MORDEN på KUSTVÄGEN på SVT PLAY och VAL TILL PARLAMENTET I WALES 2021

Onsdag och bloggdags! Idag om en walesisk TV-serie som visas på SVT play och om parlamentsvalet i Wales, men först lite allmänt.

Vädret har varit blandat här de senaste dagarna, lite sol, mycket moln och regnskurar, men inte riktigt kallt, mellan 10 till 12 grader.

I fredags fick jag den goda idén att åka ner till min stad Monmouth, bara för att komma ut lite och röra på mig. Tog en promenad i utkanten av staden och tittade på fina trädgårdar och de vackra fruktträden i blom. Det jag tyvärr hade glömt var att det var…

…bin day, alltså alla påsar till återvinning på gatorna. Det som ska återvinnas lägger man i plastpåsar och ställer på trottoaren. Plastpåsar? Ja, i plastpåsar. Hur tänker man då? Det har jag också frågat på kommunkontoret, svaret blev att de kan återvinnas. Längre lär jag nog inte komma i miljötänkandet här, om det nu finns.

Jag vet att jag inte borde irritera mig över hur fult det ser ut på gatorna dessa dagar, men kan inte låta bli. Ingen fröjd att gå på stan.

Morden vid Kustvägen – Pembrokeshire Murders

Denna walesiska serie verkar har blivit populär i Sverige nu. Den visas på Svt play.

Det är alltid roligt när Wales uppmärksammas i media, även om det i detta fall gäller mord. Serien av tre avsnitt är baserat på ett verkligt fall i grevskapet Pembrokeshire i södra Wales. Den har visats här i UK på ITV, ungefär motsvarande TV4 i Sverige. Jag såg den här när den kom ut i januari i år och gillade den. Naturligtvis är historian bra, men ibland får man även se lite av landskapet där det utspelas. Kolla på den och tänk på mig!

Parlamentsval i Wales

I förra veckan var det val till parlamentet i Wales, men först lite om de olika parlamenten inom UK. Jag har skrivit om det tidigare, så minns du detta, så hoppa över det och gå vidare ner till dagsläget, annars är det bra att läsa detta för att förstå situationen.

Det är ju lite krångligt det där med att Wales är ett eget land, men på samma gång inte, utan tillhör UK.
Varje land i UK har sina egna parlament, utan England som inte har något eget, utan bara är representerade i Westminster i London tillsammans med de övriga länderna. Däremot är ju England befolkningsmässigt i så stor majoritet jämfört med de övriga, så i Westminster bestäms ändå det mesta av England, men inte allt. Detta är omdebatterat!


Skottland har sitt parlament i Edinburgh, vilket jag passerat så många gånger och vet att jag tagit bild på, men kan inte hitta dem bland alla mina bilder, tyvärr…

…Stormont i Belfast i Nordirland och…

…Senedd i Cardiff i Wales.


Stora internationella frågor, försvar m m bestäms i Westminster, medan andra mer lokala frågor bestäms i resp lands parlament. Vad som ska bestämmas var är också ständigt debatterat!

Val till parlamentet i Wales 6 maj 2021


National Assembly for Wales medlemmar väljs på en 4-års period, är 60 till antalet och kallas Assembly Members, AM. Till skillnad från de i Westminster som kallas Member of Parliament, MP. Statsministern i UK kallas Prime Minister (Boris Johnson), medan dess motsvarighet i det walesiska parlamentet kallas First Minister (Mark Drakeford).

Församlingen skapades 1998, men lagstiftande makt fick de först 2006.

Valresultat

Labour, motsvarighet till Socialdemokraterna, under ledning av First Minister Mark Drakeford, 30 platser.

Plaid Cymru, nationellt walesiskt parti, 13 platser (-1 plats).

Conservatives, de konservativa, 16 platser (+2 platser).

Liberal Democrats, 1 plats (-1plats).

Labour har sedan 22 år varit i ledning, antingen ensamma eller i koalition. Mark Drakeford kommer att sitta kvar som First Minister, men inte i en koalition, utan försöka styra med hjälp av de andra partierna i individuella frågor.

Samma dag som man röstade till det walesiska parlamentet röstade man även i Skottland, vilket tagits upp mycket i svenska media. Däremot var det inga parlamentsval i England eller Nordirland. Däremot val av lokala borgmäster m m i de olika länderna.

Genom de olika valen som varit här och där, kan man bl a dra slutsatsen att de sittande partierna har gjort bra ifrån sig och många drar därav slutsatsen att man lyckats bra i covid-tider med vaccinering, lockdown och låga siffror av smitta idag.

Kristi himmelfärd

I Sverige firas ju Kristi himmelsfärd imorgon torsdag, med en röd dag. Här i Wales uppmärksammas det inte alla, är bara en helt vanlig dag.

