WALES – CENSUS DAY (FOLKRÄKNINGSDAG), VÅRDAGJÄMNING och BILDER FRÅN VÅREN I WALES

Lördag igen! Idag om Census Day, vad är det? Och så är det dags för vårdagjämningen!

Först lite vårbilder från denna vecka:

…många av dessa vackra buskar blommar överallt nu. Jag tror det är blackthorn, slån på svenska, men rätta mig gärna om jag har fel…

…påskliljor och pingstliljor finns det gott om överallt…

…min kameliabuske har fått knoppar, men inga blommor ännu. Fortsättning om kamelian kommer senare när det hänt mer!

Jag känner mig lite upprepande med alla dessa vårblommor, men jag har fått så många fina kommentarer om hur uppskattade de är nu när ni i Sverige väntar på det vi redan har och hur mycket glädje bilderna ger. Så jag fortsätter.

Vårdagjämningen, 20 mars

Idag är det vårdagjämning, dag och natt lika långa. Jag hoppas verkligen att detta innebär att våren börjar komma till er också!

På engelska heter det Spring Equinox.

Tillbaka från Spanien till Wales 20 mars 2020

Idag för ett år sedan var jag på Málagas flygplats, ett hemskt och öde ställe. Så surrealistiskt.

Skulle flyget avgå? Vad skulle hända när jag kom till UK? Coronaläget ändrades inte bara från dag till dag, utan också från timma till timma. Allt kändes så osäkert, men hem kom jag i alla fall.

Nu har ett år gått av lockdown, frihet, lockdown igen och igen. Ett svårt år för många.

Census Day 21 mars 2021 – folkräkningsdag

Ja, på söndag sker det, det som sker vart 10:de år. En folkräkningsdag i Wales, Nordirland och England. Skottland kommer att göra sin nästa år.

När jag skriver om hur många människor som bor i UK eller i Wales skriver jag alltid ca så och så många. Detta beror på att man helt enkelt inte vet hur många människor som bor här.

Detta i sin tur beror på att vi inte har något liknande den svenska folkbokföringen. Man registrerar födda och döda, men sammankopplar det inte. Man vet inte heller hur många det finns i landet från andra länder och hur många som flyttat ut. Man vet inte heller var någonstans i länderna man bor. Alltså 0 koll på läget.

I o m att man inte har någon koll, gör man vart 10:de år en folkräkning där varje hushåll under en viss dag fyller i ett tjockt formulär med hur många som finns i hushållet. Det är inte bara hur många som finns i hushållet man vill veta, utan också massor av andra frågor för att man ska kunna planera för skolor, byggande av hus, vägar, transporter m m.

Dessutom vill de bl a veta bl a följande:

-var vi bor, hur huset ser ut, om det är radhus, parhus, villa, lägenhet, husvagn eller annan bostad. De vill också veta hur många sovrum man har. Här räknar vi inte hur många rum ett hus har, utan hur många sovrum det har. Hur definieras då ett sovrum, jämfört med ett annat rum? Jo, de rum som ligger på andra våning är sovrum och de som ligger på första våningen är inte sovrum. Här kan man inte sova på första våningen, bara på andra utan om man bor i ett enplanshus för då är man ju tvungen till det.

-vilken form av uppvärmning huset har, t ex gas, kol eller ved. Inom detta område ligger vi så, så långt efter Sverige. De flesta här har gas om uppvärmning genom ledningar i marken.

-hur många bilar man har i hushållet, känns som en relevant fråga för att kunna se behovet av vägar.

-vilket land man är född i, när man kom hit, hur länge man tänker stanna, vilken nationell identitet man har.

-vilken religion man har.

-om man är walesisktalande.

-ålder, kanske inte underligt att de vill veta.

-etnisk tillhörighet, kanske lite konstig fråga för svenskar. Denna fråga är vanlig här vid t ex läkar- eller tandläkarbesök. Man anser att det är viktigt att veta eftersom olika etniska grupper drabbas olika vid olika sjukdomar.

-kön. Detta har i år varit upp till debatt eftersom det bara finns två val, male (man) eller female (kvinna) och debatten kommer säkert att fortsätta.

-vår sexuella läggning.

-om du fortfarande är samma kön som du föddes i.

-om man är gift med det motsatt könet eller samköna äktenskap.

-hälsotillstånd

-vilken utbildning man har och vad man arbetar med.

Detta var bara några exempel på frågar vi ska svara på.

Undersökningen görs av ett privat företag för statens räkning.

