GOTT NYTT ÅR från WALES och ANNANDAGFIRANDE

GOTT NYTT ÅR 2021 🍾🍾🍾🥂🥂🥂🍇🍇🍇🎉🎉🎉🎈🎈🎈⭐⭐⭐❤❤❤

Jag tror att vi alla önskar att detta ”skitår 2020” ska ta slut och väntar på ett gott nytt 2021!

Hur firade vi juldagen? Blev det något äventyr?

För oss var det ingen vit jul, men väl frost på juldagens morgon…

…vi körde ner mot vår stad Monmouth för att ta en promenad längs floden Wye. Det har talats mycket om översvämningarna av floden, så jag ville gärna se med egna ögon hur det verkligen såg ut. Och såg ut gjorde det. Det som här ser ut som en sjö är normalt sett rugbyplan för den privata pojkskolan.

Där var också många bilar parkerade där bl a några från Mountain Rescue, bergsräddarna, polis, ambulans m m. Något hade hänt vid floden, vad vet vi inte exakt. Tyvärr har vi haft flera fall av folk som slängt sig ner i vattnet från bron och många räddningspatruller har varit ute med båtar och helikoptrar har surrat över floden. Inte så roligt…

…jag tog en bild av vattenståndet, högt, men inte det värsta jag sett. Dessutom hade det sjunkit undan en hel del från hösta läget för några dagar sedan.

Jag ska till nästa vecka försöka ta fram lite gamla bilder från samma plats från olika år…

…vi gick upp på bron och man ser spår av vatten och lera. Bron har varit avstängd vid flera tillfällen de senaste veckorna, men floden har inte kommit upp på bron, men regnvatten samlats och inte försvunnit…

…vattenståndet är högt och…

…massor av träd och grenar har samlats vid brobågarna. En båge var helt blockerad…

…villavagnarna hade klarat sig från översvämning denna gång. Det var värre i början av året då de var tvungna att evakueras…

…vattnet hade gått upp för trapporna och det var rejält med lera kvar av översvämningen…

…här kan man se att översvämningsporten fungerar. Har inte, vad jag kan minnas, sett den stängd tidigare. Denna hjälper staden från översvämning.

Här kan ni se porten öppen och tunneln

…jag bar min tomteluva och alla vi mötte verkade tycka det var kul och hälsade glatt när de fick syn på tomtemor ute på promenad…

…vi gick tillbaka till andra sidan bron och följde floden en bit…

…tills jag tyckte att det var för lerigt och ville vända tillbaka. Mannen var i stort sett säker på att det skulle bli bättre längre fram och detta vidhöll han till…

…han helt plötsligt sitter på rumpan i leran. Dessutom hade han glömt sina handskar, så jag hade varit så snäll att låna ut mina till honom. Så där går det när man är tillräckligt dum och envis. Jag har inte skrattat så mycket på länge och kunde inte sluta skratta på flera timmar. Ibland är det roligt att gå ut på promenad med en riktig galning.

Nu var det ingen idé att vända om, utan…

…vi fortsatte mot de två gamla järnvägsbroarna. Så vackert i detta ljus.

Här kan du läsa om den gamla järnvägen

…lite is fanns kvar på bron…

…från bron kunde man också se en räddningsbåt åka nedströms…

…utsikt mot staden och de våta fälten.

Efter detta äventyr åkte vi hem för lite välbehövlig vila, fast jag fortsatte skratta länge till…

…juldagen är mannens tur att laga traditionell brittiskt julmat (jag gjorde ju allt mat till det svenska julbordet på julafton).

Här kan du läsa om brittisk julmat

…naturligtvis blev det kalkon med rostade potatis, morötter, palsternackor, brysselkål och underbar sås med lök. Så gott!

Det var meningen att vi skulle ätit Christmas Pudding som efterrätt, men var så mätta så den tog vi nästa dag istället…

…vi hade naturligtvis också Christmas Crackers med kronan, den lilla presenten och skämtet…

…när middagen var uppäten sätter sig kocken framför TVn. Kanske ska vi se någon trevlig julfilm, julkomedi eller så. Men vad är det han tittar på?…

…jo, ett cykelhjul…

…och TV-försäljning av cyklar. Vad himla roligt och intressant! Efter en stund insåg han att detta program kanske inte var av allmänt intresse, så vi tittade på några julkomedier istället.

