TIPS på fler FILMER från WALES, HEDD WYN och EISTEDDFOD

Onsdag och bloggdags från Wales, även om jag befinner mig i Spanien!

Filmtips från Wales

Här kan du läsa om ett annat filmtips från Wales!

Hedd Wyn

Hedd Wyn var en walesisktalande poet som levde mellan 1887 och 1917. Hedd Wyn var hans pseudonym, hand egentliga namn var Ellis Humphry Evans.  Född i Trawsfynydd i nord-västra Wales. Han var den äldsta av 11 barn och bodde största delen av sitt korta liv hemma på gården där han var född och där han också arbetade med jordbruket.

Sin först dikt skrev han som 11-åring. Han blev tidigt känd i omgivningen för sin diktning och deltog i lokala Eisteddfod. Läs mer nedan om Eisteddfod.

Hedd Wyn betyder välsignad fred. Han var en en kristen pacifist och kände att han inte kunde döda någon annan människa. Under 1:a världskriget ansågs jordbruksarbetare som ”reserverat yrke”, alltså att de behövdes på hemmaplan för att förse befolkningen med förnödenheter. Trots detta uppmanades familjen att sända en av sina söner ut i kriget. Som den äldste sonen blev det hans lott att gå ut i kriget. Han sändes till Slaget om Ypres i Belgien och redan efter bara några timmar av strider blev han sårad och dog strax därefter. Ett tragiskt öde.

Filmen Hedd Wyn kom ut 1992. Den är på walesiska med engelsk text. Så ett utmärkt tillfälle att få lyssnar till det walesiska språket. Man visar många scener från det walesiska landskapet, men också om t ex torvbrytning, som kanske är lite annorlunda för svenskar. Eisteddfod tas upp en hel del. Man tar också upp språkproblem inom armén, då flera av de walesiska soldaterna inte pratade engelska och blev mycket dåligt behandlade p g a detta.

Filmen innehåller också många hemska och tyvärr realistiska krigsscener.

Filmen är knappt 2 timmar. Jag rekommenderar verkligen att se den.

Trawsfyndydd

Trawsfyndydd, där Hedd Wyn var född, är en liten by med ca 900 invånare, inkl gårdar runt byn. Jag har faktiskt passerat detta ställe många gånger utan att ens lägga märke till det. Hade jag inte sett filmen och läst om poeten hade jag inte haft en aning om dess existens. Det enda jag lagt märke till alla dessa gånger jag passerat är en konstgjord sjö och ett f d kärnkraftverk, byggt 1965 och nedlagt 1991. Den fula byggnaden kan inte p g a radioaktivitet rivas totalt förrän på 2070-talet. Nästa gång jag passerar ska jag titta lite extra på byn också.

Eisteddfod (repris)

Eisteddfod är en walesisk festival för litteratur , musik och framträdanden. En gammal tradition från ca 1100-talet.
Eisteed = sitta, bod = vara. Alltså att vara sittande eller att sitta tillsammans. Det finns lokala Eisteddfod såväl som två årliga olika Eisteddfod i Wales, National Eisteddfod och International Eisteddfod.
NATIONAL EISTEDDFOD hålla varje år runt månadsskiftet juli – augusti och är en stor festival med drygt 150 000 besökare.
Platsen varierar varje år. Man bygger upp som en hel by med tält, scener, markiser o s v. Sedan kan underhållningen börja. I år hålls den i Cardiff, om allt går som det ska.
Alla tävlingar hålls på walesiska.
INTERNATIONAL EISTEDDFOD hålls varje år i den lilla staden Llangollen i norra Wales. Det är en sång-, dans- och körfestival med anor från 1940-talet. Man uppträder och tävlar i olika grenar.
Den varar i 6 dagar i juli och uppträdare kommer från ca 50 olika länder och uppträder för ca 50 000 personer. Under veckan hålls också en stor parad genom staden med dansare, sångare o s v.
Kända uppträdare är Luciano Pavarotti (kom som ung i en kör från Italien, men ändå!), Jose Carreras, Joan Baez m fl.

