WALES – VAD ÄR EN PANTOMIME? och SANTA PARADE

Onsdag, första onsdagen i december och dessutom bloggdags. Idag om Santa Parade och vad Pantomime är.

Pantomime

Vad är pantomime? Kanske gissar ni på pantomim, men det är helt fel, i alla fall runt jul i UK.

Nedan kan ni läsa om vad pantomime är eller så kan ni gå vidare till första videon och också få reda på det!

Pantomime, också kallad Panto, är en typisk brittisk musikteater som uppförs i de flesta brittiska städer kring jul och nyår. Föreställningen är alltid baserad på en klassisk saga, t ex Aladdin eller Snövit.

Den har inget att göra med en svenska pantomim, har bara namnet gemensamt.

Jag skulle nästan vilja påstå att alla britter någon gång har varit på en Pantomime. I större städer är det vanligt att man har med någon kändis, som drar publik. Behöver inte var någon skådespelare, utan t ex en idrottsman, TV-personlighet eller liknande.

Föreställningarna är för hela familjen och skådespelarna engagerar hela publiken i föreställningen. Detta gäller alla föreställningar över hela landet.

Det finns alltid en häxa och en Dame, en man utklädd till kvinna, i alla föreställningar. Häxan står för det onda och så fort hon kommer in på scenen buar hela publiken. The Dame är alltid humoristisk och ofta lite vulgär och sticker in små vuxenskämt här och där.

I alla föreställningar kommer någon och ställer sig bakom Dame och hon letar efter denna person. Hela publiken ropar: He is behind you! Hon vänder sig om och där är naturligtvis ingen bakom eftersom han samtidigt flyttar efter henne. Dame säjer då: Oh, no he isn’t. Och publiken ropar: Oh, yes he is. Detta upprepas flera gånger. Jag har upplevt barn som blir så upprörda över att hon inte ser honom att de ställer sig upp och bara skriker ut i högan sky. Detta blir som en del av föreställningen. När barnen blir lite äldre och kommer ihåg tidigare föreställningar, sitter de och väntar på att få ropa ut.

Ibland avslutas föreställningen med att de tar upp några barn på scenen och ibland kastar de också ut karameller till publiken.

Ibland lägger man också in lite lokala skämt om något som hänt under året.

Allt som allt, jättekul för barn och också för vuxna! Jag har sett flera föreställningar genom åren.

Här kommer några Youtubefilmer. Det finns många fler att hitta på Youtube. Jag har valt de som inte är för långa. En hel föreställning tar mellan en och en halv timma och  två och en halv timma. Välj de ni vill titta på!

What is a pantomime? Vad är en pantomime?

Ca 4,40 min. Bra berättelse om vad en pantomine är.

Pantomime Dame Trott

Ca 2,40 min

Jack and the Beanstalk

Ca 6,20 min

Cinderella

Ca 11 min

History of Pantomime. Pantomimens historia

Ca 1,45 min

Santa Parade

Ingenting är längre som förut…….. Så detta är från 2017, i år blir det nog inget av.

Hela veckan före jul brukar Santa åka runt i olika stadsdelar i min stad och ger karameller till barnen. Detta är arrangerat genom Rotary och de går också runt med bössor (inte gevär, utan insamlingsbössor, lustigt att det är samma ord, eller är det inte så?). I alla fall är detta populärt bland barnen och en del vuxna, t ex jag…

…så jag åkte ner till stadsdelen nedanför där jag bor för att titta på Santa som kommer på sin släde. Okej, lite hjälp har släden av en Land Rover…

…jag klagar ju ofta, som ni redan vet, på att det är så mörkt i fönstren här. Och det är sant. Men däremot finns det flera hus där trädgårdarna och…

…fasaderna är upplysta. De var många mer än jag tidigare sett. Jag tog många bilder, men de flesta blev bara skrutt av p g a ljuset.

Även i min hemstads centrum brukar det försekomma Santa Parades till förmån för välgörenhet…

…ofta i kombination med musikkår och…

…besök av borgmästaren.

Sköt om er!