En mycket lyckad juldag med mycket skratt!

Bank Holiday, Lockdown, Vaccinering och Brexit

Eftersom annandagen inföll på en lördag, så var måndagen bank holiday. Inte för att det gör så stor skillnad för de flesta eftersom vi är i lockdown igen i Wales. I England gäller andra regler. Här är alla affärer som säjer ”icke nödvändiga” varor är stängda, pubar och restauranger är stängda, vårt resande är begränsat och man får inte träffa folk hur som helst. Jag orkar inte hålla ordning på alla regler för de berör mig inte, jag åker ingenstans och träffar ingen. Enklast och säkrast så.

Vaccineringen har kommit igång, men betänk att vi är ca 68 miljoner människor, så det lär ta tid. Vänta är det enda vi kan göra.

Brexit, detta helvete. Som ni alla säkert sett har man fått igenom något slags handelsavtal i sista minuten. Så det ska inte vara några extra tullar till EU, men en hel del mer pappersarbete. Köerna med lastbilar i Dover minskar, men de kommer säkert att fyllas på igen. Vem med något vett i huvudet vill handla med UK om det finns andra möjligheter?

Det ska troligen finnas någon slags tullkontroll mellan ön Storbritannien och Nordirland. Alltså en tull inom landet UK. Vad skulle ni säja om en tullkontroll och uppvisande av pass mellan Gotland och fastlandet?

Vi har här stor brist på personal inom vården och har länge satt tillit till all arbetskraft från framför allt tidigare Östeuropa. Genom utträdet ur EU kan man inte längre börja jobba här om man inte innan man kommer har fått ett jobb med en viss inkomst. Problemet är att arbete inom vården är så lågavlönat att man inte når upp till nivån för att få komma hit och börja jobba här. Hur tänkte man där? Troligen inte alls, som med så mycket. Nu tror man att man ska kunna rekrytera folk inom landet till dessa jobb. Man har försökt tidigare och misslyckats, så varför skulle man lyckas nu? De som redan är här och har fått uppehållstillstånd får stanna kvar, t ex jag.

Vad gäller resande till EU-länder och hur länge man kan stanna där och om man kan få sjukvård där finns det massor restriktioner som berör brittiska medborgare. Jag har ju svenska medborgarskap, men är bosatt i UK och betalar skatt här, så jag sitter liksom lite på två stolar och vet inte hur det kommer att bli för mig. Jag har i alla fall möjligheten att flytta härifrån och ha ett fritt liv inom EU, vilket inte britterna har.

Brexit har tagit betydligt hårdare på mig än jag kunde tänka mig och jag är så himla trött på hela skiten, men i pandemin sitter jag kvar och gör så gott jag kan. Vi hade i alla fall en fin jul!

GOTT NYTT ÅR!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

75 kommentarer till GOTT NYTT ÅR från WALES och ANNANDAGFIRANDE

 1. Madame skriver:

  Tak for nyt om oversvømmelsen, engelsk julemad og jeres lockdown. Det har vi også her nu og indtil 17. januar. Man føler sig spærret inde. Men I to har jeres gode humør – dejligt, for det hjælper på det hele.
  Det er så frygtelig trist med Brexit!
  Godt Nytår, Lena

 2. Franska Fikon skriver:

  Oj, vilken promenad. Tur mannen inte slog sig, fast gyttja kan väl vara ganska mjuk (hihi).
  Gott Nytt År till dig också!

 3. Marit skriver:

  Ja, med så mye regn blir det flom, og det har vi her også hatt flere ganger i dette forferdelige året. Det er godt at 2020 snart er over, og så får vi håpe på at ting blir bedre til neste år. Vaksineringen er i gang her også, men her er vi bare 5,5 millioner mennesker. Det må jo ta fryktelig lang tid hos dere ja.
  Godt nytt år!

