WALES-ENGLAND – CLUN, en liten stad

Onsdag, ja då är det ju bloggdags igen. Idag från gränsen Wales-England, även om jag befinner mig i Sverige. Närmare bestämt i min gamla hemort Tollered nära Göteborg.

Clun

Nu har jag gått över gränsen!

DSCN6689

Närmare bestämt till den lilla, lilla staden Clun i Shropshire i England, alldeles nära den walesiska gränsen. En liten stad med knappt 700 invånare,  mindre än många samhällen i grevskapet.

Staden växte upp runt en kyrka på 600-talet, men redan tidigare bodde folk i området…

DSCN6686

…Clun byggdes upp vid en sk Drovers´Road, vägen där många boskapsdrivare förde sina djur mot London. Dessa Drover´s Road finns på många ställen i UK. Det som markerar dem är att de var bredare än gamla stigar och vägar, mellan 12 och 27 m breda. Idag är många omgjorda till landsvägar.

Det var hårt arbete att vara boskapsdrivare. Antingen gick man hela vägen till fots eller om man hade råd satt man på hästryggen. De hade tränade hundar med sig till hjälp att hålla ordning på flockarna som kunde bestå av upp till 400 djur och de skulle hållas friska och födas undet vägen, vilket kunde vara i flera veckor, ja upptill månader.

I USA skulle de kallas cowboys.

Nedgången för boskapsdrivandet kom i mitten av 1800-talet då järnvägen och ångbåtstrafiken tog över…

DSCN6678

…Clun Castle är en gammal fästningruin, vilket vi inte kom fram till p g a…

DSCN6681

…att det helt enkelt var för vått i marken eller att vi helt enkelt inte hade några gummistövlar med oss. Det finns ju inget dåligt väder, bara dåliga kläder! Ett bra motto om man vill hålla humöret uppe här!!!…

DSCN6692

… det finns flera vackra små hus i staden, men kolla in skorstenen på detta hus! Snacka om smal!!!…

DSCN6693

…och dess dörrarn satt verkligen tätt. Här gäller det att komma överens med grannen!…

DSCN6683

…i staden finns Clun Bridge från 1450-talet och där korsar den den lilla floden Clun. Bron är smal, den enda i staden.

Det är en s k Packhorse bridge som är byggd för att ta packhästar över floden. Typiskt för dessa typer av broar är att de består av en eller flera smala bågar och har låga sidor så hästarnas packning inte skull ta i vid sidorna.

Den gamla definitionen för packhorse bridges var:

-smalare än 1,8 m

-byggd innan år 1800

-ska ligga på en packhästrutt

Det finns ca 200 stycken broar av denna typ i Storbritannien.

Väg A488, vilken är en stor väg, går genom stadens centrum och den gamla bron bådar stora problem för stora fordon som inte kan komma över. Ytterligare ett problem är att GPS inte visar den smala bron så många stora lastbilar har fått problem här. Det talas om byggandet av en ny bro, men det kostar ju pengar, så det blir nog som vanligt bara prat. Vi har många, många liknande trafiksituationer i UK!!!

Ha det gott!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

29 kommentarer till WALES-ENGLAND – CLUN, en liten stad

 1. Anita skriver:

  Kul rubrik ”Nu har jag gått över gränsen” 🙂 Smala ”stora” vägar har vi åkt på i UK. Inte kul att möta långtradare där. Men Clun Bridge ser ut som en vacker bro om än opraktisk.
  Hoppas du får en fortsatt fin vistelse i Sverige. Lite sommarväder är ju dessutom på besök.

  Kram och fortsatt fin vecka till dig Lena!

 2. idag har väl många boskapsdrivare fyrhjulningar, lite lättare, vi ser Highland cattles utanför altanen… fast vi bor en kvarts busstur från Göteborgs centrum 🙂 Ha det bra!

 3. Det är bättre med en vacker bro än med en praktisk! Iaf om det finns alternativ för lastbilar att åka?
  KRAM/Susie

 4. Karin skriver:

  Engelska cowboys! När får vi se äventyrsfilmer om den?
  Och de där två dörrarna, tätt intill varandra; jag undrar om de öppnas utåt eller inåt. Om det är utåt gäller det ju verkligen att vara samspelt med grannen!

 5. wiolettan skriver:

  Vackra bilder och intressant läsning.
  Roligt hus med den smala skorstenen.
  De två dörrarna ser också så roliga ut. Olika färger och samma trappa upp. Att sopa trappan här, då måste man nästan ta grannens också. Är det snö så verkar det ju konstigt att skotta bara halva trappan.
  Ha det bra.
  Kram!

 6. walkaboutsweden skriver:

  Instämmer med Anita – rubriken var riktigt bra. 🙂
  Tack för spännande och fina miljöer.

 7. Ingrid skriver:

  Fina bilder och intressant läsning som vanligt. Jag undrar om jag inte såg ett program på tv där man letade hus i just Shropshire.
  Trevlig onsdag!
  Kram

 8. Geddfish skriver:

  Verkligen tilltalande och annorlunda när man beskådar allt detta gamla.
  Så glad att jag har varit i Wales och sett med egna ögon en hel del.
  Soliga hälsningar från Lidköping!Kram!

 9. motionochfritid skriver:

  Husen är så vackra, har alltid tyck om tegelhus. Ja, det gäller att vara goda grannar.
  Ha det gott!

 10. Znogge skriver:

  Ja, där gällde det verkligen att stå på god fot med grannen för närmare än så går det väl knappast att komma. En vacker liten stad med floden som rinner igenom.

  God onsdagskväll!

 11. Thalassa skriver:

  Engelska cowboys … The Drift – när man samlar in hästarna i New Forest och stora flockar kommer i full fart över hedarna – för garanterat tankarna till cowboyfilmer. Men dessa hel-lediga hästar behöver in bära eller dra på någon packning.
  Intressant inlägg och, som vanligt, fina bilder! Husen är så charmiga, men många av dem är säkert inte så mysiga att bo i när kyliga och fuktiga vintervindar blåser.
  Ha det bra!

 12. skogsnuvan skriver:

  Det är alltid lika spännande att läsa dina bloggar vare sig det är från Spanien eller England eller Waies. Man lär sig mycket som man aldrig haft en aning om. Jag som sitter här i skogen och inte kommer någonstans älskar att läsa dina bloggar . Jag förvånas varje gång att allt är så gammalt och fortfarande finns kvar. Tack för att du finns.

 13. Märtha skriver:

  Bron, dörrarna och boskapsvägarna – intressant! Här i Finland skulle bron vara utdömd för länge sedan. Fram, fram fram till varje pris… Undrar också om dörrarna kunde vara möjliga här. Det verkar ju vara endast en supertung vägg mellan dem. boskapsvägarna var något nytt för mig. Vilket jobb! Igen Finland: här har vi garanterat inte haft såna vägar, städerna var inte jättestora, men landsbygden desto större. Maten kunde alltid vara närproducerad. Säger inget om vad jag tycker om dagens läge… Ha det gott!

 14. Violen skriver:

  Kul att komma över gränsen till England! Skillnaden mellan Wales och England är väl inte så stor men det är ändå intressant att se något nytt!
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Längs gränsen Wales och England är länderna väldig lika, men ju längre bort från den du kommer, ju mer ser och hör man skillnaderna (hör genom språken). Intressant.
   Trevlig fredagskväll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s