SVERIGE – TOLLERED och VAD HAR JAG HAFT FÖR MIG?

Var har jag varit de senaste två veckorna och vad har jag gjort?

Jag har mitt gamla hus i Tollered, utanför Göteborg, kvar och har haft det uthyrt de senaste ca 12 åren till olika hyresgäster. Under pandemin upptäckte jag att det kändes som en börda att ha ansvaret för ett hus och inte kunna komma dit p g pandemin. Så jag beslöt mig till slut för att jag vill sälja huset, men det behövdes göras en del åt det först…

…städas, målas, repareras m m…

…så det har upptagit det mesta av min tid, från morgon till kväll. Däremellan har jag försökt hitta lite tid för att vara tillsammans med barnbarnen utanför Göteborg också.

Så man kan säja att jag haft fullt upp och kommer att ha det de närmaste veckorna, för allt är långt ifrån färdigt.

Jag längtar till att få lite fri tid att hinna läsa alla er intressanta bloggar, men efter dagens slit orkar jag inget annat än att äta och sova, men någon gång ska väl också detta elände ta slut och då kommer jag tillbaka.

Att trädgården dessutom lämnades helt övervuxen, gjorde inte bördan mindre. Som tur är har jag fått hjälp med detta, mot betalning. Något som skulle sköts av hyresgästen. Tyvärr är det många smällar man får ta när man hyr ut!

Före och…

…efter…

…före och…

…efter…

…före och…

….efter…

…före och…

…efter…

Sverige – Tollered (repris)

Tollered är ett gammalt brukssamhälle med ca 900 invånare, ca 3 mil nordost om Göteborg mot Alingsås. Se karta nedan!

Anledningen att jag skriver just om denna ort är inte att den numera är känd som en pittoresk gammal bruksort, utan att det var här som jag bodde från tidiga tonåren och sedan under många vuxenår och nu är jag här för att träffa gamla vänner.

På 80-talet var det ca 500 personer som bodde i orten och jag kände alla till namn och visst vilken sorts bil de körde. Och naturligtvis kände också alla mig, så inget ställe att vara anonym på, men ett tryggt och bra ställe för att låta barn växa upp i…

…den gamla fabriksbyggnaden står fortfarande kvar.

Bruket bestod av ett bomullsspinneri, Nääs Fabriker, som grundades på 1830-talet av Peter Wilhelm Berg och det var i familjens ägo fram till 1961 då Almedahls Fabriker tog över och drev det fram till nedläggningen 1980…

…att man valde just denna plats för en fabrik berodde delvis på att vattenkraften fanns på plats…

…i det gamla fabriksområdet finns idag bl a ett hotell…

…vackert beläget vi sjön Sävelången…

…i den lilla ortens centrum finns idag en liten dagligvaruhandel och en pizzeria, men annat var det förr. I mitten av 60-talet fanns tre livsmedelsaffärer, ett bageri, en fiskaffär, en kortvaruaffär med skrädderi, en frisör och kanske något mer jag glömt…

…några av de gamla husen…

…kanske blir det också en promenad ner mot sjön Torskbotten…

…här jag har badat många gånger, men inte i vinterväder, tack!

Var ligger Tollered?https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d271994.3347761136!2d12.13875156484206!3d57.81906948677878!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x464554307031e4c5:0xa01907aa34053b0!2s448%2050%20Tollered,%20Sverige!5e0!3m2!1ssv!2ses!4v1573550698177!5m2!1ssv!2ses

Ha det bra i septembervärmen!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

47 kommentarer till SVERIGE – TOLLERED och VAD HAR JAG HAFT FÖR MIG?

 1. Märtha skriver:

  Hoppas ditt hus blir sålt! Slit inte för mycket, många husköpare vill göra på sitt eget sätt… Jag hade en fantastisk mäklare som berättade om möjligheterna, vad som kan göras – och huset såldes inom en vecka. Nu är jag bara glad när jag besöker platsen eller kör förbi. Men varför låter Tollered så bekant? Har andra kändisar än Lena bott där?### Här börjar hösten, med nattemperaturer under +4. Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag hoppas också det blir sålt.
   Jag har också haft kontakt med mäklare och följt deras råd.
   Tollered är inte speciellt känt, så vet faktiskt inte varför du känner igen namnet.
   Här blir det också kallare.
   Ha det bra!

 2. Thalassa skriver:

  Oj, vilket jättejobb. Det är nog ett klokt beslut att sälja, även om det antagligen känns i hjärteroten att klippa helt. Vi börjar tycka att det ibland känns lite jobbigt med två hus, och vi har bara 11 mil emellan 😂. Och du har ju fortfarande två … Lycka till med allt!

