SPANIEN – ELVIRIA 2, stranden

Lördag och dags för ett inlägg från Spanien, där jag befinner mig nu…

…här vajar Spaniens och regionen Andalucías flaggor bredvid varandra.

Idag om stranden i min by här i Spanien.

Vädret har varit typiskt juliväder här. Termometern på min terrass visar normalt runt 30 grader, men vår trädgårdsmästare säjer att den visar för lite, så vem vet. Varmt är det i alla fall!

Elviria 2, stranden

Bilderna är tagna vid lite olika tillfällen genom åren.

Här kan du läsa om byn Elviria, där jag bor…

…Elvirias stränder säjs vara de bästa i Marbella och jag måste nog hålla med…

…vackra sanddynor på vissa ställen. Dessa är numera inhägnade och med några gångar inemellan för att bevara dynorna…

…det finns flera strandbarer att välja mellan och många av dem har också solstolar till uthyrning…

…vi ligger väldigt sällan på stranden, men visst ser det inbjudande ut…

…strandbarerna har naturligtvis dryck, men också en meny, vissa lite enklare mat, vissa fantastiska fiskrätter…

…underbara solnedgångar mot Gibraltar sund…

…små palmträd planterade lite här och där…

…en av våra favoritbarer för både mat och dryck. Paellan är fantastisk…

…en härlig promenad i västlig riktning mot Gibraltar.

Det är svårt att på bild fånga både Gibraltar och Marocko, men i verkligheten syns de ofta tydligt från stranden…

…på ett ställe har man en promenadväg mellan husen och sanddynorna, också vackert att gå där…

…det finns några parkeringsplatser nere vid de olika strandbarerna. Denna bild är tagen en ganska tidig morgon utanför säsong och det finns gott om parkeringsplatser. Vill inte ens tänka på hur det inte fungerar i augusti, då det är högsäsong här.

Också en liten kiosk till höger. Denna är bara öppen sommartid…

…på vissa ställen växer bambun hög  längs vägen ner till stranden…

…i nära anslutning till stranden finna olika bostadsområden.

De allra flesta av dessa lägenheter är bara använda sommartid och en del på helgerna. Alltså en fritidsbostad.

Mellan huskropparna finns ett inhägnat område med pooler och trädgårdar…

…det finns även villor av olika storlek längs stranden med en gata bakom. Vissa av husen är palatsliknande och vissa är enkla små envåningshus…

…som jag skrivit om tidigare avskiljs byn, liksom alla övriga byar och städer mellan Málaga och Marbella av en dubbelfilig väg.

På höger sida kan ni se en skylt där det står att det är förbjudet att köra och gå här. Varför då ha en väg med trottoarer på varje sida? Ja, den som vet! Här kör vi alltid, liksom alla andra gör det. Ni kan också i bakgrunden se en bil på vägen…

…här kan man också se spannet av den gamla bron i mitten. Den enkla grusvägen som fanns här innan turismen kom på 60-talet.

Vid ett tillfälle för drygt 15 år sedan mötte vi i en bar en man som bott i byn sedan barnsben. Han hade mycket att berätta, mot att man köpte honom ytterligare ett glas vin. Problemet var att min spanska var sämre då och att han redan hade druckit ganska många glas och troligen gjort det under många år och att han knappast hade en tand kvar i munnen, vilket gjorde att han sluddrade ännu värre. Några saker snappade jag dock upp och det var bl a att de spelade fotboll på grusvägen och fick bara då och då avbryta för att det kom en bil. En annan gäst kunde dock fylla i historian efteråt, han körde nämligen samma historia för alla flera gånger om dagen, så denne man kunde dem utantill. En upplevelse var det dock att träffa honom eftersom jag fortfarande då och då tänker på hans historier.

Ni kan också på höger sida se floden eller…

…rättare sagt där vattnet skulle vara.