Trevlig helg till er alla!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

55 kommentarer till MORDEN på KUSTVÄGEN på SVT PLAY och VAL TILL PARLAMENTET I WALES 2021

 1. Helena skriver:

  Morden vid kustvägen tittar vi på. Bra! Jag håller med dig, det ser inget vidare ut med alla plastpåsar efter gatorna. Hackar inte fåglarna sönder dem? Ha det så gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Så roligt att du tittar på denna walesiska serie och dessutom gillar den.
   Ser inte roligt ut. Ibland hackar fåglar sönder påsarna och ibland öppnar andra djur dem
   också.
   Ha det bra!

 2. Madame skriver:

  Godmorgen Lena
  Det er et fremmedartet syn at se de mange skraldeposer sat ud på vejen. 
  Jeg ville gerne kunne se den walisiske tv-serie, der vises på SVT. Men her kan vi kun se det, når det bliver sendt.  
  Ja, det er sjovt, at Wales er et selvstændigt land, men samtidig tilhører  UK.
  Ha’ det godt 

 3. Marit skriver:

  Jeg glemte å skrive navnet mitt, så da står min epostadresse synlig. Får du endret det, Lena?

  • Lena i Wales skriver:

   Jag undrade först vem det var eftersom jag fick godkänna kommentaren, men såg att det
   var du. Jag har tagit bort kommentaren, inte för att jag inte vill ha dina kommentarer, för det
   vill jag gärna, men nu syns inte din mailadress längre. Är det okej?

   • Marit skriver:

    Ja, det er helt ok! Det var min feil for jeg glemte å skrive navnet mitt. Jeg ble litt forbauset over at den likevel ble postet for da sto jo bare eposten min der. Men det ordnet seg, og da er jo alt bra! 🙂
    Det har vært mye regn her også i det siste, men det var så tørt her før at det var jo bra at vi fikk regn.
    Her i Norge er det også en rød dag i morgen, akkurat som i Sverige.
    Vi har til og med en rød dag på mandag for da er det 17. mai 🙂
    Ha det godt!

   • Lena i Wales skriver:

    Skönt att jag gjorde rätt.
    Trevlig helg!

 4. Märtha skriver:

  ”Morden vid Kustvägen” har inte nått Finland, vad jag vet. SVTplay kan vi inte se. När jag såg reklam om programmet i svt hajade jag till: I Finland har vi den gamla historiska vägen Kungsvägen som går från Åbo till Viborg. Innan den började lanseras som ett historiskt turistobjekt påstod historikerna att den bör heta (Stora) Kustvägen… Men serien är alltså inte från Finland…### UK är en komplicerad historia, det lärde man sig i två meningar i skolan, men nu är allt mycket mera intressant, tack vare bloggen! Tack för det, Lena!

  • Lena i Wales skriver:

   Så dumt det där att man inte kan se alla program utomlands. Vi kan se SVT här, men det
   är en speciell sida man betalar för.
   UK är mycket komplicerat på många sätt och vis. Roligt att du känner att du får lite mer kunskap genom min blogg! Det gör mig glad!
   Ha det bra!

 5. Lena i Wales skriver:

  Vissa saker är lika i Sverige och Norge, vissa olika.
  Det händer mycket här och är ganska rörigt nu, eller snarare alltid rörigt här.
  Ha det godt!

 6. Härligt med all blomning. Morden vid Kustvägen var riktigt bra serie, läskigt när sånt händer, Belfast har vi besökt, ha en bra dag, nu ska jag till gymmet, sen ska jag hämta barnbarn på förskolan.

 7. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Har inte sett serien men tack för tipset, ser att den går att se på SVT Play. Sparar det till en regnig dag. Intressant med politik, och lite annorlunda mot hur vi har det.
  Sophanteringen är också speciell, jämfört med hur vi har det, men vi har miljöstationer som inte alltid ser så trevliga ut heller. Det krävs att folk sköter om det på ett bra sätt och inte ställer saker utanför.
  Nu har våren och värmen kommit till oss. Så skönt.
  Ha det gott /Marika

  • Lena i Wales skriver:

   Serien är bra, men för mig betyder det mest att den är från Wales och man emellanåt ser
   lite av landskapet, ett bra regnigdagprojekt.
   Det skiljer sig enormt mycket politiskt här.
   Det är fantastisk service att de hämtar återvinning här, men inte roligt hur det ser ut.
   Wow, vad glad jag blir att ni fått bra väder i Sverige, ni har fått vänta så länge.
   Trevlig helg!