  • Lena i Wales skriver:

   Hemskt med alla denna flom, många som fått sina hem förstörda.
   Vi får verkligen hoppas på ett gott nytt år, för detta har varit hemskt för så många.
   Jag befarar att du kommer att ta tid här och bli mycket rörigt också.
   Got Nytt År!

 4. Anders skriver:

  Ett riktigt Gott Nytt År till dig, Lena!

  Hälsningar
  Anders och Lena

 5. Ingrid skriver:

  Vilken härlig promenad ni gjorde. Man får hoppas att det inte hänt något allvarligt vid bron.
  Vi får hoppas både Brexit och pandemin får en ände till slut. Här har nu de första 200 gotlänningarna vaccinerats. Det är bara att hoppas att leveransen av vaccin sätter fart.
  Ha ett Gott slut och ett Gott nytt år!
  Kram, Ingrid

 6. julfilmer passar bra nu, ser ut som mina promenadvägar, men försöker undvika de leriga just nu… Lite frost och isfläckar en dag, hade mina spikskor, men många soliga dagar också.
  Hyvää Uutta Vuotta!

 7. iamittilivet skriver:

  Usch ja, nu blir Brexit en realitet och jag undrar hur många som kommer att ångra sin ja-röst…
  Men vaccinet har kommit, den bästa julklappen i år! Nu kan det bara bli bättre!
  Gott slut och GITT NYTT ÅR!

 8. farfar hebbe skriver:

  Men du,ska man skratta åt andras olycka?? Ja i detta fall,absolut…Jag firade julen i Uppsala med barnbarn,blev lugn o fin..Nyåret firar jag hemma ensam,tycker det känns bra..Jag håller helt med dig.Måtte 2021 bli bättre än skitåret 2020..GOTT NYTT ÅR.Haé Kram.

 9. Märtha skriver:

  Inget promenadväder här! Snöfallet på morgonen har blivit regn. På gårdsplanen va 10 centimeter blötblötsnö, inte lockande alls… Har inte orkat bry mig om brexitavtalet, det rör kanske inte mig alls. Men du kan kanske flytta till Spanien och vara tillfällighetsboende i Wales? Vårdyrkena attraherar inte heller här, ännu mindre nu när många är totalt slutkörda. Men broarna du fotat, de är underbara, jag har en stark förkärlek för broar…

  • Lena i Wales skriver:

   Snö är fint, men inte blötsnö, det kan man vara utan.
   Jag har mina funderingar att dra mig mer till Spanien, enklare där, men hårda regler för mannen som har brittiskt medborgarskap och inte kan vistas inom EU som han vill.
   Vad kul att du gillar broa, det gör jag också.

 10. walkaboutsweden skriver:

  Ja, det låter onekligen RÖRIGT allt det här med Brexit.
  Härligt att läsa om er juldag – full av glädje.

  Gott Nytt År Lena!

 11. Blomsterbönan skriver:

  Jag gjorde en liknande vurpa i en lerig, blöt backe igår kväll, fötterna bara försvann och, ja, man landar mjukt i lervällingen 🙂

  Önskar ett mycket godare, lugnare nytt år!
  Var rädda om er!

 12. Lisbeth skriver:

  God fortsättning på Julen och GOTT NYTT ÅR💣💥🍾🥂

 13. Minton skriver:

  Det är lätt att halka i lera och man får skratta om det går bra Så spännande att läsa om engelsk julmat. Kalkon åt vi någon dag under julen när jag var barn. Den serverades med brysselkål, potatis och sås.
  Ni fick en skön promenad tots allt vatten.
  Nu hoppas vi på ett bättre år.
  Kram Anki o Minton

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det gick bra, så jag hade ett riktigt gott skratt😀.
   Din kalkon middag låter som en brittisk. Gillar kalkon, men kanske mest det som hör till.
   Ja, ett gott nytt och bra år!
   Kram!

 14. Helena skriver:

  Ja, här har vi också halkat omkring i leran men idag har vi övergått till att halka omkring i snömodden. Gott nytt år önskar jag dig!