I år är också första gången man kan göra denna undersökning digitalt, ett stort framsteg.

Min ständiga fråga här i UK, varför göra det enkelt när man kan göra det komplicerat!

Trevlig weekend!

Annons
Detta inlägg publicerades i årstider m m, Min trädgård, Socialt. Bokmärk permalänken.

95 kommentarer till WALES – CENSUS DAY (FOLKRÄKNINGSDAG), VÅRDAGJÄMNING och BILDER FRÅN VÅREN I WALES

 1. Frido skriver:

  Man blir ju fundersam över hur det kan funka. Inte behöva bild-id och själv få fylla i ”vad man vill” då det är census. Måste ju vara lätt att gå under jorden eller leva under radarn på nåt sätt. Hur går det sen då man behöver sjukvård och inte fyllt i senaste census osv. Fattar inte hur ett så stort och ”modernt” land har så dålig koll på sitt eget folk. Oj oj. Tack för vårblommorna!

  • Lena i Wales skriver:

   Tyvärr är det väl så att det är mycket som inte funkar här. Man märker det inte som så mycket om turist, men när man bor här märker man väl de stora skillnaderna. Det är lätt att ”gå under jorden” här, lätt att byta namn o s v. Detta utnyttjas tyvärr ganska ofta med fäder som ska betala för sina barn, de ”försvinner” bara. Också lätt att komma från skulder och fodringar, om man inte äger hus, utan hyr.
   Med sjukvården anmäler man sig hos en av flera läkarstationer och visar en räkning för att bevis vem man är och var man bor, där står både namn och adress. Också därför får vi posten genom dörren, inte i brevlåda vid tomtgränsen, eftersom en räkning eller bankutdrag kan användas som leg i många sammanhang.
   Om landet är så modernt vet jag inte om jag kan skriva under på, stämmer till vissa delar, men vi är långa ”bakom” med andra delar, t ex kvinnans ställning, jämlikhet, miljö m m.
   Roligt att du gillar mina vårbilder!

 2. Anita skriver:

  God morgon Lena, idag när det är vårdagjämning. Ingen vår här dock, igår var det riktigt kallt och iskalla vindar och det var många lager kläder som gällde på promenaderna. Idag är det mulet och ett par minusgrader och det ska åtminstone bli lite plusgrader närmaste dagarna. Men … när våren ännu inte kommit hit kan jag njuta i fulla drag av våren hos dig.Vilka härliga vårliga bilder du bjuder på. Tycker det ser ut som slån. Kamelian ser fin ut med sina knoppar som snart kommer att slå ut och ge härlig färg i din trädgård. Längtar efter dom bilderna.
  Och jag minns förra året när du skulle resa tillbaka till Wales. Jag vet att jag var orolig för dig och det kändes så skönt när du äntligen var hemma igen.
  Oj då, det var många, många frågor det. Ja det är verkligen annorlunda mellan UK och Sverige.
  Det där med sovrum känner jag igen från Escape to the Country. Dom ska alltid ha sina sovrum på övervåningen. Någon gång brukar programledaren föreslå att dom kan använda ett rum på nedervåningen men då ser dom närmast chockade ut.
  Nu är det dags för morgonpromenad och sedan frukost!

  Kram och en fin helg till dig!

  • Lena i Wales skriver:

   God morgon!
   Igår kändes det kallat här o ch en del blåst, men det var faktiskt 8 grader. Mulet här idag och 6 grader här på morgonen.
   Här är våren i full gång och jag ser fram emot att min kamelia ska blomma, den borde blomma fint i år, för förra året var inte så många blommor och den blommar ju stort vartannat år.
   Min hemskaste resa någonsin, ingen rolig dag.
   Så mycket som är annorlunda här.
   Visst är det lustigt hur man räknar antalet rum här och att det är förutbestämt vad man ska använda dem till.
   För mig blir det en förmiddagspromenad om ca 2 timmar.
   Kramar!

 3. Blomsterbönan skriver:

  Det verkar som att regeringen passar på att kolla upp det mesta när de ändå är igång. Många saker som det skulle kunna bli riktigt rabalder om ser jag, det är ju populärt att demonstrera och göra arga grupper på Facebook. Sen går det ju att ljuga friskt för jag antar att ingen kommer ut och kollar upp det? Hur gör de med hemlösa? Frågorna hopade sig! Väldigt intressant tycker jag.

