SVERIGE – STOCKHOLM, Statyer, Danvik och Boule och Berså

Jag är kvar i Stockholm lite till. Här en bild från när jag anlände till huvudstaden, det vackra stadshuset

Så mycket av sight seeing blir det inte, men lite tar vi oss genom stan…

…en dag gick 6-åriga barnbarnet och jag på statyjakt på Söder. Vi kom till Mariatorget och hittade tre statyer där.

Vi beskådade och fantiserade vid olika statyer och tog en bild av varandra. Hon visade sig vara en betydligt bättre fotograf än jag trodde.

En halvtimma gick fort där…

…mer intressant på stan, byggnadsställningar. Hur tar man sig upp högst upp? Binder man fast sig för att inte trilla ner? Hur kommer sakerna upp? Och det är bra att man har hjälm på sig, precis som när man cyklar. Detta var några av frågorna och tankarna under 10 minuters beskådande…

…häftiga cykelställ. Hur får man upp cykeln så högt? Vilken cykel har finast färg? Vilken cykel skulle du helst vilja ha? Frågor under 10 minuters beskådande där.

Vad skönt det är att vara farmor med all tid i världen!

Vi hittade även andra statyer och kommer att fortsätta vår jakt.

Promenad längs vattnet

Förra söndagen tog hela familjen en promenad längs vattnet, förutom 6-ringen som cyklade. 3-åringen hoppade och skuttade med farmor vid handen längs kajen.

Några foton hann jag ta…

…med utsikt mot Skansen och Gröna Lund…

…flera båtar kom och gick. Det är så fantastiskt att slippa ta bussen in till centrum och istället kan ta båten, där man åker på SL-kort. Någon båtfärd blev det inte denna dag, men det har vi gjort vid flera tillfällen tidigare…

…så kom vi till vårt mål, Boule och Berså. Om detta trevliga ställe har jag läst flera gånger på Dittes blogg och önskat att besöka och nu blev det av…

…ett jättetrevlig ställe längs Danvikskanalen som går mellan Hammarby sjö och Saltsjön. Kanalen sprängdes fram i början av 1920-talet. Tidigare fanns här redan ett vattendrag.

Namnet Danviken fanns redan nämnt i mitten av 1500-talet och kommer troligen från danernas vik, alltså danskarnas vik.

Eftersom vi hade småbarn med slog vi oss ner en bit in från vattnet…

…här kan man spela boule och äta lite smårätter och ta sig en öl eller ett glas vin eller som vi gjorde kaffe och te till de vuxna och glass till oss allihop…

…när vi fikat färdigt kom en broöppning av Danviksbron. Där har jag stått i kö på bussen flera gånger när bron öppnat sig, men denna gång fick vi se det från markplan längs kanalen.

Danviksbron ligger vid Danvik i Stockholm. Det är 2 klaffbroar med en meters avstånd från varandra över Danvikskanalen. Den närmaste bron tillhör Saltsjöbanan och stod färdig 1922 och den andra är Värmdövägen och var klar 1956.

Kanalen och bron finns bl a med i filmerna SOS – en sällskapsresa och Varning för Jönssonligan…

…det var även andra båtar som kom och gick.

Jag rekommenderar Boule och Berså, ett enkelt och trevligt ställe. Vi hade inte det bästa av väder, men det regnade inte, så vi var väldigt nöjda.

Trevlig weekend!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

50 kommentarer till SVERIGE – STOCKHOLM, Statyer, Danvik och Boule och Berså

 1. Blomsterbönan skriver:

  Det är så roligt att ha barn med sig när man är på upptäcktsfärd. De har ett helt annat tänk och logik. Oftast väldigt rak och enkel och jag har vid flera tillfällen tänkt att, jisses, vad jag krånglar till det. Vilken rolig idé att gå på statyjakt!

 2. Trevligt med statyjakt med barnbarnet, de ser ofta mer än en vuxen, det finns mycket trevligt i huvudstaden, jag besöker gärna fina trädgårdar.

 3. Marit skriver:

  Så fine bilder fra Stockholm. Der har jeg kun vært en gang. Det er jo så fint at du endelig får vært sammen med barnebarna dine.
  Ha det godt!

 4. motionochfritid skriver:

  Trevligt med statyjakt, ni har mycket att välja på i stora staden.
  Trevlig helg!

 5. Anita skriver:

  Det märks hur mycket du njuter när du nu får ta igen förlorad tid tillsammans med din familj. Statyjakt var en kul idé. Och barnbarnet är en fantastisk fotograf … och du är så fin på bilderna, ser riktigt glädjen lysa om dig 🙂 Boule och Berså verkar vara ett trevligt ställe och kul att se Danviksbron underifrån.

  Kram och fortsatt fin vistelse med din familj i Stockholm Lena!

