WALES – MOTHER’S DAY (MORS DAG), PROMENAD och NYA CORONAREGLER

Äntligen lördag och lite frihet i sikte. Om de nya covidreglerna skriver jag idag, dessutom om Mors Dag och om en promenad.

Mother’s Day

I morgon söndag är det Mother’s Day, Mors dag här i UK.

Det firas normalt sett på ungefär samma sätt som i Sverige. Man försöker att besöka sin mor och äta tillsammans och umgås. Mamman får säkert också ett fint kort. Här är det så  mycket vanligare att man ger och skickar kort till olika bemärkelsedagar och högtider. Har en känsla av att detta avtagit i Sverige.

Mors dag firas i många länder och på olika datum.

I år blir det nog inte så mycket firande på nära håll p g a lockdown och restriktioner.

Promenad förra helgen

Förra helgen tog vi en promenad på några timmar med utgångspunkt från hemmet. Vi får ju inte åka någonstans för att promenera, så det är lätt att det blir samma promenad varje dag, men denna dag tog vi en längre promenad.

Träd kan vara vackra, men man kan också bli så himla trött på att se samma träd och samma dåligt skötta skogar, dag efter dag.

Här kom vi till lite öppet landskap som gav en falsk, men bra, känsla av lite frihet…

…i bakgrunden ser vi orten Staunton, som jag kommer att skriva om senare. Trevligt att se hus ibland också…

…på den lilla vägen gick vi över denna färist…

…en del för människor och fordon och…

…en annan del med grind för häst och vagn.

Dessa färister är vanligt förekommande i UK och jag har även skrivit om de tidigare…

…in i skogen igen, men med en liten öppning med utsikt över vidderna.

Jag står på en klippa och alldeles bakom mig är ett stup på ca 40 meter. Kändes lite pirrigt, men vad gör man inte för att få vara med på bild…

…detta stora klippblock, fotat från sidan och framifrån är känt i trakten.

Ja, det var en skön promenad på ca 15 000 steg och framför allt skönt att se något annat och några andra träd!

Vädret har varierat från soliga dagar till regniga dagar.

Mars 2020

Den 14 mars förra året gick Spanien in i lockdown och jag var där, ensam. Skulle ha flugit till Sverige denna dag, men bestämde mig några dagar innan att inte åka, kändes lite osäkert. Så jag blev kvar, jag kunde ju åka till Sverige i sommar istället. Inte anade jag då hur året framför mig skulle se ut. När kom jag tillbaka till Wales? Ja, om det får ni höra senare.

Nya covidregler i Wales – lite frihet i sikte

Som jag skrivit om tidigare har vi varit ytterst begränsade sedan 20 december 2020, nästan 3 månader, nu börjar vi se lite ljus i slutet av tunneln. Något som är så efterlängtat!

Igår presenterades de nya reglerna av vår First Minister, Mark Drakeford:

Fr o m idag kan vi:

-ses 4 personer från 2 hushåll i våra trädgårdar med 2 m avstånd. Helt fantastiskt att kunna träffa folk efter nästan 3 månader!

-åka 5 miles, ca 8 km, från vårt hem. Bara detta att få se något annat än skogen runt där vi bor, helt otroligt fantastiskt!

För övrigt gäller de gamla reglerna:

-alla affärer är stängda, förutom de för nödvändigheter som livsmedel, apotek, optiker.

-pubar, caféer och restauranger är stängda. Däremot kan man köpa Take Away.

-småskolan är öppen, men inte för högre studier.

-jobba hemifrån, om möjligt.

-res inte om det inte är nödvändigt.

Observera att detta gäller bara för Wales. De övriga länderna inom UK har andra regler!

Vaccinering

I nuläget har ca 1,1 miljoner människor fått första sprutan och drygt 200 000 den andra av en totalbefolkning på ca 3 miljoner invånare. Så dryga 1/3 av befolkningen har fått vaccin. Barn kommer inte att vaccineras så siffran är högre om man bara räknar de som ska vaccineras. Bra siffror, tycker jag.

Som jag skrivit om tidigare har jag fått första sprutan och likaså alla runt omkring mig och flera har också fått andra sprutan. Detta ger inte totalskydd, men hjälper till.

Nya fall

Antalet nya fall går ner hela tiden. Dels beror det på att alltfler är vaccinerade och dels på att vi varit i lockdown sedan 20 december 2020.

Över helgen registrerades 0 nya fall, men i torsdags var det 195, så de variera lite dag för dag.

Totala fall i Wales, ca 205 000.