 8. Geddfish skriver:

  Jag har både hört dig berätta och läst det du skrivit men politik och historia är svårt. Men du är duktig på detta 😀
  Skräp utefter vägar, trottoarer och i skogar, det är jag allergisk mot. Så fruktansvärt fult, även om det ligger återbruk i dem.
  Idag hoppas jag på lite bättre väder än i går!
  Ha en fin dag och onsdagskram!

 9. Eftersom vi endast har mobilt bredband, så har vi inte play inkopplat till TV´n och Role vägrar att titta på datorn – i nästan alla sammanhang. Alltså får vi hoppas att dom visar serien i nån vanlig kanal.
  Här har också en del träd börjat blomma, så jag ska ut i ”parken” lite senare och ta lite bilder. Först ska vi ära lunch, sen ska jag klippa lite torrt i ”förträdgården” – sen hoppas jag att det fortfarande är kanonväder….. 🙂
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Jag vet inte riktigt hur det funkar på SVT. Trodde bara att program först visas på de vanliga kanalerna på vissa tider och sedan på Play,men så verkar det inte vara.
   Hoppas verkligen att du fick en fin dag i trädgården. Bra väder är ni verkligen värda.
   Kram!

 10. Visserligen är min gubbe rolig ibland, men han heter faktiskt Ronald och kallas Rolle – inte som jag skrev i mitt inlägg…..
  Susie

 11. mamma C skriver:

  Ingen vacker syn med alla plastpåsar på trottoaren.
  Här har vädret blivit till det bättre nu och man bara njuter.
  Serien är inget som vi sett så tack för tipset.
  Ha en fortsatt bra onsdag och tack för lite mer historia.
  Carin

  • Lena i Wales skriver:

   Nej, ser inte roligt ut. Borde inte irritera mig, men gör det i alla fall.
   Låter härligt med sol och fint väder, njut!
   Tack för din fina kommentar och skön afton!

 12. Violen skriver:

  Tack för tipset, den serien ska vi kolla! Vi är dåliga TV-tittare, tycker det mesta är skråp.
  Visst är det trist med en massa färgglada plastpåsar på trottoarerna men det går nog inte att stångas mot övermakten.
  Ha det gott! Nu har vi äntligen fått lite värme och växtligheten fullkomligt exploderar.

  • Lena i Wales skriver:

   Serien är lite mörk och våldsam, men värd att se för att den kommer från Wales.
   Hade jag varit yngre hade jag nog stångats mer, har stångat färdigt, nästan😉.
   Så skönt att ni äntligen fått vår och varmt väder, jag gläds !

 13. Blomsterbönan skriver:

  Det var så det hela började, jag tittade in på din blogg för snart ett år sedan, såg en massa sopor i ett inlägg och tänkte ”Aaaah, trevligt, den här bloggen vill jag följa!” 😂

  Jag tänker att folk lägger ut en buffé åt råttor och andra skadedjur, sen är det jäkligt fult och och tänker också att miljötänkandet tar stopp där. När vi är på Gran Canaria i vår lägenhet så sätter jag igång att sortera flaskor och burkar för sig, metall för sig osv. Sen kommer jag på att det inte är pant och att allt åker ner i samma container utanför. Det är frustrerande!

  Jag har inte sett serien men har blitt tipsad så jag ska göra det.

  Nu är jag ledig fyra dagar, fantastiskt! Trevlig himmelsfärd!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad kul att du kom in just då och tyckte det verkade kul att se mer. Jag är så glad att ha dig
   med mig.
   Här har vi heller ingen pant på flaskor och burkar, men källsortering. Samma gäller i
   Andalucía. Olika inom Spanien också.
   Du får tänka på mig lite extra när du ser serien.
   Njuta av ledigheten!

 14. wiolettan skriver:

  Då har vi haft det varmare här, cirka 20 plusgrader och solen högt på en blå himmel. Förstår att det är trevligt att komma ut och se sig omkring ibland.
  Så märkligt med detta med soppåsarna, ja det är märkligt för mig men tydligen vanligt i Wales, vilket system jag inte kände till. Håller med dig om att det syns fult ut. Vi går ju till återvinnings stationer och det tycker jag känns bättre.
  Lärorikt om parlamentsval, intressant.
  Trevlig onsdagskväll.
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Så skönt att ni äntligen fått vår och värme!
   Jag kan aldrig acceptera dessa sopor i plastpåsar utanför husen, tyvärr, men här är det helt
   naturligt att det ser så skräpigt ut, ingen bryr sig.
   Kramar och trevlig helgdag!

 15. Znogge skriver:

  Det ser verkligen inte roligt ut alls med alla soppåsarna. Själv blir jag lite förvånad över att systemet fungerar. Tänker att fåglar och andra djur skulle ge sig på påsarna och sprida innehållet över gatorna… Kanske är det dags att införa återvinningsstationer i Wales? Bara en tanke…

  Då har vi haft varmare här några dagar även om den utlovade sommarvärmen uteblev.

