SVERIGE – GÖTEBORG

Onsdag igen och idag blir det ett inlägg från Göteborg.

Jag befinner mig i Göteborgstrakten, men tyvärr inte varit inne i staden ännu p g a att majoriteten av familjen, inkl, mig, har drabbats att förkylning. Inte Covid, vi har testat oss. Förkylningarna har gjort att orken inte funnits och dessutom har vi mer eller mindre isolerat oss för att inte smitta andra med förkylningarna. Så annorlunda att ha en vanlig förkylning i dessa coronatider…

…det har blivit mycket pyssel, pussel och spel med barnbarnen.

Tyvärr har jag varken inte haft ork eller tid att läsa alla er andras trevlig bloggar, men jag har inte glömt er!

Bilderna nedan är från besök i staden vid olika tillfällen genom åren.

Jag hade sett fram emot att gå ut och fika. Äta flera god räkmackor, men det får vänta. Tanken är att jag kommer att stanna i Sverige ytterligare ca en månad, så detta får vänta. Jag har en hel del att stå i. Återkommer till detta senare.

Upptäckte att jag av någon underlig anledning hade ganska många bilder av räkmackor 😀…

…både räkmacka och köttbullemacka på samma tallrik. Så blir det när man delar på det goda!…

…kanske blir det också en liten titt på staden Göteborg och kanske gå till Saluhallen, belägen vid Kungstorget i centrala stan. Sedan länge har det förekommit torghandel på denna plats, men 1888-89 kom denna fantastiska byggnad på 1 300 kvadratmeter till. Sedan 1985 är byggnaden förklarad som byggnadsminne.

Här var jag ofta tillsammans med min mamma när jag var barn. Alltid roligt att gå till slaktaren där jag alltid fick en wienerkorv att smaska på. Fina barndomsminnen.

Under 2 000-talet skedde vissa behövliga renoveringar och idag kan man här köpa, ost, bröd, kött, frukt och grönsaker m m…

…det är nästan omöjligt att vara inne i Göteborgs centrum utan att man ser Domkyrkan som ligger central mellan Kungsgatan, Västra Hamngatan, Kyrkogatan och Korsgatan.

Kyrkan är domkyrka för Göteborgs stift. Den tredje domkyrkan på samma plats.

1815 invigdes denna kyrka, men då var den inte färdig, bl a saknade tornet, som blev klar först 10 år senare och hela kyrkan var klar 1827 och fick då sin andra invigning. I tornet finns fyra klockor med en sammanlagd vikt a 13,8 ton, det är tungt det!

Kyrkan var också den första kyrka i Sverige som fick centralvärme 1852. Året efter fick kyrkan gasljus som belysning.

Kyrkan har renoverats flera gången sedan den började byggas…

…kanske blir det också en promenad längs Stora Hamnkanalen.

När Göteborg anlades 1621 bestämde man att bygga kanaler med Nederländerna som förebild och Stora Hamnkanalen bygges strax efter grundandet av staden. Den kom att bli stadens livsnerv. Här lastades och lossades gods, här förekom torghandel och här var fullt med folk överallt.

Vid Stora Hamnkanalen bodde också de rikaste göteborgarna.

Kanalen användes också som för avlopp och som dricksvatten till en början, fy vilken hemsk kombination.

En del av de gamla kanalerna finns kvar men vissa har också fyllts igen, framför allt runt år 1900 då spårvagnarna behövde plats, först hästdrivna sedan elektrifierade…

…vid Stora hamnkanalen ligger också Ostindiska huset, uppfört 1747-62.

Svenska Ostindiska Kompaniet verkade 1731-1813 och utförde totalt 132 expeditioner med 37 olika skepp. Göteborgs hamn var då för liten för de stora skeppen. Man ankrade då längre ut i Göta älv och godset kördes till kompaniets hus vid hamnkanalen med mindre s k hemförarbåtar.

Idag finns i byggnaden Göteborgs Stadsmuseum…

…en promenad längs hamnen är heller inte fel. Tänk så mycket som ändrats där de senaste 50 åren.

Fortfarande är Göteborg Skandinaviens största hem, även om de flesta kajerna ligger utanför stan.

Jag är uppvuxen i en ort ca 3 mil norr om Göteborg. Mamma kom från Göteborg, så varje vecka åkte vi dit och hälsad på mormor och moster. För att komma till dem åkte vi längs kajen där det låg båtar, det var järnvägsspår, stora kranar och livlig aktivitet. Idag ser det helt annorlunda ut…

…vid Lilla Bommen finns en liten fritidsbåthamn. Här ligger också Barken Viking, en fyrmastad bark och f d skolskepp för 80 elevplatser. Det är det största segelfartyg som byggts i Norden. Sedan slutet av 1950-talet ligger barken för ankar i hamnen och är idag restaurang och hotell. Här ligger också huset som i folkmun kallas Läppstiftet, inte så svårt att se var det namnet kommer från. Byggnaden stod klar 1989, är 86 m hög och har 22 våningar…

…på andra sidan av småbåtshamnen ligger Göteborgsoperan som stod klar 1994 och ersatte då Stora Teatern, som var för liten och gammaldags.

Ha det bra!

Annons
Detta inlägg publicerades i Sverige. Bokmärk permalänken.

