BRITTISK JULMAT med Kalkon, Christmas pudding, Crackers, Christmas Cake och Mince pie m m

Inte många dagar kvar till jul. Vad äter vi för julmat i Wales? Svaret finns nedan!

Brittisk julmat

Här kan du läsa om brittiskt julfirande!

Kalkon

En klassisk juldagsmiddag med kalkon, rostad potatis, brysselkål, palsternackor, morötter och sås. Mycket gott!..

…här finns både stuffing och korv inlindat i bacon också…

 

…kalkonen har alltid varit det stora bekymret och något som kan diskuteras om i timtal. Hur många timmar ska den vara i ugnen för att var klar i rätt tid? Är ugnen tillräckligt stor? Många husmödrar har gått upp i ottan, satt in kalkonen i ugnen, glömt sätta på värmen och juldagen är förstörd. Många har glömt tina upp kalkonen dagen innan. Ja, historierna är många.
Idag köper många mindre familjer bara en del av en stor kalkon och slipper på så sätt den svarta ytan och det råa innehållet.
Däremot är stuffing, inkrom eller fyllning, viktig, även om man inte har en hel kalkon, gör man stuffing vid sidan om. Stuffing består till största delen av brödsmulor, kryddor, ev lök, ev äpple. Varianterna är många.
Så ska då all mat vara klar samtidigt! Kalkonen inte för torr eller rå, grönsakerna inte överkokta, potatisen inte mosig, såsen varm o s v och elen och gasen ska fungera! Hur många historier finns det inte om elavbrott på juldagen och ingen mat!!!!!!

Christmas Pudding 

Så är det dags för Christmas Pudding, ofta benämnt av svenskar vid dess gammaldags namn Plum Pudding. En pudding-kaka med torkade frukter och fett och gärna lite sprit i för smakens skull. Olika recept från region till region och familj till familj. Enligt traditionen kokas den i tyg, idag oftast i kastrull. Detta sker flera veckor innan jul och ångas upp strax innan den ska ätas. Serveras antingen med vaniljsås eller så flamberas den i brandy. Mycket gott, men otroligt mättande!!!

Christmas Crackers

Naturligtvis har man också Christmas Crackers = smällkarameller i samband med maten. Och visst smäller de! Två personer drar i var sin ända av smällkaramellen och puff, så smäller knallpulvertråden…

…inuti finns alltid en liten färgglad ”krona” av silkespapper att sätta på huvudet, en leksak och en gåta…

…några exempel på Christmas Crackers Jokes. Betänk att jag valt ut de bästa, tänk er då hur de övriga är!

1. What does Santa Claus suffer if he gets stuck in a chime?
2. What do you call a sick crocodile?
3. What kind of motorbike does Santa ride?
4. Why are Christmas trees so bad at sewing?
5. What athlete is warmest in Winter?
6. What do you call Father Christmas at the beach?
7. What vegetable needs a plumber?
8. Why don’t Penguins fly?
Svar: 1. Claustrophobia 2. An illigator 3. A Holly Davidson 4. They always drop their needles 5. A long jumper 6. Sandy Claus 7. A leek 8. Because they’re not tall enough to be pilots.

Crackers betyder också tokig, galen på ett positiv sätt.

Christmas Cake

Innan jul ska man ju också äta lite gott, som t ex denna Christmas Cake, inte samma som Christmas Pudding. Det är en mörk kaka bestående av mycket torkad frukt och glasyr på toppen. Jag har faktiskt själv aldrig bakat någon, för detta gör Lidl så bra! En liten skiva kan se lite futtigt ut, men den är mycket mastig och mycket god dessutom, så okej, en liten bit till kan ju alltid slinka ner.

Mince pies

Mince pies äts innan och under jul. De består av pajdeg i en liten form, fyllning och ett pajskal på toppen. Fyllningen består av kokade fruktbitar, talg, socker, kryddor och brandy. Fyllningen kan också köpas färdig i glasburk om man inte vill göra den själv. Man kan även köpa färdiga små pajer och bara värma upp dem innan man äter dem. Mycket gott!

Fyllningen kallas mincemeat.
Förväxla inte med minced meat, som är köttfärs.

Njut av julstämningen!

Brexit och Corona

Jag vill egentligen inte lägga någon skugga på julstämningen, men har fått en del frågar jag tycker jag behöver besvara.

