MONMOUTH 59 – Leisure Centre, skola och cykling, samt TRÄDGÅRD och MINTSÅS

Onsdag och ett nytt blogginlägg. Idag från min stads skola och fritidscenter och lite trädgårdsbilder och mat.

Rosorna har börjat komma ut. Dessa gul/vita doftat underbart…

…fler rosor har spruckit ut eller är på gång att spricka ut.

Vädret har varit fantastiskt de senaste dagarna, sol och värme, ca 24 grader…

…klematisen vid grinden har också kommit ut med sina stora blommor…

…till stor del har det blivit lätt mat i värmen, sallad och grillning, men den dag i början av veckan hade vi lammpaj, färdigköpt, bara att värma. Tidigare när jag skrivit om lammburgare skrev jag om mintsås. Här kan ni se både hur den ser ut på tallriken och hur burken ser ut. Det är i princip mintblad i olja.

Förutom paj och mintsås hade vi också mushy peas, ärtpuré, vilket jag älskar!

Monmount   – Leisure Centre – Fritidscenter

I utkanten av centrum ligger bredvid varandra en skola och ett fritidscenter.

I fritidscentrat finns olika gymnastikhallar och en inomhussimhall. Dessa används dagtid av skolan och övrig till för övriga medborgare.

Byggnaden är bara några år gammal. Tidigare fanns en liknande byggnad, gammal och sliten…

…en tjusig entré med beskrivning om var man är både på walesiska och engelska.

Canolfan hamdden Trefynwy = Leisure centre Monmouth = Fritidscenter Monmouth…

…man har nyligen gjort iordning en asfalterad parkering. Tidigare var det ett komplicerad system med en bom och man skulle gå i byggnaden och hämta en litet mynt om man beställt tid och kunde sedan parkera. Betydligt finare nu och mer praktiskt…

…här kan man även parkera sina motorcyklar.

Beic modur = motor bikes = motorcyklar…

…dessa cykelställ är alldeles nya och fina.

Tidigare fanns några få gamla, fula cykelställ.

Det är väldigt få som använder cykel här som transportmedel. Däremot fler och fler som använder cykel i sin fritid. Försäljningen av cyklar har ökat markant under Covid19 tiden, då vi har varit i lockdown, men varit tillåtna att motioner en timma/dag. Dessutom har många varit permitterade och haft mer tid för fritid.

Att inte så många använder cykel som transportmedel beror till stor del att vi har väldigt få cykelbanor och vägarna är smala och på många ställen med höga häckar vid sidorna, vilket gör att man inte kan komma av vägbanan. Dessutom håller vi allmänt betydligt högre hastighet på vägarna här än i Sverige. När jag är i Sverige tycker jag numera att det går i snigelfat på vägarna, så helt olika tempo mot här. Det är inte bara jag som känner så. Många av mina passagerare på mina resor runt Wales blir förvånade över hur fort man kör här. Då har de troligen inte varit i Irland, där går det verkligen undan.

Jag skulle absolut inte vilja cykla här under de omständigheterna, tycker det känns livsfarligt.

Dessa cykelställ är också lite av en grej att visa att man som politiker bryr sig om miljön. En lite början i alla fall. Men cykelställ och inga cykelbanor, hur tänker man då?…

…vid cykelstället finns och dessa verktyg för att laga ev fel på cyklarna. Mycket bra idé. Förvånas dock över att de får vara i fred för vandalisering…

…här finns också en exklusiv cykelpump.

Comprehensive Scholl

Detta är den nybyggda kommunala skolan vid fritidscentrat. Den blev klar för bara några månader sedan och är betydligt finare och modernare än den gamla.

Här går elever i åldern mellan 11 och 18 år, både flickor och pojkar i samma klass, inte som i privatskolorna där flickor går i en skola och pojkar i en annan.

Undervisningen sker på engelska, men alla lär sig också walesiska, vilket det är lag på sedan 1993.

Skolsystemet i UK? Detta får jag lov att återkomma till eftersom det är, tycker jag, mycket komplicerat och jag måste erkänna att jag inte helt förstår det. Ska be om specialhjälp för att få ordning på detta.

Precis som i privatskolorna har man här skoluniform, men lite modernare och ledigare. Oftast mörka byxor och en pique t-shirt i en viss färg med skolans emblem på. Flickor oftast mörka kjolar och samma t-shirt som pojkarna.

Läs gärna om privatskolorna här och här!

Det jag har reagerat på vid skolor här är att alla är inhägnade, inte bara för de små barnen. Har frågat flera varför och ingen kan ge ett riktigt bra svar, det är så naturligt för alla här. Det enda jag fått fram är att det är av säkerhetsskäl, så ingen främmande kan ta sig in i skolan. Tycker det låter lite konstigt, men vad är inte konstigt här?