  Så vackert med blommorna! Vi har runt 20 olika fruktträd och det bästa som finns är att på kvällen när de blommar ta med sig Mille hund ut och strosa omkring sent på kvällen när allt är lugnt. Ja, det gör vi tidigt på morgonen också men då väntar jobbet.

  Meeeeeeen inget jobb väntar idag, däremot lite småplantor som vill ha egna krukor. Jag har sått blommor i år. Det blir alltid så mycket av allt när man sår så jag brukar så en del, brorsdottern något annat och en svägerska annat, sen delar vi tre med varandra.

  Trevlig lördag!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, en hel del kontroversiella frågor och väldigt lite går att kolla upp.
   Jag skulle tro att hemlösa inte räknas med, men vet inte. Bra fråga, ska kolla.
   Det är en vacker tid här nu.
   Kul att börja plantera lite.
   Skön lördag!

  • Lena i Wales skriver:

   Om man som hemlös vistas på ett hostel för hemlösa den dagen, kommer man med i räkningen, annars inte.

 4. Marit skriver:

  Jeg er veldig glad i dine repriser av dine blomster! Så for meg kan du vise så mange bilder av de du vil. Som det er mange steder i Sverige så er det også vinter fortsatt her. Dine camelliaknopper ser veldig lovende ut!
  God helg!

 5. Helena skriver:

  Oj oj, ni blir verkligen grundligt utredda! För mig är vårdagjämningen inte så mycket vår utan kanske, om man har tur, den fina årstiden vårvinter med sol på skaren och fina dagar på isen. Och så är det ju början på tiden med långa ljusa kvällar som jag älskar. Ha det så bra!

 6. Lotten skriver:

  Vårdagjämning – ett vackert ord! Inte vackert väder i Skåne dock, snålblåst och små snöflingor. Vi firar inte bara våren ankomst (!) utan också mannens födelsedag!
  Vilka vackra buskar, har grenarna långa taggar så är det slånbär.
  Häftigt med folkräkningsformuläret. Många frågor som svensken skulle tycka vara integritetskränkande. Men självklart bra för de som planerar och bestämmer. Inte heller i detta land vet man hur många som bor, trots våra personnummer.
  He en fin helg önskar
  anonyma Lotten
  franskafikon.blogspot.se

  • Lena i Wales skriver:

   Pratade med min kusin utanför Malmö i förrgår, hon var inte imponerad av vädret där då.
   Min mans födelsedag är om två dagar. Grattis till din make!
   De har inte så långa taggar, det är det som bekymrar mig lite.
   Mycket konstigt att detta går igenom här, här vill man ju inte ens visa sig på bild på körkortet!
   Skön helg!

 7. Märtha skriver:

  Min fråga: hur vet ”bolaget” att de delat ut formuläret till alla hus, hushåll, husvagnar och andra bostäder? Och: fyller alla i, hur samlas papperen in? Vore intressant att ”spionera” på företaget! Här firar vi vårdagjämning i temperatur runt noll (-11,3 i natt), smått snöfall och blåst!Vitt, jo, massor med snö också… Och på Island med vulkanutbrott. Inte explosion, inte mycket gaser, ”endast” rinnnande lava. Min bästa islandsväninna bor inte långt från platsen. Hon bor i Kopavogur, utbrottet är i Grindavik, ca 30 kilometer från Keflavik. Här sitter en som är vulkanutbrottsfixerad…

 8. Thalassa skriver:

  Vilka vackra vårbilder!
  Intressant att läsa om folkräkningen. Här skiljer det sig verkligen jättemycket mot svenska systemet. Med några enkla knapptryckningar kan jag ju som privatperson se ”allt” om alla vuxna via hitta.se och ratsit. Värde på bostad, hund (med namn!) i hushållet, bil, t o m registrerad släpvagn m m, m m. På gott och ont, skulle jag tro. Allt samkörs ju, men varför alla ska ha tillgång till all denna info kan man ju fråga sig.
  Trevlig helg!

 9. Madame skriver:

  Dejlige billeder, Lena – smukt at se, at I har så mange blomster allerede. Ja, nu er det heldigvis forårsjævndøgn. 
  Hvor er det mærkeligt, at I har folketællinger! Ja, hvorfor gøre det nemt, når du kan gøre det kompliceret! Her har alle et person-nummer, og man ved altid, hvor mange mennesker, vi er. 
  Take care

  • Lena i Wales skriver:

   Våren har kommit hit på allvar nu, känns skönt.
   Ja, ett i mångas tycket svårt att förstå hur det fungerar här. Vi har inga personnummer här och ingen mantalsskrivning.
   Ha det godt!