Annons
Detta inlägg publicerades i Socialt. Bokmärk permalänken.

55 kommentarer till WALES – VAD ÄR EN PANTOMIME? och SANTA PARADE

 1. Åke skriver:

  Lucia bakom en Land Rover, det måste jag visa för en kompis som gillar detta märke. Men föreställningarna bara så vackert. Tänk vad alla ska längta till sådant. Förstår att publiken dras med. Så himla tråkig tid. Så fint du beskriver allt.

 2. åsa skriver:

  Kommer ihåg att Du berättat om den där sortens teaterföreställning tidigare, kul grej som involverar alla åldrar.
  Mörkt men ändå upplyst 🙂 ingen Lucia som Åke här ovan kommenterar.. men trots allt ljust och juligt 🙂 det är väl så att det är bara vi här i norden som har Lucia?

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, jag har skrivit lite om det tidigare, men hade inte med några Youtube då. Det är roliga föreställningar för alla åldrar.
   Lucia har vi inte här, som du säjer finns det stort sett bara i Norden. Skriver mer om det runt 13 december.
   Kramar!

 3. Märtha skriver:

  Intressant det där med pantomim, eventuellt lite besläktat med våra nyårsrevyer? Sådär på långt håll, alltså… Tomtens släde var ju smart utfunderad! Jag tycker också att svarta fönster verkar nästan obehagligt, jag har inte ens förstått människor som använder rullgardiner. Här i huset är vi något extrema, vi har inte ens gardiner, och det tycker jag är så skönt, men vi har inte ens trafik nära huset. Nu är de flesta fönster försedda med el-ljusstakar och stjärnor, mycket vackert. Våra kommer inom någon dag. Ha det gott! +2,9 – ”solen” steg upp 8.58, går ner 15.15. Grått.

  • Lena i Wales skriver:

   Lite likt nyårsrevyer, men mer riktat till barnen också.
   Jag har också svårt för dessa mörka fönster, vänjer mig nog aldrig.
   Jag har gardiner i vissa rum och vissa utan, en blandning. Vi har heller ingen trafik förbi oss.
   Här molnigt och ca 6 grader.
   Ha det bra!

 4. Madame skriver:

  Hvor var det spændende at læse, hvad du fortæller om Pantomime/Panto, og at det er et typisk britisk musikteater. Det er helt nyt for mig. Dejligt at det involverer alle aldre! Tak fordi du altid gør os klogere.

 5. Marit skriver:

  Så spennende å høre om pantomime. Jeg tror vi bruker samme uttrykk her. Jeg er overrasket over at så få har lys i vinduene sine i Wales nå før jul. Her er det veldig mye lys både i vinduene og i hagene i hele Norge. Vinteren er jo kortere i Storbritania enn her, så det er kanskje derfor. Her synes jeg vinteren er veldig lang, og jeg har på lys i hagen til begynnelsen av februar.
  Ha en fin uke!

  • Lena i Wales skriver:

   Pantomime är speciellt, jag gillar idén med föreställningarna.
   Dra för gardinerna, håll värmen inne och låt ingen titta in, det är vad som gäller här. Inget jag liker.
   Ha det bra!

 6. Biggeros skriver:

  Jag har tyvärr inte skådat en Pandomime. Däremot har jag som voluntär förälder hjälpt till med rekvisita och förberedande av skolpjäser till jul. Helt i min smak och underbart att få jobba med barn=)
  Så trevlig tillställning tyvärr blir inte denna coronajul som den brukar vara. Kul att få delta av dina bilder och videor.
  Ta hand om dig Lena ❤

  • Lena i Wales skriver:

   Synd att ni missade Panto när ni bodde i UK, det är så roligt.
   Julpjäser hade vi en de av i skolan när jag var liten, men vet inte hur det är i skolorna nu för tiden i Sverige.
   Genom videorna får man en liten insikt i hur föreställningarna är.
   Ta hand om dig också ❤