 3. skogsnuvan skriver:

  Det är likadant som här där det på 50-60-talet fanns tre affärer skola bibliotek post och järvägsstation. Nu finns inget av det där kvar. Det är så det blir när alla ärtvingade att flytta till städerna . Mina föräldrar och mina bröder och min son var alla tvingade att flytta 100 mil bort till Helsingborg för att få jobb. Det är bara dom allra tjurigaste som blev kvar som tex jag. Det är därför jag är fattigpensionär och inte har råd att åka någonstans ens på semester. Vi har ju sämsta löner och högsta skatt Tur att luften är gratis än så länge.

  • Lena i Wales skriver:

   Många orter förändrade i o m att fler och fler fick bil och kunde ta sig dit man ville. Här bor folk kvar, men de handlar utanför orten. Eftersom det är så nära Göteborg sker ingen utflyttning, snarare tvärtom.
   Många orter har drabbats som din, tyvärr.
   Sköt om dig!

 4. Väldans vad du har jobbat, har ni kvar hus i Spanien också…?
  Ett hus räcker mer än väl tycker vi 🙂 Bor i ”sommarstugan” året om.

 5. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Oj vilket jobb du har!! Gör inte för mycket! Går säkert att sälja för folk letar ju sommarbostäder nu som galna har jag läst. Ser mysigt ut i byn!
  Ha det så bra och var rädd om dig!
  Kram P ♥♥

 6. Anita skriver:

  Inte visste jag att du fortfarande hade kvar ditt hus. Oj, så mycket jobb för dig. Förstår mer än väl att du är trött. Trist med allt ogräs, i synnerhet som det var avtalat att hyresgästen skulle ta hand om det. Tur ändå att det går att hyra in hjälp för du verkar ha nog ändå med allt som ska göras. Hoppas nu att du får huset sålt och kan koppla bort det. Hoppas också att du hinner med att få lite tid med barnbarnen. Fantastiskt av dig att ändå hinna blogga … du hade ju kunnat göra uppehåll, vi läsare finns ju kvar ändå. Tollered ser trevligt ut. Sjön Torskbotten, det var ett märkligt namn 🙂

  Kram och var rädd om dig!

  • Lena i Wales skriver:

   Det är en hel del att göra här, men det går sakterliga framåt.
   Så tråkigt när man lämnar det på detta sätt. Det var en gång en riktigt fin trädgård.
   Jag försöker blanda til med renovering och barnbarn och ska se dem i helgen igen. Ser fram emot detta.
   Som tur är hade jag en del inlägg klara och bara timeset, för att skriva allt detta hade jag inte hunnit med.
   Ja, konstigt namn på en sjö. Vi kallar den alltid bara Bottna.
   Tack för omtanken och stora kramar!

 7. Violen skriver:

  Lycka till med försäljningen! Det kommer säkert att kännas väldigt bra att bara ha ett hus att sköta, det är svårt att hyra ut på distans. Ba det gott och unna dig lite vila ibland!

 8. shetlandsfrun skriver:

  Ah, det är Nääs? Jag har varit där ett par gånger, fint hotell med god mat. Annars känner jag inte till Tollered. Jag kan tänka mig att du haft en börda gällande huset 😞 Och mycket arbete nu! Skickar styrka! This too shall pass 🌸

  • Lena i Wales skriver:

   Nääs fabriker ligger i Tollered och Nääs slott mitt över sjön, bara några hundra meter fågelvägen.
   Hotellet i Nääs Fabriker är verkligen fint och trevligt.
   Tack för styrkan, det hjälper1

 9. Znogge skriver:

  Att äga hus på avstånd och hyra ut är inte det enklaste. Samtidigt så är man kanske inte redo att sälja. Men ett hus måste skötas såväl utvändigt som invändigt. Synd att trädgården inte hållits efter för det blir ett rejält jobb att få ordning på den. Hoppas du får sålt det snabbt så att du kan släppa det.

  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det är ett ansvar och jobb att ha ett hus, antingen man bor där själv eller hyr ut.
   Det var lite av en chock för mig att inget var gjort åt trädgården inför utflyttningen, tråkigt.
   Kram!

 10. Ibland undrar jag varför det förändrats så otroligt mycket sen 60-talet – och inte till det bättre precis! Är det så enkelt att alla tar bilen till närmaste uppbyggda handelscentrum för att uträtta sina ärenden, eller är det nåt annat!? Det kan ju inte vara befolkningsminskning precis, för då var vi väl runt 7 miljoner i Sverige. Hur många vi är nu vet jag inte men betydligt över 10 iaf.
  Att hyra ut ett hus med trädgård verkar inte kul alls, både nergånget ute och förmodligen inne också? Men jag kan förstå att du ville ha nån anknytning till Sverige kvar, även om det bara verkar ha varit jobbigt.
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tror att mycket ändrades med att allt fler fick bil och kunde snabbt och enkelt ta sig både hit och dit. Tråkigt när småskaligheten försvinner.
   Väldigt tråkigt att trädgården förfallit som den gjort, men nu ser den i alla fall betydligt bättre ut.
   Kram!