Vi har ju ofta vattenbrist här i Andalucía och därför stoppar man ofta vattnet som kommer från bergen i reservoarer högre upp, så man kan ta vara på dropparna istället för att låta dem gå ut i Medelhavet.

Var ligger Elviria?

Trevlig sommarhelg!

Detta inlägg publicerades i Spanien. Bokmärk permalänken.

57 kommentarer till SPANIEN – ELVIRIA 2, stranden

 1. Blomsterbönan skriver:

  Så fina stränder! Spännande att kunna se över till Gibraltar och till en helt annan världsdel!

  Det är dessa gubbar och gummor man skulle vilja intervjua och skriva ner deras historier. Jag träffade på en urgammal pilot på en pub i England en gång, han hade flugit under andra världskriget. Mitt i en mening somnade han och jag trodde att han dog. Det visade sig vara en man som bodde på hemmet mittemot så personalen hivade vant upp honom över axeln och gick hem med honom. Det var väldigt roligt att prata med honom innan han slocknade och lite kände jag att man kanske inte skulle tro på alla historier men personalen sa sen att allt var sant!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det är lite speciellt att se över till Afrika och Gibraltar märker ut sig väl.
   Visst är det fantastiskt med dessa möten, många människor har så mycket att berätta!

 2. Anita skriver:

  Kul att se din plats i Spanien. Det är nästan lika varmt här just nu men i natt frös jag för jag har fönstren öppna och det var bara 8 grader varmt. Vi har 25 grader i vattnet i alla fall och det är massor med folk i byn och jag har många som kommer hit och badar på min strand. Man är poppis på sommaren när det är varmt. Annat är det i februari

 3. Vackert med solen, det var för länge sedan jag låg på en strand, det var Bournemouth i England, var barnvakt åt min landlady.

 4. Marit skriver:

  Så fine bilder fra der du bor og strendene. Det ser herlig ut å kunne være der nå. Vi hadde 31 grader på torsdag og 29 grader i går, så nå er det veldig varmt her.
  Ha en fin helg.

 5. Ingrid skriver:

  Så fina bilder från ditt Spanien. När det gäller värmen är det nästan likadant här. I dag kom jag ut och det kändes nästan svalt – det var ”bara” 25º. I år längtar jag inte alls till Medelhavet!
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

 6. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Underbara stränder att promenera vid. Havet ger svalka, skulle inte ha något emot att vara vid havet. Här fortsätter den otroliga värmen, och jag längtar till svalare väder.
  Omgivningarna du visar är så fina, med vackra byggnader.
  Ha det gott och en trevlig helg!
  Marika

 7. Znogge skriver:

  Vilken underbar strand och vilken vacker natur! Det måste vara väldigt trevligt med en bostad i sydligare trakter!

  God lördag!

 8. Märtha skriver:

  I natt gick temperaturen ner till cirka +14 här. Uteliggaren kunde tillbringa en skön sval natt i sin säng! Jag vet att vi en gång åkt genom din by. B och jag har vistats tre gånger i Fuengirola eller Benamaldena (om jag nu fick bokstäverna rätt). Nu +28 grader i skuggan, vi skall vattna och plocka bär, för i morgon är vi bortresta i ungefär 18 timmar. Åker tyvärr inte till havet, utan till insjöfinland, till det kära Nyslott av och an. Känns som en utrikesresa. Men till spanska sydkusten vill jag gärna resa i januari. Om det lyckas. Och lyckas det kommer det att vara överfullt där, antar jag…

  • Lena i Wales skriver:

   Skön med lite svalare på natten, men fortfarande varmt dagtid.
   Trevligt med en utflykt.
   Roligt att du passerat min by. Benalmádena, är också fint.
   Hoppas du kan komma ner i januari, brukar var fin här då.
   Skön lördag!