 10. Ingrid skriver:

  Våren hos dig får mig verkligen att längta, för här är det ännu så kallt, så det händer inte mycket i naturen. Inte en enda blåsippa har jag sett ännu, men det kommer väl.
  Folk- och bostadsräkningar hade vi ju här också vart tionde eller femte år ändå fram till 1990, så helt litade man tydligen inte på folkbokföringen.
  Lycka till med den där blanketten och ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Våren är verkligen här nu och den kommer till dig också, om än lite senare.
   Minns inte folk- och bostadsräkningen i Sverige, fattar inte varför jag inte kommer ihåg det.
   Vi har redan börjat fylla i, en dag för tidigt.
   Lördagskramar!

 11. Eva skriver:

  Intressant som vanligt. Stort tack för vackra vårbilder och allt annat!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar mina bilder, då fortsätter jag visa blombilder ett tag till.
   Jag vet sedan tidigare att du gillar att läsa om livet i Wales och tänkte faktiskt på dig när jag skrev detta. Var rädd att det kanske skulle bli för mycket, men man kan ju alltid sålla och tänkte att i alla fall du skulle uppskatta faktan.

   • Eva skriver:

    Ja jag tycker det är så väldigt intressant. Allt handlar annars alltid om England. Det är sällan man läser eller hör något om Wales.
    Jag dreglar över dina blombilder. Har inte ens sett en tussilago ännu! Det är svinkallt och blåser nordan idag. Det är utlovat 13 plusgrader till på tisdag. Det ser jag verkligen fram emot. Kramar

  • Lena i Wales skriver:

   Hoppas vädret vänder snart, det behöver ni.
   Jag tror inte det finns någon annan som skriver på svenska om livet i Wales.

 12. Vad skönt ändå att inse så mycket som vi är bra på här i Sverige -ibland kanske vi glömmer bort det.

 13. Znogge skriver:

  Du milde tid, vilka frågor! Hade ett sådant formulär skickats ut i Sverige hade det blivit en skandal och kränkningarna tagits till nya höjder! Lite märkligt dock att det inte finns någon folkbokföring men det fungerar väl ändå förmodar jag.

  Så vackert det blommar hos er och ni är verkligen före oss när det gäller vårens ankomst.

  Ha en fin lördag!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja du, här är det inte som att leva i Sverige.
   Det både fungerar och inte fungerar att inte ha folkbokföring, många kan komma undan med det ena och det andra, som att fäder inte betalar för sina barn. Man hittar helt enkelt inte fäderna. Man är inte så noga här.
   Roligt att du gillar mina blombilder, då fortsätter jag med dem.
   Trevlig fortsättning på helgen!

 14. motionochfritid skriver:

  Det är så roligt att se, så härligt vacker kamelia busken är. Vi har fått varmare väder här nu med regn som är så välkommet på våra stora snödrivor.
  Trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Kamelian har knoppar och snart ska de nog spricka ut och då blir buken ännu vackrare.
   Vad skönt att det blivit varmare hos er och att ni snart blir av med snön. Det behöver ni, så våren kan komma på allvar.

 15. Tomtan skriver:

  21 mars är för mig Down Syndrom dagen.
  Ingen vår i Östersund än

  • Lena i Wales skriver:

   Ang 21 mars visste jag inte att det vara Down Syndrom dagen. Tack för upplysningen.
   Det verkar ta lång tid för många delar av Sverige med vårens ankomst, men tids nog kommer den.

 16. i Sverige får man också välja vilket kön man tillhör… våren har kommit igång, nätterna kalla än.

 17. Monica skriver:

  Otroligt hur det blommar vackert och jag minns. Och mer kommer sen i blom, en blomstrande ö är UK verkligen och nästan glömt att det är lite segt här, tycker det är sent i år. Ja dessa formulär om allt, en kollegas son med familj bor i London sen 35 år och har ett väldigt intressant och internationellt arbete, vi kollade, haha, visst stod det ”svensk” efter hans namn.
  Igår letade jag fram en Stella McCartney-tröja, mor Linda hade fotat hela Beatlesgänget och Stella designat till Red Rose Day, kul att ha, tror halva kostnaden går till Comic Relief, ja det var Anna som förklarade vad det var förstås.
  Idag och jag såg fler, har jag födelsedag men firade riktigt fint tidigare i veckan och känner mig glad och nöjd. Förra året minns jag inte, ska ta fram dagboken. Ha det riktigt bra i din vackra vårträdgård Lena.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, nu är våren här med allt det innebär.
   Det verkar som alla i Sverige tycker att det är segt i år, kanske beror det på pandemin också att alla känner denna seghet.
   Kul med den tröjan, säkert gick mycket till välgörenhet.
   Grattis i efterskott! Härligt att du fick ett långt och fint firande.