 6. Ingrid skriver:

  Så trevligt med lite bilder från er Stockholmspromenad. Himlen ser lite hotande ut, men så är det ju lite varstans nu. Som det regnar kommer det en skur, brukade mamma säga.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

 7. Titti skriver:

  Härliga timmar och varför besöker man inte huvudstan oftare? Men jag åker ju hellre till Wales 🙂
  Kram från Titti

 8. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Barn är härliga med alla frågor. Trevligt att gå på sightseeing och leta statyer. Vad kul för barnen att få rå om farmor.
  Ha det gott /Kram Marika

 9. Boule & Berså lät trevligt. Där hade jag säkert trivts.
  Fina bilder du bjuder på. Statyjakt lät spännande. Att vara en farmor med all tid i världen kommer antagligen aldrig att hända mig. Inte ens en farfar.
  Vad bra att kortet gäller för olika transportsätt.
  Ha en fin fortsättning på Stockholmsvistelsen.

 10. 🙂 Boule & Berså, ska testas!! //Lena

 11. Geddfish skriver:

  Stockholm har ju mycket att erbjuda. Så kul att du kunnat umgås med familj och vänner!
  Idag har jag haft en kanondag med solsken!
  Kram!

 12. Boule och Berså verkar vara ett toppenställe. Jag hade gärna suttit där vid kanalen och njutit av en glass.

 13. Karin skriver:

  Visst är Stockholm fantastiskt! Och vad kul att du får en ordentlig barnbarnsdos!

 14. Ann-Louise skriver:

  Så härligt att du är i Stockholm och äntligen får umgås med din familj! Ha en fortsatt skön vistelse här!

 15. mamma C skriver:

  Vilken härlig promenad i vackra Stockholm.
  Carin

 16. Lotten skriver:

  Så mysigt med barn i den åldern då de fortfarande är nyfikna och också ser andra saker än vi vuxna. Härligt för dig att kunna träffa dem!

 17. Ditte skriver:

  Härligt! Förstår att du njuter av dina dagar i Stockholm. Stor igenkänningsfaktor för mig i alla bilderna.
  Här längs vattnet är jag ju ofta och med mina barnbarn. Och visst är det roligt att se på omgivningarna från deras vinkel.
  Boule & Berså är ju vårt ”andra vardagsrum” och barnbarnen älskar att vara här. Här finns ju så mycket att titta på.
  Önskar dig fortsatt fina dagar här i Stockholm och med barnbarnen och de ”dina”.

 18. åsa skriver:

  Farmor med all tid i världen är nog det bästa jag läst idag ❤

 19. Märtha skriver:

  Märkte att jag inte kommenterat! Läste igår morse, men sen har det varit olika ”rullor som rullat på”… Statyer reses för att berätta, men de flesta rusar förbi och ser knappast dem. Vet att guiderna här i Borgå har ”statyrunda”, men jag vill vanligtvis veta mera än vad man hinner på en sån vandring. Nån gång… Tyvärr har jag inga barnbarn, men träffade en härlig fyraåring i somras som jag gott kunde umgås med. Bor tyvärr för långt borta… Ha det gott i Sverige!

 20. Znogge skriver:

  Ditte har ju skrivit mycket om restaurangen så vid tillfälle ska vi testa den. Det är alltid mysigt och givande att umgås med barnbarnen.

  God söndagskväll!

 21. Detta såg ut som en riktigt härlig liten utflykt 🙂

 22. skogsnuvan skriver:

  Trevlig med en promenad i Stockholm som ju är en fin stad som jag besökt några gånger faktiskt. I år kommer jag nog inte längre än till Östersund till tandläkaren. Det blir väl min semester det. Tur att jag bor som jag bor i alla fall. Nu är det björnjakt här omkring så man får akta sig så gubbarna inte tar en för en gråhårig björnhona när man går dubbelvikt i skogen och letar bär.

 23. Thalassa skriver:

  Fina bilder på vackra Stockholm! Jag har jobbat inne i city i många år, bl a på Blasieholmen. Då blev det många promenader längs vattnet. Nu är det ett tag sedan, så det var kul att hänga med dig. På Boule och Berså hade vi personalfest/aktivitet ett par gånger. Ett jättetrevligt ställe!
  Önskar dig en fortsatt trevlig sverigevistelse.

 24. Ölandsvindar skriver:

  Så mysigt att umgås med familjens yngsta! Mina svärföräldrar bodde i ett av husen på Danviksklippan, så där har jag stått många gånger och beskådat båttrafik och broöppningar. Men efter att ha arbetat i Stockholm under 23 år har jag inte varit där sedan jag gick i pension. Föredrar naturen numera!

 25. Anni skriver:

  Så mycket längtan och glädje det finns i dina bilder och din berättelse – ingen som ser detta inlägg kan missta sig på hur ni njuter av att få umgås igen ❤
  Du kan berätta för barnbarnet att när jag bodde högst upp i ett hus vid Odenplan (där min mellangrabb bor nu) så klättrade byggjobbarna in och ut genom mitt sovrumsfönster för att komma till ställningen. Lite sådär lagom kul …
  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s