Trevlig weekend!

Det här inlägget postades i årstider m m, Socialt. Bokmärk permalänken.

77 kommentarer till WALES – MOTHER’S DAY (MORS DAG), PROMENAD och NYA CORONAREGLER

 1. Blomsterbönan skriver:

  Ni är tappra som lyckas stå ut! Vi har det otroligt bra här i Sverige som får röra oss under ansvar. Tyvärr är det många som inte känner detta ansvar och tycker det är en bra idé att hänga på köpcentrum osv. Det är provocerande när man som i mitt hushåll är extremt noga att följa restriktionerna.

  Igår hörde jag en man som raljerade över en kille att ”han är ju för fan livrädd för covid, han har ju inte varit på jobbet sen i höstas”. Jag brukar inte lägga mig i enfaldiga diskussioner men kunde inte låta bli. Jag sa att det är ju så ni ska göra, jobba hemifrån. Då sa han att ”han gör ju ingenting sen på fritiden ” nämen det gör inte vi hemma heller!! Det ska man inte. Det finns all anledning att vara livrädd för coviden och tala om för de som förlorat nån att det är överdriven rädsla så får vi se vad som händer.

  Hade nån sagt till mig för ett år sedan hur det skulle bli så hade jag inte trott på det. Nuförtiden är det ingen på jobbet som frågar – – – Jaha, händer det något roligt i helgen? för det händer ju inget. Usch nu lämnar vi pandemin därhän en stund, jag skriver aldrig om den men kunde inte låta bli det heller.

  Härligt att höra att ni ska få röra lite mer på er i alla fall och trevlig lördag!

  • Lena i Wales skriver:

   Det har inte varit en lätt tid, kan jag säja. Ja, Sverige har det så fritt jämfört med oss, men nu ser jag en öppning, i alla fall.
   Ibland blir jag så himla förbannad på korkade och osolidariska människor, men ibland orkar jag inte heller bry mig. Jag har varit mycket försiktig och vill fortsätta var det, än är vi inte i hamn, även om läget är bättre.
   Jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig det som vi nu gått igenom det senaste året och vill inte ha det tillbaka.
   Solen skiner här idag som en bonus.
   Trevlig helg!

 2. Märtha skriver:

  Här är covid-situationen värre, antalet fall far stigit, främst Helsingfors och regionen runt omkring drabbad, står för långt över hälften av alla dagliga siffror. Smittläget i Estland är utom all kontroll, och trafiken därifrån till bl.a. olika byggarbetsplatser i vår huvudstadsregion tycks inte gå att bromsa. Billig arbetskraft för stora firmor… Men vi har det lugnt, trots att nu restauranger och många idrottsanläggningar bör hållas stängda till 28 mars. Högst 6 personer får träffas. Vaccinationen går alltför långsamt, planerna är att alla över 70 skall vara vaccinerade inom april, få se… Sitter med pärlhalsbandet på!

  • Lena i Wales skriver:

   Så tråkigt att ni har fått mer smitta, hemskt.
   Intressant att få veta anledningen, men inte roligt.
   Också tråkigt att vaccinationen går så sakta hos er och flera andra länder i Europa. Den behöver komma igång för att en ändring ska ske.
   Bra påminnelse, tack!
   Trevlig helg!

 3. Vad fina omgivningar du har att promenera i ❤
  Men restriktionerna verkar inte till att vara något vidare.
  Här är det ju mer öppenhet men det skapar också en oro i sig …att behöva gå till jobb och oroa sig för smitta, samtidigt som man vill vara på sitt jobb…samtidigt som man önskar att man kunde jobba mer hemifrån, samtidigt som det stressar med riktlinjer och beslut som ändras från dag till dag… men en får trots allt vara glad att man lever och mår någorlunda bra mitt i allt det här.
  Ta hand om dig! Och må så gott det går med tanke på hur allt är….kram

  • Lena i Wales skriver:

   Det är vackert runt mig, men lite tjatigt att se samma hela tiden, men nu kan vi röra på oss mer, vilket är skönt, bara det inte missbrukas.
   Sverige är så enormt fritt i mina ögon, fast jag skulle inte vilja var där nu. Jag är så van vid restriktioner och munskydd att jag skulle känna mig mycket orolig.
   Sköt om dig och trevlig helg!