  • Lena i Wales skriver:

   Monica, jag kan inte komma in på din blogg! Finns den inte kvar?

   • Monica skriver:

    Lena, den finns men jag stängde ned nu när jag inte bloggar och tittar inte på kommentarer heller som ju då får inga svar. Jag får se hur jag gör om jag börjar igen, glad du bloggar, läser alltid din och roligt med allt du beskriver och berättar och alla fina foton till. Följer bara tre bloggar numera och kommenterar och era tre går perfekt att läsa från mobilen och även kommentera😊👋

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för svaret!
   Vad tråkigt att du lagt ner, men du kanske kommer tillbaka, hopps jag. Saknar dig. När du är tillbaka meddela mig gärna.
   Sköt om dig!

 18. Tycker det är jättetrevligt med vårbilderna. Den som ändå hade så fina, blommande buskar att titta på, det enda jag sett hittills är några enstaka snödroppar.

 19. Ditte skriver:

  Låter bra att man i år kan fylla i folkräkningsuppgifterna digitalt. Men många frågor vara det.
  Vackert med blommor och vårbilder. Här väntar vi på mer vår. Spännande att följa din kamelia. Vi hade ett par kamelior i kruka i Spanien men de klarade inte av att inte få de dagliga samtalen med mig och att inte få vatten. Tror de i krukor är mer känsliga.
  Vad gäller folkräkningen tycker jag det är många frågor som ingen har med att göra. Varför ska man svara på dessa. Och om man inte gör det….
  Ingen vår hos oss idag och det trots vårdagjämning.
  Önskar dig en fin helg.

  • Lena i Wales skriver:

   Det var en himla massa frågor. Måste var lättare att både göra det digitalt och att titta igenom svaren digitalt.
   Roligt att du tycker om mina vårbilder. Kamelia i kruka är säkert mycket känsligare än de i marken.
   Jag tycker också att vissa frågor är oviktiga, medan vissa är bra för planering. Antar att de vill ha statistik på många saker. Finns kanske också i Sverige, fast man inte riktigt vet om det, inte så tydligt när t ex en läkare frågar, mot när man fyller i ett formulär.
   Er vår kommer, bara lite senare.
   Skön söndag!

 20. skåningen skriver:

  Våren har kommit långt hos dig!
  Kramar till dig!

 21. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Underbart med träden som blommar, redan. Här är det soligt och fint men det är fortfarande ganska kallt. Såg dock en fjäril fladdra omkring för någon dag sedan, och de första krokusarna har slagit ut. Intressant med folkräkningen, en hel del frågor som skulle få strykas i Sverige.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, våren är härligt och inger lite hopp, något vi behöver nu mer än någonsin.
   Fjäril och krokusar, då är ni på gång med våren!
   Det är så mycket som är annorlunda här, bl a folkräkningen och frågorna.
   Skön söndag!

 22. farfar hebbe skriver:

  Hej du..Ja det gick förbaskat bra att blanda ihop ris o makaroner i en låda,smakade riktigt bra..
  Fortsätt du med dina blommor,jag gillar att se bilder från din trädgård och din omgivning..Ja så sant,varför göra det enkelt..Haé Kram.

 23. åsa skriver:

  Magnolia… är en inomhuskrukväxt här hos oss 🙂
  Folkbokföring på engelskt vis verkar krångligt, men jag har ju förstått av mina engelska vänner/bekanta att mycket skiljer sig åt mellan Sverige & Storbritannien, i början av januari kunde vi läsa i dagstidningen vem som tjänar mest i vår kommun… aldrig att det skulle hända i Storbritannien eller Schweiz fick jag då veta.
  Mycket som tillhör sekretess i andra länder pratar vi i Sverige högt om.

  • Lena i Wales skriver:

   Magnolia har vi stora i Spanien, utomhus.
   Det skiljer sig enormt mycket, Sverige och UK, mer än de flesta tror.
   Här visas inte vem som tjänar mest i kommunen, men däremot vilka som är rikast i landet, det publiceras.

