NORDIRLAND med BELFAST och oroligheterna där

Då är det onsdag igen och ytterligare ett blogginlägg. Idag om Nordirland och situationen där.

Rhododendron i min trädgård.

Nordirland och Belfast (delar repris och mycket nytt)

Tyvärr är det oroligt i Nordirland igen. Så hemskt. Här skriver jag om hur konflikten uppkom och läget idag, samt vad jag skrev 2017 om situationen i Nordirland och farhågorna inför Brexit. Oh, vad jag önskar att jag haft fel, men tyvärr hade jag ganska rätt, vilket jag önskar att jag inte haft.

Känner så djupt för Nordirland som minoritet inom UK och britternas totala ointresse för hur de haft det eller har det, de flesta bryr sig inte alls om denna landsdel, vilket är fruktansvärt. Liknande som man i Sverige behandlade samerna. De fanns där, men ingen brydde sig om deras situation. Att det i båda fallen var främst England och Sverige som förorsakade situationen, vekar ingen här bry sig. Läs nedan så förstår ni mina tankar.

Photo0163.jpgorig

Nordirland tillhör UK och är en sjättedel av ön Irland, har ung 2 miljoner invånare och huvudstaden är Belfast. Resten av ön är den självständiga staten Republic of Ireland och huvudstaden där är Dublin.

United Kingdom finns ingen översättning för i svenskan. Great Britain blir Storbritannien. Storbritannien består av England, Wales och Skottland, alltså hela brittiska ön. UK är Storbritannien plus Nordirland.

På brittiska pass står det United Kingdom of Great Britain and Northen Ireland.

UK och GB blandas ihop, även här. GB på bilar i UK. Inom idrott är det ibland UK och ibland GB. Många här vet inte skillnaden på GB och UK, så ni kan tänka er röran…

10052011191

…Nordirlands historia är kaotisk och blodig.

Ända sedan britterna ockuperade den starkt katolska ön Irland under medeltiden har de försökt att plantera in protestanter för att stärka sin position på ön. Speciellt under 1600-talet gjordes stora planteringar av protestanter på norra delen av ön. Protestantiska britter gavs stora landområden och andra finansiella förmåner. Något som kom att få blodiga konsekvenser under 1900-talet. Irländarna trycktes ner och fick t ex inte medverka i parlamentet, trots att de var ca 90 % av befolkningen. Det var en liten minoritet av brittiska protestanter som styrde med hård hand över en majoritet av katoliker på ön. Rika britter, boende i London, kom också att bli stora landägare på Irland och den fattiga irländska befolkningen svalt…

DSCN8869

…Nordirlands parlament, Stormont i Belfast. Känt från mediabilder.

När Republiken Irland blev fritt från brittiskt styre i början av 1920-talet bestämdes att man skulle lämna den norra delen av ön som del i UK.

Hela tiden jäste det uppe i Nordirland och det eskalerade mer och mer och ledde till det som brukar kallas The Troubles mellan slutet av 1960-talet och början av 2000-talet. Det är detta som vi följt i svensk media och mycket har handlat om IRA:s inblandning. De allra flesta har nog hört talas om detta som en konflikt mellan protestanter och katoliker, men det är långt ifrån hela sanningen. Detta gäller långt ifrån hela Nordirland och inte heller hela Belfast. Religionen är bara en liten del av problemen, lika mycket handlar det om sociala frågor. Oroligheterna har till stor del varit i de fattiga delarna av Belfast, medan man i medel- och överklassområdena levet sida vid sida i fred mellan katoliker och protestanter. Något jag tror att de flesta svenskar är helt omedvetna om. Informationen från media har varit ganska enkelriktad, milt uttryckt, och kommit från den engelska vinkeln, vilket jag inte tycker stämmer med verkligheten.

Jag har besökt Nordirland och Belfast flera gånger, dels privat och dels som reseledare, så bilderna i detta inlägg är en blandning från olika besök. Jag har också flera vänner från Nordirland, både katoliker och protestanter, så min information stämmer inte riktigt med den bild som media visar…

Photo0150
Photo0147

…ovan väggmålningar i Belfast. Dessa väggmålningar började göras när man inte kunde få ut sitt budskap genom media från den katolska sidan. På något sätt måste man berätta hur läget var och då målade man helt enkelt detta på husen istället. All press styrdes av protestanter.

