IRONBRIDGE och DEN INDUSTRIELLA REVOLUTIONEN i STORBRITANNIEN 1, HUR BÖRJADE DEN?

Äntligen onsdag och ett nytt blogginlägg. Idag början av en serie om den industriella revolutionen i Wales och hela Storbritannien.

Bilderna ovan är från en promenad längs floden Wye igår. Många träd och buskar grönskar. Gillar den stora pilen som står vid bron. I verkligheten är den betydligt ljusare, men lyckades inte få till rätt motljus. Det har varit helt fantastiskt väder hela förra veckan, sol och värme och sittande under parasollen med en pod i örat på eftermiddagarna, men igår kom ett väderomslag, ingen sol och bara 12 grader och så lär det bli de närmaste dagarna också.

Ironbridge och den industriella revolutionen i Storbritannien 1

Denna era varade ca 1760 till 1820 eller 1840 och kom härifrån att spridas över stora delar av världen. Det var en långsam process, hände inte under en dag. Den innebar stora förändringar inom teknologi, ekonomi och sociala livet och människors liv kom att förändras för all framtid.

Bilderna till inlägget nedan är tagna för några år sedan, innan Corona.

Ironbridge, den industriella revolutionens vagga

Ironbridge är en by på ca 2 500 invånare i grevskapet Shropshire i England, nära den walesiska gränsen. Orten brukar kallas för den industriella revolutionens vagga, det var här det ansågs börja…

…bron över floden Severn har givit byn dess namn. Det är en bågbro med ett spann på 30 m. Den invigdes 1781, Västeuropas äldsta järnbro. Arkitekt bakom verket är Thomas Pritchard…

…den byggdes för att transportera järn, kol och kalksten över floden. Brons bågar göts genom att det smälta järnet fick rinna ut i urgröpningar i en sandbädd på marken. 384 ton av järn användes för konstruktionen, samt flera andra komponenter…

…idag är den endast för gående, men…

…fram till 1950 var det en tullbro, alltså man fick betala för att åka eller gå över. Det var olika avgifter för olika fordon, t o m för olika människor, t ex brevbärare, polis och personer tillhörande kungahuset fick passera gratis…

…utsikt åt ena hållet från bron och…

…åt andra hållet.

…redan tidigt byggdes hotell här för gäster till industrierna och för folk som ville se den omtalade bron. Till Ironbridge kom flera kända konstnärer och avbildade den så omtalade bron…

…idag finns i byn flera små vanliga affärer, souvenirbutiker och flera caféer…

…samt många vackra gamla hus.

Idag är byn ett stort turistmål med många museer och tillhör UNESCOs världsarv.

Detta återkommer jag till senare!

Ha det bra och sköt om er!

Detta inlägg publicerades i England, Historia. Bokmärk permalänken.

58 kommentarer till IRONBRIDGE och DEN INDUSTRIELLA REVOLUTIONEN i STORBRITANNIEN 1, HUR BÖRJADE DEN?

 1. Blomsterbönan skriver:

  Dessa brobyggen är makalösa, vare sig de är i sten eller järn. Otroligt vilket arbete! Hur gjorde man det utan maskiner!? Vacker utsikt.

 2. Märtha skriver:

  Såg inlägget först i Facebook och tänkte direkt ”WOW, vilken bro!” Och så kan man ju säga att den är mer än en bro! Och så undrar jag om du har bild på min favoritbjörk, eller är det något annat träd? Betula pendula ‘Youngii’, tårbjörk… Den varianten lär ha uppkommit på de brittiska öarna. Har en liten, drömmen är att den skall bli som en koja – men det lär ta så lång tid att jag inte hinner uppleva det… Ha en bra dag! Kyligt här, just nu (10 på förmiddagen) +4,5…

  • Lena i Wales skriver:

   Det är något knepigt som hänt med det kommentarsfält jag svarar i. Kan inte se vad jag skrivit förrän jag publixerar det. Så svaret blir kort.
   Vilket träd menar du?
   Regn och bara 4 grader här.
   Önskar dig en fin dag!

