C WALES – WHITE CASTLE, GROSMONT CASTLE och SKENFRITH CASTLE

Jag är kvar i Göteborgstrakten, men tyckte att det var dags för ett inlägg från Wales. Bloggen heter ju trots allt Lena i Wales och Spanien.

The Three Castles

I The Three Castles ingår White Castle, Grosmont Castle och Skenfrith Castle.

De har ganska lika historia. Artikeln om White Castle är ny, om Grosmont Castle en kort repris och om Skenfrith en video som jag visat tidigare. Titta inte på den, för jag gör bort mig!!!!!

White Castle

White Castle ligger mellan städerna Monmouth och Abergavenny i syd-östra Wales.

Idag är fästningen en ruin och öppen för allmänheten. Gratis entré. För att komma dit åker man på små, smala vägar bekantade med häckar…

…fästningen är byggd av normanderna efter invasionen av England 1066 för att skydda vägarna från Wales till den engelska staden Hereford.

Den allra första fästningen var av timmer. I början av 1100-talet var en stor revolt från walesarna mot engelsmännen och engelsmännen behövde förstärka sina positioner mot walesarna. Genom att ha tre närliggande fästningar i en cirkel villa de visa sina makt och styrka. De övriga två kan ni läsa om nedan…

…på 1200-talet byggdes fästningen om, nu i sten, så fienden inte kunde elda upp den. Man byggde också en s k kurtin (av franskans courtine som betyder förhänge. Används idag i engelskan för curtain = gardin), en mur eller vall som sammanlänkar en fästnings försvarstorn. Man byggde också en ny entré med torn…

…runt fästningen fanns och delvis finns en vallgrav, om än ganska övervuxen.

Här ser ni också lite av den vackra kulliga omgivningen…

…ungefär så här tror man att fästningen en gång såg ut, men idag är det bara ruiner…

…området innanför muren är stort, svårt att säja exakt, men ca 100 x 100 m.

Här kan man också se ruinerna av väggarna till själva byggnaderna innanför tornen…

…de gamla ruinväggarna får verkligen fantasin att spela. Hur var livet här en gång? Troligen har det i alla fall inte mycket med romantik att göra, utan krig, strider, bråd död och svält…

…idag ser det betydligt fridfullare ut…

…en brunn fanns också innanför murarna. Något viktigt vid en längre belägring…

…dessa gluggar var inte som idag till för att bara titta ut, utan för att försvara sig genom. Se fienden komma och sedan spänna bågen till försvar…

…så här tror man att hela anläggningen en gång såg ut. Den vitkalkade fästningen till vänster, därav namnet Den vita fästningen, och till höger kurtinen…

…genom dessa s k arrow loops kunde man skjuta pilar. Denna typ av konstruktion är ovanlig i fästningar. Lätta att skjuta en pil inifrån, men svårare att sikta rätt in utifrån.

Ägarna har varierat under årens lopp.

Mellan 1282 och 1825 ägdes fästningen av samma Earl (hertig), The Earl of Lancaster. Naturligtvis inte av samma man, men av mannen som bar denna titel, vilken går i arv i familjen.

Redan på 1500-talet blev fästningen ruin.

1825 till 1902 var ägaren The Duke of Beaufort.

1902 till 1922 ägdes den av Sir Henry Mather Jackson. Vi har nu kommit in i den romantiska eran då många excentriker med pengar köper dessa ruiner och många vill i romantikens tecken besöka dem. Han rensade ruinen från murgröna och buskar och upptäckte då att den var i relativt gott skick. En gammal dam tog på sig att se till ruinen och tog emot besökare mot betalning.

1922 tog Cadw, en statlig walesisk institution som tar hand om gamla byggnader, över ägandet och skötseln.

Utanför fästningen finns detta lilla plakat som berättar att nazisten Rudolf Hess var här och målade under sin fångenskap i Abergavenny. Om varför han var här kan ni läsa om här!

Skenfrith Castle

Från denna fästning blir det video som vi spelade in år 2014. Lena i action, men lite små problem emellan.