Mitt besök på Eisteddfod

Om mitt besök på National Eisteddfod och vad jag gjorde där kan ni läsa i ett inlägg från 2016.

Ha det skönt i sommarvärmen!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Kända walesare. Bokmärk permalänken.

46 kommentarer till TIPS på fler FILMER från WALES, HEDD WYN och EISTEDDFOD

 1. Blomsterbönan skriver:

  Usch vilka öden! Har man dessutom en pseudonym som betyder välsignad fred så vill man nog absolut inte åka och kriga. Jag tycker det känns skönt att han levt vidare trots att han dog i så unga år. Det är så många liv som gått till spillo i krig och konflikter.

 2. Märtha skriver:

  När jag läste ditt tidigare inlägg om Eisteddfod önskade jag att något liknande kunde ordnas på andra håll, varför inte i Finland… Litteratur, musik, framträdanden… Där kunde jag vistas i flera dagar. Visst finns det en massa ”kringverksamheter” kring en bokmässa, operafestival, och så vidare, men ändå. Nu undrar jag om något sådant alls kan ordnas mera. Oj, så jag saknar operafestivalen i Nyslott – där ordnades sångtävling i söndags, och visst var vi där, men publikantalet var begränsat, och en grym åskskur kom när jag hade tänkt besöka torget! 4 mm regn här igår. Nu, kl 9 på morgonen, endast +13 grader. Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Finns det inte något liknande i Tallin? Kanske bara med körer? Har för mig att jag varit vid anläggningen det brukar försigå.
   Jag tror att dessa evenemang kommer tillbaka, hoppas jag i alla fall.
   Vad skönt att det har blivit humanare temperatur hos dig!
   Ha det bra!

 3. Eva Ranner skriver:

  Intressant inlägg – som alltid om sådant som man (jag) inte känner till. På Arlanda nu, äntligen på väg till Kiruna m omnejd. Ha det fint i värmen! Kiruna rapporterade nio grader (plusgrader) i morse!

 4. Biggeros skriver:

  Så fina tips!!
  Filmen har jag dessvärre inte sett men vilken natur jag ser och walesiska är ett helt annat språk jämförelse till engelskan. Det låter som en stor festival och så härligt att du har kunnat vara närvarande. Dock i år är väl inget år att vistas på festivaler och Fiestas.
  Ha det gott ♤

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar denna film med fina nejder och härligt språk.
   Det är en enorm tillställning, väl värt ett besök.
   Tyvärr har det inte varit som förr varken förra året eller i år, men hoppas att det kommer tillbaka.
   Ha det skönt!

 5. Tack för intressant filmtips, vill se, nu har temperaturen gått ner till behagliga tjugo grader, jobbat lite i trädgården, klippt häck… eller maken fick jobba 🙂

 6. mamma C skriver:

  Tack för ditt filmtips, och alltid lika bra info om ställen.
  Carin

 7. Znogge skriver:

  Tack för tipset om filmen som låter intressant. Jag tycker det är bra att se otextade filmer för att träna engelskan men i det här fallet så behövs nog textningen.

  Ha en fin onsdag!

 8. farfar hebbe skriver:

  Ja det är Fruntimmersvecka nu,och det är finväder,brukar inte alltid vara så.Enligt Bondepraktikan brukar perioden vara regnig.Men än har det inte regnat..Exempel på år där fruntimmersveckan varit helt regnfri i Sverige är 1901, 1947, 1955 och 1959.Ingen staistik som ger hopp..Jag tror jag tar och firar rödvinet idag..Haé Kram.

 9. Marit skriver:

  Takk for tips om film!

 10. Violen skriver:

  Vilket tragiskt öde Hedd Wyn gick till mötes. pacifist som han var! Krig är ett elände som väl aldrig försvinner för mänskligheten.
  Vilken festival! Stor och innehållsrik, måste var både roligt och jobbigt att delta.
  Ha det gott! Idag har vi skaplig temperatur men i morgon kommer värmen tillbaka. Pust!