 4. Bra att ni har och har haft så hårda restriktioner, här är det lite hipp som happ! Men man får ju själv ta ansvar och det gör iaf vi. Vi har alltid plasthandskar och munskydd på och använder oss av all tillgänglig handsprit.
  Vi har nu äntligen fått första sprutan, får nästa i början på april, men kommer att fortsätta att skydda oss så gott det går efter det också och bara umgås med såna som är vaccinerade. Och det utomhus – så vi väntar verkligen på våren och sommaren!
  Vi känner dock att vi har haft tur som numera bor på Gotland – som är ett av två områden med minst smittade i Sverige – och inte i Stockholm. Vi har vänner som flyttat till sitt sommarställe från stan där dom inte vågar vara längre. Dessutom är vi ju pensionärer och behöver inte jobba eller åka kommunalt…..skönt!
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tycker också att det är bra med restriktioner och är glad att vi haft det, men också glad att vi nu har det lite friare, men inte för mycket frihet, det skrämmer.
   Munskydd och handsprit så fort jag är bland folk.
   Så skönt att ni kommit igång med vaccinationen, det ger ett nytt liv, men man ska fortsätta var försiktig, men kan göra lite fler saker. Viktigt att ta det lugnt och inte tro att allt är över än, men vi är på väg mot något bättre.
   Jag är också så glad att var pensionär och inte behöva gå till ett arbetsmiljö jag inte skulle känna trygg i.
   Kramar!

 5. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Härligt att ni kan röra er lite mer och träffa grannar. Här håller vi oss ganska mycket för oss själva, tråkigt om man skall stupa på målsnöret. Det lär dröja ett tag till innan vi får vaccin. Läkemedelsbolagen håller inte det de lovat så EU får bara en bråkdel av det utlovade vaccinet. Nio miljoner doser ligger kvar i USA och får inte exporteras, trots att det vaccinet inte är godkänt i USA. Indien har också satt exportförbud på vaccinet. Det verkar vara ett vaccinkrig.
  Men snart är det vår, och trädgården blommar.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det är ett stort framsteg att få träffa folk utomhus och att få åka iväg en bit från närmiljön.
   Så tråkigt med vaccineringssituationen i Sverige och fler länder. Hoppas ”kriget” tar slut.
   Här är vår och det hjälper. Idag skiner t o m solen.
   Ha det bra!

 6. Geddfish skriver:

  Ja, det där med ”Ha en trevlig helg” det är en snäll hälsning, för det ser precis likadant ut som övriga dagar, lite enahanda.
  Ni har ju verkligen varit inlåsta och sånt frestar på. Och verkligen, hade någon sagt till mig för ett år sedan att jag skulle ha munskydd hemma och t.o.m. bära dem och även ha ett visir till reds, så hade jag skrattat stort.
  Ni ligger bra till med vaccinationen ändå. Här är det trögt, vet inte alls när.
  Önskar er en fin helg, kram ❤

  • Lena i Wales skriver:

   Jag försöker göra lite extra på helgen, inga stora revolutionerade ändringar, men lägger en duk på bordet, försöker se till att ha blommor i vasen, äter en semla och dricker lite godare och dyrare vin än andra dagar ur extra fina glas. Något om markerar en ändring och något speciellt. Det hjälper mig i eländet.
   Inte kunde vi för ett år sedan ana hur eländigt det skulle bli, kanske tur att vi inte visste om det.
   Lördagskramar🧡!

 7. Anita skriver:

  God lördag Lena!
  Så skönt att ni får lite lättnader. Äntligen! Hoppas nu bara att allt går bra. Här väntar vi på vaccin men det lär dröja med allt strul som är med leveranser. Jag får nog vara glad om jag är vaccinerad till sommaren.
  Fick lite hjärtat i halsgropen när jag läste om stupet … men bilden blev väldigt bra 🙂
  Och ditt blomsterbord är så fint. Jag fick hem tulpaner i torsdags som står i uterummet och väntar på att komma in till mina vaser. 20 st som ska fördelas …. har hittat ytterligare några vaser … Men tulpansäsongen börjar gå mot sitt slut nu. Tråkigt, dom är så bra att fördela i vaserna. Får se vad jag ska använda istället.

  Kram och fin helg till dig!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, så skönt att kunna röra på sig lite mer. För mig känns att åka på utflykt bara några km som ett stort äventyr och att träffa någon utomhus i trädgården som en stor fest. Tänka vad pandemin gjort!
   Så tråkigt att det går så långsamt med vaccineringen i många länder.
   Jag hade hjärtat i halsgropen där jag stod, oj,oj!
   Jag är så glad för mina tulpaner, sprider sådan glädje och njuter av min fina symaskin.
   Lördagskramar!