 15. wiolettan skriver:

  Hur var det nu titeln var på den roliga filmen? Jo ”Vi hade i alla fall tur med vädret” och ni hade i alla fall en fin och rolig jul.
  Detta att ha roligt är så viktigt och jag känner det som om det blir viktigare ju äldre jag blir. Att få skratta betyder så mycket och att få skratta med och tillsammans med någon man älskar är skönt. Jag kan nästan se din man framför mig där i leran, en dråplig syn, kan jag tänka mig.
  Trevligt med långpromenader och för mig mycket trevligt att få se dina fina bilder.
  Otäcka översvämningar som ni har råkat ut för, kan inte vara trevligt att bo nära, där det var som värst.
  Brexit förstår jag ställer till det, rätt så mycket.
  Hoppas verkligen att 2021 blir ett bättre år ur många synpunkter.
  Vill önska dig ett Gott Nytt År.
  Varm kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Filmen du nämner är så bra, Clare Wikholm tror jag hade huvudrollen, kan det stämma?
   Jag skrattade och skrattade. Om han inte envisats å himla mycket med att fortsätta, hade det kanske inte varit så rolig, men det hade han😀.
   Översvämningarna drabbar så många och är fruktansvärt för många.
   Gott nytt och fint år!
   Varma kramar!

 16. gertieresor skriver:

  Gott Nytt År även till Dig!
  Vi fortsätter att hoppas på bättre tider, men det ser mörkt ut, tyvärr. Tack för turen i dina hemtrakter, älskar gamla broar och tankarna går till våra resor i övriga Britain. Som sagt, ett gott skratt är aldrig fel😉.
  Förstår så väl att du blir tokig över Brexit, vem blir inte det, men att dessutom vara inne i systemet, jag får huvudvärk av blotta tanken…är det inte Corona så är det Brexit, eller något annat elände.
  Det gäller att hitta guldkornen i det svarta, men det blir svårare och svårare.
  Ha det så gott det går…och Gott Nytt 2021!

  • Lena i Wales skriver:

   Broar är speciella, tycker jag också och dessa är fina.
   Det blev inte bara en fin promenad, utan rolig också😀.
   Tack för förståelsen ang Brexit, det värmer.
   Vi får hoppas på ett gott nytt och bra år 2021!

 17. motionochfritid skriver:

  Vilken promenad, mycket och högt vatten. Man mår bra av ett gott skratt och lever längre. Vi borde skratta mycket, det försöker jag också sträva efter.
  Gott nytt år 2021

 18. Monica skriver:

  Önskar dig ett gott nytt år Lena! Ja finns mycket att säga men tar Brexit och vi såg redan 2016 vilka konsekvenser det skulle bli på alla områden. För icke britter och britterna själva. Men blivit tydligare nu för britterna antagligen. Och sagt det förut, förstår dig precis. Lite kul eller hur jag ska säga, vi var en tidigare jul bjudna på julkalas, maken stressade från bilen helt utan anledning, ramlade på rygg i lera och smet och blöta, vet inte hur länge jag stod i ett väldigt flott badrum och rengjorde karlen, sen städade jag badrummet också och värden lånade ut byxor, underkläder, strumpor och skjorta. Jag skrattade inte, hjälp vad irriterad jag var, haha. Ha det så bra Lena!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för stödet ang Brexit, det behöver jag,
   Jag såg eländet tidigt också, men det hjälpte tyvärr inte.
   Din historia får mig att sitt här och le, även om ni inte skrattade då, så är det en bra historia idag. Tack!
   Gott nytt år!

 19. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Ser ut som en solig fin promenad. Julen var riktigt skön, med god mat och trevligt sällskap. Vädret är inte lika fint hos oss. Hoppas verkligen att 2021 blir ett riktigt bra år.
  Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!
  /Marika

 20. Znogge skriver:

  Jag skulle misstänka att en och annan ångrat att de röstade jag till Brexit men nu är det ju för sent. När det gäller pandemin får vi försöka vara så försiktiga som det bara går. Just nu är jag ledig men när skolan börjar igen är jag åter omgiven av människor vilket inte känns bra alls.