Det har varit en jobbig tid här det senaste, tycker jag. Trodde att Brexit skulle varit över i o m söndag kväll, men så blev det ju inte. Förhandlingar fortsätter och flottan bevakar våra gränser. Ovissheten tar hårt på mig, jag vill bara att det ska vara över, ingen överenskommelse och livet kan gå vidare. Hur det sedan blir efter får de ta då. Jag är trött på allt tjat och Boris Johnsons arrogans och uttalande om hur fantastisk denna ö är, vilket jag tyvärr inte längre tycker att den är. Hur vi klarar oss utan alla andra, för vi är störst, bäst och vackrast. Brexit har förstört så mycket för så många invandrare. Det finns många fantastiska människor här och vacker miljö, men attityden är inte alltid trevlig. Så synd att det blivit så.

Coronaläget är definitivt inte bra, vilket vi har gemensamt med många länder, inkl Sverige. Vaccinet har kommit, men med den röra och brist på organisation som råder här, så undrar jag hur det ska gå. De har lättat på reglerna under julen och jag vågar inte tänka på hur det kommer att bli med smittan efter denna tid av viss lössläppthet.

Ni tycker kanske jag låter negativ och det är jag kanske också, men det finns en gräns för hur mycket man kan ta och den gränsen har jag nästan nått.

Sköt om er!

Detta inlägg publicerades i Socialt. Bokmärk permalänken.

69 kommentarer till BRITTISK JULMAT med Kalkon, Christmas pudding, Crackers, Christmas Cake och Mince pie m m

 1. Ann skriver:

  Jag tror att jag skulle uppskatta att äta brittisk julmat istället för svensk 🙂

 2. Märtha skriver:

  Maten verkar så otroligt mättande, hur många människor blir både dästa och magsjuka? Brysselkål tycks höra till – hararna smaskade i sig vår i år, den hade dessutom inte riktigt hunnit växa. Men förstås skall jag tillverka våra lådor (morot, kålrot), utan dem blir det bara inte jul! Jultårtor på smördeg med en klick plommonsylt har vi ätit rätt många av redan. Just nu avundas jag er inte där på ”holmen”, brexit är ju en evighetshistoria, många har säkert ångrat att de röstade för utträde ur EU… Hälsningar från snöglopp, +1,4.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, julen är mycket om mat. Jag älskar mat, men är ingen storätare, men vid jul blir det ofta mer än rådligt.
   Jag älskar morotslåda, men gör en efter jul, fuskar.
   Det är som jag skriver väldigt jobbig nu och önskar bara att det är över.
   Regn, grått och 8 grader här.

 3. Blomsterbönan skriver:

  Alla kan vi få nog, jag tycker det verkar så jobbigt med Brexit. Mina släktingar i London, som är infödda engelsmän (mormors kusin utvandrade) ville inte gå ur och förstår inte alls nyttan. Sen en pandemi på det, blir inget bra då! Här i Sverige oroar det mig att folk kommer att jämka på reglerna i jul. Då kan man inte komma och gnälla efteråt när man ligger på IVA. Låter rått men oj vad jag önskar att man bara gjorde som man blev tillsagd! Väldigt provocerande med bilder från överfulla köpcentrum på nyheterna.

  Just nu ser jag solen! Har inte sett den på vääääldigt länge! Måste gå ut en liten stund.
  Trevlig onsdag!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag känner det som riktigt jobbigt nu. Brexit tar på mina krafter. Skillnaden på Brexit och pandemin är att Brexit har kunnat påverkats, folk har valt det, men med pandemin är det svårare och något som bara hänt.
   Situationen efter jul skrämmer mig. Skiten kommer att spridas snabbt igen. Ja, kunde folk bara tänka sunt, så hade det inte behövt vara så. Här är det hopplöst med tankeverksamheten, bara jag, jag, jag, jag, jag. Hemskt!
   Ösregn här!
   Ha det bra!

 4. Ingrid skriver:

  Vi har alltid haft inkokt lax på juldagen och den traditionen har jag med mig från mitt hem, för det hade mamma alltid. Svärmor tyckte att vi skulle ha kalkon något år, men det var inte så uppskattat, så det blev tillbaka till laxen julen efter.
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

 5. Madame skriver:

  Det er sjovt at tænke på, hvor forskellige traditionerne er for mad rundt omkring. Her i Danmark får de fleste enten and, gås eller flæskesteg juleaften – og risalamande til dessert med kirsebærsauce.
  Det er en sand gyser med Brexit og coronaen!
  Ha’ det godt

 6. Mums! Maken köpte Christmas Pudding i går, jag har hittat fin brittisk fruktkaka på Steinbrenner & Nyberg, maken och jag har ätit fin jullunch nyligen på Lindholmen, mätt och nöjd.