Var ligger Monmouth?

Önskar er sköna sommardagar!

Detta inlägg publicerades i Monmouth. Bokmärk permalänken.

58 kommentarer till MONMOUTH 59 – Leisure Centre, skola och cykling, samt TRÄDGÅRD och MINTSÅS

 1. Madame skriver:

  Godmorgen Lena
  Det var smukt at se alle blomsterne i din have – din klematis er fantastisk.
  Spændende at læse om cykling og om skolen.
  Ha’ det godt

 2. Marit skriver:

  Så vakre roser du har! Det er en herlig tid når rosene starter blomstringen. Nydelig clematis med store blomster. Skoleuniform har vi ikke her i Norge, så der er det stor forskjell fra U.K. og her.
  Ha det godt.

 3. Jag vill också ha 24 grader och de där stora läckra blå klematis blommorna. Underbara. Rosor som både är snygga och doftar ljuvligt gillar jag också.
  Intressant att få läsa om skolsystemet m.m. Är du och simmar där ibland? Förstår att du inte är sugen på att cykla. De där verktygen hade aldrig fått vara ifred i Sverige.
  Ha en bra fortsättning på veckan.
  Ps. Smakar inte lamm kofta? Eller är det ett gammalt feltalesätt?

  • Lena i Wales skriver:

   Ser ut att bli en varm dag här idag också, men i morgon ska det ändras.
   Härlig blomstring här nu.
   Nej, jag simmar inte där, tyvärr.
   Ingen rolig trafiksituation här.
   Konstigt att verktygen får vara i fred här också.
   Lamm smakar inte kofta, det är något gammalt. Jag har hört att det har med slakten att
   göra. Förr var man inte så noga med att ta bort all vid slakt och då smakade köttet ull. Så
   är det absolut inte idag. Gott!
   Ha det bra!

 4. Jättefina rosor, här har bara dom vildare buskrosorna börjat blomma. Dom andra – mesta delen klängrosor – klippte jag i år ner så mycket att jag näsan var lite orolig att dom inte skulle överleva, men dom är på gång. 🙂
  Mintsås är inget för mig, däremot ärtpuré som tidigare gick att köpa färdigt överallt men som inte finns längre. Alltså har jag fått lära mig att göra det själv – och det är så lätt och blir faktiskt ännu godare (enligt Rolle). 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, roligt att rosorna börjat komma fram och doften av de gula är ljuvlig.
   Ärtpuré är gott, finns överallt här och används ganska flitigt i matlagning här.
   Kram!

 5. Anita skriver:

  God morgon Lena!
  Underbara trädgårdsbilder. Så fina rosor du har. Rosor som doftar är ljuvligt. Och den är vacker, den blå klematisen. Även här har rosorna börjat blomma. En är snart utblommad. Men så har vi varmt och torrt också. Till helgen ska det bli närmare plus 30, lite för mycket för mig. Gillar när det är runt plus 22 och vindstilla.
  Mintsås … jag har ruggiga minnen från måltider i UK med mintsås som har smakat som tandkräm. Men den där kanske är god. Jag odlar Marockansk mynta, den tycker jag är god, i små mängder.
  Häftiga cykelställ. Här har det blivit väldigt populärt med utomhusgym. Finns på flera ställen och dom är ofta välbesökta.
  Som du kanske märkt har jag lagt bloggandet på is t.v. Har WP-strul som drabbat tusentals användare, bland annat mig. Dom har en rättelse på gång men ingen tidplan när den kommer att införas. Skönt dock att det verkar fungera som det ska hos dig.

  Kramar till dig Lena och fortsatt fin vecka!

 6. Lena i Wales skriver:

  Gomorron Anita!
  Den gula rosen doftar underbart, härligt.
  30 grader är lite väl mycket, känner samma som du gör med temperaturen.
  Jag har ingen känsla av att såsen smakar tandkräm, bara smakar gott.
  Utomhusgym har jag inte sett här, däremot är de väldigt vanligt i Spanien.
  Jag har saknat dig i Blogglandia. Tänkte att du hade fullt upp i trädgården. Vad tråkigt med WP-strul.
  Det har jag haft nog av och om du inte klarar av det, gör inte många det. Hoppas det blir ordning
  på det igen så du kommer tillbaka.
  Kramar och ha det bra!

 7. Cecilia L skriver:

  Hej! Min dotter går i den skolan och var i den första årskullen som fick använda den nya byggnaden. Urfin är den och väldesignad. Den gamla skolan bestod av en samling skruttiga byggnader av olika årgångar samt en stapel med portacabins som säkert var smäckheta på sommaren och iskalla på vintern och så fick man springa mellan byggnader i ur och skur!