Att det går en mur, liknande den gamla Berlinmuren, mellan fattiga katolska och protestantiska områden i Belfast är det heller kanske inte många som är medvetna om. Vilken sida om muren man är på råder det heller ingen tvekan om, på den katolska sidan vajar mängder av Republiken Irlands flagg och i den protestantiska sidan vajar Union Jack. Provokation från båda sidor.

För att ta reda på om någon är protestant eller katolik är alltid första frågan förnamnet. Heter man t ex Liam eller Seamus är man definitivt katolik, typiska katolska förnamn. Dess motsvarighet bland protestanterna är William och James. Sedan avslöjar också ofta efternamnet vilken religion man tillhör. Om inte detta skulle räcka blir nästa fråga vilken skola man gått i. Och nu bör man veta vilken religionen personen har. Man kan också börja tala om den nordirländska staden Derry/Londonderry. Kallar man staden Derry är man katolik och kallar man den Londonderry är man protestant. En del personer säjer sig också kunna se på utseendet vilken religion man tillhör. Detta påstod den kände TV- och radio-presentatören Terry Wogan, irländare från Republiken Irland. Man testade honom i ett reportage och han kammade hem nästan full pott. Dessutom påstår många att de hör ganska snart på uttalet av engelskan vilken religion man tillhör, vissa bokstäver uttalas olika av protestanter och katoliker.

Detta var bara lite om det intressanta Nordirland och Belfast. Det finns så mycket mer att berätta om, bl a byggandet av skeppet Titanic, en arbetsplats för protestanter. 

Nordirland och Brexit

Detta skrev jag i augusti 2017. Mina farhågor inför situationen i Nordirland i samband med Brexit. Önskar så att jag hade fel!

Det har ju varit lugnt i Nordirland under några år, men hur kommer det att bli efter Brexit? Ja, detta är något som jag är mycket bekymrad över.

Nordirland tillhör ju UK, som jag förklarat ovan, medan Republiken Irland är ett självständigt land. Så efter Brexit kommer Nordirland att vara utanför EU och Republiken Irland i EU.

Under tiden för The Troubles, som jag skrivit om ovan, var gränsen definitiv mellan de två länderna och mycket tungt beväpnad med barska gränsvakter. Idag är gränsen öppen. Det enda man ser när man åker motorvägen mellan Dublin och Belfast är en liten skylt där det står välkommen till Nordirland, så liten att man lätt kan missa den. Hur man kan se vilket land man är i, är att fartbegränsningarna går från kilometer, som används i Republiken Irland, till miles, som används i UK och att priserna på bensin ändras från Euro, som används i Republiken Irland, till Pund, som används i Nordirland.

Men hur kommer det att bli efter Brexit? En gräns med passkontroll igen? Beväpnade gränsvakter? Ja, ingen vet. Det där hade man liksom glömt bort i diskussionerna ang Brexit!!!!

Eller kommer det att bli så att passkontrollen kommer att bli inom UK, mellan Nordirland och Storbritannien? Detta vore ju också helknasigt att ha en passkontroll inom ett land!

Som ni redan vet är jag stor motståndare till Brexit och har undvikit att skriva alltför mycket kring detta, för att jag helt enkelt tycker att det är så jobbigt och inte orkat, men i detta sammanhand kan man liksom inte undvika detta.

Hur man än vänder och vrider på det kommer det att bli stora problem. Bara framtiden kan utvisa hur det blir!

Nordirland idag

Som ni sett i svensk media är det oroligheter i Nordirland igen, vilket jag befarade i mitt inlägg från 2017.

De som protesterar mest nu är främst protestanterna. De största anledningarna till protesterna den tullgräns man satt i Irländska sjön mellan Nordirland och GB, alltså mellan olika delar av UK. En annan anledning är att polisen inte stoppade en stor begravning av en IRA-medlem där massor av människor medverkade, bl a högt uppsatta politiker inom det katolska partiet Sinn Féin med anknytning till IRA, trots covid-regler. Fredsmuren i Belfast, som jag skrev om ovan, har också tvingats att stänga då och då.

Däremot finns det ingen markant landgräns mellan Republiken Irland och Nordirland, den är fortfarande öppen.