 7. Marit skriver:

  Det ser riktig godt ut med kalkun! Her spiser vi ribbe på julaften.
  Ja, en kan bli negativ av all denne elendigheten som er over alt nå.
  Ønsker deg en fortsatt fin dag!

 8. Znogge skriver:

  Varannan jul har vi alltid kalkon för jag är inte alls förtjust i traditionell svensk julmat. Till den har vi brysselkål och kokta morötter men ofta också rödkål. Så gott! I år blir det nog ingen kalkon tyvärr, inte på julafton i alla fall…

  Ha det gott!

 9. farfar hebbe skriver:

  Hej du..Det är ganska stor skillnad på julmaten här och hos dig,,jag åt kalkonbröst hos sonen för några veckor sedan,tror det var första gången,men inte den sista hoppas jag,det var gott.En rätt som nästan alltid har funnits på våra julbord är Ris à la Malta..Kommer mer country veckorna framöver mån-ons,,Alans röst gillar jag,han är ju en ikon i countryvärlden..Haé Kram.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, så stora skillnader på vad man åter vid jul i olika länder.
   I föregående kommentarer kan du också läsa hur stor skillnad det är mellan de Nordiska länderna.
   Kalkon är gott.
   Kram!

 10. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Vi äter traditionell Svensk julmat, men jag lagar Finsk potatislåda och kålrotslåda till, dem vill jag inte vara utan. Julstjärnor till kaffet, smördeg med en klick plommonsylt, bakas ut som stjärnor. Annars är Svenskt och Finskt julbord väldigt lika. Tänker på Vicar of Dibley som blev bjuden på jullunch till många församlingsmedlemmar. Hon äter och tuggar och brysselkålen kommer nästan ut genom öronen, för hon vill inte tacka nej till någon.
  Brittisk humor, den serien är så kul, liksom många andra.
  Ha det gott /Marika

  • Lena i Wales skriver:

   Jag älskar finsk morotslåda och gillar kålrotslådan också. Hade tidigare finsk anknytning i familjen. Jag brukar fuska och ha morotslådan efter jul.
   Om du läser kommentarer ovan ser du hur stor skillnad det är i Norge och Danmark.
   Jag gillar Vicar och Dibly och minns scenen, dessutom är Dawn French walesiska, inte engelska, ännu bättre 😉.
   Ha det gott!

 11. Violen skriver:

  Kul att du berättar om julmat och annat som hör julen till! För egen del orkar jag inte tänka på julmat men något ska vi väl få på tallrikarna ändå. Ibland ugnssteker jag en stor kyckling som jag fyller med brödtärningar och sherry. Doftar underbart!
  Det är en jobbig tid nu med coronavirus och annat. Men som vår statsminister säger, håll i – håll ut!

 12. motionochfritid skriver:

  Så gott det ser ut! Ser nog framemot att äta någonting gott på julen och sedan se till att motionera ner maten också. Annars blir man lätt lite slö och lat av sig.
  Ha det bra!

 13. Minton skriver:

  Julmaten varierar väldigt mycket i Sverige. Det beror på var i landet man bor. Ingen jul utan skinka och brunkål. Resten hoppar jag över.
  Kalkon är väldigt gott och brysselkål. Jag har bakat er julkaka med torkad frukt och den tycker jag om.
  Corona sprider sej väldigt så jag håller mej hemma. Hundpromenader är det ända jag hittar på
  Kram Anki o Minton

  • Lena i Wales skriver:

   Det är inte bara skillnad mellan land och land, utan också inom länderna.
   Brunkål gilla jag, men det finns aldrig på mitt julbord.
   Jag håller mig också så mycket hemma som möjligt. Handlar en gång var 14:de dag.
   Kramar!