 8. iamittilivet skriver:

  Jag fick min första dos i torsdags den 11 mars, dvs på årsdagen av då WHO förklarade att coronasmittan var en pandemi. Känns bra att börja gå från passivt motstånd till lite mer aktivt, som om man beväpnas! Andra dosen får jag 31 maj.
  Vi har fortsatt lockdown och strikt här, ingen ljusning i sikte än! Grattis till lättnader! Måste kännas härligt!

 9. Madame skriver:

  Dejlige billeder fra din tur! Og så er det glædeligt, at der åbnes en smule mere med de nye COVID-19 regler. Hvor er det dejligt at du er vaccineret første gang. Jeg skal vaccineres anden gang om få dage.
  Ha’ en skøn weekend

 10. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Härligt att det lättas upp lite hos er och att så många är vaccinerade. Här ökar smittan i vissa regioner särskilt i Sthlm men även i Norrland. Folk från skidsemester i Åre som jag känner kom hem med Covid…3 av 5 i familjen. Vaccinerna kommer inte som dom ska heller.
  80+ vaccineras nu och sen kommer vi…rädd för Astras efter att det stoppats i flera länder pga blodpropp. Jaja…det får gå…P ♥♥

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, läget känns ljusare här nu, men det vill till att fortsätta att vara försiktig.
   Här har det varit jättebra att vi inte fått förflyta oss, även om det varit jobbigt, så har det räddat liv.
   Många klagar på strulet med vaccinet, så tråkigt för er.
   Här har inte Astra stoppats och inte heller i flera andra länder. Jag är inte orolig för det.
   Hoppas jag har rätt.
   Sköt om dig!

 11. Härlig öppningsbild.
  Jag förstår att det är tjatigt att se samma träd hela tiden. Själv gillar jag kombinationen av att se nytt och återse favoritplatser.
  Färister tycker jag om. Tur du hade lite marginal bakåt till de 40 meterna. 15 000 steg var imponerande.
  Lite ljus i coronatunneln. Men just 8 km låter för mig lite snålt. Er taktik har lönat sig och när det gäller vaccineringen ligger ni bra till Här tvärdog det i veckan. Den kommande sommaren lär bli en repris på 2020. Tur att vi inte behöver stanna bilen efter 8 km.
  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Vår på min symaskin!
   Ja, så tråkigt att promenera samma väg, samma stig dag ut och dag in. Nu kan vi variera så mycket, jätteglad för det. Det finns mycket man kan se och göra inom 8 km när man varit totalisolerad. Om man kommer från frihet kanske det känns trångt. Allt beror på vilka omständigheter man varit under innan. För mig gör det en enorm skillnad.
   Det var skrämmande att stå där, men lite äventyr får man ju ha ibland.
   Idag blev det ”bara” 11 000 steg på promenaden.
   Jag planerar inget för sommaren, vi får se hur det blir.
   Kram!

 12. Jag är inte det minsta orolig för covid i och med min ålder och att jag inte har några sjukdomar. Jag tar tillskott av d-vitamin nu under vinterhalvåret så att immunförsvaret inte försämras och känner mig trygg med det.
  Men måste säga att jag förvånas över hur oförsiktiga många pensionärer är. Jag försöker hålla avstånd till dom(och andra främlingar med givetvis) men dom kommer ständigt för nära mig. För någon vecka sedan när det var snö och halt var det t.o.m en som ropade på mig och ville hålla i mig när hon klev ner från en trottoarkant. Sådana situationer blir så svåra för kan ju inte säga nej och låta henne stå där, för hon hade stått där ett bra tag men vågade sig inte ner.
  Hon skulle för övrigt till frisören, inget jag hade haft en tanke på om jag var i riskgrupp.

  • Lena i Wales skriver:

   Vid din ålder är du inte i någon riskzon, vilket är skönt.
   Skrämmande berättelse. Jag har heller inte velat komma nära henne eftersom hon verkade ha så dålig omdöme, så man inte vad hon hittat på tidigare.
   Ha det bra!

 13. Lisbeth skriver:

  Så gott att det äntligen börjar lätta för er! Vi skickar nästan inga kort alls ida, alla mina ”gamla” släktingar är borta. Förra året var det första julen jag inte skrev några julkort. Facebook och annons i UT med en slant till Lions. Skolorna i högstadiet ska öppna på måndag och gymnasiet öppnar vecka 12. Hoppas det håller… Kramizz

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, så skönt. Nu vill det bara till att alla fortsätter vara försiktiga, så ska det nog bara bli bättre och bättre.
   Vi gör ju alltid vår video som julhälsning och den verkar uppskattad.
   Ja, hoppas verkligen det går bra. Jag är dock orolig för min son som är gymnasielärare, ingen kul arbetsplats i det läget.
   Kramar!