 7. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Har sett bitar av en föreställning, och det roligaste är barnens reaktioner, hur de engagerar sig. Vi har många aktiviteter innan Jul, men vet inte hur det blir i år. Luciakröning, Julmarknad Lions som står på stan och grillar korv. Kan inte tänka mig att det blir något i år. Julkonserten i kyrkan brukar alltid vara fullsatt, och väldigt stämningsfull, men i år blir det inget alls. Är så imponerad av borgmästarens fina kläder, det skulle vi kunna ta efter.
  Ha det gott /Marika

  • Lena i Wales skriver:

   Det är barnen i publiken som gör det där lite extra till föreställningarna.
   Det brukar alltid finnas massor att göra innan jul i Sverige. Inte lika mycket här. I år inte mycket roligt någonstans, tyvärr, men nästa år, ja då ska allt vara som vanligt igen!!!
   Ha det gott!

 8. Ingrid skriver:

  Så roligt att läsa om både Pantomime och Santa Parade och så trevliga videofilmnerna är. Tack för det Lena! Jag har ju sett liknande skådespel på tv i t ex Morden i Midsommer, så helt okänt är inte fenomenet.
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Videorna visar så tydligt vad det egentligen är, bättre än ord.
   Det var en annan fb vän som skrev samma som du, hade sett det på Midsomer Murders. Ni är observanta och har gott minne!
   Kram!

 9. Franska Fikon skriver:

  Kul, detta visste jag inget om. Men har nog läst om det i böcker. Vi njuter i dessa tider av att ta en promenad efter att solen gått ner och kolla vad folk har för ljus mm i sina fönster. Uppfinningsrikedomen är otrolig… Kanske ska blogga om det? Ha det bra!

 10. farfar hebbe skriver:

  Kul att traditionen förs vidare både Pantomime och Paraden,kul för både unga och gamla..Crazy är väl Willie Nelsons mest kända låt även Patsys version kom att bli hennes mest spelade..Haé Kram.

 11. Blomsterbönan skriver:

  Vad roligt med pantomime! Jag har ett svagt minne av att vi var på något sånt när vi hälsade på i London när jag var ganska liten. Kan ha varit nedåt Isle of wight då frun i huset är därifrån. Påminner också om en show jag såg med Carl-Einar Häckner fast hans kanske mer är varieté.

  Idag är det vääääldigt grått! En sån där dag det aldrig blir ljust. Ner i soffan med en filt och en bok, det är min aktivitet för kvällen.

  • Lena i Wales skriver:

   Pantomime är så roligt, även för vuxna. De spelas i i stort sett varje liten håla här.
   Har varit grått här också, men inte denna dimma vi haft tidigare. Adventsljusstakarna tända här nu, mys på svenskt sätt!

 12. kan vara roligt om man förstår den lokala humorn…

 13. skåningen skriver:

  Trevliga videofilmer1
  SV..Människan är ett farligt djur både för sig själv och naturen!
  Kram!

 14. Anita skriver:

  Vilken trevlig tradition. Vi har lite svajigt internet just nu så jag hoppas jag får iväg min kommentar. Blir inte så lång … utifall …
  Det där med mörka fönster är ju trist. Här finns det också en del som fäller ner persiennerna så fort det blir mörkt men de flesta har fråndraget och nu ser man mycket ljusstakar och stjärnor och även granar. I trädgårdarna är det också väldigt mycket dekorationer i form av tomtar, slädar, träd och ljusslingor av olika slag. Mycket kulörta lyktor och mycket som blinkar. I och med att det kommit led-lampor som är billiga så har dekorationerna utomhus ökat. Vi har bara en ljusslinga i häcken mot grannen. Men inomhus har vi ljusstakar i många fönster.

  Ha det så bra Lena och var försiktig. Nu hoppas jag att kommentaren går iväg …

  • Lena i Wales skriver:

   En mycket trevlig tradition, älskar Panto.
   Jobbigt med krånglande internet, hoppas du får ordning på det.
   Saknar de vackra svenska fönstren vi jul!
   Utebelysningar blir mer och mer vanliga här, mer eller mindre smakfulla 😉. Jag har inte fått ut alla lampor ännu, men hoppas det blir ordnat till helgen.
   Tack för kommentaren, den kom fram 😀.
   Kramar!