 24. Anita Wag Agrimanaki skriver:

  Åh vad mycket härliga blommor! Intressant med folkräkningen!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, här blommar det för fullt nu.
   Visst är det roligt att jämföra hur det fungerar eller inte fungerar i olika länder, så stor skillnad, UK, Sverige och Grekalnd.

 25. Anita skriver:

  Vårdagjämning det enda man märker av här är att det blir ljusare men med 24 grader kallt och massor med snö så känns det inte det minsta vårlikt. Ser på dina blommor och längtar som en tok efter att någon enstaka tussilago ska komma upp men det blir nog inte förrän i maj kanske senare. Det är det jag hatar med att bo här där jag egentligen älskar. Att ha vinter den största delen av året känns jobbigt och mer och mer ju äldre jag blir. Nu stormar det ute och det viner in i huset så jag sitter med en filt runt benen och skriver. Verkar komplicerat med att registrera hur många ni är. Ha nu en härlig söndag och gå ut och lukta på blommorna. Jag älskar doften av påskliljor så lukta för mig också

  • Lena i Wales skriver:

   Nej, verkligen ingen vår hos dig. – 24 grader är kallt. Skönt i alla fall att det blir ljusare.
   Det finns för- och nackdelar med de flesta ställen man bor på. Du har i alla fall flera nära och kära och många vänner nära dig. Jag har långt till dem.
   Det är komplicerat med denna folkräkning.
   Jag har precis varit ute i trädgården en stund, pulat och påtat.
   Sköt om dig!

 26. Du kan aldrig visa ”för många vårblommor”, det är så underbart att se. Man längtar ju otroligt efter dom. Vi var ute på ”vårblomsjakt igår” men det blev inte så många ännu! Men idag är det soligt med klarblå himmel (fast det blåser hemskt), så dom bör komma igång nu!!
  Det där med sovrum på övervåningen är helt vansinnigt. Precis som Anita tittar jag med glädje på TV-programmet Escape to the Country och där ser man ibland ”gamlingar” som har svårt för att ta sig fram, men sovrummen ska ligga en trappa upp!? Vad tänker dom med?
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Susie, då kommer det fler blombilder på bloggen i fortsättningen.
   Läste hos dig om er jakt.
   Sol och klarblå himmel, låter härligt. Fast blåst kan man vara utan. Har blåst mycket här vissa dagar också. Just nu moln och lite blåst.
   Vad de tänker med, ja, det har jag också ofta undrat över😊!? En hjärna som är programmerad och inte kan ändras, kanske.
   Kramar!

 27. Tove Elisabeth Olberg skriver:

  Du ger förkänslor av våren, du ger upplysningar som faller intressanta och ger lite eftertanke … du har en berikande blogg må jag säga.
  Tänkte osökt på det där med fler får än människor från ett tidigare inlägg, då du om jag mins rätt rätt skrev fårskallar – och nu läser jag o koll … humor och ironi i skön förening. Väldigt spånnande att se skillnader i våra länder.
  Kul att kunna kommentera från breda skärmen igen 🙂
  Ha det!

 28. Tack för dina vårbilder! De behövs för här ligger snön fortfarande ganska djup. Det är dock bra att den skyddar växtligheten mot barfrost. Idag blåser det hårt och värmen är på väg till veckan så snön kommer nog att sjunka en del ändå. Ha en skön vecka där borta i vårens rike!/Monica

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du uppskattar min vårbilder.
   Jobbigt med så lång och intensiv vinter, hoppas verkligen våren kommer till dig snart.
   Skrev i min kommentar hos dig om att jag bakat ”dina” amerikanska jordnötscookies, så goda.
   Ha det bra!

 29. Åke skriver:

  Men så många frågor… ang vårdagsjämning märker man bara på att dagen blir ljusare längre på mina breddgrader 🙂 Snön har jag kvar på gården allt. Trevligt att du delar det gör en gladare 🙂

 30. Marie skriver:

  Jag håller med om att dina vårfoton är ljuvliga!
  Oj, vad märkligt det låter med folkräkningen. Att det är få länder som har folkbokföring på samma sätt som i Sverige kände jag till men jag blev väldigt förvånad att läsa hur det är organiserat i UK!

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du gillar mina vårbilder, då fortsätter de att komma!
   Många tror att UK är välorganiserat, då har de inte bott här, för då vet man att det är väldigt lite som fungerar här. Hårt sagt? Ja, troligen, men mycket sanning i det också.