  God onsdagskväll!

  • Lena i Wales skriver:

   Detta är bara återvinning, men så sker även med vanliga sopor. och visst händer det att
   djur öppnar dem och sprider ut dem, men ingen bryr sig.
   Vi har återvinningsstationer här, men de funkar inte alls i alla fall inte i min stad, tyvärr.
   Skönt att ni äntligen fått värme!
   Trevlig helgtorsdag!

 16. skåningen skriver:

  Hjul var väl en av människans första uppfinning!
  Kram!

 17. Inger Hansson skriver:

  Intressant om de olika valen. Min sambo har tittat på den där TV-serien och blev nog lite sugen på Wales…

 18. Ingrid skriver:

  Jag ser serien på tv och tänker på dig må du tro! Serien är riktigt bra och det är fina miljöskildringar från Pembrokeshire.
  Ha en skön helg!
  För du firar väl i morgon även om inte walesarna gör det?
  Kram, Ingrid

 19. farfar hebbe skriver:

  Men du,detta system med återvinningspåsarna,det var en riktigt dålig lösning tycker jag…Den serien har jag inte sett,jag är dålig på att följa serier..Den jag sett ibland är Morden i Midsummer..Hoppas du får en fin ”Flygardag” i morgon..Haé Kram.

 20. Morden i Midsummer har vi sett men…morden vid kustvägen har jag helt missat – vilken kanal kan den gå på – vi har bara de vanliga +numera netflix. Men jag kan mycket väl ha bommat det ändå. Kul med tips ändå!
  Även om Ni inte firar Kr. Himm. – ha en fin fortsatt vecka!
  //LEna

 21. Ditte skriver:

  Verkligen trist med dessa soppåsar och de lockar ju också råttor till sig. Kunde man inte ha containrar att lägga påsarna i och som i sin tur töms. En tanke…
  Tack tipset om tv- serien. Ska absolut titta efter den och på den. Bra att den går på Play för då kan man se när som.
  Knepigt med de olika valen. Har lite följt det i Skottland men svårt att få kläm på.
  Här i Stockholm har vi sedan i tisdags haft ljuvligt försommarväder med temperaturer runt +24 i skuggan. Men regn väntas.
  Önskar dig en fin helg.

  • Lena i Wales skriver:

   Instämmer med dig. Jag har föreslagit samma med container. Var ska man ställa dem? blir svaret. I Spanien gräver man ju ner dem i gatan. Här bryr sig tyvärr ingen, det är så mycket skräp runt omkring här ändå.
   Många gillar serien och speciellt de som läser min blogg.
   En röra politiskt också.
   Har hört om ert fina väder, njut! Idag molnigt och dimmigt här.
   Skön fredag!

 22. Lotten skriver:

  Tack för tipset om tv-serien. Utbudet är så stort att man missar en hel del som är bra. Igår betade vi av filmen Downton Abbey, härligt med alla karaktärerna men kanske att den har gjort sitt nu.
  Ha en fin helg!
  Anonyma Lotten
  franskafikon.blogspot.com

 23. Ama de casa skriver:

  Bra med återvinning, men ibland undrar man verkligen hur dom tänker…

  Ha en fin start på helgen!

 24. Denna serie har vi inte sett, ser en annan kriminalserie från Wales då och då. Den är lite mörk och tung så det blir bara när vi orkar. Bin day var ju inte det mest smickrande, fel dag att besöka staden på.
  Kram Kajsa

 25. Anni skriver:

  Den serien står på listan över alla filmer och serier och andra program som jag vill hinna se men inte hinner se. Är med i en grupp på Facebook som skriver och tipsar om filmer, så min lista blir längre och längre. Morden vid kustvägen har fått väldigt bra mottagande i gruppen.
  Ibland kan jag se saker när det inte finns kunder i butiken, men senast har jag haft bok med mig istället. Längtar lite efter en regnig dag utan måsten då jag kan sitta stilla och se på allt möjligt intressant. (Men nu närmar sig ishockey-VM och sedan fotbolls-EM som jag följer och kommer att prioritera …)
  Man får väl vara glad över att soppåsarna är så chickt färgglada, eller?

  • Lena i Wales skriver:

   Vad roligt att en walesisk serie står högt på listan för många. Det mesta som kommer från
   denna ö, kommer från England.
   Jag har också en hel del att ta igen, men sporten hoppar jag över😊.
   Ja, de ger i alla fall lite får, jag får börja tänka så, bra tips.

 26. iamittilivet skriver:

  Bra, enkel förklaring av vad valdagen handlade om – tack för den!
  Jag såg Morden… när den gick på brittisk TV. Klart sevärd, bra skådespelare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s