32 kommentarer till SVERIGE – GÖTEBORG

 1. jo, det är ju räkmackor man ska äta i Göteborg, ska nog gå till fiskbilen och köpa en till oss… Wienerkorv var favorit som barn (i Åbo i Finland); jag fick en åeng, varannan dag köpte jag wienerkorv, varannan en tomat 🙂

 2. Märtha skriver:

  Läppstiftet fanns inte när jag gjorde mitt enda besök (hittills) i Göteborg. Men visst besökte jag Feskekörka och domkyrkan, där Sveriges första kvinnliga domkyrkoorganist Elfrida Andrée (skrev om henne nyligen i bloggen) lät tonerna klinga. Trevligt med bild av operan, en av mina fd elever har sjungit i kören där, träffade hans mamma i lördags. Känns som många beröringspunkter med staden! Det finns så mycket i grannlandet som jag skulle vilja besöka, att komma iväg är alltid svårast och värst.

 3. Åh, vad sugen jag blev på en räkmacka! Har ju dessutom räkor hemma, så det blir nog det till lunch idag. 🙂
  Har egentligen aldrig gillat Göteborg (typiskt för en Stockholmare) trots att vi varit där massor med gånger men så var jag där med Sv.Bonsaisällskapet för ett årsmöte när min kusin var sekreterare och jag redaktör. Det slutade med en misslyckad båttur (räkorna tog slut) men vi två hade sen en otroligt trevlig kväll för det var nåt jippo stan med levande musik överallt. Vi hade så kul att vi inte gick hem till hotellet förrän framåt 3-4 på natten (och vi var nyktra) och alla göteborgare var otroligt snälla och trevliga mot oss. 🙂 🙂
  KRAM/Susie

 4. Violen skriver:

  Räkmackor och Göteborg hör ihop! Blir riktigt sugen på en, det är flera veckor sedan jag åt någon!
  Ha det gott! Hoppas förkylningen ger med sig så att du kan ”göra# Göteborg!

 5. Ingrid skriver:

  Jag har bara varit i Göteborg två gånger och det är väldigt länge sedan. Min ena syster bodde där några år och sommaren 1962 var Åke och jag där och hälsade på henne och några år senare var mamma och jag där. Jag kommer ihåg att Åke och jag åkte en sightseeingtur på en båt som hette Paddan i alla fall.
  Krya på dig!
  Kram

 6. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Göteborg är en härlig stad, reste ofta dit i tjänsten, tog Älvsnabben vid lilla bommen till Eriksbergs kajen. Där kan jag tro att du inte känner igen mycket. Man har bevarat den gamla varvsstilen fint vid Hotel 11. Räkmacka det måste man ha när man besöker Göteborg. Har fått det bästa jag har från Göteborg, min man!
  Ha det gott /Marika

 7. walkaboutsweden skriver:

  Så trevligt med lite fakta om vår livliga grannstad.
  Gissar på att om jag också hade arkivbilder från Göteborg, så skulle många av dem innehålla räkmackor. En klassiker som jag ofta väljer när vi fikar på café.

  Krya på dig/er!

 8. Madame skriver:

  Så dejligt at du er sammen med dine børnebørn, Lena – men synd at I er blevet forkølet. Rigtig god bedring!
  Göteborg kender jeg ikke rigtigt og bare bare kørt igennem på vej til Norge.
  Ha’ det godt

 9. Blomsterbönan skriver:

  Räkmackor är aldrig fel, det är nog därför du har så många bilder på dom!

 10. iamittilivet skriver:

  Krya på dig! Och räkmackor kan man äta hur många som helst!!

 11. Berit Häger skriver:

  Hej Lena!
  Så tråkigt att du blev förkyld när du kom till Sverige. Det blir väl lätt så när man börjar umgås lite tätare. Jag hörde av Inger att du var sjuk, annars hade det varit kul om du kunde hälsat på oss här i Marstrand. Nu åker vi härifrån på lördag, så det hinns ju inte med. Krya på dig!
  Kram Berit
  P.S. Jag åt faktiskt räksmörgås till lunch idag. =)

  • Lena i Wales skriver:

   Små barn och förkylning hör ihop och inte så konstigt att jag drabbades, fast tråkigt.
   Hade varit kul att kommit till Marstrand och träffa dig, får bli en annan gång.
   Lycko dej, räkmacka!
   Kramar!

 12. Monica skriver:

  Väldigt många är förkylda eller vad det nu är men blev en topp efter första skolveckorna och hela familjer drabbade. Alla testar sig och nästan alla får negativt svar, vet knappt vad man ska tro om det heller men det är klart att det finns andra virus och nu har folk slappnat av mycket i alla miljöer.
  Så skönt att du kan stanna en tid till. Fint i Göteborg och ha det fortsatt så bra.

 13. Lotten skriver:

  Göteborg är en härlig stad, står högt upp på lin favvolista! Förkylningar är trist och väldigt hämmande i dessa dagar. Nu är vi faktiskt i F, ganska märkligt men bra, huset behövde ses till. Ha det bra och krya på dig!
  Anonyma Lotten

 14. Geddfish skriver:

  Skrev en lång kommentar som bara flög iväg i rymden, nu orkar jag inte igen. 😀
  Ha det så gott, kram Gerd

 15. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Kul att se dig här hemma, ja i Göteborg då 🙂 Tack för räkmackorna. inte ätit på evigheter.
  Många är sjuka nu…grannen förkyld, äldsta barnbarnet som börjat på universitet i Kalmar blev sjuk
  när hon åkte hem för att hämta kvarglömda saker. Magont och feber. Köpte snabbtest och inget Covid. Negativt. Har redan 2 vaccindoser trots bara 20 år. 😀 Bra! Och distansundervisning som tur är nu då 🙂
  I Göteborg var jag en gång på 70-talet. Snöstorm så såg inget va stan 😀
  Kram P ♥♥

 16. Titti skriver:

  Räkmackor är ALLTID gott:) Krya på dig nu!!!
  Kram Titti

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s