 14. Thalassa skriver:

  Trevligt o intressant inlägg! Brittiskt julbord har jag bara känt till i stora drag. Det var roligt att få lite mer detaljer.
  Här har beställningarna av jultallrikar och påsar/boxar från restauranger ökat. Många kommer ju att fira jul i väldigt små grupper och känner sig inte motiverade att laga massor av sorter. Vi funderade på det, men slog det ur hågen. Vi har aldrig så överdådiga julbord, och gillar varken syltor, korvar eller revbensspjäll … och tyckte alla alternativ innehöll något som inte passade. Dessutom har min make en konstig smak – han äter nästan aldrig godis och desserter! Jag däremot har mycket svårt att motstå allt sådant, så med dubbla ransoner – nej, inget bra.

  Ja, tidvis känns det rätt hopplöst med coronan. Förstår att ni har det ”etter värre” med Brexit ovanpå det, eftersom detta står även OSS upp i halsen.

  Men vi får bita ihop och försöka se ljuset i tunneln åtminstone för coronan – d v s vaccinet.

  Sköt om dig!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar mitt inlägg.
   Vi kommer att ha svenskt julbord, men bara några få maträtter.
   En sådan make skulle jag också vilja ha 😉, dubbel ranson av godis, helt i min smak😀.
   Ja, det har varit en mycket jobbig tid. Brexit har folket beslutat att ställa till med, pandemin bara kom.
   Måste försöka se allt positiv, även om det är svårt.
   Take care!

 15. Monica skriver:

  Mince pies är goda, tog en kaffepaus då och då med en sådan när jag satt själv i huset hos Anna och köpte med mig till Sverige. Och crackers är lite kul, har ett par sparade och detta år tror jag vi behöver dem:-). Brexitvirus och Coronavirus, ja som virus båda, jag fick iväg paket till UK i början av december men vet inte än när de kommer fram. Som att skicka till något utomjordiskt, posten hade givit respit till sista december om paket att EU-regler kunde gälla men samtidigt skulle jag fylla i att det var till ett EU-land så det haltade lite. Och hur postfolket gör sen vid transport vet man ju inte.i detta förvirrade tillstånd.
  Men jag skyller på Maja, hon ställde till det på många sätt och var så maktlysten anser jag. Och den där Boris är ju väldigt knepig också.
  Jag tror Margreth kunde rett ut saker och ting bättre och Blair.
  Förstår och lite tokiga tycks alla bli i varje land nu gällande virus. Och så finns dessa fantastiska människor som gör gott och visar empati, tur de finns.
  Ta hand om dig Lena och ha det så bra du kan.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar mince pies.
   Jag skickade ett paket till mitt barnbarns födelsedag som är 20 december redan för två veckor sedan och det kom efter 10 dagar. Bra gjort.
   Ingen av de två tycker jag om, båda knepiga. De flesta skulle nog reda ut det bättre än dessa två, kanske.
   Här finns alla, men tyvärr är det många som inte bryr sig här i Wales, så tråkigt. De förstör så för alla andra.
   Sköt om dig!

 16. Geddfish skriver:

  Intressant med julmaten och traditioner som skiljer sig.
  I mitt föräldrahem, där fanns skinka, egengjord julkorv, sylta, rullsylta, sillinläggning, lutfisk och på kvällen var det tomtegröt (risgrynsgröt) och så julevangeliet, som pappa läste.
  När jag träffade förste maken så kom kalkonen med in i spelet, men det var juldagen. Lutfisken hamnade på Annandagen. Men visst fanns ris à la Malta och massa gotter.
  Jag tycker om god mat. Har inte smakat på engelsk julmat, men ätit både frukost, lunch och middag i Wales och det var gott. Jag är ingen sötegris så alla puddingar och karameller går bort.

  Trevlig onsdagskväll och kram till dig Lena! Vi hoppas att den här hemska pandemin går mot sitt slut snart! Vi vill ju träffa barnbarnen!

  • Lena i Wales skriver:

   Liknande mat hos oss, fast lutfisken tog vi på annandagen eller så kanske det var juldagen, nu börjar jag tvivla., men vi hade dopp i grytan också på julafton. Ris a la Malta också på annandagen eller juldagen. Blandar ihop dagarna.
   Jag äter allt och ryggar inte för sötsaker, tyvärr.
   Ja, eländig pandemi och jäv..r Brexit, bara att ta nya tag, även i motvind.
   Kramar!

 17. snicksnack71 skriver:

  Kul att höra om era mattraditioner. Pratade med två arbetskamrater från Polen och Kroatien om deras mattraditioner där de inte äter kött till jul utan fisk och fisksoppa.