   • Märtha skriver:

    Hej igen! Trädet på bild nummer fyra. Tyvärr kan jag inte se stammen, men jag hoppas ju att det är en tårbjörk! Det finns ju en hel del träd som hänger så där, men… Dina wordpress-problem är visst över nu? Vi har 15 grader, tror inte mina ögon! Jag skulle gå ut för några timmar sen – det kom snö. Efter att solen brassat på en stund kom det hagel. Tog mig an ett stort och tungt jobb här inne, och nu… Vet inte om jag orkar med utearbete, men…

 3. Tove Elisabeth Olberg skriver:

  Äntligen skriver du, en positiv inbjudan!
  Meningen ”det kom att förändra människans liv”, är på något vis tidlös fast ändå inte. Var tid har sitt…. 80 år då från början till slut. De lät det smälta järnet rinna ut och på så vis få brofäste … och bron skapar nya vägar …
  Så många faktorer som spelar in …
  Tack för härliga bilder igen Lena !
  Allt gott!

 4. Ingrid skriver:

  Tänk så grönt ni redan har! Fast det börjar minsann grönska här också, även om det går långsamt. Ironbridge ser ut att vara en väldigt intressant plats med den fantastiska brön. Inte att undra på att det drar turister till orten.
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

 5. Geddfish skriver:

  Broar, det är en av de saker som jag älskar. Riktigt gamla stenbroar med valv. Och den här då, helt fantastisk! Förstår att det är ett besöksmål.
  Jag såg ju ditt parasoll – och även dig i solglasögon – i måndags, även här var det soligt då, eller ja, sol har vi en del men kylan, det är inget vidare.
  Önskar dig en fin onsdag och kramkram!

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är broar av olika slag fascinerande och vackra, egna konstverk.
   Helt annat väder idag mot när du såg mig i måndags, regn och bara 7 grader, håller mig
   inne.
   Onsdagskramar!

 6. Thalassa skriver:

  Något galet här. Ser halva ordet. Kan inte flytta, ändra storlek el dyl. Likadant efter omstart. Fel hos mig eller WordPress. Försöker igen senare.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har haft samma problem. Sett bara halva bokstäverna. Något konstigt med wordpress,
   tror jag. Gäller både när jag svarar på kommentarer här hos mig och skriver kommentarer
   till andra med wordpress.
   Det finns en liten ruta högst upp till höger, då du trycker på den kan du förstora rutan. Prova!

 7. Lisa skriver:

  Intressant som vanligt👍👌. Vi väntar mer snöblandat regn ikväll o natt😢. Gjorde ett arbete i skolan en gång i tiden om den industriella revolution. Ska bli kul att läsa vidare i dina texter🤗💕

 8. Tina skriver:

  Så spännande, tack för att du delar din kunskap! Är pepp inför våren då vi ska arrangera en tågresa till York & Wales. Mest ser jag fram emot Snowdonia 🤗 Har du åkt tåget där? Om så, är det en fin tågresa?

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Tina!
   Funkar det att komma hit med en grupp nu till våren?
   Jag har varit på Snowdonia många, många gånger, jättefint. Har skrivit om det på bloggen,
   gå in på sökrutan, du finner massor om Snowdon och omgivning där.
   Ha det bra!

 9. mysigt pittoreskt ställe, broar är vackra, ha en bra dag.

 10. Znogge skriver:

  Vilket intressant inlägg och jag ser verkligen fram emot att läsa mer om detta. I dag ser byn väldigt idyllisk ut. Kan tänka mig att bron har lockat många besökare för den ser väldigt vacker ut och läget med.

  Ha en bra onsdag!

 11. Marit skriver:

  Så vakker bro du viser i dag, og det er så fint med bilder fra elven. 11 grader her også i dag.
  Ha det godt!