 9. Geddfish skriver:

  Kul att läsa och att se på dina bilder! Tänk att det är så nära Afrika här. Ja, jag var ju i Marocko för nåt år sen och slog sönder mig i huvudet och glasögonen, hjälpe mig, sydd utan bedövning. Men det är ett roligt minne nu.
  Ja, här har vi 30 grader.
  Trevlig lördag, kramar!

 10. Elisabet skriver:

  Har nog åkt igenom din by för så där 20 år sedan, mitt enda besök i Spanien. Finns just inget tråkigare än att ligga på stranden, så vi valde att tillbringa en vecka i Marbella i november. Soligt och varmt! Med hyrbil tog vi oss runt i närområdet.

  • Lena i Wales skriver:

   Om du åkt mellan Málaga och Marbella på den gamla dubbelfiliga vägen, så hardefinitivt åkt igenom Elviria.
   Jag gillar inte heller att ligga på stranden, men gillar att promenera på den.

 11. mamma C skriver:

  Ser på kartan att någon gång har jag varit även i Elvira och lossat när jag jobbade. Men längre ned än Manilva har jag inte varit.
  Ha en fin fortsatt lördag.

 12. Helena skriver:

  Att sitta på den strandrestaurangen i solnedgången med ett fat paella och ett glas vitt skulle inte vara helt fel! Ha det bra!

 13. Åke skriver:

  Så fina bilder du bjuder på. Men jag vet inte om jag skulle klara värmen. Vi har haft det olidligt ett tag nu, nu blåser det in så sköna kalla vindar från fjällen. Det viner i ett fönster jag har på glänt. Temperaturen visar på 18 grader just nu klockan 03 på natten. Jag har gått ett varv runt huset naken. Vinden viskar så skönt. Du det dök upp en liten vinprovning jag vill visa dig https://nacka144.se/okategoriserade/lordagens-provning-som-bestod-av-5-viner/
  Vi sköter om oss.

  • Lena i Wales skriver:

   Allt är så annorlunda här när det är varmt, allt är anpassat till det och man använder siestan, vilket hjälper mycket.
   Jätteroligt att läsa om din vin- och ostprovning. Många goda viner där och visst är det stor skillnad på olika druvor och olika distrikt. Jag gillar både ostar och viner.
   Ha det bra!

 14. Anita skriver:

  Stränderna är vackra vid din by och bilderna på solnedgångarna är majestätiska. Tänk att det är så nära till Marocko.Det tänker man inte på. Paella ser så gott ut men går inte bra för mig att äta då det innehåller skaldjur (kanske finns varianter utan?)
  Igår var det 30 grader här igen och det pågick högljudda fester i hela området så det gick inte att ha öppet när vi skulle sova. Tyvärr har det blivit ett festområde där vi bor, både dagtid och kvällstid, inget trivsamt längre. Förr kunde vi sitta ute i trädgården eller på altanen på somrarna men nu är det inomhus som gäller, vi har faktiskt inte ens brytt oss om att ta fram utemöblerna. Enda gången jag är i trädgården nu för tiden är när jag vattnar. Så är det, tiderna förändras. Att pyssla i trädgården (som var ett av mina stora intressen), lyssna på fåglar och humlesurr är ett minne blott. Och att bjuda hem bekanta på sommaren går inte längre för vi vet ju inte om det startar någon fest någonstans och vi vill ju kunna prata med våra gäster. Det får bli på hösten och vintern … men det är ju trevligt det också 🙂 Oj, så gnällig jag lät … men ibland måste man väl få gnälla lite också 🙂

  Kramar och fin söndag till dig Lena!

  • Lena i Wales skriver:

   Det är väldigt nära till Marocko här. Ibland ser jag landet på andra sidan Medelhavet på morgonen från min terrass, men det är inte varje dag.
   Det finns vegetariska paellor också.
   Om det är fest någon gång då och då är det okej, men inte hela tiden, speciellt med hög musik. Så tråkigt att det blivit så, men svårt att stoppa helt, antar jag.
   Söndagskramar!