Jag är så ledsen över denna situation som nu på nytt uppstått i Nordirland igen och tänker på mina vänner där, som fått stått ut så länge med The Troubles och så börjar det igen.

Mer att läsa:

Här finns en länk till bloggen Bara Brittiskt, som också skrivit ett mycket bra inlägg om Nordirland, mycket läsvärt.

Prins Philip

Att prins Philip är död har väl inte undgått många, så det skriver jag inget om. Det har tjatats om detta på Tv och i radio i flera dagar, så för mig är ämnet uttjatat.

På lördag kommer om de nya covid-reglerna som införts och kommer att införas i Wales. Tills dess ha det bra!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

59 kommentarer till NORDIRLAND med BELFAST och oroligheterna där

 1. Madame skriver:

  Godmorgen Lena
  Det er skærmende at læse om Nordirlands historie. Tak fordi du fortæller det så fint – nu forstår jeg bedre.
  Ha’ det godt

  • Lena i Wales skriver:

   Godmorgon!
   I svensk media har situationen i Nordirland varit väldigt vinklad, kanske på samma sätt i Danmark, eftersom de troligen får informationen från samma håll. Jag ser situationen lite annorlunda.
   Ha det gott!

 2. Therese Bjärstig skriver:

  Så tråkigt att oroligheter och konflikter blossat upp igen, vi var faktiskt med jobbet till Irland/Belfast för några år sedan för att ta del av historien men också besöka kollegor som forskar kring den typen av frågor. Önskar dig en fin onsdag, här i norr kom mer snö (igen) och våren tog paus, dessutom har alla tursitande/semestrande/fjällfirare åkt, så nu stiger covidtalen i höjden igen… Men väljer att se det positiva, som sagt onsdag och det närmar sig helg! Ha en fortsatt fin vecka!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad trevligt att du besöka både Irland och Belfast. Då har du säkert fått en annan bild av läget än den media ger. Allt kommer inte fram.
   Vad tråkigt att våren tagit en paus. Snö, det var vad ni verkligen inte behövde.
   Så hemskt att covidtalen stiger, så onödigt.
   Ja, vi måste försöka vara positiva, så ha en härligt dag!

 3. Märtha skriver:

  Det var inga trevliga saker du berättar om! Kan tyvärr bara meddela att media är likadana här. Rapporteringen är smal, det är svårt att få utrymme för alla vinklar i tidningar/TV/radio. Visst har jag hört om Brexit-besvärligheterna på Irland, ägnat konstigheterna någon tanke, men inte desto mera.### Smittotalen i covid-19 går upp och ner, nu är vi inne i 2-300 nya smittfall per dag (på knappt 5,5 miljoner invånare), från över 500 i början av månaden. Hoppas på en friare sommar! På basen av rhododendronknopparna är ni en dryg månad före oss i våren! Nu, klockan 10, har vi endast +3 grader. Ha en bra dag!

  • Lena i Wales skriver:

   Bra, fast också tråkigt, att media är samma i Sverige som i Finland. Ingen lätt situation där.
   Hoppas att smittotalen inte går upp mer, så hemskt för så många.
   Vi hoppas på en bättre sommar.
   Sol och 5 grader här på morgonen. Du ligger ju 2 timmar före mig. Så klockan är 20 i 9 här nu och det blir säkert varmare här framåt dagen.
   Ha det bra!

 4. Jag tror inte att man kan förstå hur det här mellan England och Nordirland fungerar om man inte är personligen berörd av det. Har goda vänner vars vuxna barn är gifta och bor i Irland, men inte ens dom förstår hur det kan vara så idiotiskt.
  Det där med att känna igen folk tycker jag däremot inte är så konstigt. Förmodligen så syns det vilka som är lite fattigare – och det är väl för det mesta katolikerna. Jag brukar göra det när det gäller gutar – alltså dom ”riktiga” gotlänningarna. Vi bor ju på en ö och det har väl kanske bidragit till ett visst mått av inavel under forntiden, så vissa anletsdrag är ganska distinkta.
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   En himla röra här och varken lätt för Nordirland eller Irland. Inte lätt att förklara heller.
   Intressant om hur du vet var folk kommer från på ön, om de är ”riktiga” gotlänningar eller inte. Jag tror också att det är modet som inverkar på Irland.
   Kram!