 31. Anni skriver:

  Återigen läser jag kommentarerna … För när jag läste ditt inlägg mindes jag hur vi också fick fylla i folkräkningsblanketter här i Sverige (”Folk- och bostadsräkningen”), något som du fått veta i en kommentar i alla fall. I Sverige har man räknat sin befolkning sedan 1749 läser jag på Wikipedia. Kyrkböckerna är en guldgruva för släktforskare, även om inte allt står eller är helt rätt. Sedan har vi fastighetstaxeringen då hela blanketter ska fyllas i med vilken standard huset har. Men den får enbart fastighetsägaren och har inget hänt sedan blanketten senast fylldes i behöver man inte skicka in den.
  Ser på en av dina bilder att man skiljer på gypsy och roma – här säger man enbart romer, benämningen zigenare används inte. Undrar hur man skiljer på några som är samma folk i UK?
  För övrigt är det som du skriver, olika folkslag drabbas olika av sjukdom. Det har pandemin visat tydligt, sedan får forskningen visa exakt vad det beror på – anlag/gener eller trångboddhet/yrke? I Stockholm var det förra våren slående hur stor skillnaden i covid-död var mellan personer med rötter i Somalia eller Irak jämfört med svenskfödda.

  Nä, nu lämnar jag tråkigheter och drömmer mig bort i dina underbara vårbilder istället. Som alltid får de mig att längta till kanalbåtar om våren … just kamelior, magnolior, narcisser och vita bräkande lamm …

  Men du, hur var det med reservoarerna ? 😀 😀 😀

  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Sverige har ju en lång tradition av folkräkning, tidigare genom kyrkan, nu staten. Väldigt länge var det ju kyrkans ansvar, men då var ju också kyrka och stat sammankopplade. Det var väl ganska nyligen som de gick skilda vägar. Förr föddes man in i kyrkan, antingen man ville eller inte, mycket konstigt system. Detta var inte längesedan.
   Blanketterna för fastighetstaxering minns jag väl. Mer skatt om du hade t ex en köksö eller sjöutsikt.
   Z-ordet vet jag att man inte använder i Sverige längre. Men använder man inte ordet resandefolk heller? Romer är det vi använde z-ordet för, gypsy är samma som travellers, resandefolk och är inte alltid romer, utan också många stora familjer som är resandefolk från Irland. De har varit en del debatt om dem i Sverige, vet jag, de anlägger asfalt och stenarbeten och dyker upp med sina vans och knackar på villaägares dörrar. I Sverige har deras arbete diskuterats, kvalitetsmässigt. Alla dessa kategorier kallar vi gemensamt för gypsies, men kan också dela upp dem i roma, gypsy och Irish traveller. Svårt för mig att skriva om detta eftersom vi talar rakt ut om dessa saker här i UK, i Sverige vill man gärna gå runt för att inte anses som rasist eller liknande.
   Detta att olika människor från olika delar av världen drabbas olika av olika sjukdomar är välkänt här sedan länge, bl a genom alla de kolonier man haft. Här pratar man rakt ut om detta.
   Reservoarerna kommer, men det lär nog dröja ytterligare ett tag, det händer ju så mycket nu!

   • Anni skriver:

    Intressant! Jag tror inte att någon i landet här ser irländarna som resandefolk utan bara som irländare. Och ja, deras arbeten och arbetsmetoder är mycket diskuterade.
    Visst skrivs det om hur olika människor drabbas olika även här, det finns massor av statistik men den är inte så lätt att hitta. Just idag skrev Dagens Nyheter om hur otroligt olika coronan slår i olika inkomstgrupper. Anledningarna är hur många som helst, såklart.
    (Det blev lite tjatigt från mig om reservoarerna, men jag var hela tiden beredd på att de skulle komma i nästa inlägg när jag läste.)

  • Lena i Wales skriver:

   Alla irländare är inte resandefolk, men det finns många därifrån. Stora släkter med väldig speciella traditioner och synsätt, skiljer dig stort från de flesta andra irländare. Många reser runt, men en del är också bofasta, men kallar sig fortfarande gypsy eftersom de tillhör en viss släkt och har deras traditioner kvar. Det finns en stad i Irland där många bosatt sig och det har massor av olika firande där varje år.
   Här talar man inte heller bara om vilken etnisk grupp man tillhör, utan också om, som man säjer här, att utbildning och fattigdom, påverkar hur man drabbas.
   Jag gillar dina kommentarer om reservoarerna, visar intresse, tack!