  Kram Kajsa
  http://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

 18. åsa skriver:

  Kul med olika traditioner och få veta hur andra firar jul och vad de äter.
  Vi äter kalkon på julafton och sen blir det rester fram till nyårsafton 😀

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är det roligt med alla dessa olika traditioner och olika mat inför jul. Det skiljer sig även inom länderna, som i Sverige.
   Ni är lite mer brittiskt än vad jag gjorde i Sverige, där vi mer eller mindre hade ett smörgåsbord.
   Sköt om dig!

 19. Helena skriver:

  Roligt att läsa om maten. Jag älskar fruktkakor men i år blir det ingen. Det blir för mycket när vi bara är två. Här i Dalarna är det fullbokat i fjällen över jul och nyår. Många är upprörda och vi bävar för resultatet.

  • Lena i Wales skriver:

   Det är kul med olika mat.
   Här fruktar vi också för alla människor som ska förflytta sig under julen. Jag är också mycket orolig för vad som kommer att hända efter.
   Vi kommer att vara ensamma inomhus hela julen, kanske träffa någon utomhus.
   Vi får göra så gott vi kan!

 20. Ditte skriver:

  Intressant och roligt att ta del av olika matvanor och jultraditioner från dig –
  Har något år varit i Torrevieja över jul och då samlades vi många på en restaurang med brittiska ägare och fick testa det mesta du har men här från julbordet. Trevligt hade vi och vad gäller maten var det kul att testa. Jag är ju överlag inte alls förtjust i julmat här i Sverige- Egentligen inte annat än man äter till påsk och midsommar. Ja, lutfisken och dopp i grytan. Men det är inget jag är van vid till jul ändå. Inte risgrynsgröt heller. Och det kan man ju äta hela året.
  Vi äter det vi tycker om om det är inte direkt den svenska julmaten. Kalkon är heller ingen hit hos oss men jag minns den fantastiskt goda kalvstek med supergod gräddsås som min mamma bjöd oss på till juldagens middag.
  Vi slår till med lite lax, skinka, sill, Jansson, köttbullar, rödkål m.m. till en sen lunch på julafton. Och på kvällen blir det färsk hummer och andra skaldjur och champagne. Ingen mer julmat för vår del. Följer detta med Brexit. Knepigt och vad måtte det inte var för er. Anser att GB inte både kan ha och äta kakan. Vill man lämna så gör det. Men jag förstår så väl att detta är tärande. Och mycket annat i GB verkar också vara det.
  Många tankar till dig.
  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är det kul med olika traditioner.
   Jag älskar svensk julmat, även brittisk, så vill ha allt😀. Din jullunch ser ut ung som vår.
   Önskar jag kunde få tag i bra skaldjur, men tyvärr går det inte här. Troligen ingen mer än jag som vill har det. Konstigt, när vi bor på en ö.
   Som du säjer om UK, man kan inte både ha kakan och äta den, så är situationen. Det var de som ville ut ur EU, inte EU som vill bli av med dem. När de väl valt denna väg, lämna och lös era egna problem. Många här fattar tyvärr inte detta och det är det som är så jobbigt att höra allt, vad jag brutalt skulle kalla skit. Det har varit och är jättejobbigt nu. Jag försöker var tolerant, men det finns gränser. Hoppas att det snart är över.
   Tack för din omtanke.
   Kramar!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för din förståelse!

 21. Karin skriver:

  Oj vad jag blev mätt av att läsa om julmaten!

  Och oj vad jag förstås att du är utless på Brexit! Det är alla, men det måste ju vara sju resor värre för er som är ännu mer direkt berörda. Företagare i Sverige försöker förbereda sig med filialer eller dotterföretag i England, just in case, och alla säger att nu spelar det ingen roll vad det blir, huvudsaken är att vi får veta vad som gäller!

  Det är tuffa tider nu på alla sätt och julen får helt enkelt finna sig i att ställas in – eller firas utomhus.

  • Lena i Wales skriver:

   Vad kul att du blev mätt och jag blev hungrig 😀.
   Tack för sin sympati för min situation. Är verkligen jobbigt nu. Vill ha ett slut på eländet, hur det än blir.
   Många som har det tufft just nu. Vi får bara försöka göra det bästa av allt.