  Uniformen uppdaterades när nya skolan öppnades och blev betydligt mera formell. Förut hade de som du skriver piketröjor och svart nedtill. Nu ska de ha ljusblå blus, slips, grå kjol eller byxor av korrekt snitt, kavaj med emblem och tröja med emblem, samt en idrottsuniform som också är noggrant specificerad och med emblem, och dessa ska komma från en specifik affär och finns enbart att köpas på Labels i Ross eller online. Dyra är de också, kavajen som är 100% polyester kostar nästan 50 GBP bara den. De får inte gå utan kavaj annat än när de sätter sig på lektionerna. Antingen ska de ha kavaj med tröja under eller bara kavajen över blusen, de får inte ha bara tröjan. Skor ska vara svarta liksom strumpor och strumpbyxor. Hårfärgning och smink och smycken är begränsat, men givetvis inte så mycket som i privatskolorna. Dottern hatar uniformen, tycker den är ful och obekväm. Jag tycker den är jättebra – inget tjafs om vad de ska ha på sig och ingen tävlan om vem som har coolast och mest rätt grejor som när jag gick i skolan! Kan förklara skolsystemet om du har frågor. 😉

  • Lena i Wales skriver:

   Hej Cecilia!
   Stort tack för din kommentar.
   Jag kände inte till förändringarna med skoluniformerna.
   Jag gillar skoluniformer av samma anledning som du skriver.
   Skulle gärna vilja ha dig som gästbloggare ang skolan, om du har tid och lust.
   Kramar!

 8. Thalassa skriver:

  Ja, vi njuter av härliga sommardagar här i Sörmland nu – och av dina vackra bilder. Så vackra rosor! Roligt också att se bilderna från din hemstad! Lamm äter jag gärna med myntasås. Liksom Anita, ovan, har jag dock mindre trevliga matminnen av den såsen från England (i min ungdom). Ärtpuré står jag helst över.
  Ha det så bra och njut av den här vackra tiden!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad skönt att ni har bra väder och sommarkänsla.
   Det finns så mycket i min lilla stad, bara man stannar till och tittar.
   Mintsåsen härifrån verkar inte passa den svenska paletten, förutom mig. Ärtpuré är också
   omtvistat bland svenskar. Jag gillar den också.
   Sol och värme här idag, ser fram emot en fin eftermiddag ute.

 9. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Vilken fantastisk ros, liknar honungsrosen som min dotter har, den doftar härligt och har massor av blommor. Underbar klematis, så vacker blå färg. Det var ett fint sportcenter, och fiffigt med verktygen vid cykelparkeringen, så bra om man behöver fixa med cykeln. Skulle inte heller tordas cykla på de smala vägarna, så jag förstår att man inte gör det.
  Vi har också soligt och skönt.
  Ha det gott /Marika

  • Lena i Wales skriver:

   Det kan vara honungsros jag har, vacker och väldoftande.
   Klematisen är så fin.
   Trafiken här är inte rolig, för många bilar och för dåliga vägar, ingen bra kombination.
   Ha det bra!

 10. Underbart med doftande rosor, nu blommar Finska Midsommarrosen, jag hade väl trettiotal olika rosor på vårt berg, inte lika många kvar, Shakespeare-rosen fin som jag fick.

 11. mamma C skriver:

  Finns inget bättre än vackra rosor som doftar ljuvligt.
  Mintsås var något nytt för mig.
  Vilket fint sportcenter det var och bra grejer för sina cyklar om man har någon.
  Carin

 12. Znogge skriver:

  Det är ju helt tvärtemot skolorna i Sverige. Skolgårdarna är alltid helt öppna och före pandemins tid kunde vem som helst traska in i vår skola. Det kan jag tycka är lite onödigt utan nog borde man anmäla sitt ärende. Med tanke på att vi har flera ingångar till skolan är det dock en omöjlighet. När det gäller skoluniformen blir jag lite nyfiken och undrar om flickor inte får ha byxor? Känns lite förlegat om de måste ha kjol…
  Mintsås är inget för mig och inte lamm heller för den delen. Det går bara inte.

  Trevlig onsdag!