 14. väldans så tidig mors dag, Sverige och Finland har olika datum… trevliga promenadvägar, ha en bra dag!

 15. Znogge skriver:

  Traditionen att skicka kort är definitivt på utdöende i Sverige men eftersom jag tycker det är trevligt så håller jag fast vid traditionen.
  Så bra jobbat på vaccinationsfronten hos er. Här i Sverige går det i snigelfart skrämmande nog… Skönt med lite lättnader för er men det kan väl vara dags när så stor del av befolkningen är vaccinerad.

  God lördag!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag skickar bara några kort per år, då oftast genom Postnord med egna bilder. Det är roligt.
   Jag klagar ofta på röran och ogenomtänkta beslut här, men i detta fall med vaccinering så måste jag säja att man gjort mycket bra ifrån sig här.
   Vilken frihet det var idag att åka med bilen 2 km och kunna gå en promenad längs floden, underbart.
   Skön lördagskväll!

 16. Helena skriver:

  Jag trodde alla hade Mors dag samtidigt men så är det tydligen inte. Några sprutor har vi inte sett röken av så vi fortsätter att isolera oss. Trevlig söndag!

  • Lena i Wales skriver:

   Nej, datumet för den dagen varierar från land till land.
   Så jobbigt att det går så sakta med vaccineringen hos er och i många andra länder också. Vi får hoppas det sätter fart snart.
   Ha det bra!

 17. farfar hebbe skriver:

  Ja visst är det skönt att äntligen få komma ut lite,det skiljer ju en hel del vad som gäller hos dig och mig..Jag undviker platser där det är mycket folk,jag handlar själv,tidigt på morgonen,innan det blir mycket folk i butiken (har munskydd på).Kör ner till familjen i Uppsala kanske var 3:e vecka.I övrigt är det telefonen och datorn som får vara länken till nära och kära..Den listan toppas av barnbarnen Loke och Moa.Jag var kanske inte världens populäraste farfar när jag ringde o grattade tidigt i morse,innan hon hade vaknat.Haé Kram.

  • Lena i Wales skriver:

   Så stor skillnad på livet här i Wales mot i Sverige.
   Jag handlar också tidigt när det är lite folk och bara var 14:de dag och munskydd är det lag på att bära i affärer här.
   Vilken tur vi har videoasamtal, det har varit min räddning.
   Jag ringde tidigt igår och grattade mitt barnbarn, men det skiljer nu en timma mellan oss, så kl 7 här, blev kl 8 i Sverige. Ibland är det bra med tidsskillnader.
   Kram!

 18. Jag har tyckt att vi har strikta regler i Finland men ni har nog hårdare tag där borta.
  Vi har nedstängt här men det gäller mest restauranger som inte får ta in folk under tre veckor, men de får sälja take away.
  Fina bilder – man får vara lite på resa då man läser din blogg!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, här har det varit total lockdown, tufft, men effektivt, tror jag.
   Roligt om jag kan förmedla känslan av resande, det glädjer mig. Precis vad vi behöver nu.

 19. Ingrid skriver:

  När det gäller vaccinationerna har ni kanske en fördel framför oss och de andra länderna som är med i EU. Vi är ju helt beroende av vad de tilldelar oss. Här finns kapacitet att vaccinera, men vi får inte vaccin i tillräcklig omfattning.
  Hoppas att restriktionerna snart lättar hos er nu när så många blivit vaccinerade. I dag fick jag den de första kramarna på ett år och det kändes varmt och gott i hjärtat.
  Ha en fin fortsättning på helgen!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Enda fördelen med att inte var i EU, resten är nackdelar.
   De har lättat så pass nu att jag kan känna en glädje. Åkte 2 km med bilden igår och promenerade, det kändes som lyx.
   Söndagskramar!