 5. Thalassa skriver:

  Mycket intressant och insiktsfullt inlägg! Ja, vi är många som på mer eller mindre avlägset håll på olika sätt följt detta. Just Londonderry blev ”plötsligt” ett ständigt förekommande ortsnamn i nyheterna när jag gick i gymnasiet. Genom alla tider har tyvärr religionen ställt till med, eller bidragit till, hemska oroligheter, krig och förföljelser.
  Jag har nog, trots min uppväxt i Kiruna, varit rätt omedveten om samernas problem – kanske delvis för att ingen i min närmaste omgivning jagade och fiskade i kirunafjällen. Vi hade alltid någon/några kompisar från samefamiljer i klassen eller kompiskretsen och det var inget vi reflekterade över. De tillhörde dock oftast inte renskötande familjer. Självklart fanns problemen då, men mer och mer har ju kommit fram i ljuset för allmänheten på senare tid.
  Här skiner solen på glittrande havsvik nu. Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack.
   När jag hör Londonderry ser jag direkt från vilken sida informationen kommit från och kan se vinkeln av informationen. Oftast kom infon till Sverige från en engelska sidan. Intressant att du nämnde detta.
   Intressant att du skriver om din uppväxt i Kiruna och hur du ser/såg på situationen. Det är sådan här insider information som vi behöver mer av.
   Sol här också och just nu 5 grader, men det är tidigt på morgonen här fortfarande.
   Ha det bra!

 6. Blomsterbönan skriver:

  Det känns som att engelsmännen alltid hållit på och bråkat och inte bara i Nordirland utan i alla delar. Fruktansvärt tråkigt att de aldrig kan få leva i lugn och ro. Jag kommer ihåg en dokumentär som jag såg när jag var runt tjugo, det var nåt av det otäckaste jag sett.

  Idag skiner äntligen solen igen på alla små frusna blommor. Ha en trevlig dag!

  • Lena i Wales skriver:

   Kolonialiseringen och därmed utsugande av andra delar i världen har orsakat mycket elände. Så ser säkert många det i Sverige, medan många fortfarande här ser det som de hjälpt världen och därmed är bäst. Jag har väldigt svårt för denna attityd, mår riktigt illa ibland och Brexit har inte hjälpt till heller.
   Sol här också, men fortfarande lite kallt på morgonen.
   Ha det bra!

 7. Lotten skriver:

  Tack för ditt informativa inlägg! Mycket intressant, visste inte att man gav mark till protestanterna på 1600-talet. Visst är det ju så att när man skrapar litet på mediarapporteringar så finns det fler fakta och annorlunda sanningar som (av olika anledningar) inte rapporteras. Vi har också varit rädda för hur detta ska sluta när man förstod hur Brexit kunde förändra relationerna. En mycket sorlig historia som det är svårt se något bra slut på.
  Ha en bra vårvecka, här skiner solen!
  Anonyma Lotten
  franskafikon.blogspot.com

  • Lena i Wales skriver:

   Engelsmännen har rört till det mycket på Irland genom tiderna.
   Alla kanske inte tycker att jag heller ger en sann bild, men jag vill i alla fall vara en motvikt till det som rapporteras till många länder och ge en annan bild av det hela.
   Jag känner samma som du gör, hur ska det gå? Ser heller ingen lösning på det hela, tyvärr.
   Ha det bra kära Anonyma Lotten!

 8. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Det har ju varit lugnt ett tag, så det är synd att oroligheterna blossat upp igen. Tack för ett intressant inlägg.
  Ha det gott /Marika

  • Lena i Wales skriver:

   Sååååå tråkigt att det blossar upp igen, men det var bara väntat, tyvärr.
   Roligt att du tycker inlägget var intressant, kanske en bra motvikt mot övriga media.
   Ha det bra!

 9. Vi har nyligen (?) besökt Belfast juletid, julmarknad och sånt, blev förvirrad av pengarna, hade fels orts valuta… Här är nätterna minus, blomningen väntar lite.