  • Cecilia skriver:

   Jovisst får flickorna ha byxor, och det har varit en del tidningsartiklar om killar som utövat sin rätt att ha kjol på sig! Det finns t o m ett par uniforms-shorts, som helt enkelt är ett par korta ”kostymbyxor”. Alla kjolarna, kavajerna och gympakläderna är i polyester, och blusarna är oftast polycotton, svårt att hitta något som är ren bomull. Det är dock väldigt få tjejer som inte har kjol, ofta upprullad i midjan så den blir ordentligt mycket kortare, haha… Idrottskläderna består av en topp som är figursydd för flickor och lösare för pojkar, ett par lösa träningsbyxor för pojkar och ett par tajta leggings för flickor… eller så kan man ha shorts (pojkstil) eller skort (en kort kjol med inbyggda shorts, för flickor). I idrotten är de dock mera frigjorda och många tjejer väljer shortsen och den lösare ”pojk”toppen.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har samma känsla av öppenhet vid svenska skolor som du har.
   Jag ser att Cecilia så vänligt har svarat på din fråga. Hon kan detta mycket bättre än jag
   kan eftersom hon har en dotter i just denna skola.
   Trevlig onsdag!

 13. skåningen skriver:

  Vackra rosor!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 14. Barbro S skriver:

  Underbara blombilder du visar. Dem blir jag glad av :).

 15. Eva skriver:

  Instämmer med de övriga om hur vackra rosor du har. Vi har fått en ohyra – rosenstekel – som äter upp våra rosor i täppan. Det är så tråkigt.
  Intressant som vanligt. Det där med hastigheten på biltrafiken tycker jag var enormt kul att få veta. Jag tycker hastigheten på våra vägar är alldeles för hög. Trodde det var mest i Frankrike, Italien och Spanien man körde jättefort. Så man kör ännu fortare i Irland? Undrar om det har med temperamentet att göra, eller?

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, rosorna är fina nu.
   Tråkigt med ohyra, tror dessa här har klarat sig bra.
   Jag har dels kört mycket bil i många länder i Europa och framför allt åkt mycket som
   reseledare i buss över hela Europa och därmed sett en del trafik😉.
   I Irland går det undan värre, men tycker att man lugnat ner sig betydligt i Frankrike, Italien
   och Spanien.
   Ha det bra!

 16. farfar hebbe skriver:

  Det var mycket fin blomprakt i din tgrädgård.Mintsås minns jag att jag ätit på Cypern,det var en tallrik med mixgrill och 3 olika såser..Haé Kram

 17. Geddfish skriver:

  Läste ditt inlägg förut. Tänkte vi kunde prata om det när vi fikar.
  Syns snart! Kram!

 18. Biggeros skriver:

  Otrolig växtlighet av rosor och klematis!!
  Ja det vore ju bra att strukturera kommunikation för cyklar och utöka. Den där cykelstationen med pump och diverse hade inte för mitt liv varit i helt skick här i Spanien. Dessutom hade någon flrsökt att flyttat den. Otroligt!!!
  Skolklädsel tycker jag är en bra ide att ha överallt för att undvika avundsjuka eller osämja mellan elever. Ha det bra i värmen!
  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, här växer det bra minsann.
   Här försikommer också mycket skadegörelse, så jag fattar inte heller hur den kan överleva.
   Jag gillar också idén med skoluniform, fast kanske lite mer moderna och avslappnande
   plagg.
   Kram!

 19. Helena skriver:

  Underbara rosor! Många av mina frös under den ovanligt kalla vintern. Så nu har jag klippt ner dem och de får börja om. Det blir vanligare och vanligare att skolgårdarna blir inhägnade här också. Vår nybyggda skola har också fått ett staket runt om skolgården. Tror det började när sexåringarna kom in i skolan.

 20. Violen skriver:

  Så vackert med alla dina blommor! Jag tycker om både rosor och klematis, hade sådana på den tiden vi hade trädgård.
  Ha det gott! Här är det varmt och skönt och än varmare ska det visst bli till helgen. Nu längtar vi faktiskt efter regn.

 21. Ditte skriver:

  Verkligen en fröjd att se blommor i din vackra trädgård. Rosorna inte minst. Hade gott om rosor och klematis när vi bodde i villa med trädgård.
  Roligt att se den nya skolan och fritidscentret. Här har man verkligen satsat. Men detta att ha stängsel för så stora elever är ovant. Och vill någon ta sig gör de det ju ändå.
  Kan förstå att man kanske inte cyklar så mycket om bilarna kör snabbt och det är smala vägar. Skulle kännas än knepigare då med moped eller scooter.
  Ha det fortsatt fint.