 20. Anita skriver:

  Jag skulle skämmas för att klaga. Vi har det ju rätt så fritt i alla fall men kanske alldeles för fritt för här går inte smittan ner utan tvärt om. Det är öppet i affärer och värst av allt är turistorterna i fjällen öppna och folk har fester för 100-tals och smittar varandra. Vi har det lugnt här i Fisksjön men nog saknar jag folk som kommer hit. Jag är van att ha fest och att det kommer folk hit varje dag och hälsar på. Nu är vi ju bara några som träffas men i alla fall mina bröder med fruar och någon till. Må vi snart få vaccin men det sitter hårt åt. Det kommer inte det vaccin som är utlovats. Jag har förhoppningar på att min son och hans sambo ska komma till våren men man vet aldrig.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag är glad att vi haft de restriktioner vi har haft, men nu kändes det dags för lite frihet, men man måste fortfarande vara försiktig.
   Jag har mycket What’s up och facebook fika med familj och vänner och tycker numera att detta är ett väldigt bra sätt att umgås på. Känns kanske onaturligt för många, men mig passar det väldigt bra. Har inte träffat någon på riktigt, inte ens ute, bara när man råkat träffas på vägen i samband med en promenad, på nästan 3 månader. Så visst ska det bli roligt att ta en fika i trädgården igen.
   Så tråkigt att ni inte får vaccinet, det behövs.
   Söndagshälsningar!

 21. skåningen skriver:

  Jag undviker platser där det är mycket folk
  Jag handlar tidigt på morgonen eller sent på kvällen..
  Ha en fin söndag!
  Kram!

 22. Härligt med de små stegen mot ett öppnare och friare tillvaro. Alla längtar vi nog till en mer normal tillvaro även om vi i Sverige har större frihet.
  Skönt att få utvidga vyerna för nya promenadstråk. Härligt!
  Kram Kajsa
  http://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

  • Lena i Wales skriver:

   Det har varit en lång tid i lockdown och att kunna ta bilen och åka 2 km för en promenad längs floden kändes som en enorm lyx. När man känner så är läget verkligen inte normalt.
   Söndagskram!

 23. åsa skriver:

  Alla restriktioner tär och att inte träffa andra människor gör att man liksom blir en egen ö utan bro eller färja som gör att vi kan ha någon gemenskap.
  Samma lika promenader gör jag oxå… har ju inte varit hemifrån på mycket länge, alla sjukhusbesök har blivit inställda och vi åker ju inte hemifrån för att shoppa eller göra utflykt längre.

  • Lena i Wales skriver:

   Min räddning har varit videosamtal via nätet med familj och vänner, utan det hade det varit betydligt svårare.
   Ja, det tär med samma promenad varje dag. Nu kan jag i alla fall åka några km till stan eller någon annat samhälle. Finns det inget runt dig du kan åka till?

 24. Thalassa skriver:

  Vad trevligt att få lite positiv information också! Härifrån kommer knappast någon sådan i dagsläget, som du säkert vet. Ja, dödsfallen har förstås minskat, men vi tycks inte få vaccin och smittan sprider sig.
  Färist träffade jag faktiskt på i England (New Forest) för första gången. Inte så vanligt här, men numera är det mycket välbekant för oss. Vi har nämligen flera stycken på landsvägen ut till stugan på Udden.
  Ha det fint!

  • Lena i Wales skriver:

   Läget verkar vara allvarligt i Sverige, det är det här också, men det går just nu positivt framåt.
   Lustigt att det byggs sådana nya i Sverige, där man inte har den traditionen. Fst ingen dum idé.
   Ha det bra!

   • Thalassa skriver:

    Jag var nog otydlig. Färisten är inte nybyggda – det var för oss det var nytt när vi skaffade huset på Udden. Där har vi lösgående kor. På Gotland har det nog ”alltid” funnits p g a alla får.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag missförstådde din kommentar, ursäkta. Tack för förklaringen.

 25. Ditte skriver:

  Minns så väl att du blev kvar i Spanien och sedan kom hem till Wales. Föga anade man då att pandemin skulle ställa till det så.
  Skönt att lite frihet för er nu kan anas och fint att fallen går ner. Att fler blir vaccinerade är ju också en fördel för att dämpa att fler insjuknar. Hoppas du snart får din andra spruta för då blir det ju möjligt att kanske resa till Sverige i sommar.
  Vilken skön promenad ni kunde ta och perfekt att variera dem efter det som är möjligt.
  Önskar dig en bra vecka.
  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Det var ingen lätt tid och tänk så det blev.
   Denna nya frihet betyder så mycket. Gissar att jag kommer att få min andra någon gång i maj. Om det blir möjligt att åka till Sverige i sommar får vi se, beror också lite på läget i Sverige.
   Söndagskramar!