  • Lena i Wales skriver:

   Det är inte lätt att hålla reda på Irland och Nordirland. Därför ville jag försöka klargöra situationen, du kände ju redan till den genom egen erfarenhet. Inte är det lätt inte.
   VI har haft vissa nätter med 0-gradigt här, men också fina soliga dagar.

 10. Ingrid skriver:

  Så intressant att läsa. Man har ju inte kunnat undgå att höra om förhållandena på Nordirland både då och nu. Det är bra sorgligt att det ska behöva vara på det här sättet. Att det går en mur mellan de fattiga katolska och protestantiska områden i Belfast hade jag ingen aning om. Tänk så hemskt!
  Hoppas att de nya covid-reglerna kommer att innebära något positivt för er del. Här är ökningen skrämmande just nu!
  Kram, Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Så roligt att du finner inlägget intressant.
   Vi minns nog båda rapporteringen när The Troubles från förr och nu är de tillbaka igen, tyvärr.
   Det finns så mycket i frågan om Nordirland som många inte känner till, jag kan heller långt ifrån allt, även om jag är ganska insatt i situationen.
   De nya reglerna är positiva.
   Så hemskt att de ökar hos dig, här minskar det hela tiden, nu i alla fall.
   Kramar!

 11. Karin skriver:

  Intressant och lärorikt inlägg! Så insiktsfullt och kunskapsrikt brukar vi inte få detta problem beskrivet. Svårlöst!

 12. Bara brittiskt skriver:

  Så bra inläggen kompletterar varandra. Du tar bakgrundsgrejer och jag tar Brexit som du är trött på.

 13. Geddfish skriver:

  Först ber jag om ursäkt för fel länk i mitt inlägg, har rättat det nu!
  Irlands historia är ruggig och intressant. Jag var med min makes gamla postkursdeltagare till Dublin ett år (samtidigt som Anna Lindh mördades, så det glömmer jag aldrig) och vi åkte runt lite i bygderna.
  Jag läste på och hade också ett föredrag om Irland, då jag tog gymnasiekompetens i Samhällskunskap. Det mesta är glömt, men nu var det intressant att läsa hos dig. Ja, vilken röra.
  Ha det riktigt bra och vilka underbara rhododendron du kan njuta av nu! Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Ingen fara med länken, skulle bara gärna vilja se inlägget.
   Irland är både vackert och spännande på många sätt. Roligt att du varit där. Jag var i Frankrike hos min väninna när Anna LIndh blev mördad.
   Ingen enkel situation för många på Irland, både historiskt och i nutid. Vet heller inte hur man ska lösa det när man ställt till det så enormt.
   Solen har skinit här, men nu börjar det bli mer molnigt.
   Onsdagskram!

 14. åsa skriver:

  Prins Philips död var väntad och han hade så att säga åldern inne men ändå sorgligt.
  Tänker på att om Drottningen lämnar över kronan till Charles så är ju han redan nu typ pensionär helt otroligt att bli kung efter sin 75års dag… borde bli hans son som tar över kronan efter farmodern.
  Tack för intressant inlägg om situationen på Nordirland och skillnaden mellan UK 🇬🇧 och Storbritannien 🇬🇧 vilket jag faktiskt tänkte var typ samma lika 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, han såg riktigt dålig ut sista gången jag såg honom på Tv.
   Jag tänker som du vad gäller när Elizabeth går bort. Dessutom är han, enl min åsikt, inte lämpad för posten, vilket William är, trevlig, ung och pigg.
   Roligt att du gillade läsningen.
   Ha det bra!

 15. Violen skriver:

  Intressant och lärorikt inlägg!. Tråkigt att en landsdel, Nordirland, ska ses som ett problem. Det är väl en utopi att tro att människor som delar land ska kunna respektera varandra och hålla ihop. Men så här ser det ut dessvärre i flera länder.
  Ha det gott! Hos oss tvekar våren fortfarande men den är på väg. Coronaläget är bedrövligt, ingen ljusning i sikte.

  • Lena i Wales skriver:

   Tack!
   Hela historian med Irland och Nordirland har sköts så dåligt ända från början, så inte konstigt att det inte är någon ordning på det hela, men väldigt sorgligt.
   Vad tråkigt att coronaläget är så dåligt hos er, hemskt.
   Härligt dock att vår är på ingång.
   Ha det bra!