  • Lena i Wales skriver:

   Krig är fruktansvärt! Ändå verkar det bara fortsätta och fortsätta, tyvärr.
   Det är en fantastisk festival.
   Skönt med en mellandag av lite lägre temperatur, det behövdes säkert.

 11. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Körfestival låter härligt, speciellt med manskör. Letade fram lite walesisk manskörs sång på Youtube medan jag läser. Det blev The Treorchy Male Voice Choir, Myfanwy. Språket är så otroligt annorlunda.
  Ha det gott /Marika

  • Lena i Wales skriver:

   De walesiska manskörerna är fantastiska, älskar detta.
   Språket är minst sagt annorlunda, kan inte refereras till något annat större språk. Fascinerande.
   Önskar dig en fin dag!

 12. Geddfish skriver:

  Oj, vilken rotvälska, det walesiska språket känns för mig 😀 Intressant!
  Finns många tragiska öden. Stackars Hedd Wyn.
  Fin festival!
  Nu trivs jag i värmen, alldeles lagom för mig.
  Ha det gott! Kramar!

 13. Ingrid skriver:

  Tack för filmtipsen och ha det så gott!
  Kram, Ingrid

 14. Tack för filmtipset om poeten Hedd Wyn. Ser fram emot att bekanta mig med denna poet och det blir ju spännande att få höra det walesiska språket under tiden.
  Må gott och ha en fortsatt fin onsdag!
  Christina

 15. Anni skriver:

  Den filmen skulle jag verkligen vilja se, har aldrig hört talas om poeten eller filmen. Tack för tipset!

 16. Stackaren, vilket tragiskt livsöde. Krig är verkligen ett rent helvete, att människor aldrig verkar lära sig att leva i frid.

 17. skåningen skriver:

  Intressanta filmtips!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 18. åsa skriver:

  Höst hos mig… det känns så i alla fall 😜
  Wales är ett intressant land 👍

 19. Hedd Wyn hade jag aldrig hört talas om tidigare, så jag tackar för inlägget. Men vilket hemskt levnadsöde. Och trots att han hade ett ”reserverat yrke” så var han tvungen att ge sig ut i krig. Fruktansvärt att han dog direkt….. 😦
  KRAM/Susie

 20. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Ska göra mig tid att se filmen! Intressant! Namnet betyder fred…det gör mitt namn också…
  Irene 😉 Även mina andra Agnes =ren och kysk hahaha och Iris= gudinna el helgon kanske det var.
  Grekiska alla.
  Nu är det minnesprogram om Utöya… 😦 Ljudet en katastrof!!
  Kram P ♥♥

  • Lena i Wales skriver:

   Kolla Christina omdöme om filmen i kommentar ovan.
   Fina namn.
   Jag orkar inte titta på detta, tyvärr. Allt för hemskt.
   Kollar på de lokala andaluciska nyheterna nu, gillar lokalprogrammen här.
   Kram!

 21. Ditte skriver:

  Trevligt med filmtips och just från Wales har jag inte sett så många filmer. Hedd Wyn kände jag inte alls till. Blir bra att se när hösten kommer. Nu blir det i princip inget tv- tittande alls.
  Trevligt med den här festivalen. Stockholm har tidigare haft flera olika där mycket av det mesta blandats men nu i pandemitider har de varit digitalt och i mindre skala och det är ju inte alls lika roligt.
  Önskar dig fortsatt fina dagar i Spanien.

 22. wiolettan skriver:

  Intressant läsning om poeten Hedd Wyn, för mig helt obekant, men vilket liv och öde. Torvbrytning känns bekant, i mindre skala då jag var ung, Min pappa sysslade med allt möjligt.
  Jag brukar se ett antikprogram, Antiques Roadtrip, på TV och ibland är de tävlande i Wales. Det brukar vara intressant och mina tankar går då alltid till dig.
  Tack för ännu ett läsvärt och spännande inlägg.
  Trevlig helg.
  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s