 26. Så skönt ändå att det börjar lätta lite. Jag förstår att det kan kännas enformigt att hålla sig inom samma område, då är det ju ändå tur att ni har så fina omgivningar runt er.
  Jag fortsätter göra det jag kan, har det senaste året jobbat hemifrån och håller till i någon av våra stugor på helgerna. Min mamma bor på äldreboende och hon fick sin andra spruta i början av februari så nu går det bra att hälsa på henne, självklart med munskydd och enbart vara i hennes lilla lägenhet. Det känns bra.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, så skönt att antalet smittade går ner och fler och fler är vaccinerade.
   Tjatigt med mer eller mindre samma runda varje dag, nu kan jag i alla fall åka några km bort och ner till stan.
   Oh, vad skönt att hon fått sin andra spruta och att ni kan umgås, vilken lättnad det måste vara för er båda.

 27. Veiken skriver:

  Så härligt att det sakta börjar öppna upp nu. Det blir så enformigt när man inte kan göra som man vill. Vi tar bilen och ser oss omkring. För det mesta är vi själva där vi är.
  Hur har det varit med biverkningar för er efter vaccinet? Om jag minns rätt så var det Astra Zenecas vaccin ni fick.
  Nu äntligen kan vi se lite längre än näsan räcker!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, så skönt att det lättar upp lite. Verkligen enformigt att bara gå samma stigar och vägar hela tiden. Stor skillnad att kunna åka några km och se något annat.
   Jag fick Astra Zeneca. Trött och öm i kroppen i två dagar, sedan helt okej igen.
   Nu ser vi framåt!

 28. Minton skriver:

  Vacker bukett. Jag är född på mors dag för många år sedan. Stenen på andra bilden liknar ett ostron.
  Fortfarande ingen vaccination för vi får inte vaccin.
  Kram Anki o Minton

  • Lena i Wales skriver:

   Som svenska älskar jag tulpaner, vilket de flesta här i UK inte uppskattar särskilt mycket.
   Min mamma hade ofta födelsedag på morsdag, så hon borde varit född kring mors dag, 1915.
   Visst liknar stenen ett ostron, tänkte inte på det förrän du påpekade det, spännande.
   Så tråkigt med vaccinet i Sverige, känner med er!
   Kram!

 29. motionochfritid skriver:

  Vacker med tulpaner. En eller flera promenad om dagen gör gott, hur skulle vi annars orka nu. Här stängs allt mer ner och vaxineringen går långsamt fram…
  Ha det bra!

 30. Nej, det är nog inte många i Sverige, som skickar kort med posten på bemärkelsedagar. Mest är det nog grattishälsningar på facebook i form av ”stickers” med gubbar som rör sig 😉 I alla fall till de vänner som kanske inte är de närmsta. Nära vänner ringer man nog hellre till. Jag ringde alltid till min mamma på mors dag och på den tiden vi fortfarande bodde i Ludvika, så besökte vi även våra mammor, jag och min man.
  Vilken fin promenad! (höll nästan andan här när jag läste om stupet bakom dig!!!) Jag förstår att man lätt kan känna sig väldigt begränsad när man inte får röra sig längre bort eller ta bilen. Skönt att det lättar lite för er och vad skönt att ni kommit så långt med vaccineringen!
  Ha nu en ny fin vecka!
  Kram/Maria

  • Lena i Wales skriver:

   När jag skickar kort är det gärna genom Postnord och med mina egna foton.
   Det stupet skrämde mig också, killade i magen.
   Så härligt att kunna ta bilen några km och gå någon annanstans, vilken frihet!
   Kram!

 31. Ama de casa skriver:

  Här har vi fars dag på fredag och här i Spanien är det (som du säkert vet) en röd dag. Våra restriktioner är förlängda till 12/4 så dom gäller över både långhelgen som kommer nu och över påsken. Bra tycker jag! Fast vi har snällare restriktioner trots allt, affärerna och restaurangerna får ha öppet men med begränsade öppettider (och självklart säkerhetsavstånd).
  Ha det gott och njut av den utökade friheten!

  • Lena i Wales skriver:

   Svårt att komma ihåg alla helgdagar i Spanien. Brukar hålla koll på dem när jag är där, men inte nu.
   Bra att de inte släpper på restriktionerna inför påsk, vi vet ju att det firas rejält då. Hoppas det går bra över påsk!
   Jag njuter av att åka iväg 2 km hemifrån, vilken frihetskänsla!

 32. Anette skriver:

  Äntligen lite lättnad i restriktioner. Ni har verkligen varit tålmodiga. Tyvärr börjar många tröttna och visar sitt missnöje med restriktionerna runt om i världen. Det är så jäkla trist.
  Håller tummarna för att er frihet håller i sig och utökas.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, äntligen! Det har inte varit en lätt tid, men nu ser det ljusare ut här, men inte överallt i världen, tyvärr. Hoppas verkligen folk tar det lugnt här nu, så vi klarar av det!