  • Lena i Wales skriver:

   Både rosorna och klematisen är så vacker nu, härligt.
   Ibland ser man även till kvalité här, fast ganska sällan😉.
   Ingen roligt trafiksituation här.
   Njut av det härliga Spanien

 22. Märtha skriver:

  När jag var på skolbesök i Italien med en grupp elever förvånades vi över att alla skolgårdar var inhägnade. Eleverna s.a.s låstes in under skoldagen. Jag kände mig verkligt begränsad. Här i Finland har vi också haft regler som förbjuder elever att avlägsna sig från skolområdet under skoltid, men det är slopat sen länge.### Vår traditionella midsommarros blommar och doftar, likaså en buske som heter ‘Poppius’. Första pionen slog ut idag. osv, osv. vi har en ädelsyren, vippsyren, som blommar som en galning och doftar den också… Skall sova ute i natt!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tror det är ganska vanligt i många länder att man har inhägnade områden, så också i
   Spanien.
   Låter som en härlig sommar i din trädgård, njut och hoppas du fick en god natts sömn!

 23. motionochfritid skriver:

  Ååå så vackert med rosor och klematis. Nu får vi njuta av naturen. Nu kommer värmen tillbaka här efter storm och svalt väder.
  Ha det bra!

 24. Veiken skriver:

  Underbara rosor. Rosornas tid är ljuvlig! Om nu skolväsendet är komplicerat i Wales blir jag inte förvånad. Allt verkar krångligt för ett svenskt öra och öga!
  Varmt har vi så vi kan tiga. Det är bara att tacka och ta emot! 🙂 Göteborg var varmast idag i Sverige. Vi hade 32 grader i skuggan en liten stund!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag älskar rosor, vem gör inte det?!
   Stämmer, allt är krångligt här för många.
   32 grader i skuggan i Göteborg, det är varmt det, oj,oj!
   Ha det skönt i skuggan!

 25. Alltså… ni bor så galet vackert!
  Intressant läsning, som alltid! Vad bra att de gjort om systemet för den där parkeringen, det lät ju verkligen inte användarvänligt innan 😉 Så bra att tillhandahålla lite verktyg vid cykelställen och som du säger, tänk att de får vara ifred också!
  Ha nu en riktigt fin helg! Här ska det bli riktigt varmt!
  /Maria

 26. Så mycket vackra blommor 😀 Verkligen härligt nu när allt blommar!
  Spännande att läsa om skolan och häftiga cykelställ 🙂
  Ha det fint!

 27. Lotten skriver:

  Oj så mycket roligt att läsa, inklusive alla kommentarer! Mintsås har jag inte provat men vi har ganska ofta mintgelé till lammsteken. Gillar principen med skoluniform men den borde kanske moderniseras litet här och där så att barnen tycker den är ok att ha på sig. Rosor är min favoritblomma i trädgården. Men ännu bara nyponrosor och vilda rosor som blommar här. Inte så bara, de blir enorma och doftar gott! Idag gör jag mycket inomhus – det är 28 grader ute (jag är i Skåne) och det är svalast inne. Kvällarna blir ljuvliga när det är så varmt på dagen. Ha en fin helg hälsar anonyma lotten

  • Lena i Wales skriver:

   Jag blir så glad över dina kommentarer!
   Mintsås tycker jag är got, men inte alla.
   Jag tycker också om skoluniformer, men de behöver moderniseras som du säjer. Cecilia,
   som har den dotter i denna skola, beskriver väldigt bra hur det fungerar i kommentar ovan.
   Rosor är underbara! Har tagit in en bukett och det doftar underbart i rummet här.
   Låter lite väl varmt, men bättre än snö och kyla.
   Ha det bra Anonyma Lotten!

 28. iamittilivet skriver:

  I Skåne går inte trafiken i snigelfart! Jag tyckte det var obehagligt att köra, framför allt på motorväg och riksvägar, redan innan jag flyttade. Här på Kreta kör man offensivt och hjälps åt när det kör ihop sig – i Sverige ska ”jag” fram först och snabbast. Otäckt, tycker jag.

 29. Anni skriver:

  Jag tycker inte alls att det ser trevligt ut med inhägnade skolor, som ett fängelse. Även om jag kan förstå att det kanske stoppar t ex skolskjutningar? Å andra sidan har ni väl inte drabbats av sådana och i USA där de drabbats svårt är (väl?) inte skolorna inhägnade? Knepigt.
  Underbara rosor har du, är de överblommade nu? Det är de flesta av mina.
  Jag reagerade på din bild av parkeringsplatserna, ser att handikappsymbolen är spegelvänd jämfört med hur de är i Sverige!
  Nu är mitt te slut 😛

  • Lena i Wales skriver:

   Visst känns det konstigt med inhägnade skolor. I UK är det naturligt.
   Att de är spegelvända har jag inte tänkt på, intressant.
   Jag har just tagit en ny kopp te😊. Den andra för dagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s