  Snart återstår bara en dag av 2020 så jag önskar er ett Gott slut och ett Gott nytt år!

 21. Anette skriver:

  Vill bara önska dig ett riktigt gott nytt år ❤️

 22. Åse skriver:

  Gott nytt 2021

 23. snicksnack71 skriver:

  Härlig promenad i en fantastisk natur. Det är skönt att komma ut …fast dratta på ändan kan man ju hoppa över.
  Här firade vi också julen själva med mat för tio personer. Tog julfilmen på förmiddagen och körde facetime med barnen.
  Ni får ha ett gott slut, vi ses nästa år
  Gott nytt år Lena
  Kram Kajsa
  http://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

  • Lena i Wales skriver:

   Jag hoppade också över att dratta på ändan, men är man envis och vill fortsätta gå i leran, så är chansen större för att helt plötsligt ligga där.
   Låter som en god jul.
   Gott nytt år!

 24. Biggeros skriver:

  Tänk vad ett gott skratt kan glädja och förlänga livet. Även när du bjuder på dig själv mdd tomteluva. Tänk vad envisheten sätter sprätt på lättjan. Ja din man slant ner i diket……jag hade heller inte kunnat hålla mig från skratt. Fina bilder på broar och natur!! Nu vill jag önska dig och din man ett riktigt Gott nytt År 2021
  Kram

 25. Thalassa skriver:

  Tack för trevliga inlägg och härliga foton under året. Det har varit jätteroligt att följa dig både i Spanien och Wales.
  Nu önskar jag dig ett riktigt Gott Nytt År!

 26. Anita skriver:

  Men Lena … vilket härligt inlägg mitt i allt elände. Ni verkar haft en jättemysig jul med mycket skratt. Älskar din tomteluva och inte kunde jag låta bli att skratta åt din lerige make 😉
  Nu är det nyårsafton och vi ser fram mot ett betydligt bättre år så småningom. Jag har förresten precis lagt ut min nyårskrönika så då vet du det.

  Ett riktigt Gott Nytt År till dig och maken! Nu ser vi framåt!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Anita!
   Det var en mycket bra jul och många goda skratt. Precis vad vi behövde.
   Tittade för bara en stund sedan hos dig, men jag var lite för tidig. Ska kolla senare. Ser fram emot din krönika.
   Gott nytt år!

 27. Eva skriver:

  Tack för allt du skriver om Wales. Det är alltid så himla intressant. Man får en insiders bilder och åsikter om coronan där och inte minst om Brexit. Det är så intressant. Kul att läsa om den engelska julmaten, men jag tror jag ändå föredrar den svenska – även om jag just nu börjar tröttna på den.
  Gott Nytt År!

  • Lena i Wales skriver:

   Stort tack Eva för din fina kommentar. Du inspirerar mig till att fortsätta skriva.
   Jag gillar både den brittiska och den svenska, men fick jag bara välja en så hade det blivit den svenska. Nu har vi det bästa av två världar.
   Gott Nytt År!

 28. Anni skriver:

  En hånskrattande galning i tomteluva 😀 😀 😀 Tur att din make älskar dig även då 😉
  Vad gäller Brexit är jag mest nyfiken på vad som kommer att gälla om osten … jag brukar ju alltid handla med mig brittisk ost och det skulle jag inte få göra enligt de regler som skulle gälla. Nu har jag inte kontrollerat om det ändrats. Hoppas så!
  Önskar dig ett betydligt bättre 2021! Stay positive and be negative! Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Så väl beskrivet i de första meningarna, de var bra. Du får mig att skratta😀.
   Jag vet inte reglerna för mat. Det kan även bli problem med växter. Kanske gör de någon överenskommelse. Jag har inte ens tänkt på överförande av maten. Bra tänkt.
   Gott nytt år!

 29. Karin skriver:

  Tack för trevligt och händelserikt inlägg som avslutning på året! När jag summerar mitt 2020 ser jag att det ändå inte var så tokigt, eftersom jag har kunnat träffa barn och barnbarn en hel del, mest utomhus förstås. Och så har det nog blivit av att måla mer akvarell än det annars skulle ha blivit. Men nu ser jag fram mot ett bättre 2021, med fungerande vaccin så småningom och kanske till och med lite resande fram mot andra halvan av året.