 16. Anni skriver:

  Generationer av ilska och åsikter tvättas inte bort så lätt och det är verkligen sorgligt hur lätt det blossar upp oroligheter – även i områden där det egentligen inte finns anledning till det! Nordirland är verkligen ett sorgebarn, men om det finns någon lösning på problemen som alla skulle bli nöjda med? Nej knappast.
  Vad gäller UK, GB mm så älskar jag den här lilla filmsnutten även om den gjordes före Brexit:

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har sett denna videosnutt förut och den är så himla bra. Precis så rörigt är det, tyvärr.
   Jag tror att Nordirlandfrågan är mycket svår att lösa, vilket jag påpekade redan 2017, så hemskt. Alla bara sopade den under mattan och trodda att den skulle lösas av sig själv.

 17. Eva skriver:

  Verkligen ett intressant och aktuellt inlägg. Irland har alltid fascinerat mig och jag har läst många böcker och sett många filmer vars handlingar utspelar sig där. Naturligtvis har jag också följt händelserna där under hela mitt vuxna liv.
  Är man intresserad att läsa mer om hemskheterna som utspelades under The Troubles kan jag rekommendera Patrick Radden Keefes bok, 2020, Säg inget. Boken är en dokumentär om en 38-årig änka med tio barn som kidnappades och mördades. En fruktansvärd historia. Den ger en inblick i hur oerhört komplicerad och grym konflikten är.
  Insatt som du är är det så intressant det du berättar om bakgrunden och den senaste tidens konflikter och t ex om namnen och språket. Att det skulle bli följder efter Brexit är inget förvånande. Tyvärr håller jag med dig om att vi nog bara sett början.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag kände att jag gärna ville göra en repris av detta ämne nu när det blossat upp igen. Det är så komplext.
   Tack för boktipset, den har jag inte läst.
   För att förstå problemet är det viktigt att gå tillbaka i tiden för att se hur det blev som det blev och då förstår man lättare dagsläget, fast att förstå det helt gör nog ingen.
   Jag försöker se positivt på situationen, men det är verkligen inte lätt. Man har rört till det för mycket redan. Så sorgligt

 18. Barbro S skriver:

  Så vackra rodondendron! Intressant och skrämmande om Nordirland. Som oinsatt tycker man att den biten borde få återgå till Irland, men så enkelt är det väl knappast. Jag har sett en film/serie från Nordirland för inte så länge sen på TV, men minns inte vad den hette. Bra var den i alla fall, visade en hel del på hur komplicerat vardagslivet kunde vara.

  • Lena i Wales skriver:

   Rhododendronen har börjat blomma så fint nu.
   Nordirland är både intressant och skrämmande. Att Nordirland skulle ingå i Irland skulle alla protestanter där gå emot totalt och det skulle ta hus i h-vete. Att ha en gräns inom UK är de också emot. Katolikerna är redan emot att ingå i UK. Så hur kan det lösas? Jag vet i alla fall inte, tyvärr.
   Det finns flera filmer, tänkte jag skulle ta upp några i nästa inlägg.
   Ha det bra!

 19. farfar hebbe skriver:

  Tack för en bra beskrivning av läget Nordirland/England,ingen rolig historia,hoppas verkligen att man kan finna en fredlig lösning på denna konflikt..
  Ja nu är det fart i naturen,flyttfåglarna återkommer landskapet blir allt grönare,även vi människor vaknar till lite extra tror jag..Haé Kram.

 20. Znogge skriver:

  Så tråkigt att konflikten blossar upp igen för det leder inte till något positivt, inte för någon. Själv har jag bara varit i Dublin men det var ett besök som helt klart gav mersmak, när det nu kan bli… Jag kan förstå att du inte orkar skriva så mycket om att prins Philip är död för det har vi verkligen fått till oss av media ändå.

  God onsdagskväll!

 21. mamma C skriver:

  Mycket intressant läsning av en massa tråkigheter som hållit på i all evighets evighet. Man får verkligen hoppas på en fredlig lösning, men det ligger nog långt borta.
  Tack fört titten hos mig så jag hittade hit
  Carin

  • Lena i Wales skriver:

   Välkommen till min blogg! Nya inlägg varje onsdag och lördag.
   Det är en väldigt svår situation med Nordirland, inte lätt att lösa.
   Roligt att ha dig med mig! Välkommen åter!