 15. motionochfritid skriver:

  Så härligt det ser ut, havet, solnedgångar och promenadvägar

 16. skåningen skriver:

  Här har vi Spanienväder!
  Ha en skön söndag!
  Kram!

 17. Ditte skriver:

  Vad roligt att se mer från stränderna och omgivningarna där- Jag är ju aldrig på en strand numer, men är gärna vid havet och går gärna där. Skönt att sitta i skuggan på en strandservering med god mat och dryck. Härliga bilder.
  Tack för turen.

 18. Älskar havet, men att ligga och steka sig på en solstol är inte nåt vi gillat. Vi har alltid gjort så – i alla länder vi kunnat bada i – att vi tagit oss till nån strand – badat, torkat och sen åkt därifrån till nästa strand. Har fungerat perfekt för oss, även här på Gotland. Sen hade vi ju alltid hund med oss här tidigare, så några badstränder har inte varit aktuellt. Vi har istället badat ”vilt” som vi kallar det – och det har gett oss några oförglömliga upplevelser….. 🙂
  KRAM/Susie

 19. Det är ändå nåt visst med att se horisonten vilket vi aldrig gör i Smålands inland för nånstans tar skogen alltid vid. Denna sommaren är det Spanienväder även här.
  Allt gott
  /Anette

 20. mamma C skriver:

  Vackra fina stränder där du bor och fin natur runt omkring.
  Ha en fin ny vecka.
  Carin

 21. Ama de casa skriver:

  Verkligen härliga strandbilder! Fast jag föredrar att promenera ovanför istället för att ligga oppanpå stranden. Sen är det ju aldrig fel att sitta på en strandbar heller 😀

  Ha det gott!

 22. swedishpassport skriver:

  Men åh så fantastiskt vackert! 😀

 23. Karin skriver:

  Härligt med en Spanientripp, tack för den! Och den där paellan – nu blev jag riktigt sugen på att försöka laga en sån!

 24. åsa skriver:

  Härligt semesterparadis att åka till och slippa regnet i Wales 😃 måste ju regna fler dagar i GB än i Spanien.
  Vilka har egentligen råd med sommarhus i Spanien, är det ”vanligt” folk eller… tänker det borde kosta en slant att ha ett hus stående tomt i princip 48 veckor om året.
  Jag förstår att pensionärer som tillbringar flera månader i värmen väljer denna boende form men yngre arbetande med bara fem veckors semester- nej jag förstår inte.
  🤗

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, mer regn i Wales än i södra Spanien, definitivt.
   Det är inte billigt här i Marbella, men det finns ställen som är relativt billiga i andra delar av Spanien också.
   Många ser det nog som en investering att köpa något boende i lite dyrare delar, priserna går bara upp. Så även om man inte använder det mycket, ger det mer i längden än pengar på banken, där värdet bara går ner.

 25. snicksnack71 skriver:

  Låter och ser helt fantastiskt ut. Jag har faktiskt aldrig varit på fastlandet i Spanien av någon anledning. Får nog bli ändring på det.
  Kul med lite historia även om den var sladdrig. Tur du fick den ifylld efteråt.
  Kram Kajsa

 26. Det här var vyer som på något sätt etsade sig fast då vi var i Andalusien på Nya Östis läsarresa. Lång väg från Malaga till slutdestinationen Conil de Frontera. Vi åkte ju förbi Marbella och den där siluetten av berg som syns på dina bilder glömmer jag inte i första taget.
  Och håller med om att stränderna är fina 🌴

  • Lena i Wales skriver:

   Det är fint längs kustvägen, men inte roligt trafik att köra i, bästa är när man har chaufför.
   Resan tar väl lite knappt två och en halv timma och då är ni vid Atlantkusten.

 27. Anni skriver:

  Hav och strand och paella. Plus ett immigt glas med vin. Gissa vem som sitter här och är hungrig nu?

 28. Pingback: SPANIEN – ELVIRIA 4, hotell | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s