 12. farfar hebbe skriver:

  Det var ett trevligt inlägg om industrialismen och en vacker by..Jag trodde att det startade med textilindustrin i Storbritannien.Under 1700-talet..Ja det finns hur mycket musik som helst att gräva i,jag gräver ju helst i Countryhögen,så jag lär också..Haé Kram.

 13. Madame skriver:

  Spændende at læse om den industrielle revolution og dejlige billeder: Ønsker dig en fin dag

 14. Anita skriver:

  Den här ser jag verkligen fram mot att få följa. Vilken bro! Och det var intressant att läsa hur man gjorde när man konstruerade den. Fantastiskt. Förstår att byn är ett turistmål och jag skulle själv inte ha något emot att besöka den.
  Det verkar som om ni fått lite samma vädertyp som vi haft ett bra tag här. Idag blåser det i varje fall inte lika kyliga vindar men det är å andra sidan då mulet istället.
  Såg att du och flera haft problem att kommentera på WP. Är det via datorn eller är det via mobilen? Jag jobbar bara från datorn och jag har inte märkt några problem. Hoppas det löser sig.

  Kram och fortsatt fin vecka till dig!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det kommer mer från den industriella revolutionen här.
   Bron är speciell, även i nutid.
   Idag regn, blåst och allmänt tråkigt väder. Har varit en dag inomhus.
   Jag kommenterar alltid på datorn. Har nu lyckats öppna hela fältet via en liten ruta upp till höger på svarskommentarsfältet. Så det funkar, men fler har haft problem och jag har haft problem hos flera. Konstigt.
   Kram och sköt om dig!

   • Anita skriver:

    Hm, en liten ruta upp till höger på kommentarsfältet. Det har inte jag någon. Undrar om det är en ändring dom gjort som inte slagit igenom hos alla ännu. Men då är jag i varje fall förvarnad så jag vet hur jag ska göra när det händer hos mig.
    Mulet här idag men inget regn ännu. Ha en fin dag!
    Kram

   • Lena i Wales skriver:

    Genom att dra musen över den rutan kan man förstora kommentarsfältet. Mycket konstigt.
    Lite sol här idag, blandat med moln.
    Kram!

 15. Violen skriver:

  Intressant inlägg! Och vilka mäktiga broar, de är verkligen imponerande.
  Så skönt att ni har kunnat njuta av sol och vårvärme, det piggar upp tillvaron. Vi har haft blåst och kyligt väder men det är bara att gilla läget. Men det grönskar ute och det finns en hel del blommande växter.
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Det verkar vara många som, liksom jag, är intresserade av historia.
   Bron är mäktig och var roligt att få se den i verkligheten.
   Idag har vi ert väder, regn, blåst och kallt. Har varit en innedag.
   Ha det bra!

 16. Helena skriver:

  Gamla broar och hur man lyckades bygga dem är fascinerande! Byn Ironbridge ser ut som ett trevligt ställe att besöka. Ha det så gott!

 17. Ditte skriver:

  Är så förtjust i både gamla och nya broar och deras konstruktioner.
  Tack för en fin och generös repetition av den industriella revolutionen. En del mindes jag, en del kände jag igen när jag läste och åter annat visst jag inte.
  Och dina bilder är fina illustrationer
  Ha det gott!

 18. Anni skriver:

  Vilken vacker bro! Jag älskar fackverksbroar, men den här var lite annorlunda. Förstår att det både var och är en sevärdhet. Får lägga in den på min lista över platser jag ännu inte besökt.
  Nog tänker jag på Storbritannien när jag tänker på den industriella revolutionen, tänk så otroligt mycket den har betytt! Den här bloggserien blir kul att följa.
  Kram ❤

  • Lena i Wales skriver:

   Orten och hela området runt är värt ett besök. Mer kommer senare.
   Fantastiskt vad man kunde på denna tid och vad det betytt för framtiden.
   Idag verkar det bara gå bakåt här, tyvärr. Svår tid.
   Kram!