 22. Vad intressant att höra dina ord om något jag bara läst och sett via press tidigare. Sorgligt och trist att det konflikten blommat upp igen. Betydligt mer trevligt at se din rhododendron redan blomma.

  • Lena i Wales skriver:

   Det är lite skillnad på det jag skriver och det man hör på nyheterna, tyvärr.
   Visst är det tråkigt med oroligheterna, men för mig inte alla oväntat.
   Rhododendronen har börjat komma, det är positivt.

 23. Elisabeth Roth skriver:

  Bra skrivet om nordirland Lena.

  Kram

  Elisabeth

  >

 24. Ditte skriver:

  Har förr ,liksom nu och på avstånd här hemma, följt konflikterna men tycker det är svårt att greppa. Ett stort tack för din utförliga och tydliga beskrivning av vad som hänt och vad som händer. Fortfarande knepigt men absolut mer begripligt.
  Vackert att se din rhododendron. Här får vi vänta ett tag itll.
  Önskar dig en bra fortsatt vecka.

 25. Monica skriver:

  Så bra beskrivet och viktigt. Vi har en äldre vän på Irland som flyttade tillbaka till sitt barndomsland efter Brexitröstning och efter ett långt yrkesliv i UK. Sorgset men han gjorde rätt och är en resvan person och slapp allt brittiskt krångel och Irland är ju så fint och vackert och bra på många sätt. Han förstod som du allt som skulle komma för grannlandet Nordirland och svårigheter. Så skönt att bo i eget land och tillhöra EU. Nu vet väl ingen hur det ska lösas på Nordirland och många dras in i det när det ges tillfällen att härja som kanske inte vet vad för konsekvenser det medför. Och att det är så mycket orättvisor är tragiskt, så mycket fattigdom som ökat genom Brexit också och så många stormrika samtidigt, ja, är ju lika i hela UK.

  Och prins Philip får vila nu från alltihop. Jag tycker det är lite konstigt ändå att Boris är hemma den dagen, kanske ska till puben förstås:-) men som landets ledare, tror lite så att att han är osäker på etiketten, och blir ensam ”okunglig” och att det inte beror på att lämna plats som han säger, han kunde vara nr 30, är ju en del rätt avlägsna släktingar på slutet. Tycker drottningen var klok om klädseln så de inte behöver bråka om den och bli konstig stämning. Sen undrar man hur det ska bli med efterträdare en gång men blir nog Charles även om det blir lite komplicerat med Camilla men då får de tusentals tidningarna mer att skriva om igen.
  Ha det fortsatt bra Lena och fina vårdagar önskas dig.
  ,

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Monica för din kommentar.
   Jag förstår din väns beslut.
   Hur Nordirlandfrågan skulle lösas skulle man gjort innan Brexit. Så typiskt här att bara skjuta det på framtiden och tro att den ska lösa det.
   Jag vågar inte ens tänka på hur det blir när Elizabeth går bort. Charles som kung? Ett skämt? Tyvärr inte.
   Sköt om dig!

 26. Ama de casa skriver:

  Vi besökte Belfast 2012 och förfärades över historien. Så himla trist att det är oroligt igen!

  Ha en fin start på helgen!

 27. Veiken skriver:

  Tack snälla Lena för ett fantastiskt informativt inlägg om Nordirland. Jag känner att jag delvis var färgad av det media har skrivit. Dubbelt så bra att du reder ut denna förfärliga soppa.
  Det är alltid ursprungsbefolkningen som drivs undan. Det har hänt i många länder och världsdelar, tyvärr.
  En liten parantes är att det är meningen att jag ska besöka Belfast i augusti. Vi får se hur det blir med det!
  Ha det fint!

  • Lena i Wales skriver:

   Det gläder mig mycket att du så mitt inlägg som informativt. Lite skillnad mot vad pressen i Sverige tar fram.
   Ja, så tråkigt att ursprungsbefolkningen alltid puttas undan för starkare makter. Kolonisationen har medverkat mycket till detta, tyvärr.
   Belfast är en fantastisk stad att besök, fast inte just nu. Vi får se hur läget är i augusti.
   Ha de gött!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s