 15. Veiken skriver:

  Det måste vara hur kul som helst när publiken liksom deltar i evenemanget. Man måste nog uppleva Panto live för att förstå det helt och hållet. Kul att även barnen får vara med. Tråkigt att det inte blir så mycket av den varan i år.
  Det verkar vara mycket mer jippo till jul hos er än hos oss!
  Ha det bäst!

  • Lena i Wales skriver:

   Det är bara så kul med hela publiken engagerad, speciellt barnen och några barnsliga vuxna, inkl mig 😉.
   Mycket i Sverige också normala jular, julmarknader av olika slag, Luciafirande i skolor, kyrkor, skolavslutningar, julsånger i kyrkor m m. Vi har bara lite andra grejer för oss.
   Ha det gott!

 16. Violen skriver:

  Vilken upplevelse! Att få skratta och tjoa och visa sin uppskattning! Förstår att barnen blir uppspelta. Bra med föreställningar dom både barn och vuxna gillar. Tråkigt att det är Coronatider så att det kanske inte blir någon Panto i år.
  Ha det gott!

 17. Znogge skriver:

  Så intressant läsning! Själv tänkte jag direkt att en pantomim är en pantomim men insåg att det var något helt annat och en betydligt livligare föreställning. Det låter som en väldigt trevlig tradition och så roligt att publiken blir engagerad 😀 Tyvärr lär det väl inte bli så mycket av den varan i år men det kommer fler tillfällen.

  God onsdagskväll!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, verkligen något helt annorlunda än det svenskar tänker på.
   Alla är engagerade, speciellt barnen, men även de vuxna.
   I år, inte något på gång, tyvärr.
   Godkväll!

 18. Geddfish skriver:

  Jag kommer inte ihåg att du visat detta tidigare, men det var kul att se 😀 Mycket festligt.
  Förr så såg vi alltid mycket brittisk humor på TVn, men nu som själv blir det inget sånt.
  Decemberkram!

 19. Barbro S skriver:

  Så roligt få veta mer om era traditioner och se lite bilder. Jag har ofta tänkt när jag tittat på Morden i Midsomer och liknande att ni ofta har festivaler, lokala traditioner och annat som engagerar många i byn/orten och att de flesta verkar delta. Det verkar så trevligt och jag gissar att verkligheten innehåller mindre drama än MiM :). Ha det så gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar mitt inlägg.
   Ja, vi har en del lokala evenemang och traditioner här, trevligt.
   Jag hoppas verkligen att det inte är som i Midsomer Murders! Var det som där skulle inte många våga ge sig ut!
   Ha det bra!

 20. Therese Bjärstig skriver:

  Men så fint med utomhusdekorationer och ljus, det är vi sämre med här i norr då det mesta snöar över… Men ljusslingor brukar iaf åka upp! Och körer som sjunger julmusik är så mysigt, men i år med Covid lär som sagt allt sådant utebli… Ha ett fint veckoslut!

  • Lena i Wales skriver:

   Vi har fler och fler belysningar på väggar, men fortfarande är fönstren mörka.
   I år blir hela julfirandet och firandet innan jul så annorlunda. Vi får göra det bästa av det vi har i år.
   Ha det gott!

 21. Susie Bloom skriver:

  Panto har jag aldrig upplevt. Kan bero på att vi aldrig varit i UK runt jul, endast på hösten och tidig vår. Men en massa andra roliga och knasiga föreställningar med fantastiska människor – inte alltid skådisar – har vi lyckats se och det gläder oss fortfarande….. 🙂
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Det är nog inte många som inte bor i UK som varit med om Panto. Många kanske åkte till London för julhandel och då kanske såg en av alla shower där, kanske p g a att man inte visste vad Pantomime är.
   Kram!