 19. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Intressant läsning och vackra bilder. Bron är fin och undrar precis som alla andra hur klarade man av att bygga så stort utan alla maskiner och teknisk hjälp som man har i vår tid. Byn är vacker med de fina stenhusen, och det är grönt och lummigt. Så fint.
  Ha det gott /Kram Marika

 20. mamma C skriver:

  Tack för det intressanta inlägget och jag ser fram emot att få läsa mer om detta.
  Vackert som bara den är det med.
  Ha en bra torsdag.
  Carin

 21. Thalassa skriver:

  Nu har jag glömt bort vad jag skrev i mitt inlägg förutom, som nästan alla andra, att det var intressant och en mycket vacker bro.
  Problemet med kommentarsfältet kunde jag inte lösa med hjälp av ditt tips – fick aldrig fram något kryss. MEN när jag bytte webb-läsare var det inga problem. Det var Chrome som trasslade. Kom problemfritt rätt med både Safari och Explorer. Har hänt förr, i andra sammanhang, men det hade jag förstås glömt. Kan kanske vara bra att veta för någon om det händer igen…

  • Lena i Wales skriver:

   Bron är så vacker och fantastiskt hur man kunde bygga den, vilken ingenjörskonst.
   Lurigt med kommentarsfältet. Jag är troligen på chrome, fast vet inte riktigt, har lite svårt med tekniken. Ska kolla upp lite. Tack för tipset!

 22. Jag älskade historia i skolan. Vilken tur jag har som stött på en Fröken i Wales. Så många fina foton fick jag inte se i skolan. Bara det inte finns någon hållhake. Ett maffigt bloggprov som väntar runt hörnet. 😉
  Men fröken ska inte gnälla över endast + 12 grader. Vi har inte haft tvåsiffrigt sedan i tisdags i förra veckan. Då gick jag i kortarmat. Sedan var det fram med hela vinterkollektionen igen.
  ”Vaggan” Ironbridge var kul att få se och läsa om. Väntar på fortsättningen.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag älskade också historia i skolan. Vilken tur att jag stötte på en Herre på Gotland, vilken
   också skriver om den gotländska historian.
   Okej, 12 grader kanske inte är så kallt, men regn här gör det ruggigt och kylan går genom
   märg och ben. Skillnad mot att sitta under ett parasoll och njuta.
   Fortsättning följer!

 23. åsa skriver:

  Ingenjörskonst och grönt…

 24. Ama de casa skriver:

  Vilken otroligt vacker bro! Jag älskar broar, ja dom flesta i alla fall. Vissa är direkt superfula 😀

  Ha en härlig valborgsmässoafton!

 25. wiolettan skriver:

  Vackra bilder och så trevligt att få se dom. Riktigt tjusiga natur vyer är med också. Pilen är ju enormt stor.
  Vilken häftig bro, den fastnade jag för på en gång.
  Intressant att få ta del av alla dessa fakta och samtidigt se bilderna. Tack!
  Trevlig helg.
  Kram!

 26. skogsnuvan skriver:

  Tänk så fint grönt du har det. Jag längtar efter grönt men kylan verkar aldrig ge med sig. Det är minusgrader varje natt och snön vill inte gå bort. Idag saknar jag majbrasan som brukar vara i byn med sång och varmkorv och lotterier och framför allt umgänge med folk man inte träffat på ett tag. Den här pandemin börjar kännas väldigt jobbig nu. Jag är rätt förtjust i broar egentligen nu när du visar dom där fina som ni har där. Det är ju lite speciella också och fint gjorda.

  • Lena i Wales skriver:

   Det har varit en väldigt långdragen vinter för dig detta år, förstår din längtan till vår och grönska.
   Jag tror att vi är många som känner som du med denna pandemin, himla jobbigt.
   Skön 1:a maj!

 27. Pingback: DEN INDUSTRIELLA REVOLUTIONEN I STORBRITANNIEN 3, social förändring och TRÄDGÅRDSBILDER | Lena i Wales och Spanien

 28. Pingback: WALES – DEN INDUSTRIELLA REVOLUTIONEN 4, Darby Houses | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s