. Visst de håller säkert ett visst avstånd, men jag skulle verkligen inte priotera sådana smittrisker ändå.
  Ha en fin torsdag!
  /Maria

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du också gillar historia.
   Välkommen till Wales! Väl värt ett besök.
   Jag är också förvånad hur en del människor lever, både här i Wales och i Sverige.
   En skön torsdag till dig också!

 22. Thalassa skriver:

  Intressant och trevligt inlägg – igen – trots så allvarliga frågor också!
  ”Remember, remember the fifth of November, gunpowder….” kommer jag ihåg från en engelsk lärobok. Så Guy F läste vi om i skolan.
  Ja, gränsproblemen känns ju igen här, även om Sverige inte stängt gränserna till skillnad mot våra grannar. Viruset sk-er dock i nationsgränser, så jag tror inte på stängda gränser. Det är annat som är viktigare att stänga, och – framför allt! – folk MÅSTE förstå allvaret och leva därefter. Suck!

  Vi har ju också följt (åtminstone försökt följa) turerna i Brexit väldigt noga. Nu är det ju en annan, mer akut rysare som upptar tid och orsakar stor oro! Hur ska det gå med vår värld om en twittrande, lögnaktig pajas ska styra en stormakt i fyra ytterligare år? Jag bävar!

  Med du – ha det bra i alla fall!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad roligt att du kommer ihåg honom från skolan, det gör inte jag.
   Problemet är att folk inte tar det på allvar. Hade alla gjort det hade vi inte haft dessa problem.
   Än är valet inte över och ingen vet hur det kommer att gå. Bara att hoppas att han inte blir kvar på tornen.
   Ha det bra!

 23. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Guy Fawkes har jag läst och hört om. Vi hade en mycket duktig engelsk lärare i Helsingfors, som inte bara lärde oss språk, utan också om seder och bruk och historia. Det blir lite problematiskt med olika regler, och tror inte att de törstiga från England låter bli att besöka puben på andra sidan bron. Särskilt utsatta regioner i Sverige har tagit till egna hårdare rekommendationer, så vi kan ha olika, beroende på var i Sverige vi bor. Men det är fortfarande rekommendationer, och det efterföljs nog inte på samma sätt, som om det var regler. Vi lämnar mycket till den enskilda individen, och alla har inte förmågan att tänka att rekommendationerna är till för oss alla, inte bara andra.
  Alltid intressant att läsa dina inlägg.
  Ha det gott /Marika

  • Lena i Wales skriver:

   Vad roligt att du känner till Guy Fawkes. Fantastiskt när man har haft förmånen att ha en så bra lärare, gör så mycket i framtiden.
   Jag är lite oroad över att bo i gränstrakten nu.
   Tyvärr efterföljs inte heller regler här, trist.
   Så roligt att du gillar mina inlägg och jag är glad att ha dig med mig!

 24. wiolettan skriver:

  Som vanligt får jag lära mig en hel del då jag läser din blogg. Synd att jag inte kan lagra allt på en gång. Minnet är bra men kort.
  Härliga bilder med fantastiska fästningar. Då jag ser dom så får jag lust att besöka dom trakterna och se med egna ögon och kanske känna atmosfären ifrån en gången tid.
  Jag förstår att det är jobbigt med alla dessa regler angående Corona och ännu jobbigare att människor inte verkar vilja följa dom.
  Men det låter bra att du fortsätter på din linje med att hålla distans så gått det går.
  Var rädd om dig.
  Varm kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Man kan inte komma ihåg allt, helt omöjligt. Men så länge det är nöje för stunden och några fragment finns kvar , så är det bra.
   Det är fantastiskt och unikt med alla dessa fästningar, triggar fantasin.
   Jag har i alla fall rent samvete, även om en del andra inte sköter sig så får de bära det med sig.
   Stor varma höstkramar till dig!

 25. skogsnuvan skriver:

  Alla dessa fantastiska borgar som får mig att tänka på tider som var och vad som hände förr. Vilken lycka för dig att få se dom i verkligheten. Värre är det med coronan. Här uppe i Jämtland är det rätt lugnt fortfarande men söderöver är det värre och min son kommer inte hem till jul och Kinabror som skulle fira jul i Skåne hos sina barn blir nog kvar här uppe pga smittan. När ska det ta slut undrar man

 26. Ditte skriver:

  Är fortfarande efter alla de år jag följt dig soå imponerad över allt vackert och historiskt som Wales har att erbjuda. Och när vi kan börja resa igen så ska jag närmare ta mig en titt på Wales. Har varit på väg ett par gånger men då var inte ”flytet” med mig.
  Många märkliga bestämmelser mellan Wales och England och det är naturligtvis inte alls bra.
  Och visst är det märkliga tider vi lever i.
  Men livet kan inte upphöra utan viktigt att ändå, trots Covid ha det så bra man kan. Och att du träffar vänner utomhus är ju en liten del.
  Många tankar till dig.
  Kram

 27. FREEDOMtravel skriver:

  Intressant! Men tråkigt om folk försöker gå förbi reglerna. Här har vi också skärpta rekommendationer nu, men tyvärr känns det inte som att folk är lika försiktiga som de var i våras.

 28. Minton skriver:

  Ett mycket intressant inlägg. Tycker det är roligt att läsa om Wales och vad som händer. De gamla fästningarna är vackra.
  Vi har stor ökning av covid 19 och det känns obehagligt.
  Kramar från Minton och mej

 29. Lotta skriver:

  Tackar för nattens historielektion. Mycket intressant. Önskar bara att jag kunde lagra allt, men jag kan ju alltid återkomma till ditt inlägg ifall behöver pigga upp minnet. Vilka foton så fina.
  Här ökar C-19, inte kul med tanke på att många gett upp sin karantän. Får bara hålla tummarna att det inte går över styr.
  Trevlig helg!

  Kram

 30. iamittilivet skriver:

  ”Sluta tänka på hur du kan komma undan med det ena och det andra. Tänk istället på hur du kan bidraga till att inte föra smittan vidare”. – så bra sagt! Vi är ju i lockdown fr o m igår och jag förstod inte förra gången hur en del folk orkade fundera ut hur man kunde fuska.
  Att UK her utbredd främlingsfientlighet och t o m viss rasism tycker jag också är märkligt. Och att en hel del verkar tro att de fortfarande lever i och är företrädare för ”imperiet”. Också märkligt är de som bor utomlands som röstade för Brexit för ”det finns för många invandrare i UK” – men de är ju själva imvandrare!? Nej, just det, de är ju ”expats”….

  • Lena i Wales skriver:

   Mycket bra sagt, men trist att det ska behöva säjas.
   Imorron är vi ur lockdown i Wales.
   Vad tråkigt att ni gått in i lockdown igen.
   Många konstiga saker som händer i detta landet. Brexit är ett ganska tydligt bevis, mycket gick ut på att inte ta in invandrare och att ha kontroll över sina gränser. Det finns en utbredd främlingsfientlighet och rasism här.
   Hoppas siffrorna av smittade går ner hos er genom lockdown.

 31. Pingback: WALES – MONMOUTH 54, besök i en spökstad och om firandet av REMEMBRANCE DAY | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s