 22. Thalassa skriver:

  Vilket kul, glättigt inlägg – men också intressant/lärorikt. Har tittat på ett par filmsnuttar och ska se även övriga. Ja, som alla andra skriver, det är så fint att i detta grådask se alla fina fönster, men jag erkänner att jag vinklar mina persienner lite i köket på kvällen. Annars ser passerande grannar rakt in på stökig köksbänk. På Udden däremot har vi varken persienner eller gardiner som dras för.

  • Lena i Wales skriver:

   Tack!
   Panto är roligt för alla åldrar.
   Ibland drar vi ju för fönstren i Sverige också, men inte alla fönster, inte så ofta och av samma anledning som här. Så olika.
   Ha det bra!

 23. wiolettan skriver:

  Men, så trevligt. Har inte hört talas om detta förut, så det var en intressant information att få.
  Vi människor behöver ha det roligt också ibland, och jag tycker att det som kan glädja i alla åldrar är värdefullt, Då kan hela familjen samlas och kanske också vara delaktiga. Ja, det går troligtvis inte nu i pandemitider, men det kommer nya tider.
  Vackra juliga bilder bjuder du också på, härligt.
  Landrover istället för renar, allt går an.
  Sköt om dig och varm kram från mig.

  • Lena i Wales skriver:

   Det är jättetrevliga föreställningar för alla åldrar tillsammans.
   De flesta svenska har inte hört talas om Pantomime.
   Här finns inga renar, så det blev en landrover istället, bra påhittat.
   Sköt om dig du också och stora kramar!

 24. Ditte skriver:

  Pantomime har jag sett i London vid ett par tillfällen och det var riktigt roligt och är man i GB i dessa tider är det roligt att se en föreställning.
  Roligt nu att det var lite mer belysning i fönstren och i trädgårdarna i din stad. Roligt med en tomte som tar sig runt och med hjälp av en landrover är ju trevligt. Förstår att det skulle bli knepigt med renar utan snö.
  Ha det så bra du kan. Många tankar.

  • Lena i Wales skriver:

   Vad roligt att du sett Panto, inte många svenskar har.
   Att lysa upp fasader är något ganska nytt här, men fint.
   Vi har varken renar eller snö här, så det blev en Landrover istället, de har vi gott om.
   Sköt om dig och stora kramar!

 25. Anita skriver:

  Men så fantastiskt roligt. Det skulle jag vilja se. Undrar om det skulle gå att ha här i Sverige. Vi är ju så jäkla tråkiga och allt ska vara så precis och riktigt. Du får uppleva en del när du befinner dig i det där landet. Här snöar det idag och är fortfarande mörkt och lär väl inte bli ljusare heller. Så roligt att läsa din blogg och nog ska jag titta på snuttarna du lagt ut. Allt som kan ge en glädje i denna mörka tid ska man ta till sig. Tack för din fina blogg.

  • Lena i Wales skriver:

   Pantomime är jätteroligt och till för alla åldrar.
   Jag tror att det skulle funka i Sverige, fast kanske i lite annan form.
   Här i UK händer mycket ”konstigt”, på både gott och ont. Så mycket annorlunda här.
   Vi behöver lite extra glädje och ljus i dessa tider och roligt att du ser detta i mitt inlägg.
   Sköt om dig!

 26. iamittilivet skriver:

  Härliga klipp! Lockade till skratt! (behövs i lockdown…) Jag tror att jag måste leta upp en hel pantomime!!!

 27. Så intressant att du berättade om Pantemime, trots att jag läst engelska på universitetet har jag aldrig hört talas om detta fenomen. I morgon när jag är lite piggare ska jag titta på en sådan. Tydligen har inte adventsstjärnorna och stakarna kommit till GB. Kanske något för någon driftig person att föra in?
  Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Konstigt nog är det ganska okänt i Sverige, men väldigt stort här.
   Jag har försökt introducera adventsstakar, men de flesta ser inte det fina och mysiga med detta, med lysrör ser man ju i alla fall vad man gör! Man har bara ljust i det rummet man just då befinner sig i, ingen mysbelysning här inte. Det där med mys är så olika i olika länder.

 28. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2020, del 2, juli – december | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s