 32. snicksnack71 skriver:

  Wow vilken folkomräkning. Att de inte hittar ett nytt och bättre system.
  Vilken blomsterprakt, hur varmt har ni nu?
  Förhoppningsvis om ett par veckor spricker det upp lite mer här hemma
  Kram Kajsa
  http://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

  • Lena i Wales skriver:

   Här ändrar vi inte på saker så där hur som helst. Har det varit på ett visst sätt i många hundra år, så varför ändra på det? Ändringar är svårt för britterna, mycket svårt, som du ser.
   Kram!

 33. Underbara vårbilder som gör mig glad och ger hopp.
  Flygplatsfotot får mig att stanna till och försöka se dig står med packning och tusen frågor i huvudet. Otroligt hur fort allt gick. På tal om fort. Jag håller tummarna för att du lyckas ta dig igenom och sätta X på rätt ställe innan det gått tio år och det är dags igen.

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Bosse! Roligt att du gillar mina vårbilder.
   Ja, det var en hemsk upplevelse att vara på flygplatsen och sedan flyga, osäkerheten var stor. Skönt att jag i alla fall kom in i landet till slut.
   Ja, den folkräkning, löjeväckande, men sant!

 34. Ama de casa skriver:

  Wow! Vad långt våren har kommit hos er nu! Fantastiskt när det börjar blomma så fint igen, det är ju väldigt efterlängtat 😀

  Ha en fin dag!

 35. Biggeros skriver:

  Men eller hur…
  Så mycket byråkrati som även i Spanien så hälften kunde vara nog.
  Däremot välkomnar vi våren med stora famnen och dess blommor ❤

  • Lena i Wales skriver:

   Inte konstigt att man bara gör det vart 10:de år och tur är kanske det. Dessemellan vet man inte mycket. Dessutom kommer man inte att veta hur många människor det finns i UK ändå, eftersom Skottland inte gör sin räkning förrän nästa år, fantastiskt system😊.
   Roligt att du gillar mina blomsterbilder!

 36. FREEDOMtravel skriver:

  Intressant! Och vilken skillnad! Här känns det som att de vet allt 😉

  • Lena i Wales skriver:

   Här har vi normalt sett koll 0, men snart vet vi lite mer efter denna folkräkning, men ändå inte allt eftersom Skottland inte har sin räkning förrän nästa år och då är övriga UK:s räkning inaktuell. Smart😊!

 37. Therese Bjärstig skriver:

  Så härlig blomsterprakt, njuter! Och vilken intressant undersökning, som forskare blir jag oerhört intresserad, och ser även utmaningarna att göra något liknande i Sverige skulle kräva enormt mycket sett ur etikprövning osv då de frågar om etnicitet, könstillhörigheter osv. Hoppas materialet används på ett bra sätt! Ha nu en fin vecka!

 38. Veiken skriver:

  Jösses Amalia, vilka knäppa frågor. Just idag är jag glad att jag slipper svara på de frågorna. Ni har i alla fall en fantastiskt fin vår. Ljuvliga blomsterbilder!
  När jag växte upp kallade vi slånbär för slärer. Kan det vara en bohuslänsk dialekt!
  Ha det så bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Jösses Amalia, det var bra uttryckt för detta knäppa.
   Våren är i full blom här och det är så vackert nu.
   Slärer har jag inte hört, kan vara dialektalt. Jag har ju mer en blandning av Göteborgska och Västergötska.
   Ha det bra!

 39. ingridkafling skriver:

  Intressant inlägg! En sådan blankett att fylla i hade aldrig gått i Sverige. Det hade blivit ett ramaskri. Här hemma är våren på gång lite lätt. Idag har det varit 12 grader varmt och några små tussilago har vågat sig upp. Innan vi har det som på dina härliga vårbilder dröjer det nog länge till.
  Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Ingrid!
   Jag kan tänka mig ramaskriet i Sverige, så annorlunda här.
   Vad skönt att våren är på gång hos er. Jag gläds med er. Några veckor till och ni har det som hos mig.
   Ha det bra!

 40. Barbro S skriver:

  Underbara blombilder, såå vackert. Oh ja, det är härligt att få se även vintertid. Du beskriver det verkligen bra, folkräkningen. Vad händer om man struntar i att svara då, undrar jag, för det brukar ju ske med enkäter och liknande?

 41. iamittilivet skriver:

  Vackert blommande träd! Påminner om våra mandelträd och vildpäronträd! Eller äppleträden på Österlen i Skåne!
  Religiös och etnisk tillhörighet – nja, det hade jag haft svårt för att fylla i, tycker inte att myndigheterna har med det att göra. Så ”svensk” är jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s