 11. GeddFish skriver:

  Skriver från en plats i bussen, hopp hopp.
  Har läst din blogg!
  Åkte nyligen genom Tollered då jag var till Göteborg.
  Ha det fint, kram 😍

 12. Karin skriver:

  Känner igen! Både det där med att man var väldigt påpassad som barn och ung och alla butikerna, konditorierna, frisörerna och mycket annat som försvunnit vartefter.

  Men oj, vad du har slitit! Hoppas det känns som ett bra beslut att sälja huset. Mer frihet, mindre oro.

 13. motionochfritid skriver:

  Oj, låter jobbigt. Ja, det krävs både vilja och samarbete med allting och vi människor är så olika. Hoppas du orkar med renoveringen!
  Kram!

 14. Ditte skriver:

  Förstår att du har mycket att stå i. Och detta med att hyra ut kan ju ställa till det rejält. Förstår att det är en hel del att göra men tid och kraft tar det absolut. Kanske kan det räcka med ”lagom jobb” för att få det beboligt och sälja i befintligt skick. Många gör ju ändå om allt sedan.
  Önskar dig lycka till.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, inte alltid lätt att hyra ut. Man tror lätt att alla tänker som man själv gör och tar ansvar.
   Jag gör ingen storrenovering, men bättrar på och det behövs, tyvärr.
   Tack för ditt support!

 15. Ingrid skriver:

  Lycka till med renoveringen och slit nu inte helt ut dig. Hoppas att du får huset sålt så att du slipper tänka på det mera!
  Kram, Ingrid

 16. iamittilivet skriver:

  Bit ihop – det kommer att kännas skönt efteråt när bördan är borta!

 17. mamma C skriver:

  Att hyra ut sitt hus när man bor långt där ifrån kan inte var plätt lätt precis.
  Carin

 18. Blomsterbönan skriver:

  Tollered låter bekant men jag kan inte säga varför. Har du skrivit om det förr eller har det hänt något speciellt där?

  Vad tråkigt när hyresgäster inte gör sin del i avtalet!

 19. Anette skriver:

  Oj, vad du jobbat på. Önskar dig lycka till med försäljningen. Vi hyrde också ut vårt hus en tid och inte heller de verkade gilla trädgårdsarbete nåt vidare. Kanske är det lite ointressant när det inte är ens eget hus.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, det är bara att ligga i.
   Man tycker kanske att om man inte vill ha en trädgård så kan man hyra någonstans utan trädgård istället för att missköta en redan befintlig. Tråkigt.

 20. Så du sliter, Lena! Fint blir det! Och ibland är det bra att leja bort. Mannen min tjatar om det emellanåt, hinner inte med att klippa de snabbväxande buskarna, men sedan gör jag det ändå själv. Stort slit.

  Jag har inte heller haft tid och för varken min egen eller andras bloggar. Hoppas att det nu har vänt lite på den fronten.

  En härlig vecka önskar jag dig och slit inte ihjäl dig!

  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Nu är det fullt upp här, men nu börjar jag se resultatet och det är skönt.
   Ibland är det nödvändigt att leja folk för vissa arbeten, saker man inte kan eller inte har tid för.
   Ska ägna mig åt barnbarnen i helgen, roligt!

 21. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Vad spännande, jag har åkt förbi där. på väg till Göteborg ett antal gånger och undrat över Nääs slott och Nääs fabriker. Det ser så snyggt och fint ut där. Gillar att man tar hand om gamla byggnader och gör något nytt med dem. Miljön är så fin.
  Hoppas att försäljningen av ditt hus går bra.
  Ha det gott /Kram Marika

 22. yfronten skriver:

  Jag har vänner som bott på hotellet Nääs fabriker och var mycket nöjda! Själv har jag nog inte varit i Tollered, får se om jag kommer dit nästa helg om jag ska på Sjuhäradsturne´ med min kompis i Mölnlycke.

 23. snicksnack71 skriver:

  Hoppas försäljningen går riktigt bra när du är klar. Tollered verkar vara en småslumrig by nuförtiden. Låter som den blomstrade dessutom mer förr.
  Måste kännas mysigt och nostalgiskt att vara ”hemma” för en stund.
  Kram Kajsa
  https://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s