 22. Karin Eklund skriver:

  Jag blev som Karin här ovan. Väldigt mätt av all julmaten, som jag faktiskt har ätit på Madeira med goda vänner från England det senaste året vi var där under julen. Som en extra julhälsning efter middagen innan julafton fick vi några Mince pies med oss hem att förlusta oss med . Det är roligt med alla olika traditioner. Jag trivs .
  Vi såg på tv-n igår, Rapport, där de visade trängseln av folk i London. Förundrat tittade vi på. Hur ska det gå? Stay safe Lena! Var rädda om er! Här har smittan också tagit fart men i liten skala i jämförelse med den som många andra har. Men tillräckligt för att vi är i smittspridningsskedet, så sitter vi så gott som i karantän, frivillig sådan för att känna oss mera på säkra sidan.

  • Lena i Wales skriver:

   Vad kul att ni både blev mätta och jag blev hungrig😀. Borde nog ta en frukt att mätta mig med.
   Mince pies är gott, tycker jag.
   Jag beblandar mig med folk så lite jag kan. På lördag blir det mathandel, sedan hoppas jag att inte behöva går ut på veckor! Jag har varit i karantän i snart två veckor, men kan komma ut i slutet av veckan.
   Bara att försöka göra det bästa möjliga av situationen.
   Sköt om er!

 23. Therese Bjärstig skriver:

  Så skoj, holgers engelskaläxa denna vecka rör just brittiskt julfirande 🙂 Så vi har läst om kalkon, och brysselkål, men även att korv serveras till det?! Och äntligen har skolan uppdaterat, nu framgår det tydligt att det är just fruktpaj och inte köttfärspaj som det tidigare felaktigt har angetts! Ha en fortsatt fin vecka!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad roligt att han läst om detta och du också. Så mitt inlägg blir ett bra kompliment.
   Det finns skolor som använder delar av min blogg som läromaterial, vilket är roligt.
   Ha det bra!

 24. skåningen skriver:

  Det var möe mad och goer mad.
  Ha en bra dag!
  Kram!

 25. Biggeros skriver:

  Ja allt de där du vosar av engelsk julmat och tradition har jag fått uppleva i England. Jag har äben ätit christmas pudding somn ag är mindre förtjust i. Man ska iaf smaka=)
  Ja ni har både pandemin och brexit som har rört till det hela. Visst är allt lummigt men jag vill bara att vi kan börja att resa igen som tidigare. Om det är möjligt.
  Ha det gott!
  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, för dej var det inget nytt.
   Man måste prova och sedan kan man säja om det är gott eller inte.
   Jag gillar inte ovissheten, det är den som tar på mig.
   Ha det bra!
   Stora kramar!

 26. wiolettan skriver:

  Mycket gott som du bjuder på idag. Brittisk julmat, inte dumt alls, vad jag kan förstå. Nu är ju vanans makt stor, så kanske det blir ”som vanligt” ändå. Men gott ser det ut.
  Efterrätten är ju också annorlunda. Plum Pudding, tänkte jag på. Säkert god.
  Smällkarameller med leksak, krona och gåta, också något annorlunda.

  Detta med Brexit verkar dra ut på tiden, med allt vad det innebär.
  Coronan, håller med dig, det är jobbigt med denna sjukdom och värst är det för dom som drabbas.
  Hoppas att vaccinet kan hjälpa till att förinta pandemin och till dess får vi försöka att hålla ut och vara försiktiga.
  Varm kram till dig.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tycker det är gott och väntar på att mannen är kock på juldagen, kalkon med allt tillbehör och Christmas pudding.
   Brexit är jobbigt för mig här nu. Pandemin är värre än någonsin med massor av nya fall. Skillnaden är att Brexit är någon man valt att göra och missköter, pandemin är vi drabbade av, antingen vi vill eller inte. Jag hoppas också på vaccinet.
   Varma kramar till dig också!

 27. Veiken skriver:

  Ojoj så mycket mat. Vi har inte varit i Sverige på 5 år när det varit jul. Det har inte blivit så mycket mat då. I år är vi ensamma maken och jag. Vi har beställt en smörgåstårta, modell mindre, med skaldjur och lax till julafton och på juldagen blir det en saffranssoppa med trorsk, lax och färska räkor. That¨s it!
  Det är ju rena rama göteborghumorn med X-mas jokes. Hahaha…
  Jag förstår fullkomligt att det är frustrerande med brexitelände. Som om det inte är nog så är covid ute på julvandring där den kommer åt. Skitåret 2020 är snart slut tack och lov!