 33. wiolettan skriver:

  Det visste jag inte att Mors dag firas hos er nu i mars.
  Jag brukar sända kort eller brev till födelsedagar och jul, brukar bli en hel del över året.
  Härligt att kunna gå ut och gå så långt. Men jag förstår att denna begränsning tar, detsamma gäller för oss egentligen, att inte träffa nya människor, bara umgås inom familjen, och inte resa så man utsätter sig och andra för smitta. Alla är inte försiktiga här hos oss, men vi håller oss för oss själva i möjligast mån.
  Färister har jag sett här i Sverige också, de är bra för att hålla djuren ifrån ett visst område.
  Att du vågade stå där på klippan, ovanför stupet, modigt, modigt också av din man att vara lugn med att du inte skulle ramla, vingla till är lätt.
  Ha det bra och sköt om dig.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Mors dag firas på olika dagar i olika länder och här råkar det vara i mars.
   Så skönt att kunna åka iväg några km och se något annat. Jag behöver inte ännu åka långt.
   Jag var jätterädd, men på samma gång var det roligt.
   Kram!

 34. Karin skriver:

  Spännande klippblock som ser ut som en strandad krokodil, eller något åt det hållet, från sidan!

  Jag har inte riktigt hängt med här – hur gick det med vaccinet? Kände du av några biverkningar efter första sprutan?

  • Lena i Wales skriver:

   Klippblocket är imponerande och eggar fantasin.
   Jag var trött och öm i kroppen i två dagar, precis samma biverkan som när jag tog min första influensaspruta, men efter två dagar var jag helt okej igen. Jag vet inte om jag skulle orkat jobba dessa dagar, men som pensionär spelar det ingen roll, bara att ta det lugnt.

 35. Ping: WALES – RED NOSE DAY, ST PATRICK’S DAY, PLANKAN och PROMENAD I FRIHET | Lena i Wales och Spanien

 36. FREEDOMtravel skriver:

  Skönt att kunna se ljus i tunneln! Just nu känns det lite trögt i Sverige. I och med stoppet för Astra Zenecas vaccin vet man inte riktigt hur det ska gå. Bara att hänga hemma och vänta.

 37. Anni skriver:

  Vad skönt för er att ni ska få röra er lite mer och träffa folk, det måste vara en otrolig känsla! Många tror att man slipper restriktionerna när man är vaccinerad, men de gäller fortfarande. Vaccinet skyddar mot sjukdom, inte mot smitta – det är stor skillnad. Vi kommer att se fortsatt ökande smittotal, MEN betydligt färre som hamnar på sjukhus.
  Jag tycker nog att folk klagar otroligt mycket här i Sverige, de fattar inte hur bra vi faktiskt har det jämfört med övriga världen. Våra restriktioner är inte speciellt svåra eller röriga om man bara kan och vill läsa på lite. Och alla skyller på andra – det är alltid de andra som inte gör som man ska 😛 Här i landet har vi samma problem som jag såg i en tidigare kommentar, hitresta byggjobbare sprider smittan på byggarbetsplatser. Ett stort exempel är bygget av batterifabriken Northvolt i Norrland där smittan spreds från bygget ut i samhället.
  Folk ute i landet är livrädda för Stockholm, trots att vi haft lägre smitta än västkusten under hela hösten/vintern (nu är den dock högre igen). Sist jag jobbade kom det in en norrlänning strax före stängning, han var helt euforisk eftersom Gamla stan var folktom och coronafri. Lite salongsberusad var han också, men han köpte en keramiktavla och så kunde jag stänga. Jag måste åka pendeltåg och tunnelbana för att komma till butiken, men de tiderna är det väldigt få som reser. Dessutom står jag alltid upp, vänd bort från folk, då är det lätt att flytta sig om någon kommer närmare än 2 meter.

  Hmmm, det var ju inga reservoarer här heller!?!

  • Lena i Wales skriver:

   Så skönt att bara kunna komma några km hemifrån, det räcker för ett tag.
   Vaccinet hjälper, men löser inte allt.
   För mig är friheten i Sverige enorm mot här. Man kan resa hur man vill inom landet. Så tråkigt bara att man inte ser ut att få bukt på smittan.
   Det verkar som om olika delar av landet drabbas, när ett är bättre, är ett annat sämre. Så är det delvis här också.
   Reservoarerna får vänta ett tag, det händer så mycket här nu som snart är inaktuellt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s