Grosmont Castle (en repris)

Photo3990
Photo3997

Grosmont Castle byggt på 1200-talet och tillbyggt på 1300-talet, men troligen fanns redan då en äldre fästning här. Fästningen övergavs på 1500-talet och föll i ruiner, vilka idag är K-märkta.
Det ligger en rad av fästningar med ganska lika historia längs engelsk-walesiska gränsen…

Photo3999

…utsikt från Grosmont Castle.

Trevlig helg!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

30 kommentarer till C WALES – WHITE CASTLE, GROSMONT CASTLE och SKENFRITH CASTLE

 1. Spännande! Inte fel att berätta om Göteborg heller 🙂

 2. Härligt inlägg som också triggade en massa trevliga minnen från våra bilresor i UK. Det bästa inlägget var helt klart det med dig som ciceron! 🙂
  KRAM/Susie

 3. Anita skriver:

  Härligt med dessa gamla borgar. Filmen har jag sett förut men tittade igen. Den är väldigt trevlig och informativ och du gör definitivt inte bort dig, tvärtom.

  Kram och fin helg till dig!

 4. Ohh så vackert och fint ställe att besöka och fin story bakom som du berättar

 5. Riktigt imponerande! Nu ska jag äntligen läsa ikapp vad du har pysslat med på sistone, jag hänger ju med på Instagram men det är alltid roligt att läsa mer på bloggen.
  Kram och ha en fin lördag!

 6. Ingrid skriver:

  Så trevlig med dig som ciceron, det har jag ju upplevt IRL.
  Ha en härlig helg!
  Kram, Ingrid

 7. mamma C skriver:

  Vilken vacker plats och en massa bra information om det.
  Fin lördag
  Carin

 8. Znogge skriver:

  Synd att fästningen bara är en ruin i dag men den sortens platser är ändå mycket intressanta att besöka.

  Trevlig lördagskväll!

 9. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Mycket intressant med gamla borgar och historia om dem. Otroligt att det finns så mycket kvar av dem. Ha en skön söndag /Marika

 10. Geddfish skriver:

  Skickar en hälsning från Lidköping! Fina intressanta bilder, som du brukar ha. Ska läsa lite mer och även lyssna på videon.
  Lite-bättre-väder-kram!

 11. Å, vad fint inlägg och film. Kul att läsa om Wales, och drömma om att resa dit för att uppleva atmosfären med de gamla slottsruinerna.
  Har nog aldrig berättat för dig att jag hade en favorithäst som barn och den var en Welsh mountain ponny, och där har du mina referenser till Wales. Läste även en bok om en flock vildhästar från Wales så om du vet något spännande om Wales koppling till hästrasen så är det ett uppslag till kommande önskeinlägg från mig 🙂
  Må gott!
  Christina

 12. Ditte skriver:

  Är du i Sverige så är det ju ganska naturligt att du även tar med det i bloggen. Absolut!
  Ä fascinerad över att Wales har så mycket varierat ett erbjuda. Borgar läser jag gärna om och passerar jag dem tittar jag gärna in. Men tiden är förbi när jag klättrar brant uppför för att nå dem. Historia finns det ju i borgarna och det tycker jag om. Stort tack för bilder och fin text. Och film.
  Ha det gott!

 13. Monica skriver:

  Kul att se dig och höra dig berätta. Tänkte på det att så roligt det är att se en liten film. Ni såg ju glada ut också och maken tyckte säkert det var ett fint uppdrag han hade. Ha det fortsatt bra i Sverige.

 14. skogsnuvan skriver:

  Å så roligt att se den där videon med allt fint som fanns att visa. Tänk att du bor så nära historien så långt tillbaka i tiden. Det måste vara väldigt roligt att kunna gå omkring bland ruiner och föreställa sig hur det såg ut så långt bort i tiden.

 15. Anni skriver:

  Åh så kul att se dig ”in action” 😀
  Älskar borgar och ruiner. Och slott. Idag visar man sin makt på andra, mindre vackra, sätt …

 16. Lena i Wales skriver:

  Vad roligt att du gillar den lilla videon.
  Fantastiskt med dessa gamla byggnader, älskar dem!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s