  • Lena i Wales skriver:

   Låter gott. Älskar smörgåstårta, fast älskar julmat också, svårt att välja. Jag tar båda, min julaftons mat och er 😀.
   Saffranssoppa, gottigott. Tar båda där också 😀.
   Visst är crackers lite crackers och lika kul som göteborgshumor!
   Tack för din förståelse ang Brexit, det värmer!
   Sköt om er!

 28. Inger Hansson skriver:

  Roligt att läsa om vilken julmat ni äter. Håller tummarna för att det inte blir värre med pandemin efter jul. ❤️

 29. Ölandsvindar skriver:

  Här på norra Öland håller vi oss för oss själva under pandemin. Ganska lätt här i Sveriges sydligaste glesbygd. Men vi misstänker att många storstadsbor kommer till sina sommarhus under helgen, så vi har handlat allt vi behöver redan nu. Vi är lite rädda att träffa dem nu under andra vågen av pandemin. Kalkon är verkligen gott! Vi hade egna frigående kalkoner under flera år och smaken på dem går inte att jämföra med de från butikernas frysdiskar. Nu håller vi tummarna för att all den här röran som pågår på många olika vis kommer att reda ut sig och bli till det bättre och önskar alla en riktigt GOD JUL! /Kerstin

  • Lena i Wales skriver:

   Jag kan förstå din rädsla när storstadsbor kommer till ert område. Så ni gör säkert rätt i att handla redan nu, så ni inte behöver göra det när det är mer folk runt.
   Ha egna kalkoner, det är lyx. Förstår att de köpta inte smakar samma.
   Ja, vi måste hålla humöret uppe och hoppas!

 30. Anita skriver:

  Det är bara att konstatera att julmaten varierar stort mellan olika länder. Kalkon har jag smakat till jul men aldrig riktigt tagit till mig. Däremot har jag alltid brysselkål. Odlade till och med själv förr som jag skördade på julafton. En väldigt speciell känsla. Kokar den bara lätt så den fortfarande är krispig och fin med ett härligt tuggmotstånd. I skolan minns jag sönderkokt brysselkål och det tog många år innan jag insåg att den inte behövde vara så. Christmas Crackers Jokes, kul att läsa. Tyckte nummer 8 var roligast 🙂
  Corona, vi håller oss distanserade. Igår var vi tidigt och handlade och höll säkert 10 m avstånd till andra i affären. Inte många ute kl 7:30 på morgonen. Vi scannar maten och det är plexiglas mellan alla utcheckningsstationer så man är verkligen skyddad. Känns otroligt bra. Nu är det mesta av julmaten inhandlad. Vi ska köpa det sista på tisdag, tidigt på morgonen under extrem försiktighet.

  Ha en fin fredag Lena!
  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, så olika från land till land och även inom länderna.
   Jag gillar kalkon, men främst tillbehören.
   Måste varit en speciell känsla att skörda egen brysselkål på julafton.
   Många grönsaker var sönderkokta i bamba (göteborgska för skolmatsal).
   Christmas Cracker är heltokiga, 8:an är bland bästa/sämsta 😉.
   Vi handlar så sällan som möjligt, ca var 14 dag.
   Stora kramar!

 31. Ama de casa skriver:

  Jag tror jag håller fast vid den svenska julmaten – på tok för mycket morötter i den brittiska 😉

  Ha en fin start på helgen!

 32. FREEDOMtravel skriver:

  Verkligen intressant! Sånt här med olika traditioner älskar jag! Såna här traditionella middagar är jag egentligen inte så förtjust i, men lite roligt ändå just för traditionens skull. Och brysselkål älskar jag verkligen! Önskar en fin jul! Och hoppas på snar bättring på detta jobbiga tillstånd i Europa!

 33. Lena i Wales skriver:

  Vad roligt att ni fann inlägget intressant.
  Alltid roligt att jämföra i olika länder.
  Hoppas att ni också kommer att gilla vår video, barnslig, men roligt, tycker vi i alla fall.
  God jul!

 34. Pingback: GOTT NYTT ÅR från WALES och ANNANDAGFIRANDE | Lena i Wales och Spanien

 35. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2020, del 2, juli – december | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s