  Önskar dig ett fint 2021!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Karin.
   Jag har försökt vid flera tillfällen att komma in på din blogg med inte lyckats. Försökte igen för 5 min sedan och misslyckades igen. Vet inte om det bara är jag som inte kan komma in eller om det är något fel någonstans.
   Vad skönt att året trots allt inte bara varlig dåligt.
   Gott Nytt 2021!

 30. Ama de casa skriver:

  Ooops som det kan gå! Tur att han inte skadade sig, men jag antar att lera är rätt mjukt att landa i 😉

  Ha en fin start på det nya året!

 31. Det gäller att man inte gör alltför mycket mat någon av dagarna annars kan det väl bli svårt att få plats med allt i kylen. Men kul idé att fira helsvenskt ena dagen och brittiskt nästa. Funkar ju tidsmässigt också!
  God fortsättning på det nya året!
  //Lena och Anders

 32. Ni verkar ändå haft ett bra år. Vi som klarat oss från coronan får var tacksamma och hoppas att det snart lättar. Christmas Pudding låter spännande, delar du med dig av receptet kanske? God fortsättning/Monica

  • Lena i Wales skriver:

   Så glad att jag hittills klarat mig, nu väntar vi på vaccinet.
   Christmas pudding köper jag färdig, så vet tyvärr inte riktigt hur man gör den själv, men gott är det.
   God fortsättning!

 33. Vilken mysig promenad, trots fallet i leran.Ibland straffar det sig att vara envis, men mannen bjöd ju åtminstone både dig och mig på ett gott skratt.

 34. Skojig bild av mannen som hade drattat på rumpan 😀
  Många talar om 2020 som ett ”skitår” och visst var det det på många sätt.
  Men kanske vi också kan bära med oss en massa saker som vi lärde oss under året.
  Jag fick mera lugn och ro för planering, mindre press utifrån i mitt jobb.
  Men visst vill jag att coronahotet ska avta.
  Gott nytt 2021!

  • Lena i Wales skriver:

   Ibland straffas man direkt😀.
   Det finns säkert en del bra med 2020 också, men helhetsbilden för mig är inte bra och däri räknar jag också Brexit, vilket varit såååååå jobbigt när man lever mitt i det.
   Gott nytt 2021!

 35. Ditte skriver:

  Jag önskar dig en god fortsättning på det nya året som just gjort entré. Och visst hoppas och önskar vi att 2021 ska bli ett bättre år.
  Trevligt att läsa om er utflykt och jag kan tänka mig att det blev flera goa skratt. Jättefina bilder från er promenad.
  Ja, detta med Brexit är knepigt och jobbigt att begripa. Och för dig som lever med detta kan jag förstå att det är tärande. Verkar ju vara mycket som är oklart hur det kommer att bli med det mesta.
  Många tankat och ha det så bra du kan,

  • Lena i Wales skriver:

   Tack detsamma Ditte.
   Jag skrattade som jag inte gjort på länge.
   Brexit har tagit på mig mycket mer än jag trodde det skulle göra, men nu är det som det är.
   Sköt om er!

 36. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2020, del 2, juli – december | Lena i Wales och Spanien

 37. Det är inte klokt vad jag längtar efter en semester i UK när jag ser dina bilder. Spanien däremot står jag gärna över. Vi var på väg över för en 6-7 år sen (med både hund och väninna), men av olika anledningar så blev det inte av och nu tror jag faktiskt inte att vi kommer resa från ”öjn” nåt mer. Det är ju hit folk åker på semester, så då ska väl vi inte vara dummare än att vi njuter här hemma…..fast Det vore ju kul med en resa igen, vi har ju bara varit i UK något över 30 gånger…..
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Du längtar till UK och jag längtar till Sverige.
   Vi får nog vara kvar där vi är ett tag till, men hoppas på sommaren.
   Otroligt att du varit i UK så många gånger.
   Sköt om dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s